Új privát üzeneted érkezett!

Ja még azt akartam irni hogy ez az új gyógyszertár ahová küldenek tök jó áfás számlát is adnak ,lehet kártyával fizetni , sok eü pénztárral vannak szerződésben és még supershop pontot is gyŰjthetsz :)
Árak izelitőnek csak tudd ha új vagy mire számíthatsz :

CHORAGON 5000 NE 3 amp/ doboz de ezt kibontattam igy a 2 db volt 6164 Ft
UTROGESTAN 100 Mg kúp 1660 Ft
MENOPUR INJ 10 amp/ dob 15626 Ft
FOSTIMON HP 75 NE 10 amp/ dob 11350 Ft
ORGALUTRAN 0,25 1 db 10050 FT
fecskendő 6 ft, tűk 5-6 ft / db
BETADIN kúp 800 ft
Van amit ki is bontanak de kérdezd meg!
hát ilyesmi árak :(
boci35
 
 


mmzsó irtam előtted :) biztos egyszerre irtunk
boci35
 
 


Lányok,
Eddig fel sem tűnt, hogy milyen lassan is tudnak vánszorogni a napok, nekem hétfő után mindjárt péntek jött annyi a munkám. Még 6 nap van az első vérvételig! Lehet nem bírom majd tovább, és vasárnap majd tesztelek.
Boci,
Nagyon szorítottam érted, írtam neked privit az iwiwen.
Tibma,
Én is ott leszek 13-án, akkor lesz meg az eredmény, majd sasoljuk egymást ha van kedved beszélgetni. A kardodba meg ne dőlj bele, mert ez az egész a türelemről szól, rengeteget kell várni (orvosra, vérvételre, sikerre, szerencsére, ciklusra meg a fene tudja még mi mindenre), szóval már most programozd át magad a türelemre.
Zsó,
Veled mi volt ma?
Amúgy csak kapkodom a fejem, hogy milyen fiatalok vagytok (pl. Zsuzska83), mert épp ma olvastam egy cikket, hogy a lombik prg. atyja Nobel-díjat kap, és ennek kapcsán nyilatkozott egy hazai orvos, aki a meddőségi kezelések növekvő számát az eltolódott életkorban látja, ami a "késői"gyerekvállalást illeti. Hát úgy látom Ti fiatal hozzászólók ezt megcáfoljátok, másrészről amikor 4 éve az ARO-ra kezdtem járni még én is a fiatalabb kategóriába tartoztam, mára már besoroltak a kiemeltbe ami az életkoromat illeti.
Ennyit a "késői" gyerekvállalásról.
Mary,
Gondolok rád és szorítok neked is, bárhogy is lesztek.
Kamilla,
A kislányod gyönyörű, biztosan sok örömet ad.

Boci,
Melyik ez az új patika? Eddig erről még nem írtál. Ki küldött oda?

Szép estét nektek,
Lili
vízililiom
 
 

 
 

lili millió puszi :)
Andreáék már nem szembe küldenek a gyógyszertárba!
Valamilyen tér azt hiszem Mikszáth Tér kijössz a főbejáraton balra indulsz ott egy zebra átmész a szembe oldalra és ott egy kisutcán elindulsz befelé és ott egy Tér na ott megpillantod jobb oldalon :)
boci35
 
 


Vízililiom,
átérzem, bár én már leszoktam a korai tesztelésről (mondom most, aztán ha megint odaérek... :) ) Ha tudod, várd ki a 6 napot, az a biztos.
A késői gyerekvállaláson én is gyakran mosolygok. Ha tudnák, mennyien szeretnénk már hamarabb babázni..

Tibma,
Vízililiommal csak egyetérteni tudok. Csak kellő türelemmel lehet boldogulni. De ha már benne vagy a "rendszerben", mindig van egy újabb eredmény, vizsgálat, bármi, amit várhatsz, és szépen lassan (a szerencsések gyorsan) lépegethetsz a kismamaság felé. Holnapi tapasztalatokat meg majd megírom, persze.

Boci,
gratula a jó hírekhez és pihend ki magad!
És köszi a gyógyszerlelőhelyes tippeket!

Mmzsó,
köszönöm az infókat, igazából az újbóli HSG-t szerettem volna elkerülni, a vérvételekkel kiegyezek. :) Az egyetlen para, hogy nem tudhatom, hogy a következő ciklusom 6 nap vagy 6 hónap múlva lesz-e, de optimista vagyok. Párom meg majd csak kibírja még egyszer a vizsgálatot. :)
zsuzsanna83
 
 


Sziasztok!

Tegnap találkoztam egy kedves ismerősömmel, akit endometriózissal műtöttek(kipakolták teljesen), ő mondta hogy akkor nem gondolkodott semmit, csak szabadítsák meg a fájdalmaitól. Ma már viszont ahogy utólag visszanézett a neten dolgoknak már tudja, hogy ez nála megelőzhető lett volna. És csak ösztrogén dominancia állt a háttérben, ami gyógyítható.

Akit nem érdekel lépjen át rajta, de lehet hogy van akit érdekel, ezért bemásolom amit átküldött emailen.

Mi az ösztrogéndominancia
Mikor beszélünk ösztrogén dominanciáról?
Nők milliói szenvednek hónapról-hónapra premenstruális szindrómától, sokan az oly annyira kívánt gyermekáldástól, további milliók pedig 40-en túl a változókori tünetektől. Mindegyik esetben egy hormonális egyensúlytalanság fedezhető fel. Sajnos ilyen egyensúlytalanságok esetében leggyakrabban ösztrogén hiányra gondolnak az orvosok. A progeszteront, mint az ösztrogén igen fontos partner hormonját rendszerint háttérbe szorítják, holott éppen a progeszteronhiány az, ami a hormonegyensúly hiányát hozza létre. Az ösztrogén, szemben a progeszteronnal általában bőségesen rendelkezésre áll, ezért is szokták ezt az állapotot ösztrogén dominanciának nevezni.
Az ösztrogén-dominancia a fő okozója, igen sok változókori tünetnek és a premenstruális szindrómának (PMS).
Az ez idáig még korántsem teljesen feltérképezett ösztrogén - dominancia számos tünet kialakulásáért felelős, mint például:
• Fejfájás
• Depresszió
• Kedélyállapot változás
• Kimerültség
• Felgyorsult öregedés
• Álmatlanság
• Vízvisszatartás
• Súlygyarapodás
• Mellfeszülés
• Csökkent libidó
• Különböző fajtájú cikluszavarok
• Petefészekciszta
• Mióma
• Endometriózis
• Terméketlenség
• Izületi bántalmak
• Száraz bőr
• Hajhullás
• Magas vérnyomás
• Csontritkulás
• Szédülés
• Hőhullámok
• Allergiára való hajlam
• Pajzsmirigy alulműködés
Fiatalabb életkorban az ösztrogén dominancia a rettegett premenstruációs szindrómához vezet (PMS), mely leginkább a periódust megelőző napokban észlelhető.
A változókor kezdetén a legfőbb probléma az ösztrogén-dominancia, mely igen változatos tünetekkel jelentkezik. Ez a fázis már akár a 30-as évek közepe táján is jelentkezhet, amikor a legtöbb nő még csak nem is gondol a változókorra.
Az ösztrogén-dominancia a változókor későbbi szakaszában is uralkodó szerepet játszhat, gyakran erősebben mint az ösztrogén hiány tünetei.
További információkhoz juthat weblapunkon az ösztrogén dominancia tüneteiről.
Hogyan alakul ki az ösztrogén dominancia?
Sok nőnél a petefészekben nem termelődik elegendő progeszteron. A progeszteront szokták „sárgatest hormonnak” is nevezni, mert a petefészekben a sárgatest termeli.
A ciklus és a termékenység szempontjából igen fontos szerepet játszik a progeszteron. Ezen kívül a progeszteron az ösztrogén egyfajta ellenfele is.
Mindkettőnek, egymáshoz viszonyítva, egy bizonyos arányban (ösztrogén/progeszteron aránya 1 : 200 Dr.Lee szerint) kell lennie szervezetünkben, melynek következtében a hormonok harmonikus egyensúlyban vannak egymással.
Ha tehát kevés a progeszteron, az ösztrogén hatása túl erős lesz, azaz dominanciába kerül. Ugyanez a helyzet a változókorban is, annak ellenére, hogy az ösztrogén túl alacsony, döntő ebben a helyzetben az, ha a progeszteron hiány még erősebb az ösztrogén hiánynál.
A szervezet ebben az egyensúlytalanságban úgy viselkedik, mintha túl sok ösztrogén állna rendelkezésre. Ezért beszélünk ösztrogén dominanciáról.
Az ösztrogén dominanciát erősítő tényezők
Az ösztrogén dominanciát külső tényezők tovább erősíthetik, mert sok állati eredetű táplálék mint tömegnövelő anyag, ösztrogént tartalmaz.
Ezen kívül a változókori tünetek kezelésére gyakran javasolnak ill. alkalmaznak ösztrogén tartalmú szereket. Természetesen, tekintettel az ösztrogén dominanciára, nincs jelentősége annak, hogy természetes szójapreparátumokról vagy szintetikus hormonpreparátumokról van-e szó. Az ösztrogén vagy ösztrogén tartalmú készítmények kiegészítő adagolása felerősíti az ösztrogén dominanciát és ezáltal a tipikus tüneteket is.



http://babaproject.hu/spd/bababolt764069/WOMENS_Cream


Olvaslak benneteket, és nagyon drukkolok mindenkinek, az újaknak is!!!!!
:wink:


Mary

Megnézted a Titkot?????

Kép
kicsigesztenye
 
 


Hahó!

Én is olvaslak titeket! Üdv az ujaknak!

Geszti: köszi amit leírtál, állíthatom, hogy változó korban tényleg nagyon sok fenti tünet tapasztalható. És nem véletlenül járok ilyen ambulanciára a legjobb helyre. Hála az égnek, egy kis "vitaminos/gyógynövényes dologgal elvagyok hormonok nélkül. Utóbbit nagyon nem szeretnék kapni.

Kamilla, és Krisztike: merre jártok? Kriszti nagyon nehéz Áronnal, olvasnánk ám rólatok, jelentkezzél végre!

üdv

kispatak
Vendég
 


Szia Kispatak!

Még ezt is olvasd el!


Ösztrogéndominancia tünetei

Mind becsuk | Mind kinyit
Komplex szimptómák
PMS – premenstruális szindróma

A nők több mint a fele szenved többé kevésbé erős premenstruális szindrómától (PMS).Különösen a harmincon felüliek érintettek leginkább. Mint ahogy a neve is mutatja, premenstruális szindróma esetén, a menstruációs vérzés előtt egészségügyi problémák nagy száma jelentkezik (pre=előtt, menstruációs=utalás a havi vérzésre, szindróma=betegségkép számos tünettel).

Egyes nők esetében a havi vérzést megelőző néhány napban jelentkezik tünet, mások akár két héten, vagy többön át is szenvednek különböző tünetektől. Az idő előrehaladtával rendszerint ez az idő is hosszabbodik

Tünetek PMS esetén

PMS esetén akár száz körüli különböző tünet is jelentkezhet. A premenstruális szindróma tünetei lényegében hasonlóak az ösztrogén dominancia tüneteihez.

Miután ez utóbbit már részletesen felsoroltuk, nem kívánjuk mindegyik PMS-szimptómát részletezni.

A premenstruális szindróma tipikus panaszai:

*

Ingerlékenység, hangulatváltozások
*

Migrén – fejfájás
*

Érzékenyen megduzzadt mellek
*

Hastájéki vízvisszatartás miatti súlynövekedés
*

Édesség iránti mohó vágy
*

Fáradékonyság



A PMS okai

A PMS pontos okait részletesen még nem sikerül felderíteni. Számos dolog azonban arra enged következtetni, hogy a PMS kialakulásában legnagyobb szerepe az ösztrogén dominanciának van. A PMS egyéb lehetséges okai egyben az ösztrogén dominancia okai között is szerepelnek, így együttes okokról is beszélhetünk. A következő tényezőket tekinthetjük a premenstruális szindróma lehetséges okaként:

*

Ösztrogén dominancia
*

Progeszteronhiány
*

Genetikai faktorok
*

Tüszőrepedés nélküli ciklusok
*

Emocionális stressz
*

Táplálkozási hiányosságok
*

Vitamin- és nyomelemhiány
*

Erős túlsúly
*

Mozgáshiány
*

Évszaktól függő fényhiány
*

A havi ritmus problémái



A havi ritmus integrálása a mindennapi életbe

A PMS-sel kapcsolatban említett okok egyúttal az ösztrogén dominancia okai is egyben. A havi ritmus azonban különleges szerepet játszik és különösen az a nehézség ami a beillesztését jelenti a mindennapokba. Manapság a nőktől is mint a férfiaktól elvárják a folytonos teljesítőképességet és aktivitást. Leginkább csak hétvégén vagy az éves szabadság idején van lehetőség némi kikapcsolódásra. A nőknek azonban van egy belső ritmusa, mely némiképp a holdciklusoknak felel meg. Ez a ritmus, a hormonok segítségével, a testben és a lélekben manifesztálódik. A havi vérzés után minden a növekedésre áll be. A tüsző el kezdi a pete érlelését. A méhnyálkahártya is elkezd lassan növekedni. Ez a szakasz a tavaszhoz és a korai nyárhoz hasonlítható, amikor minden éledezik és nagy az életöröm. Ez az időszak leginkább a növekvő holdhoz hasonlítható. Ebben az időszakban a nők különösen aktívak és jó a teljesítőképességük. Kevésbé hajlamosak ilyenkor a panaszkodásra. A havi ciklus tetőpontja a tüszőrepedés. Ez megfelel a teliholdnak vagy a nyár csúcspontjának. A termékenység és a libidó is ekkor éri el a csúcspontját. Tüszőrepedés után a szervezet felkészül , hogy egy terhességi állapotot éljen át vagy egy vérzéssel lezárja a havi ciklust. Mindkét esetben indokoltnak látszik egy kicsit befelé fordulni és erőt gyűjteni. Az évszakokat tekintve ez a fázis az ősznek és a fogyó holdnak felel meg. Ősszel az aktivitás is alább hagy a természetben és az ember is inkább befelé húzódik. Meleg vacsorák és játékos esték a családdal igazán jól illenek ebbe a fázisba. A havi vérzés végül is a télnek vagy az újholdnak felel meg. A visszahúzódás ebben az időszakban különösen erősen kifejeződésre jut.

