Új privát üzeneted érkezett!

Most egy masik es egyelore nem aktualis problema, az elvalasztas.

Mar az elso szules utan teljesen tonkrement az arcborom, ami allitolag csak egy durva gyogyszeres kezelessel jon majd helyre (tobb borgyogyasz velemenye sajnos) Eleg ronda is, de a nagyobb baj az, hogy gyakran belobban es akkor rettenetesen faj es eg. Ilynekor mindenfele kenocsot, koztuk olykor szteroidosat is kapok ra, amiket elvileg lehet szopi alatt.
Mivel ez a helyzet mar 2 eve fenn all es folyamatosan romlik, egyre nagyobb az erintett terulet, lassan kezdenei kell majd vele vmit.
Meg mellekesen az asztmam is kezd rendetlenkedni, egyre gyakrabban erzem, hogy kellene vmi mas a szopi alatt szedheto gyogyikon kivul, foleg, hogy most az egyiket nem lehet kapni.

A nagyobbik lanyom ~16 honapig szopott, akkor is csak azert hagyta abba, mert mar alig volt tejem es nagyon fajt a szoptatas(novemberben, aprilisban jott a kisteso), igy leszoktattam. ez szerencsere zokkenomentesen ment az apja segitett. Akkor mar csak 2* szopizott, az esti es a delutani alvashoz. Kb 2 het alatt sikerult mind a kettot elhagyni, siras nelkul. eloszor az estit, akkor az apja tette le, majd utoljara a delutanit.

Most az a kerdesem, hogy hogyan valasszam el a kicsit, ha ugy tervezem, hogy jovo nyaron mar ne szopizzon lehetoleg.
Azt tudom, hogy 6 honapig csak anyatej es aztan 1 eves korig az legyen a meghatarozo. Csak azt nem tudom, hogy mikor teszek jobbat, ha kezdettol fogva elvalasztom, vagy ha nagyobb koraban kezdem? es akkor hogyan? A nagynal adott volt a helyzet, csokkent magatol a tej mennyiseg, de szerintem a terhesseg miatt, mert amugy egy "tejcsarda"vagyok.

Tudom, hogy ez meg nem aktualis, de fel szeretnek keszulni ra idoben. Az nagyobb kislanyomnal olyan egyszeru volt, gondoltam, addig szoptatom, amig csak akarja, de most sajnos nem ez a helyzet. Kicsit lekiismeretfurdalasom is van emiatt, de valahol ugy erzem, hogy ha 14-15 honapig szoptatom, akkor megtettem ami tolem telett es johetek egy kicsit en is.

Szoval a fo kerdes az, hogy 1 honap mulva 8most mar csak 3 het) hozzatapit kezdjem el vagy inkabb az elvalasztast?
Es ha a hozzatapit (nekem ez sokkal szimpatikusabb) akkor mikor forditsam meg a dolgot? Egyaltalan, hogyan es mennyi ido alatt lehet fokozatosan elvalasztani egy babat, ugy, hogy se o (es foleg o ne) se en ne sinyledjuk meg?
Azert gondoltam a 14-15 honapos korra, mert ha lehetne, akkor en szeretnem meguszni a tapizast es inkabb egybol rendes tejet adni neki majd. Ehhez meg ugye kell az emlitett "elelmedett kor" Kép
A tejtermek meg majd csak 1 eves kora korul johet szoba, fokozott allegria-asztma-ekcema miatt.
A nagynal is igy csinaltuk, bar egy kicsit gyorsitott tempoban kapta 1 eves kora utan a tejtermekeket, de mivel semmilyen tapot nem volt hajlando meginni a tejet viszont az elso probara imadta, igy maradt az. Szeptemberben kapta az elso kanal joghurtot es decemberben megivott reggelire 3 dl tejet. Kép Szerencsere semmi baja eddig ilyen ugyben.

Hat, ez megint kisregeny lett, bocs a terjedelemert.
Mostanaban ritkan jutok netkozelbe koltozes es idohiany miatt, igy egyszerre jut eszembe minden.

macsek
matsek
 
 


Schmo:kérdés mire. Lapátoltam én tejet aluszékony (kissúlyú) gyerkőcömbe, úgy, hogy kanalanként megébresztettem. Végül is, bement. Tej is volt bőven. Éhes viszont nagyon nem volt, mert amúgy tök jól elvolt és szépen fejlődött és pár nap után az egészet elhagytuk. Igaiból a pisis, kakis pelusok száma és a havi súlymérés az, ami egyértelműen el tudja dönteni a dolgot. (most itt vacilálok, hogy mondjam-e azt, hogy az első időben mérheted hetente (annál sűrűbben semmiképp nem érdemes), mert az is támpont és talán megnyugtat. Ugyanakkor első gyerkőcöm (is) olyan volt, hogy az első hónapban szinte semmit nem hizott, pedig tej volt, gyerek evett (és bukott, és hasfájt). Aztán bepótolta. Szóval igaziból még az sem biztos, hogy szerencsés.) Valahogy én úgy vagyok vele, hogy egy olyan baba, aki képes egész nap sirni, az nem aluszékony, és ha egy nem aluszékony baba annyit szopizik, amennyit akar, akkor az esetek nagyrészében ez elegendő ahhoz, hogy annyit egyen, amennyire szüksége van. (itt még jöhetnének olyan kérdések, hgoy jól van-e mellen, használtok-e cumit, bimbóvédőt, cumisüveget stb -de ha beszéltél Ibollyal, akkor ezeket már tuti végigzongoráztátok)


Macsek:
Én inkább a hozzátápis, végén felgyorsitott verzióra szavaznék. Sok babánál előfordul, hogy egyévhez közeledve magától ritkitja a szopit, netán elválasztja magát, szóval még az is lehet, hgoy esetleg az egész gond nem áll elő. Ugyanakkor egy éves korig jó lenne, ha ő irányithatna, annyi tejecskéhez jusson, amennyit szeretne. Szerintem a hozzátápi szemlélete jobban követi a csecsemő valós tápanyagigényeinek kielégitését. Ancsi is igy evett, ő is egyévesen kezdte a tejterméket, aztán 14-15 hó között átállt arra, hogy teljesen egykosztos velünk (még pépelve sincs, mert úgy nem kell neki). Igaz, még szopik, de a tehéntejet pohárból simán issza és szereti (igaz, csak hidegen egyelőre), sokszor úgy vagyok vele, hogy neki a szopi már nem mint kaja, hanem mint anyához bújás és az immunanyagok miatt jelentős.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Szia Ildi !

