Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Mandarin, szerintem turot is es cc-t is adhatsz neki, inkabb azt amelyikben kevesebb a 'muanyag', az adalekanyag. Savanyitott tejtermekek mehetnek asszem 8 honapos kortol, de persze orvosa valogatja hogy ki mikortol ajanlja.

Megnyirattuk ma a kutyat, most olyan komoly kepe lett Kép) De legalabb kilat a sok szore mogul Kép
A californiaiak fujhatnanak erre egy kis meleget, bar most meg ne panaszkodjak, 16 fok van. Ezzel el is lennek ugy karacsonyig...

Mon
mon
 
 


Móni,
Jól értem, az egész csapatot meghívtad Hamburgba? Kép
Thomas the Tankengine, ez egy mese a tévében (azt hiszem), minden szereplöje egy másfajta vonat, és persze más nevekkel. Egyébként nincs tévénk Kép, de a játékvonatnak így is örült Lili. Kifestös könyvet is kapott már, pont vonaton utaztunk.
Ki félévvel idösebb?

Ildi,
Szia! Igen, Angliában vagyunk. Én is imádom, bár az ösz nagyon szürke (és nedves Kép).

Nálunk állítólag nagyon hideg tél lesz, tegnap olvastam, hogy "az évszázad eddigi leghidegebb tele" -- nem nagy szenzáció, még csak 2004 van Kép . Hétföre ígérik az elsö hidegeket, úgymond bemelegítésként (he-he). Majd beszámolok (mert ugye a meteorológusok néha...).
Ja, és állítólag sok hó lesz. Ennek nagyon örülnék. Itt dél-nyugaton egy évben ha kétszer esik a hó, az sem marad meg egy napnál tovább.
Mi is fütünk már egy picit.

Kati
kat_ica
 
 


Halihó Kati és mindenki!
az én manóm idősebb pont fél évvel az Ildi kisfiánál Kép
Apropó bababarát, te mit értesz rajta pontosan, ha gondolod, letesztelhetjük neked is a szállást előreKép, talán mi előbb utazunk, október 27.-én leszünk Pesten.
És persze jöhettek mindannyian, a szalon szinte üres, ezt jelenti itt a bútorozott lakás Kép ,de matrac van Kép .
Möni
tengerecki
 
 

 
 

Kati!
Álljak ki holnap egy Kat_ica táblával a hamburgi reptérre Kép ,
a fiam úgyis imádja a repülőket, kicsit ugyan messze Budapesttől , de mi bababarátok vagyunk Kép ,
Igyekszem felhívni a hotelt,
Jó éjszakát.
tengerecki
 
 


Móni
Gyerekbarát (többiek kedvéért: erröl egy másik topikban kérdeztem): a szobában nincs mit összetörni Kép, szétrámolni, fejeket éles sarkakba beverni... Nem nézik rossz szemmel, ha a kisgyerek pl. szalad, nem várják el, hogy állandóan rászóljak, mert pl. nincs síri csöndben meg ilyesmi (Tehát ez a személyzetre vonatkozna). Persze mi próbálunk tekintettel lenni másokra, legalábbis erre próbálom Lilit tanítani. De van, amikor már az elsö perctöl fogva nyilvánvaló, hogy itt nem szeretik a gyerekeket.
És ebben a legfontosabb, hogy Magyarországon mások a nézetek, mint Nyugat-Európában. Máshogy látják egy anya szerepét, és hogyan kellene egy gyereknek viselkednie. Arról nem is beszélve, hogy megvan a saját meggyözödésem gyereknevelés terén, ami nem feltétlenül egyezik. Tehát néha be lehet égni, csupán azért, mert mások a szokások.

Ez nálunk éppen aktuális. Éppen megtámadtak azzal kapcsolatban, hogy a lányom hogyan viselkedett amikor látogatóban voltunk a tavasszal. Legföbb kritika, hogy "nem szóltam rá" (pl olyanra, ami az ö elveikbe ütközik, nem az enyémbe, és automatikusan elvárják, hogy nem kellett volna megengednem a kicsi, másfél éves lányomnak).
Erre legjobb példa az lenne, ahogy a kicsi babákat kezelik otthon, és nálunk. Itt például nem nézik rossz szemmel, ha a kisbabát megsimogatja a gyerek. Persze figyelem a szülö arckifejezését, és attól függ, hogy Lilit visszafogom-e, és természetesen egy-két hetes babához nem is engedem csak úgy, az anya kifejezett jóváhagyása nélkül. Ismerösömnek pedig ez volt a legkellemetlenebb, hogy Lili állandóan meg akarta fogni a baba kezét (3 hónaposét).
Ilyen gondunk konkrétan szállodai személyzettel azért (remélem) nem lesz Kép

Jó hosszú lett...

Kati
kat_ica
 
 


Móni,
Megelöztél!! Tábla nélkül ne is várj, anélkül nem megyünk Kép
Tényleg, milyen messze van Hamburg Nürnbergtöl? Vonatórákban számítva. Vagy esetleg van Münchenböl/Frankfurtból repülöjárat? Tavasszal megyünk, kizárólag Nyugat-Németo.ba (most apukámon van a sor, anyut úgyis látjuk karácsonykor).

Kati
kat_ica
 
 


Sziasztok! Kép

Turo ugyben meg annyit: elfelejtettem irni, hogy a cottage cheese-bol azt kell venni (es "kiszaritani") amiben nagy darabok vannak!
Az orosz boltokban lehet Turo Rudit is kapni, es -akik megkostoltak - mindenkinek az a velemenye, hogy sokkal FINOMABB, mint az otthoni Rudi!
saguaro
 
 


Saguaro,
Igen a Turo Rudit mar mi is kiprobaltuk. Gyerek-Apa imadja, en annyira nem rajongok erte nekem tul tomeny-edes.

