Új privát üzeneted érkezett!

Drága Moncsim!

Ugyan nincs tapasztalatom (még) a szoptatással kapcsolatosan, de eddig is elég sokat olvastam róla. Korábban azt hittem, ez egy tök egyértelmű dolog, mindenkinek megy, és fel sem merült bennem, hogy esetleg fájdalmas is lehet. Ahogy nőtt Szonja a hasamban, egyre többet olvastam róla, és komolyan, néha már jobban féltem a szoptatástól, mint a szüléstől.... olyan sok rosszról, nehézségről olvastam. (Optimista időszakomban- pl. most- persze meg vagyok győződve arról, h mindkettő sima ügy lesz, na majd meglátjuk :)).
Én elhiszem, hogy nagyon nagyon fontos a szoptatás, de azért azt gondolom mindennek van határa. Az ember persze kövessen el mindent, hogy menjen a szoptatás, hiszen ez a legjobb a babának- de az, hogy hol van az a határ, ami után nem lehet már erőlködni, mert több a kára, azt mindenkinek magának kell eldöntenie!
A te babádat te szereted a legjobban.... ha úgy döntenél, hogy feladod, akkor annak oka van, és nagyon csúnya lenne, ha bárki bírálna emiatt. Én biztos nem foglak :)
vjulcsi
 
 


Bodzim,
Örülök, hogy Eszti jobban van! MOst akkor jól értettem, nem is biztos h bárányhimlő, lehet, h övsömör?

Hanyi,
Örülöük hogy jól mennek a dolgok, és hogy nem volt hasfájás :)

Meli,
Mikor teszel fel képet?

Libus,
Ha már eldöntötted, hogy a Jánosban akarsz szülni, és esetleg Mártikát szeretnéd felkérni, akkor időben tedd meg, mert a nyári szabadságolás miatt korábban le kell egyeztetni az időpontot (Mártika mondta tegnap).

Ja lányok jelentem az EDA ügy megoldódott, lesz most már tutira :)
vjulcsi
 
 


Julcsika!
Esztibaba bárányhimlős,de olyan vírus okozza mint az övsömört.Ez egy herpeszvírus :twisted: de Szimba ha olvassa biztos leírja pontosabban.

szurikáta
szurikáta56
 
 

 
 

De rég voltam.. Olvastam, olvastam, de írni nem volt erőm, vagy időm...

Bodzim! Hogy van az én drága kis pötyikés kismenyem???
Küldesz majd képet a Mei tai-os Eszilimről? Engem is nagyon vonzott ez a hordozó, mert a sima kengurutól már leszakadt a vállam, hátam. De amilyen izgága ez a Lukács gyermek, nem tudom, érdemes lenne-e befektetnem egy ilyen kendőbe. Egyelőre az új babakocsi is felesleges kiadásnak tűnik. Többet tolja ő, mint én.

Hanyikám! De jó! Végre megoldjátok a cicizést... Nagyon nagyon örülök!! A kórházban alig vártam, hogy végre felülhessek és az ölemben legyen Lukács szopizás közben. Itthon is sokáig csak úgy szoptattam. Aztán egyre nehezebb lett és a hátam is sokat fájt, amikor rászoktunk az éjszakai nagyágyban szopizásra, fekve. Most amikor csak lehet, fekve szopizunk. Én is pihizek közben, neki is kényelmesebb, mint összehajtogatva az ölemben.
Patrika gyönyörűűű!
Jaaaj,ne is mondd, szülinap.. Hiszen csak most született, alig jöttünk haza a kórházból.. Erre ma is éttermezett. Varázsolt a csirkecomb csontjával, megfordulva az etetőszékben, a szomszéd asztalnál ülők örömére. Én meg fél kézzel a gatya kantárját fogtam, legalább az ne essen le! :))


Moncsi! Ne parázz! Az anyaság nem a szoptatáson múlik! Minél többet foglalkozol vele, annál jobban rágörcsölsz, annál több gondod lesz vele. A tejcihez nyugodtnak kell lenned, enned és sokat innod kell, meg pihenni. Egyébként néha megtelik a kis tököm az elvárásokkal. Vannak olyan nagyokosok, akiknek a császárosokkal is problémájuk akadt. Én velük szemben nem érzem magam kevésbé jó anyának azért,mert Lukácsom nem akart előbújni, holott csalták erősen, a lepény meg feladta nem volt más hátra, mint császár... Te sem leszel attól rossz anya, mert nem megy a szopi. Se Nimónak, se neked nem lesz jó ha bedepizel, kikészülsz!
Nagyon édes a beájulós alvós Nimród!
( én nem hányok a kardod élére!!! :)))))) )

Chilike! Édesszép babáid vannak!!!
Sörből a barnát ajánlják igazán, állítólag attól is jól beindul a tej. Nekem a faluban a cigány nénik azt mondták, "ej, jányom, ha bírod a zőőőődhajmát, aztat egyé, lesz maj' tejed rendessssen". LÉnyeg, hogy egyél, igyál sokat, pihenj,amennyit hagynak a tündérkéid akkor lesz tejcsi. Az actimel biztosan nagyon jó, de figyelj a rendes kajára!
Infacolt Lukács mindig akkor kapott, ha már fájt a pocakja. Igaz ez háromszor volt, amíg picurka volt. Hatott úgy is. Soha nem használtuk kúraszerűen.
Anno a doktor nénink azt mondta, a babára mindig csak egy réteggel adjunk többet, mint rajtunk van. Ha te bírod otthon pólóban, akkor nekik a body fölé egy réteg kell még, ami hosszú ujjú.


Vigaszcici??? Az tök jó dolog... Nálunk is működik... :lol:

Kép
Kép
Kép
zel
 
 


Szurikám,
Szimba papa még nem járt ezen a fórumon, sajnos :cry:

Bodzuska,
ESzti csodacsajszi, még ezt a vírusos szörnyűséget is milyen jól viselte!!! Örülök hogy már lassan vége!

Moncsikám,
miattad jöttem főleg...tudod én is szenvedtem ezerrel, baromi nehéz ügy :cry:
Tökre igazad van, itt senki nem gondolja hogy nem vagy jó anya, de sajnos nekem is volt rossz tapasztalatom...az én családom végig azt sugallta, hogy felesleges küzdenem, mert nálunk senkinek nem volt teje, anyósoméktól meg azt éreztem, hogy a gyerek nem nőhet fel tápszeren, ha nincs tejem akkor biztos nem tettem meg mindent, ja és ezek után, ne legyek ideges, mert az is lehet hogy azért nincs, mert ennek lelki oka van és túl sokat rágódom rajta.....
Én a legeljén tényleg rágódtam, aztán úgy döntöttem, hogy mindent megteszek és ha így sem fog menni, akkor nem tartozom azok szerencsések közé akik szoptatni tudnak....tudod a sztorit...
etettem, közben bealudt Domi, hideg víz, mert másképpen nem tudtuk felébreszteni és 5 perc szopival nem lakott jól, aztán lefejt tej, aztán tápszer kb fél óra szünet és előlről az egész.....közben ezerrel hoemós bogyik+ tea....alvás szinte nuku, de meglett az erdménye, szerencsés vagyok....majd amikor már azt hittem minden rendben jött a 6. hét és elment a tejem.....annyival volt durvább a helyzet mint korábban, hogy már nem kellett Dominak a tápszer és a korábbi lefejt tej, így egész nap üvöltött ,hogy éhes....de megint küzdöttem és visszajött, mert tudtam ,hogy ha egyszer már volt akkor vissza kell jönnie....
DE és ez a lényeg, mivel én tudom, hogy mindent megtettem mindent kipróbáltam, még amikor a szívem megszakad akkor is küzdöttem, mert éppen az volt a feladat, hogy berakjam Domi a hideg víz alá, ha nem tudnék szoptatni akkor is úgy gondolnám, hogy jó anya vagyok, mert tényleg mindent megtettem és onnantól kezdve mindneki elmehet a b..... p....ba már bocsánat ,aki más mond vagy gondol, mert csak az gondolja azt, hogy nem vagyok jó, aki nem ismeri a küzdelmemet és annak a véleménye enm érdekel.....
Szóval ha a te lelkiismereted tiszta és az, akkor onnantól kezdve, lakasd jól azt a kisbetyárt azzal amivel tudod!!! :wink:

Kép
rencsi79
 
 


Zelecskem! Imadlak! Olyan jo,ha jossz!!!
A baranyhimlo a leggyakoribb fertozo betegseg, amikor elmulik, az idegducok menten eldegel a mocsadek virus /herpesz csalad/ es felnottkent ovsomor formajaban ujra elojohet.
Libus! Mennyi az ovsomor lappangasa? Baranye 2-3het.
Rencsikem! Libuskam! En is igy gondolom a szoptatassal kapcsolatban. A stressz amugy a legadazabb ellenseg. Azert jo tudni, h a nok 2%-a, aki tenyleg nem tud szoptatni, mert nincs elegendo tejmirigye. En sem hanylak kardelre Moncsim!
Emlekszem,h omlott a konnyem a fajdalomtol, amikor 40fokos lazzal, elviselhetetlen fajdalommal szoptattam abban a 3napban, amikor a legbrutalabb volt a mellgyuszi, ha megmozdult a mellem, azt hittem bepisilek, annyira fajt. Probalj kitartani, de ne gorcsolj ra. Nem szeretnem, ha kesobb megbannad, h feladtad. Biztos vagyok benne, h sikerulni fog!!! Szamits Ibolyra, ha kell, hivd naponta, ne hsllgass senki masra! Azt pedig felejtsd el, h rossz Anya lennel!!!
Edesek vagytok, h aggodtok Esztiert! Annyira jolesik!!!
A kis pernahajder minden pillanatban levesz a labunkrol bennunket.
Libus! Koszi a puszikat, atadtam. :D

