Új privát üzeneted érkezett!

Adrienn!
Semmiképp nem megy a fekve szopi (legalább éjjel)? Nekem legalábbis nagyon pihentető, és lehet, hogy a segítségével tudnál nappal is szunyókálni egy kicsit.
Esetleg egy-egy éjjel valaki más keljen hozzá, amikor már nagyon kivagy? (Nem tudom, van-e szóbajöhető személy egyáltalán.)
Másrészt nem biztos, hogy a tejed fogy: lehet ez egy fejlődésugrás is, ez esetben pár nap alatt magától rendeződnie kell a gyakoribb szopiktól.
Próbálj minél többet pihenni ébren, és minél kevesebbet idegeskedni. Asszem, most jól jöhetne vmi háztartási segéderő, hogy a nyugis órákat zenehallgatással/olvasással/akármivel tölthesd, lelkiismeret furdalás nélkül.

Bucska!
A tejpépekben tehéntej van, ráadásul pl. a Mildi legtöbb pépjében még csak nem is módosítva. Viszont van kétféle is, amit lefejt anyatejjel (tápszerrel) lehet elkészíteni: a Mildi körtés rizspép és a Milupa 7gabonás pehely.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Borcsa, ezekben igazad van, de pont ez nem megy. Segítség nincs, nem is lesz, főleg az éjszakai keléshez nincs. Az éjszakai kelést egyébként illik bírni, csak sajna alapból rossz alvó vagyok, soká alszom vissza, reggel korán kirúg az ágy, stb.
A fekve szoptatás ment már a szülőotthonban (Ádámmal nem sikerült, csak ülve), de itthon valahogy a baba nem akarja. Próbálgatom éjjel a fekve szoptatást, de egyrészt túlságosan parázok, hogy belealszom, és ott marad az ágyunkban, és ráteszem a takarót, vagy ráfekszem, vagy lelököm, másrészt valahogy Máté nem tudja a szájában tartani, ha fekszem. Valamit biztos rosszul csinálok, hogy nekem ez a fekve szoptatás ennyire nem megy sem most, sem először.

Hogy gyarapodási ugrás lenne: örülnék, de kétlem. Pár napja még kétóránként elöntött a tej, most meg mikor szopik Máté az egyikből, néha nem is csurdogál közben a másikból. Meg hát érzem is, hogy fáradt vagyok, van egy összetéveszthetetlen jele (olyan érzésem van az orrom táján, mintha szemüveg lenne rajtam, ez nálam mindig a kialvatlanság egyik jele).

MOst azt is kérdezem, hogy egyrészt ilyen esetben a gyakoribb szoptatás jó vagy rossz megoldás-e, másrészt hogy ha mindkét cicit odaadom, az helyes-e vagy nem?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn,
A tejszaporításra mindig az a legjobb módszer, ha minél gyakrabban szoptatsz és mindkét mellből.

Fekve én sem tudok szoptatni, de én már ülve, az ágytámlájának dőlve is tudok aludni az éjszakai szoptatás közben Kép.
Attól egyébként ne félj, hogy ott marad a baba az ágyatokban: én hat hétig együtt aludtam Lilivel és soha nem feküdtem rá és nem löktem le. Pedig a nagyoknál ugyanolyan okok miatt mint most Te, én sem mertem kipróbálni az együttalvást. Meg akkor ez még nem is volt "divat". Most meg annyian ajánlották, hogy kipróbáltam, és rájöttem, hogy ösztönösen vigyázunk a babára álmunkban és semmi baja nem lehet. Pedig én úgy aludtam vele, mint a gyerekek a játékmackóval Kép, teljesen magamhoz ölelve és semmi baja nem lett, sőt ezt igényelte.

Ha nincs segítséged, akkor próbálj meg minden otthoni munkát elfelejteni, csak a gyerekekkel foglalkozz. Ha aludni nem is tudsz nappal, más kényeztetések is segíthetnek, amiket Borcsa írt (fürdő, zenehallgatás, olvasás, beszélgetés barátnővel, stb.).

A fő, hogy ne idegeskedj, próbálj minél többet pihenni és minél gyakrabban szoptatni.

Sok sikert:
Anna
tinalila
 
 

 
 

