Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Én eddig alapvetően kétféle hozzáállással találkoztam:
1. Mindenki szuperjól képzett, nem kell mondani a betegnek semmit, hiszen neki ezt úgyis tudnia kell...
2. Én vagyok az orvos, majd én tudom, hogy mit, mikor, hogyan, miért. A betegre csak a legszükségesebbeket kell "rázúdítani". Minél kevesebbet tud, annál jobb...

Véleményem szerint a strucc-politika semmiképpen sem jó, szerintem mindenki tudja mire számíthat, mire vigyázzon kiemelten!

Ági
aszemenyei
 
 


körkérdésre!
Sajnos szörnyű gyenge a magyar orvos kommunikációs képessége, ezért, ha lehet nem megy bele ilyesmibe. Nincs hozzászoktatva, hogy "beszélgessen" a pácienssel. Kivülről gyakra úgy tűnik a beteg sem igényli, akkor meg minek? Ritka hogy nem ért hozzá eléggé, de sajnos ilyen is van, ezek az ijesztgető doktorok.
És hát igen, a "felvilágosítás" nagyon időgényes dolog, különösen mert előtte meg kell ismerkedni a beteg IQ-jával és lelki hozzáállásával is. Ugyanazt nem lehet minden betegnek mondani.
gyuri
Szeged
 
 


Kedves Doktor Úr!

Egyetértünk!!

Ági
aszemenyei
 
 

 
 

Sziasztok!
Úgy gondolom,szerencsés helyzetben vagyunk itt Baján.Csongor Emőke főorvosnő minden beteggel MINDEN MEGJELENÉSKOR beszélget.Min.10 perc.Magyaráz,kérdez,támogat.Nem kell kérdezni,minden betegének elmonja a betegség lényegét,a diéta és az életmódváltás szükségességét.Ha kérdésed van,mindenre válaszol.
Ági!
Nem válaszoltál arra,hogy az idegesség igazoltan emeli a vércukrot?!
Gabi.
gabriela
 
 


Sziasztok!
Én úgy gondolom, hogy több diabetológiai szakrendelésre lenne szükség: diabetológus+ hozzáértő emberek (dietetikus, asszisztensek). Nehéz úgy elmondani, illteve beszélgetni a "beteggel" a bajáról, amikor ő 15. és van még kint a váróban 12. Sem az orvos, sem a beteg nem képes ilyen körülmények között nyugodtan higgadtan erről beszélni. Ha ez megoldódna, akkor a többit megtanulhatja az orvos, és lehet a beteget irányítani is.
Én szeretek előbb az interneten informálódni, a homályos dolgokat meg megkérdezem.
Ritkán látogatok ide, de régebbi kérdésre válaszolva a Lantushoz van pen, és nekem jobbak voltak az vércukor értékeim előtte, de hypoim nagyon ritkán vannak (előtte többször volt).
Üdv mindenkinek!
Erika
n_erika
 
 


Szia Gabi!

Nekem igencsak fel szokott kúszni a cukrom idegesség esetén. Mondjuk nem az alap sressz viszi fel, hanem amikor már sík ideg vagyok. De akkor aztán 2 számjegyig meg sem áll... KépKépKép Szóval az idegességtől neked is feljebb mehet.

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 


Erika! Mióta használod a lantust és mit váltottatok le vele? Miben más még a Lantus az eddig leírtakon kívül? Azért kérdem, mert nekem az Inzulatard van bázisnak, de ez egyre kevésbé működőképes, és szeretnék utánanézni, mik vannak még lehetőségként.

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 


Szia Gabi!

Érdekes ez az idegesség-dolog...
Az alapfelállás a vércukoremelkedés, de én pl. tudom magamról és ezért duplán-triplán odafigyelek ilyenkor.
Úgyhogy nekem a vizsgaidőszakban a legjobbak a cukraim. Ennyit tesz egy kis plusz odafigyelés...

Ági
aszemenyei
 
 


Ja és ha ideges vagyok nem igazán tudok enni, úgyhogy a CH-bevitelre igencsak oda kell figyelnem... Így sem eszek túl sokat, no de olyankor "tömni" kell....
Kép
aszemenyei
 
 


Ági!

Nálam az idegesség nem előre kiszámítható dolog, tehát a plusz odafigyelés sem működik KépKépKép

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 


Vércukor-emelkedésról jut eszembe...

Okozhatja (nagyon sok mindenen túl...) pl.
- a magas vércukor esetén történő mozgás;
- a fehérjefogyasztás (amennyiben nagyon alacsony CH-fogyasztás van, a fehérje elfogyasztása is inzulint igényel!!!)

