Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Nekem segítségre lenne szükségem. A kisfiam 4 és fél hónapos, és eddig csak anyatejet kapott. Az utóbbi napokban 3-4 óránként eszik, de csak 3-4 percet. Nem kevés ez? Mérni nem mértem, hogy a 3-4 perc alatt mennyit evett, de kapott egyszer cumisüvegből, és csak 70 ml-t evett bebőle. Kerestem szakkönyvekben és az interneten is információt erről (mennyi ideig és mennyit kéne ennie egy ilyen korú gyereknek), de sehol sem találtam. Ha valaki tudna nekem ebben segíteni azt nagyon megkösszönném.
Eszter
koeszter
 
 


Kissi!
Ha bírjátok, próbáljátok ki a 4-5-6 mellből szopit - vagyis váltogassátok addig a ciciket, amíg a picurnak van kedve szopizni. Estére mindenkinek kevesebb a teje!
(És ne lepődj meg, ha hamarosan újra elkezd ébredni éjjel - ezt sok baba megteszi 3-4 hónapos korában.)

Eszter!
Bízz a babádban! Ha többet akar szopizni, majd többet fog. (Legkönnyebben a pelusokon ellenőrizheted, hogy eleget eszik-e: van-e napi 5-6 pisi illetve nem csökkent-e hirtelen a kakis pelusok száma.)

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Borcsa!
Köszönöm a válaszodat! Szoptatás előtt szoktam pelust cserélni, van amikor szinte alig van benne pisi, van amikor meg jó sok van! De ha kevés van benne, akkor is elégedettnek látszik evés után. Kakis pelus 3-5 naponta szokott lenni. Az utóbbi hetekben, talán hónapban mindig 5-6 percet szopizik, de a mostani 3 perc nagyon kevésnek tűnik. (Ráadásul az elmúlt két éjszaka óránként felkel, bár lehet, hogy ez más miatt van.)

Kissi!
Én homeopátiás bogyókat szedek az anyatej serkentésére. Nekem nagyon bevált!!
Eszter
koeszter
 
 

 
 

Borcsa:köszi a választ,pár napja tényleg újra kel ájszaka,ma pl 3kor ébredt,és kiszivta min2 cicit.A váltogatás már megy egy ideje,de 3 napig még igy is mellé kellett pótolni fagyitejet.Próbálom a különböző receptúrákat,hátha beválik vmi.Kép))

Eszter:én is szedem az Urtica Urens CH5-öt,te mit szedsz?Kakis pelus nálunk is elég ritkán van,szegény lányom 3 hónapos korára már 2x kapott beöntést,mert másfél hétig nem volt széklete.És akkor is normális anyatejes széklet ürült.Pisis pelus viszont van elég,némelyik olyan nehéz,hogy agyon lehetne ütni vele vkit.Kép))
kissi
 
 


Gigi!
Egyáltalán nem hülyeség, amit kérdeztél, tényleg nagyon becsapós a dolog. Az ember azt hiszi, azért nyűgös szopi után, mert éhes maradt. Pedig csak elfáradt. A szopizás nagyon nagy munka a babáknak. Ráadásul úgy el tudnak fáradni, hogy az elalvás sem megy és ilyenkor még szopizni akarnak, hogy megnyugodjanak.
Ha elalszik a kezedben, akkor biztos fáradt és nem éhes.
Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti
 
 


Kissi!
Én is ugyanezt szedem, de ha neked nem vált be annyira, akkor próbáld meg a D4-es higításban (2x10), egy homeopátiás orvos szerint az a jó, ha a másik nem használt (illetve ő mindig azt ajánlja).
Szegény kislányod! Egy anyatejes babánál pedig nem baj, ha ritkán ürít. Vagy őt már bántotta, fájt a pocija?
Eszter
koeszter
 
 


SziasztokKép

Ma jött el az a nap, hogy kezdem feladni. Egyszer sem aludt ma, még ringatásra sem. Sajnos a szopási technikája sem jó. Miközben szopik, oldalt csorog ki a tej a száján, úgy, hogy cserélhetem le a ruhámat.
Régebben tényleg igaz volt az, hogy este nyűgös.De mostanság nem alszik. Másfél órát szenvedünk, borzasztó már ez az egész. És gondolom az én idegességemet ő is megérzi. Kép

Gigi

KépKép
gigi28
 
 


Hahó,

Gigi,
kitartás, vannak szépen nehéz napok egy bébi életében - neked nem szoktak lenni? Kép Előbb-utóbb tutira abbamarad ez, aztán jön helyette más...
Folyik ki a száján a tej - nem lehet szó arról, hogy annyira dől neki, hogy nem tudja elég gyorsan nyelni, és inkább kicsurgatja a felesleget? Ebben az esetben egy nagyon technikás, ráadásul okos és mértékletes gyermeked van Kép

Eszter,
az jutott eszembe, hogy a nagyobb méretű ill. idősebb babák (ez csak az én hipotézisem, nem szakma) néha meglepően hamar megeszik, ami nekik éppen ott és akkor kell. Cicó leányom pont ezt csinálta, de ő ráadásul nem is igen hízott. Ehhez képest jól megvan Kép Amúgy ő egy hónappal később (!!!) nem átallt pofátlanul negyven grammokat szopizni egy-egy alkalommal (már elkeseredésemben újra mérni kezdtem). Mindenki körbe jajgatott, hogy ez milyen kevés, biztosan nincs elég tejem stb. Nekem meg közben kétszer volt mellgyuszim, mert nem tudtam mit kezdeni a bent hagyott tejjel. Na most a kölök makkegészséges, csak éppen az a levegőből is megélő, csipkehúsú kis lidérc fajta. Szóval szerintem a mennyiségekre nemigen érdemes figyelni, mert egyrészt mindenki mást mond, másrészt meg a babák általában fütyülnek arra, hogy mit gondolnak erről a felnőttek, ők úgyis annyit esznek, amennyit ők akarnak, és nem annyit, amennyit mi akarunk nekik adni. Kép

