Új privát üzeneted érkezett!

Südve,
Ez most vigasztalás volt? Kép
schmo
 
 


Schmo!

Amiket írtál, az mind bekavarhat. Megtömni tényleg nem tudod a gyereket. Miért kell neki annyit híznia? Mi lesz, ha nem hízik azon a héten pont előírásszerűt? Nem fog éhen halni! Ebben biztos vagyok.
Tudtad, hogy a három hónaposnál idősebb babákat elég havonta egyszer mérni és a néggyel elosztott értéket heti gyarapodásnak kiszámolni? Becsszó így van! Kép
Tudtad, hogy a harmadik hónap után az anyatejes babák töretlen súlyfejlődése átalakul és a brutális hízások szelídülnek? Tudtad, hogy emiatt a természetes folyamat miatt milyen sokan kezdenek tápszeres kiegészítésbe rontva a szopi esélyét? (Sajnos a gyermekorvosok jó része sem tudja Kép)

Szerintem ha eddig nem paráztál ezután se tedd! Kép

Egy cici-két cici:
Nálunk is a jobb volt a favorit, ráadásul csak fekve szopiztunk. Úgy testhelyzettel átverni a dedet elég kényelmetlen volt. Most viszont az általam tudott alapállapotnak megfelelően szinte csak a balban van tej, mert az én cicim így működik. Pedig mindkettőt ugyanannyit szopizza...
Egyéb ötletem nekem sincs. Kép

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Snoopy,
Én eddig is paráztam Kép Csak az utóbbi hetek voltak tünetmentesek. Most ez a dolog újra kihozta belölem a gyengeséget...
Jó, hogy irtad amiket irtál. Sokat olvastam, de ezeket nem tudtam. Pl a heti gyarapodásról sehol nem irták, hogy igazából a havit kell nézni. Akkor már csak az a kérdés, hogy mikor kell aggódni? Ha a havi gyarapodás nincs valamennyi? Vagy mindig a kaki,pisi,jókedv számit?

schmo,
a para-mama Kép
schmo
 
 

 
 

Sztiasztok!

En is kerek biztatast!Kép Mate fiam jovo heten lesz 5 honapos, 3750-nel szuletett. Most 6200 es az elmult 3 hetben 10 dekat hizott. OsszesenKép A kontroll alatt folyamatosan vigyorgott a dokira, az ejszakakat atalussza /reggel 7-kor kel eloszor/, napkozben is bekes, vidam baba. Doki szerint nem igy nez ki egy ehezo baba, nem kell a sulyaval foglalkoznom szerinte.
Mivel elsoszulottem detto ilyen ropigyerek volt, igy mar hozzaszoktam ehhez, de azert ez a 10 deka kisse mellbevagottKép
A meres napjan az esti szopi utan adtam neki a nagy tapszerebol, meg is evett 40 ml-t. Engem meg furdalt a lelkiismeret, hogy eheztettem szegenyt. Aztan viszonzasul jol lehanytKép, pedig egyaltalan nem szokott bukni. Akkor tan megiscsak eleg neki a tej?
Legalabb egy "Hajra Kovacs neni" biztatast dobjatok nekem isKép

-Afonya
afonya
 
 


Szia Afonya!

Tényleg ne aggódj! Az én fiam 7 hónapos, kb. 8 kg. Én is sokat aggódtam a súlya miatt, mert volt, hogy 1 hónapig!! sem gyarapodott. Máskor meg két hét alatt behozta a "lemaradást".
Amíg jókedvű és jól alszik, addig biztos nem éhezik.
Ági

Boeske
KépKépKépKép

Kép
boeske
 
 


Hahh, ha 8 kilo lenne, en sem aggodnekKép A nagy egy evesen volt 8,2 kgKép

Azert koszi am, en is abban bizom, almaban nevetve még senki nem halt ehen...
afonya
 
 


Afonya,
Hát akkor "Hajra Kovacs neni". Én babóm is 3750-el született. Ez nem lehet véletlen Kép

Lányok,
Jelentem, tegnap és ma 6x szopiztunk (kissé kaotikusan, Törpike meg is lepödött, hogy mit jövök "folyton" a cicivel). Ennek eredményeként - hacsak nem beugratás - 2 nap alatt hizott 13 dkg-t. Igy aztán megvan a heti terv Kép
schmo
 
 


Sziasztok!!!

Keveset gyarapodó gyerkőcök mamijainak!!!
Biztos nem éhezik a babátok, az én Gigimnek sajnos tényleg kevés a cicimben lévő tejci, elég jellegzetesen adja tudtomra ha pótlást igényel még. Az üvöltök mint a sakál a további kajáért elég feltünő.
Szóval a babák nem szeretnek éhezni, s az ő nyelvükön a tudtunkra adják ha nincs tele a pocijuk.

Esetleg egy kis c vitamin a cicin segíthet, hátha meghozza az étvágyat, de ha a baba hozzászokott a kis mennyiségű kaja hasznosításához akkor talán kár megbolygatni a dolgot, és terhelni a pocóját.