A teljesen "egyértelmű" (több CH, kevesebb inzulin, fronthatás, gyógyszerek, lázas állapot stb.) eseményekről nem beszélek.

Ági
aszemenyei
 
 


Szia Yndi! (Na milyen színt sikerült kikevernem??)

Hát igen, két gyönyörű manócska mellett tényleg nem kiszámítható...
Gondolom...

Nekem alapvetően a vizsgaidőszak a dili-időszak..

Ági
aszemenyei
 
 


Sziasztok Lányok!
Köszi a válaszokat.Még egy kis segítség.Ági szerint a magas vércukor esetén végzett mozgás még emel a vércukron?????????????Jól értelmeztem?Én 11 éve tornázom napi rendszerességgel másfél órát minden nap.Észrevehetően csökken a vércukrom torna után!Arról sem tudtam,hogy alacsony CH bevitel mellett a fehérje lebontásához is Insulin kell??????A fronthatást még nem vettem észre,habár én még csak pár hete ellenőrzöm magam rendszeresen.Remélem,szülés után visszaáll a régi rend és elég lesz a havi,kéthavi controll és csak diéta!Nem szeretnék a 2%-ba beleesni!
Sziasztok,Gabi.
gabriela
 
 


Szia Gabi!

Magas vércukor-mozgás-még magasabb vércukor: a súlyosan a ketózis irányába kisiklott anyagcseréjű betegek (ált. 16-17 mmol/l vércukor és felette) az izommunka nem csökkenti a vércukorszintet, hanem emeli. Ez azért van mert hiányzik az a minimális inzulinmennyiség, mely ahhoz kell, hogy a szervezet a cukor lebontásával energiához jusson.

De ezt Te biztosan azért nem tapasztaltad, mert (szerencsére) ilyen magas cukraid nem voltak, vagy ha esetleg voltak is nem sportoltál ez alatt.

Amúgy a mozgás nagyon ajánlott, de fontos a vércukor-kontroll: előtte, közben és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a hosszabb, vagy erőteljesebb izommunka hatása vércukorra akár 5-6 óra elteltével is érzékelhető!

Fehérje: ez abban az esetben igaz, amennyiben a delikvens napi 70 g CH-ot vagy az alatt fogyaszt.
Irodalmi adatok vannak rá...
aszemenyei
 
 


Ha az izommunka már emeli a vércukrot, akkor szinte nincs lehetőség izommunkára, ez tehát inkább elmélet. A gyakorlat az, hogy a fizikális tevékenység, sport csökkenti a vércukrot, ezért ezt minden cukorbetegnek ajánlják, éspedig lehetőleg szabályozott formában: minden nap azonos időben, azonos mennyiséget, különben elviszi az anyagcserét.
A szervezet nem csak cukrot, hanem fehérjét is használ energiforrásként, de ehhez előbb cukorrá kell bontania, és ettől kezdve van szükség inzulinra. fehérjét pedig akkor használ a szervezet energiforrásként, ha nincs elég cukor és zsír sem, tehát végső esetben.
gyuri
Szeged
 
 


Szia Mindenkinek!
Itt mindenki szigorúan tartja a diétát?Nálam kb.2 hetente előfordul nassolás.Persze diab csoki,és nem extrém mennyiségben,meg egy kis ropi,diab süti,stb.(Max 9 vércukor.)Én úgy gondolom,hogy a komoly CH megszorítás mellett ilyen szinte kötelezően előfordul.Ti hogy vagytok vele?Habár akinek nagyon magas a vércukra,komoly Insulinmennyiséget kap,lehet,hogy nem mer ilyennel "szórakozni"?!Vagy ilyenkor az Insulinnal "játszotok"?
Néha elfelejtek tízóraizni és uzsonnázni is.Nem tudom,mikor fogom megszokni!Tudom,hogy az egyenletesség miatt van rá szükség.
Megyek takarítani,sziasztok.Gabi.
gabriela
 
 


Szia Gabi!