Kissi,
nem éppen egy növekedési ugrás közepén van a kölkec? Akkor (is) szoktak hirtelen több kaját kérni, ez általában gyakoribb és intenzívebb szopival rendeződik (ezt pl. éjszakai ébredéssel is el szokták intézni). Tejserkentő cuccok még: birsalmalé, mogyoró, gyógynövényekből magad is mixelhetsz szopis teát (a Laktoherb egyébként nekem sem a legjobb, akkor már jobban ment a Fitolac, de valaki írt itt régebben egy Herbalakt nevűről is, azt nem ismerem), én egy jó ideig ilyet ittam, csak most pillanatnyilag nem találom a receptet. Arra emlékszem, hogy volt benne csalánlevél, édeskömény, kakukkfű, de hogy mi még??? Megfelelő evés, sok alvás, nyugalom (ez csodát tesz), és hinni abban, hogy menni fog.

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Nekem ez a tea-recept van meg:
4dkg édeskömény
4dkg csalánlevél
3dkg bazsalikom
3dkg izlandi zuzmó
8dkg kecskeruta fű
4dkg ánizsmag
2dkg majoranna
ezeket alaposan összekeverni, befőttes üvegbe eltenni és sötét helyen tárolni.
Elkészítési javaslat: 1l vízhez 1ek. teát leforrázni, 20 percig állni hagyni. Napi max 1,5-2l fogyasztható.

Én mondjuk 1 litert ittam aztán már csak felet. Aztán meg abba is hagytam, mert valahol azt olvastam, hogy nem jó folyamatosan inni, mert hozzászokik a szervezet. Ki tudja...?
schmo
 
 


És még egy recept, mert ez nagyon finom is Kép (ha már volt, akkor bocsi)

GABONAGOLYÓ:
25 dkg búza/tönköly
15 dkg árpa
15 dkg zab
15 dkg kesudió
Ezek mind örölve. Szárazon megpiritani. Utána összegyúrni 15 dkg vajjal (nem margarin) és 15 dkg nádcukorral (vagy méz).
A még langyos masszából kb három centiméter átmérőjű golyókat formázni. Ha szükséges formázás előtt a masszához kell adni egy-két evőkanál vizet. Kb 20-22 golyó lesz belöle. A javasolt napi adag kettő-négy golyó igény szerint
schmo
 
 


Sziasztok!

SOS!

Nagyon faj a torkom, felek, hogy lazas is leszek. Mit vehetek be? Algopirint? Es a torokra? A termeszetes gyogymodokon kivul.
Ha lazas leszek, hany fokig szoptathatok? 5 honapos a babam.
Kosz
KAkukk
kakukkfu
 
 


Szia Kakukkfű!
Miért nem jössz már hozzánk (Nyári kisbabák)?
holnap lesz a hófordulótok, én már fel is köszöntöttelek ma!Kép
Torokfájás: Acriflavim oldatot vegyél a patikában és azzal ecseteld a torkod 1x egy nap. Jól le kell nyúlni, ha öklendezel az csak jó, mert szétterül az oldat. Most én is azt használom és terhesség alatt is sokszor segített. Amúgy fájdalomra Algopirint lehet, szoptatás alatt is.

Puszi

Orsi

avocado
 
 


Koszi szepen, Kép

a koszontest is,
Kakukk
kakukkfu
 
 


Kakukk!

Olyan magas lázig szoptathatsz, amíg van erőd hozzá. A láz nem ellenjavallata a szoptatásnak.

És tényleg tessék a nyári babákhoz is jönni!

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Szia ZitaKép

Hogy vagytok? Mikor jössz megint?

Puszi

Orsi

avocado
 
 


Sziasztok!

Lazam nem lett vegul, de a torkom iszonyatosan faj. Nem hasznal semmi. Lehet, hogy be kell majd vennem antibiotikumot?
Egesz ejjel nem aludtam, raadasul Dani is 2 orankent kel. Kép
Mit csinaljak?
Kakukk
kakukkfu
 
 


Kakukkfű! Bioparox nevű sprayt használhatsz, az nálam ált. be szokott jönni. Recept nélkül kapható, de van ab tartalma is, viszont csak helyileg hat, úgyhogy terhesség és szoptatás mellett is alkalmazható. És ha nem javulsz és kell az ab, akkor is tudnak olyat felírni, ami biztonsággal szedhető a szopi alatt is. Ebben Pele vagy Iboly jóval járatosabbak nálam, írj esetleg nekik, hogy melyik szedhető! De persze a dokid is utána tud nézni, ha hajlandó rá Kép

Márti
márti
 
 


Kakukk,
jobbulást! Ha nagyon gáz van, Calcimusc injekciót szoktam iszogatni, olykor kettesével. Mivel babáknak is adják, nem hinném, hogy a szopival bármi kever lenne. Ja meg van a Phytolacca Americana nevű homeós bogyó, ami torokfájásra jó, és van még az Oscillococcinum elnevezésű kombinált készítmény, ami még kifejlett influra is hatásos. Fájdalomra Paracetamol hatóanyagú akármi bízvást használható.
Még egyszer jobbulást,
üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!