Nemrég én is aggódva kértem tanácsot, hogy kevés a tejcim. sajnos még mindig ez a helyzet, bár sokat javult, éjjel van tejem, és elég is a babának, sőt napközben sem kell minden szopinál pótlásként tápszert adni.
Ma este is például cici után még erősen szívta a mellkasom, hát adtam neki tápszert, totál kibukta.
Egy új szokás, szeretne állandóan cicizni, kaja, büfi, és ismét kaja, de ugye addigra már nem sok marad benne, s jön a bömbölde.
Én is tiszta kétségbe esett vagyok, csak az én közel 6 hetes babám üvölt is hozzá.
Mit tehetnék még tejszaporítás ügyben.
4 cici megvan, a második forduló előtt masszirozom a ciciket.
Naponta egyszer hónaljtartásban etetem.
Homeos bogyó szedve.
Mit tehetnék még?
Úgy szeretnék csak szoptatni.
Szerencsére Gigi is jobban kedveli a cicit mint a cumit. Legszivesebben feltölteném finom tejszinnel, hogy elég legyen a babócámnak.
S amióta több a cici azóta szerncsére nem fáj a pocija és naponta min 1 bőséges adag kaki is van.


Sziasztok
Márti
márti05
 
 


Schmo,

valami olyasmi, bíztatás, vagy csak hogy tudd, nem vagy egyedül. :-)))

Hízás: enyém gyerek a 13. hétig 300-350 grammokat hízott hetente, aztán 210, az utóbbi mérésnél 140 gr / hét jött ki, és még erre sem szóltak nekem semmit, igaz, a gyerek már akkor is 8,3 kg volt. :-) Most diétázik, vagy mi, harmadik napja nem tudom négynél többször megetetni. Lehet ez a fogzással összefüggő sztrájk??

Kedves hozzáértők, tippeket kérek. Szeretném még legalább egy hónapig (holnap lesz 5 hónapos) csak tejjel etetni a gyerkőcöt. Úgy fest, hogy neki most nem kell több (nem fogadja el a pótlást sem). De nem szeretném, ha elmenne a tej. Mikor fejjek??? Az, hogy őurasága mikor hajlandó enni, azt a legöregebb indián sem tudja kitalálni. Ma f6, 8, f3(!!), 8 (!!) -kor volt szopi, és nyikk nélkül aludt el. Egyet nem vagyok hajlandó: éjjel fejni. Kb. két hónapja nem eszik már éjjel, attól nem csökkent a tejmennyiség, napközben kéne valahogy fenntartani. Előre is köszi,
S.

Kép
Kép
sudve
 
 


Sziasztok Kovácsnék!

Lánykám egy hét múlva 10 hónapos és még nincs 7 kiló. És köszönjük, jól vagyunk Kép

GyeZsu
gyezsu
 
 


Márti!
Gigi kitalálta a fő tejszaporító technikát: hogy ő egész nap cicin van Kép.
Tényleg érdemes kipróbálni, ha megszervezhető: főzés, takarítás minimalizálva, reggel egy nagy kancsó tea/gyümölcslé+egy flaska ásványvíz+egy tálca szendvics (mikuláscsoki, aszalt v. sima gyümi) az ágy mellé készít, és alig öltözötten egy csak pelusos babával behúzódni a paplan alá. A napi programmá emelt cicicserélgetés osztályon felüli tejszaporító.
(Azt nem állítom, hogy így két héttel karácsony előtt könnyű megoldani.)

Minden gyarapodáson parázónak!
Egy eleget pisilő/kakiló, jókedvű, aktív baba nem éhezik! Viszont vannak megátalkodott kölkök, akik nem híznak, amikor a) nőnek, b) fogzanak, c) új mozgásformát tanulnak.
Ezen túl lehet a háttérben egy enyhe fertőzés, pl. nátha.

Südve! Szerintem fejhetsz bármikor, amikor ő alszik, és te nem. Kép Praktikusan vmik evése után 1-2 órával. Még ha azonnal enne is fejés után, fog találni tejecskét magának. A babák sokkal hatékonyabbak, mint bármilyen fejő.

És a jelszó:
NO PARA, LESZ KAJA!

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Borsts,

A gyerekem napközben az ölemben alszik. :-( Csak és kizárólag ott. :-( De azért köszi. :-)
Viszont ezerrel rág mindent, nyálzik, mint egy bulldogbébi, szerintem fog. :-((

Kép
Kép
sudve
 
 


Sziasztok!

Nemrég én is itt kértem bíztatást, mert a dokinéni és a támadónő is az őrületbe kergetett a nem-hízik-eleget-a-baba-adjunk-tápszert mániájukkal.
Amióta itt tisztáztuk, hogy a gyerek nem mazochista, hanem szól, ha éhes, minden OK. Este 10-kor alszik el, reggel 5-kor ébresztem (na jó, ma fél 6-kor, mert nem tudtam felkelni), aztán 8-kor, a többit ő osztja be. Estére éhesebb, akkor 2 óránként is kér, az utolsó evésnél megkapja a hajnalban lefejt tejet desszertként.Nyugodt, mosolygós, kiegyensúlyozott baba, napi 5-6 tele pelussal. Az utólsó 3 hétben 250-250-200 grammot produkált, de a dokinéni megkérdezte: és anyuka úgy gondolja, van elég teje??? Az idegeskedésemet egyébként megérezte a kiscsaj, mert csak amíg tartott az aggódós időszak, addig sírdogált. Jobban kéne bíznunk a babáinkban, ők tudják mia a jó nekik! Sok sikert Nektek is.
kyrandia
 
 


A profilomba tettem fel képet az éheztetett gyermekemről.Kép
kyrandia
 
 


Szia Kyrandia!

Sápadt, beesett arc, fásult tekintet... Kép Valóban nem úgy néz ki a bébi, mint aki folyamatos alultápláltságban szenved.