Én terhesen ha diab. sütit ettem vagy csokit, azt beleszámoltam az ebédembe, tehát a főétkezésből vontam el!
Tudom, hogy nehéz megszokni, de a pocaklakó miatt fontos betartani. A köztes étkezések, meg azért fontosak, hogy le ne essen a cukrod és rosszul ne legyél!(időnként ott is diacsokiztam, én rettentően csokimániás voltam!)
Egy idő után (pár hét) már automatikus lesz az egész és időpontra éhezel. Legalábbis velem ez volt.
Viszont: mivel most nem lakik a hasamban senki, bátrabb vagyok, és csodák csodájára észrevettem, hogy a kedvenc raffaellómtól egyáltalán nem emelkedik a cukrom! Azt nem tudom hogyan lehetséges, talán, hogy zsírosabb?! Szóval ez maradt meg egyedül a 'régi' életemből! Időnként 2-3 darabot befalok és jó cukrot mérek utána!Kép
cseszi
 
 


Sportolással kapcsolatban segítsetek:
Még annyira nem aktuális, de mivel barlangásztam meg időnként sziklát is másztam, meg ami ezzel jár, : ) és egy idő után azért sem akarok erről lemondani, (fenébe a cukor üggyel)akkor vajon előtte kevesebb inzulint adjak, vagy többet egyem? Tudom, hogy cukrosnak ilyesmi sportot nem javasolnak, de meg szeretném oldani!
Doktor úrnak mi a véleménye?
Eszter
cseszi
 
 


Sziasztok!

Eszter! Az inzulinnal te szerintem ne variálj, nem vagy még olyan gyakorlott ebben az egész cukros dologban. Inkább egyél többet 10-15 CH-val a konkrét mocorgás megkezdése előtt.

Gabi! Én 19 éve vagyok cukros, egész az első terhességemig elég extrém módon kezeltem ezt a cukros dolgot ( bár annyira nem, mert 7.3-as hemoglobin azért annyira nem is rossz amellett a "stílus" mellett ). De mikor kiderült első babámnál, hogy terhes vagyok, akkortól nem volt se nasi se 0 CH-s fogyózás. Mert magamat eltolhatom a nem megfelelő cukrokkal, de Kismanót nincs jogom veszélybe sodorni. És nem ér annyit az egész nasizás, hogy neki baja legyen. Azt a pár hónapot ki lehet bírni ( mondom ezt én, aki imád nasizni Kép, de tényleg betartottam mindent ). Hidd el, betartható!!! Sőt: jobb lenne, ha betartanád. Mert ugyan ha 1x-2x 9 a cukrod, az nem olyan rossz, de amennyire lehet, normál értéken kell tartani. Majd max folytatod a nasizást szülés után KépKépKép

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 


Eszter! Megkaptad az emilt???

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 


Sziasztok!

Yndi, tökéletesen igazad van!!
Annyit nem ér az egész nasizás, hogy baj legyen belőle!!Amúgy is elég labilis az egész, miért kellene erre még "rátenni egy lapáttal"??

A Doktor úr hozzáállása tetszik nekem: "Nem azért nem eszek édességet, mert nem szabad, hanem mert nem szeretem..."

Így azért egy fokkal könnyebb elviselni. Tudom, nekem könnyű, én tényleg nem szeretem (arról nem is beszélve, hogy a mesterséges édesítőszerekre mennyire érzékeny a gyomrom...).
De átérzem a problémát: én a szotyiért, meg a tökmagért vagyok (most már csak voltam!!) oda, de rettenetesen. Most azt a nagy fehérjetartalma miatt nem ehetem... Ha nincs itthon, nem szenvedek annyira, de ha a párom rákezd....
ÁgiKép

KépKépKép
Ezek megint olyan dolgok, amik nem a legjobbak!!!
aszemenyei
 
 


De én szeretem!!!! KépKépKép

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 


Yndi!!!

Bocs már előre is!!!
Most gonosz leszek: HE-HE-HE!!!!Kép

Ági

(Te meg nyugodtan mondhatod nekem ugyanezt a tökmag miatt...)KépKép
aszemenyei
 
 


HE-HE-HE!!!

Mondtam KépKépKép

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 


Akkor mit tegyek,ha Édességhiányom van???????????
Ezt a Raffaello történetet lehet, hogy kipróbálom.Valami néha kell,mert agresszív leszek.
Gabi.
gabriela
 
 


Van egy-két extrém dolog, amit csinálni szoktam, és 0 CH-s. Ha érdekel, magánban megírom.

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 


Yndi!
mendlergabi@freemail.hu
Köszi,Gabi.
gabriela
 
 


Gabi!

