Új privát üzeneted érkezett!

Hahó,
lányok, most kivételesen csak magunkról írok egy picit, bár nem off. Egy kicsit búcsúszerű is a dolog, mert úgy tűnik, Cicó végleg abbahagyta a szopit, már több mint egy hete nem kérte... 22 hónapos, és a Ti segítségetek nélkül biztosan nem jutottunk volna idáig. Kicsit nosztalgiáztam most, visszanéztem, miket írtam tavaly tavasszal, és miket tanácsoltatok - nagy közös munka áll mögöttünk Kép
No a szentimentalizmustól eltekintve, azért nem búcsúzom, hiszen ha minden jól megy, akkor alig több mint fél évet töltök szopi nélkül, hiszen május vége-június elej után vagy szopi, vagy szopigondok, vagy mindkettő Kép lesz még. De addig is nagyon köszönöm mindenkinek a sok-sok segítséget, biztatást, korrekt tanácsokat, és a rengeteg energiát, amit innen kaptam.

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Yoan,
arról, amit írtál, eszembe jutott a nagyobbik unokahúgom. Ugyan nála a probléma nem függött össze a szopizással, de még a gyümölcstea említésével is ki lehetett kergetni a világból...nemhogy a gyümölccsel vagy a zöldséggel... Kép Most csaknem 16 éves, és nála az hozta az áttörést, hogy rajong az egzotikumért (mióta tudja, mit jelent), legyen az zene, utazás vagy kaja Kép Azaz egzotikus kaja jöhet minden mennyiségben, teljesen mindegy, mi van benne Kép Ez csak egy példa, nem tudhatod, hogy Eszti éppen mire fog majd rákattanni Kép
Addig is kitartás,
üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!

Új vagyok itt totál.
Azt szeretném tőletek kérdezni, hogy van egy koraszülött babám, már két és fél hónapja csak fejem a tejet neki, szopni egyelőre kb. 10 milit tud naponta kb. 10-szer. Többször nem megy a szopi, mert még gyenge.
A tejem mennyisége viszont gyakorlatilag 3 óránként kb. 40 mili.
Ezt őrült kevésnek tartom, de ennyi egyelőre elég neki. Viszont ugye ennél jóval többeket is fog enni.
Szerintetek bár már több mint két és fél hónapja ennyi a normál "adagom" naponta, ha szívni fog a gyerek normálisan, akkor fog még termelődni tejem több is? Merthogy azt hallottam, hogy a 6. hétre beáll a tej mennyisége, ez lesz az adag, ennél többet már nem fogok tudni adni neki, mert ennyire állt be a szervezetem.
A szopitanít mire jó? Még erről nem is hallottam.
andi70
 
 

 
 

Ja, naponta 2-szer szopik 10 milit, nem 10-szer, bocsi.Kép
andi70
 
 


Sziasztok!

Yoan!
Ezt akár én is írhattam volna alig két éve. Mármint az éjszakai szopiról. Ugyanez volt a helyzet, azzal a különbséggel, hogy az én fiam 16 hónapos volt akkor. Este elaludt szopival, aztán 12-1 körül ébredt. Attól kezdve számolni se tudtam, gyakran elaludtam mellette és Ő kiszolgálta magát.
Egyik nap eldöntöttem teszek egy próbát, egyszerűen nem szoptatom meg éjszaka.Legalább lássam, hogy reagál rá. Szóval jól rákészültem lelkileg is.
Első éjszaka: este szopi, aztán éjfél körül hívott. Bementem, mellé feküdtem és elkezdtem simogatni, suttogtam a fülébe ilyenket: itt vagyok, vigyázok rád, nincs semmi baj, szeretlek stb. Jól megrugdosott, aztán lassan visszaaludt. Még párszor megismétlődött az éjszaka folyamán.
Második éjszaka: este szopi. Aztán reggel hétkor arra ébredtem, hogy nyílik az ajtó. Akkor ébredt fel, már világosodott (január vége volt).
Nálunk így történt. Azóta csak akkor ébred éjszaka ha szomjas, túl fáradt, pisilni kell, szóval valami baj van.
Szerintem erre meg kell érni, nálunk azért ment ilyen könnyen, mert Ő már biztos érett volt rá. Csak szüksége volt egy kis lökésre hozzá. Azért a drasztikus módszer mellett döntöttem (rögtön az egész éjszakai szopit leállítottam), mert az én fiam a megszokott dolgokat szereti, a folyamatos csökkentést rosszul viselte volna.
Még valami: max. egy hétig csináltam volna, ha addig nem áll át, folytattam volna a korábbi módon és később próbálkoztam volna újra.

Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti
 
 


Szia Kriszi!

Én meg neked köszönöm a gyors és bíztató válaszaidat Kép

Szia Yoan!

Az én lányom még csak nyolc és fél hónapos, de ezt a kora hajnaltól kezdődő non stop szopit ő is csinálja. Én most azt próbálom, hogy a valahanyadik szopi után, amikor már én is el vagyok gémberedve és ettől már nem alszom, ha elaludt szopi után, visszateszem az ágyába. És érdekes módon ott nem ébred egy óra múlva szopizni. (Ez még csak két éjszaka tapasztalata.)

GyeZsu
gyezsu
 
 


Sziasztok!