GyeZsu
gyezsu
 
 


Sziasztok!

Alapvetően, ha a dednek van elegendő pisis-kakis pelenkája, jókedvű és fejlődik (nem kifejezetten hájra), azaz nő a feje, kinövi a ruháit, mozgásában előrehalad,illetve igény szerint táplálkozik, akkor alapvető baj nincs.
Ha nincs semmi gixer, ami az evését, hízását befolyásolja (fogzás, nátha, oltás, szájgomba, stb) akkor lehet számolgatni a gyarapodását, a saját megnyugtatásunkra, ekkor lehet átlagos heti gyarapodásról beszélni (65-125 g/hét 3 hónap után). Amennyiben az igény szerinti szopiba beavatkozunk, akkor az eredményét is célszerű vizsgálni, azaz a súlyfejlődést. Figyelembe kell venni a genetikai adottságokat is. Ismertem EGÉSZSÉGES 7 kilós egyévest, (pedig annak egy oltást sem akartak elsőre beadni, merthogy olyan sovány).
A dzsungelben ezek a súlybeli ingadozások biztosan nem tűnnének fel...Kép

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Sziasztok!!

Kyrandia, csodás ez az alultáplált bébi. A doki és védőnénid biztos nem látott még Etióp éhező babákat, a ha a tied szerintük éhezik.

Borcsa, igen ezen már én is gondolkodtam, csak elég nehéz kivitelezni, s félek nehogy hozzá szokjon a folyamatos evéshez, néha most is azt játsza, hogy eszik egy picit, befejezi durmol büfi helyett, megunom leteszem egyből fölébred s követeli a cicit.

S újabb szokása ha még enni akar büfi után, akkor addig kavar a kezemben amíg a feje a cicimhez nem ér. Csoda pofa.

Tényleg írtatok szájpenészről. Giginek van, elég makacs, s mindig újabb helyeken fordul elő.
Boraxos ecsetelőt kaptunk rá, ami elég macerás mivel kaja után nem túl kedves dolog a szájban matatni, s Gigi sokszor utána alszik is mint a bunda. Enni kel fel legközelebb, evés előtt meg hiába ecsetelem állítólag. Így általában fürdés előtt próbálkozom, de az nagyon kevés.
Láttam homeos bogyót Borax és ilyesmikre jó, de nem tudom erre jó-e? Ha valaki küzdött szájpenésszel, milyen jó módszereket tud ellene.

Köszi
Sziasztok
Márti
márti05
 
 


Kyrandia,
bár kicsit off, de el nem tudom képzelni, honnan veszi a dokinénitek ezeket az irreális hízási követelményeket... Kép Engem aztán igazán üldöztek a hízási mutatókkal és percentilekkel anno (tiszta mázli, hogy Cicónak soha semmi baja nem volt, továbbá csecsemőkorában szinte minden mozgásformát az átlagnál picit korábban tanult meg), de ezt a variációt, hogy heti húsz, pláne huszonöt deka KEVÉS, na ezt még sehol nem hallottam (sőt babakönyvben sem olvastam, pedig néhány elvetemült példány is volt a kezemben)... Kép Ezt alapul véve az én lányom már több ízben legyengült, belebetegedett az éhezésbe, éhen halt stb. Kép
Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Kyrandia,

asszem a dokinénit jól hátsón kéne már billenteni... :-( Miért kérdez ilyen hülyeséget, ha a baba ennyit gyarapszik?? Ehhh. :-(
Nagyon édes egyébként a bébi, és hát tényleg nem úgy fest, mint aki éhezik. :-)))

Kép
Kép
sudve
 
 


Sziasztok!

Ma voltam egy könyvesboltban, ahol láttam, hogy újra megjelent dr. Spock-nak a gyermekápolási könyve. Szép új kidás, az előszóban olvashatjuk, hogy ki mindenki segített az új kiadás elkészítésében. Nosza, gyorsan beleolvastam, hogy vajon a szoptatással kapcsolatban újítottak-e. Nem olvastam végig az összes idevonatkozó címszót, de nagyon szomorúan láttam, hogy nagyjából ugyanaz van benne, mint a 30 évvel ezelőtti kiadásokban. 20 perc szopi, stb... Kép

Kispici
kispici
 
 


Sziasztok!

Tegnap este befejeztük a szoptatást. Kép Már csak este volt szopcsi, de sajnos már tegnap nem kellettem. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor elapad a tej minden következmény nélkül? Vagy ilyenkor előfordulhat mellgyulladás? Elnézést a tudatlanságomért, de Panka az első kismanóm, és még nem voltam ilyen szituban.Kép
Segítségeteket előre is köszönöm:

Timi
timi77
 
 


Szia Timi!
Nem kell semmi rendkívülit tenned, ha nagyon feszül fejjél le egy kicsit, annyit, hogy ne legyen kellemetlen.
Mennyi idős a kislányod? Nem csak sztrájkol? Úgy veszem ki a szavaidból, hogy még szoptatnál!
Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti
 
 


Szia Betti!

Panka már 14 hónapos, így végül is elég sokáig szoptattam, csak persze fáj az elválás.Kép
De ez már nem csak sztrájk, mert már napok óta egyre kevésbé vagyok érdekes, és már csak este volt szopcsi.
Köszi a választ:

Timi
timi77
 
 


Szia Timi!
Hát akkor tényleg itt a vége!
Ha már 14 hónapos, akkor az utóbbi hónapokban biztos fokozatosan csökkentette a mennyiséget, nem valószínű, hogy problémád lesz.
Ne szomorkodj, véget ért egy korszak, de a következő is legalább ilyen szép lesz, csak másképpenKép!
Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti
 
 


Sziasztok!