SOS tanácsot szeretnék kérni. Iker fiúkat szoptatok, akik 2 hét múlva 3 hónaposak. Kizárólag anyatejet kapnak. A gondok 4 héttel ezelőtt kezdődtek. Kisebb lett az étvágyuk, így nekem is kevesebb lett a tejem. Amikor 2 hete a keresletük megnőtt, sajnos nem tudtam követni. Ráadásul hulla fáradt és kimerült vagyok, mert nincs segítségem, a férjemen kívül, aki dolgozik egész nap, csak este esik haza. Sajnos tejhiány merült fel. Akkor 2 napra beköltöztem velük a hálószobába, és 1,5-2 óránként mellre tettem őket. Estére ők is, és én is fáradt és zaklatott lettem. Ők az éhség miatt üvöltöttek, én a fáradtság miatt. Azért, hogy picit aludni tudjak a párom átvállalt egy etetést cumisüvegből, amikor a saját lefejt tejemet adtuk oda. A tejhozam javult pár napra, tehát a 2 óránkénti mellretevés működött, de megint jött néhány kimerítő nap, és megint ingadozott a tejhozam. Ekkor az éjjel lefejt tejemet oda kellett adni, először csak az esti szopi után, utánna már a többi szopi után is. Erre azért volt szükség, mert kitartóan üvöltöttek az éhségtől az etetések között.
Sajnos meg lett az eredménye, mert mostmár nem hajlandók szopni, a cumisüveget várják. Szopnak 60-70 gr-ot, ami belefolyik a szájukba, és szívni már utánna nem akarják, csak üvöltenek. Így kénytelenek vagyunk cumisüvegből adni a lefejt tejemet. De ez nagyon nem jó nekem. Elég macera szoptatni, melegíteni, cumiztatni, majd fejni is 2 babánál.KépKép Hosszabb távon ez nem fog menni, mert összeérnek az etetések, nincs időm enni,inni, pihenni.Kép

Kérdésem: Hogyan lehetne visszaszoktatni őket a cicire ? Már van elég tejem mert nap 500-600 gr-ot fejek is, de Ők nem akarják kiszívni. Sokszor csak nyalogatják a mellbimbót.

Azt a módszert próbáltuk, hogy szopi után letettük az egyiket aludni, persze sírt az éhségtől. Majd 5 perc után megint cicire próbáltam tenni. Nem kellett neki, csak üvöltött a mellbimbóra. Megint ment az ágyába, majd 1/4 óra múlva megint jött a cicire. Szintén hatástalan volt a próbálkozás. Ez sajnos kétszer ismétlődött, majd bealudt a sírásba. A következő etetésnél megint ugyanez játszódott le. Miután egész nap ezt csinálta, estére a nyugalmunk érdekében kapott cumisüveget, mert aludni sem tudtunk volna. Az én mellemet meg le kellett fejni, mert majdnem szétdurrant, nagyon fájt.KépKép

Mit gondoltok ez veszett fejsze már, vagy csak idegek kérdése ? Én még nagyon szeretném legalább 3 hónapig szoptatni őket.

Szerencsére tápszerezni nem kell, mert mi kapunk 8 hónapos korukig napi 350 gr/gyerek anyatejet a kerülettől, így nekem csak kb. ugyanennyit kell mellé fejnem, hogy meglegyen az adagjuk. Eddig ezt nem vettük igénybe, mert az én tejemmel pótoltunk, amikor kellett, de ha minden kötél szakad, ehhez tudok nyúlni. Azért nem szeretnék.

Van valakinek ötlete ?

Cat

Cat
Kép
cateye
 
 


Cat! Szerintem nem veszett fejsze Kép biztos, hogy nem egyszerű, pláne nem két babával, de sokan tapasztaltuk már, hogy azok a babák, akik ébren nem akarnak szopizni, félálomban-álomban szívesen megteszik, akár éhség-szomjkúság csillapítására, akár a komfortszopási igény kielégítésére. Én azt javasolnám, hogy bújj be velük az ágyba - ha esetleg a férjed két ünnep közt otthon van, úgy könnyebb Kép - és lesd, mikor félálomban tátognak, csettegnek és "lesből" Kép szoptasd meg gyorsan őket, még mielőtt igazán felébrednének és igazán éhesek lennének. Ha van cumijuk, azt érdemes elvenni, hogy a komfortszopit is a melleden elégítsék ki. Persze, ez egy babával sem mindig egyszerű, nemhogy kettővel - de sztem megér egy-két hétnyi fáradságot cserébea további hónapok tápszer- és cumisüvegmentes nyugalmáért Kép

És javaslom, hogy kérdezz meg egy képzett tanácsadót is a kérdésről, Ibolyt, Pelét - vagy mást, ha mást már ismersz! Az ő telefonszámuk a Kismama újságok hátulján lévő infok közt olvasható, nyilvános és gyakorlatilag bármikor hívhatók Kép

Sok sikert, kellemes ünnepeket! Kép

Márti
márti
 
 


MártiKép
Nagyon jó ötlet, köszönöm. Bár a férjem dolgozik sajnos, de megpróbálom menteni ami menthető. Az egyik fiam amúgy is felkel még minden éjjel egyszer enni, így őt magam mellé veszem, és félálomban megszoptatom majd. A másikat megpróbálom reggelente elkapni, mielőtt felsír, hogy éhes. Hátha...