Mint frissen éjszakai szopiról leszokott babával rendelkező, hozzászólnék. A végső lökést az adta, hogy Kedvesem azt mondta, hogy a cérna nála eddig tartott. Eddig a gyerek fél éjjel rugdosta, míg rajtam cicizett, ha belealudtam volna a szopiba, akkor ugyanúgy elgémberedtem, mint bárki más, ráadásul ha mikor elaludt átvittem volna az ágyába, hogy ne lebzseljen állandóan köztünk és arra felébredt, bőgni kezdett és agyvérzést hozott rám, ébredést a bátyjára.
Belehelyezkedtem a ded helyzetébe és úgy gondoltam, hogy nyugodtan ehet napközben annyit, ami éjszakára kaját már nem igényel. Szomjas lehet, inni kap. Azt még a 1.5 évével megértheti, hogy mi a sötét, mi a világos, hogy egy szopit kap egyet meg nem olyan időszakban, amikor nem lehet az időérzékére apellálni ugyanis félálomban van végig, az valószínűleg kivihetetlen.
Szóval még nappal többször elmondtam neki, hogy fürdés után van szopi, utána csak akkor, amikor világos van. Megmutattam a vízzel teli csőrös poharat, hogy iccaka az lesz, és soxor elmondtam, hogy nagyon szeretjük. Bevetésre került még, hogy éjszaka mindenki alszik, részletesen kifejtve, hogy ki mindenki és a CICI IS!
Első ilyen éjszaka minden ébredés egy óra ordítással járt. Második éjszaka 1-2 szopit kihagyott a háromból, de a maradéknál 1-1.5 órát ordított. Harmadik éjszaka már csak hajnal közeli időben ordított, de az üvöltés csillapodásával ivott, sajna nem aludt el.
Most már tudja, hogy szopi csak világosban, de póló nélkül még nemcélszerű bemenni hozzá...Kép

Andi!
Alapvetően valóban van olyan, hogy az első időben belövi magát a tejtermelés, és később macerás töblettermelésre bírni. Mindamellett a normálisan beállt tejtermelés nagy változásokra képes a növekedési ugrásokkor például. Ez szintén a 6-odik hét után is történhet.
Mivel fejsz?
Amikor tejtermelést szeretnénk szaporítani mellszívóval, akkor azt tanácsoljuk, hogy az anyuka 2 óránként fejjen (éjszakai fejés is szükséges)mindkét mellét összesen legalább 20 percet. Ehhez célszerű elektromos mellszívót, esetleg mindkét mellett egyszerre fejő modelt alkalmazni, hiszen elég nagy munka. Ezt anno amikor a baba megszületett nem tanácsolták Neked? (alapvetően a beindításhoz a 3 óránként is elegendő). Vagy ilyen technika mellett sikerült 40ml-re beállni?
Igen egy jól szopó babót nem pótolhat semmilyen mellszívó, így ha a baba elég erős lesz, akkor kétóránként cicire engedve profin tud tejet csinálni Neked. Hogy a melled mennyire alkalmazkodik, azt előre nem lehet tudni. Jó lenne addig is növelni a termelést, ha teheted, hogy ne érjen váratlanul ennek szükségessége.

Az SNS szoptanít olyan eszköz, amivel szopi közben lehet pótlást adni, örökbefogadó anyák pedig szopi közben képesek a teljes kajamennyiséget a babába juttatni, még ha nincs is tejük (akár lehet is) Ez egy tartály, amit táplálékkal megtöltve a nyakunkba akasztunk, a szelepből jövő szilikon csövecskéket a mellbimbóhoz erősítjük, amit a baba a bimbóudvarral együtt bekap. Szopizása közben a csövecskét nyitva a táplálék (ha van persze anyatej)a szopizott mennyiséggel együtt a szájába kerül. Előnye, hogy a cumizavar nem fejlődik ki, hiszen a baba cicit szopizik, másrészt a pótlás evése közben is ingerli a mellet, ami a tejtermelést segíti. Ha így nehéz elképzelni, akkor képet találhatsz a www.tiva-med.hu -n, illetve a www.medela.hu -n.

Yoan!
A szopi azért jó, mert Te is elhiszed, hogy a ded önként nem fog éhen halni. Amikor már nem lesz szopi, mert azért ez az életkor is eljön egyszer, akkor biztosan enni is fog. A nappali szopik fogytával, ami párhuzamos volt a tejtermelés csökkenésével Prücs most annyit zabál, mint egy aratómunkás.Kép

Sziasztok
Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni, vagy bárki szolgál jó ötlettel , megköszönném. Régen , még kisfiam (16 hós lesz) születésekor jártam itt segítségért. Időközben annyira jól sikerült a szoptatás, hogy még mindig fő tápláléka az anyatej. Nálunk is hasonló a helyzet, mint Yoanéknál, este cicin elalszik, majd éjfél -2 óra körül ébred először, ezt követően velünk alszik és fél óránként kéri a cicit. Biztosan van valami abban, hogy meg kell érni a változásra náluk is. Fő gondom most mégsem ez lenne, hanem az,hogy mostanában nagyon keveset eszik, jóformán a tejcsin él.Egészen egy éves koráig szerencsére semmi gondunk nem volt az étkezésssel. A hozzátáplálás is nagyon jól működött, fokozatosan bevezettük az új ízeket, mondhatni mindenevő lett (persze amit az adott hónapban lehetett ennie).Nagyon jó étvággyal és soha nem válogatott. Közben elég későn egyévesen elkezdődött a fogzás nála, ami nagyon megviseli szegénykémet.Nem tudom ennek tudható e be, de lassan másfél hónapja nagyon keveset eszik, sőt azt is mondhatnám, hogy visszaszokott az anyatejes táplálkozásra. Jóformán nagyon kevés dolgot eszik meg, pl: sajt, de azt is sokszor kenyér nélkül eszi.Gyümiket egyáltalán, húst szintén nem eszi meg.Holott eddig ezeket azért ette. Mindennel prbálkoztam már, a zöldségféléket is most csak turmixolva eszi, főzinek, régen ezt is szépen darabosan ette már.
Nem tudom, hogy most én ronthattam e el valamit, vagy tényleg lehet ilyen korszak náluk, hogy visszatérnek az anyatejhez, vagy a másik lehetőség, hogy nála a fogzás zavar be ennyire.Minden ötletet , segítséget szívesen fogadok."Kicsit" aggaszt a dolog, bár a doki szerinte vannak ilyen változások a babáknál, de azért jó lenne tudni, hogy másoknál ez hogyan zajlott le és mikorra állt vissza a régi rend. (remélem visszaáll egyszer). Kilókban igaz már egy évesen is tartotta egy hónapig a súllyát, akkor 10,2 kg volt, most 10,5 kg. Hozzá kell tennem kis súllyal született 2500 gr jöttünk haza.
Mindenféle segítséget megköszönnék.

