Új privát üzeneted érkezett!

Minél jobban szopizik, annál hamarabb helyreáll, csak igyál sokat közben! nekem egyszer tüdőgyulladást kapott a fiam, akkor még szopott, de már nagy volt. Napokig semmi mást nem fogadott el, csak az anyatejet, és lett elég. Így úsztuk meg az infúziót, meg a kórházat! Szóval hagyjad csak bármilyen sűrűn szopni, és lesz mit! Hajrá! Nagyon klassz, hogy már ő akarja! Egyre jobb lesz, amilyen gyorsan kiüti magát, olyan hamar helyre is tud állni egy ilyen kicsi!
Claire
claire
 
 


Küldtem hozzászólást, de nem jelenik meg. Hova küldtem akkor ...
pedit
 
 


Sziasztok!

Közben rájöttem, hogy mégsem küldtem el a hozzászólást. No mindegy, most írhatom újra.

Sokat olvasgatom a topikot, így arra gondoltam, hátha tudtok nekem segíteni. Van egy majdnem 4 hónapos fiam és a szopinál felvette azt a szokást, hogy mozgatja a fejét (előre-hátra) cicimmel a szájában, és a szabadon lévő kezével próbálja eltolni magát. Mondogatom neki, hogy ezt ne csinálja, mert kellemetlen, nem jó anyának, de hiába. Mi lehet az oka? Talán nem jön olyan ütemben a tej, ahogyan szeretné?

Hogy még fokozzam van még másik problémám is: előfordul az, hogy kb. 5-10perc szopi után:
- vagy elkezd sírni, hátrafeszíti magát. Talán a hasa fáj? Mindenesetre ilyenkor megböfiztetem, járkálunk egy picit és próbáljuk folytatni a szopit. (Van amikor sikerül)
- vagy beveszi és utána kiköpi a szájából a cicit, néz rám vigyorogva, gagyogni kezd, majd végül beletömködi a szájába az öklét. Előfordulhat az, hogy ennyi idő alatt jól lakik a baba és kiszívja a mellemet? Fenti két eset végén átteszem a másik mellemre a nagyfiút: itt pedig vígan szopik. (aztán még egyszer megpróbálom visszatenni a kezdő cicire, hogy a zsírdús tejet is kiszívja). Lehet, hogy egy cici már nem elég neki? (sokáig váltott mellből szoptattam)
Problémám továbbá az is, hogy csak az alsó ajka fordul ki szopi során. Bárhogyan is ügyeskedek a felső mindig befelé áll. Mit lehetne ezzel tenni?
A fejést illetően is van kérdésem: minden szopi után próbálom kifejni a maradványt, bár nem jelentős mennyiségű (10-20 g), van amikor semmi sem jön ki. A gyerekdoki mégis azt javasolja, hogy fejjek, mert ez is egyfajta stimuláció a mellnek, mégha nem is jön ki semmi sem. Van értelme az ilyen eredmény nélküli fejésnek?

A tanácsokat előre is köszönöm.

Pedit
pedit
 
 

 
 

Pedit,
Én lánykám a héten lesz 4 hónapos és nagyjából ugyanezeket produkálja Kép
Én is aggódtam, amikor egyszercsak 10 perc alatt végzett az evéssel, de mostanság meg már 5 perc körül megvagyunk, utána vigyorog, az ujját rágcsálja, stb... De ha odaadom a másik cicit , abból is eszik, amig a fülén nem folyik ki (jobban mondva, hányásig Kép)Igy hát "önként és dalolva" nem adom oda... Majd szól, ha éhes.
Az "eltolom a cicit a kezemmel" ma fordult elö elöször. A fejét szerencsére nem mozgatja hozzá. Én is próbáltam lebeszélni róla, de nem sikerült, úgyhogy megfogattam az ujjamat vele, igy azt cincálta...
Evés közbeni sirás lehet hasfájástól. Nálunk csak az elsö hetekben volt ilyen, mostanában inkább az fordul elö, hogy az esti szopi közben sirdogál. Utána kap másik cicit is, de egy idö után ott is sir. Nem vagyok benne biztos, de arra gondoltam, hogy annyira fáradt, hogy már szopizni sincs kedve...
Alsó ajak kifele, felsö befele nálunk is. Nincs rá gyógyir, de eddig nem volt probléma belöle.
Fejés: én zöldfülü vagyok itt a többiekhez képest, de a könyvek szerint tényleg stimulálja a mellet, ha "üresen" fejsz. De miért fejsz?

Öhöm, hát tanácsot nem sokat adtam, de legalább tudod, hogy másnál is elöfordulnak ugyanezek Kép
schmo
 
 


Sziasztok!

Hát mi is kórházban voltunk vesemedence-gyulladással, ma jöttünk haza. Külön szobánk volt, az egész kórház olyan családias - és szopibarát. (Budai Gyermekkórház) Kata 10, sőt, már 10 és fél hónapos, hat hós korában kezdtük a hozzátáplálást, de 9 hósan kezdett mennyiségeket enni. Na, nem tartott sokáig, mert most ezzel a betegséggel majdnem a kizárólagos szopinál tartunk. Kéne neki a sok folyadék, hogy mossa a veséjét, de nem iszik, csak szopik, ha esetleg olyanja van, levest hajlandó enni. (Kétségbeesésemben a cumisüveget is bevetettem - eddig még sem cumi sem cumisüveg nem volt a szájában, de nem tudott vele mit kezdeni, egy kicsit rágcsálta, és amikor vette ki a szájából, akkor megnyomta - spriccelt ki belőle a lé. Ezt persze többször megismételte Kép)

Próbáltam kemény lenni, de 20 ml folyadékot a kis itatópohárból csak szörnyű hiszti árán lehet beleeröltetni, ennek pedig szerintem nincs értelme. Úgyhogy marad a sok szopi. Az az egy aggaszt - most már azért egyre kevésbé -, hogy eleinte (és lehet, hogy még most is) nem volt elég nehéz pelus. De arra jutottam (azért valaki megerősíthetné ezt a népi megfigyelést és okoskodást), hogy egy lázas és/vagy beteg gyereknél máshogy hasznosul a folyadék, és ez így természetes. Azon meg inkább csak a család aggódik, hogy Kata nem nagyon eszik - elég-e egy ekkora gyereknek csak a szopi. (Én azt válaszolom, hogy hát kínálgatom én mindenfélével, de szerintem az AB elveszi az étvágyát, és 1 éves koráig akár a csak anyatej is elég neki, ha ő úgy dönt. Ugye jól mondom?)

GyeZsu
gyezsu
 
 


Szia GyeZsu!
Te jó ég, szegény lányka ! De meggyógyult, ugye?
schmo
 
 


Jól gondolod, tényleg másként hasznosul a folyadék, a sok láz miatt egy részét kiizzadja, nem kipisili.
rebusbaba
 
 


Schmo, Rebusbaba, és ha már nem lázas? Ugyanannyi nehéz pelus kéne, mint a betegség előtt?