Számos természeti népnél korábban szokás volt, hogy a nők havi ciklusuk idején egy külön kalyibába húzódtak vissza. Teljesen magukba zárkóztak és csak maguknak voltak. A távol a napi kötelességtől élték a maguk zárt életét Manapság minden nőtől elvárják, hogy minden pillanatban rendelkezésre álljon és egyenletesen, gyorsan és hatékonyan működjön. Egy havonta ismétlődő visszahúzódást sem a munkaadó, de még a család sem tolerálna. Ez a folyamatos teljesítési kényszer sok nőnél premenstruális szindrómához vezet.

A nők vagy nem hallgathatnak vagy nem akarnak szervezetük ritmusára figyelni és ezért testük és lelkük számos panaszt okozó tünettel tiltakozik. Így aztán ezek a tünetek bizonyos mértékig mégis kikényszerítik, hogy a nő valamelyest visszahúzódjon. A PMS nehezebb eseteiben a nő már gyakorlatilag egyáltalán nem munkaképes. A premenstruális szindróma így éri el azt, amit az egészséges állapotban lévő nő nem akart magának megengedni. Az ár azonban igen magas hiszen a PMS - tünetek esetenként igen kellemetlenek lehetnek.

Sok esetben a PMS jelentősen enyhíthető, ha sikerül egy nőnek a havi cilus által okozott teljesítmény-ingadozásokat a mindennapi életébe beépíteni.

A PMS kezelése

Lényegében a PMS hasonlóan kezelhető mint az ösztrogén dominancia. Természetes progeszteron és növényi hormonok adása mellett segíthet a több mozgás, a friss levegőn való gyakoribb tartózkodás és az étkezés átállítása. A PMS-kezelés során relatíve nagy adag progeszteron adása indokolt. Mindenek előtt a havi vérzés előtti utólsó napokban szükséges napközben további kezelést végezni. Egyes esetekben a belsőleges, szublingvális progeszteron kezelés is komoly segítség lehet. A szublingvális alkalmazás esetén a pogeszteron kapszulát a beteg nem nyeli le, hanem szétrágja és a nyelv alá helyezi, hogy a nyálkahártyán keresztül gyorsan fel tudjon szívódni. Az ilyen szublingvális alkalmazás során a progeszteron gyorsabban és nagyobb mennyiségben képes felszívódni, mert így az emésztő rendszert ki tudja kerülni.
Változókor – klimaktérium – menopauza

Azok a nők is, akik fiatalabb éveikben nem szenvedtek az ösztrogén dominanciától, a változókor kezdetekor biztos, hogy találkozni fognak vele. Sok nő esetében az ösztrogén dominancia problematikája messze a menopauzán túl is elnyúlik, egy olyan életkorba, amelyben általában inkább az ösztrogén- hiányt tételezik fel. A változókor több fázisra tagozódik, melyek minden nő esetében különböző módon futnak le. Sok nő problémamentesen éli meg a változókort, egyeseknél enyhébb tünetek jelentkeznek míg mások egészségét egészen masszívan érinti.

Premenopauza

A premenopauza a változókor előszobája. Gyakran már a 40-es évekkel megkezdődik és több éven át is áthúzódhat. A premenopauza gyakran alattomosankezdődik. Figyelmes megfigyelők akár már 35 éves korban észlelhetnek magukon premenopauzális tüneteket. Számos tünet, mely az életet 35 évesen megkeseríti, a premenopauzával hozható összefüggésbe.. Bár ritkán tulajdonítják annak, ugyanis sok nőgyógyász ódzkodik ilyen korán változókorról beszélni. Ennek az az eredménye, hogy sok 40 körüli nő nem érti, mitől beteg. Vándorolnak egyik orvostól a másikig és nem ritkán akár kórházba is kerülnek, holott ők „csak” hormonális kiegyensúlyozatlanságtól szenvednek. A premenopauza során a petefészek teljesítőképessége fokozatosan alább hagy. Nem mindegyik ciklust koronázza tüszőrepedés.

Ha a tüszőrepedés kimarad a progeszteron termelés is alig folyik. Ez ösztrogén dominanciához vezet, mely hónapról hónapra erősödhet. A premenopauza tünetei ezért nagyban megfelelnek az öszrogén dominancia tüneteinek, pl.ingerlékenység, haspuffadás, mohóság, mellfeszülés, cikluszavarok stb. Ehhez jönnek még a hőhullámok, melyek tipikus tünetei a változókornak. Nők, akik korábban is szenvedtek PMS-ben, a premenopauzát egy tartós PMS-állapotnak érzékelik. Nők, akiknél korábban nem voltak hormonális problémák, ilyesztő módon hirtelen esnek át a tüneteken. Akadnak ugyanakkor nők szép számmal, akik a premenopauzát minden tünet nélkül élik át úgy, hogy nem is sejtik, már a változókorban vannak. A premenopauza különböző időtartamú lehet. Egyesek egyáltalán nem észlelik, mások talán egy csak évig, míg megint mások akár tíz éven át is szenvednek tőle. Mivel a premenopauza idején a progeszteron hiány és ezzel együtt az ösztrogén dominancia okozza leginkább a problémákat, a kezelés iránya is az ösztrogén dominancia kezelése kell,hogy legyen. Ez a kezelés természetes gyógymódokból, táplálkozásból, mozgásból és értelemszerűen természetes progeszteronból áll.

Perimenopauza

Az utolsó havivérzés körüli fázist nevezzük perimenopauzának. Általában kb. két évig tart. A perimenopauza alattomosan kifejlődhet a premenopauzából is vagy alattomosan lappanghat alatta. Ebben a fázisban gyakran igen intenzív tünetek jelentkezhetnek. A havi vérzések rendszertelenekké válnak. Az egyes vérzések közötti szünetek hossza elnyúlhatnak. A progeszteron termelődés csökkenése mellett ebben az időszakban az ösztrogén termelés alább hagy. Az alacsonyabb ösztrogénszint ellenére is kialakulhat az ösztrogén dominancia.

Ez akkor következik be, ha a progeszteron szint még alacsonyabb az ösztrogénhez viszonyítva. Ebben az esetben az érintett egyszerre szenved az ösztrogén hiány és az ösztrogén dominancia tüneteitől. Ez nyilván kissé paradoxnak hangzik, de valójában logikus, ha meggondoljuk, hogy az ösztrogén dominancianál nem egy magasabb ösztrogén szintről beszélünk, hanem arról, hogy a progeszteronhoz viszonyítvan van sok belőle. A perimenopauza idején rendszerint a hőhullámok felerősödnek. Sok nőnél intenzívebb lesz az izzadás és alvászavarok lépnek fel. A premenopauza minden egyébb tünete továbbra is jelentkezik vagy felerősödik. A változókor ezen szakasza is lehet panaszmentes. A tünettel élő nőknél azok megnyilvánulása különböző erősségű lehet és különböző lefolyású is. A perimenopauza folyamán alkalmazott természetes gyógymódok és a természetes progeszteron bőségesen elegendőek. Némely nőnek azonban szüksége van kiegészítő kezelésre természetes ösztrogénekkel, leginkább kis adagú ösztriollal, mely megfelel a szervezet saját ösztrogénjénk. A perimanopauza során fitoösztrogének is segíthetnek

Menopauza

A menopauza lényegében az utolsó havi vérzés időpontja. Természetesen ekkor még nem tudható, hogy ez az utolsó. Csupán ezt követő egy év múlva lehetünk biztosak abban, hogy a vérzések ideje elmúlt. Fél, egy év eltérés a perimenopauza során normális lehet. Ezután akár újra jelentkezhetnek rendszeres vérzések. A menopauza időben a perimenopauza közepén van, hiszen definíciója szerint az utolsó vérzést megelőző egy évtől az azt követő egy évig terjed. Az ipari országokban élő nők esetében tehát az utolsó vérzés úgy 52 éves kor körül következik be. Bár már 40 körül is bekövetkezhet, csak ilyenkor korai menopauzának hívjuk.

Mivel gyakorlatilag az egész változókort menopauzának szoktuk mondani, így zavar keletkezik annak meghatározásában, hogy mit is jelent a menopauza kezdete. Végül is a tulajdonképpeni menopauzát, tehát az utolsó havi vérzést, a változókor néhány éve megelőzi.

Tehát annak elfogadása, hogy a változókor az 52. életév környékén kezdődik tulajdonképpen hibás állítás, ugyanis átlagosan ebben a korban a változókor a legtöbb nőnél éppen a tetőpontján van.

Posztmenopauza

A posztmenopauza az utolsó vérzést követő időszak. Mivel azonban az utolsó vérzést követően legalább egy évet várni kell annak érdekében, hogy kiderüljön tényleg az volt az utolsó, már javában egy éve a posztmenopauzás időszakban vagyunk. Ez a fázis mintegy két évig tart. A szexuál hormonok termelődése mindinkább alább hagy. A szervezet lassanként hozzászokik az új hormon egyensúlyhoz. A petefészekben már nem termelődik ösztrogén és progeszteron.. A zsírsejtekben és a mellékvesében azonban szerényebb mértékben még termelődik mindkettő hormon. Ösztrogén dominancia viszont még a posztmenopazában is kialakulhat, holott az ösztrogénszint leggyakrabban már igen alacsony. A posztmenopauzában azonban igen gyakran alkalmaznak mesterséges ösztrogéneket a csontritkulás elkerülése érdekében. Csontritkulás megelőzésére viszont a progeszteron gyakran inkább alkalmasabb, hiszen a progeszteron a csontsejtek építésében segít. Az ösztrogén csupán fékezi a csontlebontást és azt is csupán néhány évig. Éppen ezért egy progeszteron kezelésnek a változókort követően is van értelme.
Lelki tünetek
Ingerlékenység
Számtalan nő ismeri és fél tőle: hónapról hónapra megszállja őt a méreg és az ingerlékenység érzése. Már apróságok kiborítják és igen gyakran síráshoz is vezet. Az érintett nők férjei és társai saját bőrükön ismerik ezt a jelenséget. Csak rázzák a fejüket és azt gondolják magukban: már megint.

Ingerlékenység premenstruális szindróma esetén

Az elkövetkezendő napokban az ingerlékeny nők megkapják a ciklusukat. A rosszkedv beszédes jel, amire relatíve jól lehet hagyarkozni. Mivel az ingerlékenység mindig pontosan röviddel a vérzés előtt jelenik meg, nevezzük ezt a jelenséget premenstruális szindrómának (PMS) Az ingerlékenységgel együtt sokszor még fejfájás, kellemetlen közérzet és mellfeszülés is megjelenik.

Ingerlékenység a változókorban

A változókor kezdetén számos nő szenved az ingerlékenységtől, gyakran akár az egész hónap folyamán. A rossz közérzet már nemcsak a havi vérzést megelőző néhány napra jelenik meg, hanem szinte állandósulttá válik.

Az ösztrogén dominancia mint az ingerlékenység oka

Az érzékeny hangulat szoros összefüggésben van az ösztrogén dominanciával. Túl kevés progeszteron van a szervezetben, hogy ellensúlyozza ezt a hangulatot. Amennyiben sikerül a hormonháztartást kiegyensúlyozni, úgy eltűnhet az ingerlékenység. Egy sárkányból ismét barátságos ember válhat, akivel szívesen van együtt az ember. Nemcsak az érintett profitálhat belőle, hanem a környezete is, ha az ösztrogén dominanciát sikeresen kezelni tudjuk.
Hangulatváltozások

Ösztrogén dominanciánál nemcsak ingerlékenységről, hanem gyakran hangulatváltozásról is. Egyik pillanatban még remek a hangulat, de valami megmagyarázhatatlan ok miatt a következő percben ránk száll egy mély szomorúság. Majd ezt követi harag és különböző hangulati változások, melyek igazi okát gyakran alig lehet megtalálni. Ilyen hangulatváltozások tipikus jelei egy kiegyensúlyozatlan hormonháztartásnak. Gyakran a hangulatváltozás szinte együtt változik az éppen aktuális hormonállapottal. Nőknél, akik ösztrogén dominanciától szenvednek, a gyakori hangulatváltozás az általános panaszképhez tartozik. A hangulati kiegyensúlyozottság ismételt helyre állításához mindenek előtt az ösztrogén dominanciát kell kezelni. Vannak természetesen további lehetőségek is egy kiegyensúlyozott hangulati állapot helyreállítására. Legfontosabb persze egy feszültség mentes életritmus. Akit sok stresszhatás ér sokkal inkább ki van téve a hangulati változásoknak. Biztosítson magának, ahányszor csak lehetséges, néhány egészen nyugodt órát, időt amelyben elkényeztetheti magát úgy, ahogyan csak szereti. Fontos az elegendő és rendszeres alvás. Csak aki eleget aludt, képes a mindennapok kihívásainak teljes erővel megfelelni.
Depresszió

A depresszió keletkezését az ösztrogén dominancia fokozhatja. Természetesen a depressziónak nem az ösztrogén dominancia az egyetlen okozója. Sok egyéb faktor együtthatása is szükséges míg a depresszió kialakul. Az egyik ilyen faktor lehet az ösztrogén dominancia és, ha ezen kívül más okok is fennállnak, úgy mint indulatosság, stressz, traumatikus élmények, akkor az ösztrogén dominancia a meghatározó faktor, mely az enyhe hangulati ingadozásokból igazi depressziót képes létrehozni.

Amikor valaki PMS-től vagy változókori tünetektől szenved, gyakran csatlakozik hozzá enyhe depresszív hangulatváltozás. Gyakran csak mint energia hiány jelentkezik. Ennek persze még sokáig nem kell kezelést igénylő depressziónak lennie, mégis az életet ez a ködös hangulat képes jelentősen befolyásolni. Éppen ezért fontos az ösztrogén dominanciát gondosan kezelni. Sok könnyebb depressziót ezzel akár el is lehet tüntetni. Nehezebb esetekben természetesen a depressziót fő megbetegedési állapotként kell kezelni. Ehhez igen jól illenek pszichoterpeutikus kezelések és számos gyógyszer is rendelkezésre áll. Szerotonin csökkentők esetében fontos, hogy csak orvosi felügyelet mellett kerüljön sor szedésükre. Így mindenek előtt a kezelés megkezdésekor az erőnlét gyorsabban regenerálódhat mind a hangulat és így a szuicidveszély megnövekedhet.