Anita
anita77
 
 


Sziasztok!

Fejéssel kapcsolatban saját tapasztalat: a kórházban nem igazán "képezik ki" az anyukát. Nekem kellett rákérdeznem, hogy esetleg nem kellene-e fejnem, ha a baba az intenziven van, maguktól nem mondták volna. Az útmutatás meg annyi volt, hogy három óránként 5-5 percet fejjek, aztán majd ha beindul, akkor annyit, hogy kiürüljön. Persze fogalmam se volt, mi az a "beindul" és a "kiürül"... (és persze ez kb 2 héttel késöbb történt, amikor a baba már itthon volt és jó pár napja szopizott)
Még szerencse, hogy van itthon internet és amint hazaengedtek, végigolvastam mindent amit tudtam. Pl titeket Kép

Andi,
Kitartás !!!!!

Kriszi,
Köszönöm a segitséget !!!
Jó egészséget kivánok neked és a pocaklakónak !!!
schmo
 
 


Sziasztok!

Kriszi, gratula! Kép Mostanában ritkábban olvasom a babanetet, úgyhogy csak most látom, hogy jön Cicó tesója. Kép
Éjszakai szopizás ügyben köszi a hsz-okat, ezek szerint jobb, ha egyszerre próbáljuk meg az összeset elhagyni. Haj-haj... már előre félek, milyen zokogás lesz. Kép Nem egy olyan gyerek, akit könnyű meggyőzni... Valami olyasmire számítok, ami nálatok volt, Snoopy. Merthogy még régebben volt egy kisérletünk, ami végülis félbeszakadt, és akkor nagyon nagy balhét rendezett. Az első kihagyott szopi után nagy sírás után elaludt, és aludt kb. 2 órát, de utána már rettentes volt, mert felébredt, sírt fél órát, aztán aludt 20 percet, aztán megint felébredt, sírt újabb fél órát, aztán megint aludt negyed órát, aztán megint felébredt, sírt háromnegyed órát, utána aludt újabb félórát és ez így ment EGÉSZ !!! éjjel.
Aztán másnap jött a szomszéd néni, hogy szegéééény baba, mitől sírt annyira éjjel??? Amúgy valahányszor este hiszti van, mert nem akar lefeküdni, vagy elaludni, akkor mindig kapok szemrehányó pillantásokat, hogy vajh mit csinálok, azzal a gyerekkel, hogy ennyire sírt!!!
Azért azt remélem, hogy most, hogy már nagyobb, talán jobban boldogulunk.

Anita, segíteni nem tudok sajnos, hacsak az nem segítség, hogy nem vagy egyedül. Az én lányom is nagyjából ugyanezt csinálja. Néha kicsit jobban eszik, akkor elkezdek reménykedni, hátha beindul, utána meg megint visszatér a jó sok szopizhoz, és -szinte- nulla egyéb kajához. Össze lehetne kötni a gyerekeinket. No meg Zsófiét is hozzájuk, mert ahogy látom, ugyanez a helyzet náluk is. Kép Kép

Yoan
yoan
 
 


Bevallom, nekem ez nem megy, menne, órás, másfél órás sírások.... Hiába tudom, hogy legtöbbször 3-4 ilyen nap, és mekkora nyereség van utána. De azok a másfél órák!

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok!

Régen jártam erre, még év elején adott nekem Kriszi jó tanácsokat tejcsi ügyben, mikor teljesen padlón voltam már.
Csak gratulálni szeretnék neked a pocaklakóhoz, remélem, gyorsan elmúlnak a rosszulléteid! Minden jót a pocakossághoz!

Szilvi

Kép
Kép
szilvih
 
 


Yoan,

Este a babád hogy alszik el? Ha cicin akkor nem véletlenül keres téged akkor is mikor éjjel fel felébred egy kevésbé mély alvási fázisból. Ha együtt alszotok ráadásul ami szuper, akkor pláne gyakrabban jutsz a gyerkőc eszébe ahogy megérzi az anyu és tejcsi szagot.

Nálunk az áttörést az jelentette, amikor este levettem a cickóról mikor már csak cumizott egy jó ideje és még nagyjábul ébren raktam be az ágyába. Nap közben is ugyanígy csak akkor nem szopizott.

Valszeg nem az éjszakai szopiról leszoktatás a kérdés nálatok sem, hanem az altatási folyamat maga (Alvás topic): hagyod-e hogy maga tudjon elaludni, vagy arra szoktatod, hogy ehhez te is szükséges legyél.

Engem hosszú küzdelem után, de meggyőzött az az érvelés hogy ha ölelésbe, szopiba vagy cumizásba alszik bele a baba és éjjel felébred ahogy mindenki, akkor nyilván az anyu cicit vagy ölelést vagy a cumit fogja keresni s nem nyugszik meg míg meg nem találja s jön a jogos bömbi. Ha nem kell semmit keresni ahhoz, hogy újra el tudjon aludni egyedül, mert ugyanaz veszi körül mint mikor elaludt, akkor van esélye, hogy magától visszaalszik, megnyugszik. S hogy erre rászoktasd még csak nem is biztos hogy hosszú órás bömbölések kellenek, mint ahogy most történik éjjelente. Én mindig néztem az órát. 20 percnél több sose volt az is csak az első nappali alkalomnál. Ennél többet is sírt autóban ülve hazafelé vidékről...
botanika
 
 


Nagyon köszönöm a választ! Tudom, hogy nehéz a dolgom.
Ráadásul a gyerek teljesen rákapott a kórházi cumira, nem nagyon akar szopni. Tudtok segíteni, hogy próbáljam a cicire szoktatni?
andi70
 
 


Botanika, es akkor mi a megoldas? keltsuk fel esti szopi utan?
ez eleg nehez lenne, nem?