OFF Azt nem merném kijelenteni, hogy meggyógyult, mert még jó sokáig kell antibigyót szednie, és fél évig "gondozásban leszünk" az ügy miatt. De nyitottam egy topikot a Gyerekbetegségekben erről.

GyeZsu
gyezsu
 
 


Schmo!

Mindkettőről hallottam már. Az a gyakoribb, hogy havonta a menses idején csökken a tej mennyisége, majd visszatornázod, majd ismét kezdődik előlről.
De persze lehet, hogy ti csak a "pelenkák" miatt veszitek észre a dolgot és a cicizéssel nem is lesz egy fia probléma sem (nekem nem volt. Legalábbis az az egy esetben, amikor szopi alatt mensesem jelentkezett) Ugyanis szeret a szervezetem rögvest várandóssá válni, ha egy életképes petesejt esélye is felmerül...Kép

Gyezsu!
Gyógyuljatok meg teljesen hamar-hamar!
Igen, ha a ded csakszopzni akar, pedig Te kínálod, akkor rá lehet bízni. Elég neki, ha nem akkor kér majd mást is.

A 4 hónaposok sokat keserítik az anyukájukat világszerte. Ha olyat csinál, ami nem jó, akkor azt hozd a tudtára, de ne úgy, hogy megijeszd. Magadat pedig általánosan nyugtassanak a teli pelusok és a reális súlyfejlődés. A többi mind színház, amit a ded rendez, Neked.

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Sziasztok!

Azért mégiscsak foglalkoztat ez a pisi kérdés, most már meg tudom konkrétabban fogalmazni: Elképzelhető, hogy a vesemedence gyulladása és/vagy az antibiotikum felborítja a 10 hónapos gyerek folyadék-háztartását, és hiába megy be a szervezetébe több folyadék, mint a betegség előtt, kevesebb jön ki belőle, mint a betegség előtt? (Magyarul: többet szopik, inni mást előtte sem ivott, viszont kevesebb nehéz pelusa van.) Egyébként a nehéz pelusnak attól kéne nehéznek lennie, hogy egyszerre pisil sokat, vagy attól, hogy összegyűlik? (Most, hogy vizeletgyűjtő zacskóba kellett pisilni, azt tudom mondani, hogy 20 ml volt egy pisiKép)

OFF Snoopy, tudsz olyan könyvet ajánlani nekem, ami érthető módon írja le az emberi test működését és sok ábrával szemlélteti mindezt?

GyeZsu
gyezsu
 
 


Sziasztok!

Gyezsu!
Ma tanácsadáson voltam,ahol hallottam,amint egy (kisebbségi)anyuka a védőnővel éppen arról beszélgetett,hogy a két éves fia még nem kap mást,csak(!!!!)szopik!A fiúcska egyáltalán nem tűnt alultápláltnak,sőt...Kép
Jobbulást Katának!Kép

Üdv mindenkinek!

Kata

Kép
Kép
ruszlána
 
 


Pedit,
az én lányom ugyanilyen idősen teljesen ugyanezt a cicieltolást csinálta, és a barátnőm majdnem hasonló korú fia is. A tejem tutira elég volt, mert fejlődött a kölök, és egyébként nem volt egyáltalán sírós, csak valahogy tetszett neki a dolog. Sajnos nála több hónapig tartott ez a szokás, és nem igazán tudtam leszoktatni róla, szerencsére a cici folyamatosan egyre jobban bírta. A csak alsó ajak fordul ki nálunk is ismerős, én próbáltam kifordítani neki a felsőt is, de nem ment, így úgy döntöttem, hogy ez fizikai akadályba ütközik nála, ezért nem erőltettem. Fejés ügyben nem tudok tanácsot adni, én sosem fejtem, egyszerűen nem volt rá időm és lelkierőm. Most, hogy visszagondolok, a szopi közbeni sírás és hátrafeszítés is megvolt nálunk is, ilyenkor anyu és anyósom mindig kérdezgették, hogy biztos, hogy jön a tej?, erre én megmutattam, hogy spriccel. Sosem jöttem rá, hogy miért sír, szerencsére ezt viszonylag hamar abbahagyta. Úgy emlékszem, hogy akkor kevésbé volt ilyen, ha teljes csendben, nézők nélkül, külső ingerek nélkül szopizott. Mivel nem volt igazán sosem hasfájós, én sosem gondoltam, hogy ez attól lehetne. És ilyenkor már valóban kevesebb idő is elég a szopihoz, ráadásul a világ is annyira érdekli már, hogy nappal nem szopik annyit, ezért például az én lányom éjjel pótolta, és akkor sokat evett. Remélem, megnyugtattalak egy kicsit, hogy másnál is volt ilyen, sajnos tanácsot adni nem tudok.

Minden jót!

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Sziasztok!

Kérdésem lenne: mennyire kevés 6 hét alatt 80 deka súlynövekedés, ha közben a gyerkőc nőtt 5,5 centit? Volt olyan hét, hogy nem hízott kilóra, viszont 4 centit nőtt. Kizárólag anyatejet kap, akkor szoptatom, amikor csak igényli, van, hogy néha többször is akarom, akkor csak kitolja a nyelvével a cicit és kész. Most viszont azt mondta a védőnő, hogy ez épp határeset, és majd hétfőn, ha megyünk oltásra, majd a dokibácsi megmondja, mi legyen, kapjon-e esetleg kiegészítést. Nem értem a dolgot, mert heti bontásra kb. 13 dekára jön ki a hízása, tehát éppen jó, és ha nem éhes, hiába tömném tápszerrel, akkor sem enne. Alkatilag is ilyen, mert nagyfiam sem egy duci típus, férjem is és én is magasak, vékonyak vagyunk (mondjuk most kicsit párnácskásabb vagyokKép ), ezt mondjuk tudja a védőnő is.

Nem akarok még neki tápszert adni legalább 4 hónapos koráig, ami még 2 hét, utána is csak akkor, ha a ciciből nem jön semmi, de ilyen még nem fordult elő. Igaz, hogy váltott mellből szoptatok, mindig is úgy tettem, nagyfiamnál is. Fejni nem fejek, mert igazán nem növelte a mennyiséget, inkább próbálok sokat pihenni és inni.

Kakis, pisi pelus van bőven, alszik, mosolyog, játszik egész nap.

Ugye, nem kevés ez a hízás??
Ha esetleg mégis hozzátáplálásra kerülne a sor, 6 hónapos koráig nem akarok szilárdat adni neki, remélem, ezt is megérti majd a dokibácsi.

Bocs, ha kicsit össze-vissza voltam, most olyan tanácstalan vagyok, a legjobbat akarom a babámnak, és azért nem kínkeservvel megy a szoptatás sem.

Lau
lau
 
 


Lau, az általad leírtak alapján szerintem minden oké a kajamennyiséggel! És a hízás is szerintem belefér a normálisba! Védőnőt meg küldd el továbbképzésre!Kép

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Lau!
Csatlakozom IldihezKép!
Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti
 
 


Szia Lau!