A depresszió enyhébb és közepes fokozatát a természetgyógyászat eszközeivel is jól kézben tarthatjuk. A depresszió ellen a leginkább kutatott és bevált gyógynövény az orbáncfű. Az orbáncfű jótékony hatását már számos tanulmány igazolta. Más gyógyszer szedése esetén olvassuk el gondosan a betegtájékoztatót, ugyanis az orbáncfű egynémely gyógyszerrel kölcsönhatásban van.
Félelmek
Az ösztrogén dominancia súlyos félelmeket válthat ki vagy erősíthet fel. Gyakran irracionális félelmekről van szó, melyeknél egyáltalán nem érthető, miért jelentkeznek. A változókorban természetesen jelentkeznek az öregedéssel összfüggő félelmek is. A küllem gyakran lényegesen kevésbé néz már ki fiatalosan, mindenek előtt azok a nők, akik igen csinosnak számítanak kénytelenek újra orientálódni a világban, főleg ha külsejük a számukra már nem a legjobb trumpf. A félelmek jelentkezhet pánikszerűen is, melyek minden előjel nélkül jelentkeznek. Az ösztrogén dominancia kezelésével legalább a félelmek hormonális felerősödését enyhíthetjük Orbáncfű és macskagyökér segítségével a félelmeket gyengíteni lehet. Nehezebb esetekben ne vonakodjunk egy jó pszichoterapeutát felkeresni.
Nyugtalanság
Az ösztrogén dominancia hatásaként sok nő szenved nyugtalanságtól. Ez a nyugtalanság nemritkán együtt jár az ingerlékenységgel és stresszérzésekkel. Gyakran álmatlanság is kapcsolódik a nyugtalansághoz. A változókorban a kidomborodó nyugtalanság a leggyakrabban hőhullámokkal együtt jelentkezik. Az érintettek gyakran először csak nyugtalanságot éreznek, majd egy leírhatatlan hőhullám jelentkezik belül, kényszert éreznek arra, hogy felugorjanak, össze-vissza futkossanak vagy akár agressziót is kifejtsenek. Az ösztrogén dominancia kezelése ilyen esetben akár a nyugtalanság eltünéséhez is vezethet.
Neurológiai tünetek
Fejfájás – migrén
A fejfájásnak igen sok oka lehet. Nőknél a fejfájás kiváltója gyakran egy hormonális egyensúlytalanság lehet, kimondva ösztrogén dominancia. A fejfájásnak ez a formája felerősödve rendszeresen a havi ciklus környékén jelenik meg. Van akinél a vérzés előtt, másnál közben megint másnál pedig utána. A változókor kezdetén a hormonális eredetű fejfájások a ciklus bármely időpontjában felléphetnek. Az érintet egyszer csak azt veszi észre, hogy gyakrabban gyötrik a fejfájások. A fejfájások gyakorisága jelentősen csökkenhet, ha az ösztrogén dominanciát sikeresen kezelni tudjuk.
Koncentrációs zavarok
A koncentrációs nehézségek tipikus kísérő tünetei egy ösztrogén dominanciának. Gyakori, hogy képtelenek vagyunk a munkánkra megfelelően koncentrálni. Gondolatainkkal mindig máshol járunk, gyakran akkor is elkalandozunk, ha igyekszünk erősen koncentrálni. Ilyen esetben több idő szükséges a munka elvégzéséhez, mint rendesen. Az olvasás is nehezebb ilyenkor főleg, ha erősen igénybe vevő olvasmányról van szó. Ezek a koncentrációs zavarok egy ösztrogén dominancia tipikus tünetei. A kiegyensúlyozatlan hormonrendszer megnehezíti a tiszta gondolatokat és a koncentrálást. Az ösztrogén dominancia kezelése gyorsan ismét rendes mederbe terelheti gondolatainkat.
Álmatlanság

Sok nő, aki ösztrogén dominanciában szenved, álmatlanságban is szenved. Ha korábban úgy is aludt mint egy medve, egyszerre csak éjszakánként sokáig fekszik nyitott szemmel, míg el nem tud aludni. Az alvás nyugtalan, többször felébred álmából.

Éjszaka közepén gyakran vannak alvásszünetek. Egyik pillanatban még jól aludtunk, de a következőben már újra ébren vagyunk és hánykolódunk egyik oldalunkról a másikra.

Ha ilyen alvási szünetek egyre gyakrabban jelentkeznek, hasznos lehet, ha felkelünk és valami feszültségmentesítőt teszünk. Csupán, ha már eléggé fáradtak vagyunk, fekszünk le ismét aludni. Ez a felkelés fontos, mivel szervezetünk nem szokik hozzá, hogy éjszakánként álmatlanul hánykolódjon. Ilyen álmatlansági tünetek okozója lehet egy ösztrogén dominancia, aminek megfelelő kezelésével az álmatlanság is leküzdhető. Természetesen az álmatlanságot számos más módon is enyhíteni lehet. Egy mély, pihentető alvás elérése érdekében a következőket kell betartani. Rendszeresség: lehetőség szerint mindig ugyan abban az időpontban térjünk nyugovóra. Szervezetünkben kialakul, hogy erre az időre kellően fáradt és alvásra kész legyen.

Elalvás előtti nyugalom: egy-két órával alvás előtt lehetőleg ne tegyünk semmi olyat, amely felizgatja idegrendszerünket. Izgalmas film éppúgy tabu mint egy nehéz témákról szóló beszélgetés. Az elalvás előtti könyvek se legyenek izgalmas tartalmuak.

Lefekvési rituálé: a test és a lélek alvásra való felkészítése érdekében hasznos lehet egy jól bevált „jó éjszakát” rituálé betartása.



Fontos!

Komlót ne fogyasszunk, ha ösztrogén dominanciában szenvedünk.

A komló ugyanis jó adag ösztrogént tartalmaz, továbbá olyan hatóanyagokat is tartalmaz, melyek az progeszteron termelést fékezik.