Kép
bodza2005
 
 


Zelecske! Jo,kuldok MeiTajosat! Imadom! Elol, hatul es csipon is szuper, nem melegedsz annyira ossze a Babaddal, mint a kendoben, nagyon kenyelmes. Ugy ereztem, banni fogom, ha ezt a jo kis hordozast kihagyjuk az eletunkbol, rakattantam, keresgeltem, h mi lehet igazan egyuttlevos es erre jutottam. Ezer fele van, segitek, ha ugy dontesz, szeretnel!!!
A BjornBorg hosszutavon most mar nehez lenne nekem, mert azt csak elol tudom, Apa szokta abban, 12kg-ig meg tuti. Ez 15kg-ig.
Ez olyan osi, meghitt, igazi testkozeli. Kurjongat benne Esztili,annyira elvezi. :D
Kuldtem kepeket Mindenkinek. Jo ejt! Pusssz!

Kép
bodza2005
 
 


Julcsika es Szonja! Varjuk a jo kis hireket, szigoruan az indiai utan persze! ;-)
A szopizassal pedig minden rendben lesz, nem lehet maskent Julcsikam!

Kép
bodza2005
 
 


Moncsika! Meg annyit, h termeszetes ez a sok zuros erzes, gondolat, amin keresztulmesz! De en ismerlek es tudom, h milyen az a Moncsi, aki nagyon is hatarozott, magabiztos, kokemeny elvei vannak es tudom, h az erzekenyseged, kedvesseged, empatiad mellett ezek is tulajdonsagaid. Ezert hiszem, h elojon Beloled a kuzdo Anyaoroszlan! ;-) Senkire ne hallgass, aki elbizonytalanit, azt megverem!!!
Neked volt/van tejed es lesz is! Ha nem lett volna/nem lenne, akkor sem dol ossze a vilag persze, csak tegyel meg mindent, szep nyugodtan, nem kapkodva, nem surgetve, nem elvarva, hanem csak ugy. Iboly olyan ismerosomnek is visszahozta a tejet, akinek 1honapja "nem volt"!!! Bizz Benne, hallgass Ra, nem banod meg!

Kép
bodza2005
 
 


Szia Zelecske!
Tényleg régen voltál errefelé.Puszi a kis Lukácsnak!!! :)

Rencsi
Tényleg igazad van Szimba ide nem látogat. :(
Jól vagytok? Büfivel,hányással hogy álltok?Remélem már elmúlt.

szurikáta
szurikáta56
 
 


Sziasztok!

Moncsikám:
mindent úgy csinálj, ahogy te érzed jónak! A lényedből árad a jóság, a szeretet! Pontosan úgy és azt csináld, amit a lelked diktál!!!
Nagyon ügyes vagy, hogy Nimóci kap tejecskét a cicidből! Ha most még kicsit kevesebbet, az sem baj, hiszen minden cseppje igazi kincs és te adod neki ezt a kincset. Ha 1 hónapig, akkor addig, ha 1 évig, akkor addig. Ez nem változtat a tényen, hogy nagyon jó anyuka vagy!!!

Sokat gondolkodtam, hogy leírjam-e a mi szopizásos történetünket. Bodza már többször kérte, hogy nektek is mondjam el, hiszen ő már ismeri. Ez idáig éppen azért nem tettem, mert féltem attól, hogy én is azt sugallnám vele, hogy szoptatás minden áron.
Mert én beleestem abba a hibába, hogy szinte már az idegösszeropanás szélén álltam, de akkor is görcsösen ragaszkodtam ahhoz, hogy tápszert egy cseppet sem, csakis akkor vagyok jó anya, ha szoptatok.
Ma már nem tenném ki ennek a gyerekemet. Kapott élete első 3 hónapjában egy végletekig kimerült és kiborult anyukát.

Kép
s.mónika
 
 


Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki elmondta a véleményét a "kistestvér kontra szoptatás" kérdésemre!
Olyan jó volt olvasni a soraitokat, minden mondatotok nagyon megérintett, köszönöm még egyszer!

Úgy nézett ki, hogy az sors megoldja ezt a kérdést és segít abban, hogy ne kelljen döntetem.
Múlt héten émelyegni kezdtem, a cicim 2 hete kisebesedett a szoptatástól. Akkor még nem raktam össze a fejemben a dolgokat, csak kedden kezdett "derengeni", hogy ezek a dolgok nem lehetnek véletlenek. Délután 5 körül elszaladtam egy terhes tesztért és olyan erős pozitívat pisiltem, hogy majdnem elájultam, amikor megláttam.
A föld fölött repkedtem örömömben, Rencsikét is felhívtam, együtt sírt velem boldogságomban.
Azonnal hívtam Apánkat, aki hivatalos hangon vette fel a telefont (mint mindig). Amikor elmondtam, hogy miért is hívom, ellágyult a hangja, gratulált és behívott péntekre. Nem tudtam neki megmondani, hogy mikor véreztem utoljára (nincs ciklusom, néha vérzek, néha barnázok, néha hónapokig semmi...), azt mondta, hogy majd ő megmondja, hogy mennyi idős a baba.
Szerdán reggel vettem másik tesztet, az is 2 erős vonalat mutatott. Nagyon boldogok voltunk.

Pénteken mentünk Apánkhoz. Megvizsgált UH-val, fülig ért a szája és közölte: " -én tudom ám, hogy ez a baba pontosan 22 napja készült". Én könnyeztem örömömben, Ágika is nagyon örült.
És ekkor megláttam Apánk arcát elkomorodni. A fejét ingatta és nagyokat sóhajtott, hogy baj van. Szívhangja van a babának. És egy 22 napos babának nem lehet szívhangja. Mérete szerint ugyanis ennyi idős, viszont szívhang az 5. héttől lehetne.

Öltözés után leültetett minket az asztalához és lerajzolva elmagyarázta, hogy mi történik a babánkkal. Megfogant a drága, fejlődni kezdett, már szívhangja is van, de vmi gond van vele, nem fejlődött tovább, ezért elkezdett összezsugorodni és nagy valószínűséggel vége lesz mindennek.
Én sírtam, ő nagyon rendes volt. Csupa nagy betűvel EMBER.
Én csak annyit tudtam kinyögni, hogy dehát ver a szivecskéje, ott van bennem és élni akar.
(Most is sírok, bocsánat)
Azt mondta, hogy el kell fogadnom, hogy vége lesz...
Péntek délelőtt kell felhívnom, hogy mi van velem. Ha esetleg addig erősen véreznék, akkor a Jánosba kell mennem. Ha nem, akkor hétfőn (15-én nem rendel, csak lombikozik) be kell mennem hozzá. Én közben émelyegtem, hiszen terhes vagyok. De mégsem.
Borzasztó.
Azóta is sírok, ha Fanni nem lát. Igyekszem nem gondolni a picikére, de még mindig vannak terhes tüneteim...


Rencsikém:
nagyon köszönöm neked, hogy olyan drága voltál kedden, ahogy velem örültél! És köszönöm a pénteki beszélgetést is!!!

Kép
s.mónika
 
 


Drága Mónim,
tegnap itt zokogtam este és már megint sírok.....nagy ölelés neked!!!!!

Kép
rencsi79
 
 


Mónika!
Az első pillanatban még az örömkönnyek, azután már a bánat könnyek potyogtak a szememből! Nagyon-nagyon sajnálom! Azt hiszem tudom min mész át! Amikor nálunk is kiderült, hogy két baba, két szivecske dobog amit hallottunk és láttunk is, aztán a következő UH-n már csak egy volt..........Nem tudtak semmivel megvigasztalni még Apánk sem! Pedig mondta, hogy ennek valamiért így kellett történnie, és hogy higyjem el....... Akkor egy világ omlott össze bennem, de tudtam, hogy nem szabad feladni, mert a másik baba ott van, és élni akar! 2 hátig ebben a témában hozzám sem lehetett szólni, aztán valahogyan átvészeltem, de nekem segített a "másik baba - Kendra". Tudom, hogy a Te eseted teljesen más, de úgy gondoltam le kell írnom, hogy akkor valami ilyesmit érezhettem én is! És nem volt könnyű! Tudom neked sem az! Kitartást és hatalmas ölelést Neked!