Tudna nekem valaki segíteni abban, hogy a Nolicin nevű antibiot, amit hólyaghurutra kaptam vajon szedhetem-e szoptatás alatt?
Petra lányom 18 hónapos, naponta 3x-4x szopizik, a Pocaklakó meg 13 hetes, és a nőgyógyászom azt mondta, hogy neki biztos nem árt. Csak ezt a szoptatás dolgot felejtettem el tőle megkérdezni.
Szóval nagyon dilemmázom, hogy bevegyem-e, igazából komoly tüneteim nincsenek, a dokim is azt mondta, hogy elvileg ez magától is elmúlik (sok folyadék, meleg takaró stb.)

Ha valakinek van ilyen tapasztalata, vagy tud valamit a Nolicinről megköszönném ha írna!

Üdv: Bogárka

Bogárka
KépKép
KépKép
bogárka75
 
 


Bogárka!

A www.drinfo.eszcsm.hu oldalon a gyógyszerekre keresve, a leírásban ellenjavallatként szerepel a szoptatás és terhesség. De mivel ezt szinte mindenhova leírják biztonsági okokból, így ez sem biztos. Ha felhívod a Szent István kórház szoptatási ambulanciáját, akkor ott korrekt infót tudnak neked adni. (Tel: 455-5700/1644)

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Kösz Zita!

Közben felhívtam a gyártót, és ők egyértelmű nemet mondtak, azt mondták van ezerféle más antibio, ami jó lehet. A tüneteim alapján pedig már egyáltalán nem is vagyok biztos benne, hogy hólyaghurutom van. Egyszrűen csak szurkál az oldalam hol elől, hol hátul.
Mégegyszer kösz!

Bogárka

Bogárka
KépKép
KépKép
bogárka75
 
 


Sziasztok Lanyok,
ahogy olvasgatom az elözö hozzaszolasokat, masnak is van ilyen problemaja, pedig azt hittem, hogy csak mi vagyunk ilyen marslakok. A draga fiam alig hajlando a bal ciciböl enni, mindig csak a jobb kell neki kb öt perces bal utan. En meg persze aggodom, hogy eleg lesz-e igy neki legalabb hat honapig, mert addig ha lehet csak es kizarolag anyatejet szeretnek neki adni. Eddig meg nem volt semmi gond, de a gyerköcöm most nyolc hetes es egy ideig meg egyre többet fog enni, egyre nagyobb lesz az igenye. Meddig fogja vajon a jobb cici birni? Tenyleg nem tud erre valaki valami jo megoldast?
En is kezdek egyre jobban kinezni egy kicsi bal es egy jo nagy jobb cicivel. Max. majd kitömöm egy zoknival a balt, hogy ne legyen olyan feltünö. he-he-he.

Valaszokat elöre is köszi.

Kata ( Ruszlana ),
latom Te is hasonlo gonddal bajlodsz. Talan emlekszel meg ram a friss kismamakbol.

Puszi
Motiot

KépKép
KépKép
motiot
 
 


Motiot! Félciciből is nagyszerűen jóllakathatod a babát! Úgy tudom, a szülést követő 3. hónap után a mellek "külön életet élnek", nem függenek már majd egymástól! Kép Én immár másfél éve tandemszoptatok, és úgy alakult, hogy a pici mindig a balból evett, a nagy mindig a jobból - más rendszerességgel és más-más mennyiségeket, és mind a mai napig működik a dolog! Ill. mostanában a nagy már csak napi egyszer-kétszer szopizik, a kicsi meg még sokat, úgyhogy mostanában a kicsi kap mindkettőből Kép Hogy a másikat mivel lehetne serkenteni, azt nem tudom - lehet, hogy a féloldalas kinézettel meg kell barátkoznod egy időre Kép

Ha visszaolvasni nincs időd vagy nem találsz ilyen infót, az nlc oldalán ( www.noklapja.hu/index.php?id=192&szakerto_id=326621&func=kf ) van netes szoptatási tanácsadó (Pele, aki sokáig írt rendszeresen ide is), tedd fel neki is a kérdésed, biztos, hogy szakszerű és megnyugtató választ tud adni neked is! Kép

Márti
márti
 
 


Motiot,
csak a kinézetre van tippem: amikor már tudtam szivacsbetétes kebelféket hordani, akkor vettem egy olyat, amiben jó nagy betét volt, és a jobb oldalból kivettem Kép így nemcsak egyforma, hanem szép nagy összhatást is keltett (még bálban is voltam vele ) Kép
Most egyébként, köszönhetően a pocaklakónak, megint szép egyforma Kép
Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Szopi határok nélkül Kép Ugyan fiú a drágám, a cica meg plüss (vagy mi), de ez láthatólag egyiküket sem zavarja... Máté közben dünnyög hogy "cici-cici".
Kép

Kép
Kép
rekabeka
 
 


Sziasztok!!!

Most egy béna kérdést fogok feltenni.
Gigi kislányomnak újabban nem elég a tejcim, félóránként 3/4 óránként cicizik, rengeteg a pisis pelus 2 órát nem bír ki egy, ez még nem is baj. De nem alszik csak pár perceket, nem lesz ebből baja?