Köszönöm

Cat

Cat
Kép
cateye
 
 


Szia Cat!

Ami még be szokott válni, hogy MINDEN cumizható tárgyat eltenni a dedek elől egy teljes napra. Cici, amikor csak ők akarják. De ha nem kérik, akkor az etetést kispohárból kellene megoldani. Gyerek neméhezhet, szomjazhat! Ehhez nem ártana egy telefonos, vagy személyes találkozás egy "diplomás" szopitanácsadóval, mert ők élőszóban részletekbe menően el tudják mondani, hogyan érdemes a poharas itatásba belékezdeni ekkora babáknál. Aztán ha a komfortszopi igény a cicire hajtja a babákat, akkor nyert ügyed lehet, akár 48 óra alatt. A titka, hogy cumisüveg és cici nélkül is meg tudd etetni a babákat, ha muszáj. Mert ha nincs cumisüveg és egyéb cumi, akkor muszáj lesz nekik szopizni valahol....
Kemény elhatározás és menni fog.Kép

Persze, ha a komfortszopi igény még nem annyira meggyőző egy nap után, akkor tovább kell folytatni ugyanúgy, mint előtte. Pohár, NO cumi! Ha áthidaltátok a bajt, akkor pedig mindenkiben jó, ha megmarad, hogy ezek a babák cumifüggő babák lesznek könnyen és később sem elővenni a cumikat, legyenek akár etetők, akár játszók, amíg csak szopiztatni akarod őket.

Sok sikert!
Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Halihó!

Visszább is olvastam. A torokfájást első körben 99 %-ban vírusok okozzák. NEM HAT rájuk az antibiotikum. Ha AB-t kezdtek el szedni, akkor 5 napig teljes javasolt dózisban kell szedni, ha értelme sincs, akkor is, különben nő a rezisztencia esélye. Mert a szervezetben bárhol fellelhető bacik a nem kórokozók és a kórokozók is (amikből nincs annyi hogy betegséget okozhassanak)megtanulják a hébe-hóba alkalmazott AB elleni védekezést. Amikor pedig elszaporodnak és tényleg betegséget okoznak, akkor majd jól nem irtja ki őket az antibiotikum. Úgyhogy AB-t csak akkor, ha kell, de akkor rendesen.
A tüszős mandulagyulladás pl már bakteriális, arra jár az AB. Ezt viszont lássa orvos! Ő állapítsa meg!

Legújabb tévhit, amiről hallottam, hogy lázas anyuka azért nem szoptathat, mert leforrázza a gyerek torkát (vagy orvos, vagy védőnő szájából). Segítség!!!!
Dől a hülyeség!

Láz nem szól a szoptatás ellen. Sebes mellbimbó sem. A gyerek egyedül gennyes tejet nem szopizhat. Azaz az akadály már csak az lehet, ha pl nem bírod tartani a gyereket, vagy a melledet szopi közben a láz miatt, vagy ha a seb annyira fáj, hogy a szopi gondolatára is nagycseppes verejték önti el a tested és pulzusszámod a normális 2 szeresére emelkedik. Ilyenkor jönnek a praktikák...

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


SnoopyKép
Köszi. Beszéltem Debulay Biancával. Rettentő kedves volt. Sajnos a pohárból itatás nem megy, már próbáltam az Ő tanácsai alapján. Nem nyeli a gyerek, pedig mokkáskanálnyi kortyokban adom csak, az egészet visszatolja a nyelvével. A tejemet meg nagyon sajnálom, hiszen izzadságos munkával fejem, minden cseppje kincset ér nekemKépKép
Viszont nem adjuk fel! A párom most ment SNS szoptanítot venni (ez volt Bianca másik tanácsa), és azzal fogom próbálni a cicire visszaszoktatni őket.

Sajnos mindkét gyerkőc újszülöttkorától hasfájós volt, ezért kényszerültünk cumit adni nekik. Ezt ma sem csinálnám máshogy, mert enyhítette a szenvedéseiket (ezen keresztül a miénket is). De akkor még a szopival semmi gond nem volt. (ha csak az nem, hogy a komfortszopit nem igénylik, ami most segítene, de hosszabbtávon 2 gyerek mellett megoldhatatlan, mert az Anyuka teljesen kimerülKép) De a cumisüveget jól elrejtem, ha bejön a szoptanít, és nem vesszük elő 6 hónapos korukig.KépKép
Na megyek, mert ma 2 óránként szoptatok, hogy szaporodjon a tejcsi.

Majd beszámolok az eredményről.Kép

Cat

Cat
Kép
cateye
 
 


Cat! A tejet adhatod nekik kiskanállal vagy akár fecskendővel is a szájuk szegletében befecskendezve! Azt nem hinném, hogy a komfortszopit nem igényelnék a fiacskáid, hiszen épp arra használják a cumijukat! Ha azt nem adod nekik, akkor előbb-utóbb bizony vissza kell szokniuk a melledre Kép Viszont a cumizavar miatt érdemes soha többé nem is visszaadni majd nekik - aztán ha majd több igényük lesz szopizni, mint amennyit a melleden tölthetnek, rá fognak akadni az ujjukra Kép Nem könnyű, de megéri rászánni időt, fáradságot! Kitartás! Kép

Márti
márti
 
 


Szvsz a szoptanít nem erre való. Az akkor működik, ha a baba elfogadja az anya mellét, ámde a mellben nincs elég tejecske. (a készülék egy tartály a szükséges kiegészitő tej-tápszer céljára és egy csövecske, ami ezt az anya mellbimbója közelébe vezeti és mig szopizik a baba az anyamellből, a csövön át jut tejecske a szájába). Ha én jól értem Cateye problémáját, épp az a baj, hogy nem fogadják el az anyamellet. Ezesetben szerintem a szoptanít felesleges pénzkidobás.
Pohár, kiskanál, fecskendő, végtelen óriási türelemmel. Cumi (játszócumi) nuku.