A raffaellót hagyd meg szülés utánra! (alig lehet abbahagyni, nem éri meg!)
Ha édességhiányom volt, túrót ettem gyümölccsel!(bele egy kis natúr joghurt, tök jó!) Meg a köztikajákra diacsokit! Van egy marcipános zöld csomagolású, nem tudom a nevét de nagyon finom!
Egyébként nagyon érdekes, de annyira elszoktam az édes ízektől, hogy a múltkor ettem egy diab. krémes sütit és teljesen émelyegtem tőle! (nem is kívánom többet! : )

Yndi!

Vacakolt is a freemail, de nem kaptam levelet!
Eszter

(de az nullás dolog engem is érdekel! : ))
cseszi
 
 


0 CH ??????
engem is kiváncsivá tettél Kép

Kép

KépKép
nyanya67
 
 


Eszter! Elküldtem még egyszer.

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 


Nyanya! Emilcím???

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 



Kép

KépKép
nyanya67
 
 


Yndi?
gabriela
 
 


cseszi!
semmi olyan sportot nem helyes csinálni, ami hiba esetén életvszélyes, mert a vércukor csökkenése (hypo) halálos szövődményt jelent. Ez pedig sport közben előfordulhat. Pláne nem jó ötlet emiatt felborítani a cukrodat. lehet, hogy nehéz, de szerintem le kellene mondani ezekről a (számomra extrém) sportokról. annyi marad!!!
gyuri
Szeged
 
 


Sziasztok!

Akit érdekel: diab receptek angolul:
http://vgs.diabetes.org/recipe/index.jsp

magyarul:
http://www.canderel.hu

Van még, de most rohannom kell!
Kép
Puszi
ÁgiKép
aszemenyei
 
 


aszemenyei
 
 


Sziasztok!
Yndi!
Köszi az e-mailt,a zselés recept és a Smarties jó lesz,a tojásfehérje nem az én esetem.Még a héten ki fogom próbálni.
Remélem,mindenki jól van,üdv.,Gabi.!
gabriela
 
 


Sziasztok!

Tojásfehérje feljavítható a köv képpen. Bele egy kis gyümi, és turmix, és fagyasztó. nagyon fincsi. Szederrel az igazi meg málnával , de barackkal se rossz. Igaz ez már nem 0 CH

Panni
uran
 
 


Szívesen mndenkinek KépKépKép

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 


Szia Lanyok, es Gyuri!
Hat jelentem, megszültett Balazs oktober masodikan, 3 kilo 63 dekaval, es 52 centivel.
Azota eltelt egy kis idö,7 het, es mar 5 kilo 20 dk, es 58 cm.
Remelem jol vagytok, most visszaolvasok, kivel mi van. Kép)))
pele1
 
 


Pele1
Gratula.
gyuri
Szeged
 
 


Pele1
sok-sok gratula Kép

Kép

KépKép
nyanya67
 
 


Pele1!
GRATULÁLOK!
cseszi
 
 


Pele1!Kép

Csatlakozom az előttem szólókhoz!!!Kép Kép Kép Kép Kép Kép

Nagyon remélem, hogy mindketten jól vagytok!!


ÁgiKép
aszemenyei
 
 


Sziasztok!

Nagyon megörültem ennek a topicnak, és főleg annak hogy itt egy orvos válaszolgat az ügyes bajos dolgainkra! Hálás köszönet ezért Neki!!!!
Nekem első terhességemnél kialakult a terhességi diabétesz, és inzulinra volt szükségem! Szülés után mindjárt elhagyhattam az inzulint, de sajnos a Kislányom első születésnapja után, nem sokkal kiderült hogy 1-es típusú cukor beteg lettem!
Mostanában szeretnénk kistesót a lányunknak, és azt szeretném kérdezni a Dr Úrtól, ha mindig mindent betartok, és nem igazán megy fel a vércukrom, akkor ugye Nekem is ugyan annyi esélyem van egészséges gyereket szülni mint egy nem cukorbeteg nőnek?
Válaszát előre is köszönöm!
arivirág
 
 


Arivirág!

Bár én nem a doktor úr vagyok, de azért addig egy "laikus" válasz: igen, neked is ugyanannyi az esélyed egy egészséges babára Kép De ehhez tényleg az kell, hogy pöpec cukraid legyenek végig. Ja, és nem árt, ha Startprogramos vagy, nem tudom, hallottál-e erről.
Én 19 éve 1. típusú cukorbeteg vagyok, most már két egészséges Kismanóval Kép Szóval messze sem lehetetlen!!!