Köszi
sziasztok
Márti
márti05
 
 


Réka! Kép

Márti, azt nem írtad, mennyi idős a kislányod.

GyeZsu
gyezsu
 
 


Sziasztok!

Nekem ugyanaz a problémám mint Mártinak! (helló MártiKép )

Olivér 7 hetes volt csütörtökön. Problémám a következő: tejci mennyiségileg van de egyszerűen olyan mint a víz. Szopi után most reggel lefejtem 200 ml-t, de egyszerűen víz az egész. Szegény picur egy órát is szopizik de nem lakik jól. Este is ez volt. Egy mellen minimum 20 percig hagyom, hogy a hátsó tejet is elérje, de egyszerűen úgylátom, hogy nálunk ilyen nincs. Eddig ha fejtem szopi után jó zsíros volt a tej (a gatyámból ki sem jött a folt). Most meg csak ez a víz van. Nem tudom, hogy mit tehetnék. Egész nap kézben van csak el, aludni is csak ott hajlandó. Tudok valami olyat enni vagy inni amitől zsírosabb lesz a tej? Ja és nálunk is nagyon pisis minden pelus.
És mióta ez a vízes tej van, többet fáj a hasa is és éjszaka is alig bír aludni, pedig a testsúlya már 5,5 kiló tehát elvileg ha jóllakna akkor simán alukáhatna egy jót.
Köszi, Gigi

KépKép
gigi28
 
 


Sziasztok!!!

Az én kis babócám 6 hetes mult, hétfőn lesz 7 hetes.

Gigi, sajnálom, hogy nem csak nekem van ilyen problémám. Bár nálunk kezd jobb lenni a helyzet.
Van hátsó tej és szép erős szine van.
Én elkezdtem nagyon sokat enni, mindnet amit megkívánok, sok gyümit és kenyeret.

Sziasztok
Márti
márti05
 
 


Marti, Kriszi,
köszi az infokat. Hat remelem müködni fog a dolog igy is. Egyebkent epp most vagott le egy akkora hisztit, mint mar reg nem, mert valszeg nem volt eleg neki a tejci. Bar bevallom en voltam a hülye, mert elmentem vasarolni delelött es csak negyed egykor etteme elöször, az ivasrol nem is beszelve. Megszoptattam Abelt reggel kilenckor es elmentem minden kaja-pia nelkül, szegenykem meg a következö szopinal szivta a nagy semmit. Pontosabban kb 100 ml-t. Aztan ugy elfaradt a hisztiben, hogy bealudt. Most alszik, en meg jol bekejaltam meg ittam ket sört, persze alkoholmenteset meg szopis teat, remelem a következöre rendben lesz minden.
Ez a mell dolog megnyugtatott, hogy 3 honap utan nem függ a kettö egymastol, remelem tudom szoptatni az en kis manokamat sokaig. Bar itt Nemetorszagban ( itt lakunk ) mondjuk m,arslakonak szamitok, mert itt szinte mindenki tapszerezik, de nem azert, mert nem tudna szoptatni, hanem mert senki nem akar, mert az maceras. Hallottatok mar ilyet? En meg büszken mondom mindenhol, hogy en bizony szoptatok!!

Gigi,
mi ismerjük egymasta masik topikbol.
Kitartas, majd beall a tejcid. Szerintem mindenhol vannak ilyen kisebb-nagyobb malörök. Latod, nalunk meg az a gond, hogy ugyan jo erös a tej de neha keves. Es nem tudom, hogyan fokozzam, mert egyszerüen nem hajlando kiszivni teljesen soha, fejni geppel nem tudok, mert egy csepp se jön ki, pedig ha kezzel megnyomom spriccel, kezzel meg elfaradok, es persze ez sem olyan hatasos, nem tudok belöle sokat kipreselni. Nem tudom mit csinaljak. De majd csak beall a dolog. Eddig meg eleg volt mindig es szepen fejlödik.

Gigi,
Te mikor is szültel? Ha jol tudom nem sokkal utannam ( okt. 20. )Lattam a masik topikban kepet Oliverröl, nagyon szep baba, na es egyaltalan nem nez ki alultaplaltnak!

Na befejezem a szofosast, megegyszer köszi az infokat.
Motiot

KépKép
KépKép
motiot
 
 


Gigi: szopi után még 200-at ki tudsz fejni??? Sokat fejsz? Ha sokat fejsz, akkor azzal azt éred el, hogy bőven több lesz a tej, és még nehezebb lesz a babádnak eljutni a hátsó tejig, előbb telik el a pocakja az elsővel (ami a hasfájásnak is lehet oka). Ha ez tényleg így áll,a kkor érdemes lenne vagy a fejést csökkenteni fokozatosan (esetleg elhagyni) vagy ha már fejsz, akkor szopi előtt fejni, hogy az első tejből fejjél le, és utána rakni rá a cicire a babát.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok!

Márti!
Akkor már jobb a helyzet! Ha jól kapja be a melledet a babád és jó technikával szopik, (feltételezem, mert írásod alapján eddig nem volt gondotok) valószínűleg elértétek a 6 hetes fejlődési ugrást. Pár nap alatt a melled utoléri a kislányod igényét, ha megszoptatod gyakran, ahogy kéri!