Adrienn!
Igen, nyugodtan adhatod ilyenkor mindkét cicit, sőt, ha Máté hajlandó elfogadni, akkor mehet még egy kör.
Réfekvés - velünk nem fordult elő soha, pedig elég sokat aludtunk (alszunk) együtt. Esetleg vmi dönthető nyugágyféle, amiben igazából ülsz, de a fejed azért megtámaszthatod? Nekem legalábbis a fejem tartása a legnehezebb ilyenkor.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Adrienn!
Biztos nem olvastál, gondolom van egyéb dolgod is Kép, pár napja már írtam, hogy nagyon érdekli a kicsimet minden evésünk. Úgy gondolom, hogy bár mennyiségre nem kevés a tej, igényelne már mást is. A gyümölcspüré mennyiségét is néhány nap alatt feltornáztuk egy egész üvegre, két szopi között szívesen elfogadja. Ezért gondoltam a tejpépre, de most itt mindenki lebeszélt róla. Maradnak a főzelékek, bár azzal inkább vártam volna még egy kicsit.
Adrienn!
Csatlakozva az előttem szólókhoz, biztos, hogy nem fekszel rá a kicsire. Ösztönösen vigyázol rá. Sőt! Nálunk a nagy együtt alszik délután a kicsivel. A nagy 4 és fél éves, és 18 kiló. Először nagyon féltem, egyfolytában néztem őket, amíg aludtak. De még soha nem feküdt rá, rúgta meg, ütötte meg álmában. Sőt, rendszerint átölelik egymást. (még most is szoktam figyelni őket).
Üdv Bucska
Köszi
Üdv Bucska
bucska
 
 


Sziasztok szopiguruk!

Az egyik barátnomnek két hónapja született a kisfia, egészségesen, 3650gr-al. A kórházban már elkezdodtek a problémák a szoptatással, mert a gyereket nem tudták rávenni, hogy szopizzon, nem kapta be a bimbót, ha bekapta, akkor csak nyammogott, de nem szívott egyáltalán. Végülis bimbóvédovel valamennyire sikerült. Hazamentek, de otthon semigen ment/megy a szoptatás, a gyerek súlya szinte nem nő. A 4 kilót ugyan már elhagyta, de 2 hónap alatt az azért elég kevés. Pillanatnyilag ott tartanak, hogy délelott van szopi, (most már bimbóvédo nélkül) délután pedig SNS-el tápszer kiegészítést kap.
A gond az, hogy a baba egy-egy szopi alkalmával nem szopizik eleget, sokszor alig 20 gramm után elengedi a mellet, és elalszik, és amikor szopizik, akkor sem igazán hatékonyan teszi. És nem is igazán jelzi, hogy szopizni akarna. Kezdetben még 8-szor is volt szopi, most már csak 6x. A hajnali, reggeli szopiknál, amikor jobban dől a tej, akkor szív akár 100 grammot is, de később, amikor már jobban meg kellene dolgoznia érte, az már nem megy neki, ezért délelott, kora délután jóval kevesebbet, és este már nulla mennyiség az anyatej, (este félóra-óra szopizás után a gyerek súlya grammra ugyanannyi volt, mint szopi előtt Kép )és így persze a baba sem gyarapszik. Igy aztán a lánynak az elmúlt két hónap alatt erősen megcsappant a teje.
Én a következoket javasoltam nekik: ágybavonulni a picivel 2-3 napra, sok pihenés, sok folyadék, (napi 3 liter), elmondtam a helyes mellretételt, (baba szája legyen óriásira nyitva, bimbóudvart is kapja be, teste szembe az anyával, orra, álla érjen a mellhez), napi sok-sok szopi, (legalább 10) ha belealszik a szopiba, akkor ébressze fel, nyugodtan kínálhatja szopival olyankor is amikor a gyerek nem látszik éhesnek, hogy minél több inger érje a mellet. Ja, és javasoltam, hogy nézesse meg a geyrekorvossal, nincs-e lenőve a nyelve.
Szóval a kérdés, hogy milyen ötletetek van még ezeken kívül, kihagytam-e valamit, amit lehetne javasolni nekik ezeken kívül, amitol a baba megtanulna hatékonyabban szopizni, és növekedne a tejmennyiség. (Laktoherbet iszik a lány, és homeopátiás bogyót is szed.)

Yoan
yoan
 
 


Bucska, de olvastam! Épp azt nem értettem, hogy főzelék miért nem jó. Nekem az szimpatikusabb. A HIPP-ek elég jók, nagyon odafigyelnek rájuk.
A ráfekvés: Ádám fiam egyszer aludt az ágyunkban, kb 7 hónapos lehetett. Hajnalban arra ébradtem, hogy az ágy alatt sír mérgesen szegény... Lelöktem álmomban. Kép A férjem meg még nálam is rosszabb, nem egy szájbavágás, hátbarúgás volt már éjnek idején. Álmában.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Kismamák,
a lányomnak az egyik melle ödémás lett... szerinte sokkal duzzadtabb és érzéketlen. Ezen a mellén előzőleg nagyon sebes volt a mllbimbó, valóságos kráter lett a helyén, azt mondja oylan érzés, mintha nyitva maradt volna a tejcsatornája, ha a másik mellből szoptat, alá kell tenni valamit, mert folyamatosan csöpög (a másik nem)...

a kisbaba ma 3 hetes. Nem akarunk mellgyulladást, volt valakinek ilyen? Mi a teendő, Langyos vizes borogatás, meleg sós borogatás, hideg borogatás, disznózsíros párakötés?

Ötletek, tapasztalatok?
alice_cs
 
 


Adrienn!