Kép
babarozsa
 
 


Szia Andi !
Talán a többiek... Nekem ilyen szempontból szerencsém volt. A babó csak pár napig kapta cumisüvegböl a tejet, és bár a próbaszopik a kórházban elég rosszul mentek a nagylyukú cuclisüveg után... - itthon nem volt probléma a szopizással.
schmo
 
 


Kedves Botanika!

Biztos van igazság is ebben a hol alszik el, és mit keres, ha felébred dologban, meg azt is tudom, hogy az én három gyerekem nem számít statiszikailag elég nagy mintának. Mindegyiket hagytam elaludni szopi közben, ha éppen úgy akaródzott neki. A legnagyobb 10 hónapos koráig kelt éjjel. Az első időkben többször, aztán szépen kettőre, vagy egyre redukálódott a kelések száma. A középsőm, akit bár hagytam volna cicin elaludni, de legritkább esetben élt ezzel a lehetőséggel, nagyon hamar magától az ágyban aludt el, ő egyéves koráig kelt éjjel. A legkisebb, most négy és fél hónapos. Kéthónapos kora óta átalussza az éjszakát, pedig őt is hagyom belealudni bármelyik szopiba. Szóval biztosan van gyerek, aki azért kel, pontosabban azért nem tud visszaaludni, mert megváltozott a környezet az elalvásához képest, de szerintem ezen kívül még rengeteg ok lehet az ébredésre és a nem visszaalvásra is. Amiket nem biztos, hogy jó, ha kihagyunk a számításból. Én nem tudom, hogy hogy csinálnám azt, hogy nem hagyom elaludni cicin, amelyik el akar aludni.

Bocs, hogy off voltam itt a szoptatás topikban az alvás témával. De ha már felvetődött a téma, remélem nem gond, hogy leírtam.

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Sziasztok!

Bocs, én is off leszek, de az alvás és a szopi valahol találkozik.
Az én fiam is cicin aludt, sokszor nappal is, de este mindig. Aztán, ahogy fentebb írtam, egyik napról a másikra maradt el az éjszakai szopi és este még mindig cicin aludt el, mégse volt gond. Később az esti szopit felváltotta a birizga, majd a mese.

Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti
 
 


Andi!
Nekem sincs tapasztalatom a cumiról való leszoktatásban, de azt hiszem a drasztikus megoldást szokták javasolni ilyenkor.
Tehát a cumit teljesen kiiktatni, a pótlást más módon adni, pohárból, szemcseppentőből, fecskendőből, szoptanít segítségével. Na és persze mindig szopi pótlás előtt, amennyit bírKép.

Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti
 
 


Sziasztok!

Nagyon off:
Én is lelkes híve voltam a szopiba bealvásnak addig míg működött. Szép is volt így és praktikus is. Csak egy idő után gyerkőc már sehogy se akart aludni nappal, és éjjel is egyre többször ébredt s csak szopival lehetett megnyugtatni.
Ébresztésről: Hiányérzeten van most is mikor ébren rakom ágyba a korábbi romantika után, de csodát tesz velünkKép. 1 éves és egyszerűen csak nem várom meg míg bealszik, nem ébresztem fel!
A statisztikáról: ha se az anyunak se a gyerkőcnek nem okoz problémát a gyerkőc alvámódja, akkor nincs min gondolkodni. Ha igen, akkor szerintem érdemes megoldást keresni. A fenti érvelés a Madarász kórház orvosainak gyakorlati tapasztalatán alapul ami könyvben is megjelent (Aludj velem) és gondolom több gyerkőcöt megfigyelve formálódott.

On:
Nappali szopikról leszoktatásról volt korábban kérdésem, de sajnos még nem nagyon kaptam választ. Tudnátok segíteni?
botanika
 
 


Szia Andi!

Van olyan 1 dl-es kis műanyag csőrös pohár, ami kifejezetten babák itatására van. 100 Ft-os nagyságrend, szerintem gyógyszertárban is lehet kapni, én a Tiva-Med-nél vettem, és Kata pár hónaposan nagyon ügyesen ivott belőle. (És itatni is könnyű volt így, mert 1) a "csőrt" - avagy "kifordított peremet" a nyelve fölé tudtam tenni, 2) láttam, hogy mikor megy a tejcsi a szájába.)

Sok sikert!

GyeZsu
gyezsu
 
 


Andi!
Van egy tornáztatós technika, amivel meg tudod tanítani a babát a szopi közbeni helyes nyelvtartásra. Az (értelemszerűen tiszta Kép) mutatóujjadat kell a szájába dugni, úgy, hogy megérintsd a lágy és kemény szájpadlás találkozását -> elkezd szopizni, pár mp után megfordítani az ujjad a szájában, és "elegyengetni" a nyelvét, hogy alulról körülölelje az ujjad, és a hegye túlérjen az ínyén.
(Viszont bizonytalan vagyok, hogy tényleg jól írtam-e, lehet jobban jársz, ha megkérdezed az nlc-n Pelét (Itt: http://nlc.hu/index.php?id=192&szakerto_id=326621&func=kf)

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Sziasztok!