Kép

KépKép
ercsikati
 
 


Edes Monikam! Most kaptam meg a mailedet es olvastam itt, amit irtal. Annyira, de annyira sajnalom!!! En is bogok Veled Monikam.
Sajnos tudom, milyen elvesziteni egy magzatot, igy, h mar azt hitted, Veled marad, lattad ultrahangon, vert a kis szive...
Szornyu!!!! Nagyon nehez lehet most, fokent, h Fannibaba elott erosnek kell maradnod. Pedig a gyasz az szukseges, h rendbe tudjon jonni a lelked. Biztos vagyok benne, h ez a kis Angyalka meg ellatogat Hozzatok, megerosodve es egeszsegesen, nagyon is hamar! Meglatod majd es akkor gondolj arra, h O jott el ujra, h teljes, boldog eletet elhessen Veletek. Mindannyiotoknak jobb lesz igy!!!!
Ezer puszi es oleles!! Ne haragudj, h nem voltam bekapcsolva,amikor szamitottal ram, sajnalom!!!

Kép
bodza2005
 
 


Drága Mónika! Úgy vagyok, mint Kata. Az első mondataidon a meghatottságtól, most meg az együttérzéstől sírok együtt Veled. Istenem, de nehéz lehet ezt elfogadni! Az érzések egyik végletéből a másikba esni... Ne tartsd vissza a könnyeid, sírd el mindet, ami ennek a Drága Kis Életnek jár, aki most mégsem születhet meg, de el fog jönni az ő ideje is, és visszatér hozzátok. Csak biztos elfelejtett még elintézni valamit a nagy út előtt és ezért kell kicsit visszamennie az égbe a testvérkéi közé.
Nem nagyon ismerlek még téged, de abból, hogy a saját bánatod háttérbe szorítva először engem próbáltál nyugtatni, s csak aztán kiönteni a saját fájdalmadat, tudom, milyen nagyszerű, kedves, gondoskodó, csodálatos ember lehetsz.

Már szégyellem is magam, hogy ilyen hülyeségekkel terhellek itt benneteket. Rinyálok össze-vissza... Senkinek sem volt egyszerű ez, már látom. Köszönöm a jó tanácsaitokat, és a segítő szavakat! Nem utolsó sorban a türelmeteket. Máskor nyugodtan rázzon meg valaki: Moncsi! Ébredj fel! Nem akkora nagy dolog ez, mint hiszed! Hagyd abba a nyafogást és nézz túl magadon!
Ígérem, nem fogok megharagudni érte.
Természetesen nem adom fel, csinálom, amíg reményem van egy csöpp tejecskére is.

Lányok, napról-napra egyre jobban szeretlek Titeket... :oops:

Moncsi
KépKép
Kép

Kép
moncsiga
 
 


Drága Mónika
Nekem is könnyes a szemem.Olyan szörnyű dolgokat tud az élet produkálni. Lélekben Veletek vagyunk. Nézz Fannikára és erőt ad neked.
Szia Kata!
Jól vagy,minden rendben? Látom már több mint 28 hetes vagy.Hogy telik az idő!!!! Pussz neked.

szurikáta
szurikáta56
 
 


Sziasztók!

Mónika drága egy nagy ölelést küldők neked,itt potyognak a könnyeim mert annyira átérzem ami veled történik,hasonló cipőben jártam én is még a Robcsi előtt csak nekem méhen kivüli volt ami 8 hetesen derült ki és én is csak azt hajtogattam hogy de hát ver a kis szivecskéje élni akar és az az én babám bennem van,senki nem birt megvigasztalni.És mai napig néha eszembe szokott jutni,legutobb pár napja hogy most menne suliban idén ha...Sird ki magad gyászold meg mert meg kell.Ez kell ahoz hogy tul tudj lépni rajta.És ott van neked a kis Fannika ő erőt ad majd meglátod és ha rendbe jön a kis lelked ujra eljőn hozzátok ez a kis angyalka és beköltözik a pocakodban ujra egészségesen és még erősebben!
Puszi

Kép
póci
 
 


Édes Mónika!
Ugyanúgy vagyok mint a többiek! Már kiabáltam magamban, hurrá, könnyek szöktek a szemembe, aztán a hidegzuhany.
Mindenképpen dícséretet érdemeltek, hogy spontán fogant Nálatok a bébi. Talán, ha korábban kezdesz gyanakodni esetleg Veletek marad, de ne filózzunk azon mi lett volna! Sajna ez így van, az erős életben marad. Én is abban bízom amiben Bodzi, hogy újra ellátogat Hozzátok!
Itt van Nektek Fanni! Szeresétek a másik kis Élet helyett is!
(Hányszor történik ez meg úgy, hogy észre sem vesszük!)

Együtt bőgök Veletek!
Sajo
sajo
 
 


Drága Mónika!
Soraidat olvasva,kezdtem örülni,hogy lám ismét egy csoda!!Aztán továbbolvasva sírvafakadtam.mert ez igazságtalanság a sorstól..Annyira,de annyira sajnálom!!!!
Hidd el,bár nagyon nehéz lesz,ez a pici visszafog hozzátok jönni,most úgylátszik még nem volt itt az ideje..
Kívánom,hogy minnél előbb így legyen,és"túléljétek"ezt a nehéz időszakot!Nagyon sok erőt kívánok,veled,veletek vagyunk!!!
Sok puszi,és nagy ölelés neked!!!
Andi

Kép
cs.andi
 
 


Moncsika

Előszőr is verd ki a fejedből hogy rossz anyuka lennél azért mert nem megy ugy a szopizás mint ahogy a nagykönyvben meg van irva,sajnos van akinek nehezebben indul be mint a te esetetben is de sikerülni fog,ha nagyon akarod.De ehez az kell hogy ne görcsölj rajta és ne azért akarjad mert ez az elvárás ,hanem nyugodjál meg szépen lazulj el probálgasd még ha nem is elég a Nimócinak,akkor kipotolod nem döl össze a világ és szép lassan beindul,meglátod.Azért csináld mert jó nektek egymás közelsége,olyan bensőséges és probálj erre koncentrálni.Igyál sokat,(legalább 3 litert egy nap)meg enni is kell.És ha igy se müködik akkor sincs semmi baj,nem vet meg téged ezért senki aki igen az elmehet melegebb éghajlatra pihenni.
Elmesélek valamit,de csajok szépen kérlek ha ugy érzitek hogy tul sokat csacsogok magunkról és tul sok vagyok szóljatók mert nem haragszom meg.Csak azért irók le történeteket hogy esetleg hátha tudok segitteni ezzel is nektek.
Szóval:mikor kijöttünk a korházbol ugy hogy Robcsinak nem esett vissza a sulya mert már bent szépen szopizott,másnap megjelenik a kedves anyosom éppen akkor keztem el etetni a Robcsit ránk néz és közli hogy neked nincs elég tejed még és nem lakik jól a gyerek.És utánna is ahányszor taliztunk és látta ha etettem ezt a mondatát mindig elejtette hogy nem elég a tejem és éppen azért eszik a gyerek oránként vagy másfél oránként mert volt ilyen is.Ugy belém rakta a frászt hogy éheztetem a gyerekem hogy a védőnőm aki egy tünemény alig birta megértetni velem hogy minden rendben szépen fejlődik a gyerek sőt,sokkal nagyobb a korához képest,kiegyensulyozott ,alszik hidjem el hogy minden rendben.Majdnem elment a tejem,és mindannak ellenére hogy imádtam szoptatni sosem nyugodtam meg teljesen végig bennem motoszkált a félsz(18 honapos koráig szopizott),hogy biztosan elég neki a tejcsi?Mérleget béreltem és fél éves koráig mértem a gyereket minden etetéskor,és még igy is kétségeim voltak.Ezt csak azért irom hogy senkire ne hallgass csak a te ösztöneidre csinálj mindent ugy ahogy nektek jó mert egy egy rossz mondat vagy elvárás megtudja keseritteni az életed.

Egyépként én az alkohol mentes sörböl ittam minden este egyett,meg a Karamalz sőrt is kiprobáltam az is jó volt és az 50%-os őszibarack lé.

Kép
póci
 
 


Libus
végre megkaptam a képeket :D nagyooooooooooon szép a kis Anna.
Nagyon jó mindegyik kép olyan szépen látszik!
Kitartás a diétához!

Bodzi
továbra is gyogypuszi a kis Esztinek ,nagyon ügyi hogy ilyen jól viseli.És nagyon jó a Mei Tajos :D .

Julcsi
mi zujs?

Hanyatka
olyan jó hogy kezd be állni a napotok,ügyik vagytok,örülők nektek!


Zelecske
tudod már hogy milyen tortája lesz a kis 1 évesnek?
A kis éttermes csibész

:lol:...

Andi,Rencsi,Mici,Ercsike,Meláni,Szurikáta,Sajó nektek is puszi remélem nem hagytam ki senkit.

Andi,Rencsi

Kép
póci
 
 


Sziasztok Dragasagok!!! :D
Annyira edesek vagytok!!!!
Mindenkinek nagy oleles!!!!!!!!!!!!


A mi elso Babank pont egyidos volt Monika Fannikajaval, egyutt jartunk terhesgondozasra 3honapig... Annyira aterzem a fajdalmad Monikam! De meg 1x csak azt tudom mondani, semmi sem veletlen, oka van es barmennyire faj most, vegul megis boldog leszel!!!!!!
Egy egeszseges kisteso erkezik majd Fannikadnak!!