Gigi!
Sokszor fejsz? Sokat? Szoptatós teát iszol? Nekem úgy tűnik, hogy sok a tejed! A Babád széklete milyen? Nem nagyon híg? Esetleg néha zöld? Ha túl sok a tejed a kicsi pocakja megtelik a cukros elsőtejjel. Eltelíti ugyan, de csak rövid időre. Az ilyen tej nagyon rövid ideig van a gyomorban, igen gyorsan tovább jut. Tehát nagyon gyorsan éhes lesz újra. Ráadásul mivel laktózban igen gazdag, a belekbe tovább jutva hasfájást okoz Neki.
Ha erről van szó (vagyis a kérdésekre igen a válasz), szép lassan el kellene hagynod a fejést. Lassan, mert különben mellgyulladásod alakulhat ki. Naponta csökkentsd az adott időben lefejt mennyiséget. Amíg fejsz azzal kezdjél és utána szoptassál. A szoptatós teát is elhagyhatod, ha iszod. Persze azért a megfelelő folyadék bevitelre figyelj továbbra is.

Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti
 
 


IldiKép
Látom megelőztél egy perccelKép!

Betti
KépKép
KépKép
kbetti
 
 


Betti

Nem iszok szoptatós teát. Semmi serkentőt. Most már alig fejek. De eddig attól féltem, hogyha nem fejek egyáltalán akkor meg elapad a tejem. A mellgyulladástól nem félek mert nagyon szokott feszülni.
Az a baj, hogy egy-két napja nem is nagyon akar szopizni. Nem tudom, hogy mit csináljak.
Az étkezéstől függ, hogy milyen mínőségű a tej?

Gigi

KépKép
gigi28
 
 


Hahó,
Gigi, a tej minősége elvileg tökéletesen megfelelő, nincs olyan, hogy "vizes" vagy "jó erős" tej. Van első tej, ami vizesnek néz ki, és van hátsó tej, ami nem. Na most én soha nem tudtam hátsó tejet kifejni, egy idő után egyáltalán egy cseppet fejni sem, se szopi előtt, se szopi után, ehhez képest a kölök 22 hónapig vidáman szopizott, és pótlásra sosem szorult (sőt többször túl is voltam telítődve). Mellesleg nem is volnék alapban egy bőtejű alkat. Az éjszakai alvás meg nem függ a testsúlstól, sokkal inkább a baba természetétől, meg a csillagok állásától. Az én leányom most, a két évhez igen közel éppen csak kezdi átaludni az éjszakákat. Ha rendesen eszel-iszol, és nem eszel puffasztókat meg sok tejterméket, az mindenesetre mindenkinek jó. A tej minősége meg a kajálás között nem tudok összefüggést (l. feljebb), a hasfájás és a te étkezésed között viszont igen Kép (Ezért is kérdezhették a többiek a szopis teát, meg amiatt a gyanú miatt, hogy kicsit sok is a tejed a bébinek, nem tudja megenni az egészet, ill. nem jut el a hátsó tejig). Amúgy a szoptatás gyakorisága is befolyásolja a tejmennyiséget, meg az első tej mennyiségét. Ha kevés idő telik el két szoptatás között, akkor több lesz a tej, de ebben arányaiban több a hátsó tej. Ha nagyobb az időköz, akkor összességében kevesebb tej lesz, viszont két szoptatás között inkább az első tej gyűlik fel. Ja, a fejés elhagyása csökkentheti ugyan a tejmennyiséget (világos, kevesebb az inger), az elapadástól ez messze van, pláne egy jó technikával, ügyesen szopizó, és szépen gyarapodó babával Kép Inkább az szokott történni, hogy a tejmennyiség szépen fokozatosan beáll a gyerek igényeinek megfelelően, ami az optimális állapot. Ugyanis a fejés könnyen válthat ki túltermelést.

Márti,
látod, fog az menni Kép

Motiot,
azér enni köll Kép
Egyébként elismerésem az alkoholmentes sörért, én még a tejmennyiségért sem voltam képes meginni (pedig megpróbáltam Kép ). Hát igen, van, aki itt is azt gondolja, hogy szoptatni macerás - nézőpont kérdése, szerintem a tápozás is van olyan macerás, ha nem jobban (kivéve, ha van az embernek egy éjjel-nappali bébiszittere, persze most csak a dolog technikai oldaláról beszélek).

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


KrisziKép

Nekem a gyerekorvos mondta az első látogatásnál (1 hetes volt Olivér) mikor kérdeztem, hogy fejjek e, hogy ha nem fejek akkor egy hónap múlva elapad a tejem.Kép Akkor minden szopi után fejtem azt a mellem amelyikkel kezdtünk. És jó sűrű hátsó tej jött. Egy könyben meg azt olvastam, hogy legalább 2 hónapig fejni kell......
A másik problémám, hogy törpikém nem rendszeresen eszik, a mell, hogy tudja ezt követni?

MotiotKép
Olivér 10.28-án született. Emlékszem rád a Friss kismamáknál sokat dumáltunk. Kép

Gigi

KépKép
gigi28
 
 


Sziasztok!

Érdekes ez a hozzáállás az orvosok részéről.
Nagyfiamat 4,5 hónapos koráig csak szoptattam, onnantól kapott almát meg más kiegészítést. Ezt már utólag megbántam, mivel sajnos nagyon érzékeny a fülére, ill. ha megfázik, rögtön felsőlégúti betegség valamilyen formája jön ki nála. Persze, lehet, hogy nem a korai hozzátáplálástól van, de így utólag ez meggyőződésem.
Most a kisebbik fiam 3 hónapos, eddig még ő is csak szopik, és ez a tervem a következő 3 hónapra isKép Sajnos, nem tudom, mennyi ideig lesz elég, de most nem akarok abba a hibába esni, mint a nagynál, hogy 15 dekás heti hízást már kevesellték, és így kapott mást is. Most már tudom, hogy elég 4-5 hónapos korban akár a heti 10 deka is, ráadásul ugye nem is kell hetente mérni.