A kórházi kontroll miatt mérünk minden evést, és a tiszta súlyt is esténként. Tisztában vagyok vele, hogy ez egyáltalán nem szerencsés, de egyrészt kell, másrészt ilyen nehéz kezdet után valóban megnyugtató lenne, ha látnánk, hogy sokat eszik és gyarapszik is. (Pár nap valószinüleg nem mérvadó, de most nem igy van)

Egyetértek, ha a baba egész nap sir, akkor az semmiképp nem aluszékony. Sööööööööööööt !!! :-)

Én abban nem vagyok biztos, hogy valóban annyit eszik-e, amennyit akar. Igaz, lelassul/bealszik kb 3-5 perc után, de nem lehet, hogy nem azért, mert jóllakott (kiköpni sose köpi ki a cicit, szorosan tartja, néha-néha sziv egyet kettöt), hanem azért mert nem jön elég tej?
Éjjel, amikor több tejem van, és sikerül bevarázsolnom magam a szájába, akkor - meglepö, mert akkor viszont valóban alszik - folyamatosan, ütemesen szopizik 10-15 percet is. Ezért gondolom, hogy nappal a mennyiséggel lehet a gond. Szörnyü lenne, ha hetekig éheztetném szegényt, mire kiderül, hogy tényleg nem gyarapszik, esetleg fogy is :-(

Elméletileg jól van mellen (legalábbis Iboly leirása alapján, illetve a védönö és a gyerekorvos is szemrevételezte).
Cumi: A kórházban adtak neki. Én pedig bár tudom, nem tesz jót, bevallom, idönként megpróbálkozom vele, hátha megnyugtatja. De nem. Vagy rögtön kiköpi vagy pár perc után.
Bimbovédöt nem használok. A kórházban egyszer kipróbáltuk, mert azt mondták, az elsö próbánál, hogy hátha igy jobban megy, mert nem elég kiemelkedo a mellbimbom. De aztán azzal elég nehéz volt, és nélküle sokkal többet evett.
Cumisüveg: a kórházban nagylyukuból kapta a teát/tejet kb 4 napig. Itthon kb5x használtunk normál cumisuveget a pótláshoz. Persze utólag tudom, hogy kiskanállal kellett volna...
schmo
 
 

 
 

Schmo,
less be néhánnyal följebb a Szoptatás - Tények és tévhitek topikba, Kíváncsi tett fel legutóbb egy tündéri régi szöveget, jól rímel a legutóbbi hozzászólásodra. Amúgy Cicó lányom az első pillanattól fogva köpte a cumit, a cumisüveget, mindent. Ja mérés. Én aztán totális mérlegfüggő voltam (szimpla aggódásból, semmi kényszerítő körülmény, azon túl, hogy Cicó az alvástól nem is akart elkezdeni szopizni), tudom, hogy működik ez. Volt olyan, hogy a digitális mérleg nem csak a napi gyarapodásra, hanem az elfogyasztott tejmennyiségre is mínuszt hozott ki...na képzeld el, mit éreztem Kép Attól függetlenül a kölök köszönte szépen, megvolt, gyarapodgatott is szépen lassan, tökéletesen elvolt az "előírthoz" képest kb. kétharmad, jó esetben háromnegyed mennyiségű tejjel, és nem kellett neki több, pedig lefejtem, mindenféle eszközzel próbáltam beletölteni (én aztán nagyon elszánt voltam ebben az ügyben). Aztán olyan két és fél hónapos kora körül hirtelen meglódult (már magához képest) az evésben is, a hízásban is. Azóta - attól eltekintve, hogy kb. egyéves koráig én agyon aggódtam magam, hogy miért nem szopik-eszik-hízik többet - gyakorlatilag minden a legnagyobb rendben van vele. (Ja, és amit sosem hittem volna, húsz, majdnem huszonegy hónapos, és most próbálom finoman elhessegetni a ciciről. Annak idején mindig úgy voltam, hogy ha még ezt a hetet kibírjuk, akkor már szopott egy hónapig, akkor már két hónapig stb.) Szóval kitartás, és biztosan jól fognak menni a dolgok. És egyre jobban. Az éjjeli több tej - mint bizonyára már tudod - a pihenés meg az eltelt hosszabb idő alatt felgyűlő mennyiség, többségében első tej. Csakugyan jobban dől, ezt a kevésbé vehemens bébik jobb szeretik, az én lányom is így volt ezzel. Ahogy erősödik a kisasszony, egyre jobban kikényszeríti majd, amire szüksége van, az biztos. Ja és még egy: olyan "paraszthiedelem", hogy a lányok gyakran kevésbé kajásak, illetve nem annyira vehemens szopizók. Persze nem lehet általánosítani, és nyilván ez így ebben a formában nem igaz...csak eszembe jutott, hogy neked is lányod van, meg nekem is, és olykor megdöbbentően hasonlóan viselkednek Kép

Iboly,
egy talán evidensnek és butának tűnő kérdés: napi egy-két szopi mellett megbízható eredményt hoz ki a terhességi teszt? Úgy értem, itt van még valami mérvadó hormonális hatás, vagy ezzel már nem érdemes számolni? Ja és a másik: általában (gondolom, változó) meddig billeghet a menstruációs ciklus hossza ilyenkor? Mármint napi egy-két szopinál billeghet még? Mitől függ ez? Kicsit mandinerről kérdés, de hát végül is összefügg a szoptatással...

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Szia Kriszi!

Belestem, tényleg jó szöveg :-)

Köszi a biztatást ! Megpróbálok nem aggódni, és szorgosan etetgetem a csajszit. Túletetéstöl nem kell tartani, az "eloirt" mennyiség nekem se jön össze...

Kérdeznék még, ha lehet:
- Honnan tudom, hogy eljut-e a hátsó tejhez vagy csak az elsot issza? A hátsó is "döl" vagy azt majszolgatással is ki tudja csalni?
- Most mindkét cici 20-20 perc szopi van, hogy termelödjön meg sokasodjon... Honnan tudom majd, hogy át kellene állni váltott cicire? (már ha lesz ilyen)

ui: Közben ám - nagy megkönnyebbülésemre - rájöttem, hogy az esetek túlnyomó részében azért sir, mert utál feküdni. Mindegy, hogy egyedül vagy velem , kiságyban vagy mózesben. Az egyetlen dolog, amit szeret, az ember vállán támaszkodni és nézelödni... De ha ilyenkor elhallgat, legalább tudom, hogy nem éhes :-)
schmo
 
 


Kriszi: a teszt megbizható kell legyen, mert a HCG szintet nézi, aminek a szoptatáshoz nincs köze, csak a terhességhez. Ha jól tudom, persze.

Schmo:azért is mondják a legalább 20 percet egy-egy cicin, hogy eljusson a hátsóig (szóval az a 20 tulképp minimumidő). Van úgy, hogy ilyenkor újra érezni lehet a tejleadó reflexet. (na ez egy nem túl profira sikerült válasz, viszont sajna nem tudom igazán!)
-váltott cici: amig egyik után a másikat is kéri és elfogadja, hagy egye! Enyém gyerek volt úgy, hogy bár cicizhetnékje volt, de dugig volt, és nem kellett neki a tej. Na ilyenkor pl nem fogadja már el a másikat.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok

Ildi a tesztet jól tudod.A HCG csak HCG és semmi más. Sem hamis pozitívat, sem hamis negatívat azért nem adhat, mert mással is reagál a tesztcsík.