Kati,
Susog-sipolKépKépKép
Nalunk eleg szep keszlet van ezen vonatokbol, nyaron anyukam egy hetig tanulta a nevuket es nem ertette, hogy lehet oket megkulonboztetniKép

Mon,
Almodozol a karacsonyi melegrolKép
Vagy en oregszem vagy iden korabban jott a hideg?
Emlekeim szerint tavaly azert ilyenkor felenk meg jobb ido volt.
Megnyirt kutyusKép
Ovoda okes? Nalatok az oviban mit csomagolnak a szulok ebedre a gyerekeknek?

Mandarin,
Nyugodtan mehet mar a fiukanak turo-joghurt-sajt. Nalunk a sajt lett a nyeroKép

Sikeresen ujfent nathasak a gyerkocok. Matyin kiutkozott a ferfiui jellem, sajna ha kohog annyira erolkodik, hogy sokszor hanyasba torkollik, ez tortent tegnap is, es mikor suroltuk a szonyeget o ult a foteleben es kozolte, hogy aki ugyesebben surol annak ajandekot adKépKépKép Azert rendes volt, mert mindketten kaptunkKép

Angi
angela2
 
 


Sziasztok,

Mon, koszi az infot. Nekunk meg csak 25-en lesz babavizit, azert elotte meg adok neki mondjuk turot. A dokik ugyis mind mast mondanak. Az en mindenevom meg a marhaszeletet is megenne ha hagynam. Azert szerencsere meg szopik is sokat.

Moni, a mozgasos kerdest nekem szantad? Meg nem voltunk dokinal, kivarjuk. Az tisztan latszik hogy ulni nem szeret egyedul, hisztizik, igy nem is eroltetem. Olben az mas. Hason viszont sokat mozog.

Amugy nalunk csak most kezd az elso fog kijonni, alul, mar reces az inye de meg nem nagyon latszik. Ugy tunik o egy keso kezdo. Viszont mar mondja mamamamamamama a vegtelensegig, annyira cuki!

Na most megyek, meleg szelet mar nem tudok fujni, ugyanis jon a hideg, mar amennyire hideg tud itt lenni, mar lehet erezni, szerencsere, mert a hoseget nem birom.

Mandarin
mandarin
 
 


Angi,

almodozni szabad nem? Kép Ovoda rendben van, meg mindig szivesen megy Kép Mondjuk tenyleg nagyon aranyosak az ovonenik is. En szendvicset rakok altalaban ebedre, hozza vagy egy darab alma, vagy egy repa, vagy pici doboz mazsola, es egy kis dobozos tej. Lehetne rakni fott kajat is, de az szerintem maceras, es este ugyis azt eszunk.

Matyi tok jo KépKépKép Szerdan nekunk is volt egy kis pittyputty, reggel Flora panaszkodott hogy faj a hasa, ennek ellenere limonadet kert a reggelihez, hiaba mondtam neki hogy az nem lesz jo. Beertunk az oviba, ott rogton hanyt is egyet, ugyhogy hazajottunk. Es mivel sietnem is kellett haza, tenyleg csak hanyni ugrottunk be az oviba KépKép

Nem is tudom, mondtam-e mar, a fiam kitalalta hogy o azert nem eszik, mert a hypochondiaja enm engedi Kép Csak tudnam hogy akkor miert tart kiseloadast arrol, hogy hogyan kell helyesen taplalkozni, mibol mennyit kell enni...

Mandarin, jo is az a marhaszelet Kép

Mon
mon
 
 


Sziasztok,

Kb. ezer eve nem jartam mar erre. Az azonositomat is elfelejtettem ezert ujra kellett regisztralnom. Na mindegy, a turo rudi tema nagyon felkeltette az erdeklodesem...
Nalunk Jordan imadja a sima pottyost. Mi mindig feltankolunk belole amikor Magyarorszagon vagyunk. Nalunk az valt be, hogy kijovetel elott veszunk 40-60 turo rudit, es a melyhutoben fagyasztjuk. A repterre indulas elott jol becsomagolva teszem a borondbe (sosem a kezipoggyaszba). 18 ora repules utan meg mindig hidegen teszem be a mi melyhutonkbe. Onnan aztan persze gyorsan fogy. Meg sosem ereztem rajta furcsa izt, mindig olyan mintha frissen vettuk volna a boltban.
Azert erdekel, hogy hogyan hivjak az itt kaphato valtozatot. Milyen csomagolasban van?

Jo hetveget mindenkinek.

Judit
rfjudit
 
 


Judit Kép Kép
Azért kiváncsi vagyok, hogy nálunk 40-60 Túró Rudi meddig tartana.
kat_ica
 
 


Kati!Kép
Hotel Emilt a profilodban lévő e-mail címre küldtem
Móni
tengerecki
 
 


Sziasztok!
Kati,
Nürnberg-Hamburg, hááát, nem tudom Kép,de Lübeck-London van, mi azzal megyünk most szerdán.
Találtam egy Katica nevű játékboltot isKép
kéred a címét?
Angi,
Matyi tök jó fejKép ,látom nálatok lesz aki majd a körmére néz
a bejárónőnekKép
Mon,
nem semmi nálatok sem a két gyerek,Flora Kép , a fiad orvosnak készül? Kép
Judit,
köszi a tippet, mi is feltankolunk akkor túró rudiból, most, hogy a sört nem a hütőben kell hűteni, talán be fog férni 6o belőle Kép
Mandarin,
ja a mozgásos kérdés neked ment, csak néha már olyan későn írok, hogy nem mindig világos, náunk is ment hamar a sajt, túró, tejföl ez azóta is bármilyen mennyiségban lemegy, muszáj is mit csinálnék ha a francia nagyszülők meglátnák, hogy nem szereti a camambert sajtot Kép
Móni
tengerecki
 
 


Moni,

a fiam ugy 6 eves kora korul keszult orvosnak, vetetett maganak a konyvesboltban egy Anatomia szinezo atlaszt is Kép Mostanaban inkabb a reszecskefizika erdekli....Aztan hogy mi lesz belole, ki tudja Kép
mon
 
 


Sziasztok,
Ma nem tudtam megnyitni a babanetet egesz nap.

