Én azt figyeltem meg, ha a tésztába kevés cukrot és margarint (vagy ki mit szeret, vaj, olaj stb.) teszek, akkor ropogósabb és barnább lesz a kenyér héja. Nem szoktam rögtön sütés után kenyérruhába csomagolni, hanem csak úgy fél nap után.
Nekem hálisten nem volt még ilyen tapasztalatoma liszttel, remélem nem is lesz. Egyébként 5 kilót csomagolnak egybe. A kovász recepteket nagyon megköszönném. A jól záródó edény nálad mit jelent? Műanyag? Üveg? Előre is köszi a recepteket!!!!
Fióka
Ui: Örülök, hogy megvan a lányod épségben, egészségben. :-)
Közben sütöttem zsemlét valamelyik este (ami csak frissen volt nagyon fini, másnap reggelre kiszáradt), és azt tojássárgája és tej keverékével kellett megkenni. Nagyon klassz ropogós, fényes sárgásbarna lett a héja. Arra gondoltam, kenyérnél is kipróbálom, de még nem volt alkalmam. Sajna elkezdtem kicsit diétázni, a párom meg egyedül nem eszik meg egy kenyeret. Tényleg, ha mondjuk kicsi cipót akarnék sütni (eddig 70 dkg lisztből sütöttem a kenyeret), akkor hogyan kell csökkenteni az élesztőt? Úgy tudom fele lisztnél nem a fele élesztőt kell használni. Hanem szerintetek mennyit?
Hali Kispékek! Egy rém strapás kari után (jövöre már októberben elkezdem a karácsonyi készülödést :-( - fogadom meg minden évben...) újra itt!!Sütöttem egy állati fini kenyérkét.Ime dobom a recit:
Tönkölykenyér 850 grammos
230 g Tönkölyliszt TBL70 40 g fehér tönkölyrétesliszt 40 g teljes kiörlésü tönkölyrétesliszt 100 g tönkölydara 100 g világos rozsliszt 80 g teljes kiörlésü rozsliszt 360 ml író 20 ml olívaolaj 10 ml cukor 8 g szárított rozskovász 15 ml só 7 g szárított élesztö
Írót meglangyosítottam, beleszórtam a cukrot, a szárított kovászt és élesztöt, majd ráborítottam az összekevert liszteket, melyekbe még a sót is jól belekevertem. a végén pedig nyakonöntöttem az olivával. Nálam nincs 850 grammos program, csak 750 ill. 1000. Én a 750g-os progit indítottam, a kenyérszínt közepesre állítottam és teljes kiörlésü lisztnek való progit választottam. Elmentünk pár órára, ezért beállítottam egy 4 órás késleltetést. Hát hazaértünkkor isteni illat és egy csodamagas, gyönyörü barna, ropogós héjú, foszlós belsejü csoda várt otthon. Nekiestem. Jó próbálkozást mindenkinek. És kovászrecept Fiókának:
Kovász 1.
20 dkg 112-es rozsliszt 1 evökanál folyékony méz 1-1 mokkáskanál örölt koriander, kömény és édesköménymag (én 2-2 mokkáskanállal pakoltam a kávédarálóba mindhárom füszerböl, és összedarálva kb. kijön a várt mennyiség) 1 evökanál búzaliszt a meghintéshez
Rozslisztet összekeverjük a mézzel és a füszerekkel.Apránként vizet öntünk hozzá, és addig keverjük míg sima pépet kapunk. Meghintjük liszttel és meleg helyen 3 napig, 20-26 fokon állni hagyjuk. 24 óránként fakanállal jól átkeverjük.A háromnapos erjedés alatt hólyagocskák keletkeznek és a tészta kezd savanyúan illatozni. A harmadik napon kész a kovász.Kétszeres, vagy háromszoros mennyiségben is készíthetö.Csavaros üvegben,szorosan záródó müanyagban akár 8 hétig is eláll. Kipróbáltam, és tényleg.
Kovász 2.
40 dkg rozsliszt 112-es, vagy teljes kiörlésü 1 teáskanál örölt kömény
10 dkg rozslisztet a köménnyel és 1.5 dl langyos vízzel péppé keverünk. Tiszta kendövel letakarjuk, egyenletes melegben 20-26 fokon 2-3 napig állni hagyjuk.24 óránként fakanállal átkeverjük. Ha a pép laza és hólyagocskák képzödtek, keverjünk bele még 10 dkg rozslisztet és 1 dl langyos vizet. További 1 napig állni hagyjuk. Ekkor hozzáadunk 20 dkg rozslisztet és 2 dl langyos vizet és még egy éjjel állni hagyjuk. Most van kész. Erre 4 hét tartósságot írnak, nálam két hónapja ül a hütöben, még semmi baja, most fog elfogyni. Puszi Nektek, Cseri
Van vmi tippetek arra, honnan lehet beszerezni, avagy hazilag kesziteni kicsi, tapasztott kemencet? A masik: kb. 20 literes fa dagasztoteknot? Mar kicsik a talaim a legyartando pekaruhoz
Biobaba, én erdélyi illetőségű embereknél próbálkoznék. Ott szinte bármit elkészítenek neked fából, és kenyérsütő kemencét is láttam az udvarokban. üdv, E.