Elmesélem nektek érdekességképp a lányomat. Szinte tuti, hogy kicsinek elfogadta volna a játszócumit (ahogy két bátyja is, bár nővére nem), de nem akartam adni neki. Kínlódtunk eleget, mert az anyamell komfortszopira nem volt mindig jó neki, lévén akkor is jött a tej, ha ő nem akarta. A leányzzó azóta 20 hónapos és máig bőszen szopizik. Kb egy hónapja kezembe került a kórházi reklám-termékminta csomagban kapott cumi. Kiváncsi voltam mit kezd vele. Délelőtt került elő, eleinte nem tudta mit kezdjen vele. Rakosgatta mindenféle módon a szájába, rágcsálta a külsejét. Aztán egy idő után már a gumi részét rágcsálta. Délutánra rendesen került a szájába és cumizta. Estére pedig folyamatosan a szájában lógott, ha épp nem, akkor "cumi, cumi, cumikám!" szöveggel kereste. Azaz képes lett volna egyetlen nap alatt totálisan rászokni a folyamatos cumi a szájban effektusra. Mondanom se kell, éjjel eltűntettem a cumit, szerencsére reggelre nem jutott eszébe, mivel is játszott előző nap. (ja, és nem szopja klasszikusan az ujját, rágcsálja, szájában van, de nem szokott rá a klasszikus ujjszopásra, ahogy a tesói sem)

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok,

Héthetes ikerfiaim vannak. Most az ünnepek alatt vettem észre, hogy másodszülöttem (van egy 21 hónapos lányom Kép ) kutacsa időnként nagyon beesik. Úgy értem, szabad szemmel látni, nem csak érezni, ha simogatom. Szerintetek ez minden esetben a szomjúság jele? Próbáltam cicit adni, persze rögtön elfogadta Kép Csak szopnak! Aztán egy idő után (pihenés végett) főztem neki édeskömény-ánizs-kamilla teát, de mire elkészült és kihűtöttem, visszaállt a régi rend. Sajnos a babás könyvek csak a kitüremkedő kutacsról írnak Kép Tehát mit tegyek? Beesett kutacsnál tegyem őket mindig mellre, mert szomjasak? Vagy ilyen összefüggés nem létezik? Egyébként semmi baj velük Kép

heppi

heppi
KépKép
KépKép
heppi
 
 


Sziasztok!
Szerintem azért legközelebb említsd meg a gyorvosnak, de ha más jele nincs, nem hiszem, hogy kiszáradás fenyegetne!
21 hónapos kislány, aztán az ikrek? Ez is szép vállalás!Sok erőt hozzá!
A "nagy" nem féltékeny a szopira? Az én másodszülöttem 22 hónapos koráig szopott. Persze megtehette, mert épp nem voltam terhes, és hagytam Kép.
De remélem azért az ikreim is soká fogják bírni,mindenesetre 6 hós korukig csak szoptak! (Most lesznek 9 hósak.)
Claire
claire
 
 


Sziasztok!!

Segítségre szorulok ismét. 8 hetes a pici lányom, szopizik néha kap pótlást mert nem elég a tejcsim, szerencsére egy ideje csak este lefekvés előtt kell pótlást adnom neki, az utóbbi pár napban viszont éjszaka keveset eszik és amit lefejek azt este oda tudom adni neki tehát nincsen tápszer. Régen 1-1,5 naponta volt kaksi tele a pelus tőle, most 3-4 naponta segédlettel jön csak és elég sűrű állaga van mint egy sűrű rántá solyan, sárágás mustár szinű.
Mit tehetek annak érdekében, hogy ismét sűrűbben kakiljon? A második naptól elkezdi egyre sűrűbben fájlalni a hasát és irtó büdi szelek jönnek belőle.
Kamillatea, kamillatea sok cukorral, nem segít már neki. Lázmérőre sem reagál.
Mit ehetnék olyat ami tartósan rendezi ezt a dolgot? Melyek azok az ételek és gyümölcsök amik hajtanak? Már megint nem merek semmit sem enni, szörnyű ez az állapot. Nagyon sajnálom szegényt, mosolyog játszik, egyszercsak üvölt tekereg majd kaksi helyett kitornáz magából némi pukit, és ismét mosolyog.

Köszi a segítséget
Márti
márti05
 
 


Márti! Az anyatejes kaki ilyen Kép És a kizárólag anyatejjel táplált babák kakilási rendje elég széles skálán mozog: normális a napi 8-10 kaki is, normális a 7-10 naponta egy kaki is. Ha azt látod, hogy ő feszeng, kellemetlen neki, kakilna, de nem tud, kemény a hasa, akkor megtornáztathatod, tehetsz meleg takarót a pocakjára, simogathatod az óra járásának megfelelően, hasra teheted, hogy kinyomhassa jobban a szeleket, finom meleg vízben fürdetheted - ezek mind jót tesznek neki. Őneki ne adj kamillateát, inkább idd te, ehetsz gyümölcsbefőtteket, ihatsz gyümölcsleveket, aszaltszilvát, barackokat. Az étkezésnél figyelj, hogy ne egyál túl puffasztó dolgokat, ne sok tejterméket, friss kelt tésztát, magvakat, mert ezek mind puffaszthatják őt is. És nem épp minden gyerek uarra érzékeny, figyeld meg, mit eszel, amikor ő inkább puffad.