Turo Rudi olyan jol hangzik...nekem ki hoz? Egyebkent van egy olyan edesseg hogy turoharomszog (turo, keksz es kakao az alapanyagok), nemreg kaptam a receptjet, nagyon nagyon finom es egyszeru, a ferjem eppen a napokban gyotort vele hogy csinaljak mar.

Kezdjuk felfedezni a varos jatszotereit, harom eve meg nem gondoltam hogy hetvegeken ez lesz a slager. Ma is talaltunk egy jopofat.

Moni, nagyszulokrol eszembe jutott hogy az en anyosom meg nagy gyorsetterembe jaro, utal fozni (amit arra fog hogy gyerekkoraban nagyon szegenyek voltak es a rengeteg testver kozul neki a takaritas volt a feladata-fozni soha nem tanult meg) es kepes naponta ilyen hulye helyeken enni, iszonyu. Pont azt beszeltuk hogy ha mar nagyobb lesz Jimboka emiatt pl imadni fogja a nagymamat, mert o majd elviszi sultkrumplizni ha akarja haromszor egy nap. Es akkor mi leszunk a merev szulok.

Amugy kivancsi lennek rajtam kivul meg kinek van olyan anyosa aki nem szereti mikor nala fozok mert "bebuzolom a hazat" (!!!!)...

Mon,
Reszecskefizika-hat ez jo. Nagy koponya lehet a fiad.

Mandarin
mandarin
 
 


Én sem tudtam megnyitni!!! Helyette tanultam, az annyira elfárasztott, hogy már tízkor lefeküdtem Kép Lili meg reggel fél hétkor azzal ébreszt, hogy "BANÁÁN!!", úgyhogy jól jött az az extra egy-két óra.

Móni Kép
Budapesten? (Mármint Katica bolt)
kat_ica
 
 


Sziasztok!
Én sem tudtam megnyítni, de legalább olvastam egy kicsit Kép és nem ment el az összes időm az esti válasz mail-ekkel
Nekem igen jó éjszakám volt,lefáradva egy egész délutános építőkockás-legós játéktól, végre aludtam egy nagyot ,igencsak építő jellegű délután volt Kép .
Kati,
Bizony,bizony Pesten Katica(_ nélkül Kép ) készségfejleszto" fajátékok boltja a becses neve, én még nem voltam, de azt mondják nem rossz Kép (XIV.Kövér Lajos u.21-23)
ha esetleg még valamire szükségetek van, kedd estéig még gép elo"tt
megtalálsz Kép ,mi nagyon úgy néz ki, hogy a Sunlight-ban alszunk, majd szólok melyik szobában nincs MÁR tévé, mert Lukács
megnézte milyen is belülről Kép .
Mon,
a részecskefízikával azért vigyázzatok, sok a munkanélküli fízikus
(lásd a párom hasonló doktorival Kép ), szerintem maradjatok inkább az orvosi egyetemnél, igaz kis gondot biztos okozni fog, hogy a saját műtőt alakítsatok ki otthon neki, ha elkezd majd műteni is Kép
Mandarin,
hát nem ir1gylem gyorséttermes anyósodat Kép , az enyém csak kedves tanácsokat szokott adni. Karácsonykor például egy telefonszámmal lepett meg, azt mondta ezt kell hívni, ha már úgy kivagyok a gyerektől, hogy az ablakon akarom kilógatni. Hát nem édes! Kép
Móni
tengerecki
 
 


Móni,
Nálunk az is elöfordult már. Mármint hogy az ablakon akarom kilógatni. Tényleg, honnan jött ez a röhögö fej?
Köszi az emaileket! (Az elöbb elfelejtettem Kép)
Kati

(Egy Katica már volt regisztrálva, szóval kellett a _)
kat_ica
 
 


Szia Kati!
Mármint a zöld? Kép ,erre gondolsz? Innen:
http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/cgi-bin/board-image-lister.cgi
Katica kedves, küldjem el neked a szeretett anyósómtól Kép
kapott és igencsak féltve őrzött telenfonszámot is Kép ?
tengerecki
 
 


köszi. Majd írok, ha kedves lányom Kép kiborít Kép Bár az, hogy a kimerült kisbaba alvás helyett csak bömbölni hajlandó - vele - már nemigen fog elöfordulni, legalábbis reménykedem Kép
kat_ica
 
 


Sziasztok Kép !
Kati, hmmm...5 orat vartunk a Stansted-en Kép , meg egy randi is osszejott volna veletek, egesz jo setalos ido volt, szemezo eso es szel...es a biztonsagi eloirasok, hmmm....a babakocsit darabokba adtak vissza, meg szerencse, hogy gyakorlott legos vagyok.... Kép
tengerecki
 
 


Sziasztok!

Megint almos ido van, ugy aludnek egyet, kar hogy Flora a hasamon tancolna es ugy kicsit nehez Kép

Moni,
remelem hogy nem lesz fizikus a fiam, az apja is annak indult, es ugyan elvegezte a szakot, de megis inkabb a programozasnal maradt Kép Az itthoni mutot nem tamogatom Kép

Elkezdtek hullani a falevelek, akar valaki gereblyezni? Kép
mon
 
 


Sziasztok LányokKép
Olyan jókat mosolygom a beirásaitokonKépKép

Puszi:Doris
doris
 
 


Sziasztok,

Tud valaki egy olcso repulojegy forrast? Vagy akciot vagy valamit? Ugy hazamennek aprilisban de nincs kedvem tul sok penzt kolteni a jegyre.
Es meg valami. Tudja valaki hogy hogy mukodik a Citibank AAdvantage programja? Amivel merfoldeket gyujt az ember. A multkor bementem a bankba es megkerdeztem hogy akkor most hogy szamolom ki hogy nekem mennyi merfoldem van es foleg hogy valtom be, hat a pasi csak hummogott, fogalma sem volt, annyit tudott csinalni hogy megadott egy weboldalt ahol utananezhetek de ott aztan vegkepp nem tudom kihamozni hogy hogy mukodik a dolog. Az egesz olyan sejtelmesnek tunik-olyan nesze semmi fogd meg jol. Tudja valaki????