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 


Arivirag!
Yndi mint látod nem egészen laikus, csak szerény.
A Startprogramot szakmailag úgy hívjuk, hogy terhességet megelőző gondozás (prekoncepcionális gondozás). Célja, hogy a a cukrod "pöpec" legyen = normoglikémiás legyél, ami azt jelenti, hogy minden mérhető értek ugynannyi legyen mint eg y nem cukorbetegnek embernek. Ehhez specialista kell, aki a többi szükséges vizsgálatot is elvégzi (vese, szemészet ha kell más szakma is), valamint olyan szülész akinek ven gyakorlata ilyen betegek kezelésében és olyan szülészet, ahol megfelelő újszülött gyógyászok működnek. Ez a feltétele annak, hogy a megszületendő gyerek esélye azonos legyen a nem cukorbeteg anyák gyermekeinek eséylével, az egészséges életre.
gyuri
Szeged
 
 


Sziasztok!

Köszönöm mind kettőtök válaszát! Nekem már beállították a cukromat baba projektesre, a Szt Imre kórházba, csak sajna ott nem szülhetek majd, mert nincsenek ilyen esetre felkészülve, most gőzerővel keresek olyan kórházat itt Pesten ahol fogadnak cukros kismamaikat, ha tudnátok ilyet ajánlani azt nagyon meg köszönném! Tudom hogy igazából a Szabolcs Utcai Klinika lenne a megfelelő, de én azt a kórházat ha lehet szívesen elkerülném!
Még azt szeretném kérdezni Tőletek, hogy miben különbözik egy cukor beteg nő szülése egy egészségesével szemben? Folyamatosan mérik közben a vércukrot? Nekem terhességkor mikor már beállították a cukrom soha nem ment 7,5fölé, ami azt jelenti hogy olyan volt mint egy nem terhességi cukor beteg nőnek, ha a második terhességemkor is ilyen jó lenne a cukrom, akkor mér kell spéci kórház ?
Na jó most már sok hülyeséget kérdeztem, bocsi ezért, de még elég friss cukorbeteg vagyok
AryVirág
arivirág
 
 


Arivirág!

Terhesség alatt teljesen fel fog borulni a most jól beállított cukrod, erre készülj fel. Ezért is kell spec kórház és spec diabetológus + szülés.
Első lányomat 2002-ben a Szabolcsban szültem, a 2.-at most szeptemberben a Jahn Ferencben. Lényegesen komoly különbségek vannak a két kórház között. Nem tudom, neked mi az, ami nem tetszik a Szabolcsban; nekem így utólag is szimpibb a Jahn.
Igazából sokban nem különbözik a cukorbeteg és nem cukorbeteg nő szülése, max annyiban, hogy rendes szülés esetén neked mindenképpen kell EDA. Ugyanisa fájdalom hatására elszállhat a cukrod, ami nagyon nem jó sem neked sem a babának. Spéci kórház kell, nem csak miattad, hanem a baba miatt is. Ő szülés után több odafigyelést igényel, és ezt nem mindenhol tudják/akarják megoldani.

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 


Szia Yndi!

Egy kicsit megijesztettél azzal hogy EDÁ-val kell szülnöm, mert Én nem így terveztem, az első Babámat is nagyon gyorsan és mondhatni könnyen szültem, ezért a másodiknál ennek reményében nem is gondolok EDÁ-ra!
Én a Szabolcs kórházat még nem láttam csak hallomásból tudom hogy elég lepusztult hely, és van pár dolog ami nem tetszik benne, pl:hogy éjjelre elviszik a babákat!
Az első Babámnál amikor még csak terhességi diabéteszem volt, szóba sem került az EDA, mikor megszületett a Kislányom nem nézték meg a vércukrát, se Neki, sem Nekem,ezen csodálkoztam is! Te kaptál szülés közben cukor infúziót? Én mint aki nem nagyon ért ezekhez arra gondoltam hogy ilyen cukros infúzióval el lehet kerülni az Edá-t, mert azzal kordában lehet tartani a cukrot, vagy ez hülyeség? Sok időt kellett kórházba töltened a cukorbetegséged miatt?
Nem tudom a Kislányom hogy viselné ha sokszor befektetnének! Azt hallottam, hogy az nem baj ha egy-kétszer fel megy a babavárás alatt a cukrunk csak az a fontos hogy a Hba1c jó legyen, Te is így tudod ezt, és persze ezekre a kérdéseimre a Dr Úrtól is örülnék a válasznak!

Mind kettőtöknek köszönöm! :-))

Nagyon szomorú vagyok hogy meg maradt, ez a nyavaja, nem jó vele együtt élni!!!!nem könnyű elfogadni :-(((((
arivirág
 
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?