Sok altató és nyugtató teakeverék vagy nyugtató drazsé tartalmaz a többi között komlót. Ezért figyeljünk oda, ha ilye készítményt vásárolunk. Lehetőleg kerüljük őket.
Szédülékenység
Az ösztrogén dominancia gyakran okoz szédülékenységet. A szédülés az érintetteket bárhol elérheti és igen változatos érzéseket válthat ki. Néha egy ilyen szédülés szokatlan érzéseket kelthet, akár pánikérzésként is jelentkezhet a következő alkalommal. A szédülés jelentkezhet körforgás szerűen vagy oldalra húzóan, mindkettőnél az egyensúlyérzés sérül. Még ha egy pillanatnyi szédülés éppen semmi rosszat nem okoz, az esetek egyre gyakoribbá válása az életet már jelentősen befolyásolja. Már nem érezzük magunkat olyan biztosan a lábainkon és nemigen akarjuk elhagyni az otthonunkat. Az ösztrogén dominancia megfelelő kezelése sok esetben megszüntetheti a szédüléses eseteket.
Emlékezési zavarok
Ijesztő lehet az a felismerés, hogy egyre gyakrabban a fontos dolgokat elfelejtünk. Bosszantó tud lenni, ha mindennapi, de fontos feladatokat elfelejtünk. Ez lehet a bevásárló cédula, amit otthon hagyunk, de lehet egy fontos találkozó elmulasztása is. Előfordulhat azonban az is, hogy valamilyen korábbi ismeretre nem tudunk visszanyúlni, holott pontosan tudjuk, hogy ezzel a tudással rendelkezünk. Gyakran olvassuk és halljuk, hogy az Alzheimer kór előretörőben van és, hogy a demencia milyen borzasztó lehet. Ha tehát ön nő és még 60 alatti, igen nagy a valószínűsége, hogy emlékezési zavarait az ösztrogén dominancia okozza. Az ösztrogén dominancia megfelelő kezelése révén javul az emlékezet és évtizedekkel fiatalabbnak érezzük magunkat.
A szaporító szervek problémái
Mellfeszülés-mastopathia
A serdülő korból a nővé válás folyamatának kezdetén egy feszüléses fájdalom jelentkezik a leendő mellek helyén. Sok kislánynál ez a feszüléses érzés a pubertás kezdetének félreérthetetlen jele. Megindul a mellek növekedése. Miután a mellek már kifejlődtek ez a belső feszülés leggyakrabban elmúlik. Majd csak egy terhesség kezdetén jelentkezik újra, ugyanis a melleknek fel kell készülnie a tejtermelésre. Egyébként a mellfeszülés nem természetes. Sok nőnél azonban hónapról hónapra, röviddel ciklusuk kezdete előtt, megjelenik a mellfeszülés. Vannak nők, akik 40-es éveiken túl, szinte az egész hónap folyamán szenvednek a mellfeszüléstől. Azoknál a nőknél, akiknél fogamzásképes korban, folyamatosan jelentkeznek ezek a tünetek, részben a premenstrulás szindrómának tudhatjuk be. 35 éves kortól a tartós feszülések teljes bizonyossággal a kezdődő változókort jelzik, de jóval túl az 50-es éveken is jelentkezhetnek mellfeszülések. Mindegyik esetben a mellfeszülés az ösztrogén dominancia eredménye. A premenstruális szindrómában vagy a változókorban a mellfeszülés teljes megszüntetése azonban csak az ösztrogén dominancia mélyre ható kezelésével érhető el.
Mellcsomók - fibrózusos mastopathia
A mellcsomók kialakulásáért is az ösztrogén dominancia lehet felelős. Itt lényegében jó indulatú mellcsomókról beszélünk, de a mellrákra való hajlam is felerősödhet. Amennyiben rendszeresen újraképződnek a jóindulatú csomók fájdalmas duzzanatokkal kísérve, akkor ezt fibrozusos mastopathianak nevezzük. A mellrák kizárása érdekében azokat a melleket, amelyek fibrozusos mastopathiaban érintettek, relatíve gyakran részben vagy teljesen eltávolítják. Az ilyen mellek progeszteron krémmel való külsőleges kezelés segítségével néhány hónapon belül teljesen meggyógyíthatók. Ezáltal a mellamputáció elkerülhetővé válik. Figyelem: egy már meglévő mellrák a progeszteronkrémmel természetesen sikeresen nem kezelhető, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz.
Csökkent libidó
A libidó lecsökkenése különösen gyakori tünete az ösztrogén domiunanciának. A hüvely nyálkahártyája száraz lesz és az érintetteknél alig jelentkezik az izgalmi állapot. Gyakran arra gondolnak, hogy talán baj van a partnerkapcsolattal vagy talán lelkileg betegek, mivel az izgalom várat magára. Eközben csupán arról van szó, hogy az ösztrogén dominancia erősen csökkenti a libidót. Az ösztrogén dominancia sikeres kezelése folytán a libidó szinte teljesen helyre áll magától.
Tüszőrepedés nélküli ciklusok
Az ösztrogén dominancia igen gyakran okoz tüszőrepedés nélküli havi ciklusokat. Az ilyen hónapokat szokás anovulatórikus ciklusoknak is nevezni. Az ösztrogén dominancia, de gyakran más okok miatt is, mint pl.megnövekedett ACTH-szint (hypofizisbő származó hormon), stressz, hideg, depresszió, túlterheltség, baleset vagy mellékvese gyengeség miatt nem képes a tüsző kellően megérlelni a petét így a peteérés kimarad. Természetesen ilyen ciklusban nem lehet gyermeket foganni. Ezen kívül sárgatest sem képződik, minek következtében progeszteron sem termelődik, ugyanis a progeszteront legfőképpen a sárgatest termeli. Hiányzik a progeszteron, hogy kiegyensúlyozza az ösztrogént. Így felerősödik az ösztrogén dominancia. Az anovulatórikus ciklusok ezért tehát nem csak okozói de következményei is egyben az ösztrogén dominanciának. Ha a tüszőrepedés kimarad, gyakran cysta alakul ki a petefészekben. Ilyen cysta, ha nem fejlődik vissza, megakadályozhatja a következő hónapokban is a peteérést és tüszőrepedést. Az ösztrogén dominancia megfelelő kezelése vissza szoríthatja, vagy teljes egészében megszüntetheti a tüszőrepedés nélküli ciklusokat. A változókor kezdetére szinte teljesen normális, hogy tüszőrepedés nélküli ciklusok jelennek meg. Azonban egy ösztrogén dominancia kezelése még ebben az életszakaszban is eredményezhet újra rendszeres tüszőérést, tüszőrepedést. Egy napon azonban végleg elmarad ez a folyamat. Ez a változókor természete.
Erős menstruációs vérzések
Az extrém erős menstruációs vérzések okozója igen gyakran az ösztrogén dominancia lehet. Bár más oka is lehet az erős vérzésnek, például mióma mégis, ha ezen más ok egyike sem áll fenn, az igen erős vérzések számos esetben az ösztrogén dominancia miatt alakulnak ki. Az extrém erős vérzések miatt még a lakást sem lehet elhagyni, mert gyakorlatilag semmilyen eszköz nem tudja megakadályozni a ruha esetleges átvérzését. Ha gyakran fordulnak elő az ilyen erős vérzések akár vashiány is kialakulhat. A vashiány gyengeséget, könnyebb elfertőződést és zavarokat okoz sebgyógyuláskor. Éppen ezért nagyon fontos a gondos kezelése. Az ösztrogén dominancia gondos kezelése által ezek az erős menstruációs vérzések megszűnnek. Eltarthat néhány hónapig, míg a kívánt hatás bekövetkezik, ezért türelemre van szükség.
Hosszú menstruációs vérzések
Az ösztrogén dominancia következményei miatt, mint például petefészekciszták, extrém hosszú menstruációs vérzések alakulhatnak ki. Közben nem egy hét vérzésről van szó, hanem olyan vérzésekről, amelyek heteken, hónapokon át tartanak. Néha az érintetteknek az a benyomása, mintha a vérzés örökké tartana. Még ha az ilyen vérzéseknek számos oka is lehet, például mióma vagy rák, a legtöbb esetben mégis a petefészekciszta ösztrogén dominanciával kombinálva az igazi ok. A természetes progeszteron az ilyen vérzéseket sok esetben meg tudja állítani. A legtöbb nőgyógyász a tartós vérzésekre speciális gesztagéneket ír fel, amelyek gyakran sikeresen segítenek, azonban szemben a természetes progeszteronnal nagyságrenddel több mellékhatásuk van.
Rövid menstruációs ciklusok
Ha a menstruációs ciklusok hossza inkább a három héthez mintsem a négyhez van közelebb, akkor annak a leggyakrabban a tüszőrepedés nélküli ciklus az oka. Tüszőrepedés nélkül nincs progeszterontermelés és ez folyamatosan azt az üzenetet küldi a szervezetnek, hogy vége ciklusnak. Ezért indul meg korábban a menstruációs vérzés. Nem minden elmaradt tüszőrepedés esetében ez a helyzet. A szervezet gyakran azt teszi, amit akar. A gyakori rövid menstruációs ciklusok mégis nyomatékosan arra utalnak, hogy az adott ciklusban nem lesz tüszőrepedés. Ilyen esetekben általában nem is termékeny az ember. Az ösztrogén dominancia gondos kezelése által igen gyakran újra elindul a tüszőrepedés, hosszabb ciklusok jönnek és a termékenység is helyre áll. Mindez természetesen csak a menopauzát megelőző időszakra érvényes.
Különböző eredetű cikluszavarok
A menstruációs ciklus zavarai olyan sokrétűek, hogy egy könyvben leírni valamennyit szinte lehetetlen. Mindenekelőtt a változókorban a menstruációs ciklus végül is azt csinál, amit akar. A ciklusok rövidek vagy hosszúak, egy félévre teljesen kimaradnak és egészen váratlanul ismét visszatérnek. A vérzések lehetnek erősek, gyengék, rövidek vagy hosszúak. A változókorban lévő nők lényegében a ciklusaikra már nemigen hagyatkozhatnak. Ezek a zavarok részben az ösztrogén dominanciával függnek össze részben azonban természetes velejárói a változókornak. A szervezet lassanként a menstruációs időszak utáni életre rendezkedik be. Ha a cikluszavarok nem nyugtalanítóak vagy fájdalmasak, változókorban a cikluskáosz miatt nem kell aggodalmaskodni. Ezek a rendszertelenségek már a 30-as évek közepén megjelenhetnek. Ha már a 35. életév előtt kifejezetten rendszertelen ciklusok vannak, akkor az ösztrogén dominanciával függ össze. Az ösztrogén dominancia megfelelő kezelésével a rendszertelenségek eltűnnek. Amennyiben nem ez az eset áll fenn, kérjünk tanácsot orvosunktól.
Petefészekciszták
A petefészekben minden hónapban több potenciális petesejt termelődik. Azonban csak egy érik meg közülük teljesen és lökődik ki. Lényegében ez a tüszőrepedés. A visszamaradó sárgatest ezt követően progeszteront termel, mely a többi között további petesejt megérését akadályozza meg. Egyes nőknél, mindenek előtt 35-ön túliaknál, mindeddig ismeretlen okból nem valósul meg teljesen a tüszőrepedés. A petesejt nem lökődik ki és ehelyett a tüsző mint egy hólyag felfúvódik. Ez egy kis petefészekciszta. Következményként progeszteron sem termelődik, ugyanis nem keletkezett sárgatest. Így egy progeszteron hiány és ösztrogén dominancia alakul ki. Egy tüszőrepedés nélküli ciklus már ösztrogén dominanciát hozhat létre. A legtöbb esetben a ciszta visszafejlődik. Gyakran azonban hónapokon át tovább nő a ciszta. Minden ciklusban a luteinizáló hormon (LH) hatással van a cisztára és további növekedésre serkenti. Egyre nagyobb lesz és különböző panaszokat okozhat. A ciszták átmérője leggyakrabban kb. négy centiméter, de egy narancsnál is nagyobbra nőhetnek. A nyomás, amit a ciszta a szövetre kifejt, fájdalmat okozhat a petefészek környékén. Néhány esetben ezek a ciszták szétpukkanak és tartalmukat a hasüregbe ürítik. Ez pillanatnyi szúró fájdalomhoz vezet. Ez a fájdalom néhány perctől akár több napig is eltarthat. Hasonló fájdalom jelentkezhet, amikor a szétpukkanó tüsző kissé vérzik. Egy kisebb ciszta szétpukkanása általában nem veszélyes, még ha fájdalmas is. A legtöbb esetben elég csupán a fájdalmat kezelni, ha kissé hosszan tart. Az alsó testtájékon jelentkező, tisztázatlan eredetű fájdalmak esetében a leggyorsabban fel kell keresni a szakorvost. A petefészekciszták nem ritka következménye egy ciklusos vérzés, mely már nem áll el. Több hónapon át tartó vérzéshez vezethet. Petefészekcisztával küzdő nő általában átmenetileg terméketlen, mert ebben az időszakban nincs tüszőrepedés. Petefészekciszta kezelésére lehet progeszteront használni. A progeszteron egy fennálló tartós vérzést igen gyakran egy héten belül megszünteti. A progeszteron fékezi továbbá az LH hormon termelődését, ezáltal fékezi a ciszta növekedését is és a legtöbb esetben egy-két hónap alatt a ciszta összezsugorodik. A legtöbb érintettnek életében csupán egyszer van cisztája. Néhány nőnek azonban nagyobb hajlama van ciszta képződésére. Náluk újra és újra kiújulnak a ciszták. Megint mások esetében már fiatal korban megjelennek a ciszták. Az ösztrogén dominancia felerősítheti a cisztára való hajlamot. Ez egy ördögi körhöz vezethet, ugyanis a ciszták egyfelől csökkentik a progeszteront másfelől pedig ösztrogén dominanciát okoznak. Mesterséges hormonokkal végzett kezelések cisztákat hozhatnak létre. Ez érvényes egyfelől a tablettákkal való védekezésre másfelől a változókorban végzett hormonpótló terápiákra. A stressz is kiválthatja a petefészek-ciszta képződését. Továbbá a petefészek sérülései, mint pl. petefészek gyulladás, a ciszta képződésére hajlamosíthat. A fentieken kívül más ciszta fajták a corpus-luteum ciszták. A ciszták ezen fajtáinál kialakul egy sárgatest ( corpus luteum), majd egy hosszabb időn keresztül folyamatosan progeszteron termelődik. Ezeknél a cisztáknál nem alakul ki ösztrogén dominancia, mert éppen elegendő progeszteron áll rendelkezésre. Általában maguktól visszafejlődnek. Az endometriózis ( a méhnyálkahártya burjánzása) is kiválthat egyfajta cisztaképződést. A cisztának ez a fajtája általában a vér barnás bomlási termékeit tartalmazza. Emiatt szokás is ezeket a cisztákat csokoládé-cisztának is nevezni.
Mióma
Termékeny életszakaszban lévő nők mintegy negyedének van egy vagy több méhmiómája. Miómáknál egyfajta jóindulatú tumorról beszélhetünk, melyek izomszövetből és kötőszövetből állnak. Ezek kerek kis csomócskák a méhfalban, a méhfalon belül vagy méhfalon kívül. Különböző nagyságúak lehetnek és többszörösen jelenhetnek meg. A méhmiómák növekedését az ösztrogén serkenti. Ez azt jelenti, hogy az ösztrogén dominancia növeli a miómás megbetegedések rizikóját. Sok mióma nem okoz panaszt. Itt nincs szükség beavatkozásra. A miómák azonban igen komoly panaszokat okozhatnak. A panaszok milyenségét és intenzitását a mióma nagysága, helyzete és száma határozza meg. A miómák, melyek a méh belsejében vannak, tipikus tünetei lehetnek a meghosszabbodott vagy erős havi vérzéseknek. Legrosszabb esetben kialakulhatnak olyan vérzések, amelyek szinte már nem akarnak megszünni. Ezen kívül alhasi vagy hátfájások keletkezhetnek. Székrekedés vagy hólyagproblémák léphetnek fel. Nők, akik egy vagy több miómától szenvednek, terméketlenek. Ha mégis létrejön egy terhesség, annak problémamentes lefolyását jelentősen megnehezítheti a mióma. Az, hogy mennyire veszélyes a terhesség alatt egy mióma, az adott esettől is függ és csak a kezelő orvos képes megítélni. A mióma kezelése függ az adottságaitól és attól, hogy okoz-e panaszokat vagy sem. A panaszmentes mióma nem szorul kezelésre. Elegendő, ha időszakosan ultrahang vizsgálattal ellenőrzés alatt tartják. Azoknál a miómáknál, amelyek különféle panaszokat idéznek elő műtéti beavatkozás jöhet szóba. A méh megtarthatósága az adott esettől is függ. Az ösztrogén dominancia sikeres kezelésével a miómák kialakulását bizonyos keretek között megelőzhetjük. Kedvező esetben akár vissza is húzódhatnak a miómák, ha elegendő mennyiségű progeszteront adunk a betegnek és semlegesítjük az ösztrogén dominanciát. A miómák visszahúzódásával egyidejűleg bizonyos panaszok akár meg is szünhetnek.
Endometriózis
Endometriózis esetében a méhnyálkahártya egyes részei a méhen kívülre vándorolnak. Különösen gyakran vándorolnak ezek a nyálkahártya-szigetek a petevezetékbe és a petefészek körül. Sajnos benépesíthetik az egész hasüreget is és ritkább esetben még a hasüregen kívülre is kijutnak. Mivel ezek a burjánzó sejtek a méhnyálkahártyára (endometrium) hasonlítanak, ezért ezt a betegséget endometriózisnak nevezzük. A méhnyálkahártya-szigetek éppen úgy viselkednek mint az igazi méhnyálkahártya, amikor a ciklust szabályozó hormonok hatásukat rájuk kifejtik. Ez azt jelenti, hogy a sejtszigetek a menstruációs ciklus alatt megtelnek vérrel és véreznek, ha a havi vérzés megindul. Ez a jelenség gyakran igen komoly fájdalmakkal járhat. Az endometriózis által kiváltott fájdalom jelentősen túllépheti az egyébként normálisnak tartott ciklusfájdalmat is. Az érintettek csak erős fájdalomcsillapítók és görcsoldók segítségével képesek az endometriózis által okozott fájdalmat enyhíteni. Ezeket a ciklusfájdalmakat szokás „Dysmenorrhoe”-nak nevezni. Ha a ciklus különösen erős fájdalommal telik, feltételezhető, hogy endometriózisal állunk szemben. Sok esetben azonban az endometriózis fájdalom nélkül jelentkezik és csak akkor derül rá fény, ha más esettel kapcsolatban észlelik. Kifejezett endomtriózis esetében igen gyakran áll fenn terméketlenség. Ez abban áll, hogy az ondót és a megtermékenyített petesejtet a szervezet, az endometriózisban szenvedő nőknél, idegentestnek érzékeli és ezért kilöki. Az endometriózis pontos okát mindezidáig még nem ismerjük. Feltételezhető, hogy talán azzal van összefüggésben, miszerint az első menstruációs vérzés (Menarche) és az első terhesség között manapság sokkal hosszabb idő telik el mint a korábbi időkben. A női szervezetnek éppen ezért sokkal gyakrabban kell a havi ciklusokon átmennie, míg egy terhesség folyamán ebből a ciklusból újra „felerősödhet” A felerősödés természetesen nem az egész női szervezetre vonatkozik, mert egy terhesség és szülés igen megerőltető. Azonban a méhnyálkahártya örökös fel- és leépülését egy terhesség megszakítja. Nagyon sok esetben segít, ha egy endometriózisban szenvedő nő terhes lesz, ugyanis a terhesség után rendszerint a problémák már nem állnak fenn. További lehetőségként szóba jöhet az ösztrogén dominancia is. Környezeti terhelésekből származó xeno-hormonok is kifejthetik hatásukat úgy, hogy a kislányoknál már születésüktől jelentkeznek a szövetburjánzások. Gyakran írnak fel endometriózisos nőknek tablettákat azért, hogy minimálisra csökkentsék a méhnyálkahártya növekedését és, hogy az endometriózis sejtjeit úgymond kiszárítani. Különösen súlyos esetekben operációval távolítják el a burjánzásokat, de nem egy esetben eltávolítják a méhnyálkahártyát ill. a petefészket is. Természetes progeszteronnal való kezelés nagy mértékben sikeresebb mint a tablettával végzett terápia. Igen sok esetben az operáció feleslegessé válik.
Terméketlenség
Egy átmeneti terméketlenség igen gyakori kísérője az ösztrogén dominanciáknak. Tüszőrepedés nélküli ciklusokkal és petefészek cisztákkal hónapok mehetnek el anélkül, hogy megtermékenyítésre alkalmas pete érése bekövetkezne. Természetesen ilyen esetben terhesség nem jöhet létre. Amennyiben gyermeket szeretnénk, akkor nagyon fontos, hogy az esetleges ösztrogén dominanciát gondosan kezeljük. A fogamzás serkentésére rendszerint ösztrogéneket adnak, melyek némely esetben hasznosak lehetnek. Ugyanakkor, ha a terméketlenség ösztrogén dominancia miatt áll fenn, teljesen hibás a kezelés. Természetes progeszteronnal való kezelés, megfelelő gyógynövényekkel, egészséges táplálkozással és elegendő mozgással, sokat ígérő lehetőség, hogy végre az áhított terhesség bekövetkezzék.
A hormonrendszer panaszai
Pajzsmirigy alulműködés - Hypothyreosis
Mintegy negyede az összes nőnek, a változókor előtt és közben, érintett a pajzsmirigy alulműködésben. Gyakran nehéz ezt az alulműködést labor vizsgálatokkal tisztán kimutatni. Látens pajzsmirigy alulműködésről beszélünk, ha a T-3 és T-4 hormonok normál értéket mutatnak és csak a TSH van megemelkedve. Mégis az érintetteket pajzsmirigy betegként kezelik főleg, hogy a tünetek igen jellegzetesek . A kezelések eredményessége viszont egyáltalán nem kielégítőek. Ennek sok esetben az az oka, hogy a probléma gyökere nem a pajzsmirigynél keresendő, hanem az ösztrogén dominanciánál. Az ösztrogén dominancia gyakran idéz elő indirekt pajzsmirigy alulműködést annak ellenére, hogy maga a pajzsmirigy probléma mentesen működik. A dominánsan ható ösztrogén megakadályozza, hogy a pajzsmirigy hormonok (T-3 és T-4) a szervezetben igazán hatni tudjanak. A sejtek nem tudják a pajzsmirigy hormonokat megfelelően értékelni, ha ösztrogén dominancia áll fenn. A szimptómák alapján úgy tűnik, hogy pajzsmirigy alulműködés (Hypothyerosis) van, holott a pajzsmirigy elegendő hormont termel. Ez a jelenség azáltal mérhető, hogy a pajzsmirigyet stimuláló hormon (TSH) szintje magas. A tulajdonképpeni pajzsmirigy hormonok T-3 és T-4 szintje viszont megfelelő. Az értékek ilyen konstellációját az magyarázza, hogy a szervezet pajzsmirigy hormon-hiányt érzékel. Ezért több TSH-t termel, hogy a pajzsmirigyet intenzívebb hormontermelésre ösztönözze. A szervezet nem tudja megítélni, hogy a pajzsmirigyhormon-hiányt a sejtekben nem egy valódi hormonhiány okozza, hanem az, hogy a sejtek a rendelkezésre álló hormonokat nem tudják megfelelően értékelni. Ezt a jelenséget úgy kell elképzelni mint az inzulinrezisztenciát, amelíről mostanság igen gyakran esik szó.
Alacsony vércukorszint – hypoglykémia

Alacsony vércukorszintre való hajlam igen gyakori tünete az ösztrogén dominanciának. Hypoglykémiánál túl kevés cukor (glukóz) van a vérben. Az ösztrogén megnehezíti a vércukorszint szabályozását. Így, ha más kiváltó okok is vannak, gyakrabban alakulhat ki alacsony vércukorszint.