Nem kell tápszer a babádnak! Kép
Mi az, hogy legalább 4 hónapos koráig??????
Ha van tej, akkor az igény növekedésekor növelni is lehet a mennyiséget. Azaz NEM KELL kiegészítést adni. Bízzál magadban, főleg hogy jól tudod a dolgokat, bízzál a babádban, aki még érzi, hogy mikor éhes és mikor nem. És bízzál a melledben, amiben a baba, ha igény szerint szopizik (időnként óránként akár), elég tejet tud termeltetni. A ded rengeteget nőtt és eleget hízott. A védőnők imádnak pánikot kelteni és elbizonytalanítani a mamákat. De MIÉRT? Ne hagyd magad! Minden rendben.

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Szia Lau!
Te ismered a dokidat, de a mienk biztos nem adna tápit, vayg legfeljebb adna egy receptet, végső esetre! Mostanában az enyémek sem híznak nagyon, előtte meg mint a gép. És mit csinál már, emrt amikor kicsi t többet kezd mozogni, lemizig csomó kaját. Meg nem hízik,. ha áteseik vmi kóron, még ha nem is veszed a múgy észre! Szerintem, amíg hízik, jól fejlődik, addig minek a tápi?!
Claire
claire
 
 


Sziasztok!

Köszi a tanácsokatKép Sajna, még annyira nem ismerem a dokinkat, mert most kezdett januárban, a régi doki néni nyugdíjba ment, ami tényleg nagy szerencseKép Ugyanis ő már 2 hónapos kortól imádta almával etetni a babákatKép

Claire: az elmúlt héten kezdte el fogni a játékokat, összpontosít és elmarjaKép, felnyomja a csípőjét hanyattfekve, vizsgálja a kezét, lábát, beszélget, sikongat, stb. napról napra több mindent csinál, most tanul egyre többet.
Ma este kipróbáltam, hogy miután elengedte a cicit, a másikat megkapta. Azt egy kis idő multán szintén elengedte, utána hiába próbáltam még etetni, nem kellett neki, sőt kiabált, hogy mit akarom én most itten megtömni??Kép
Na mindegyKép

Snoopy: azért mondtam a 4 hónapot, mert nagyfiamat 4,5 hónaposan kezdtem hozzátáplálni, amit most nem tennék, mert akkor már almát meg mittomén miket kapott. Annyira jó lenne 6 hónapos koráig csak szoptatni, hát, majd meglátjukKép

Ildi, Betti: elküldömKép

Köszi
Lau
lau
 
 


Hahó,
Lau,
az én lányom annyira nem volt zabás-hízós fajta, hogy eleinte mindig úgy voltam vele, hogy na még egy hétig menjen vhogy a dolog, és akkor már két hónapig szoptattam, aztán megint egy darabig, és akkor már négy hónap, majd egy kis idő múlva, ha még egy hétig megy, akkor sikerül hat hónapig, na csak még egy kicsit menjen...
Hm...huszonkét hónaposan hagyta abba Kép
Szóval ez az egész tiráda csak arról szól, hogy ha mind a ketten akarjátok, akkor fog is menni Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!

Nagyon köszönöm a válaszokat, sokat segítettek és legfőképpen megnyugodtam, hogy nem egyedülálló eset vagyok.

Viszont újabb problémám adódott: ma reggelre mind a két mellem eléggé bekeményedett, 3/4 6-kor a jobb mellemből szoptatattam és még ezután is elég kemény maradt, plussz a mellbimbóm felett van egy kemény terület! Mi ilyenkor a teendő? Probáltam fejni és masszírozni, de nem jött ki számottevő mennyiség! Hideg vagy melegborogatni kell? (két könyvet is néztem, mindegyik mást írt!!!)

Köszönöm előre is a válaszokat, tanácsokat.

Pedit
pedit
 
 


Schmo!

Köszi mégegyszer a választ! A fejést illetően: - lehet, hogy furcsán hangzik - azért csinálom, mert mindig ott motoszkál a fejemben az a gondolat, hogy mi lesz ha nem elég a tejem. Arra gondolok, ha fejek, akkor biztosan lesz tejecske. Lehet, hogy ez butaság részemről, de a lelkiismeretem - ami óriási - miatt mindig fejek. (Már néha földhöz tudnám vágni a fejőmasinát)
Az az igazság, hogy nagyon akarok szoptatni és ez már túlzott görcsösséghez vezet. (Már az egész családot kiborítottam.)
Hát szóval ezért fejek. (De lehet, hogy nem kéne, mert ahogy fent írtam, ma reggelre bedurrantak a melleim.)

Üdv

Pedit
pedit
 
 


Sziasztok!

A hugomnak szeretnék segítséget kérni. Kisfia 2 hónapos. A szopival szinte születése óta ugyan az a gond: szopi közben feszeng a baba, bekapja, kiköpi a cicit, néha sírdogál. Evés közben próbálja a hugom büfiztetni, de nem javul tőle a helyzet. Tej van, mert ha megnyomja, akkor jön belőle (néha még spriccel is). Valószínűleg ezzel függ össze az is, hogy nagyon minimális a súlygyarapodása. Az elmúlt két hétben pl. 120 gr volt.

Van valami ötletetek?

Köszi
Tüni
tüni
 
 


Sziasztok!

Gyezsu!
Összes könyveimet átnézve annyit sikerült kideríteni, hogy egy 7 kilós dednek napi folyadékigénye (24 óra) 700 ml. Amiből kb 150ml megy el légzéssel és izzadással normál körülmények között (nem lázas, nincs extrém meleg), azaz az összes többi pisivel és kakival távozik. Azaz 550ml körüli lé kifelé már jó. Ez kb 550g-nak megfelelő súly. Ha a pelusokban fél kilónál több plusz súly van, akkor jók vagytok. Kiváncsi vagyok az eredményre. Majd megírod?

Tüni!
Nekem először az jutott eszembe, hogy ez a ded kap rendesen levegőt az orrán át? Akkor csinálhatják ezt a babák már a kezdetektől, ha szopi közben nem tudnak lélegezni. A másik, ha attól nem kap levegőt, hogy a tejleadó reflex elején ömlik a szájába a tej, mint a szökőár és nem tud olyan gyorsan nyelni, mint kellene.
Ez ellen a megoldás, ha úgy próbálja szoptatni, hogy a baba van felül, a cici alul. Anyuka fexik a hátán, anyuka hasán fexik a baba a saját hasán és onnan startol a cicire. A másik, hogy fejéssel elindítja a tej folyását, de dedet csak akkor enged rá, amikor még jól folyik, de nem dől. A lefejtet el lehet tenni, vagy kispohárból utána meg lehet itatni...

Ha nem tudjátok kitalálni az okot, akkor érdemes szopihoz értő gyermekgyógyászt felkeresni (pl dr Sarlay Katalin, többet nem is tudok mondani)elérhetősége a Kismama újságban is megvan, ha kell le is írom.