Elkezdtunk maszni-inkabb kuszni de csak egy kis gyakorlas kell es menni fog. Azota meg sem all. Es jon az elso ket fog is alul=nem alszunk se ejjel se nappal. Megprobalok feltenni egy kepet a profilba, remelem sikerul.

Mandarin
mandarin
 
 


Móni,
Elfelejtettem, hol is vagytok most? Franciaország?
Stansteadböl egyszer repültünk, lehetetlen odajutni (autó nélkül). Tölünk elöször el kell menni Londonba, és onnan még 2,5 óra a busz Kép Igen, öt óra alatt talán el is jutottatok volna hozzánk, vagy mi oda. Babakocsit a gépnél adták oda - darabokban???

Kati
kat_ica
 
 


Sziasztok!
Hatalmas kérésem lenne a német nyelvterületen élőkhöz.
A török piacról hoztak nekem a szüleim egy fűszeres kosárkét benne rengeteg féle fűszerrel.
Még a szótárban sem találtam a szavakat, ezért hozzátok fordulnék, ha lehet.
A fűszernevek:
fleisch gewurze,
thymian.
Előre is köszönöm:
Gabi
gabóca
 
 


Gaboca,
Fleisch gewurze=hus fuszerkeverek
A thymiant nem tudom, de thyme angolul kakukkfu, lehet hogy az lesz ez, vagy valami kakukkfut tartalmazo keverek.

Udv,
Mandarin
mandarin
 
 


Gaboca,
Tuti hogy kakukkfu, a latin "thymus vulgaris" nemet megfeleloje.
mandarin
 
 


Sziasztok!
Gaboca Kép ,
Mandarinnak igaza van, sult husihoz fuszerkeverek es kakakkfu
Mandarin Kép ,
ha nem utaztunk volna a Ryanair-rel azt mondanam megeri kiprobalni-olcsok, de a Sky Europe-os gepek is olcsok, minnel kisebb legitarsasagot keresel, altalaban annal olcsobb a jegy, de legyen nalatok szendvics, mert se enni, se inni nem adnak Kép
Kati Kép ,
HH/Lubeck/-London-La Rochelle, ez volt az elso "etape",es szerdan megyunk Budapestre
a vamnal szedtek szet a babakocsit, sot atvizsgaltak Lukacsot is, "Nem lehet tudni ki rak bombat a pelenkaba"-mondta a vamos, igen csak kedves embernek latszott... Kép
Komolyan gondolkoztam rajta, hogy meg hozzatok is eljutnank Kép
Moni
tengerecki
 
 


Ryanair nekem sem tetszett, Easyjet viszont nagyon okés. Attól, hogy olcsók, a személyzet még ugyanúgy foglalkozik veled, kedvesek, hatékonyak (?) - és külön figyelmet fordítanak a gyerekekre. Nem tudom Amerikából repülnek-e. Bristolból (ott lakunk) Budapestre igen Kép Kép
Kaja náluk sincs, de még úgy is megéri.

Móni, Kép

Kati
kat_ica
 
 


Sziasztok!

Mandarin,
mi altalaban az expedia.com-on vesszuk a repcsijegyet, lehet hogy nem a legolcsobb, de viszonylag olcso es megbizhatoak.
A Citibank AAdvantage-ot mi is nezegettuk, de szerintem nem eri meg, annyira soka gyulne ossze annyi pont amit hasznalni lehetne, hogy addigra szakallunk no Kép Mi inkabb olyan kartyat kertunk, amin cash back van, az jobban megeri szerintem.

Mon
mon
 
 


Nekunk olyan Visa es American Express credit kartyank van ami automatikusan gyujti a mileage-okat. Utobbinal nemcsak akkor kapok ra merfoldet ha repulunk, hanem minden alkalommal amikor tankolunk vagy bevasarolunk. Mivel sokat is utazunk, nagyon gyorsan osszejonnek az ingyen utak. En inkabb azt talalom neheznek, hogy az ezzel felhasznalhato jegyek gyorsan elkelnek. Van ugy, hogy az europai utat (az USA-bol) fel evvel korabban kell foglalni.

Amugy mi is leginkabb az Expedia.com-ot hasznaljuk, bar mar tobbszor jartam ugy, hogy a legitarsasag (elsosorban Northwest) 800-as szamat hivva jobb arakat kaptam.

Megegyszer...mi a neve az itt kaphato turo rudinak? A keszletunk veszesen fogy...

Jo vasarnapot mindenkinek.

Judit
rfjudit
 
 


Sziasztok,

Koszi az infot, en Orbitz-on meg Expedia-n neztem, hat ott sem olcso semmi.

Judit, te merre vagy pontosan?

Kulfoldiek, mi nem "talizunk"?????? Valahol feluton ahol mindenkinek kenyelmes...
Ugy latszik ez a turotema nem csendesul, ma mondta anyukam hogy turospalacsintat csinalt es attol nagyon honvagyam lett (ami amugy nincs nagyon).
Kepzeljetek, ma nagyon kalandos napunk volt, mar megint futoverseny volt a varosban, es szepen bedugultam a forgalomba a gyerekkel a hatam mogott, ami igy magaban nem sztori, de a benzinem is kifogyott miutan negyven percet ultem a dugoban, amugy is keves benzinnel!!!! Meg szerencse hogy le tudtam parkolni es hivtam a AAA-t akik kedvesen hoztak benzint ingyen!! Nem is keveset! Na de legalabb ma is tanultam valami ujat. Keves benzin nem benzin ha nem tudod hol van a legkozelebbi kut. Gondolom a krapek aki hozta nem gondolt rolam tul sokat.