A hypoglykémia tipikus kiváltó tényezői:

*

Túl kevés táplálék felvétel
*

Nehéz, szénhidrátban gazdag étkezés néhány órával korábban
*

Túl intenzív sport
*

Erős stressz

Egy egészséges ember szervezete egészséges hasnyálmiriggyel a fenti problémák esetében könnyűszerrel ki tudja egyensúlyozni vércukorszintet. Ha azonban egy ösztrogén dominancia vagy diabétesz van kialakulóban, hypoglykémia alakulhat ki. Egyeseknél különösebben nem erős kiváltó okok is alacsony vércukorszinthez vezethetnek.

Magas értékű alacsony vércukorszintek akár görcsös állapotokat, őrültségi tüneteket, kómát egészen a halálesetekig képes kiváltani. Az alacsony vércukorszint ilyen súlyos fokú tünetei azonban csak az 1. típusú cukorbetegeknél jelentkezhet. Egy akut alacsony vércukorszintet szőlőcukor vagy más cukor tartalmú ital segítségével meg tudunk emelni. Ez azonban csupán egy akut-intézkedés. Cukor tartósabb fogyasztása általában hypoglykémiához vezet. Ez abban nyilvánul meg, hogy a cukor a hasnyálmirigyet arra ösztönzi, hogy több inzulint bocsásson ki a megnövekedett vércukorszint kiegyenlítésére.

Amint vércukorszint kiegyenlítődött, túl sok inzulin marad vissza a szervezetben és ennek következtében ismét alacsony lesz a vércukorszint. Általánosságban azt lehet mondani, hogy célszerű kiegyensúlyozott táplálkozást folytatni, ha fennáll a hajlam az alacsony vércukorszintre. A fennálló ösztrogén dominancia gondos kezelése is fontos, ugyanis az ösztrogén megnehezíti a vércukorszint szabályozását. A progeszteronnak igen kedvező hatása van a vércukorszint szabályozására.
A vércukorszint-szabályozás problémái
Az inzulin és ösztrogén kölcsönhatásban van egymással. Az ösztrogén ingadozást idéz elő a vércukorban, mely néha túl magas, néha túl alacsony. Az ösztrogén dominancia tehát okozhat egyfelől alacsony cukorszintet – hypoglykémiát, másfelől pedig diabetes mellitust. Fordítva az inzulinrezisztencia vagy diabétesz felerősíthet egy ösztrogén dominanciát. A zsírszövetben, amely egyik leggyakoribb következménye az inzulinrezisztenciának, képződik legfőképpen (a többi között) az ösztrogén. Így egy ördögi kör alakul ki a rossz vércukor szabályozás és az ösztrogén dominancia között. Ezzel szemben a progeszteron javítja a vércukor kontrolját. Az ösztrogén dominancia gyógynövényekkel, természetes progeszteronnal és sok mozgással való kezelése stabilabb vércukorszintet eredményezhet. Másrészt megelőzhető a diabétesz kialakulása. Ha problémánk van a vércukorszinttel, mindig nagyon fontos, hogy a táplálkozásukra is odafigyeljünk. Édességeket, cukrot és rövid láncú szénhidrátokat lehetőleg kerüljünk. Ajánlatosabb zöldségféléket, a legtöbb gyümölcsfajtát és gabonaféléket fogyasztani. Amennyiben szervezetünk bírja, inkább a teljes kiőrlésű termékeket mint a fehér lisztből készülteket fogyasszuk. A relatív magas protein tartalmú élelmiszerek is ajánlatosak lehetnek vércukor probléma esetén.
A mellékvesehormon-termelés zavarai
A mellékvese fontos hormonok egész sorát állítja elő. Ösztrogén dominancia esetén a mellékvesehormonok által kiválóan dirigált koncert igen hamar diszharmóniába csaphat át. Ennek a diszharmóniának számos igen kellemetlen következménye lehet. A mellékvese az éveken át tartó stressz hatására már jócskán ki van lúgozva és nincs abban az állapotban, hogy megfelelően működjön. Mivel azonban a tartós stressz az ösztrogén dominanciának is egyik kiváltó oka, ez a két jelenség együtt lép fel és egymás hatását erősítik. A mellékvese a többi között progeszteront is előállít, éppen ezért elmondhatjuk, hogy az ösztrogén dominancia és a mellékvese gyenge működése között szoros összefüggés van. A nőknél a mellékvese által termelt progeszteron lényegesen kevesebb mint a sárgatest által termelté.
Anyagcsere-zavarok
Lassú anyagcsere
Egy általános anyagcsere gyengeség tipikus következménye lehet a ösztrogén dominanciának. Az anyagcsere folyamatok ekkor lelassulva zajlanak a szervezetben, mely a teljesítőképességet nagyban korlátozza. Az anyagcsere gyengeség gyakori következménye a túlsúly, emésztési zavarok és erőtlenség. Az anyagcsere gyengeség igen gyakran szorosan összefügg a pajzsmirigy alulműködéssel és a mellékvese gyengeséggel, melyek mindegyike az ösztrögén dominancia következményei lehetnek.
Súlygyarapodás

Röviddel a menstruációs vérzést megelőzően a nők többsége egy-két kilóval többet nyom mint a vérzés után. Ha ismerjük a súlynövekedés okát, nem kell megijedni, hanem be lehet rendezkedni a ciklus folyamán jelentkező súlyingadozásra. Ezek a súlyingadozások különösen tipikus tünetei az ösztrogén dominanciának. Az ösztrogén egyfelől megnövekedett vízvisszatartást másfelől a zsírszövetek növekedését ösztönzi a szervezeten belül.

Súlynövekedés a terheseknél természetes

A terhesség jeleként a szervezet relatív magas ösztrogén szintet interpretál. Terhesség alkalmával a szervezet joggal képezi a zsírtartalékokat.Fejlődéstörténetileg ez igen értelmes, hisz régen, szülés után, nem mindig volt biztosítva az elegendő táplálék. Ezen kívül gyermeküket saját tejükkel kellett táplálniuk. Mindkettő tartalékokat követelt a női szervezet számára. Az az oka, hogy terhesség alatt a zsírraktárak feltöltődnek.

Változókorban az elhízás nem kívánatos

Ha bőséges táplálkozás mellett az ösztrogén szint szemben a progeszteron-szinttel túlsúlyba kerül, mint ahogy az a változókor kezdetén van, akkor az egy tartós túlsúlyhoz vezethet.

Így egyáltalán nem csoda, hogy nők 40-körül gyakran meghíznak. Még azok a nők is, akik eddigi életükben mindig karcsúak volta, egyszerre csak túlsúlyosak lesznek. Ha az érintett nők nem vigyáznak, akkor néhány éven belül erős, tartós túlsúlyhoz vezethet. Ez a túlsúly aztán már nemcsak esztétikai szempontból zavaró, hanem számos egészségi problémát is okozhat.

40 felett gyakran nehéz lefogyni

Nők 40 felett gyakran megfigyelik, hogy alig képesek lefogyni. Ami korábban nem volt nehéz, néhány kilócskától megszabadulni, az most átléphetetlen akadállyá vált. Sem az életmód változtatások sem a kielégítő testmozgás nem hozza meg a kívánt eredményt, holott ezek bizonnyal a megfelelő intézkedések. Csak ha sikerül az ösztrogén dominancia hatásait semlegesíteni, képesek ezek a lépések eredményt hozni. Itt feltétlenül figyelnünk kell, hogy önmagában az ösztrogén dominancia kezelése a kilókat még nem olvasztja le. Táplálkozás és mozgás ezután is igen fontos.tényező a fogyáshoz.

A 40 feletti túlsúly további okai

Az ösztrogén dominancia gyakorlatilag nem az egyetlen oka a változókori túlsúlynak. Van még legalább két további fontos faktor. Egyike ezeknek a faktoroknak maga az öregedés. Az életkor növekedésével a szervezet mind jobban megtanulja a táplálék értékelését. Ezenkívül az anyagforgalom egyre csökken. Ezért az évtizedek folyamán egyre kevesebb táplálék is elegendő. Ettől a jelenségtől a férfiak érintettek. A másik faktor a tüszőrepedés elmaradása.