Kép
bodza2005
 
 


KicsiMoncsi! Ez a beszed!!! Sikerulni is fog!! En megrazasnak szantam, amikor leirtam, Te igenis kepes vagy ra,mert hatarozott, kemeny noci IS vagy!!!!
Sz.... le minden okoskodot es csinald, szeretettel, odaadassal, nem stresszelve, odafigyelve ivasra,evesre es beszelj Szopinenivel, ha kell, minden nap!!! Szepen atfordul majd a tapi-szopi arany csak szopiba, meglatod!!! Ha Nimoci bore szep, kiegyensulyozott, van pisis pelus eleg, akad kakis is, szep mustarszinu, gyarapszik is a draga hetente merve!!! /az is stressz,ha etetesenkent mericskelsz!!!!/, akkor nem lehet gond!!!!
Ha en azt neztem volna,h Eszti 50-70eket evett, bes...tam volna, h ehen fog halni. Tej-tipustol is fugg, h mennyire taplalo es az fontos, h a zsirosabb, taplalobb hatso tejet igya a Kisfiad!!!!
Orulok, h erzem, jo uton jarsz!!!!
A panik meg normalis ilyenkor!!! Ezert is vagyunk egymasnak, h segitsunk, ha elakadas van ;-) !!!!

Kép
bodza2005
 
 


Azt tudjatok,ugye,h anyatejes babanal az sem baj, ha heti 1kaki van?!
Meg valami, a most fel eves babas baratnomnel is igy kezdodott a szopi,ahogy Nalad Moncsi! Par het alatt teljese szopi lett a foleg tapi, kicsi szopibol /Iboly kellett hozza/.
Micike! Minden rendben????
Emerenc! Basszus, kint ragadtal a hoban Bebikem???

Kép
bodza2005
 
 


Móni! Az előttem szólók mindent elmondtak már.. Én is nevettem, sírtam örömömben bánatomban. Gyászold meg ezt kis meg nem születő életet, aztán gondolj arra, hogy ha ő képes volt egyedül létrejönni, akkor még van esélyetek spontán babócára!!! Ölellek...

Bodzám! Túúúúdom, anyummal pont a herpeszvíruson ugrottunk össze kb egy éve. Ja, meg bárányhimlőn, sömörön.. Amíg Lukács bentlakó volt, feszt náthás, voltam, vagy herpeszes. Erre ő az ujjával elkezdte az arcomon kenni a kenőcsöt, mert fehér volt, és félre is kentem.. Na gondolhatod, hogy nekiugrottam, hogy talán a homlokomig nem szeretnék herpeszes lenni. Természetesen én jöttem ki az egészből xarul.
Köszönöm a képeket! Nagyon szépek vagytok Mei-taiban! Esztinek az a sok haja?! Jaaj, imádom! :)

Szurikám! Jönnék én sűrűbben. Vagyis jövök, csak írni nincs mindig erő, idő. Most is elég sok meló jött be a jövő hétre. Ja meg egy alakuló ínhüvelygyuszi. Pusszt átadom!

Rencsi! Azért nem semmi vagy a tejcivel. Anyám... Még olvasni is elég volt.

Moncsi! A problémáddal nem terhelsz senkit. Néha elég egy jobb szó, és máris könnyebb megoldani mindent! Persze egy tragédia mellett a saját gondunk akár jelentéktelennek is tűnhet, de ez pont kell ahhoz, hogy értékelni tudd, amid van... És ahogy látom, te kapásból sikeresen pozitívra fordultál, akkor is szopiztok, amíg csak lehet, és különben is hajrá! Nehogymá' csak az én ciccem legyen a nyolcfogú által összeharapdálva! :)

Póci! Jaaaj ezek az anyósok. Nekem kivételesen jó kapcsolatom vele, de ő is jött már a "biztosan nem elég erős a tejed"-del. Lukács is sűrűn cicizett. Aztán hízott szépen, akkor nyugi volt, majd nem hízott és akkor megint csak bennem lehetett a hiba. Kellett volna még pótlást is adnoma kis pöcsösnek, de mákunkra, nem fogadta el, ha pedig véletlenül sikerült két-három kanálnyi sinlacot belediktálnom, sugárban hányta ki. Így, mivel anyósilag be voltam paráztatva, 5 hónapos Lukácsom elkezdte a hozzátáplálkozást. Most már egyedül akar enni. Kanállal.
Nagy csavargók vagyunk, bírjuk az éttermezést is. Apum volt teljesen elvarázsolva, hogy egy egyéves gyerekkel be tudunk ülni enni, ő is eszik és semmi zűrt nem csinál.
Emeletes tortát szeretnék. Sőt én akarom sütni.

A kislány, akiről írtam, hogy nem csinál semmit, elkezdett többet forgolódni.Gondolom felfedezte, hogy függőlegesen még érdekesebb a világ mert egyszer csak felállt! Sőt, bébikompozik! Remélem, ettől megerősödik és elkezd mászni is. Az fontos a fejlődéshez.

Kép
Kép
Kép
zel
 
 


Áhhá. Libus! Tényleg szép a neved!
De a lányod mééég szebb! :)

Kép
Kép
Kép
zel
 
 


Kisvejem Anyukaja! A nyolcfogue. :D A bebicomp nagyon karos!
Koszi a mailt es a dicserest is, cukker vagy!
Milyen tortika lesz??? Hetvegen unnepeltek, ugye?

Kép
bodza2005
 
 


Zel
Emeletes :lol: ,sokan lesztek ?És az szupi hogy te csinálod!Robcsinak is én csináltam az egyévesre is és a kettőre is a Thomásost,sőt mindig is én fogom ezt már most tudom :D .
Anyos...hát inkább hadjuk.
Bebicomp szerintem se jó inkább szabadon engedni a földön mozogni hadd csináljon amit akar.

Bodzi
Itt is köszi az emailt :D

Pusszancs mindenkinek :D

Kép
póci
 
 


Én tudom, hogy nem jó a komp, de legalább már nem csak a plafonról lóg a kislány abban az ugrahintában, vagy fekszik hanyatt.. Csak remélem, hogy a kiscsibe okosabb lesz, és ügyesebb és leszokik a kompról és elkezd egyedül közlekedni.

Jaaaa, az anyjával én beszéltem. Amikor írtam nektek, hogy szerintetek mit kéne csinálni, utána összeszedtem magam és Lukáccsal elmentünk csajozni. Sikerült mindenféle körbedumálás, hátból támadás meg megkerülés ilyenek nélkül leülnöm és szólni a maminak, hogy ez így nem túl jó, a baba nem azt csinálja, amit illene ennyi idősen. Ő teljesen megnyugodva mondta, hogy a gyerekorvossal beszéltek már, és azt mondta várjanak még, mert a baba lusta csak. Na, mondom, ennyit az orvosukról és én megtettem amit kell. Most örülök, hogy végre mocorog a kiscsaj és talán nincs semmi gond, csak tényleg lusti volt..

Lesz szülinapi buli. Szerintem sokan leszünk, de nem egyszerre. Mindenki kisgyerekes a családban, a tesómék és a keresztlányomék is. Vagyis ott ők a kicsik.. :) Szóval így a babók alvásától függően fognak érkezni. Ami még jó is, mert nem egyszerre lesz tömeg.. :) Kb16-18 vendég :)
Bodzilim! Gyertek Ti is! Egy füst alatt az eljegyzést is megtarthatjuk! :)

Méééé nem alszunk??? Mindjárt holnap..

Kép
Kép
Kép
zel
 
 


Sziasztok!

Mónika,
Nagyon nagyon sajnálom, ami veled történt. Borzalmas lehetett ezt átélni, a nagy boldogságból hirtelen csöppenni ebbe a nagy szomorúságba...
Nem tudom miért tette veletek ezt a sors, de valami értelme kellett hogy legyen, ami csak később fog kiderülni. Nagyon drukkolok nektek, hogy ez a kis lélek hamarosan egy egészséges pici testben visszatérjen hozzátok!
Addig pedig sok sok ölelést küldök neked, és reménykedem, hogy Fannikád szépen lassan, ha nem is feledteti, de homályosítja a szomorúságodat.


Moncsi,
Örülök, hogy nem adod fel! Próbálj minél többet pihenni (bár gondolom anélkül is próbálsz hogy én mondanám:)), akkor a tejcihelyzet is jobb lesz, meg a hangulatod is!

Zel,
Hú, emeletes torta :) De jó dolga van ennek a kisfiúnak:) És mekkora buli lesz, azta!