Pedit!
A görcsölés nem szükséges dolog. Higgyél magadban és menni fog! Tudom ezt könnyű innen mondani, de tényleg sokat segít. A túltelítődés megoldására szopi vagy fejés előtt nagyon meleg vizes zuhany és masszírozás segít és az, hogy a baba álla a legkeményebb részre nézzen ilyenkor a lehetetlenséges megoldására jól jön a lógatott cici verzió (ld szopi-testhelyzetek topik), fejés közben pedig érdemes masszírozni a kemény területet, mintha kézzel fejnél, miközben a mellszívó dolgozik (ehhez egykezes modellre van szükség (kézi: Harmony, Avent, vagy gépi)
A hidegvizes borogatás tejapasztó hatású, ott, ahová pont teszed. Csak mellgyulladás esetén javasolt (láz, végtagfájdalom)akkor is csak 20 percre két tejkinyerési kísérlet között.

Üdv:Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Pedit,
Nekem is óriási lelkiismeretem van, én is rengeteget görcsöltem, és persze kiboritottam a családomat is Kép
Ittam, ettem mindenféléket, a fejésre már nem jutott eröm (és hát nagyon reméltem, hogy elég a babát minél gyakrabban cicire rakni) És lám-lám, 4 hónapos lett a lányka és még csak szopizik. Néha még rámtör az aggódás, hogy vajon eleget eszik-e , hizik-e rendesen... (ilyenkor irok ide, és jól megnyugtatnak a lányok Kép ), de alapvetöen úgy vagyok vele, hogy minden egyes nap ajándék !
Szóval - tudom, nehéz - de hinni kell, hogy menni fog !!! És - ami szintén nehéz - enni, inni, pihenni...
schmo
 
 


KakukkKép
Itt vagy meg? Balazs a korhazban vegig szopizott, mert ugye, mi massal nyugtasd meg azon a 3x3 meteren a beteg gyereket. Allandoan rajta logott szinte.
Miota hazajottunk faj a cicim, feszul, mikor 6 hetes volt a gyerek akkor sem volt ennyi tejem, mint most a 6 honapossal, ejjel mar folyt...Nem is ertem, szinte mar lassan tanacs kell,hogy mit csinaljak vele, fejni nem szeretnek, eddig sem tettem.
Szoval, nagyon hamar sok tejed lesz es szukseg is lesz ra, mert mikor elkezd gyogyulni, akkor megjon az etvagya, szerencsere.
Szoritok tovabbra is!

szoszi
szoszi
 
 


Hahó,
Szoszi,
nekem a kölkec öt hónapos korától szinte folyamatos túltermelésem volt, csak akkor maradt abba, amikor a kölkec abbahagyta az éjjeli szopit. Mondjuk sok mindent kipróbáltam, hogy ne legyen már ennyi (fejéssel jóformán csak egy-két csepp jött, abba is hagytam hamar), jó ideig pl. zsályát ittam (állítólag elég erősen apaszt, nekem mondjuk nem jött be, viszont elkezdtem tőle menstruálni), meg hideg vízzel borogattam, meg ilyenek, de igazán a szopi ritkításával szűnt meg a túltermelődés (igaz, akor a kölök már nagy volt, úgy értem, majdnem másfél éves), de akkor három napon belül.

Kakukk,
tudod, hogy lesz, nem? Kép

Pedit,
búú, én hónapokig fejtem az eleinte 20-50 ml-t alkalmanként, később a semmit, illetve a bal ciciből, amit a kölkec negligált, hogy ne durranjon be. Ma már nem feltétlenül tenném, ha nem muszáj. Hát a bedurranásra hajlamos cicivel a durranás töneti kezelésén túl (amit ugye Snoopy leírt) esetleg azt lehet tenni - nem emlékszem, éjjel mekkora szünet van -, hogy ahogy nektek jó, vagy az esti utolsó kajolás után egy adott idővel, vagy vmikor éjjel fejni, amennyit muszáj (minél kevesebbet), ill. ezt az éjjeli fejésmennyiséget fokozatosan egyre csökkenteni (5 ml-nként), aztán lassacskán teljesen elhagyni. A tüneti kezeléhez annyit tennék hozzá, hogy nekem nagyon használt az egyébként elég erősen apasztó hatású fejeskáposzta a cicin borogatás formájában De elég óvatosan kell vele bánni (ne legyen tovább rajta, mint ameddig feltétlenül muszáj, és csak nagyon végső esetben célszerű hozzá nyúlni; nekem mondjuk semmivel nem jött ki a csomósodás, akármi mást csináltam vele, így rendszeresen ehhez folyamodtam, de a kölkec már majdnem féléves volt, amikor először történt ilyesmi). Volt még egy olyan módszer is itt, hogy ha kézzel fejegetsz, akkor a meleg vízzel telt kádban négykézláb állva masszírozni/fejegetni bele a vízbe (mármint hogy a cicid belelóg közben a vízbe). Kicsit bizarrul hangzik, de elég hatásos Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!

Szoszi, Kriszi!

Koszi, tejcivel semmi gond, megoldodott egy nap alatt. Dani viszont meg nincs rendben, mar egy hete tulkeppen nem alszunk. Vagyis o alszik azert foleg a karomban. Egesz ejjel koroket rovok.
Szoszi! Daninak nem nagyon volt etvagya, azert is csokkent le a tejem. Tettem volna en mindig mellre ot, de csak feszengett, nem kellett. Nagyon meggyotorhette a gyomrat ez a virus.
Le is fogytak a szep kis hurkai. KépKépKép
Nalatok meggyogyult mar a kislegeny? Tudogyulladas elmult? O kohog, vagy az orra be volt dugulva?
Dani most mar eszik, csak sokszor rajon a kohoges es utana mar nem kapja ujra be, akkor is, ha csak nagyon keveset evett.
Napi adagjanak nagy reszet valszeg ejszaka eszi meg.
Nagyon remelem, hogy hamarosan vege lesz ennek a remalomnak,
Kakukk
kakukkfu
 
 


Sziasztok!!