A pete érleléséhez a női szervezet naponta legalább 300 kcal-t éget el. Ha csak hébe-hóba van peteérés, vagy ez a folyamat teljesen elsorvad, akkor ez a 300 kcal feleslegessé válik. Egyedül ennek az energia megtakarításnak a révén, ha a táplálékbevitel mennyisége nem csökken, jelentős súlynövekedés következhet be. Egy kilogramm testsúlyhoz mintegy 7000 kcal szükséges. Az elmaradt tüszőrepedés miatti csupán egy hónapon belül 9000 kcal energiamegtakarítás keletkezik. Teoretikusan anélkül, hogy többet ennénk vagy kevesebbet mozognánk, egy kiló súlytöbblet keletkezik egy hónapon belül. Az szervezet alacsonyabb energiafelhasználását a nőknek táplálkozási szokásaik megváltoztatásával és több mozgással kell kiegyensúlyoznia. Még az ösztrogén dominancia kezelése sem képes ezeket a kalória mennyiségeket semlegesíteni, ugyanis ebben az esetben nem az ösztrogén dominancia a kiváltó ok, hanem egyenesen a termékenység vége.
Teltség érzés
Ösztrogén dominancia esetén kialakulhat egy terhes teltség érzés, még ha nem is fogyasztottunk nehéz ételeket.Ez a teltség érzés igen kellemetlen lehet és a jó közérzetet befolyásolhatja. Az ösztrogén dominancia kezelése után ez a teltség érzés újra eltűnhet.
Édesség utáni mohó vágy
Ha egészségesen és kalóriatudatosan szeretnénk táplálkozni, akkor igen terhes az, ha állandón küzdenünk kell az édesség iránti mohó vágyunkkal. Egy édesség iránti mohó vágynak számos oka lehet, például túl sok cukor a táplálékban vagy egy túlságosan alacsony szénhidrát tartalmú diéta. A vércukor-anyagserében meglévő zavarok is kiválthatnak mohó vágyat édesség iránt. Az édesség iránti mohó vágynak azonban leginkább egy ösztrogén dominancia a kiváltó oka. Ha engedünk a vágynak, ez egy ördögi kört indít el a szervezetben, hiszen gyakran elhízás indul be ez által és a létre jött zsírsejtek még több ösztrogént termelnek, amelyek újra generálják az édesség iránti mohó vágyat.
Megnövekedett hasi zsírszövet
Ami a hasi zsír iránti hajlamot illeti, az ösztrogénhatásokra vonatkozó kijelentések igen különbözőek. Egynémely szakember szerint az ösztrogén a zsír képződést első sorban a csípő és a combok környékén serkenti. Mások az ún. sörhas ösztrogén-érintettségét emelik ki, miszerint a túl sok ösztrogén a hasi zsír kialakulásáért lenne felelős. Ehhez közel van az a feltételezés, hogy nő és nő között eltérően az ösztrogén serkentette zsír a hason vagy a csípőn rakódna le inkább. Célszerűnek látszik megfigyelni saját reakciónkat a megnövekedett ösztrogén szintre. Tipikus reakció figyelhető meg, amikor fogamzásgátló tablettát veszünk be. Ha valaki a tabletta bevételétől egy kövér golyó hasat kap, jó hajlama van az ösztrogén miatti hasi zsírlerakódásra. Egy terhesség kezdetén is megfigyelhető, hogy a has környékén mennyire korán hízik el valaki. A havi vérzés előtti napok is igen kifejezőek lehetnek. Ha sikerült megfigyelni, hogy saját hasunk hogyan reagál az ösztrogénre, sokkal jobban megbecsülhető saját esetünkben az ösztrogén dominancia következményei. Az utóbbi időben napvilágot látott tanulmányok bemutatják, mennyire ártalmas lehet a has belsején lévő zsír az egészségre. Éppen ezért nem csak esztétikai kérdés, hanem az egészségünk szempontjából is fontos, hogy egy kövér hasat lehetőség szerint szüntessünk meg vagy legalább is igyekezzünk lecsökkenteni. Ehhez fontos az ösztrogén dominancia helyes kezelése. Egy kezeletlen ösztrogén dominanciával előfordulhat, hogy dacára minden igyekezetnek, hogy túlsúlyunkat egészséges táplálkozással és sporttal lecsökkentsük, sikertelenségre van ítélve. Csak a hormonok kiegyensúlyozása után van esély arra, hogy a táplálkozás és sport sikeresen legyen.
Szív- és érrendszeri panaszok
Vízvisszatartás (ödémák)
A menstruáció vagy a változókor előtti súlygyarapodás nem egyedül a zsírpárnák növekedésében nyilvánul meg. Az ösztrogén dominancia megnövekedett mértékű vízvisszatartáshoz is vezethet. A víz gyakorlatilag az egész testben lerakódhat, tipikus helyek a belső has, a lábak, a kezek és az arc is. Az ilyen vízlerakódásokat szokás „ödémának” is nevezni.
Hideg kezek – hideg lábak
A hideg kezek és a hideg lábak egy ösztrogén dominancia következményei is lehetnek. Ha az anyagcsere és a teljesítő képesség csak korlátozottan működik, gyakran a vérkeringés sem működik optimálisan. A vérkeringés végpontjai, tehát a kezek és a lábak nem kapnak elegendő vért és ezért fázósakká válnak. A végtagok megfelelő megmozgatása mellett egy fennálló ösztrogén dominancia kezelése is szükségessé válik. Ha valaki dohányos, célszerű lenne azt abbahagyni, abból a szervezet többi része is profitál. A változókorban egyébként a korábban hideg végtagok forró kezekké és lábakká válhatnak.
Magas vérnyomás
Ösztrogén dominancia esetén gyakran alakul ki magas vérnyomás. Magas vérnyomásnak egyébként számos más oka is lehet, az ösztrogén dominancia csak egy a potenciális lehetőségek közül. Az ösztrogén dominancia felerősíti a vérnyomást szabályzó hormonok aktivitását és így a vérnyomás megemelkedik. Pontosabban mondva az ösztrogén dominancia hatására a Renin aktivitása felerősödik. A Renin a veséből jön és hatással van az angiotensinogen hormon átalakulására angiotensin I és II.-be. Ez utóbbi segíti az aldoszteron termelést. Az aldoszteron viszont megakadályozza a nátrium (a só alkotórésze) kiürülését, ami felelős a vérnyomás megemelkedéséért. Progeszteronkezeléssel egy anti-aldoszteron hatást érhetünk el. A nátrium kiürülése a szervezetből jobb lesz és a vérnyomás lecsökken, amennyiben magas vérnyomásban szenved valaki.
Agyi érkatasztrófa megnövekedett rizikója
A magas vérnyomással az agyi érkatasztrófa veszélye is megnövekszik. Az ösztrogén dominancia ezért jelentősen fokozza az agyi érkatasztrófa rizikóját. Ez a veszély komoly alapja annak, hogy az ösztrogén dominanciát igen gondosan kezeljük és ne vegyük félvállról.
Szívinfarktus megnövekedett rizikója
Csakúgy mint az agyi érkatasztrófa veszélye, a szívinfarktus rizikója is megnövekszik, ha ösztrogén dominanciától szenvedünk. Ha magas vérnyomás kevés mozgással párosul a szívinfarktus rizikója jelentősen megnövekszik.
Bőrproblémák
Száraz bőr
A száraz bőr problémája gyakran jelentkezik együtt egy ösztrogén dominanciával. Ez az az eset, amely aztán később a középkorúaknál ösztrogén dominanciához vezet. A kor előre haladtával a bőr egyre inkább elveszíti azon képességét, hogy elegendő nedvességet kössön meg, ezért aztán száraz lesz. Egy ösztrogén dominancia ezt a szárazságot még tovább fokozhatja. A száraz bőr viszket, feszül és hámlik. Összességében egy kellemetlen érzés alakul ki: már nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Természetes progeszteronnal való kezelés jelentősen javíthat ezen az állapoton. Ha a progeszteront krémként használjuk, hatása mindjárt közvetlen is lehet, hiszen a progeszteronkrém egyben kiváló hidratáló is. Ha a progeszteron kezelés nem elégséges, kezelhetjük a bőrt Urea-lotionnal is, hiszen az Urea (Vizeletanyag) fokozza a bőr vízmegkötő képességét. Ezen kívül kerüljük az erős tusfürdők használatát.
Száraz szemek
Ösztrogén dominancia hatására kialakulhat az ún. szemszárazság is, mely igen irritálja a szemet. A száraz irodai levegő, huzat és számítógép monitor előtt eltöltött hosszú idő még csak fokozza ezeket a panaszokat. Igen kellemetlen érzés és látászavarokhoz is vezethet. A száraz szem fejfájást is kiválthat. A szem szárazságát gyors segítségként szemcseppel is enyhíthetjük. Hosszú távú megoldásként az ösztrogén dominancia kezelése javasolt.
Száraz nyálkahártyák
Ösztrogén dominancia számos esetben a nyálkahártyák szárazságát is okozhatja. Ebből köhögés és megfázásra való hajlam alakulhat ki, ha a felső légutak érintettek. Ha pedig az emésztőszervi nyálkahártyák érintettek, akkor az emésztési panaszokhoz vezet. A száraz vaginális nyálkahártyák esetében kellemetlen viszkető érzés és fájdalom jelentkezhet, más esetekben hüvely- vagy hólyaggyulladás. A szexuális érintkezést is erősen befolyásolja, mivel az ösztrogén dominancia a libidót is csökkenti. Az ösztrogén dominancia természetes progeszteronnal történő kezelése sok esetben lényegesen jobb állapotba hozhatja a nyálkahártyákat. A felső légúti nyálkahártyák számára ezen kívül fontos lenne, ha száraz fűtéslevegőben minél kevesebbet tartózkodnánk. Egy megfelelő teljesítményű légnedvesítő megoldást hozhat.
Bőrkiütések
Ha a bőrünk különösen száraz vagy stressz alatt állunk, az ösztrogén dominancia a bőrkiütésekre való hajlamot fokozhatja. A kiütések mint ekcéma vagy csalánkiütés jelentkezhetnek. A bőrkiütések megnyilvánulása igen különböző lehet. Leggyakrabban ezek a kiütések viszketnek és igen kínzóak lehetnek. Ha panaszainkat az ösztrogén dominancia kiváltotta bőrszárazság okozza, akkor kezeljük egyrészről az ösztrogén dominanciát és másrészről a bőr szárazságát.
Hajhullás
Az ösztrogén dominancia gyakran okozhat hajhullást. A hajhullást a nőknél gyakran hozzák ösztrogén hiánnyal összefüggésbe, holott lehet az ellenkezője is igaz. Leggyakrabban azonban a tesztoszteron szint megemelkedése az, ami a hajhullást eredményezi. Az ösztrogén dominancia gyakran okoz tesztoszteronszint emelkedést. Ha az ösztrogén dominanciát megfelelően kezeljük, a haj ismét buján sarjadhat.
Bajusznövekedés – hirsutismus
Nőknél a bajusznövekedés általában az emelkedett tesztoszteronszint miatt következik be. Végül ez is az ösztrogén dominancia számlájára írható. A hölgyeknél fellépő bajusznövekedés igen jellemző tünete annak, hogy ösztrogén dominancia áll fenn. Az ösztrogén dominancia megfelelő kezelésével a bajusz növekedése jelentősen visszaszorítható. Ha ez nem vezet teljes eredményhez, különféle szőrtelenítési eljárással segíthetünk a problémán.
Mozgásszervi problémák
Oszteoporózis – csontritklás
Az ösztrogén dominancia gyakran vezethet csontritkuláshoz, holott rendszerint az a felfogás, hogy az ösztrogén képes a csontritkulást megakadálozni. Mintegy 30 százaléka a áltozókoron túli nőknek szenved csontritkulásban. Oszteoporózis esetében a csontállomány egyre fogy, mindaddig amíg olyan vékony lesz, hogy a legkisebb terhelésre is eltörik. A következmény gyakori csonttörés, főleg a forgó és a combnyak tájékán. A túl gyakori forgótörés igen nagy fájdalmakkal jár és egy ún. özvegyi púphoz vezethet. A combnyaktörés nemritkán mozgás korlátozottsághoz vezethet. A csontritkulást nemritkán évekkel megelőzi egy ún. oszteopénia, amelynél a csontszövet egyre ritkább lesz. Az oszteopénia aztán fokozatosan átmegy csontritkulásba. A csontszövet eltűnése meglepő módon gyakran már a 30-as évektől elkezdődik abban a korban, amikor ösztrogén még bőven termelődik. A progeszteron termelés pedig lassan vissza esik főleg akkor, ha tüszőrepedés nélküli ciklusok egyre-másra követik egymást. A változókor éveiben néhány évre a csontleépülés üteme fokozódik, ezt követően aztán ismét az azt megelőző időszakra jellemző ütemben folytatódik a leépülés. A csontszövet ilyen eltűnése inkább a progeszteron mennyiségének csökkenésével hozható összefüggésbe mint az ösztrogénszint mértékével.
Ízületi panaszok
Az ösztrogén dominancia következtében ízületi panaszok egész sora jelentkezhet. Az ízületek az ösztrogén dominancia miatt vesztenek rugalmasságukból, ami egy általános merevséghez és gyakran nagy fájdalmakhoz vezet. Az ösztrogén dominancia hatására arthrozis is kialakulhat, mert a kötőszövet kevésbé rugalmas lesz. Az ízületi porcok így könnyebben használódnak el. Az ízületek rugalmasságát és fájdalommentességét az ösztrogén dominancia megfelelő kezelésével lehet visszaállítani. Ezen kívül a rendszeres mozgás igen fontos, hiszen ez is hozzájárul az ízületek rugalmasságához. Az ízületek kenőanyaga, amely a mozgás során termelődik megakadályozza a porcok kopását és ezáltal az arthrozis ellen hat. A mozgás mértékével legyünk elővigyázatosak, ne hajtsuk túl. Legjobb, ha fokozatosak vagyunk, így az ízületek hozzá tudnak szokni az új feladatokhoz.
Rák
Mellrák
Túl sok ösztrogén megnövelheti a mellrákra való hajlamot. Ez egy általánosan elfogadott ismeret, melyet számos tudományos tanulmány igazol. Éppen ezért, azok a nők, akiknél mellrákot állapítottak meg, nem részesülhetnek hormonpótlási terápiában. Az ösztrogén dominancia, éppen úgy mint egy hormonterápia, megnövelheti a mellrák kialakulásának valószínűségét. A veszély különösen nagy, ha a mellben csomók vannak, tehát ha fibrocisztikus masztopátia áll fenn. A változókorban ez potenciálisan veszélyes állapot. A mellrák 40 éves kor felett különösen gyakran lép fel. A mellrákra való hajlam felerősítése által az ösztrogén dominanciából, amely amúgy is általában terhes, meglehetősen veszélyes szituáció alakulhat ki. Tanácsos minden nőnek, túl a harmincon a mell állapotát a mellcsomók miatt, rendszeresen ellenőriztetni. Amennyiben tudomásunk van ösztrogén dominanciáról, annál inkább fontos a mellvizsgálat. Egy ilyen mellvizsgálathoz elegendő az is, ha legalább havonta egyszer, tükör előtt, tapintással gondosan átvizsgáljuk mellünket. Ezen kívül figyeljük meg azt is, ha felemeljük karjainkat, a mellek is egyformán emelkednek-e meg. Felemelt karoknál figyeljük meg tükör előtt azt is, hogy a bőr a mellekkel nincs-e valahol összenőve és ott húzódás jelenik-e meg.Vizsgáljuk meg a mell és a hónalj közötti területet is. Egy csomó felfedezése esetén forduljunk a lehető leghamarabb orvosunkhoz. A leggyakrabban jóindulatú csomókról van szó, mégis tanácsos megvizsgálni annak érdekében, nehogy mégis rosszindulatú legyen. Az idejében felfedezett mellrák a leggyakrabban sikeresen kezelhető manapság. Közben nagyrészt a mellek is megmenthetők. Ha egy kis mellcsomó feltűnésekor azonnal orvoshoz fordulunk, jó esélyünk van arra, hogy még sok évtizedig tovább éljünk. Laikusként azonban nem sikerülhet minden csomót felfedezni, tanácsos megelőzésként rendszeresen szűrővizsgálatra járni. Annak érdekében, hogy elkerüljük az ösztrogén dominancia által felerősített hajlamot a mellcsomósodásra és mellrákra, kezeljük gondosan az ösztrogén dominanciát.
Méhnyálkahártya-rák-endometriumrák
A méhnyálkahártya-rák egyike a legismertebb ösztrogén dominancia következményeknek. Már régebbről ismert, hogy a hormonpótlási terápia, melynek során kizárólag ösztrogént adnak a betegnek, a méhrák megnövekedett rizikóját hordozza magában. Ezért, hormonpótlási terápia során, gestagéneket kezdenek el a betegnek adni. A gesztagének bár csökkentik a megnövekedett rákrizikót, azonban számos mellékhatás lép fel. A természetes progeszteron adása oly módon csökkenti a méhnyálkahártya-rák rizikóját, hogy közben semmilyen mellékhatása nincs.
Petefészekrák - Ovarialkarzinom
Egy nagy amerikai, orvosi tanulmány 1995-ben megállapította, hogy a petefészekrák rizikója 72 %-al nő meg, ha a változókori panaszokat ösztrogénpótlási terápiával kezelik. A rákveszély csökken, ha gesztagéneket vagy természetes progeszteront adnak a betegnek. A természetes progeszteronnak itt az az óriási előnye, hogy mentes a mellékhatásoktól. Az ösztrogén dominancia igen széles skálán képes panaszokat okozni. A panaszok egészségünk és jó közérzetünk csaknem valamennyi területét érintik.
Egyéb tünetek
Kimerültség
A kimerültség és gyengeség gyakran ösztrogén dominanciával együtt jelenik meg, melyeket egy pajzsmirigy- és mellékvese gyengeség, alvászavar, depresszív hangulatváltozás és nyugtalanság erősít fel. Ezek önmagukban is az ösztrogén dominancia következményei lehetnek. Ha az ösztrogén dominanciát eredményesen kezeljük, az erő és teljesítőképesség szinte önmagától visszatér.
Megnövekedett véralvadási idő
Ösztrogén dominancia alkalmával gyakran megnövekedik a véralvadási idő. Ez első hallásra nem tűnik olyan fontosnak, mégis komoly következményei lehetnek. Megemelkedett véralvadás alkalmával a finom kapillárisok nem kapnak elegendő vért, ezért kialakul a hideg kéz és hideg láb jelensége, fakó és érzéketlen lesz a bőr. Sokkal nagyobb bajt jelent a vér hajlama arra, hogy a véredényekben rögöket képezzen. Ez trombózishoz, szívinfarktushoz vagy szélütéshez is vezethet akár. A hosszabb véralvadási időt mindenképpen igen komolyan kell venni. Ezen kívül fontos, hogy megfelelően kezeljük az ösztrogén dominanciát.
Hőhullámok
A változókor klasszikus tünetei a hőhullámok. A leggyakrabban csökkenő ösztrogénszinttel hozzák összefüggésbe. Hőhullámok azonban megjelenhetnek a változókor kezdetén is amikor pedig az ösztrogén termelés még normális, azonban a progeszteronszint alacsony. A hőhullámok kialakulásának tényleges okait még egészen pontosan nem sikerült kideríteni. Nyilvánvaló, hogy az állandó hormonszint ingadozás teljesen megzavarja az agy hőmérsékletcentrumát. Természetes progeszteronnal való kezelés gyakran képes a hőhullámok kialakulását enyhíteni vagy akár teljesen megszüntetni. Amennyiben ez nem segít a hóhullámokat kordában tartani, van még s

Kép
kicsigesztenye
 
 


Kicsigeszti,
hogy vagy?