Márti
márti
 
 


Márti

Köszi a tippeket, a tornázásra szoktak puksik kijönni. Furcsa mert van olyan puksi ami csak úgy kijön észre sem venni, más meg olyan kínnal jön ki, hogy még a szomszéd is hallja.
Ha nem fájna a pocija 2 nap után akkor felőlem hetente is kakilhatna.
Megyek főzök egy kis kamillateát.
Szerinted ha homes bogyot szedek tejszaporítónak amellé ihatok tejszaporító teát?
A kamilla, csalán, hársfa, hibiszkusz, csipkebogyó és hasonló teákat szeretem szerinted melyiket érdemes inni?

Köszi
Puszi
Márti
márti05
 
 


Szia Márti!

Mit jelent az, hogy segédlettel?
A kamillateát Te iszod, vagy a ded?
Egy 8 hetes babának semmi másra nincs szüksége, csak anyatejre.
Az az igazság, hogy a babádnak még jár a nagyon sok testkontaktus, és szopi, ami a hasfájását csökkenti, mivel az endorfinok (a test saját fájdalomcsillapítói) ilyenkor termelődnek, ezen kívül az anyatej és a szoptatás maga a bélmozgásokat segíti, azaz a székürítés könnyebb lesz, gyakran szopi közben jelentkezik. Az, hogy a baba milyen gyakran kakil, ha a külső környezet nem avatkozik be, akkor aszerint alakul, hogy mennyi kaja szívódik fel a lenyeltből és mennyi cserélődő hámsejt van. Azaz, ha mindent megemészt az anyatejből, hiszen csupa olyan dolog van benne, ami kell egy babának, akkor az sem baj, hogy ha a kezdeti idők múltával akár hetente egyszer van kakija, akkor azonban sok. A bevitt mennyiségről az elég sok, elég pisis pelus szolgál bizonyítékkal.
Ha a baba elég időt szopizik egy mellen, akkor nem csak az első tejből jut neki, azaz kevésbé lesz laktózban gazdag a pocakjában lévő mennyiség, ami, ha túl sok a laktóz, amennyit nem tud megemészteni, akkor fájhat tőle a pocakja.
Azt tudod, hogy a babák este nem éhesebbek csak nyűgösebbek és ezért akarnak állandóan szopizni? Ilyenkor egyébként kevesebb, de zsírdúsabb tápláló tej termelődik. Ez mindenkinél így van, és így van rendjén. Örülök, hogy tápszerre nincs szükség. Próbáltad már este végtelenbe nyúlóan szopiztatni váltott és ismét váltott és ismét váltott mellekkel?
Remek tejszaporító és a baba szopizhatnékját is kielégíti.
Miből gondolod, hogy nem elég a tej?
Bimbóvédőtök van? Cumisüvegből pótoltok?

És lenne még ezernyi kérdés, ha tényleg pontos segítséget szeretnél...

Szívesen
Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Márti! Mint Snoopy is íra, a legeslegjobb tejszaporító módszer maga a sok szoptatás! Kép Emellett persze lehet homeos bogyókat is szedni időnként és persze fontos a sok folyadékbevitel! Szerintem azok közül, amiket írtál, bármelyiket nyugodtan ihatod! Az édesköményt és a köményt szokták még kifejezetten a tejtermelés serkentésében jónak találni - de az igazán fontos, hogy hogy vmilyen egészséges folyadékból igyál akár napi 3-4 litert is. Egészségesen azt értem, hogy nem kólaszerűség, hanem gyógytea, ásványvíz, frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglé, de ide tartoznak a levesek is Kép

Márti
márti
 
 


Sziasztok

Este azért kap pótlást mert egy idő után nem bírja tovább a mell cseréket és üvölt. Amint kap pótlást megnyugszik és elalszik vagy elnézelődik.
Sajnos hiába próbálom a végtelen mell cseréket ha kevés neki a tej akkor üvölt. Különben amennyit mellre van téve attól már folyamatosan folyni kéne belőlem a tejnek.
Segítség a kakiláshoz védőnői tanácsra, lázmérőzés és nagyon édes kamillatea itatása volt. Pisis pelus van bőven nem bír ki 3 órát szinte egy, amikor kakil akkor tetemes mennyiség jön ki. Bimbóvédő van de nem használjuk, cumisüvegből kap pótlást. Nuk cumi van ami eléggé hasonlít a saját mellhez, kivéve, hog ynem kell akkorára tátania a száját, ami probléma volt neki eleinte de megoldotta, magasabban kapja be ahol vastagabb a cumi.
Ugy érzem helyesen szopizik ciciből mert akármennyit van rajta nem fáj. Délelőtt például aludt és közben szopizott, mert amikor máshol érintettem meg a testét fölriadt.
Folyadéknak egyenlőre víz és rostos üdítők szerepeltek a palettán. De most elkezdek teázni.
Ja és leves persze.
Snoopy most elkezdett nyüszögni, ha ma tudok még visszajövök, ha nem akkor holnap és leírok mindent részletesen.
Köszike
Márti
márti05
 
 