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Ildi, Snoopy,
oké, köszönöm Kép Látjátok, ilyen zűrzavar van a fejemben, ha bármi kémiához közelítőről van szó Kép Amúgy még nem aktuális, csak spekulálok Kép

Schmo,
én sosem tudtam, hogy kapott-e a kölök éppen hátsó tejet, vagy nem. Viszont egy a tuti: ha gyakrabban eszik és hosszabb ideig, akkor logikusan nézve nagyobb a valószínűsége. Ha pl. hasfájós a bébi, vagy zöldes a kaki, akkor érdemes esetleg arra gondolni, hogy jobbára első tejet eszeget. A majszolás meg bőven elég lehet, mert ugye a tejleadó reflex, ha egyszer elindul Kép
Jaja, Cicó is függőlegesben érezte jól magát. Fel is állt gyorsan, amint tehette Kép Nekünk kicsit később nagyon bejött az autósülés, szeretett benne nézelődni, jól el is volt benne néha akár húsz percig is Kép
A váltott ciciről Ildi már írt, ehhez nem tudok mit hozzátenni.
Ügyesek legyetek továbbra is (és csak nagyon halkan tanácsolom: amint lehet, az állapototok megengedi, AZONNAL hagyd el a napi méregetést, meg a szopik mérését. Annyira fel lehet szabadulni utána, hogy nem igaz Kép )

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Pildi, Kriszi,
Hááát, második tejleadó reflex nincs, tehát valszinüleg az elso tejjel lakik jól :-(
Ezenkivül bár a kaki mustársárga, de a baba hasfájós. A délutáni és esti evések után menetrendszerüen elkezd "visitani", vörös a feje, stb... vigasztalhatatlan :-(
Akkor ezekszerint lehet, hogy amiatt (is) van, mert jobbára elso tejet eszik?
Eddig azt gondoltam, fokent a levego miatt lehet, mert azt észrevettem, hogy idonkent a tejleado reflexnél úgy meglepodik, hogy tobb levegot nyel, mint tejet, viszont büfögéssel nem jön ki mind. Ezenkivül figyelem, mit eszek, de még nem jöttem rá, mi bánthatja (az egyetlen nem "megszokott" dolog, a tejserkento tea meg a tejserkento buza-arpa mittudoménmi golyó)
schmo
 
 


Nem szükségszerő, hogy legyen második nekiindulás, anélkül is jöhet hátsó tej, szóval ez még nem jelent semmit.
Mindenképp érdemes sokat büfiztetni, akár -ha mohó, vagy érzed, hogy épp sokat nyelt,- megszakitva a szopit is. Meg ki lehet próbálni különböző pózokat, (valahol itt a szomszédban van egy szoptatási poziciók topik, annak arhivumában vannak képek is). Ételek, italok terén ki tudja, pl. a szopis teáknak árult dolgok némely babánál hasfájást tudnak csinálni. De ugyanigy az is lehet, ha te (sok) tejet iszol, arra is lehetnek érzékenyek. Meg ki tudja mire. Segithet rajtuk a maszirozás (babamasszázs), tornáztatás, sok ringatás-mozgatás. Meg estefelé nem sokszor nem is a hasfájás miatt sirnak, hanem mert elfáradnak, sok az egésznapos inger, ez talán különösen igaz lehet a nappal keveset alvó babáknál.
Ildi

Ildi
pildi
 
 


Kicsit elgondolkodtat, amit írtok, Abigél 5-10 percnél nem igen többet tölt egy cicin, akkor kiköpi, nézelődik, fölkel, stb. De ha megkapja a másikat, abból lelkesen iszik. Amikor fejek, akkor sem igen van értelem 7 precnél tovább fejnem. Én úgy gondoltam eddig, hogy ennyi alatt kiürül. Lehet, hogy sose eszik hátsó tejet? De akkor mitől hízna?
Zsuzsó
zsuzso
 
 


Sziasztok!

Biztosan felmerült már a kérdés, de lusta vagyok visszaolvasni.
Babucim 18 hónapos, már kb 4 hónapja csak egyszer szopizott reggel. Két napja már az sincs. Kell nekem valamit csinálni a mellekkel, vagy majd felszívódik magától az a kis tej, ami termelődik. Semmi gond nincs vele, tehát nem feszül a mell..., de érdekelne, hogy mit tegyek.
Köszi a segítségetKép

Mindenkinek gyönyörű szopis napokat kívánokKép

Marika
Hriczom
 


Marika!

Nincs semmi dolgod vele. Mivel nem hirtelen hagyta abba, valószínű nem fog semmi problémát okozni a mellednek. Ha esetleg mégis megtelne, feszülne, akkor picit le kell fejni, de épp csak annyit, hogy megkönnyebbülj.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Schmo,
én sosem éreztem második tejleadó reflexet!!! Az esti bömbinek meg ezer más oka is lehet, a leggyakoribb az szokott lenni, hogy addigra teljesen kimerül a sok napi ingertől, és nem képes aludni sem. Gyakran ilyenkor az egyedüli biztos és ismert dologhoz, azaz a cicihez fordulnak. Cicónak volt egy olyan szakasza (olyan egy-másfél hónapos kora körül kezdődött, és egy bő hónapig tartott), amikor este hattól akár fél nyolcig-nyolcig is egyfolytában szopizott, mert különben csak bömbi volt. A végén persze beájult... Már azt csináltam, hogy előtte bőgős fürdés-tisztába tétel, nagyágy kinyit, takaró-párnák-szendvics-innivaló odakészít (Apának is), bekészültem babástul a tv elé, és egyik cici-másik cici, ide-oda rakosgattam, és közben üveges szemekkel bámultam a tv-t, vagy bóbiskoltam. Mostani eszemmel igen békés időszaknak tűnik: pl. egész filmeket végig tudtam nézni egyben, senki nem visított közbe mondjuk fél kilenckor, hogy "mostjönacincin!!! anyakapcsooool" Kép Aztán egyik napról a másikra elmaradt a maratoni esti szopi...
Hidd el, a legtöbb ilyenkor nagy baj lassan megoldódik, ahogy nagyobb lesz a gyerkőc Kép Jön helyette más Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Zsuzsó, ez a 20 perces dolog elsősorban az újszülöttekre vonatkozik, tipikusan 3 hó körülre ez keményen meg szokott rövidülni, akkor már sokkal erősebbek és hatékonyabbak!
Ildi

Ildi
pildi
 
 


Beszti!

Köszi a gyors választ. Én is így gondoltam, de jobb a megerősítésKép

Marika
Hriczom
 


Sziasztok!

Zsuzsó!

Első dedem soha nem töltött 5-6 percnél többet a cicin (komfortszopit cumin bonyolította) és full anyatejen annyit hízott, mint egy kismalac (csak 1-2 szer volt zöld kakija).
Azóta sem értem, de gyanús, hogy a csillagok megfelelő állása során rövid idő alatt is jöhet hátsó tej.Kép

Lányok!
Egyre többször jövök rá, hogy a maratoni szopik picikorú babával kombinálva beválnak (a másodikat persze semmi mással nem lehet komfortozni látni még 1.5 évesen sem, mint cicivel Kép). Főleg azért mert nem zavarja/érdekli őket a TV, vagy a lámpafény. Kedvesem sokat irigykedett, hogy akár pár nap alatt is el tudok olvasni egy könyvet, amíg neki erre reménye sincs. Kép

További szép, meleg napot!

