Sziasztok!
Bocsánat de nincs időm reagálni csak az altatáshoz szólnék, hátha hasznos valakinek (elnézést, nagyon hosszú lett, akit nem érdekel ugorja át
):
Én Juli 3 hónapos koráig esténként szoptatással altattam, de úgy, hogy nagyon óvatosan raktam le, nehogy felébredjen és "lábujjhegyen" feküdtem le vagy mentem ki a szobából. Aztán úgy voltam vele, hogy változtatok ezen amíg nem késő, meg kell tanulnia egyedül elaludni, mert mi lesz ha már nem fog szopni..
Nehezen de rávettem magam és egyik este megvártam míg jóllakik de azt már nem, hogy bealudjon, felemeltem büfiztetni és 5 perc múlva leraktam a kiságyba. Nem volt teljesen ébren de nem is aludt. Betakartam, kitartóan és egyhangúan simogattam a hátát és sssssssss-segtem. Persze méltatlankodott, de egy idő után megnyugodott és elaludt. Ez pár napig így volt. Néhány nap múlva ugyanígy volt de nem vártam meg míg elalszik, hanem egy idő után kimentem a szobából és kezdődött a bemegyek-kijövök téma. Én nem néztem az órát, nem tartottam a perceket, csak újra és újra bementem, és ugyanazokkal a mozdulatokkal nyugtatgattam aztán kijöttem. Eleinte ez kb. 25 percig tartott de aztán napról napra egyre kevesebb lett, hogy elaludjon. Ma már nem parázom azon, ha nem alszik amikor leteszem, megsimogatom, adok neki egy puszit, elmondom neki, hogy szeretem és otthagyom. Legtöbbször már tudja, hogy most akkor aludni kell. Még mindig van, hogy méltatlankodik kicsit, meg ugye most már meg is tud fordulni (a kitámasztás nem jött be, nagyon bedühödött
), de bemegyek, visszanyugtatom és kijövök. Max. 10 perc múlva alszik (mondjuk mióta bejött az ujjszopi könnyebben nyugtatja magát is)
A nappali elalvás elég kaotikus volt nálunk, mert sokáig észre sem vettem, hogy azért nyűgös vagy sír, mert nem tud elaludni
Aztán mikor kitapasztaltam, hogy kb. mikor fáradt, akkor már észrevettem a jeleket (szemdörzsölés, ásítás, nyüszögés) és tulajdonképpen véletlenül, de itt is kialakult egy rituálé: magamhoz ölelem mindig ugyanabban a pozícióban, (ha nem otthon vagyunk akkor félrevonulok vele egy félreeső csendes helyre) és vagy sssssss-segek vagy a tente babát éneklem neki, ringok vagy sétálok vele. A lényeg, hogy ha sír vagy mocorog a kezemben, akkor is nyugodtan ugyanazt a monoton hangot és mozgást csinálom amíg meg nem nyugszik. (itt is bejön most már az ujjszopi is) Ilyenkor most már hamar kezd lecsukódni a szeme, van, hogy el sem érek a kiságyig már alszik is
De általában itt is félálomban van amikor leteszem és otthagyom, elalszik magától.
Én próbáltam olyan rituálékra szorítkozni amit bárki meg tud csinálni, hogy ne csak én tudjam ezzel a módszerrel elaltatni. ssssss-segni meg kicsit hátat simizni mindenki tud, így már páromnak is sikerült ugyanazzal a rituáléval elaltatni.
Ja még annyi, hogy nappal nem nagyon játszik a kiságyban, nincs sok játék, csak egy alvós nyuszija, a zenélő virágja meg az ikeás forgója van ott, csak akkor teszem be ha valamiért egyedül kell hagynom pár percre (wc-re megyek vagy beteszem a mosást, megcsinálom a fürdővizet stb.) viszont aludni általában beteszem még ha máshol aludt is el (ritkán hagyom ölben, apa hasán stb. aludni
) meg reggel ébredés után szokott még egy kicsit magyarázni meg vigyorogni ott. Szóval igyekeztem rávezetni, hogy az főleg alvásra való.
Annak örülök, hogy az ujját (kettőt
) alvás közben kiveszi a szájából, szóval egyelőre úgy néz ki csak megnyugtatásra használja.
Az éjszakai ébredésekre csak a szoptatást tudtam bevetni, mert nem szeretném ha hozzászokna, hogy akkor is körülötte ugrálunk és lehet játszani. Múlt éjjel 3x evett de aztán visszaaludt úgy mint az első 4 hónapban mindig, ez még belefér nekem, remélem idővel eljutunk az 1x keléshez aztán majd hozzátápláláskor számítok majd egész éjszakára.
Jó éjt mindenkinek!