Boci,
igen,pont egyszerre írtunk.Örülök a 4 sejtecskének,reméljük,mindegyikből szépen osztódó embrió lesz!

Vízilili,
te gőzerővel dolgozol?Vigyázz magadra ám!Tudom,a dokik azt mondják,semmit nem kell máshogy csinálni,de a hajtás meg a stressz nem tesz jót.Zsuzsa,az embriológusnő nekem azt monsta,az 1.tesztig ne nagyon csináljak semmit.Tehát tanítani nem fogok,ha nem csúszunk bele,elvállaltam 2 koncertet zenekarral,nem nehéz munka,a nehéz részét (koncertmesternek voltam felkérve,szólót kellett volna játszani) lemondtam.

A kor:én decemberben 35 leszek.Vízilili,te mennyi vagy?Lehet,hogy én vagyok itt a korelnök?
Vendég
 


Bocsi: Kamilla a kislányod tünemény.Nagyon szalad az idő!

Geszti: köszönöm rögtön olvasom amit küldtél

üdv kispatak
Vendég
 


Huh Geszti:

Sok érdekes dolgot irtál, amelyet már tapasztaltam/tapasztalok magamon.

Nagyon jól tettem és teszem azóta is, hogy változókori ambulanciára járok. Egy sima nőgyogyi már nem biztos, hogy tud/akar ezekkel a problémákkal foglalkozni. Ezért is kerestem uj orvost, ahol rendszeres kivizsgálások voltak/vannak minden évben. Aki majd eljut ebbe az életkorba fogja magán tapasztalni a változásokat, amelyek ha károsak foglalkozni kell velük. És nagyon örülök, hogy nem nyomják belém a hormonokat, mint ahogy az előző orvosom minden kivizsgálás nélkül meg akarta tenni.

üdv kispatak
Vendég
 


Vízililiom, Zsuzsanna83; persze, tudom én, hogy kell a türelem és most még azt hiszem, hogy van is, de gondolom érthető, ha minél hamarabb a tettek mezejére szeretnénk lépni :)

Nekem is endom van (vagyis remélem, hogy volt) és használtam is a linkelt krémet, a tapasztalatokat szívesen megosztom azzal akit érdekel.
http://babaproject.hu/spd/bababolt764069/WOMENS_Cream

Én 32 leszek februárban!
tibma
 
 


Tibma

Engem érdekelnének a saját tapasztalataid, akár priviben is!!!! :wink:

Foglalkoztat a dolog hogy megrendelem, de ha megosztod a te tapasztalataidat velem, akkor könnyebben jutok döntésre!!!! :wink: :lol:

Előre is köszi!! :D

Kép
kicsigesztenye
 
 


Sziasztok Lányok!

Új vagyok még itt, november végén megyek első konzultációra a SOTE I., ARO-ra, gondoltam tájékozódom egy kicsit.
Az előzetes kivizsgálásokat már megcsináltattam egy magán-intézményben, nálam majdnem minden ok (hormonok, átjárhatóság rendben, nagyobb fertőzés, IR nincs), azért majdnem mert volt egy kis bakteriális fertőzésem, de azt antibiotikummal kikezeltük. A páromnál sajnos OAT sy áll fenn, a doki azt mondta lehet próbálkozni "házilag", de ő inkább az inszeminációt javasolja. Párom most fejezte be a 2. doboz (=2. havi) Fer 14 kapszula szedését, még van egy doboz hátra. Ja, nem mellesleg ő 46, én 36 éves vagyok, és 2 éve próbálkozunk.
Itt tartunk most, a magánkórházban nagyon profik és kedvesek voltak, de az inszem ára a gyógyszerekkel együtt nagyon húzós lenne. Ezért kényszerültünk a váltásra, nekünk most nem volt gond a 2 hónapos várakozási idő, mert amúgy is ki akartuk várni hogy elfogyjon a 3 doboz Fer14, hogy a katonák kicsit összekapják magukat mire fellépésük lesz. :lol: Dr. Murber Ákoshoz megyünk, azt mondták elfogadják a máshonnan hozott leleteket, de egy hónapig még figyelik a hormonjaimat (4-szer/hó ha jól emlékszem), és kell egy új spermiogram is.
A kérdésem az lenne: ha ők is azt mondják hogy mehet az inszem, utána kb. mennyit kell rá várni hogy sorra kerüljek, és összesen kb. mennyibe kerül mindenestül? Előre is köszi a válaszokat, mindenkinek szép napot kívánok
Hanna
hanna74
 
 


Zso,
36, röviddel a Te szülinapod után már 37 leszek! Igen dolgozom tegnaptól, de számítógépes munkám van, ülök egész nap (ez is a baj). Csak egy napot feküdtem a beültikor, utána már nem bírtam, mert ekkor már 4. napja voltam ágyban. Nem emelgetek súlyokat, ennyi. Azt hiszem, ha én jól érzem magam a bőrömben, akkor a babócák is szívesebben lesznek nálam hosszútáv-bérlők. Hát majd meglátjuk a jövő héten, hogy bejött-e az elméletem.
Kispatak, Kicsigesztenye,
nagyon érdekes amit írtatok, még egy párszor átfutom majd emésztgetni.
Hanna,
sok sikert nektek is, az inszemnél a gyógyszerek/injekciók ára attól függően, hogy majd a Murber-doki mit ír fel neked (mindenki másképp reagál) kb. 20-30ezer körül lesz egy ciklusban. Amikor kimondja, hogy inszem, akkor amint megjön a köv. vérzésed az első napon kell telefonálnod időpontért, és már indultok is.
Boci,
hamarosan megtudod az eredményt - jelentkezz a jó hírrel!

Lili
vízililiom
 
 


Hanna,
Üdv a klubban!
Csajok, eredményekről beszámolót kérünk!

mary80
 
 


Helló csajok!

lili irtam iwiw-en :)

Telefonáltam és 3 termékenyült meg,
csütörtökön kell menni 9.30-ra. :)
A telefonálásig megörültem az eredményre várva mi lessz 2 hétig !!
Üdv az újaknak és kitartás mindenkinek :)
boci35
 
 


Boci, az jó arány!

mary80
 
 


Hello Mindenkinek!

Csak meg akartam köszönni a kedves fogadtatást és hogy máris kaptam választ Tőletek, :D , ez tényleg jól esik ilyen bizonytalan időkben...Meg hogy elsőre találtam egy élő fórumot.
Valahol azt olvastam hogy spermiogramra is sokat kell várni, de már nem emlékszem hogy melyik állami intézményben...a Sote I.-en is így van ez??? Murber doktorról eddig csak jókat olvastam, ez nagyon megnyugtató...
Egyébként abban a magán-intézményben 50 ezer maga az inszem, és telefonon azt mondták hogy 80-100 ezer között mozog a gyógyszerek ára. Szóval nem értem, hogyan lehet ekkora különbség a gyógyszer-költségekben, talán ott nem receptre írják fel a gyógyszereke/injekciókat??? Vagy lehet hogy mindenből a drágábbikat írják...de a különbség így is nagy.
Drukkolok mindenkinek!
Hanna
hanna74
 
 


Hanna,
Sajna tapasztalat...az IVF-hez Krisztikének Menopur kellett, ami drágább volt, mint az én Fostimonom-10.000 volt a különbség majdnem 1 éve...és a Decapeptyl, amit akkor használtunk is szabad áras...

mary80
 
 


Mary,

Hannát az inszem érdekelte, ahhoz nem kell Decapeptyl tudtommal. A tüszőknél sem az a cél, hogy sok legyen, így a tüszőérlelőből is a gyengébbet szokták adni. Ezért írtam, hogy kb. 20-30ezer, nekem ennél soha nem került többe.

Lányok ma délben elfelejtettem az utrot, most pánikolok ez mennyire gond, szerintetetek?
Lili
vízililiom
 
 


Lili,
Tudom!
Csak írta tudtommal, hogy nem érti, hogyan lehet ekkora eltérés a gyógyszerköltségekben, és azért írtam a mi esetünk.

mary80
 
 


Sziasztok!

Hű,mennyit írtatok!

Boci,
gratulálok,ez óriási!Nagyon drukkolok neked,ugye tudod?

Lili,
nem hiszem,hogy ezen fog múlni,de többet e felejtsd el,irgumburgum! :lol:
Persze,ha nem megerőltető meg stresszes amit csinálsz,biztos nem árt,és ha néha fel tudsz állni sétálgatni munka közben,az még jobb!Én dolgoztam az elsőnél,aztán így döntöttem a másodiknál,de sokaknak sikerül úgy,hogy dolgoznak,nagy titok ez...

Hanna,
üdvözöllek én is itt köztünk!Murberről én is csak nagyon jókat tudok mondani,meglátod,jó helyed lesz.
Ami a spermiogramot illeti,2-t kell csináltatni,egyet az urológiai Klinikán,egyet a mi klinikánkon.Az U.K-n van 2 hós várakozás,de ha ki tudjátok fizetni,lehet a Rusz dr.magánrendelésére is menni,nekünk 1 éve 20.000 Ft volt.1 héten belül volt időpontunk és még aznap este megkaptuk az eredményt (sajnos gyászosat,súlyos OAT).A klinikán már secperc alatt megvoltunk.

Az inszem tényleg rögtön mehet,ahogy rámondja a prof az áment az eredményeitek alapján.
Azért van ekkora árkülönbség,mert a magánkórházak nincsenek szerződésben az OEP-pel,szerintem a gyóhyszerek sem támogatott áron vannak,de ebben nem vagyok teljesen biztos,mindenesetre a beavatkozások (UH vizsgálat,sperma előkészítés,inszemináció) költségét nem fedezi,hogy TAJ kártyád van,olyan mintha maszek fogorvoshoz mennél pl.
Itt meg csak a gyógyszerekért kell fizetni,ami így sem kevés.Nekünk volt 2 inszemünk,2-3 ampulla Fostimon kellett meg Clostylbegit,ami olcsó,meg 1 tüszőrepesztő,szóval kb.20.000-be volt 1 alkalom.

És most rólam:
hosszú hónapok óta nem voltam ilyen boldog,Murber biztatott,jól mennek a dolgok odabent.Csodálatos érzés,ugyanis nekem nehezen ment az 1.stimu is,és utána volt egy leállított ciklusom,szóval sok izgalmon és fejcsóválós dokilátogatáson vagyok túl.
Találkoztam Zsuzsikával,nagyon aranyos volt,aztán hamar sorra került és elviharzott dolgozni.

Zsuzsanna,
te is voltál?Mi volt?Téged nem ismertelek meg,mert nem írtad,hogy nézel ki,aztán voltak egypáran...
Vendég
 


sziasztok

mmzsó

igen tudom :) jó érzés hogy ennyien drukkolnak.
most akkor mit irt fel neked a Murber? ( röviden vagy ugye? )
Ez most biztos bejön nekem is bevált :)
Nagyon drukkolok!!!!!!

lili

Én nem tudom baj e mert nagyon nem tudok semmit amit nem tapasztaltam :) Talán kérdezd meg Andreát!
( de talán 1x nem baj )

Mary80

irtam választ :)


Üdv az újaknak :) kitartás mindenkinek!!!!!


Maradt ki 1 Orgalutran 0,25mg/0,5ml injekció
1/2 doboz betadin kúp

akit érdekel kicsit olcsóbban írjon
boci35
 
 


Boci,
Menopurt írt még fel,eddig napi 3-at kaptam,tegnaptól 4-et.Orgalutrant is írt,azt mondta,péntektől kellhet,5 db-ot írt fel,úgyhogy egyelőre nem kérem a tiedet,esetleg ha szükség lesz rá,szólok!Igen,röviden vagyok én is,mert a hosszú nem jött be nekem.
Vendég
 


Röpcsi,
mi van veled?Úgy eltűntél,semmit nem tudok rólad az égvilágon!Írjál,légysziiii!
Vendég
 


mmzsó

nekem is 5 irt fel és 1 megmaradt :) tök horror az ára :(
boci35
 
 


Kicsi!Én olvastam a Titkot!2X is!Elkezdtem alkalmazni és terhes lettem:)
Azóta mindenkinek csak ajánlom nekem sokat segitett:)
Te is alkalmazod a vonzás törvényét?

KépKép KépKép
kamilla*
 
 


Vízililiom, én 13-án még nem tudom miben leszek, de az biztos, hogy egy fehér A4-es mappa lesz nálam, mert abban van mindenem, ezt tuti viszem. Ja, és 10-re megyünk.
Jó lenne találkozni! :)
tibma
 
 


Tibma,Lili,
valószínűleg én is megyek szerdán,még nem biztos,de most csüt.-pénteken megyek,akkor legközelebb hétfőn,gondolom,szerda lesz a következő,úgyhogy lehet,hogy találkozunk! :wink:
Vendég
 


Kedves Mmzsó és Mindenki!