Snoopy, bocsi, hogy így eltüntem de mint kiderült korábban indultunk szilveszterezni, vagyis csak én voltam időzavarban. Hétfőn és kedden nagyon nyűgi volt a babócám, szerdán oltást kapott, s most kezdem magam utolérni.
Gigi lányom 9 hetes, 5kg és 60 cm.
Kezd javulni a helyzet szopi ügyben, egyrészt amit írtál hátsó tej ügyben. Igazad volt, nem mindig eszi meg s lehet, hogy ettől fáj a pocója.
Az én kis babámra ha rátör az ehetnék akkor nagyon vehemensen kezd hozzá. A bal mellemben kevesebb tejci képződik és nem is jön annyira könnyen belőle mint a jobból, jobból először spriccel a tejcsi. Ezért a bal cicivel szoktam kezdeni, hogy erősödjön a hozama, hevesen nekilát szopizni s amikor már csak lassan jön a vége tej akkor nagyon nagyon hisztizik rajta, első hisztiknél fölveszem büfizni hatalmas böfff-öket produkál, majd nincsen böff csak rúgkapálás, és akkor átteszem a jobb cicire s mint egy szivattyú elkezdi kihörpinteni annak tartalmát, s ha nagyon éhes akkor szerencsém van a végét is kiszopizza sőt a balra is vissztudom tenni. De az esetek többségében elalszik rajta.
Új szokása, hogy alszik és úgy szopizik. Szopizik szívja is a cicit, s amikor valami megzavarja pl egy hang vagy megsimizem, estleg megmozdulok akkor fölriad rá. Nem tudom jó ez hagyjam vagy amikor észreveszem, hogy alszik vegyem el tőle a cicit. Időnként annyira elalszik, hogy nem nyeli le a tejet ami a szájában van, büfizni nem büfizik. Most jöttem rá ettől lehet a szájpenész szóval jön a száj kitörlése hami után, csak ugye amikor így alszik kinek van szive szadizni a száját.
Végre elértem amit mindenki csinál és tanácsolt nekem, ha nem lakott fullra akkor képes elleni 1,5-2 órát, nem úgy mint régen, hogy folyamatosan szopizott két órán keresztül s a végére annyira éhes volt, hogy üvöltött s jött a pótlás. Haladunk. Viszont az eddig elég rendszeres éjszakai evés nagyon változatos lett. Este 10 körül fekszik le, s utána mindig egy nagyobb szunya következik, 2 és 4 óra között ébred fel legközelebb. A cici tej termelését nem zavarja meg, hogy nem ürül a napi menetben megszokott időnként? Nem lesz tőle kevesebb a tej? Másik nagy kérdésem, hogy bármikor elérkezhetünk oda, hogy végig alussza majd az éjszakát, akkor mit kell majd tenni? Eleinte keljek fel lefejni a tejet, vagy nem lesz semmi zavar, ha hagyom?
Hasfájás kicsit javult, elkezdtem inni a szoptatós teát, így nem csak rostos leveket iszom legalább, és a gyógynövények egy része jó a puksira is, úgy veszem észre azóta jönnek szépen a puksik de nem okoznak nagy fájdalmat nála. Kaki továbbra is sok naponként van, 4,5,6 napota kakil csak, állaga a kempingsajtéra emlékeztet, és sárgás barna szinü, tejdarabbkákkal.
Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget és a jövőbenieket is, ahhoz képest, hogy a kórházból tápszeres pótlással engedtek haza bennünket és minden szopi után kapta a pótlást, mára már szinte teljesen eltünt a tápszer, esténként ha pótlást kér akkor az éjszaka lefejt tejcsit kapja. Szóval ezt neked, nektek is köszönhetjük.
Este 7 körüli szopi még mindig kevés neki ezt kéne még valahogy megoldanunk.

Köszönöm a segítséget
Márti
márti05
 
 


Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat! Még lenne egy kérdésem: este utoljára a bal mellemből szoptatok. Balázs baba az esti szopi után, kb. 5-6 körül kér újra enni. Tehát a bedugult mellemre, a jobb cicire csak holnap reggel kerülne sor. Mit tegyek? Keljek fel éjszaka és próbáljam meg kifejni? Vagy most este a bal után tegyem át a jobb cicire? Már néha teljesen össze vagyok kavarodva, mikor melyik mellemből szoptassak!

Üdv

Pedit
pedit
 
 


Szia Snoopy!

Köszi, hogy negnézted! Az a baj, hogy precízen csak akkor tudom mérni, ha egész nap itthon vagyunk - vagy nem is, haza tudom hozni a pelust Kép Mindenesetre lehet, hogy már hétfőn elkezdik szétverni a házat (ázunk a felső lakásból, ahol a nagymamám lakik), úgyhogy lehet, hogy csak a túlélésre fogok játszani Kép Addig is megpróbálom összeszedni magam, és vasárnap megmérni a pelusokat, hétfőn úgyis megyünk kontrollra, akkor legalább meg tudom mondani. És feltétlenül megírom Kép

GyeZsu
gyezsu
 
 


Sziasztok!

Hát túléltük ezt az éjszakát. Miután nem tudok fejni - hiába is próbáltam - a problémás mellemből, kénytelen voltam hajnalban (3 órakor) felébreszteni a nagyfiút! Utána pedig 6-kor Balázs baba jelzett. Perszer mindkét alkalommal a jobb mellemet adtam oda. Lehet, hogy ennek köszönhető, de a mellemben már nem olyan nagy a duzzanat. Mindenesetre a mai napon továbbra is folytatom a javasolt praktikákat (melegzuhany, masszírozás stb., káposztát ma veszek mentőövnek) és remélem mihamarabb elmúlik ez a duzzanat. Olvastam Márti levelét és olyan kérdéseket tett fel, amire vonatkozó válaszok engem is nagyon érdekelnek, mivel Balázs már 6 hetes kora óta átalussza az éjszakát. (Ebből következően reggelre a melleim igencsak feszültek.) Ilyenkor keljen fel az ember lánya (a mély álomból) és fejjen, vagy ébresszük a gyerkőcöt? Azt olvastam, hogy az éjszakai szoptatásnak igencsak fontos szerepe van a tejtermelés fenntartásában, mert ilyenkor termelődik a legtöbb prolaktin. No felébredt a csemete, megyek...

Írjatok minél előbb.

ÜDV

Pedit
pedit
 
 


Pedit, Márti!

Ha nem kifejezetten az a cél, hogy növeljétek a tejmennyiséget, akkor örüljetek neki, ha éjszaka minél hosszabban aludni hagy benneteket a ded Kép A mellek olyan csodálatosan vannak szerkesztve, hogy szinte bármilyen szokáshoz alkalmazkodnak. Ha nagyon feszül, akkor csak annyit érdemes fejni, hogy ne feszüljön. (Nekem mondjuk nem nagyon ment a fejés, úgyhogy ha a gyerek nagyon bealudt este, a mellem meg már nagyon feszült, akkor beálltam a meleg zuhany alá, és közben "fejtem" kézzel. De olyan is volt valamelyik oltás után, hogy felvettem és mellre tettem - szerintem fel sem ébredt, de szopott rendesen.)

Gratula a kitartásotokhoz Kép

GyeZsu
gyezsu
 
 


Sziasztok!

Újként jövök közétek, kérve Titeket, hogy segítsetek, ha tudtok.
Kislányom jan. 15-én lesz három hónapos. Kizárólag anyatejet kapott eddig (eltekintve a kórházi tápszer és cukrosvíz-adagtól). 3100 grammal született, 2900 grammra fogyott le. Születése után nagyon sokára, kb. a 10. napra indult be a tejem, akkor viszont annyira, hogy egy hét alatt 34 dkg-ot hízott. Ezt egy kb. 20 dkg-os hét követte, azóta pedig 10-18 dkg körüli a heti hízás mértéke, amiről a vélemények megoszlanak: védőnőm elégedett, gyerekorvos kevesli (jelenleg a leány 4900 grammot nyom). Túl vagyunk már egy nagyon kemény szopási sztrájkon (még nem volt két hónapos, és annyira nem evett, hogy a doktor bácsi szerint kiszáradófélben volt), ekkor megpróbáltam vele végső kétségbeesésemben vizet, és tápszert is itatni, mert a lefejt tejet sem fogadta el. Mint kiderült,se tápszer, se víz nem kellett neki. Aztán valahogy minden helyrebillent, két napig óránként szopott, és aztán minden ment a régiben -egy darabig. És most térnék rá a jelenlegi problémámra.