Velünk minden ok, nem úgy tűnik, hogy Szonjus ezen a hétvégén akarna kibújni. Tegnap mindenféle jót csináltunk, még megvettük neki a hiányzó dolgokat. Nem tudom, milyen kis receptorai vannak, de ha bababoltban vagyunk, róla beszélgetünk, azonnal olyan mozgolódásba kezd :) Este még vacsorázni is voltunk, a kedvenc helyemen, aztán átrendeztük a hálószobát, betettük a bölcsőt! Annyira szuper, ott van közvetlen mellettem, hihetetlen! :oops:
Amúgy jól vagyok, de nagyon gyakoriak már a jóslófájások, és a kocsiban ülést nagyon nehezen bírom már (összepréselődik Szonjus). Egyre izgatotottabbak vagyunk, folyamatosan azt kérdezgetjük egymástól, hogy vajon mikor bújik ki a kicsilány? Ami miatt egy icipicit aggódom, az a fejecskéje, mert az 2 héttel nagyobb, mint úgy általában a többi mérete, remélem sikerül majd természetes úton megszülnöm. Ha császár kell, akkor az kell, természetesen elfogadom, de úúúgy szeretném 'hagyományosan' megszülni....
vjulcsi
 
 


Smónika,
annyira sajnálom, hogy most nem sikerült a csoda!! Előbb olvastam Mukit a másikon most Téged , én is megkönnyeztem a soraitokat! Ha most még félig szoptatósan és rendes mensi nélkül megfogant egy baba biztos sikerül és hamarosan újra hívhatod Apánkat.

Moncsi,
de jó, hogy már így biztatod magad! Most a Ti életetekben igenis ez a legfontosabb probléma emiatt ne szégyeld magad!
Sajnos vannak emberek akikkel sokkal nagyobb tragédia történik csak a tv-t bekapcsolod már látod, de a környezetnek és neked most a Ti gondotok legyen a legfontosabb. Esetleg mikor nagyon elkeserednél akkor gondolj arra, hogy "hello Moncsi mit sírsz nem vagy te olyan rossz helyzetben" :))))) de ezt csak úgy önmagadat leszúrva mondjad, mi nem fogunk bántani, ha panaszkodsz akkor sem :)

Póci,
ezek az anyósok!!! Szegények! Tudod, hogy neked is menyed lesz??? :)))) sajnos a fiús mamák elsárkányosodnak még a jó fejek is. remélem én is megérem a sárkány kort egyszer :))

Zel,
mindig olyan jót mosolygok az írásaidon , aztán ránézek Lukács arcára és akkor még jobban. Nektek is lesz szülinapi party??

Bodzi,
Esztili hogy van? Száradnak már a pöttyök? Amúgy beoltattad volna ovoda előtt?
Aranyos vagy , hogy hiszel a fülgyógyulásomban! Érzem a halláscsökkenést és bántanak az éles hangok. Holnap megyek vissza a fülészetre, lehet hogy kiírnak a vizsgálat alapján egy infúzio kúrát.
Rencsike,
még nem kaptad meg a levelet??? Hétfőn adtam fel :twisted:

Julcsi,
mi ez a csönd???
Kata,
hogy vagytok? Kész a szoba? Függöny, szőnyeg?

Libus,
tegnap szép idő volt ,gondoltam rád biztos kint tevékenykedtél.

chilike,
most már igazán rakhatnál föl újabb képeket! Vagy apa, neki talán több ideje van.
miciona
 
 


Julcsi,
közben jelentkeztél! Akkor a jövőhéten valószínű megszületik Szonja? Várom Őt!!!
miciona
 
 


Monika! Jaj, pedig olyan nayon jól indult a hozzászólás! Olyan hülye dolog, de én még reménykedem (pedig a kis ikerünkkel ugyanez volt a helyzet, de akkor is reménykedtem!) Úgyhogy én csak akkor hiszem el, hogy vége lesz, ha tényleg vége lesz!!! Addig csuriban kezem-lábam!

Bodza! Ez nehéz ügy, mert ugyanaz a virus okozza, mint a varicellát, igy a lappangása ugyanannyi. A kiütések megjelenése előtt 1-2 nappal kezdődik a kórokozók üritése és a hólyagok leszáradásáig biztosan tart. No most itt a gubanc, mert az övsömör úgy alakul ki, hogy a viruskák egy fertőzés után jól elbújnak a szervezetben. Amig látensen vannak jelen (elbújva) a beteg nem fertőz, de bármikor fellángolhat a fertőzés (legyengül az immunrendszer, a viruskák előbújnak, szaporodni kezdenek) és ilyenkor fertőz az övsömörös beteg (olyanokat, akik még nem voltak fertőzöttek). No ezt előre sose tudjuk mikor következik be.

Zel, Póci! Köszönjük a dicséreteket! :D Nekem is annyira szép a kislányom, de azt hiszem nagyon elfogult vagyok! :wink:
Hát gyerekek, nekem áldott jó anyósom van. Igy elnézve, kinek milyen kedves beszólású anyósa van, még jobban értékelem az enyémet!

Miciona! Kivételesen épitőanyagokat néztünk (a következő két hónapban ablakcsere, szuterén szint kipucolása-falak felhúzása, tetőtér részleges szigetelése, kert egy részének gyerek kompatibilissé és kutya mentessé tétele lesz a projekt.) meg megvettünk Annának szinte mindent. Már tényleg nagyon kevés dolog hiányzik.
Remélem a fiúk végeznek két hónap alatt azzal a sokmindennel, amivel kell.

Melania, Ercsikati! Irjatok ti is!
Melania! Várom a képeket a babáról!

Kép
kislibus
 
 


húú csajok annyi mindenre szeretnék reagálni és szeretnék visszaolvasni is hogy kivel mi van, de egyszerűen képtelen vagyok.

én a nagy határozott ororszlán darabjaimra hullottam, most is az alvás időmből irok nektek, nagyon nagyon boldog vagyok, semmi bajom nem lenne, ha nem lennék kialvatlan és fáradt, ezt nagyon nehezen viselem, sajnos a férjemmel is egyre kevésbé találom meg a helyes hangnemet, biztos a fáradság kimerültség miatt van, de ő nem szokott hozzá ehez a bunkó stilusomhoz, igy elég sok a vita, aztán meg jól kibőgöm magam és elhatározom, hogy másnaptól másképp lesz. Nem egyszerű.

bodzi, moncsi, rencsi, hanyi nektek küldtem képet a csajokról légyszi küldjétek tovább a többieknek, köszike, bocsika de képtelen vagyok mindenkinek elküldeni.

akkora öröm a gyerek és soha egy másodpercre nem adnám át a gondviselését senkinek, még a férjemnek is nehezen, ebből is vannak a viták, hogy mindenért rászólok, hogy ne igy ne úgy csináld stb, de rohadt fáradt vagyok.-

szoptatás
Moncsika nem tudtam még elolvasni konkrétan mi a helyzet, de én is ma döntöttem el, hogy vagy az egyiket vagy a másikat abbahagyom(mámint vagy a szoptatást vagy a tápszert). átlagba 3-4 órát alszanak a babák és ebből minimum 1,5-2 óra megy el azzal, hogy szoptatok,(gyerekenként 20 perc) aztán etetek cumisüvegből, ez is kb ugyanannyi idő, a többi idő a pelenkázásé, orrszivásé, stb. Szóval ez igy nem jó. Egyik nap megpróbáltam csak szoptatni a kicsivel kezdtem, lemértem elötte utánna, 40 g szopizott, elaludt gondoltam jól lakott, letettem az ágyába elkezdett orditani múszály voltam megeteteni, még evett mellé legalább 60-tápszert. Úgyhogy nem jött össze a csak szoptatás, a nagyobbal már meg sem próbáltam. Átlagba ketten úgy 180 körül esznek egy kajálásra, az a napi 6-7 szeri etetésnél már , több, mint 1 liter tejnek kéne lennie, nekem ehez képest max 100-at sikerült leszivnom, plussz amit megesznek ők a ciciből. nagyon szeretnék szoptatni amig csak lehet, de a sirógörcs szélén állok amikor azt látom, hogy nem elég, és múszály vagyok adni tápszert, közben meg félek,hogy leszoknak a ciciről, igy is éjszaka ha nagyon éhesek nincs türelmük szopizni alig várják a cumisüveget.

az infacolt elkezdtem nekik adni, péntek óta, de képzeljétek attól fáj a hasuk. Mármint, ha nem adok nekik akkor kicsit nyekeregnek, tekeregnek, e ennyi, ha meg adok nekik sokkal többet eszenke legalább 20-30 ml-vel és hiába adom nekik az infacolt, sirnak görcsösen összehúzzák magukat, tegnap is az egyik etetéstől-etetésig orditott, na ilyenkor tudok én is kiakadni. Nem birom, ha sirnak.

zel
nagyon aranyos amit irtál, legaléább kicsit megnevettettél. Az abaj, hogy én se nem eszem se nem iszom eleget. Próbálok, de csak akkor jön össze, ha valaki elém rakja a kaját meg az innivalót.