Dia!Úgy veszem észre, hogy igen.Szerintem ami kis különbség van, az tán abból adódik, hogy a sima fehérliszt 55ös kiörlésü, a tönköly fehérliszt pedig asszem 70-es. Szia Jaj, most látom, hogy sos kérdés lett volna, febr.5-én.Úgylátszik kihalóban a topic...
Régen nem járt erre senki, azért kérdezek, hátha bekukkant valaki. A kisfiam tej, tojás, búzaliszt allergiás és kenyérsűtőpében jól elkészíthető receptre lenne szükségem. Tudom nem egyszerű, sajnos még nem sikerült olyan receptet találnom, amiből normális (ehető) kenyér sült volna ki.
Kildi! Receptet sajna én sem tudok, de ha (nagy)városban laksz, próbálj meg minél több bioboltot megkeresni, ott van (szokott lenni) többféle "kenyérgonddal" küszködönek való liszt. A jobb üzletekben a jobb eladók talán segítségedre lehetnek. Szia, Cseri
Ja, ha már itt vagyok...Kezdek belezavarodni a lisztecskéimbe, és egyéb apróságokba. A tegnapi kenyerembe búzapehely helyett búzacsírát tettem, de erre csak akkor jöttem rá, mikor kész lett a kenyérke és olyan kis furcsa volt.Azért ehetö...Legalábbis edzett kenyérfogyasztók számára :-) Cseri
Ildi, Az én férjem is lisztérzékeny, most már évek óta itthon sütöm neki a kenyeret. Rizs, kukorica és Mantler liszt keveréket használok hozzá, de ha jól tudom a Mantlerben van tej vagy tojás por, így az nektek nem jó, de bioboltokban lehet kapni azt hiszem olyan gluténmentes lisztkeveréket amivel a rizs és a kukorica liszt keveréket fel tudod javítani, mert ugye az elég tömény lenne önmagában. Egyébként arányaiban én 10dkg rizs, 10 dkg kukorica és 20 dkg Mantler lisztet használok, hozzá egy kb negyed kocka élesztő és kb 4 dl víz, 1 kávéskanál só. Viszont ezt a kenyeret nekem a kenyérsütőm sohasem sütötte meg jól. Így mindíg a (gáz) sütő 7-es fokozatán sütöm, míg szép aranybarna nem lesz. Ha kihűlt felvágva zacsiba teszem és hűtőben 1 hétig simán eláll. Hami előtt picikét be szoktam mikrózni, és olyan mintha frissen sült volna. Hát ennyi, nem tudom ez segít-e valamit. De ha bármit kérdeznél még írj, szívesen segítek ha tudok. Egyébként mióta allergiás a fiad? Csak azért kérdezem, mert a kislányom most 3 éves és nála eddig minden rendben, de azért izgulunk, nehogy nála is előjöjjön. Bocsi az offért a többiektől.
Sziasztok, nagyon jo tanulni innen a kenyersutesrol. En meg kezdo vagyok. A kerdesem, telj, kiorl. rozskenyer miert nem jol fe olyan szepen? En nem igazan akarok finomlisztet hasznalni. Foleg telj, kiorl, meg rozslisz, hasonlok. Van otletetek? Koszi Kati
Kata, a rozskenyérben nincs olyan sikértartalom, amitől megkelhetne Van egy rossz hírem: muszáj keverned fehér liszttel, ált. úgy 20 dkg rozshoz 35 dkg fehéret szoktam tenni, ez a maximum. De pl vegyél teljes kiőrlésű fehérlisztet és sikért is (Szejtán néven kapsz a Tescoban lévő bioboltban). Géppel sütsz? Ha igen, milyen géped van?
Jamina, koszi. Igen, geppel, de nagyon az elejen tartok. Csinaltam mar f.liszt nelkul, telj. kiorl. rozsbol teljes k. buzaval, suru lett, alacsony. JO izu, megsult. Nem adom fel, hogy ne rakjak bele feherlisztet. A zabpehelyliszt nem segit ezen? Egyszeru gep, nem jut eszembe a neve, valami techno star. van kb.8 program, a rozsk. a korpas programon csinaltam. Amit eddig csinaltam, az sikerult. A kicsi manonak sutotokoset. Merthat nagyon szerti a kenyeret. Amugy kosz. Hat, akkor sikert is kell venni. Kati
Basszus!!!!!!!!Képzeljétek, valami nagyon rejtélyes módon a kenyérsütőm egyik dagasztólapátja eltűnt. (van némi sanda gyanúm, hogy hova, de nem akarom magam bemártani....) Felhívtam az elta szervízt, 4000 Forint 1 db lapát!!!! És 8000 egy új gép. Ezek szerint két keverőlapáthoz ingyen adják a keverőtálat, a gépet és az egész gépházat. Nincs valakinek valami jó ötlete, hogy kivel lehetne csináltatni? Inkább veszek egy új gépet 8ezerért, mint egy kétéves gépbe 1 lapátot 4ezerért