Jo ejszakat nektek,

Mandarin
mandarin
 
 


Sziasztok,

Judit,
Penteken megyek az orosz boltba, akkor okes ha megnezem a nevet?

Mon,
HypochondriaKépKépKép nagyon jopofa a fiad, azert ezen otletrol melyen hallagtok a fiam elott.

Mandrin,
BenzinKép, bocs tudod kibicnek....

Moni,
VamosKép, na en inkabb viccesnek talaltam a mostani utamon az ellenorzeseket, hat azon eskuszom siman atvinnenek barmitKép

Visszajottem, csalad kibirta nelkulem, bar lanykam elso 2 nap alig evett. Ja egy hetig birta szopcsi nelkul, erre ma reggel automatikusan azzal kezdte a napot.

Angi
angela2
 
 


Sziasztok!

Mandarin, alolam is fogyott mar ki a benzin, bar egyszeruen csak azert mert elfelejtettem tankolni Kép Hasznos dolog ez a AAA, mi a benzinen kivul akkor hivjuk oket legtobbet ha bezarjuk a kulcsot a kocsiba.....Kép Kép+

Angi, es amugy hasznos volt az ut?

Mon
mon
 
 


Angi:

Elore is koszonom (turo rudi nev). Itt a varosban van egy-ket europai bolt. A tobbseg nemet tulajjal, igy a nemet aruk es ujsagok vannak elonyben. Magyar aru volt egy ideig a teliszalami (most mar nincs), egyfajta savanyusag (kaposztaval toltott paprika), es a meggybefott. Na es persze minden boltban lehet kapni a magyar (szegedi) pirospaprikat.

Errol jut eszembe, Anyu ma telefonalt es mondta, hogy Magyarorszagon nagy botrany van a pirospaprikaval kapcsolatban. Allitolag visszarendeltek minden arut amiben lehet. Allitolag nehany napon belul kiderul, hogy mennyire komoly a dolog.

Mandarin,

Mi egyenlore (meg mindig) Michigan allamban vagyunk. A ferjem Virginia allambeli (Virginia Beach), de a munkaja eddig ide kototte.

Lattam a profilodban, hogy SF-ban laktok. Melyik reszen? En ket evig laktam Berkeley-ben. Es IMADTAM. A mai napig vagyom oda vissza. Amikor csak lehet, jarok a Bay Area-ba vissza. A legjobb baratnom (magyar) is ott lakik Marin County-ban. Most dolgozol, vagy otthon vagy? Mit tanitottal?

Lanyok,

Jordan most ket eves es harom honapos. En szinte mindig csak magyarul beszelek vele (99,5%), az apja pedig csak mindig angolul (mivel nem ert es nem beszel magyarul). Utoljara a nyaron voltunk Magyarorszagon. Miutan visszajottunk, a fiam gyonyoruen valtogatta a ket nyelvet (amugy rendkivul beszedes), attol fuggoen, hogy kihez szolt. Az utobbi egy honapban azonban teljesen atallt angolra. En csak magyarul beszelek hozza, de o angolul valaszol. Persze azt tudom, hogy mindent tokeletesen megert magyarul, de az nem eleg. Tudom, hogy az angol lesz mindig az erosebb nyelve, de szeretnem ha jol tudna magyarul is. TANACSOT varok.

Udv,

Judit
rfjudit
 
 


Judit,
Mennyit jarok magyar kozossegbe a gyerekkel?
Baratainknal apa magyar (jol beszel franciaul), anya francia (jol beszel magyarul), gyerekek ertik mindket nyelvet, de valaszolni CSAK angolul valaszolnak. A nagyik nem beszelnek angolul, akkor kb. par nap alatt a nagyival az adott nyelven kommunikalnak, de egymassal, szulokkel csak angolul tovabbra is.
Szoval szerintem probald meg minel tobbet vinni magyar nyelvu kornyezetbe (mar ha lehetoseged van ra), de szerintem sajnos ez igy marad, viszont ha mindig magyarul beszelsz hozza ahogy irtad is es hazalatogattok par nap es hasznalni fogja a magyart.
Tudom nem biztatoKép

Mon,
Hat is-is. Tul nagy volt ahhoz, hogy igazan ismerkedhessen az ember, kapcsolatot szerezzen. Viszont sokan voltak kivancsiak a posteremre szoval errol az oldalrol jo volt.
KulcsbezarasKépKép
ja kerdesem lenne:
Mikor van a suliba a beiratkozas, ha valaki nem itt szuletett akkor kell valami specialis dolog?
Tudod meg kezdok vagyunk.

Mandarin,
Egyaltalan nincs honvagyad? Miota elsz kinn(lehet hogy mar irtad, de kiesett nekem)?

Angi
angela2
 
 


Judit

SzijjaaaKép
Hallom lebuktamKép))
Anyuek mennek 3 het mulva,(bar biztos tudodKép ha akarod visznek nektek Turo RuditKép

Puszi
kati

Kép
Kép
kataa
 
 


Sziasztok,

hosszu kihagyas utan megint itt Kép

udv. mindenkinek.

Judit,
Mi is igy csinaltuk Madivel, o jelenleg 31 honapos es mind a ket nyelvet hasznalja. Igaz neki van egy novere is es igy nem csak tolem, hanem a noveretol is hallja a magyar beszedet. A ferjem csak angolul beszel hozza. Igy kicsit kesobb kezdett el beszelni mint a novere, de jelenleg mind a ket nyelvet hasznalja.

Mi nem csak magyarul beszelunk hozza, hanem magyar verses mondokas konyveket olvasok neki, magyar gyerek CD-ket hallgatunk otthon, sot hoztunk otthonrol magyar mese DVD-ket. Jelenleg a kedvenc a Susu. Igy nekunk sikerult elerni, hogy mindket nyelven beszel. Sot mar ott tartunk, hogy hozzam csak magyarul beszel az esetek 95%-ban, a ferjemhez meg csak angolul. A noverehez hol igy hol ugy. Attol fugg.