Én azt hittem hogy olyan meghitt ez az időszak, hogy az ember szerelmesen összebújik a férjével meg a gyerekeivel, úgy mint a képeslapokon :lol: , közben meg a való világban, ha le tudok tusolni és alszom 3 órát akkor aznap már jó napom volt.
Persze nem panaszkodom, imádom csinálni, csak van egy csomó dolog amire az ember nem készült fel előre.

na megpróbálok kicsit visszaolvasni, habár az egyik bébi már nyüszmög,
bocsi hogy csak magamról irtam puszilok mindenkit és kitartás csajok

julcsikám rajtad a világ szeme :wink:
chilike1
 
 


Még nem olvastam vissza, csak azt a részt, amit Chilike a szopiról írt:
"Egyik nap megpróbáltam csak szoptatni a kicsivel kezdtem, lemértem előtte, utána, 40 g szopizott, elaludt gondoltam jól lakott, letettem az ágyába, elkezdett ordítani múszáj voltam megeteteni, még evett mellé legalább 60-tápszert. Úgyhogy nem jött össze a csak szoptatás, a nagyobbal már meg sem próbáltam. Átlagban ketten úgy 180 körül esznek egy kajálásra, az a napi 6-7 szeri etetésnél már , több, mint 1 liter tejnek kéne lennie, nekem ehez képest max 100-at sikerült leszívnom, plussz amit megesznek ők a ciciből. nagyon szeretnék szoptatni amig csak lehet, de a sírógörcs szélén állok amikor azt látom, hogy nem elég, és múszáj vagyok adni tápszert, közben meg félek,hogy leszoknak a ciciről, igy is éjszaka ha nagyon éhesek nincs türelmük szopizni alig várják..."
Sokadszor írom, h Eszti SOHA NEM EVETT 50-70nél többet!!!!! Mégis igen jó súlyban volt mindig!!!! Másik dolog: Amikor a 40g után sírt, akkor miért nem tetted vissza cicre??? vagy leginkább még amikor bealudt, miért nem próbáltad finoman felébreszteni, megnézni, kér-e még?? Megnézed ezeket Chililány?
Ibolyt nem szeretnéd kihívni? Szívből javaslom!!
Szerintem egy babával sem semmi, h ez jól működjön, szuper fontos praktikákat tudna Neked mutatni az ikrecskékhez. Nem szeretnék erőszakoskodni, csak segíteni, ha hagyod. :D
Ne add fel a szopit Chililány!!!! Csak a legeleje lesz nehéz, meglátod!!!
Nagyon-nagyon drukkolok!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Puszik!!!!!!!!!
Olya ügyes vagy!!! Én is türemlmetlenebb voltam EsztiApuval az elején, ez majd helyreáll, ne félj!!!!
Este folytatom Lányocskáim!!! Jó? Cuppppppp

Kép
bodza2005
 
 


Chili! Egyszerre szoptani nem próbáltad őket? Tudom, irtad azért nem tetszik ez a megoldás, mert nem marad elég idő egyik gyerekre sem, olyan rohamtempóban kell pelenkázni ebben az esetben. Viszont igy meg neked maradna több időd magadra. (főleg, ha valaki besegit, pl. ha szoptak a babák, az egyik babát valaki más eteti üvegből és váltogatjátok, igy kvázi egyszerre kész lesztek a két baba etetésével.)
Ami a férjedet illeti, hagyd, hadd csinálja, hiszen már van egy lánya olyan nagy galibát csak nem csinál, és legalább mikor ő a babákkal foglalkozik, letussolhatsz, vagy ehetsz pl.
Kicsit légy könyörületesebb magadhoz, elhiszem, hogy szivesen csinálod, de néha add át a babagondozást, ha ennyire kifáradsz. Tudod, a babák is megérzik, ha fáradt-ingerült vagy (mégha a hidegzuhany csak a férjedet éri, akkor is).
A 100-at úgy szivtad le, hogy nem szoptattál előtte, hanem ami volt, leszivtad? A babák többet tudnak ám leszivni, meg Bodza is irta, hogy közvetlen az aktuális szoptatás alatt is termelődik a tej.
De ha csak a 100-at vesszük alapul, akkor is van 700-800 ml. tej naponta, azért az bizony sokkal jobb mint a semmi!
Ne gondoltátok át esetleg, hogy anyukád mégis besegitsen néha-néha? Tudom, ez meg a férjednek nem annyira tetszett, de talán meggondolná magát, ha látná, hogy nyugodtabb lennél utána.
Belegondolok mi lehetett Ágiéknál a 3-as ikrekkel!!! :roll:

Ági! Szolgálhatnál néhány tanáccsal esetleg, ha olvasol minket!

Kép
kislibus
 
 


Chilike
Nagyon át tudom érezni a fáradságodat és kimerültségedet.
Biztos hallotad és ismered a gyermekágyas időszakot,ami 6 hét.Ez egy nagyon jó dolog,és nem véletlenül alkalmazzák.Ez a mama és a gyermek érdekét egyaránt szolgálja.Amennyiben meg tudod oldani és van segítséged aki szóba jöhet és a nap nagyobb részében ott lenne veled ne utasítsd vissza,ez nem ciki. Gondolj bele hogy csak az a dolgod hogy egyél,tisztába teszed a gyerekeket és szinte mellre teszi neked a kicsiket. Pihenésre szolgál ez az idöszak. Így csak az éjszaka az amikor több dolgod van,de akkor meg ott a férjed és ő is tud segíteni. Szervezd meg és élj a lehetőséggel mert ki fogsz merülni teljesen. Nem tudom hogy manapság szokták -e ezt csinálni. Lehet hogy most ez maradiasan hangzik de szükséged lenne rá. Én ott voltam a lányommal és mindent megcsináltam neki.A menyeimnek is segítettem az első 2 hétben.Nekem meg az anyósom segített annak idején. Kérlek ne vedd rossznéven tölem amit leírtam neked.

szurikáta
szurikáta56
 
 


Meg nem tudtam visszaolvasni,csak az elozohoz meg annyit, h ezg is irtam mar, talan olvastad Chililany, h attol, h nem jon a fejessel, meg VAN a ciciben, a Babak azt kivaloan ki tujak szopizni!!! Ne hidd, h akkor annyi, nincs tobb!!! Kozben is termelodik, nem fogy el!
Mi lenne, ha fejnel, szopiznanak es azt meg oda tudnad adni pluszban, igy a fejes utan eleve a laktatobb es taplalobb hatso tejet szopiznak ki, nem faradnanak el az elso tej szivesa alatt es maradnanak ehesek, mivel az kevesbe taplalo? Na? Megprobalod Bebikem?

Kép
bodza2005
 
 


Libus! Nekem is eszembe jutottak Agiek. :D
Chilike! Szerintem sem lenne rossz,amit Szurika irt!
Az anyatej most nagyon fontos, nem csak az immunrendszer miatt, a belflora, emesztes stb. ezer dolog miatt meghatarozo a jovore nezve, nem szabad feladnod!!! Az nem baj, ha megfeleloen csinalod es potlas kell, de amig modod van ra, az anyatej legyen az elso. En azert fors irozom Ibolyt, mert mi vesziteni valod van, ha kihivod? Nyerni viszont rengeteget nyerhetsz es ha elmondja a praktikakat es tanacsokat, Te dontesz, h megfogadod-e, de kesobb nem fogsz magadnak szemrehanyast tenni, h mindent megtettel-e. Tudom, most kilatastalannak tunik minden, de azert ez az idoszak sem tart am orokke. Tul kell elni faradtsagilag, ez igaz es nem konnyu, de egyre jobb lesz a helyzet, meglatod. Repul az ido /sajnos/.
Zelecske! Eljegyzesen jot mulattam. :D Mikor lesz a nagy nap? Tortika milyen lesz?

Kép
bodza2005
 
 


MicccM! Igen, szaradnak, szerencsere az arcocskajan pl. alig volt, ott csak 2potty kis sebe latszik. Ez az egy volt, ami ellen, a szovodmenyek miatt oltatni akartam... Gondoltad?
Fu, remelem, ez az infuzio helyrerazza a dolgokat! Brutal ez! Milyen virus okozta? Honnan kaptad? A francba vele!!!
Apcikad hogy van, a kis nepszeru? ;-)
Libusom! En is ultettem tavaly elott hoviragot, kankalint es hunyort. Gyonyoruek voltak. Iden at kellett oket telepiteni, a mar termo fugebokrommal egyutt es az ezer tulipan, nefelejcs stb.
Hat, a fuge sajna ugy tunik, nem elte tul. Jo sok feladat van, de AnnaKatinka szuper otthonba erkezik majd! :D
/En nem szoktam kiszedni a tulipanhagymakat :-( /

Kép
bodza2005
 
 


na jöttem egy percre, igaz délután mégsem tudtam aludni, de közben átgondoltam sokmindent és máris jobban látom a dolgokat.
egyébként köszi mindenkinek a biztató szavakat, dehogy veszem tolakodásnak, örülök, ha segitetek.

De gondoltam rá, hogy felkeresem Ibolyt csak semmit nem tudok róla, gondoltam majd moncsiól elkkérem a számát vagy valami...
de a gyerekdoki is mondta, hogy ad egy ikres kismama telószámát, itt lakik nem messze , hátha tud segiteni, tanácsot adni.

abszolút nem szeretném feladni a szoptatást, mert nagyon szeretem közel érezni a babákat meg tudom hogy az a fontosabb nem a tápszer, de nem is gondoltam volna, hogy Esztike is 50.70 szopizott és az elég volt én azt hittem annyi tejnek kell lennie mint amennyit megesznek tápszerrel együtt(szóval szopiznak 40-et meg 60 tápszer szóval az 100x2 gyerek és annyi tejem nincs-még-)

de van segitségem, anyum is kiszokott jönni, habár jön a papirforma, amit irtam julcsikának régen teljesen úgy van, nem hiába ismerem a saját anyukámat, imádja a gyerekeket, most is mesélte az előbb a telefonba, hogy megszokta szoritani a kezét a Lilike, meg igy oldalra ránéz van nekik "titkos jelbeszédük" stb :lol: szóval teljesen odáig van meg vissza , de sokmindent másképp látunk. Például ha kinyitom az ablakot szellőztetni(persze nincsenek a szobába a gyerekek), 1 perc múlva becsukja, hogy elég volt kimegy a meleg. Egyik nap takaritás közben kértem h prontozza le a bútorokat a szobába, persze megint nem voltak ott a gyerekek, de nem prontozta, csak sima rongyal törölgetett, mert szerinte nem jó a pronto a gyerekeknek.stb, stb. szóval mindent úgy csinál ahogy ő jónak látja nem úgy ahogy én, de mindegy, ezeken most nem is állok le vitázni.