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Szia Lányok !

Akkor amig a baba nem erösödik meg és nem tud 5-6 perc alatt meginni mindent :-) , addig maradok a 3-5 perc aktiv szopizás + 15 perc bökdösés, piszkálás, "egyél már" módszernél, és remélem, hogy lefetyel a hátsó tejböl is ... aztán csere...
Bár kezd gyanús lenni a csajszi, hogy tudja, hogy jön a csere és direkt nem erölteti meg magát, söt, elalszik, mert úgyis jön a másik ciciböl is a könnyen folyó tej...

Apropó, ha úgy érzem szoptatás végén, hogy még van tej a cicikben, akkor fejjem? Tudom, hogy a fejés boritja a kereslet-kinálat egyensúlyt, de ha rendesen szopizna, akkor ki tudná üriteni a legelso cicit teljesen, nem? Tehát igazából csak megelolegezném, hogy a baba megerosodott... és akkor egyszercsak tudnék majd váltott cicin szoptatni. (Nem vagyok nagyravágyó, annak is örülök, ha kettövel megy, csak menjen :-) )

Schmo

ui. A hasfájás sajna elég valószinü, legalábbis a szakirodalom szerint az. Akkor kezdödik, amint ettünk, lábrángatás, feszülö has, visitó sirás, vöröslö fej, és semmi sem segit...
schmo
 
 


Van egy kérdésem. Máté fiam, aki három hónapos lesz, és hat és fél kiló körül van, nem nagyon akar négy óránkéntnél sűrűbben enni. Egyszerűen sokszor rá sem tudom csatlakoztatni a cicire, mert tiltakozik.
Normális ez? És az, hogy néha átalussza az éjszakát?
Meg kell várnom, hogy jelezze az éhségét? És mi van, mikor négy óra múlva sem jelzi? Azért ahhoz még nagyon kicsi, hogy ennyit kibírjon. És nem fog ettől lecsökkenni a tejmennyiség? Pillanatnyilag elégnek tűnik, sokszor szinte fuldoklik tőle (ez egyébként rendben van?), de mi van, ha továbbra is ritkán eszik, de akkor (úgy érzem), jó sokat? Lesz így elég tejem hosszú távon?

Olyan is van, hogy éhes, és annyira felhúzza magát már két perc után, hogy nem hajlandó úgy kezdeni el, hogy leülök. Ha ilyen mérges állapotában ülve szoptatom, akkor csak kiabál, és kiköpködi a cicit. Ha viszont felállok, ringatom, és úgy próbálkozom, akkor megy a dolog, és amíg a tejleadó reflex be nem indul, addig maradnom kell így, állva, ringatva, néha még sétálnom is kell, hogy ki ne köpje. Képzelhetitek, micsoda mutatvány... Kép
Most mit csináljak? Nem szeretném, ha rászokna, és már csak így lenne hajlandó enni. Meg hát növekszik is, mi lesz később? Már most is nehezen bírom ezt a mutatványt összehozni. Ti mit csináltok, ha a bébitek mérgében éppen arra nem hajlandó, ami pedig pont segítene rajta?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn! Teljesen normális a négy óránkénti evés meg az éjjeli alvás is! Ha nem lesz/lenne elég neki, akkor majd sűrűbben fog kérni, és ha olyanor sűrűbben is adsz majd neki, akkor újra be fog állni a nagyobb igényekre a cici.Egyébkétn 3 hós kor körül van egy növekedési ugrás, szóval várható, hogy hamarosan megugrik a szopira való igénye. Alvásra meg: örülj neki és használd ki! (de aludnék én is egyet éjjel!)

A másikról:náunk kb 2 hó körül volt hasonló, igaz csak esténként, de sokszor félórát küzdöttünk, gyerek közben üvöltött, én holt ideges voltam, mert kellett is neki a cici meg nem is. Nagyon idegesítő dolog volt, de szerencsére kinőtte (magától). Ha ez nálatok egyértelműen olyankor van, amikor nagyon éhes, akkor szerintem valamennyire megelőzhető. Nem tudom, ilyenkor milyen a menetrend nálatok (anno első gyereknél olyat tanitottak nekem, ogy evészeteknél evés előtt tegyem tisztába meg hasonlók), de ha mód van rá, akkor az egyéb dolgokat (öltöztetés, pelenkázás akármi) hagyd szopi utánra, előzd meg, hgoy türelmetlenné válljon, próbáld minél előbb jutattni cicihez.
És nagyon fontos, hogy ha ilyesmi van, megpróbáld nem felidegesiteni rajta magad (tudom, mondani könnyű), mert minél inkább frusztrál téged a dolog,annál feszültebb lesz ő is, hisz ezt nagyon jól megérzik.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Schmo,
én pont ezt csináltam, de komolyan Kép Esetleg, ha akkor ezt tudtam volna, akkor megpróbáltam volna a második cici után újra visszatenni az elsőre. Ha bealszik, elég macerás, de még így is hatékonyabb lehet, mint a fejés, és közel sem olyan kellemetlen Kép

Adrienn,
Cicó éppen emgütötte a négy kilót (olyan két hónapos kora táján), amikor elkezdtett négy óránként enni; egyszerűen nem kérte gyakrabban. Aztán két hónap múlva egyszercsak elkezdte megint két óránként rángatni a cicit, és ez tartott majdnem három hónapig.
Hat és fél kila, négyóránkénti teleszivattyúzás, átaludt éjszakák...irigykedem is ám egy kicsit így visszamenőleg Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziazstok,

Ildi, koszi a valaszt.
en is inkabb erre szavazok.

Most S.O.S kerdesem lenne hozzaertokhoz.
Ha elegge fulladok(astma) akkor mit lehet bevenni es mennyit inkabb? A dokim szerint a Diaphilin mehet, de mar bevettem tegnap este 1-et es ma ma delelott is 1-et, de nem igazan hasznal.
Diaphilin vagy Euphylong 375 mg?

Sajnos nem vagyunk Pesten igy a fagyott tej kilove, szoval eleg fontos lenne a szoptatats miatt a dolog.
Legkorabban holnap du-n jutok el itt tudodokihoz es gyerekorvoshoz is. Az itteni ugyeletben nem sok bizalmam van, foleg szoptatasugyben... Sajnos most egy darabig itt is kell laknunk

Elore is koszi

macsek
matsek
 
 


Ildi, Kriszi, köszönöm!
Kriszi, én is irigylésre méltónak érzem magam, ilyen nyugodt babát közelről még nem láttam, mint az én Mátém. Viszont azért azt nem állítanám, hogy átalussza az éjszakákat. Csak néha előfordul, hogy átalussza. És olyankor szoktam aggódni. De a normális eset az, hogy kétszer-háromszor kel. De valahogy nem nagyon megterhelő, reggel nem érzem magam fáradtnak. Az első fiacskám csak egyszer kelt enni éjszaka, de olyanok voltunk reggel, mint a mosott rongy. Mondjuk ebben benne volt, hogy hajnalban nem enni kelt aztán, hanem ébren maradni. Máté ettől megkímél minket.