Nagyon köszi a hozzászólásokat, hát nem semmi a két hónapos várakozási idő az urológiai klinikán...Szóval akkor két spermavizsgálat van ha jól értem, a harmadik minta már magához az inszeminációhoz kell...Mondjuk azt nem értem előtte minek kell kétszer megvizsgálni...emiatt aggódom is, mert ez a múltkor is kiborította a páromat (konkrétan majdnem minta nélkül jött ki a helyiségből), pedig egy szép és diszkrét magánklinikán jártunk...De akkor lehet hogy ezt külön elvégeztetjük, nem a klinikán, köszi hogy említetted mmzsó hogy van erre is lehetőség.
Arról van tapasztalatotok, hogy milyen arányban sikerülnek itt az inszemek? A magán doki ahol jártam nem nagyon hisz benne, bár ezt csak a betegeitől hallottam itt egy másik topic-ban, szóval nem várja ki a 6 alkalmat. Persze ez pár-függő, tudom. Én nagyon hiszek benne hogy így összejön, egyikünknél sincs olyan hű de nagy eltérés a normálistól...Dehát ma megint megjött és hulla hangulatom + állandó sírhatnékom van, és...megint egy új ciklus. Nem hónap, ciklus. Fejből tudom melyik hónapban hanyadik napon jött meg, :? , szeretnék nem rácsavarodni a témára, ugyanakkor jól esik sorstársakkal beszélni ezekről
a dolgokról.
Szép napot
Hanna
hanna74
 
 


Tibma, Zsó,
Szerdán egész de. ott fogok téblábolni, mert reggel megyek a vérvételre, majd vissza 11 körül, mire megvan a vv eredménye, és szólít a prof.
Jó is lesz ha ott vagytok, mert kettős a végeredmény, ekkor fog kiderülni, hogy koccintunk vagy lelket kell önteni belém (számítok rátok! :wink: )
Majd még előtte egyeztetünk, hogy megismerjük egymás, bár engem nem lesz nehéz.
Hanna,
Kitartás, ha elhagyod magad az nem jó, légy erős és türlemes, és akkor biztosan teljesülnek a vágyaid. :lol:

Szép napot nektek,
Lili
vízililiom
 
 


Kamilla,

Egyszer elkezdtem a Titkot, de csak bár oldalig jutottam, most gyorsan elővettem és az éjjeliszekrényen van, este nekiállok. Szóljon a próféta belőled!! :lol:
Lili
vízililiom
 
 


Hanna,
teljesen természetesek az érzéseid,annyira mindent így éreztem én is.Most kicsit más,hogy lombikozunk,most konkrétan a tüszőimnek drukkolok.

A magánrendelőknél vigyázz,csak a Rusz doktorét fogadják el.
Az én férjem is kivan ettől a mintavételesditől.Ruszhoz otthonról lehetett vinni a mintát,a klinikán viszonylag diszkréten van megoldva és te is bemehetsz vele(nálunk mindig bemegyek,egyedül nem is hajlandó).

Nekünk 2 inszemünk volt,mert mire jött az 1.inszem,romlott az eredmény,és mondták,hogy lombikra kell váltani.Csakhogy jött a karácsony és nem fért volna bele az időbe.De kérésemre csináltak még egy inszemet és januárban már lombikot kezdtünk.ha úgy látják az eredményekből,akár menet közben,hogy nincs esély,váltanak,de amíg lehet,inszemeznek (6 alk.),mert mindig a legegyszerűbb kezelést kell választani.
Vendég
 


Vízililiom, akkor sutyiba legyen egy pezsgő behűtve a táskámban?! :) Természetesen kölyök! Erre kell készülni!!! Csak +++++++++++ Téged miből ismerünk meg?
Még azt szeretném tőled kérdezni, hogy visszaolvastam és láttam, hogy Te jársz/jártál talpmasszázsra. Tudnál írni erről pár sort? Hova jártál? Van-e eredménye szerinted stb.
Köszönöm!
tibma
 
 


Zsó és Boci, örülök a jó híreknek!

Valóban elfeledtem írni, hogy miben leszek, izgultam az első alkalom miatt.
Szóval megvolt a bemutatkozó látogatásunk, 9re mentünk, kitöltöttük a 4oldalas kérdőívet, ahogy kell+a nyilatkozatot, aztán várakoztunk egy kicsit, majd egy jó fél óra múlva bekerültünk Murber dokihoz. Ott összevissza 3 percet töltöttünk, kaptunk egy paksaméta papírt, beutalókat, aztán viszontlátásra.
Benyomások: jóval gyorsabb és flottabb volt, mint amire számítottam, ám engem nagyon utolért a "futószalag-érzés". Úgyhogy sikerült idegesebben távoznom, mint ahogy érkeztem. (persze ebben sokat "segített" nyűgösködő párom, akinél a kórház és a várakozás is nagyon hamar kiveri a biztosítékot) :(

HSG-t valóban elfogadták, a többi eredményem viszont nem érdekelte, jöhetnek az új vizsgálatok.
Szóval a menetrend ezután: 4 vérvétel a következő ciklusban (ismeretlen időpont), páromnak sperma+andrológiai vizsgálat (utóbbi eddig nem volt), meg egy élettársi nyilatkozat beszerzése.
Közben meg próbálok élmunkásnő és házitündér maradni... :)

Vízililiom,
szurkolok, hogy a koccintás legyen aktuális!

Hanna,
nálam is megvolt minden vérzésnél a bőgés, még szerencse, hogy gyógyszer nélkül ilyen ritkán jön meg ;) De most pár hónapja úgy csinálok, mintha minden normális lenne így, és majd lesz, aminek lennie kell. Kényszertaoizmus.
Ja, és nekünk azt mondta Murber, hogy mehetünk a korábbi urológushoz is, azt is elfogadják. (Kistarcsai kórház) Ott múltkor nekünk egészen flottul ment (az sztk-körülményekhez képest), gyorsan kaptunk időpontot, és vihettünk otthonról mintát.
zsuzsanna83
 
 


:D Köszi mindenkinek a zinfókat és a bátorítást!

Kíváncsi leszek mi az a 4 vérvételi időpont, mert nekem eddig csak a 3. és a 21. napon nézték, ami nálam valójában a 6. és 24. volt, mert hosszabb a ciklusom az átlagnál (33-35 napos).

Élettársi nyilatkozatot ki ad ki ? Közjegyző? Gondolom ahhoz mindketten el kell menjünk a közjegyzőhöz...hm, erre nem is gondoltam.

Na, még van két hónapom hozzáedződni a gondolathoz, hogy újra jönnek a kórházas napok. A melóhelyen nem fogom elmondani, van még 9 nap szabim, azzal kell gazdálkodnom. Egy óriási irodában ülök egész nap (a héten nem, mert lázas vagyok meg köhögök mint egy szamár, azért is tudok fórumozni), na ott aztán terjednek a hírek!

Mindenkinek sok +++++++++++ energiát küld
Hanna
(aki már nem is olyan szomorú, persze ez hormonális is :) )
hanna74
 
 


Zsuzsanna,
akkor nem is találkozhattunk volna,mert fél9-kor végeztem a vérvétellel,és csak 11-re mentem vissza Murberhez.
Futószalag:hát nézd,sokan vagyunk,igyekeznek gyorsan rendelni,de ez soha nem megy a szakmai oldal rovására.Viszont a lelkünkkel tényleg nem érnek rá foglalkozni,arra ott a férjünk,illetve ott vagyunk egymásnak.Azért Murberben mindig ott a kedvesség,ha érzi,hogy aggódom,megnyugtat pár szóval,volt,hogy inszem után úgy ment ki a műtőből,hogy megsimogatta a kezem,és mindig van egy búcsúmosoly,amikor kimegyek a rendelőjéből.Én kifejezetten szeretem benne,hogy olyan frappáns és lényegretörő.

Hanna,
1.vv.a 2.-3.napon,utána Dei-Ovu LH tesztet kell csinálni és a pozitívság nemtomhányadik napjain kell menni egymás után 3X kétnaponta.Majd kapsz egy papírt róla,tudni fogod.

Örülök,hogy jobb a kedved!
Vendég
 


Hahó!

Hamarosan olvaslak titeket, most csak egy gondolat:

közjegyzői látogatás: igen személyesen kell jelen lenni és ÉRVÉNYES személyi igazolványt bemutatni, és nem olcsó. De érdemes lenne érdeklődni az önkormányzatnál (anyakönyvvezető, jegyző), hogy adhatnak-e ki hatósági igazolást, és ha igen az mennyi, meg elfogadják-e. Volt másik fórumon olyan hölgy, aki végül 2 tanu előtt mégis házasságot kötött.
Majd eldöntitek, kinek milyen megoldás a jó

üdv

kispatak
Vendég
 


Sziasztok Csajok!

A két napos termést elég volt vissza olvasnom...

Találkoztam személyesen az mmzso-val,aki nagyon aranyos volt.Mi történt hogyan tovább és mikor kerültél be a Murberhez? :D

Üdvözlöm én is az újakat.

Hanna74-nek tanácsolom, hogy gyors-ban csináltassatok egy AIDS, Heppatitis, Rubeola vérvételt, - mert az is sok időbe került nekünk 1 hónap volt + 2 hét. Ráadásul minden 75. vérvételt ismétlik és fel kellett hoznom Pestre 1 kémcső vért....ismétlő voltam ennyi a szerencsém( 1 nap szabi +5000 üzemanyag)

Valaki kérdezte az andrológiai vizsgálatot, mi a dr Reisz Péternél voltunk az V. ker Régiposta utcában magán rendelőben kb 25000 Ft volt spermiogrammal együtt és elfogadta az andrológiai vizsgálatot a Murber dr, 1 évig érvényes.

Magamról: Jövő hét keddig még deca-val szúrom magam és kiderül akkor, hogy mikor kapjuk vissza a fagyi babócákat!

Jön valaki kedden a Murber dr-hoz és vérvételre netán eredményhirdtésre?

Továbbá örömmel közlöm veletek, hogy az egyik ismerősöm aki ma volt eredményhirdetésen sikeresen hagyta el a klínikát. babája lesz!! :lol: :lol:
Van akinek már sikerült!! Fel a fejjel és kitartást!!
zsuzsika76
 
 


Zsuzsika,
hamar bejutottam én is aztán.

Ma is voltam,ma nem volt Murber,viszont találkoztam Bocival!Jó volt megismerni egymást személyesen is!
A prof holnapra is behívott,de számítottam rá,Murber is mondta kedden.
Vendég
 


mmzsó
Én is örülök hogy megismerhettelek!
Téged jó sűrün hívnak !

Na ma túlvagyok visszakaptam 2-t :) nagyon remélem velem maradnak mert jólérzik itt magukat :)
18-20-án kell menni vérvételre!
Elég soká lesz még :(
boci35
 
 


Bocikám,

Nagyon ügyes vagy, remélem mind a ketttő veled marad, és akkor együtt lehetünk kismamik! Pihenj sokat és vigyázz rájuk!!Nagyon örülök nektek!! :lol: :lol: Nem tudod az eredményét annak a 40 éves hölgynek? Remélem ő az, akit Zsuzsika írt, hogy babája lesz.

Zsuzsanna83 köszi a szurkolást, szükség van mindre!
A futószalag-érzés mindenkit utolér, mert rengetegen vagyunk, és rengeteget dolgoznak az osztály munkatársai, de hidd el jót akarnak és tapasztalt szakemberek. Próbálj hozzászokni ehhez, ha van kérdésed nyugodtan tedd fel, mindig szívesen válaszolnak.

Tibma, a pezsgőt hozhatod Te is (bár lesz egy a kocsiban), én meg majd neked viszek a jó hírre! Én is és a férjem is magasak vagyunk, és többnyire fülig ér a szám. Szerintem egy barna kézitáska lesz nálam. Én majd figyelem a mappádat, biztosan felismerjük egymást. Majd írd meg priviben a keresztneved.
Kérdezted a talpmasszázst, én imádom, és hetente járok a hátammal együtt, de most a kezelés alatt a talpmasszázst szüneteltetem. Én korábban hajlamos voltam a cisztaképződésre, és nagyon jól eltűnteti őket pár nap alatt. Egyébként egy csomó mindenre jó, attól függően mi a bajod, egy a fontos, hogy a masszőr ismerje a reflexpontokat, és azokat kell stimulálni a masszázs során, hogy a szervezet öngyógyítő képességét serkentse. Én dél-pest megyében lakom, és itt járok a szomszéd településen egy hölgyhöz, ez neked úgy látom nagyon messze van, de biztosan találsz a lakóhelyedhez közel egy szakembert. Nekem a férjem is szokta csinálni ha megkérem, össze-olvasgattunk erről és már nagyon jól csinálja.

Már csak (még!) 5-öt kell aludni a nagy napig!!

Sziasztok,
Lili
vízililiom
 
 


Boci!Drukk++++++++++++++++++++++++++++
Puszi!

KépKép KépKép
kamilla*
 
 


Köszi Kamilla :)

lili
Ha egyre gondolunk Ő ma ment vérvételre de irta nekem hogy megfog jönni neki :(
Attól még sikerülhetett nem !!??? :(
Nagyon drukkolok neked !!! +++++++++ Nemsokára itt az idő
Nagyon soká lessz még 18-20-ika :( nekem

Kitartás mindenkinek!!!! Itta hétvége :)
boci35
 
 


Sziasztok!

Vizililiom:Akit én említettem Ő csak 36 éves, szerintem nem rá gondoltatok. Van már egy 2+1/2 éves kisfia az Urbancsek prof segítsége által.

Mindenkinek drukkolok!

Boci nagyon vigyázz magatokra és egyél sok mogyorót!!
zsuzsika76
 
 


Sziasztok,
Zsuzsika, írtam Neked privit!Ha lesz időd, válaszolj rá, légy szi!Köszi!

mary80
 
 


Csajok,
Mennek a drukkok!
Babaragacsok!+++++

mary80
 
 


Sziasztok!

Kivel mi van? :lol:

zsuzsika eszem a mogyorót már tökre kikezdte a számat :)

Nekem ma tökre fáj a hasamalja vagyis inkább a méhem!
Remélem ez nem lessz gond :(
Na ez a kúp ( utrogestan ) meg folyik mint a nemtudom mi kifelé nektek is?Ez normális?
boci35
 
 


Boci,
ne izgulj,a progeszteron felszívódik,és a segédanyagok folynak ki.
A hasfájás is normális,de azért pihenj és egyél sok fehérjét+igyál sok-sok folyadékot!

Holnap megint megyek és szerintem megmondják,hogy mikor lesz punkció,én csüt.-péntekre számítok :roll:
Vendég
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?