A héten elmegyek fodrászhoz meg kozmetikushoz akkor is jön ki vigyázni a babákra(mindig küld mindenhova, alig várja, hogy ő lehessen a gyerekekkel :lol: ).

Visszatérve a szoptatásra, legjobban a tápszerezést szeretném elhagyni, de ahoz meg kéne hogy legyen elég tejem.

Nem egyszeree a 2 babát még nem próbáltam szoptatni, igy is furdal a lelkiismeret ha az egyiket még etetem a másik meg már sir hogy éhes és sürgetnem kell azt aki eszik. Olyan hülyeségeken tudok ám lelkizni....

bEszéltem ma egy barátnőmmel, igy kicsit megnyugodtam, hagyom a férjemet is érvényesülni, tényleg szar lehet hogy folyamatosan okitom.

ja és még valamire rájöttem ma.
Amikor adtam az infacolt többet ettek, a kicsi is megevett 100-at a nagy meg 120-at és biztos azért is fájt a hasuk mert nem tudta ezt a mennyiséget feldolgozni. Ma már nem adtam nekik az infacolt, eddig nem is fájt a hasuk, igaz kevesebbet is ettek a kicsi kb65-öt a nagy meg úgy 80-at de teljesen jól elvannak, alszanak, nyugodtak és nem is nyekeregtek, úyhogy úgy látszik nekünk nem vállt be az infacol, vagy lehet hogy feleslegesen adtam nekik mert nem hasfájósak(kopp-kopp).

köszi a biztatást még1x, puszi csajok, olyan jó hogy vagytok :wink:

holnap itthon lesz a férjem megpróbálok majd jönni..
chilike1
 
 


Ne csak az ikres kismamit, mert konnyen lehet, h szamara nem fontos a szoptatas. Persze mindenben hasznos lehet a tapasztalata, de speciel szoptatasban szakembert kernek/kerdeznek. www.iboly.hu
Itt megtalalod a szamat es hivd ki, nem banod meg Chilike. En a heten kihivnam, h ami jo, ne romoljon el es azert, h konnyebb legyen, illetve, h megerositest nyerj!
Puszikak!!!!
Hanyi! Valaszoltal azota Ibolynak draga?
Hogy vagytok?
Rencsikem! Amit leirtal, h volt, le a kalappal!!!!

Kép
bodza2005
 
 


Chilim! A faradtsag rossz tanacsado, fogadj el segitseget, de senkire ne hallgass, csak Magadra szopi-ugyben. A szivedre Bebikem! :D
Minden jol alakul, meglasd!!

Kép
bodza2005
 
 


Iboly kimegy hazhoz. Monikanal, Moncsinal, nalunk is volt. Hanyinak levelben segitett, Nekem is segitett a mellgyuszinal telefonon. Nagyon korrekt aron megy es addig van ott,amig mindenben nem segitett es Te nyugodt nem vagy. Ha kell fel napot ott van, ugyanazert a penzert. Az utazasat /benzin/, ha levonom, minimalis osszegert. A honlapon megtalalod ezt is! Hivd ki!!! Legyen ott Anyud is, talan akkor kesobb nem szol bele, ha latja/hallja, mi a helyes. A technikakat is megmutatja. Minden kerdesedre valaszt kapsz. Erdemes osszeirnod, mire vagy leginkabb kivancsi, miben szeretnel tanacsot kapni. A szopizasi technikajat is megnezi a Babaknak es a szajpadot is pl. hogy nincs-e mondjuk gotikus + mas hasznos dolgok. Cicikkel kapcsolatban is segit. Na pussssz!!!!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára bodza2005 2010.03.08 00:41-kor.

Kép
bodza2005
 
 


Chili! Még mielőtt félreértenéd. Csak segíteni szeretnék, nem okoskodni!!!! :) Saját bőrön tapasztaltból, bár csak egy gyerek mellől..
Lukács ritkán volt szopikor mérve. Az elején leszögeztem a dokinéninek és a védőcsajszinak is, hogy ezzel hagyjanak a fenébe, mert nem fogok egy mérlegelés miatt idegbajos lenni. Szóval nagyritkán azért kíváncsiságból megtettem. Lukács sem szopott 70 felett. A csajok meg még picurik, nem is hinném., hogy folyamatosan 100-akat kéne tolniuk. Ha túl esznek naná, hogy fájhat a pocikájuk. A kakikájuk meg elég szépen fog árulkodni. Ha "szép" krémes, akkor minden okés, jól hasznosítanak, nincs olyan tejci a kis beleikben, ami nem emésztve ment tovább. Ha pedig olyan kis fehér csomókat "túrósnak" hívta a dokinénink, látsz benne, akkor lehet, hogy túlették magukat, vagy rövidebb idő alatt többet ettek, mint a pocakkapacitás bírta volna. Így nem szépen feldolgozva vonul át rajtuk a kaja (tejci)..
Segítséget meg tessék szépen kérni, ha adják, elfogadni. Nekem a mai napig jön anyum, akár fél napokat is itt van velünk. ( Ja én melózok is itthon. ) Apum sétáltatja rengeteget Lukácsot. Anyósom most épül fel a spárgájából, de amíg járóképes volt, ő is mindig vigyázott a picire. És tudod, ami neked óriási segítség, az nekik nem feladat, hanem bazi nagy öröm. Ha csak fél órára is kiveszik a babákat a kezedből már enni tudtál, vagy hajat mosni.. :)
Hú, még valami, ha leteszed valamelyik kicsit a cici után aludni és felébred, rövid időn belül, simán tedd vissza ciccre. A "használtra". Van abban még bőven! :) Lehet, hogy nem is nagyon éhes, csak még egy kicsit anyucizna, melegedne a kezedben, hallgatná a szívedet.
A pároddal meg szépen beszélj.. Elrontani nem fogja a csajokat. Sőt ők lesznek a legnagyobb szerelmesek. Hagyd, hadd gondozza őket, nehogy megijedjen, aztán később meg már nem mer majd segíteni. Bajuk nem lesz, max te röhöghetsz jókat, ha őt is lepisilik, lekakilják! :)
Enned meg kell! Különben hogy akarsz szopiztatni??? ( Én sem ettem mindig, aztán rájöttem, hogy van fagyasztó, lehet egyszerre többet is főzni.... Anyám meg bármit idetenne, meg anyósom is. )


Bodzim! Örülök, hogy szépen gyógyulnak a pötyikék! A gyerekeink eljegyzése a nagy nap? Vagy Lukácsom szülinapja? :wink: :lol: Szombaton lesz . A szülinap. Jaj, nagyon várom. Hihetetlen. Most jöttünk csak haza a kórházból és nesze, elment egy év. Mi mindent csináltunk már egy év alatt??? Két hónaposan tengernél volt, nyaraltunk itthon is, úszni jártunk babauszira, úszott a gyékényesi tóban is. Kirándultunk ezer felé. Megtanult mászni, mászni, ülni, járni, eszik mindent és kiabál utánam, hogy ana, ana.. Na persze reggel első szó: apa?? Nézi apja helyét az ágyban..

Libus! Akkor mi kivételek vagyunk. Az én anyósom is tök jó fej. Van, hogy jobb anyám, mint az édes, az meg a legjobb barátnőm tud lenni.

Julcsi! Ja, jó dolga. :) Majd jövőre te is emeletes, rózsaszín, virágos tortákat fogsz neten lesni, hogy Szonjának milyen lenne a legszebb! Erre fogadni mernék!