Andi!
Olvass vissza, mit írtam a Te kérdésed előtt pár hozzászólással. Sok használható infó van meg benne. Pár szóban. Tanuljatok meg inni pohárból, kanálból, Soft Cupból (amikor még nem nagyon éhes, de van evési hajlandósága). Amikor megy, akkor tüntessetek el MINDEN!!! cumit és egyetek csak pohárból, vagy bármi másból. Sokat legyetek együtt, sok bőrkontaktussal (pl takaró alatt félmeztelen anya és csak pelusos baba) a szopási késztetés nagy úr. Ha nincs cumi jó lesz anya is. Nem tukmálva, inkább elszólásszerűen kínáljuk. Nem kajára, hanem szopiigény kielégítésre. Aztán ha elfogadja, akkor lehet technikát vizsgálni, esetleg fejleszteni, aztán a termelődő tejcsi nyomán pótlást, fejést csökkenteni.

Borcsa!
Tegnap beszéltem Ibollyal erről a témáról. Igen teljesen jól írtad. A szopiidő fél perc, aztán a megfordított ujj lassú kihúzása közben egyengetünk.
Szopi előtti edzésprogram.

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


sziasztok !
Többször is elszállt, amit irtam Kép
Naszóval újból:
Rákerestem, de nem találtam, pedig valószinüleg volt már...
- Milyen gyógyszert lehet fejfájásra bevenni? Mennyit és hányszor? És függ-e attól, hogy mikor szoptatok legközelebb, vagy a tejben mindenképpen benn lesz?
Régen gyakran volt migrénem, aztán a terhesség alatt egyáltalán nem, és szülés után is csak most, 2 hónappal késöbb volt elöször, szóval jó a tendencia. Viszont nagyon tud fájni, úgyhogy jó lenne ha valamivel lehetne enyhiteni.
schmo
 
 


Szia Schmo!

A homeopátiás szereket biztosan lehet szoptatás alatt is szedni. Megnéztem azt a füzetet, amit a homeopátiás gyógyszertárban kaptam (ingyen), hat készítmény van benne felsorolva a különböző fejfásásokra, migrénre is kettő. Ha el tudsz jutni egy homeopátiás gyógyszertárba és megkérdezed, az a legegyszerűbb.

Én ennyit tudtam segíteni. Kép

GyeZsu
gyezsu
 
 


GyeZsu,
Köszi! Már csak az a kérdés, hogy hol van ilyen gyógyszertár Kép Majd rákeresek a neten ...
Persze a legjobb (nekem) az lenne, ha bevehetnék mondjuk 1-2 Algopyrint. Az van is itthon, és azt már kipróbáltam, egy jó nagy alvással együtt általában segit...
schmo
 
 


Schmo!

Ha 2 havonta van rá szükség, akkor az Algopyrin épp megfelel.

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Hurráááá !
Belefér 1 db este, (és ha kell) 1 db reggel?
schmo
 
 


Schmo!

Ha ez nem a mindennapi betevőd, akkor belefér.
Kép

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Sziasztok,

A velemenyeteket szeretnem kerni. A kisfiam 10 honapos lesz a honap vegen. Szoptatom, de nagyon "elharapodzott" a helyzet, ugyanis csak es kizarolag szopva tud pihenni (-igen, pihenni mert aludni nem hajlando legalabbis napkozben, es amint elveszem tole elkezd nyuglodni es teljesen felebred ahelyett hogy szepen elaludna. Kepes masfel orat nyammogni alvas nelkul-igy neha egesz delelottoket vesz igenybe az altatas. Mit lehet csinalni???? Tudom hogy teny hogy a csecsemok szopomozgas segitsegevel fordulnak befele illetve ugy lazulnak el, de ugye nem kene hogy orakat vegyen ez igenybe? Tudom hogy almos mert szinte egesz nap dorzsolgeti a szemet es nagyon keveset alszik-illetve csak pihen. Ott tartok hogy le akarom valasztani mert szerintem ez igy nem egeszseges, viszont a szeparacios felelem a tetopontjan van es igy nincs szivem hozza. Viszont ez igy nekem nem jo, neha az allando csipkedes es lafatyolas nem csak fajdalmas de idegtepo is, mert kb csak tiz percig szopik intenziven utana mar csak nyammog. Van valakinek ezzel tapasztalata? Mit lehet tenni?
Koszi!!
mandarin
 
 


Mandarin!

Szerintem egy 10 hónaposnak már nem végtelen a szopiigénye. Azaz amennyiben a te igényeidet zavarja a 1.5 órás szopi, akkor szerintem nyugodtan redukálhatod. Utána pedig próbáljatok meg elaludni máshogyan: simogatással, ringatással, énekléssel, babakocsis séta közben, autósülésben, mozgó autóban, a lehetőségek száma végtelen....Kép

Alvásra van szükség, rágott cicijű nyugtalan anyukára kevésbé.
Sok sikert!

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Sziasztok,

nem igazan tudom, hogy ide vagy a hozzatplalalos topicba valo-e a kerdesem.
A lanykam most 7 honapos es ugy 6 hete kezdtuk meg a hozzatapit. Eleg szepen evett mar dolgokat(alma-barack-krumpli-repa) es pont a 2. kaja bevezetesen voltunk tul - vagyis evett delutan szopi utan 80-120 gyumit es delbenkb ugyanennyi fozit-, amikor beteg lett es gyogyszert kellett volna kapnia. Antibiotikumot es koptetot. Az elso adagot meg lenyelte 8a meglepetes ereje lehetet szerintem), de onnan kezdve semmi. Probalkoztunk parszor, de csak azt sikerult elerni, hogy a gyerek mar a kanal/fecskendo/barmilyen, a szaja fele kozelito targy lattan fujni kezd es ha valamit sikerul becsempszni( marmint gyumit)atz azert lenyeli . Amig a gyogyszert probaltam beleeroltetni, addig ami a szajaban volt, azt kikopte, ami lement, azt kioklendezte.
Szoval visszaallt a kizarolagos szopira.
ezzel csak az a gond, hogy nem eleg neki, vagyis 1-masfel orankent szopik. Es ejjel is kel altalaban 3*, amikor is nem alszik vissza 1 oran belul. (Gyanitom, ebben a porszivozasnak nagy szerepe van) Eddig megbizhatoan aludt 8-tol reggelig.
ez megy mar lassan 2 hete, eleg hullak vagyunk, marmint a gyerek is, meg en is.

