Sziasztok!
Köszönöm a véleményeket, tippeket. Akkor légzésfigyelőnk lesz, a gyógyszertári kencéket beszerezzük, pelusból pedig az akciókat fogom figyelni.
Reni, nagyon sajnálom, hogy ennyi tapasztalatotok van a témában. Tényleg el sem tudom képzelni, mit csinálnék, ha nálunk ilyesmi előfordulna. Szerencsére még ismeretségi körben sincs/ sem volt olyan baba, akinél bármi légzési probléma lett volna, ezért nem tudtunk dönteni a párommal.
Egyébként én elég parázós tudok lenni, de most sem a szüléssel, sem a baba érkezése utáni első időszakkal kapcsolatban nem félek semmitől. Furcsa, mert a kismama ismerőseim általában mind paráznak valamitől, én meg annyira nyugodt vagyok. Most, hogy a munkát is leadtam, mondjuk csak a mézeskalácsok és az egyéb ajándékok elkészülése miatt kell aggódnom. Olyan rég volt már ilyen időszakom, nem is tudnám megmondani, mikor!
Kriszta, Bogi még olyan pici, az arcvonásai még annyit fognak változni! Szerintem majd 1 év múlva nézzétek meg, akkor már jobban látszik majd, kitől mit örökölt. Egyébként meg nagyon szépek vagytok együtt!
Millye, nagyon jópofa a kosárka, tényleg nagyon mutatós. Vasárnap este elkészült a hóemberes kopogtató koszorú, valamelyik nap kitesszük az ajtóra. A varrás hagy maga után kívánnivalókat (nem túl szépek az öltéseim), de az összkép irtó jópofa. Majd lefotózom. És elkészült az első adag mézeskalács is, ma csinálom a második részletet. Egyben nem bírom, mert szétszakad a hátam, derekam, csípőm.
Köszönöm a tippet a mézeskalács házikóhoz. Idén nem vállalom be, az már tényleg nagyon sok lenne, de megjegyzem. Én állandóan a cukormázzal szenvedtem, az meg nem tartotta össze. Persze átgondolhattam volna...
Szóval Nálatok is Alfa? Nem gondoltam volna, hogy még itt is találkozom márkatárssal!
Szoktatok találkozókra járni? Mi régen mentünk mindig, most a saját, márkafüggetlen öregautó klubbal vannak elfoglalva a fiúk.
Slverion, Kubu ez az én receptem:
25 dkg mézet és 5 dkg vajat langyosíts meg! Egy másik edénybe tegyél 3 egész tojást, 10 dkg porcukrot (ezt sima gyümölcscukorral vagy nádcukorral szoktam helyettesíteni, 1 ek fahéjat, 1 kk szegfűszeget (én 1 csomag mézeskalács fűszerrel kiegészítem), 2 dkg szalálkálit (irtó büdös, én is szódabikarbónával csinálom). Turmixgéppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos mézbe! Újabb keverés, majd bele a 60 dkg liszt, kézzel összegyúrva.
Szobahőmérsékleten 1 napig kell pihentetni, de napokig simán eláll. A recept azt írja, hogy hűtőbe nem szabad tenni, én volt, hogy 2 hétig sütögettem esténként, mert nem volt rá időm, akkor azért betettem.
Elég kemény tészta, amit nyújtani veszek ki belőle, azt kb fél percre a mikróba szoktam tenni, hogy a vaj megolvadjon.
Ez nem lesz piskóta puhaságú, de gyönyörűen formázható és formatartó, sütés után fémdobozban tárolom, a visszajelzések szerint puha mézeskalács.
A díszítésre több variációm van. A klasszikus a magokkal díszített (mandula, kókusz, szezámmag, mák), gyönyörűek, csinálok még marcipánnal díszítettet és idén vettem a dr Oetkernek a cukormáz dekor tollait. Természetes szinezékeket tartalmaz, ennek megörültem, de azért nem könnyű vele dolgozni. Viszont nagyon szépek lettek ezek is.
Van még egy egyszerűbb megoldásom is, ha nincs idő mézeskaláccsal pepecselni, akkor mézeskalács csókot csinálok:
2 dl (kb 10 dkg) culrot, 4 dl (15 dkg) finom rozslisztet, 1,5 tojást, 2 ek. meleg mézet, 1 kk szódabikarbónát, kevés szegfűszeget, fahéjat, citromhéjat, mézeskalácsfűszert 5 dkg vajjal öszegyúrok, kis golyócskákat gyúrok, mindegyikbe 1 mandula vagy mogyoró kerül. A tepsire ritkán kell rakni és meleg sütőben kisütni. Ennek is kell puhulni fémdobozban, de ez sem szokott nagyon keményre sikerülni.
A vizsgázóknak kitartást, nagyon szorítok, hogy sikerüljön minden vizsgátok!
Jaspis, gratula a fogacskákhoz!
Na megyek, mert sosem készülök el a sok sütivel.
Kati