Mici! Hű, ez a fültéma nem semmi. Remélem az infúzió rendbe teszi majd..
Nekünk party? Lukács bulijával egy füst alatt! :) Mindenki kisgyerekes, így a kicsik összeülhetnek a gyerekszobába duhajkodni, mi meg nagyobbak majd sityiben megiszunk egy üveg pezsgőt. Ja én tutti szétbőgöm majd a fejem, mert olyan kis érzékeny a lelkületem, apum majd asszisztál, mert ő még bőgősebb. Jó buli lesz! :)

Yamikám!!!! Jaaaj, annyira akartam írni neked is!
Miket csinál Lukács? Írom, de olyan elfogult vagyok, hogy csak na. De nem baj, ugye? Mi is jártunk úszni, csak feszt begyulladt a kis füle, így abbahagytuk, de azóta is simán bedugja a fejét itthon is a víz alá, ha a szájával akar valamit kivenni a víz alól. Az miért jó, még nem tudom, de olyan boldog vigyorral tartja a játékokat olyankor a fogai közt, hogy meg kéne zabálni. A hajmosás fel sem tűnik neki. Karácsony előtt elindult, alig 9 1/2 hónaposan.Teljesen biztosan közlekedik már egyedül, ha esik-kel, abból tudom, hogy elfáradt. Sok éneket, mondókát ismer, úgy, hogy tudja, mikor kell tapsolni, táncolni, vagy topogni közben. Lemászik, felmászik ágyra, kanapéra. Pakol ezerrel, de ha kérem, hogy hozza nekem, vagy adja oda valakinek, ami a kezében van, megkeresi, akinek mondtam és oda is adja. Csak pépes kajával kell etetnem, a többit egyedül eszi meg. Nyolc foggal, hajjjaj, mire képes. Mellette rendesen szopik még. Nem kell külön főznöm neki, csak ritkán.
Bátor, vagány kiscsávó. Elég közvetlen, nem félős, ijedős. Idegen helyen gyorsan feltalálja magát.
Csajozik, kérésre csábosan néz. Meg mérgesen is tud, még morog is hozzá.
Ha olyanja van, jön, bemászik az ölembe, ölel, bújik hozzám, simogatja a hajamat, arcomat.
Egyik napról a másikra nem iszik üvegből, cumija van, de soha nem használta a rendeltetésnek megfelelően. (Nem is bánom)
Kicsit akaratos, vagyis inkább nagyon, de általában észnél vagyunk és talán akkor nem nő a fejünkre. :)
A mosolya a régi, nyolc foggal felturbózva, ,meg egy csomó szőke hajjal megfejelve. Igazi kis pasi.
Mesélj te is magatokról!!!! Ne csak egy pillanatra gyere! :)
Uszis kép::

Kép Kép

Na megint sok lettem... Szóljatok rám nyugodtan!

Kép
Kép
Kép
zel
 
 


Cukiiiiiiiiiiiiii a kisVejem!!!!!!!!! :D
Milyen tortika lesz???


Ő Iboly, 3 fiú édesanyja amúgy.
Kép

A honlapjáról tettem fel, hogy Chilikénk tudja, ki Ő és hívja fel szépen.
:wink:

telefonon:
06 30 583-4877
reggel 9-tõl este 6-ig,
sürgõs esetben este 10-ig


e-mail-ben:
segits@iboly.hu

Kép
bodza2005
 
 


Félig emésztett tej és hasfájás

Egyre jobban terjed az a tévhit, miszerint nem szabad kétóránál gyakrabban mellretenni a babákat, mert akkor a félig emésztett tejre ráeszi a frisset, az erjedni kezd és hasfájást okoz. Mint minden tévhitnek, ennek is megvan a valós eredete. Mi is ez?

A kisbabák nem óramû pontossággal szeretnének szopizni. A szoptatás nem csak etetés, hanem itatás, vigasz, közelség, melegség, mama íz, mama illat. Ebbõl következik, hogy egy kisbaba bármilyen gyakran felkéredzkedhet a mellre. A gyakori, igény szerinti szoptatás biztosítja a kisbabának mindazt, ami a jogos szükséglete. A legtöbb édesanya azt tapasztalja, hogy kisbabája a délelõtti órákban nyugodtabb, egyszerre többet szopik, de ritkábban, míg délután olyan, mintha folyton éhes lenne, állandóan a mellén szeretne lenni. Növekedési ugrás idején a kisbaba egész nap szopizni akar, szinte megállás nélkül, majd néhány nap alatt megtermeli magának a több tejet. Nagy melegben a babák gyakran szopiznak, de egyszerre keveset. Ha a mama ilyenkor mindig átteszi a babát a másik mellére, akkor a csecsemõ csak az úgynevezett elsõtejet fogja kiszopizni, ami laktózban gazdag. A bélbolyhok felszínén lévõ laktáz enzim nem bírja a rengeteg tejcukor feldolgozását, a cukor erjedni kezd, gázok keletkeznek és ez a folyamat komoly hasfáját okozhat a kisbabának. Tehát nem a gyakori szoptatás, hanem az elsõtej-hátsótej mennyiségének aránytalansága okozza a hasfájást!

Mi a teendõ? Semmiképpen sem az, hogy nem hagyjuk a babát igénye szerint szopizni. Érdemes arra biztatni a mamát, hogy hagyja minél tovább egy mellen szopizni a babát, mielõtt áttenné a másikra, hogy alaposan kiürítse a mellet és hozzájusson a hátsótejhez. Ha a baba nem akar pár percnél tovább a mellen maradni, akkor nem kell erõltetni, viszont érdemes a következõ 2-3 órában ugyanerre a mellre visszatenni. Nagyon bõtejû mamák esetében lehet javasolni az alkalmanként csak egy mellbõl való szoptatást, sõt extrém esetekben az is elõfordul, hogy 4-6-8 óránként kell mellet váltani. Eközben természetesen fejni kell a másik mellbõl, mindig annyit, hogy ne feszüljön.

Irta: Rózsa Ibolya, IBCLC

Kép
bodza2005
 
 


Általános gyarapodás
(üteme és mértéke egyénenként változó)

Elsõ 3-4 hónapban
113-227g/hét

4-6 hó között
85-142g/hét

6-12 hó között
42-85g/hét

Kép
bodza2005
 
 


Milyen gyakran szoptasson a mama?

Az anyatej gyorsan, könnyen emészthetõ, igazi bababarát táplálék. Az elsõ napokban néhány kanálnyi kolosztrum van a mellben, ezt az immunanyagokban gazdag elõtejet a baba elsõ oltásának is szokták nevezni. Az újszülöttnek nincs is szüksége másra. A laktózban gazdag kolosztrum elõsegíti a meconium ürülését, a felesleges billirubin távozását. A billirubin 98 százaléka ugyanis a széklettel ürül, az igény szerint szoptatott, kizárólag anyatejet fogyasztó babák általában kevésbé sárgulnak be, mint cukros vízzel, teával itatott társaik. Az egészséges kisbabák általában 8-12 alkalommal szopiznak naponta, de akár 16-szor is. Jó, ha egy-egy szoptatás során mindkét mellét fölajánlja a mama, így elegendõ stimulus éri a melleket, több tej termelõdik. A tejmennyiség kétharmad része ugyanis a szoptatások idején termelõdik, két szoptatás között csak mintegy egyharmada. Ha hosszabb idõ marad ki két szoptatás között, a mell feszülni fog, de nem a sok tejtõl, hanem a szövetek között felgyûlt víztõl és a vértolulástól. Ez a kellemetlen érzés megelõzhetõ gyakori, mindkét mellbõl való szoptatással.
A harmadik, negyedik nap körül belövell a tej, s a kolosztrumot 7-10 nap alatt felváltja az érett tej. A kolosztrum sárga színét a béta-karotintól kapja, az érett tej kékes-fehér, szinte átlátszó. Pedig zsírosabb, mint az elõtej.
A szoptatások elején a hígabb, szomjoltó, úgynevezett elsõtej ürül, s ahogy fogy a mellbõl a tej, úgy kezd el termelõdni a zsírosabb, táplálóbb hátsótej. A fiatal kisbabának legalább 20 percre szüksége van ahhoz, hogy a hátsótejhez is hozzájusson, érdemes legalább ennyi ideig hagyni szopizni az elsõ mellbõl, mielõtt áttennénk a másikra. A msáik mellbõl hagyjuk korlátlan ideig szopni. Sok helyen tartja még magát az a évhit, hogy a hosszú ideig tartó szopástól felázik a mama mellbimbója, de a kisebesedést valójában a helytelen szopási technika okozza. Figyeljünk hát a helyes mellretételre!
Szoptasson a mama igény szerint, vagyis valahányszor a baba hajlandóságot mutat a szopásra, tegye mellre. Ne törõdjön vele, mennyi idõ telt el az elõzõ szopi óta, felejtse el az órát. Az idõhöz kötött szoptatás rengeteg probléma forrása.
Nincs szükség teára, vízre, az anyatej fedezi a csecsemõ teljes folyadék- és táplálék szükségletét legalább hathónapos korig, de akár tovább is.
A gyakori, igény szerinti szoptatással megelõzhetõ a kényelmetlen mellfeszülés, túltelítõdés, ami tejcsatorna-elzáródáshoz, esetleg mellgyulladáshoz vezethet. Igény szerint szoptatott babáknál fejni is felesleges. A tejtermelés a kereslet-kínálat elvén alapszik. Annyi tej termelõdik, amennyire a kisbabának szüksége van. A fejés túlkínálatot eredményez, s ha hirtelen abbahagyják, pangani kezd a mellben a felesleges tej, elzáródhat egy tejcsatorna, fájdalmassá, gyulladttá válhat a mell.
Nem kell a csecsemõt minden szoptatás elõtt és után megmérni. Ha sokat pisil és van elég széklete, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elegendõ tejhez jut. Az elsõ napokban a legtöbb újszülött veszít a súlyából. A 10 százalék alatti súlyesés normális, de 7-10% között már érdemes megfigyelni, nincs-e valami baj a szopási technikával.

Kép
bodza2005
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?