Most az lenne a kerdesem, hogy hogyan lehetne tejet szaporitani, illetve hogy kell-e, lehet-e egyaltalan?

Otleteket kerek gyogyszer beadasi modszerekre, mert amit eddig kiprobaltunk, az nem jott be. JElen pillanatban egyedul a lazcsillapito marad meg benn, mert az kup. ES a belegzo spay-k, mert azt babyhallerrel adom be. De javulni nem javult valami sokat es kezdek aggodni.
Kopteto helyett sos vizes belegzes van, na az az egy tetszik neki.


Aztan ha lenne otletetek, hogyan lehetne visszaszoktatni a kajalasra, azt nagyon megkoszonnem.

Az, hogy kozben jonnek a fogai, mar csak hab a tortan.De az a ketto, ami eddig kibujt, egyaltalan nem viselte meg, egyszer csak megkoccant a kanal, szoval talan megsincs akkora szerepe a dologban.

macsek
matsek
 
 


Szia Macsek!

Hát igen, a gyógyszerbeadással nekünk is gondjaink voltak (vannak). Nekem leginkább a fecskendő vált be, jobbat nem tudok. Olyat is próbáltam, hogy szopi közben a szája sarkába dugtam és beadagoltam. Elég gyorsan lebuktam.
A tejszaporításnak (ha hónapokig kizárólag szoptattál) továbbra is legjobb módja a sok-sok szopi.
Betegség idején az ilyen picik még gyakran visszatérnek a kizárólagos szopira, amit ilyenkor gyakrabban is igényelnek. Nem feltétlenül az éhség, hanem inkább a betegség okozta elesettség, gyengeség miatt. Lehet, hogy Ők még érzik azt is, az anyatej a legjobb Nekik ilyenkor. Tele van immunsejtekkel, immunglobulinokkal, egyéb védő fehérjékkel, antibakteriális hatású anyagokkal stb. Ilyenkor egy kibújni készülő fog tényleg hab a tortán vagy inkább az utolsó csepp a pohárban.

Szerintem most ne erőltesd a hozzátápit. Próbálkozz vele, amikor elkezd enni, akkor már gyógyul. Szoptasd, ahogy igényli, adjál Neki folyadékot (főleg, ha lázas is) és amennyire megy, a gyógyszert. Most az a legfontosabb, hogy meggyógyuljon
Jobbulást kívánokKép!

Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti
 
 


Sziasztok!

Segítségetek szeretném kérni a következő problémában ( ami lehet, hogy nem is az csak nekem).
Kisfiam 6 hónapos, kb 2 hete kezdtem a hozzátáplálást, eddig csak anyatejet kapott. A problémám az, hogy be kell bennem kórházba kb 3-4 napra. A kórházba még reggel, délben , este sem engedik , hogy legalább szoptatásra behozzák és a többit lefejt tejjel pótoljuk. Fejni tudok a kórházban, és itthon lefagyasztva is van tej, amit szerencsére megeszik a fiam. A kérdésem az, hogy ugye ezen rövid kórházi tartózkodás alatt nem fog a tejem elapadni, ha ugyanúgy fejek mint ahogyan a fiam eszik?

A kórházat sajnos nem nagyon tudom kihagyni, mert hüvelyplasztikát kell csinálni, és egyre rosszabb a helyzet gát és hüvely tájékon, nem hogy jobb lenne. Kép
Ha tudtok adjatok tanácsot, hogy tudom a legjobban megoldani ezt a ptoblémát.

üdv. Melinda
szokolka
 
 


Melinda,
elapadni tutira nem fog (totál szopi és fejés nélkül a teljes elapadás minimum 30 nap), előfordulhat, hogy csökken a mennyiség egy kicsit, de ez a hazatérésed után biztosan helyrerakható. Nem egy klassz helyzet, de katasztrófa biztosan nem lesz belőle.
Kitartás,
üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Melinda!

Kriszi jól leírta a lényeget. A dedet behozó hol bukik le?
Már a kapun sem engedik be, vagy csak a kórterembe nem jöhet?

Miért nem engedik be? Ő fertőz, vagy őt fertőzik?

A beavatkozás után nem szabad felkelned? Az persze más kérdés, hogy mennyire lesz kedved, de a megfelelő fájdalomcsillapítás után a fájdalom nem akadályozhat....
Hol csinálják a beavatkozást? Kérhetsz EDA-t hozzá, tekintettel arra, hogy aktívan szopiztatsz. Mert akkor benne maradhat a hátadban, amíg nem gyógyul annyira, hogy ne kelljen fájdalomcsillapítani. Az EDA gyógyszerelése nem megy át az anyatejbe, így mellett nyugodtan szopiztathatnál, nem fájva kisétálhatnál.....
Persze rugalmas anesztéziai szolgálat nem árt hozzá....

Oldódjon meg a probléma minél előbb! Kép

Üdv,
Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Kriszi!

Köszi szépen a biztatást!

Snoopy!