IldiKép
A szoptanítot azért javasolták nekem, mert a fiúk addig fogadják el a cicit, amíg dől belőle a tej. Aztán már amikor kortyokban jön, és a következő "let down" reflexig szopni kellene, akkor elfogy a türelem, nem szopnak tovább, üvöltenek. Ezért kevés is a tejem, pótlást kellett adni. Kép
A párom megvette a szoptanítot, de ikrek esetében használhatatlan, tandem szopinál.KépKép Hiába 2 csöve van, de az embernek csak 2 keze van, nem 4. Nem tudok ennyi helyre figyelni. Tartom a 2 gyerkőcöt, és közben szabályozni kellene az adagolását a szoptanítnak. Rendszeresen kiköpték, és elmozdult a ragasztás, spriccelt az anyatej világba. Ezt 1 gyereknél lehet kezelni, de 2-nél képtelenség.Kép

A játszócumit nem tudom elvenni tőlük, mert sajnos ahelyett nem tudok mindig a cicimmel a rendelkezésükre állni, mert akkor az egész nap a mellemen lógnának. Ha nem lettek volna hasfájósak, soha nem adtam volna nekik cumit. De ez korábban sem zavarta a szopiban őket. A cumisüveg volt a tettes.

Viszont nagyon sokat haladtunk előre, minden eszköz nélkül. Ma már nem kellett cumisüveges pótlás egyáltalán nekik, ciciből ettek. Nem tudom ugyan mennyit, nem mértem, de volt pisis-kakis pelus, és vidámak, kiegyensúlyozottak voltak. 2 napja 2 óránként mellre teszem őket, amitől úgy érzem több lett a tejem is, és így Ők is meg tudják enni a magukét. Nem is hiányolták a cumisüveget. Jól eldugtamKépKép

Cat

Cat
Kép
cateye
 
 


Cat, ezek remek hírek!!!Kép
Ildi

Ildi
pildi
 
 


Hajrá Cat!
Csak így tovább! KépKépKép

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Cat!

Éljen!Kép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Sziasztok!
Anikó vagyok. A friss kismamákba szoktam írni. Most találkoztam egy problémával, és egyelőre tanácstalan vagyok, hogy mit csinálhatok. Eddig egészen jól ment a szopi, de az utóbbi időben volt, hogy nem volt elég estére a tejcsi, akármit is csináltam, úgyhogy az aznap lefejt tejcsimet kellett odaadni neki este, esetleg éjszaka. Ez olyan 2-3 alkalommal fordult elő, és cumisüvegből kapta. Most éjszaka viszont eljutottunk oda, hogy nem volt hajlandó elfogadni a mellemet. TUdni kell, hogy az egyik cicimmel eddig is mindig küzdött, hiába van benne tejcsi. Nekem is sok gondom van vele. A mellbimbóm szörnyen fáj, volt eltömődött tejcsatorna is. Ma reggel a jobbik cicim elfogadta, de a másikat nem akarja. Mit csinálhatok? Egyébként furcsán szopja, bekapja, de kifelé nyomja a tejcsit, és nem érzem, hogy rászívna erősen. Lehet, hogy ez a 2 éjszaka elég volt, hogy rászokjon, mert éjszaka egyszerűbb a cumisüvegből meginnia a tejcsit? Pedig most meg már túl sok tejem is van, egy ciciből 140-et is meg tud szopni.
Még valami. Szegény kislánykám nagyon nyűgös és síros és van, hogy még a cici sem nyugtatja meg, csak a cumi. Lehet, hogy ez is bekavar a dologba?
És persze most volt először, hogy 8-tól hajnal 3-ig aludt, és szörnyen éhes volt. Ez is közrejátszhatott?
Kérlek, adjatok jó tanácsokat, hátha sikerül ezt a problémát megoldanom.
Anikó
pancsa2
 
 


Hello Lányok !
Emlékszem, hogy olvastam erröl itt a topicban, de nem müködik a keresö... valami hibát ir ki Kép
A kérdés az lenne, hogy ha az ember lánya ismét menstruál, akkor annak van hatása a tejre?
schmo
 
 


Sziasztok!

Pocok!
Igen járok erre!

Schmo!
A menstruáció lecsökkentheti a tej mennyiséét, illetve megváltoztatja az ízét egy kicsit. Van olyan baba, akit ez zavar, van, amelyiket nem. A mennyiséget szokásos módon lehet emelni. Általában. Ebben a topikban olvastam olyat is, akinek sosem lett annyi teje utána, mint előtte volt, de a részletek (szopik száma, ideje, mellcserék) nem ismertek.

Anikó!
Igen egy cumisüvegezés is elronthatja a szopitechnikát ha erre a babának hajlama van, főleg az első 6 hét a lényeges. Megoldás, hogy teljesen elrakni a cumisüveget és a cumit is. Sajnos. Ha a babának van valami, amivel bárhogyan is de nem kell küzdenie, hogy jöjjön belőle a tej, vagy ne jöjjön (komfort), akkor nyilván azt választja. Ha viszont ez elrontja a technikát, akkor ez ördögi kör, hiszen nem akarja majd a cicit, hiszen azzal küzdeni kell. A tejtermelést pedig megfelelően egy jól szopizó baba tudja fenntartani, fejéssel SOKKAL nehezebb. Cumi el, cumisüveg el, ha muszáj a pótlás, akkor pohár -> itatás tanítás : szoptatási tanácsadó telefonon, vagy személyesen (Pl. KISMAMA újságból). Szopizás csak cicin. Nem erőszakoskodva. Szopitechnika javítás: szopis tanácsadó, ha egyedül nem megy, főleg személyesen (baba-mama csoport, egyéni találkozás, szopis ambulancia).
Ez durván hangzik, de az ilyen gyors szopizavarnál hamar kell lépni keményen, amíg még nem rögzül nagyon a baj. Hosszas ordításra való lelki felkészülés. Hiszen a babától el kell vennünk valamit, amit szeretne, azért, hogy a legjobbat adhassuk neki....
Kitartás!
Valamennyit még tudunk segíteni, de egy kifejlett szopizavar általában személyesebb kontaktust igényel hozzáértővel.