De persze az is nagyon jo, hogy most itt osszehoztunk egy kiscsapatot a magyar gyerekeknek. Szinte mind itt a kozelben lakunk es heti ketszer talalkozunk. Igy egymastol is tanuljak a nyelvet.

Mandarin,
repjegy vasarlas:
mi tobbnyire a travelocity.com-ot hasznaljuk. De hasznaltuk mar az expediat is. A travelocity-nek annyira jo arai voltak most, hogy ott vettuk anyosomeknak decemberre a jegyet. Itt megrendeltuk a jegyet neten, s harom nap mulva anyosomek atvettek Magyaro.-on. S olcsobb volt mint barmelyik utazasi iroda otthon.

A masik amit Judit is irt az az American Express, mi is ott gyujtjuk a pontokat. Nekunk mar tobb repjegyre valo osszejott. Pl. mult augusztusban surgosen Magyaro.-ra kellett utaznom, felhivtuk oket, mert mashol 2500 USD alatt nem talaltam jegyet, ugy hogy ket nap mulva mennem kellett. Igy felhivtuk az AMEX-et 150 USD buntetest kellett fizetnem, mert 14 napon belul rendeltem a jegyet.
Es persze a repteri illetekeket. Mi meg vagyunk veluk elegedve.

Most megyek es megprobalok mindent visszaolvasni.

Jo Halloween-ezest annak aki tartja!

Kellemes hetveget mindenkinek!

Andysj
andysj
 
 


Sziasztok!

Judit, en is csak azt tudom javasolni amit az elottem szolok, probaljatok a kozelben mas magyarokat keresni. Mi nemreg talaltunk egy magyar iskolat, nagyon jot tesz nekik. Ezenkivul mi is nagyon sok magyar mese DVD-t nezunk, ill a gyerekek nagyon szeretik Gryllus Vilmos gyerekdalait is hallgatni. Es tovabbra is beszelj csak hozza magyarul Kép

Angi, ugy emlekszem hogy februarban volt a beiratkozas, vagy valami ilyesmi, eleg korai idopontban. Szerintem semmi speci dolog nem kellett hozza, az egyetlen gubanc az volt, hogy akkor meg Adorjannak nem volt social sec. number-e, de az sem volt akadaly, inkabb csak csodalkoztak Kép Talaltal jo iskolat?

Nalunk mar nagy a Halloween-i laz, ez lesz az elso igazi szomszedolos trick-or-treat a gyerekeknek, kivancsi leszek mennyi csokit hoznak majd haza, remelem lesz annyi hogy engem is megkinaljanak Kép.

Andy, nektek hogy gyulik ossze annyi pont a repcsijegyekre? Mi mar annyiszor utanaszamoltunk, hogy nem letezik hogy annyit tudjuk hasznalni hogy osszejojjon egy hazautra valo Kép Persze lehet hogy rosszul szamoltuk Kép

Jo hetveget mindenkinek!
Mon
mon
 
 


Sziasztok,

Hogy volt a Halloween felvonulas nalatok? Itt olyan szelvihar es hideg van, hogy csak egy kicsit vittuk ki Jordan-t. Korabban beugrottam a boltba filmert, az edesseges polcok teljesen le voltak pusztitva.

Kataa:
Nagyon kedves vagy, de koszonom nem kerunk (turo rudit). A szuleidnek lesz eleg cipelnivalojuk a harom nagyfiunak. Kb. egy hete lattam oket utoljara, Roland mar hatarozottan es magabiztosan jar.

Nyelv:
Koszonom a tanacsaitokat. Jordan-nek rengeteg magyar mesekonyve, CD-je van. Pl. a kocsiban is mindig a magyar zenes CD-t keri. Az angol mesekonyveit is tobbnyire magyarra forditva olvasom neki, kiveve persze a rimelos Dr. Seuss konyveket. A TV-ben angol programokat szeret nezni, jelenleg Dora es Little Bear a kedvencek. Amugy a Noggin csatorna nagyon baba-barat. Van nehany mesenk videon magyarul, de azok eddig meg nem erdekeltek. DVD-t csak a repulon vagy hosszu kocsiuton nez, az mind angol. Itt a kornyekunkon (egy ora vezetesnyire) van egy magyar (az apa amerikai, bar beszel magyarul) csalad (Kataa testvere), harom fiuval. Probalunk osszejarni, sajnos betegsegek, es tavolsag miatt van ugy, hogy egy honapig sem talalkozunk. A 'Magyar' klubbot is megneztuk: senki nem beszel mar magyarul, kisgyerekesek pedig nem is voltak. {Bezzeg Berkeley-ben...}
Jordan 'beszel' a szuleimmel telefonon szinte mindennap, es igyekszunk legalabb ketszer egy evben Magyarorszagra menni (egy-egy honapra). Azert aggodom, hogy igy, hogy lehet majd fenttartani a nyelvet.

Angi:
Lemaradtam, milyen konferencian voltal? Mennyi idosek a gyermekeid?

Mon:
Hidd el, hogy osszegyulik a repjegyre valo. Nekem sokszor egy honapig sincs keszpenz a kezemben, hiszen mindenhol lehet kartyaval fizetni.

Ne felejtsetek atallitani az orakat!

Udv,

Judit
rfjudit
 
 


Judit,
SIROK/cheesecake bars nevre hallgat a rudi, femszinu boritasu, kekkel rairva, attol fuggoen, hogy sima-csokis-toltott mas szinu rajta a csik. Kolykok eppen most vesztek ossze az utolsonKép
Matyi 4 es fel, Jucus masfel eves.
San Diegoba voltam konferencian egy hetig.

Ja masik otlet, esetleg magyar nyelvu reformatus/katolikus kozosseg nincs a kozelben. Itt a reformatus kozosseg nagyon jo, meg cserkesz csapatuk is van.
Meg egy, esetleg nincs diavetitotok, otthonrol hozattunk filmeket gyerekek imadjak, pl. van angol mesefilmunk is de azt sose kerik csak a magyarokat.