A 2 hónapos oltásnál így is felhúzott a doki néni, mivel akkor 2 hét alatt hízott kb. 38-40 dekát, mert ugye az itthoni mérleg alapján több mint 40-nél tartottunk, ott meg 38-nál. AKkor azt mondta, hogy na, ez épp határeset.

Mindkét fiam olyan kis inas gyerek, nagyfiam 2 hónaposan még 4,5 kiló volt, most 6 évesen 26 kiló és 130 centi ,most a kicsi már 5 kiló volt 2 hónaposan és 60 centi. Éjszaka is szokott még kelni enni, legalább 1x, a második általában már 5 óra után van és én is reggelnek veszemKép

Ha végképp nem lesz elég a tejem a növekedéséhez, és nem is érzi jól magát, tápszert fogok neki adni, nem gyümölcsöt vagy krumplit.
Itt nagyon jó tanácsokat olvasokKép tényleg érdekes, hogy macerásnak mondják a szoptatást. Nincs ennél egyszerűbb - legalábbis számomraKép
Volt, hogy elmentünk bevásárolni, meg egy-két dolgot elintézni, és nem értünk haza a szoptatásra, hát a kocsiban is simán megetettem. AZért ott már nehezebb, ahol két gyerek is van, a nagyobbik már 6 éves, nem mondhatom neki, hogy most nem megyünk ide vagy oda, mert szoptatásra haza kell érni. Nem kell melegítgetni, cumisüvegezni. Van itthon cumisüvegünk, de csak akkor használtam őket, amig fejtem, most már azt sem teszem, egyszerűen nincs időm, és nem is kell egyelőreKép

Bocsi, hogy hosszú voltamKép

Lau
lau
 
 


LauKép

Nálunk jó fej a doki és a védőnő is. Mindig csak röhögnek, hogy milyen óriás a fiam. 7 hetes 5,4 kg és 68 cm körül vanKép
Nekem a heti 20 dekás hízásra azt mondta a dokinő, hogy ez dupla hízás. Szóval mindenki mást mondd. Erre már rá kellett jönnöm, csak épp kicsinálják az embert. Főleg akinek nincs semmi tapasztalata.

Gigi

KépKép
gigi28
 
 


Gigi!
Hogy érted azt hogy nem akar szopizni?
A fejés szükségességét hírdető elméletek, szakemberek, szakkönyvek még abból az időből maradtak itt, amikor szigorúan 3 majd 4 óránként lehetett szoptatni kizárólag nappal. Igény szerint szoptatott csecsemő esetében nem szükséges a fejés, sőt belezavarhat a kereslet-kínálat kialakulásába. Mindez persze csak akkor igaz, ha anyatejen kívül nem kap mást a baba és a szopási igényét az cicin elégíti ki.
A tej egy része szoptatás közben termelődik. Maga a szopás hormonfelszabadulást eredményez, amely beindítja a tej termelését. Ezért szomjazol meg szoptatás közben. Leginkább így tudja követni a mell a keresletet. Tehát hiába telik el több idő két szoptatás között a mellben nem lesz több tej! És fordítva: attól hogy kevesebb az eltelt idő, még nem lesz kevesebb a tej.
A tej minőségéről meg a hasfájás és étkezés kapcsolatáról nem ismétlem Kriszit.
De tényleg miben nyilvánul meg, hogy nem akar szopizni?
Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti
 
 


Betti

Vannak jó és rossz napok. Például van olyan, hogy úramű pontossággal 3 óránként eszik, jó adagokat. Ma meg inkább sűrűbben de alig vmit. Ja és csak kézben alszik. Mostanában nem szomjazok meg szopi közben. Ez mitől lehet?

Gigi

KépKép
gigi28
 
 


Gigi!
Nem tudom. Azért a szomjúság elég szubjektív érzés, nagyon alapozni rá nem lehet. Következtetéseket se levonni. Csak azért említettem, mert ez elég "kézzelfogható" bizonyítéka a szopi közbeni tejtermelésnek.
Az én tapasztalatom szerint úgy igazán csak kezdetben lehet érezni. Lehet hogy a szervezet később már megszokja a szoptatással járó változásokat és beindít valamilyen ellentétes irányú folyamatot például a vesén keresztül. De ez mind csak találgatás a részemről.
A mellfeszülés és teltségérzés is csak kezdetben érezhető később elmúlik, de ez se jelent semmit.

A jó és rossz napokról pedig annyit, hogy olyanok Neked is vannak, mint mindenkinek. A babádnak miért ne lehetne? Őket az időjárásváltozás is általában jobban megviseli, mint minket. Az is, ha valami másképp történik. Megérzik a körülöttük lévők feszültségét és szorongását. Ezek mind-mind befolyásolják a viselkedésüket és ilyenkor borul az evés és alvás rendje.

Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti
 
 


Betti

Most valami nagyon nagy hülyeséget kérdezekKép Szóval hamika után egy darabig nézelődik, beszélgetünk aztán elkezd nyűgösködni, néha sír i. Ekezdem dajkálni és elalszik. Olyan ugye nincs, hogy éhes de a járkálásra elalszik.? Magyarúl, ha éhes akkor egy kis sétálásra nem alszik el, ugye? Mert most ezen aggasztom magam, hogy mi van ha ő mindig éhes én meg altatom.Kép Na most, hogy leírtam...................Kép

Gigi

KépKép
gigi28
 
 


Jaj, Gigi, ha ilyen szépen hízik, hogy lenne már éhes??? Kép Amúgy ők még annyira ösztönlények, hogy ha alapban nem aluszékony, nem sárga (azért ilyen korban már ez nem szokott lenni), akkor nincs olyan, hogy éhes, és beletörődik, hogy neki aludni kell. Arra még nem gondoltál, hogy azért nyűgösködik, mert álmos? Kép Főleg a nap második felében, késő délután, estefelé még a vigasztalhatatlan sírás is jóformán tipikus, annyira elfáradhatnak a kölkök, hogy se fönt lenni, se elaludni nem tudnak. Amúgy meg a ringatás, kézben hordozás olyan neki, mintha a pocakban hurcolnád, ettől megnyugszik és el tud aludni. Sokan esküsznek a hordozókendőre, nekem nem volt, de azt mondják, nagyon beválhat, mert lehet hurcolni a kölköt, és közben van az embernek szabad keze.

Fejés: azért is szokták javasolni az első időkben, mert ha a bébi még nem jött rá a technikára, és nem szopizik ügyesen, akkor fejés nélkül bizony bent panghat a tejecske, és az okozhat gondot (csomó, gyulladás, stb.). A tej egyébként akkor apad el, ha a gyerek nem szopik, és ennek hiányában nem is fej az ember. És akkor kell hozzá legalább egy hónap, ismétlem, totál szopi és fejés nélkül. Fejni akkor ajánlatos, ha pl. egy ideig nem tud az ember szoptatni, pl. olyan gyógyszert szed, távol kell lenni a babától, vagy ha őbabasága éppen sztrájkol; ilyenkor jó szolgálatot tehet a fejés, mert segít fenntartani a mennyiséget (már akinek, mert van olyan, akinek fejésre semmilyen bűvöléssel nem jön a tej, már az elején se), ill. megakadályozza a túltelítődést. Vagy ha sok a tejecske a bébi igényeihez, és muszáj szopi után lefejni, hogy ne okozzon csomót, gyuszit stb. De ennél érdemes vigyázni, mert ördögi körhöz lehet jutni, ugyanis minél többet fe az ember, annál több lesz a tej, aztán a végén nem tudsz vele mit kezdeni (én így voltam, és mire túl sok lett, addigra már nem tudtam kifejni, aztán ott voltam, ahol a part szakad). Szóval ha muszáj ilyen okból fejni, akkor érdemes csak annyit, amennyit feltétlenül kell, hogy ne feszüljön.
Rendszertelen kajolás: ezt általában prímán követik a mellek, amúgy meg idővel egész szép rendszer lesz, aztán ezt őbabasága majd időről időre átvariálja Kép
Szomjazás: én mondjuk amíg csak szoptattam, állandóan vedeltem volna, de én alapban is iszákos fajta vagyok Kép Ez teljesen egyénfüggő.
Hátsó tej fejhetősége: ezt nem tudom, csak tippelek arra, hogy ugye a tej összetétele folyamatosan alkalmazkodik az igényekhez, a baba korával változik, talán ezért van, hogy az eleinte kifejt másképp nézett ki, mint a mostani, mert ez ugye már "érettebb" tej. Amúgy meg a tejleadó reflex gyengül idővel, mármint ahogy nő a baba (a szervezet nem pazarol, minek csináljon akkora tejleadó reflexet, ha a bébi kisebbel is jól tud már szopizni), talán ezért nem jut el olyan mélyre a fejés. Nem tudom.

Most visszagondoltam arra, amikor Cicó volt ekkora...istenem Kép

Lau,
még mindig gőzöm sincs, honnan veszik egyes dokik ezt az embertelen hízási követelményt Kép Az én csajom ugyan életében összesen kétszer hízott heti húsz deka körül, egyébként örültem, ha tizenöt, ill. az ötödik hónaptól ha tíz megvolt. Ehhez képest köszöni, jól van, sikerült makkegészségben megérnie másfél hét híján két évet Kép Hogyan, amikor már régen éhen kellett volna halnia?! Kép

Üdv
Kriszi

Ja igaz: Cicó a múltkor komolyan közölte velem, hogy "kistesó kijön a pocakból, szopizik tejecskét ciciből...Katinka is, mindketten" Kép Kép Kép

Gyerekdoki, ja,
kriszi
 
 


Sziasztok!

Olvastalak titeket,és talán tudtok segiteni a problémámon.
Kira lányom 3 hónapos múlt,csak szopizik.Néhány napja azt vettem észre,hogy estére elfogy a tejem...legalábbis még tudna enni,ha lenne mit.Hozzátenném,hogy már végigalussza az éjszakát,este 8 körül van az utsó szopi és nem kel,csak 5-7 óra körül(mikor hogy).Adtam neki pótlást korábbi lefagyasztott tejből,de attól úgy kipattant,hogy a dokinéni azt mondta,inkább ne adjam.Napi kb 3 litert iszom,a Laktoherb nem igazán jött be.Ez fiziológiás és rendbejön néhány nap múlva a tejtermelés vagy nem???
kissi
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?