Ildi, köszi amit javasoltál, már ma is megpróbáltam, és bejött. Úgyhogy holnaptól megint visszatérek oda, hgoy nem várom meg a jelzést, hanem eszik, mikor úgy érzem, ideje. Ja, mert ha megvárom, akkor az infacol beadása muszáj, hogy előtte legyen. És általában azon szokta felhúzni magát.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn,
Az én kislányom kéthónapos korától kb. négyhónapos koráig nagy sztárjkoló volt. Ezen belül volt egy időszak, amikor kizárólag úgy volt hajlandó szopni, ha sétálgattam vele közben. Kép Ha jól emlékszem, akkor ez pont háromhónapos korától tartott egy hónapig. Azután egyik napról a másikra elmúlt. Kép Ezt csak azért írom, hogy megnyugtassalak, a dolog nem fog örökké tartani. De ha jól értem, Nálatok nem is annyira súlyos a helyzet, mint nálunk volt, mert Nálatok ez csak néha szükséges. Meg talán az Ildi-féle javaslatokat megfogadva teljesen el is fog múlni.
De ha mégsem, akkor sem fog örökké tartani, szép is lenne, ha még most is cipelnem kellene a kis sószsákot! (8 hónapos és 8 kg) Kép
Anna
tinalila
 
 


Sziasztok,
SOS!!!
Herpeszre acyclovir tartalmu (olyan mint a zovirax) kremet kentem a szamra. Akkora marha voltam, hogy utanna olvastam a tajekoztatot, hogy szoptatas alatt nem lehet, es 13 honapos manom meg boven szopizik, foleg este-ejjel. Csak 1x es nagyon picit hasznaltam, mikor szopizhat legkorabban? Legyszi-legyszi, ugye 2-3 ora mulva mar nem lesz semmi baja?

Koszi,
batka
batkamano
 
 


Sziasztok
Most volt itt a vedono. Egyreszt büszkén mondhattam, hogy gyarapodtunk, másrészt viszont teljesen elbizonytalanitott.
A doki azt mondta, ha a baba nem ebred magatol, azert ebresszuk ejjel is max 4 órankent, es etessem. Ezt kissé rugalmasan értelmezve, ha utoljara f11 korul kezdünk enni, akkor 3 korul ebresztem.
A védönö meg azt mondja, hogy hagyjam aludni reggel 5-ig, ha addig nem jelez magától.
Mit szoltok? (A baba most múlt 3 hetes.)


Kriszi,
Tegnap megpróbáltam fejni, mert jól jönne ha lenne a fagyasztóban megnyugtatásként. Másrészt pl holnap megyünk orvoshoz, és fogalmam sincs, hogy ha ott lesz éhes, akkor hogy tudnám megszoptatni...
Nem sikerült. Lehet, hogy fáradt voltam, lehet, hogy csak tej nem volt bennem, mindenesetre pár cseppen kivül semmi :-(
schmo
 
 


Schmo!

Fejés ne bizonytalanitson el, a fejéssel nem mindig sikerül az embernek kiváltani a tejleadó reflexet, sokszor akkor se tud fejni, ha már feszül a cici, anynira tele van.

Éjjeli alvás: az én nagyobbik lányom 2,25-el született (ikerpár fele), 1 hónaposan lényegében átaludta az éjjelt (mondjuk úgy 11-5-ig viszonylatban), még nem volt 3 kilós. Nem keltettem, hizott, fejlődött.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok!

Batkamanó!
A kenőcsök kis százaléka jut a keringésbe. Szerintem egy alkalommal semmi baja nem lesz tőle. Az ilyen kencék hatása akkor számottevő (a szádon), ha 5 óránként éjjel-nappal újra bekened. Ezt nem javasolnám szopi mellett. Ha meg úgysem hat, akkor ne kend! Pár óra múltán egy alkalom után nyugodtan szopizhat a ded.

Asztma.
Semmi jó hír. A diaphyllin aminophyllint tartalmaz, aminek leírásában benne van, hogy az anyatejbe átjut, a baba vérszintje magas lehet. Az euphylong theophyllin hatóanyagú, amely nagyon gáz szopi esetén, mert olyan lesz a vérszintje a babának, mint a terápiás dózist fogyasztott anyukának. Viszont a ded nem bírja kiüríteni, csak sokkal lassabban, mint a nagyok, ezért összegyűlhet benne. A terápiás szint is hozza azonban a csecsemőben a mellékhatásokat. Ha már késő, a gyógyszer anyában, a ded szopizott, akkor érdemes figyelni az alábbiakat: izgatottság, nyugtalanság, remegő végtagok, hányás, hasmenés, gyorsult, rendszertelen szívműködés (130-140-nél több percenként már biztosan kóros), a súlyosabbakkal biztosan úgy is orvoshoz kerül a ded. A doktornak el kell mondani, hogy theophyllin (aminophyllin) is van a babában. Ha súlyosak a tünetek, akkor lehet eleve olyan helyre menni, ahol a mérgezéseket látják el, mert ott profik a baj-elhárításban.

A szerek, amik nagyobb biztonsággal alkalmazhatók a ded megfigyelése mellett: orciprenalin, salbutamol tartalmú szerek: Astmopent, Ventolin, Berodual, Berotec, Pertusisten. Ezen kívül használható még: Ketotifen, Zaditen, Bricanyl.

Remélem még semmi baj!

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Snoopy,

irtam neked mail-t.

macsek
matsek
 
 


Snoopy,
koszi!

batka
batkamano
 
 


Schmo,
na én voltam az, aki az elején is alig tudott fejni, és egy idő múlva pedig totál nyugdíjba tehettem a fejőt, akár telítődés, akár csomósodás, akár mellgyula, akármi, a fejésre a füle botját se mozgatta a cicim. Olyan pedig nemigen van, hogy nincs benne tej. Olyan viszont, hogy fáradt vagy, feszült vagy, nem tudsz ellazulni, illetve a melled nem reagál jól a fejésre, és nem jön ki az, ami bent van, bőven lehet. Erre a feszültség-fáradtság témára jó egyébként is odafigyelni, mert ennek hatására olyasmi is előjöhet, hogy szopi hatására is nehezebben jön a tej (általában ez áll az "egyik napról a másikra elapadt a tej" címkével illetett jelenség mögött is). Emlékszem, volt egyszer egy esetünk, Cicó olyan egy hónapos lehetett, én marha feszült voltam, fáradt is, és észrevettem, hogy a csaj nemigen tud többet enni egyszerre 60 g-nál. Fejek utána, semmi. Hajaj, dokinéni, vészharang, tápszerkészítés elmagyarázása, tiszta ideg voltam. Aztán a párom este a kezembe nyomott (khm...) egy pohár rövidet, és beparancsolt egy kád meleg vízbe. Cicó istentelen nagyot szopizott rögtön utána, és láss csodát! hirtelen "megnőtt" a tejmennyiség Kép
Az éjjeli keltegetéshez inkább nem szólok hozzá, én keltegettem sokáig, aztán kelt magától, de a mai napig sem tudom, hogy jól tettem-e. Szerintem ez mindig az aktuális helyzettől függ. Az viszont, hogy 3, vagy 5, hát, szerintem nem akkora nagy különbség, pláne éjjel...viszont a te alvásodban nem kis dolog lenne Kép
Orvos: számtalanszor láttam, hogy a váróban minden további nélkül megszoptatják anyák a kisbabájukat. Szerintem te is megteheted, ez teljesen természetes dolog. Bár én anno nagyon szégyenlős voltam, így azt a trükköt alkalmaztam, hogy mielőtt elindultunk, megpróbáltam kivételesen megszoptatni, és ahogy hazaértünk, azonnal újra. Azt hiszem, a mai fejemmel nyugodtan megszoptatnám a váróban.