Mon,
Az eleg koran van tenyleg. Social sec. numberunk nekunk sincs meg. Suli, hat ez meg kerdeses, ezert kerdeztem, hogy mikor lesz a beiratkozas. Az itteni ramaty, szoval magan vagy koltozunk.

Andy,
Jo hallani rolad ujra.
MagyarkozossegKép

Mi ma voltunk a karacsonyi magyar bazaron. Alig ismertunk valakit, de egesz jol sikerult. Kepzeljetek talalkoztam egy lannyal aki ugyan abbol a falubol szarmazik, mint en, kicsi a vilagKép
Volt tanchaz is, gyerekek imadtak. Matyi inkabb csak szemlelodott, de Jucus a maga masfel evevel beallt "tancolni", hat mindenki jol szorakozott rajtaKép

Halloween, mi is megyunk holnap, Matyi mar alig varja.

Angi
angela2
 
 


Sziasztok,

Judit, ez a ketnyelvuseg-kerdes engem is nagyon foglalkoztat. A neten vannak dolgok rola, en beirtam a Google-ba hogy "bilingual upbringing" es felhozott egy jo par oldat. En tudok egy eleg szelsoseges megoldasrol, az ugy mukodik hogy az idegen anyanyelvu fel (jelen esetben te) egyszeruen ugy tesz mintha nem ertene hogy mit mond a gyerek angolul, tehat ra van kenyszeritve hogy magyarul mondja. Azert el tudom kepzelni pl a jatekboltban igen konnyen rimankodna a jatekert magyarul...Talan Jordan meg eleg fiatal ahhoz hogy ilyen olcso trukkot alkalmazz. Nagyobbak szerintem mar nem veszik be az ilyesmit.
Amugy szerintem nekunk is bele kene gondolnunk hogy nem lehet konnyu a gyerekeknek csak ugy egy pillanat alatt valtani. Ez nekunk sem olyan konnyu neha, foleg azoknak akiknek amerikai a ferjuk. Igen, sokat hallani olyan idealis esetekrol hogy a gyerek harom nyelvet valtogat, de azert a gyerekek sem egyformak. En is megprobalok csak magyarul beszelni hozza, de amerikai tarsasagban pl nem lehet.
En ugye tobbet vagyok vele es a multkor azon rohogtem hogy mindig jatszom vele "kukucs" jatekot, es mar megtanulta hogy mibol all a jatek es irto jot szorakozik rajta. Egyik nap a Jeff is jatszotta vele persze angolul, elobujik a fal mogul es mondja neki nagy lelkesen "peekaboooooo" Jimmyke meg csak nez, nez, nem tudta hova tenni a dolgot.

Amugy mi van abban a helyzetben amikor pl este vacsoranal beszelgetunk, es a gyerek mesel pl az ovirol. Olyankor termeszetesen angolul fogja mondani, vagy elvarjuk hogy mindket nyelven mondja? Hat nem hiszem.

Igen Judit itt van meg mesemondo delutan is magyarul, csak sajnos a keleti obolben. Amilyen kicsi a magyar kozosseg olyan osszetarto. Nekunk meg bulijaink is vannak, na nem tul surun.
Judit, mi Bernal Heights-on lakunk, be tudod tajolni? Regebben Berkeleyben tanitottam, most Oaklandban, amit nem igazan szeretek. Egy egyetemen tanitok zeneelmeletet, pedagogiat stb...

Angi,
Miket arultak a magyar bazaron? En epedezem egy magyar nepi fejdiszert es magyaros bluzokert, pl egy szep kekfestonek nagyon orulnek.
Mivel foglalkozol?

Andy,
Csak nem a Portola Valley (asszem az) magyar kozossegrol beszelsz? Van focicsapatuk, cserkeszcsapatuk, stb...Itt van egy magyar kozossegi levelezohalozat is, ha akarod rateszlek, igy ertesulhetsz mindenfele esemenyrol ami itt a kornyeken tortenik.

Jo Halloween-t mindenkinek, sok csokit es cukrot!

Mandarin
mandarin
 
 


Sziasztok!

De jó nektek, hogy van magyar közösségetek! Én csak 2 magyart ismerek itt, egyikükkel nem sikerült megbarátkozni, másikkal nagyon, ö meg egyórányira lakik tölünk.
No de nem panaszkodom, holnap megyünk haza! Egy hétre csak, de ez is nagyon jó lesz. Easyjet tegnaptól repül Budapestre, ami nagyon jó, mert most már Lilinek is kell venni jegyet (nemrég volt kétéves). Még így is feleannyit fizettünk, mint a Malév volt Londonból.

Judit,
Írtam már erröl régebben, de meg akarlak nyugtatni. Én is kétnyelvüen nöttem fel, anyukám nagyon szerette volna ha beszélünk mi is németül. Neki is megvoltak azok a nehézségei, mint nekünk (magyar apuka, magyar környezet, boltban magyarul beszél mindenki stb.). Én pedig nem AKARTAM németül beszélni. (Túl nehéz volt, nyilvánosságban túl feltünö stb). De a nyelvtudást azért mégis megszereztem az évek alatt, volt olyan látogatásunk, amikor alig tudtam nyögni egy-két szót, aztán olyan év is, hogy folyékonyan beszéltem. Amikor már kicsit idösebb voltam zavart az is, ha hibáztam, illetve hallottam, hogy nekem akcentusom van.

A nyelvtudás nem fog elveszni, míg használjátok (akkor is ha ö csak passzívan), és amikor szüksége van rá, lesz honnan elöbányásznia Kép!
Most végülis háromnyelvü vagyok, és tudom, bízom benne, hogy (elöbb-utóbb) Liliom is az lesz.