A kórterembe és az osztályra sem engedik be. Sem ő, sem őt nem fertőz elméletileg. Normál nőgyógyászati osztály. A beavatkozás után egyből gondolom nem szabad felkelni. Helyileg a Szabolcs utcai kórházban csinálnák, itt semmi tapasztalatom nincs, mert nem itt szültem. ( Sajnos orvost kellett váltanom, mert hónapokkal a szülés után sem foglalkozott azzal, hogy milyen tüneteim vannak)
Az EDA-s öteletet köszönöm, az orvost majd megkérdezem.
Van azért még egy kérdésem, mennyire fogja megviselni a helyzet a babót? Akkor jobban ha behozzák szopizni és hazaviszik, vagy akkor ha csak elmegyek és hazajövök?

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

üdv. Melinda
szokolka
 
 


Szokolka!
A Szabolcsban nagyon profik EDÁ-ban, legalábbis szüléshez.
A gyereklátogatás tilalmát meg nagy hangon hirdetik, és viszonylag kevésbé gyakorolják - legalábbis 2 éve, amikor Luca született, még ez volt a helyzet.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Sziasztok!

4 honapos gyerkocom szinte szuletesetol fogva "szörcsög" szopi utan, de mivel ez nem zavarta kulonoskepp, bukni sem szokott es emlekeim szerint a "nagykonyvben" az van, hogy ez elofordul, orrgaratba feljut a tej vagy ilyesmi. Mivel a valadek mindig tiszta volt, igy nem is foglalkoztam vele.
De most par napja mar neha folyik is az orran par csepp. Es remlik, hogy ilyen korban elvalik a gegefo a szajpadlastol, vagymi /homalyosan remlik csak, ugyhogy nem reszletezem inkabbKép/. Es neha olyan rekedtes a hangja szopi utan. Ez még normalis vagy kell ellene/vele valamit csinalni? Ugyan ot tovabbra sem zavarja, de engem kicsit igenKép

Koszi:
-Afonya
afonya
 
 


Sziasztok!

Melinda, tavaly karacsony elott volt az epemutetem 8 napig voltam korhazban, Bori akkor 7 honapos volt, nem lehetett velem. Fejtem szorgalmasan, ennek ellenere elegge lecsokkent a tejmennyiseg a nem evestol. DE otthon 1 heten belul minden a regi volt. Borinak azota is a legfobb taplaleka az anyatej.
Ha kerdesed van maganban is johet.

Ari
ari
 
 


Melinda,
szerintem jobban megviseli, ha egyszercsak se Anya, se szopi egy picit se napokig, mint ha legalább szopizni be lehet csempészni. Nekem nincs ilyen tapasztalatom, de ha ebben a helyzetben lennék, akkor mindenre felkészülnék, és megpróbálnám azért egy kicsit szoptatni is a bébit, amíg bent vagyok. Hátha ki tudsz menni hozzá valami olyan részre, ahová még beengedik, de ez persze csak akkor működik, ha van segítőkész "segédszemélyzeted".
Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!

Köszönöm szépen midenkinek a tanácsokat, ezeknek függvényében próbálom megoldani a problémát.

Kriszi!

A kiszolgáló "segédszemélyzettel" nincs gond, sezrintem Ők becsempészik a fiút a kórházba. A másik probléma, hogy kezd nagyon anyás lenni. pl. Tegnap fejgörcsöm volt, szó szerint fetrengtem, párom szerint kétségbe volt esve a gyermek, hogy most mi van.

üdv. Melinda
szokolka
 
 


Azért elgondolkodtam. Ez a Szabolcs utca ugyebár valami olyan intézmény, ahol a nőgyógyászat mellett szülészet is van. Azaz babák is vannak. MÉgis, mibe lenne az nekik, hogy odaengedjenek egy babát az anyukájukhoz? Ha két kórteremmel vagy fél folyosóval odébb úgyis vannak babák??? Mit igényel az a baba? Semmit! Milyen alapon nem engedik be???
Mennyire lehetne ezzel betegjogi alapon kezdeni valamit?

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Melinda,
én mintha azt olvastam volna valahol, de lehet, hogy rosszul tudom, hogy mintha kötelező lenne felvenni az anyatejes babát az anyukával együtt, nem hogy még látogatni sem mehet be. Utána kéne kérdezni betegjogásztól! (Ha nagy hülyeséget írtam, akkor bocsánatot kérek, de nekem így rémlik.)

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Pildi, Zsizsa!

Most azért elgondolkodtam azon amit írtatok. Az indok az volt, hogy azért nem lehet, még reggel, délben, este, szoptatásra sem behozni a babát, mert ez nőgyógyászati osztály, nem szülészet. És nőgyógyászati műtét lesz, nem szülés.
Bár ha azt veszem, hogy mostmár vannak olyan kórházak ahol a gyermekkel ott lehet az anyuka, akkor ez forditva miért nem lehet. nem fertőző osztályra megyek.

Köszönöm, majd ennek is utánna nézek, bocs de ez egy kicsit off volt.

üdv. Melinda
szokolka
 
 


Sziasztok Lányok!

Kissé el vagyok keseredve. A bal mellemen még mindig piros és hámlik a mellbimbó és a bimbóudvar. (Most megint sebes is.) Sarlai doktornőnél már jártam, jövő héten megyek a szoptatási tanácsadóm által javasolt bőrgyógyászhoz, de addig is mondjátok meg nekem: ha valami gyógyfőzettel lemosom (mondjuk körömvirág), azt ugye nem kell lemosni szoptatás előtt szappannal?

Egyébként volt már valakinek ilyen? A doktornő nem nagyon bíztatott (miután sem a gombásodás, sem a baktérium elleni krém nem használt), azt mondta, volt már ilyen a prakszisában, és sajnos nem derült ki, mitől van. (A gyereknek nincs szájpenésze, nincs gombás fertőzésem, ekcémám, allergiám stb.) Most ott tartok, hogy nem kenem semmivel (így nem kell lemosni szappannal, mert az nagyon szárítja), és amikor sebes, nem szoptatok belőle, csak fejek.