Adrienn,
ja, ja, én is néha átaludt éjszakára gondoltam Kép Remélem, rám ragasztod ezt Kép, és másodszorra kapok egy hasonló bébit a kisétkű, hipereleven, nulla alvásigényű csajom mellé Kép Csak így tovább!

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!
Arra keresek tippet, tanácsot, hogy 5 hetes porontyomat hogyan bírnám rávenni, hogy jobban kitátsa a száját szopizás közben. Lehetséges, hogy az első kórházi hét folyamatos cumiztatása zavarta meg, mindenesetre a babám szorosan fogja a szájában a mellbimbóimat, melynek következtében azok immáron 4 hete fájdalmasan sajognak (jóhír: nem sebesedtek ki és hála a körömvirág kenőcsnek állaguk ugyan nem javul, ámde nem is romlik). Másik probléma, hogy e gyakorlat miatt nem is tudja a teljes tartalmát a mellemnek kiszívni, emiatt mérges és még szorosabbra zárva próbálja a nedűt kipréselni.
Ötlet?
Előre is kösz,
Vanyek
vanyek
 
 


Sziasztok!

Bevallom, én nem ébresztettem Katát éjszaka. Ehhez megerősítést kaptam "a" szoptatós könyvből (a LLL ajánlásával Kép : Guóth-Gumberger - Hormann: Szoptatás, a Kismama magazin adta ki), idemásolom a vonatkozó részt - kivonatolva:

"A legtöbb kisbabának az éjszaka folyamán szüksége van egy vagy több szopásra. (...) A kisbaba ritmusa a túlélés egyik fontos eszköze - a sok rövidebb szopás és a gyakori rövid alvásszakaszok - elegendő táplálékhoz jut, szükségleteit rövid időközönként elégíti ki, és agyfejlődését is biztosítja. (...) A legtöbb kisbabának 24 órán belül van egy négy-öt órás hosszabb alvási szakasza. Az éjszaka átalvása alatt azt értjük, ha a kisbaba éjféltől hajnali ötig alszik. (...) Az az elvárás, hogy a kisbaba este nyolctól reggel nyolcig aludjon, ebben az életkorban teljesen irreális - a ritka kivételek a szabályt erősítik. Ha kisbabája hosszabban alszik, tekintse azt ajándéknak"

Aztán amikor Katát fel kellett hízlalni, mert nem gyarapodott (és még nem volt három kiló), akkor sem ébresztettem, hanem újból az ágyunkba vettem, és így magától ébredt szopizni (legalábbis én felébredtem a mocorgására, és megszoptattam Kép )

GyeZsu
gyezsu
 
 


Sziasztok !

Jelentem, nem sikerült fejnem, de a baba végigaludta a várakoztást meg a hazautat, úgyhogy "túléltük" a kórházi kontrollt, és nem kellett próbára tennem, vagyok-e elég bátor a várakozó tömegben szoptatni...
Persze újabb tanáccsal is gyarapodtam. A lényege: hagyjam aludni éjszaka 5-6 órát, egyébként meg a 2 óra túl gyakori, megterheli a gyomrát, inkább 3 óránként etessem... Csak akkor hogy jön ki a javasolt 8-12x szoptatás? :-) Amúgy nekem szimpatikus lenne ez is, hirtelen rengeteg idom lenne. Kérdés, a baba mit szólna hozzá :-)

A Szoptatós könyvet persze én is megvettem és olvastam, csak hát bátortalan voltam. Eddig hagytam 11-töl 3-ig aludni, ma megpróbálom 4-ig, aztán esetleg 5-ig - de csak ha rendesen eszik napközben.

Mérlegfüggöségem valószinüleg marad még egy darabig. Tegnapelött - amikor nem sikerült fejnem - a szokottnál jóval kevesebbet tudott enni a baba egész nap (gondolom a stressz... sajna a férjem nem volt itthon, hogy bevesse az ellazitós módszert :-) ), és este azt vettük észre , hogy besüppedt a kutacsa. Na jól bepánikoltam, hogy kiszárad a gyerek (holott fogalmam sincs, mikor van tényleg besüppedve, mert mintha alapállapotban is úgy lenne, nem? )
Igy hát - mivel tej nincs - vizforralás.. addig vissza cicire... A szopizást elfogadta, a vizet nem.
Szerintetek honnan lehet tudni, hogy egy baba szomjas vagy azt, hogy NAGYON szomjas? (Pisis pelusok száma rendben volt)
És mennyire süppedt a süppedt kutacs?
És ha tényleg nagyon szomjas, akkor ugye meginná a vizet vagy a teát is ? Csak nem akarna inkább szomjan halni, csak mert a tejnek jobb ize van???
schmo
 
 


Amig a pisis pelusok száma rendben van, valószinű, hogy nagyon nem szomjas! Ha szomjas, akkor kéri a cicit ill elfogadja a vizet. Főleg előbbiKép
Süppedt kutacs:na ezzel anno első gyereknél én is sokat paráztam, ráadás az volt, mikor benyomott óriás adag szopikat, aztán kaja után süppedtebb volt a kutacsa, mint előtte.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Schmo,
erőlködés, bömbi, stb. is jól megsüppesztheti a kutacsot, Cicónak pl. gyakran szopi után (ami ugye nagy meló) volt tök süppedt, de ha jól emlékszem, igazán profin kutacs alapján csak szakember tudja eldönteni a dolgot, ő is igazán akkor, ha ismeri a kölök átlagos kutacsállapotát Kép
Addig is éljen a pisis pelus Kép Ha nagyon szomjas, akkor tutira inni fog.
Ezekre a klassz kis pánikolásokra boldog nosztalgiával fogsz visszagondolni, amikor pl. a közel kétévesed majd elhasal a küszöbön, és elharapja az alsó ajkát, dől a vér, a kölök meg üvöltve hajtogatja, hogy "semmi baj, nemkell a véjes bádiiii" Kép Kép

Mérleg: jaja, ez olyan, mint a cigi... de azért látod, túlélte azt a napot is, sőt a pisis pelus is rendben volt, nem? Na ugye Kép
Amúgy nálunk Apa, amikor a majd egyszer esedékes új babáról beszélgettünk, ellentmondást nem tűrően közölte: ide mérleg be nem teszi a lábát. Amúgy először is ő vonta meg Kép
De látom, azért alakulnak a dolgok, jobb a kedved, igaz?