Mandarin,
Én nem teszek úgy, mintha nem érteném, de megpróbálok magyarul válaszolni, esetleg magyarul elismételni amit mondott. Mostanában ez elég nehéz, mert most kezdett el beszélni mindkét nyelven és olyan édi Kép. Aztán néha, ha angolul mondja, vagy segíteni akarok neki, hogy helyesen mondja, vagy kapásból angolul válaszolok rá.
Nem baj, lesz a héten gyakorlás! Kép

Kati
kat_ica
 
 


Judit
Hat igen otthon mar tele a hasznalaton kivuli jaroka ajandekkalKépDe azert meg egy kicsi belefer,ne aggodjKép
Nem tudom mi lesz ha ket helyre kell majd jonniukKépBar a vizum miatt ez meg varat magaraKép

Puszi
Kati

Kép
Kép
kataa
 
 


Judit
Ez tetszett hogy az ''apa beszel magyarul''KépHat igyekszik az biztosKép
Zsuzsi meg pont amiatt aggodik hogy angolul nem beszelnekKépBar ertenek mindent mert apuka bar probal de nem tud mindent magyarul mondaniKépViszont valaszolni ritkan valaszolnak az ottani nagymamanak isKép

Kép
Kép
kataa
 
 


Sziasztok,

Angi:
Koszonom, hogy megnezted. Szerintem ezt a cheesecake bar-t minden boltban aruljak a tejtermekes pultban. Meg sosem probaltam, mert sosem kivantam a cheesecake-et. Azert majd veszek egyet es megkostoltatom a fiatalurral.
A diavetito jo otlet - meg lehet olyat kapni? Ti itt vettetek vagy Mo-rol hoztatok?

Mandarin:
Jordan-t mar nem lehet 'becsapni'; nagyon jol tudja, hogy anya is ert es beszel angolul (hiszen kenytelen vagyok elotte hasznalni az apjaval es mindenkivel a hazon kivul). Inkabb en is azt alkalmazom amit Kat_ica irt, vagyis amikor Jordan nekem mond valamit angolul, en magyarra forditom es persze a valaszt is magyarul folytatom.

Kat_ica:
Jo utat. Erezzetek magatokat jol Magyarorszagon!!!

Haromnyelvuseg: barataink: magyar par harom gyerekkel, USA-ba jottek amikor legnagyobb volt 2-3 eves, kozepso par hetes, kicsi mar itt szuletett. Most kb. 9, 7, 3 evesek. A ket nagyobb francia nyelvu iskolaba jar ovodaskortol. Iskolaban franciaul, otthon magyarul, hazon kivul angolul beszelnek. Es jol! A kicsi egyenlore magyarul es angolul tud. Mindegyik gyereknek mas nyelv az erosebb. Most derult ki, hogy Svajcba (nemet) teruletre fognak menni...tehat a gyerekek nemetul is meg kell majd tanuljanak. (Anyuka tud, mert Ausztriaba jart foiskolara). Szoval vannak ilyen csaladok. Le a kalappal elottuk.

Kataa:
Zsuzsa emlitette a vizum bonyodalmakat. Esetleg ha Kerry-t valasztjak az emberek holnap, van esely a vizum eltorlesre.
A fiuk pedig szerintem rendkivul gyorsan felszedik majd az angolt ha suliba mennek. Mindenesetre nem sok ferfi hajlando akkora aldozatot hozni mint Ralph...

Jordan megy (az apjaval) valasztani holnap. Kép

Judit
rfjudit
 
 


Judit,
Hat en meg csak az orosz boltban talaltam, pedig mashol is kerestem marKép
Diavetitot ferjem vette itt az ebay-en, de gondolom mashol is lehet venni. Otthon pedig minden regi diafilmet meg lehet kapni ujra, nalunk az Oreg nene ozikeje a slager.

Mandarin,
Lehet venni szep nepviseleti oltozekeket, teritoket, kepeket....
Mi foleg magyar nyelvu konyveket szoktunk venni, most pl. volt Fekete Peter kartyaKép
Kutatokent dolgozom.

Ka-tica,
Jo utazast nektek!!!

Kivancsi leszek kit valasztanak? Valahogy ugy erzem nem lesz ez a valasztas sem egyszerubb mint a 4 evvel ezelotti volt.

Angi
angela2
 
 


Sziasztok,

Mon,
nekunk gyulnek a pontok. Kép Fokent, mert a ferjem ceges ugyekre is hasznalja, igy mar tobb repjegyre valo pontunk is osszegyult Kép
Mi sem hasznalunk nagyon kezpenzt.

Judit,
Meg egy eszembe jutott. A magyar szamitogepes jatekok, kis tanito programok. Mar vannak 1-3 eves gyerekeknek is. Nagyon aranyosak. Az en lanyom imadja a szamitogepet. Egyutt szoktunk leulni es jatszani vele. Kép

Angela,
San Diego..Kép
Magyar karacsonyi bazar Kép
Jucus edes lehetett ahogy ott tancolt. Kep keszult rola?

Mandarin,
A Portola Valley-i kozossegbe jart a nagyobb lanyom tavaly magyar suliba.
Koszi a felajanlast, de mar fent vagyok tobb mint ket eve a nagycsapat levelezo listajan, onnan hoztuk ossze a kis jatszo csoportunkat. Jelenleg 8-9 gyerek van a csapatban. Madi nagyon szereti, s nagyon jol eljatszanak egymassal a gyerekek.

Kati,
Jo utat haza! Gondolom nagyon varjatok. Erezzetek jol magatokat!

Halloween nalunk jol sikerult, Madi is nagyon elvezte.

Mi most jelenleg a telapos unnepseg szervezeseben vagyunk. A kis jatszocsoportunknak. Az egyik anyuka egyik magyar ismerose (na ezt jol megmondtam) beoltozik telaponak, a masik anyuka varr kis csizmakat, s elmegyunk a nemzetkozi boltba, veszunk bele telapokat, szaloncukrot es persze gyumolcsoket.

Tenyleg ti unneplitek kulon a mikulast es a karacsonyt?

Andi
andysj
 
 

Vissza: Lakóhely szerint

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?