Nem vagyok egy tejgyáros, így a kezdeti néhány napot kivéve két mellből szoptatok. Leányom a nagy szoptatási sztrájk után viszont úgy döntött, hogy nem eszik, csak egyszerre egy ciciből. Ráhagytam, legközelebb három óra múlva kínáltam a másik mellből, mondván "bízzál a gyermekedben, tudja mennyi kell neki", és egy hét múlva döbbenten láttam, hogy fogyott 15 dekát. Megdöbbentő volt, mert Nóra ez alatt az egy hét alatt is elégedettnek tűnt, jól aludt – azt hittem, minden rendben. De hát nem. Na akkor rákapcsoltunk, ha megnyikkant, cicit kapott, így behoztuk a lemaradásunkat. Viszont a gyerek azóta sem kíván egy evés alkalmából két cicit elfogadni. Gyakran egyet sem. Befeszít, sír, kaparja a mellemet, még abban az esetben is, ha éhes... ugyanis ha végre elkapja, legtöbb esetben kiszívja rendesen. Viszont a másik nem kell neki. Akkor. Egy-másfél óra múlva viszont kiszívja azt is. Eredmény: állandó közelharc a lánnyal, hogy elfogadja a cicit, ha már éhes, valamint egy-másfél óránkénti szoptatás. Mindez közel három hete. Őszintén megmondom, erőm és türelmem végén járok. Nagyon szeretném szoptatni, sokáig csak szoptatni, de nem tudom, hogy ilyen áron megéri-e. Félre ne értsetek, nem magamat féltem. Mint mindannyiotok itt, én is mindent megteszek, hogy a gyerekemet szoptathassam. Viszont van egy három éves bátyja is a leánynak, valamint van egy férjem is, egy háztartásom, és sok egyéb, amire nem jut idő, ha az ember egy csöppség mellett állandó jelleggel vigyázban, készenlétben áll, hátha most hajlandó szopni... És az utolsó csepp a pohárban a ma esti méredzkedés volt: 4 dekával több a fiatal mint egy hete. Ilyen küzdelem árán. Megéri? Volt valamelyikőtöknek hasonló tapasztalata? Esetleg tudtok tanácsot adni, mitévő legyek? Ja: fejni nem tudok, (bár amikor csak időm engedi próbálok) nagyon ritkán tudom csak kiváltani a tejleadó reflexet. A pozitív, amit említeni tudok, hogy éjszaka viszont nagyon rendesen eszik, akár kétszer-háromszor is, akkor tej is van több, és én is nyugodtabb vagyok… mert ez persze a körülményeket tekintve nem mindig (soha) mondható el rólam.

KÉrlek Titeket, ha tudtok, segítsetek.

Köszönöm:

NENI

Ja: a fiamat pont ennyi idős koráig tudtam szoptatni, mint amennyi most a lányom: az abbahagyás okai kísértetiesen hasonlítanak a mostani körülményekhez. Nagyon remélem, hogy most viszont segítségetekkel megoldást találok a problémánkra.
neni
 
 


Szia Neni,

nekem sajnos nincs tippem, de biztos jönnek nálam okosabbak Kép

Snoopy, mai első pelenka (két óra alatt produkálta a gyermek) 400 g plusz (mérés nélkül is ez a "nehéz pelus" kategória volt) - a 24 óra alatti 500 grammot tuti túlszárnyaljuk. De most már ha elkezdtem, végigmérem a napot - majd küldöm a statisztikát Kép

GyeZsu
gyezsu
 
 


JAjaj, várjatok, hülyeséget írtam: szóval üres pelus 40 g, tele pelus 120 g, azaz 80 g a pisi+kaki. (Így jár, aki előbb ír, és csak azután gondolkodik...)

GyeZsu
gyezsu
 
 


Sziasztok!

Elhatároztam, hogy megcsinálom a tejszaporító sütit: a kivitelezés akadályba ütközik: teljes kiörlésű búzalisztet, és zabpehelylisztet, kesudiót sikerült beszerezni, viszont árpát nem. Hol lehet árpát vagy teljes kiörlésű árpalisztet venni? Illetőleg lehet valami mással helyettesíteni?

Üdv

Pedit
pedit
 
 


Pedit,
Én egész egyszerűen bementem egy herbatékába és megrendeltem a magotkat! Azért magokat, mert az tuti teljes kiőrlésű lesz itthon házilag Kép. Félkilós kiszerelésben fogom megkapni, ez többszöri adagra is elegendő Kép Azért az ízére kíváncsi vagyok.

Segítség!!!
Első terhességem alatt 20kg-ot híztam, második terhességem alatt (ikrek lettek) 23-at. Ez a kisebbik gond, a nagyobbik hogy rohamosan fogyok. Emiatt állandóan piszkálnak, amitől csak mégjobban elmegy minden kedvem az evéstől.
Kéthónapos ikreimet csak szoptatom, ezért is aggódok, hogy hamar kimerül a szervezetem, és még a 21 hónapos lányomnak is szüksége van rám. Szerencsére a háztartásban van segítségem, így minden időmet gyerekeimre és pihenésre tudom fordítani.
Az alapszitu az, hogy megéhezem, de a három közül vmelyiknek szüksége van rám, evés kimarad, inkább csak iszok. Ha vmit meg is kívánok, mire elkészül már nem teccik - nem eszek. Szeretnék nem visszafogyni lánykori súlyomra (48-50 kg) inkább tartanám az "asszonyos" formát (53-55kg), de kilátástalannak tűnik. Hogy lehetne kialakítani, hogy egyek, hogy NORMÁLISAN egyek, hogy ne fogyjak??? Kép

heppi

heppi
KépKép
KépKép
heppi
 
 


Heppi!

És mivel őrlöd meg a magokat? Egyszerű sima háztartási darálóval? (nekem egyszerű kézi masinám van, dió, keksz meg ilyenek darálására.) Az megtudja darálni? Vagy vmi gépi masina kell hozzá?

Pedit
pedit
 
 


Szia Heppi!
Nekem is ikreim vannak, most 9 hósak, meg egy 6 ésegy 4 éves lurkó, szóval tudok viszonyulni a "nem érek rá enni" szindrómához. Eleinte, meg most ősszel is, amikor a kicsi is ovis lett, de délben mentem érte, néha én is du 3kor döbbentem, hogy aznap még nem ettem. Én azt próbáltam csinálni, hogy amikor a nagyok reggelijot csinálom, akkor igyekszem magamba is benyomni egy adagot, amikor a kicsik esznek, megpróbálok én is, bár külön főzéshez nincs sok indíttatásom. Meg este a hosszabb altatás -szoptatás akciónál a párom csinál nekem kaját, kényelmesen elhelyzkedek, a kicsik szopiznak, a nagyokkal ő elvan. Ha nincs otthon este, megpróbálom kihasznákni azt az időt, amikor épp mind a 4 alszik, ez persze átmeneti állapot, mert a kicsik még mindig felkelnek éjjel. Nekem az étvágyammal nincs gond, de az elején volt, mivel a terhesség alatt totál összement a gyomrom. Tudom, hogy abból nem javallott a túl sok, de próbáltál esetleg tejet inni? Az ivás, de azért táplálóbb. Mennyit fogytál? Én mondjuk eleve csak 10 kg-t híztam, de szerintem csak pár kg mínuszban vagyok, és az ennyi szoptatás után normális. Én a terhesséh alatt nagyon rendesen, de azért most is iszom aloét, meg szedek vasat, időnként ásványi anyagot, hogy ne merüljek le, mert nem csak a kiló számít, hanem, hogy mi hiányzik! Bocs a hosszúságért!