GyeZsu
gyezsu
 
 


GyeZsu,
Szerintem a szappanos lemosás árt neki a legjobban! Próbáltad már, hogy kinyomsz egy kis tejet szopi után és hagyod rászáradni? Minden szopi után, este, fürdés után stb.

Kati

(Angliában, és Németországban is kapható egy Lansinol nevü krém, ami szinte tiszta lanolin. Nekem nagyon szuper volt, és nem kellett lemosni. Szerintem keress rá a neten.)
kat_ica
 
 


Sziasztok!
Sajna megint itt vagyok. Végre úgy tünt, hogy szoptatásilag sinen vagyok (váltott cici, hizó baba), de aztán...

Egyrészt még mindig megvan az a bajom, hogy szopi után amikor megmerevedik a mellbimbó (hidegtöl vagy zuhanyozáskor), akkor sárga a teteje és kellemetlen, ha hozzáér pl a ruhám. Azóta nincs esetleg valakinek valami ötlete, hogy lehetne orvosolni?

Másrészt - ez a súlyosabb - lehet, hogy mellgyulladásom van. Vagy legalábbis nem tudom...ezért is vagyok itt.
Tegnap hajnalra nagyon bedurrant a bal mellem, állatira fájt. Megszoptattam a babát, utána úgy tünt, hogy kiürült, mégis fájdogált a bal felsö részen. Délutánra höemelkedésem lett, rázott a hideg, levert voltam, de nem tudtam, hogy a cici-fájástól vagy attól, hogy elötte két órát ültem egy hüvös szobában, és jól átfáztam... Aztán elkezdtem olvasgatni, hogy mi is ez a mellgyulladás. És elkezdtem pánikolni, hogy nekem most az van vagy sem...
Hogy lehet ráismerni ???
Ha nem nyúlok hozzá, nem fáj, bár néha belenyillal valami. Ha hozzáérek a börhöz nem fáj. Ha megnyomom, akkor fáj (de mondjuk nem üvöltök töle) Csomót nem érzek (bár azt se tudom, mekkorát kellene, kicsit vagy nagyot?), bár ott ahol fáj, mintha nem lenne olyan puha, mint máshol. A bör azon a részen nagyon halványan piros, de ezt már lehet, hogy csak beképzelem... Próbáltam azt is nézni, hogy forróbb-e ott a bör, de nem tudom megállapitani.

Este bevettem egy Algopyrint, el is múlt a höemelkedésem. Átváltottam 2 ciciböl szoptatásra, és mindig a fájóssal kezdtem. A babát próbáltam mindenféle akrobata pózban szoptatni, hogy az alsó állkapcsa a fájdalmas részre essen, de ez azért elég bonyolult, és nem is tudom, hogy igazából mit kéne kimassziroznia...

Létezik, hogy nem is mellgyulladásom van, hanem mondjuk a bedurranástól a mellet tartó szövetek sérültek és azok fájnak? Vagy ott nincs ilyen? Vagy mégis az van, csak béna vagyok és nem tudom, melyik az a csomó...

Kinek tudnám megmutatni, hogy most az van vagy sem? Körzeti orvos vagy védönö vagy nögyógyász vagy ki?
És addig (vagy utána is) a borogatáson, masszirozáson, akrobata-szopizáson kivül mit tudok még tenni? És hogy lehet azt elkerülni, hogy a borogatás miatt apadjon a tej???
schmo
 
 


Schmo,
nekem volt olyan is, hogy csak fájt, de nem éreztem csomót, aztán egyre rosszabb lett. Nekem is az akrobatamutatványok váltak be, úgy, hogy előtte olyan forrót raktam a fájó helyre (én speciel fél literes üdítős palackba töltöttem forró vizet), amilyen forrót csak tudtam, és öt percig rajta volt, és utána szoptattam akrobata módon, áll a fájós rész felé, négykézláb lógatva a cicit. Ez mindig bejött, de volt, hogy többször is kellett csinálni, tehát egy egész nap ilyen szoptatással telt. Szerencsére nekem nem kellett sosem dokihoz mennem vele, ezért nem tudom, hogy hová menjél, talán a nőgyógyászhoz. Viszont biztosan van szoptatási ambulancia a Szent István kórházban (Dr. Sarlai Katalin a vezetője, tel.szám: 216-03-50/1644), azt hiszem 24 órás ügyelettel, vagy felhívhatsz szoptatási tanácsadót is. A hideg vizes borogatást ne alkalmazd sokáig, akkor nem apad el a tejci. Állítólag jó még rá a káposztalevél (megtörni, folpackra tenni, és rá a mellre, amikor már nem büdös, cserélni). Ha lázas vagy, mindenképpen szakemberhez kéne fordulnod!

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Zsizsa,
Köszi ! A höemelkedés nem jött vissza, úgyhogy lehet, hogy tényleg csak átfáztam. És akkor a mellgyulladás sem az, hanem "csak" csatorna-dugulás.
A forró dolgot, kipróbálom. Egyébként akárhogy akrobatázok, a fájó részt nem sikerül a babának massziroznia Kép
Ezenkivül próbáltam masszirozás után fejni szopi után, hátha... De kézzel fejni nem tudok (bár próbáltam könyv alapján), Avent Isis-szel meg nem jött ki semmi. Ezenkivül félek masszirozni is, nem tudom, mennyire erösen szabad, nem akarnám hogy megsérüljön valami... föleg, hogy nem tudom, mit is masszirozok...

Amikor neked volt, akkor gyakrabban szoptattál, mint egyébként? (mi nappal 3 óránként eszünk, viszont este 9 és reggel 5 között nem)
És a szopi után rögtön érezted, hogy jobb?
schmo
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?