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Snoopy,
Ez most lehet, hogy hülye kérdés lesz...
A menstruáció a menstruáció idejére (azaz arra a pár napra) csökkent(het)i le a tej mennyiségét vagy onnét kezdve "örökre"?
schmo
 
 


Snoopy,
(lehet, hogy kétszer lesz bent, mert egyszer már elküldtem...)
- A menstruáció a menstruáció pár napjára vagy "örökre" csökkent(het)i le a tej mennyiségét?
Úgy értem, hogy csak egyszer kell "feltornázni" a mennyiséget vagy minden hónapban elöjöhet a probléma?
(bár titokban reménykedem ám, hogy nálam nem lesz gond... végülis ilyen tapasztalatok is vannak,nem? Kép)
schmo
 
 


sikerült kétszer betenni... Kép
schmo
 
 


Sziasztok!
Itt mindig olvasom, hogy ennyit szopott, meg annyit! Honnan tudjátok? minden etetésnél méritek? Lehet, hogy hülyeség, én nem vagyok szakértő, csak simán egy szoptatós anya, szóval nyugodtan lehurroghatnak az okosabbak, de szerintem lelkileg a túl sok méricske sem tesz jót. Én igényszerint szoptattam mindig, és követtem, hogy a súly gyarapodás OK-e eleinte hetente, aztán ritkábban . űés ha ezzel nem volt gond, akkor úgy döntöttem, hogy eleget eszik. Igaz, mindig el is tolok vmit, mert az enyémeket olyan nehéz ledumálni az éjszakai szopiról, a cumisüveggel meg szóba sem álltak(nak), még "éhhalál" esetén sem! Kép Így azért főként az első 6 hónapban totál hozzám vannak nőve, ennek minden előnyével és hátrányával.
Én nem vettem észre sem a menstruáció, sem az újabb terhesség hatását a szopira, de sokan panaszkodnak erre, olyan gyerekről is tudok, aki egyszerűen elválasztota magát ekkor. Fogalmam sincs mi a teendő ilyenkor, pedig ezt már sokan kérdezték tőlem! Vki tud vmi "ellenszert"?
Claire
claire
 
 


Claire,
Akkor akár terhes is lehetnék újra? Hurráááá !!! Legalábbis a kispapa szerint... Kép Én azért még "pihennék" kicsit
schmo
 
 


Sziasztok!
Kép Kép Kép
Hazajottunk a korhazbol. Dani (5 ho) elkapta a virust tolunk, ami vegigment az egesz csaladon. Hanyas, hasmenes. Minden kijott belole, nem akart szopizni sem. Bevittem a korhazba, kapott infuziot. Azota is nagyon keveset eszik, ket napja kerult le az infuziorol.
Kinek van ilyenben tapasztalata?
Mikor varhato, hogy visszater az etvagya? Most megint alig pisil, gondolm minden, amit megeszik hasznosul.
Ma megint kijott belole egy nagy adag, pedig mar napok ota nem hanyt. Ugye csak megterhelte kicsit a gymrat, es nem fog ujbol elkezdodni ez a remalom????
Borzaszto volt a korhazban, pedig a noverek es az orvosok majdnem mind szeretettel foglalkoztak a gyerekekkel.
Nem tudtam vele aludni, 3 szobaval arrebb adtak egy agyat. Szoptatni is egy szeken kellett, pedig Dani sosem evett ulve. Masodik ejjel ugy sirtam mar, hogy vkinek megesett rajtam a szive, es bevihettem megszoptatni az agyamba...Kép
A tejem nagyon keves, de neki igy is sok. Kép Fejek minden szopi utan. O aki eddig 2-3 orankent evett, most csak 4-5 orankent fogadja el a cicit.
Ugye nem kell majd visszamennunk a korhazba? Ugy rettegek...
KAkukk
kakukkfu
 
 


Szia Kakukk!
És mivel bocsátottak el? Kap még vmi gyógyszert? Szerencsére ilyen tapasztalatom nincs, de ha az enyémek hánynak, én natúr aloe gélt itatok velük, az a beleinek is , az immunrendszerének is jó.
És arra nem mondtal semmit, hogy milyen gyakran kéne innia, azaz szopnia?
Claire
claire
 
 


Szia Schmo! Hát ha csak ezen múlik??? Kép
Claire
claire
 
 


Claire!
Szerencsere este el kezdett enni, orankent , majd 2 orankent kerte. Egesz ejjel, es nappal is utana, viszont most szinte semmi tejem nincs.
Du mar nagyon sirt, nem volt eleg, de vegul elaludt, en is aludtam es 2 ora mulva mar jobb lett.
Hany nap mire helyre all a tejci?
Termeszetesen mast nem kap, cumikat nem ismeri, ugyhogy csak a cici van. Iszom teat is, es probalok pihenni. Az a baj, hogy nem tudom 6szor cserelni a ciciket, mert elfogy a turelme, es mar nem is akarja bekapni. Kép
Ugye holnap mar jobb lesz?
Nem kapott amugy gyogyszert, csak cukros vizet infuzioban. A virusra nincs semmi szer.
Kakukk
kakukkfu
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?