Neni! Ehhez a sztrájkhoz nem értek, de a La Léche Ligát nem próbáltad még? Ők állítólag profik az ilyesmiben! Meg itt a neten is vannak , akik hivatalból értenek hozzá, talán ha visszaolvasol megleled, és tudsz nekik emilt írni!
Claire
claire
 
 


Snoopy, képzeld, sikerült lesodornom a mérleget a földre, most kotyog benne valami, és nem mér. Kép

GyeZsu
gyezsu
 
 


Sziasztok!

Tejcsináló gabona-golyóhoz: Lányok, elöször csak 1-2 golyóval próbáljátok meg ! Nekem nagyon izlett, igy hát ettem, amennyit javasolt a recept... aztán ment is a hasam Kép Valamiért nem tetszett neki...

Éjszaka átalvása: Én is ugyanezt kérdezgettem (ugyanitt Kép ) pár hónapja, és jelentem, sikerült a ciciknek átállniuk. Több mindent próbáltam, de végül az jött be, hogy a babát mindig picivel késöbb ébresztettem reggel, igy végül eljutottunk oda, hogy kb 1-2 hét után reggel 5 helyett már kibirtam 7-ig... Sőt, most már akár 9-ig is. Kicsit tartok töle, hogy mi lesz a mennyiséggel, ha ilyen sokat pihen a mell, de remélem, nem lesz gond. Csak gondolt az anyatermészet a hétalvó babák anyukáira is, nem? Kép
schmo
 
 


Sziasztok!

Neni!
A 3 hónapos kortól kezdődő tombolás a mellen lehet egy megszokott jelenség is, minden extra nélkül. Jellemző ilyenkor a nappal nem szopizok, vergődöm, nézelődöm, majd éjszaka zabálok, mert hiányzik a gyomromból a teltség. Ez még a normál határok között van. Idővel elmúlik, ha anya bírja idegekkel. A megoldási ötletek tárháza végtelen (hangszigetelt sötétkamra szopik idejére), ami egyrészt nem megvalósítható éppen ezért senki nem tudja, hogy beválik-e.
A heti 4 dkg-os hízás valóban nem sok, de mi lehet az oka? A ded fejlődött hosszra, fejkörfogatra, mozgásra? Ha igen, az magyarázhatja a visszafogott súlyfejlődést. Volt-e beteg. Náthás, lázas, esetleg olyan, amit még nem vettek észre? (húgyúti fertőzés, lappangó középfülgyulladás), előbbi jó kajálás melletti súlyvisszaesést okozhat, utóbbi az esetleges fájdalom, bedugult nózi miatt rossz evéshez is vezethet.
Az elegendő kaja bevitelét elég a megjelenő pisis-kakis pelusokkal számolni. A szoptatott babák brutális súlyfejlődése jelentősen csökken 3 hónapos koruk körül. Ez minden babánál így van, természetes.
Fejés: miért fejnél, ha a ded úgysem issza? A nem beinduló reflex elleni védelem az egykezes mellszívó. Amíg a ded az egyik melleden végre szopizik (beindítva a reflexet) Te a másikból alattomban leszívod a tejet, hogy az egyiken a baba ne vegye észre.

Gyezsu!
Nem akarod ezt te valóban méregetni. Kép
Újabb adatok megfelelő gyerekorvostól: normális a 2-8 ml/testsúlykilogramm/óra vizeletkiválasztás. Azaz a babádnak 336 ml és 1344ml között normális mennyiségű a pisije attól függően, hogy mennyit iszik, szopizik.
Az antibiotikumról. Ha a kontrollon az ultrahangon nincs semmi és negatív a vizelete, akkor további antibiotikumra nincs szükség. Sumetrolimra sem.

Márti!
Ezek szerint a kaki ügy megoldódott. Örülök, hogy már nem dugdosol a popsijába lázmérőt. Valószínűleg azért nem volt rá reakció, mert nem volt mit kikakilnia.
Az éjszakai fejés azért jó, mert fenntartja a tejtermelést akkor is, ha nem ébred a ded. Különösen, ha aggódsz a tejhozam miatt. Volt olyan akinek gondot okozott az éjszaka átalvása, mert lecsökkent a tejmennyiség. De akkor még mindig át lehet állni az éjszakai fejésre. Egyébként csak akkor fejj, ha nagyon feszül a melled, hogy nem tudsz tőle aludni. És csak annyit, amennyitől már tudsz aludni. És aludj!!!!! KépKépKép
Különösen jó lenne, ha az esti pótlást csak akkor kapná, amikor úgy tűnik, hogy muszáj. Ráadásul az lenne a nyerő, ha inkább pohárból kapná, vagy szoptanítból. Egyébként mennyit eszik még az üvegből?

Üdv: Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Szia Snoopy!

Micsoda kiterjedt levelezést folytatsz! Kép Most már tényleg nem aggodalmaskodom annyira ezen a folyadékbevitelen, de azért jópofa lett volna a pelusokat mérni egy napig Kép Ha lesz új mérleg, esküszöm, bepótolom! (Bár amennyit én konyhamérleget használok, lehet, hogy Kata már rég szobatiszta lesz Kép)

És azt is élvezem, hogy újból anyatejes kakik vannak. (Egy kis nosztalgia Kép) Merthogy Kata étvágya - az anyatejen kívüli kajákra - elég változó, amit egyik nap megeszik, azt másik nap köpi kifele, de mennyiséget semmiből nem eszik. A kanálból etetés eleve reménytelen, csak az jön szóba, amit egyedül tud enni. Ami mindig bejön az a Hamlet (puff. rízs), extrudált kölesgolyó, burgonyaszirom. Ez utóbbit mártogatom a joghurtba Kép

Majd megírom a holnapi kontroll eredményét.

GyeZsu
gyezsu
 
 


Sziasztok!

Tegnap estére eltűnt a kemény csomó a mellemből. Hurrá!!

Viszont van újabb dolog, amin kattogtatom az agyamat: A szopizást illetően azt tapasztaltam, hogy reggel mindig sok a tej, viszont napközben már kevesebb (a cici sem feszül annyira). Ahogy mértem, valóban sokkal kevesebbet szopott a gyermek, mint reggel! Hogy lehet az, hogy egy mellből reggel 160 g-ot eszik, délután meg mondjuk 90 g-ot? (Mondjuk mindkét kaja után elégedettnek néz ki.) Azt olvastam valahol, hogy a kisbaba, amikor szopizik, egyben megrendeli köv. adagot. Ha ebből indulok ki, akkor mindig ugyanannyinak kéne lennie a ciciben mint előzőleg volt. Ahogy tapasztaltam uazon cici "hozama" napközben csökken. Attól félek, hogy így egyre kevesebb lesz a tej és nem lesz mit ennie a babának.
Mit lehet tenni ez ellen, hogy lehet fokozni a napközbeni hozamot?
Mi a véleményetek, tapasztalatotok erről?