Vanyek,
szerintem hívj fel egy szoptatási tanácsadót, mert ez vmi cumizavar fél ügynek néz ki. Itt is volt egyszer szó róla, hogy szájkitátást hogyan, de már régen, és nem is tudom, mikor (valamikor tavaly, de mintha még a tavasszal, vagy a nyár első felében). Nekem csak annyi rémlik, hogy az ajak kifordítását lehet utólag igazgatni, de ez más. Esetleg amikor nyitja, próbáld meg minél mélyebben bejuttatni a szájába a cicit, méghozzá lehetőleg úgy, hogy ne neki tömd be, hanem őt "húzd rá" a cicire; könnyebb, ha van szopis párnád, mert akkor van rá két kezed. Ha minél mélyebben be kell kapja, akkor kénytelen lesz jobban kinyitni a száját, persze ehhez nagyon résen és gyorsnak kell lenni. Cicó a száját nyitni se igen volt hajlandó, és én ezzel próbálkoztam nála. Egy idő után belejött azért vhogy.
Sok sikert!

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Vanyek!

Biztos elég mélyen van a szájában a melled? (Ez a fájdalom és ínyrászorítás nekem azt jelzi, hogy talán nem...) Néhány tipp arra, hogy hogyan nyissa nagyobbra (minden esetben gyorsnak kell lenniKépKép):
- Csinálhatod, hogy óvatosan lehúzod az állát, de pont akkor, amikor magától nyitja a száját. (Elég macerás, mert ügyesnek kell lenni, nekem az vált be, ha ugyanazzal a kézzel próbáltam az alsó ajkát lehúzni, amivel a cicit adtam neki. Viszont ha az ember rájön, hogyan csinálja, akkor szerintem elég hatásos.)
- Az is be szokott jönni, ha azt mondod neki, nyisd ki nagyra a szád, kicsim, és közben te is nagyra tátod a tiédet. A gyerekek szívesen utánozzák a mamájuk arcmimikáját.
- Cirolgasd a cicivel az alsó ajkát.
Ha sikerül, akkor gyorsan húzd magadhoz a cicire. Viszont ha nem, akkor meg kell próbálni újra, mert fontos, hogy a jó technikát tanulja meg.
(Nyugtatócumit használsz?)

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Szia LÁnyok !

Köszi a támogatást meg a tanácsokat, valóban jobb a kedvem !!! És tudom ám, hogy minden mai problémámon csak mosolyogni fogok késöbb (és próbálok is erre gondolni), csak hát ugye az ember a mában él.
Mindenesetre az tuti, hogy kérdéseim lesznek még... :-)

A mérleg eldobásával csak annyi gond van, hogy nálunk a párom is függö. Ha hazajön, az az elsö, hogy megnézi a füzetkét, mennyit ettünk, pisiltünk... Valószinüleg a szakmánkból ered, szeretjük a számokat, a preciz dokumentálást :-) (meg ugye megnyugtat, ha látjuk, hogy - legalábbis szám szerint - tele a poci)
schmo
 
 


Köszönöm a tippeket. Nyugtatócumit nem, de - védőnő tanácsára - egy-egy napra mellbimbó-védőt be szoktam iktatni, hogy addig regenerálódjak. Én eddig hagytam, hogy ő maga kapja be a mellem, de most akkor megpróbálom magamhoz venni a kezdeményezést és beakasztom a szájába. Hol érdemes szoptató párnát beszerezni?
V
vanyek
 
 


Sziasztok! Szopis párna új állapotban m a KIKAban találtunk legolcsóbban, de itt a neten is sokan hirdetik, hogy eladják, illetve csinálnak!
Mi a szakmátok, hogy folyton mértek? Mindenkinél jelentkeznek szakmai ártalmak persze ez ismerős, de azért ha rendesen eszik-hízik, elég hetente mérni, az jellemzőbb is! Üdv: Claire
claire
 
 


Szia Claire !
Nem hentes vagy ilyesmi... :-) Pénzügyesek vagyunk.
Az eszemmel tudom én, hogy hetente kéne. Csak amig tejügyileg nem érzem magunkat biztonságban, addig nem az eszem áll nyerésre. De eljön még az is :-)
schmo
 
 


Szia Schmo!

Csak hogy bonyolítsam a dolgodat: a kutacs önmagában nem bizonyító erejű, az orvos is megnéz még több mindent a kiszáradás kérdéshez. Kép

GyeZsu
gyezsu
 
 


Szia! Gondoltam, de azt hittem vmi kénikus, gyógyszerész vagy fene tudja! Kép
És Gyezsunak igaza van, a kutacs nem minden!
A tejtermelésnek viszont árt az aggódás!!!
Figyi, győzzön az eszed, és főként bízz magadban, tudod szoptatni, ő meg tud szopni! Hajrá!
Claire
claire
 
 


Szia Schmo!

Ráadásul számokból nem is biztos, hogy el tudod dönteni, hogy éppen elég, kevés vagy sok. Persze vannak iránymutató adatok (egy ekkora és ekkora súlyú babának ennyit és ennyit...), de a csecsemők elég különbözőek, a tej sem mindig egyforma, jönnek-mennek a frontok...
Szerintem is dobd ki a mérleget, vagy méginkább mérjétek hetente. Akkor a Ti számok iránti igényetek is kielégülKép

Betti

Betti
KépKép
KépKép
kbetti
 
 


Sziasztok!
Lehet, hogy egy kicsit furcsán hangzik a kérdésem: hogy alakul az ki, hogy a baba magától abbahagyja a szopizást? Az én fiam most már 13 hónapos, és semmi jelét nem mutatja, hogy bármikor is abba szeretné hagyni, sőt! Hangosan kacag, ha csak megemlítem a szopit, hozza a párnát, stb. Nappal szinte kizárólag szopira alszik el (autó, babakocsi a kivétel), és még éjjel is szopizik egyszer-kétszer. Egyáltalán hogy fog később elaludni, ha már nem szopik? Azt hittem, ilyenkor már csak reggel-este szopiznak a babák, ő meg még mindig 4-5-ször is. Félreértés ne essen, nem akarom teljesen elválasztani, de 2-3 évig sem szeretném szoptatni. Néhány hónap múlva szeretnénk kistestvérrel próbálkozni, és mivel veszélyeztetett terhes voltam, akkor már nem szoptathatok. Meg jó lenne addig legalább 1-2 hónap lazítás (egy pohár bor vacsorához, ilyesmi Kép). Tapasztalatok? Előre is köszönöm.
Zsófi
zsóf
 
 