Ráadásul napközben már két cicit kell odaadom Balázsnak, mert úgy látom, hogy nem elég neki (az is előfordult már hogy két ciciből jött össze 90 vagy 130 g)

Írjatok minél előbb!

Üdv

Pedit
pedit
 
 


Szia Pedit,
sajna segíteni nem, tudok, csak én is ebben a cipőben járok. Én sem értem a ˝megrendelést˝, mert nekem sem lesz több, de még ugyanannyi sem. Viszont reggel ( pedig éjjel nem szoptatok, átalussza az éjszakát)annyi van, hogy még fejni is tudok 60-100 között. Azt szoktam este a szopi után odaadni.Az elmélet szerint pont fordítva kéne lennie, nem?
Boldog csomómentességet! Kép
kyrandia
 
 


Kyrandia

Köszi a választ! 60-100 ml gyönyörű mennyiség, le a kalapáccsal előtted!!
(Reggel a max. mennyiség amit ki tudtam fejni kb. 30 ml volt.)

Pedit
pedit
 
 


Sziasztok!!!

Ezek szerint elég gyakori jelenség a napközbeni tejci hiány, nekünk úgy este 7 re lesz aggasztó.

Snoopy,
esti pótlás 40ml általában, tegnap kivételesen 60ml volt. Próbáltam kanállal adni neki de katasztrófa lett. Túl lassú volt a tempó pedig először még tetszett neki a dolog, s bár féltem tőle nagyon ügyesen evett.
Éjszakai szopi visszaállt 3 óránként eszik pár napja, mind két ciciből elég rendesen kiszívja a tejcsit. Ma kb óránként kért cicit, természetesen odaadtam neki. Ezért furcsálom tényleg sűrün szopizik és mégsem veszem észre, hogy javulna a helyzet. Lehet, hogy ilyen sűrűn nő az igénye?
Milyen egyszerű is tápszert használni ehhez képest, s mégis mindent megtesz az ember a szopiért. Anyukám 5 hétig tudott szoptatni engem, én már a 10. hétnél tartok, és nem tervezem még a befejezését.
Köszönöm a segítséget.

Márti
márti05
 
 


A kulcsszó az, hogy a babák igénye sem ugyanaz reggel, mint este. A másik kulcsszó pedig az, hogy a tejnek nemcsak a mennyisége változik napközben, hanem a minősége is. Amikor tovább áll a ciciben, -amikor érzed, hogy feszül- akkor a hígabb, első tejből van több. Így amit reggel szopizik a baba, abban nagyobb része van a hígabb tejnek, este viszont az a kevesebb mennyiség az zsírosabb, laktatóbb.
Az általatok tapasztalt jelenség teljesen normális, lényegében mindenki így van vele, ez így van rendjén! Az is normális, hogy estére, ahogy fáradnak a babák, többször kéredzkednek a cicire, többször szopiznak kevesebbet.
Az sem gond, ha két ciciből szopizik a baba, az is teljesen normális dolog.
Nyugi, nyugi, nyugi!

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Nálunk este 6 körül kezdődik az őrület.

˝este viszont az a kevesebb mennyiség az zsírosabb, laktatóbb.˝
Ezzel az a baj, hogy a lányom ezt nem tudja.Volt olyan esténk, amikor két ciciből szopi után kapta a reggel lefejt 60 ml-t és + fél óra kétségbeeset üvöltés után lecsúszott 70 ml tápszer. Nem szívesen adtam, de ha egyszer belőlem nem jött és már mindkét kezét agyonrágta üvöltés közben, háááát...
Pedig cicire teszem délután is, amikor csak óhajtja!
kyrandia
 
 


Sziasztok!

Mindenkinek köszönöm a válaszát.

Neked Snoopy, különösen köszönöm, hogy próbálsz segíteni nekem. Megnyugtató, hogy a jelenség közel normális is lehet. Ez persze erőt és reményt ad, hogy egyszer megint normális evő lesz a lányom… Csak kérdés, hogy a védőnő és a gyerekorvos meddig tolerálja ezt a – finoman szólva – lassú gyarapodást.
A jelenség egyébként hasonló, mint amit leírtál: a gyerek nappal tombol a cicin, éjszaka viszont megeszik mindent, amit talál. Érdekes viszont, hogy nem mindig ébred fel éjszaka, ilyenkor én keltem (ill. szerintem a mellemen is alszik). Ahogy én észreveszem, nem éhes a baba. Nem kíván sokat, többet enni. Mikor beletuszkolok valamennyit, az is kijön belőle. A nyelvével tömködi kifelé a mellbimbót.
Ugye erre az lehetne a reakció: hagyjuk, ennyi esik jól neki. Na de miért ennyi esik jól neki? Ennyivel nem gyarapszik, csak nagyon gyéren. Hogy mi lehet az oka? Egy barátnőm szerint, aki most járt nálam szilveszter óta először, nagyot nőtt. Ez lehet az oka? (Bár őszintén: a növekedéshez is szükség van többlet testtömegre, akkor hogy lehet ez logikus magyarázat?) Betegség? Megbízható orvos szerint egy kis orrfolyástól eltekintve egészséges (oltották kétszer is). Az orrát rendszeresen porszívózzuk, kap levegőt.
Én a pisis pelenkái számával meg vagyok elégedve. Többnyire minden nap van kaka is, bár mostanában előfordul, hogy egy-egy nap kimarad, de akkor másnap bőségesen bepótolja.
Amire én gondolok, tippelek, vagy felmerült bennem, az a vérszegénység. Meglehetősen sápadt mostanában. Mikor négy hete kérdeztem a doktor bácsit, ő azt mondta, hogy ez később szokott kialakulni.
Most csütörtökön viszem ismét orvoshoz oltatni, majd megkérdezem, hogy mi a véleménye.

Ja és a fejés: két ok miatt fejek. Egy: minden anya rémálma, hogy elapad a tej, így akarom fenntartani a termelést. Kettő: mikor először sztrájkolt a baba, a védőnők és a doktor bácsink egybehangzó állítása szerint – ha már fejni sem tudok – akkor a baba nemevésének hátterében az áll, hogy nincs elég tej. Amit én 100%-ig tudtam, hogy nem így van, de nem tudtam elhitetni velük, így kardoskodtak a tápszer adása mellett – amit persze legközelebbi látogatásunkkor számon is kértek. Szóval bizonyítani szeretnék, magamnak és nekik, hogy nem a tej mennyiségén múlik, hogy a gyerek nem gyarapszik. Az más kérdés, hogy nem sikerülL

Még egyszer köszönöm, hogy bíztattál, tippeket adtál, most ismét nyertem egy kis erőt a folytatáshoz. És ha van még ötleted, szívesen olvasom.

NENI
neni
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?