Lanyok,
mitol van az, hogy 5 hetes fiam egyik nap ugy szopik mint a kisangyal, masnap meg mintha elfelejtette volna hogyan kell es csak kuszkodes az egesz nap etvagytalan, almos. Lehet ez attol, hogy anyatej okozta sargasaga van?/ Billirubin a normalis ertek felso hataran./ Dokineni azt mondta ne hagyjam abba a szoptatast, de nekem mar ketsegeim vannak, sajnalom szegenyt, szerintem a korahoz kepest tul sokat alszik, nagyon nyomaszto mar teljesen depis vagyok. Van errol tapasztalatotok mit lehet ilyenkor csinalni? Mar arra gondoltam, hogy par eteteskor tapszert adok allitolag ilyenkor urulne a billirubin. Ti hogy veszeltetek az elso honapokat en neha mar ugy erzem be vagyok gugyulve, allandoan aggodom, nagyon feltem a bolcsohalaltol, az utobbi 2 napban allandoan ezen jar az eszem. Lehet, hogy mar orvosi eset vagyok?
Udv. Brius
brius
 
 


Brius!
Miért hiszed, hogy a tápszer jobb lenne? A bilirubin ürüléséhez széklet kell, ami az anyatejtől (is) lesz, ugyanakkor a tápszer egy csomó új és nehezen megoldható feladat elé állítja a baba bélrendszerét, semmi szükség rá! Sárgaság okozhat álmosságot az biztos. Az is biztos, hogy minél inkább anyatejre van szüksége most a kicsidnek!

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Brius!
Egy teljesen normális baba teljesen normális anyukája vagy!KépKép
Amit a babád csinál, korfüggetlenül teljesen általános dolog: vannak roszabb és jobb napjai. Még épphogy kikerült az eddigi fullextrás szálláshelyéről, és most egy csomó új dologgal kell szembenéznie: ez bizony nem megy könnyen.
Ami sokat segített nekem, az egy tanács volt Libby Purves Hogyan ne legyünk tökéletes anyák? c. könyvéből: tekintsem úgy a babám hangulatát, mint az időjárást. Az, hogy tegnap du. 4-kor esett, nem jelenti azt, hogy ma is akkor fog.
(Bár amikor Luca volt pár hetes, én bizony azon depiztem, hogy simán aludt 3 órát két evés közt, és alig láttam ébren. Tisztára italautomatánakKép éreztem magam. Aztán persze összecsiszolódtunk, és mostanra igazán jó csapat vagyunk, a dackorszakát leszámítvaKép)

Én semmiképp nem javasolnám, hogy a fenti indokból tápszert adj. A várható haszon minimális, (én kételkedem abban, hogy van egyáltalán), a bonyodalom, amit okozhat, rengeteg, cumizavartól az anyatej csökkenésén át az allergia kockázatáig. Viszont a nyüglődős napokat próbáld minél inkább neki szentelni. Ilyenkor nagyon jól tud jönni a házhoz rendelt ebéd.

A bölcsőhalálon aggódásra két jó válasz is van: a baba folyamatos testközelben tartása - nappal hurcol, éjjel együtt alszik - ha ez nektek jól esik, illetve légzésfigyelő szerzés + lélegeztetés tanfolyam.
(És hát ez az aggódás is teljesen természetes - nem csak a kisfiadnak, neked is fel kell dolgozni, hogy elmúlt a napi 24 órás együttlét ideje.)

Sok-sok kitartást, optimizmust, önbizalmat kívánok neked!
KépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKép

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Brius!

A sárgaság esetén az aluszékonyság teljesen normális, tehát lehet, hogy többet alszik, mint ahogyan a korához képest gondolnád, de az a sárgaság miatt van (ill. egyébként sincs mérce, hogy mennyitkell adluniuk, ez is igen eltérő lehet).
Abban is igazad van, hogy ha súlyos lenne a sárgasága, akkor indokolt esetben a tápszer is lehetne megoldás, de neked a dokinénid azt mondta, hogy nálad nem indokolt.
Nagyon meg kell azért gondolni a tápszert, mert ez egyéb problémákat is okozhatna (pl. cumizavar)...

Hogyan vészeltük, vészeljük át ezt az időszakot? Sok türelemmelKépKép. Ez az az időszak, amikor semmi nem számít, nem vállalok be az erőmön felüli dolgokat, a párom elviseli a rendetlenséget (sőt néha neki kell rendetrakniKép), hozatom az ennivalót, és amennyit csak lehet, pihenek (már amennyit egy 2 éves mellett lehet (az 5 évesem meg nagymamázik 2 hetet)). Lehet, hogy ezért van aki elítél, de nem érdekel.
Amíg a pociban volt a babánk, addig többnyire nem tudjuk, hogy mekkora felelősség is felnevelni, ezzel mindenki a baba születése után szembesül hirtelen, hogy most már itt egy gyerek, akiről neki kell gondoskodnia, és ez az egész hirtelen, nagy súllyal nehezedik az emberre. De te vagy az anyukája, aki meg tudod oldani a helyzeteket!!!KépKépKépKépKép Most is és a későbbiekben is!!!

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Szia Brius!

A tápszertől nem fog jobban ürülni a billirubin, mint az anyatejtől. Ellenben teljesen megváltoztatja a babád bélflóráját, jó táptalajt biztosítva a különböző kórokozóknak. Ha nagyon aluszékonynak találod a kisbabádat, ami azt jelenti, hogy rendszeresen hosszú órákat alszik, ébreszthetetlen, és ezáltal nem szopik eleget egy nap, akkor ébresztgetni kell. Olyankor próbáld felébreszteni, amikor felületesen alszik, látod, hogy mozog a szeme. Azt, hogy eleget szopik-e onnan tudod megállapítani, hogy figyeled a pelusait: 4-6 kellően vizes pelus 24 órán belül azt jelenti, hogy nem fog kiszáradni, elég a folydékbevitel. (Kellően vizes: tégy 3 evőkanál vizet egy száraz pelenkába; ha ilyet találsz a kicsi alatt napi 4-6 alkalommal, akkor minden rendben.) 6 hetesnél fiatalabb babánál általában azt is elvárjuk, hogy naponta többször legyen széklete, de vannak kivételek.
Ha nem mindennap ilyen kis aluszékony, csak egyszer-egyszer, akkor nem kell aggódni. Hagyd aludni akár hosszabban is.

A bölcsőhaláltól meg egyéb veszélyektől ne félj, inkább próbálj meg tenni ellene. Például úgy, hogy magad mellé veszed a babát az ágyba (de csak, ha nem dohányzol!!!), akkor ugyanis a kisbaba átveszi a Te légzésed ritmusát, illetve Te felébredsz, ha valami baj van. Együtt alvó, szoptató családokban ritkábban fordul elő a bölcsőhalál. Az pedig valóban jó ötlet, hogy tanuld meg a csecsemő-újraélesztést, arra bármikor szükség lehet és ad egy kis önbizalmat. Pl. a Tiva-Med Kft.-nél van ilyen lehetőség, keress rá a honlapjukra!
Fel a fejjel, Brius, hamarosan túlleszel ezen az aggódós időszakon! Kép

Iboly
iboly
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?