Én ugyan csak 9 hónapja szopiztatom 1. csemetémet, de azt elég intenzíven és a tejcsiért az elején nekem tennem kellett, hogy legyen elég estére is. Ez a tennivaló akkor nehéznek érthetetlennek tűnt, de működött és egyszerű. Ádám nem tudom mennyi idős, az elején vagytok-e még, de nekem ez a tipp még most is beválik (ha időnként túlpörgök) ami akkor is segített: feküdni VIZSZINTESEN kb. 1 órát délután. Nem kell aludni(!), lehet olvasni, de nem ücsörögve, nem feltámasztva, stb, hanem szó szerint hanyatt és tényleg vizszintben. Meg persze sok Laktoherb meg ásványvíz meg gyakori szopi ahogy a baba igényli.

Ha már nagyobbacska akkor kizárt, hogy fekve is előbb utóbb ne tudjon szopizni, hiszen a gyakorlottabb babócák már bármilyen nyakatekert testhelyzetben képesek rá, csak az átmeneti időt kell kitrükközni és újra és újra megpróbálni mert piszok kényelmes fekve szerintemKép.

Kalinta!

Köszönet, hogy írtál, az elválasztósdit most hagyagolom egy ideig, még az is lehet, hogy végül tényleg az új baba választja majd el. Vagy előbb megteszi magától, mert ő azért jó evő (kopp3*), és "megun" engem - álmodozomKép - mondjuk 13 hónaposan?

Minden Jószándékú Tanácsadónak!

Már csak ha olvasok is néhány új gondolatot, megközelítést tőletek, megnyugszom. Mert jó tudni, hogy annyiféle úton-módon lehet jól csinálni, és tényleg a csemetét kell figyelni, nem szentírás amit az ellentmondó "szakirodalmak" és hivatalos szakértők (orvos, védőnő) sokszor egymásnak is ellentmondva mondanak.
botanika
 
 


Szia Botanika!

Hát, ha kell még megerösités, jövök...
Máté fiam most lesz 15 hónapos, kb. egy hónapja kezdett el "rendesen" enni, addig szinte csak szopi. 10 és fél kiló, 80 cm, 1 éves korára stabilan járt. A jelek szerint semmiben nem szenvedett hiányt.
Most reggelizik, ebédel, uzsonnázik, vacsizik velünk, de a számtalan szopihoz ragaszkodik. Odacipel a fotelhoz, és püföli, hogy üljek le, de rögtön Kép.
Hogy hányszor szopizik? Fogalmam sincs, sose számoltam. Napi 10 biztos van.
Szóval, szerintem nyugodtan rábizhatod. Pocaklakó mellett meg lehet szoptatni, ha nincs semmi probléma, csak vigyázni kell, hogy rendesen egyél. Más kérdés, hogy nekem pl. még nem jött vissza a ciklusom. Nekem nem hiányzik, de a tesógyártáshoz nem árt Kép.
Szia
R.

Kép
Kép
rekabeka
 
 


Hahó Szopisták!! Kép

Régen látott Szipola ímhol eljöve újra hozzátok.
(bár Borcsán kívül nincs ismerős név már itt jó ideje, azért kitörő örömmel jöttem)

Aktuális kérdés, ami foglalkoztat:
A light kólában található borzasztó bizarr édesítőszerek (pl: aceszulfám-K, aszpartam) átkerülnek-e szopival a csemetébe??

Mert ha igen, akkor inkább cukrozott kólát iszom majd, ugyanis emlékeim szerint magzati korban kifejezetten tilos "megitatni" ilyesmivel az embergyereket...másképp van vajon ez a mátrixban, vagy így is ártok vele?

Kérem, a "Jobb lenne, ha egyáltalán nem innál kólát" típusú válaszokat kerülni, nem is érdemlem meg, csak nagyon keveset iszom, mondjuk heti két üvegecskét (0,5l), de az jár annak, aki a 14 hónaposát éjjel is minimum négyszer szoptatja! Kép

A kávéra is rászoktam...


Köszi ha valaki válaszol!


Undorító, hogy itt úszkálnak vígan a humanababák a bannerben, miközben a humana tápszer nem is olyan régen halált okozott Izraelben - Tiltsák ki őket innen a francba!!!!! Kép
szipola
 
 


Szia Szipola!

Épp minap jutott eszembe, hogy rég láttam a neved!

Édesítőszer:passz, én utálom az édesítőszeres -light- kólát, én a normált iszomKép. Mondjuk kijárna nekem is, a minimum három, átlag 4-5, időnként 6-8 keléses éjjelekkel (és Ancsinak 16 foga van, a maradék 4 még nem aktuális, erre sem foghatom). Kávét utálom. Kólát mostanában csak ha apropója van, tejecskézek, kakaózom (nesquick) inkább.
Szóval passz, igyál igazi kólát!KépKép

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Szipola,
fogalmam sincs, átmegy-e, csak azért írok, hogy tudd, gondoltam rád, és jó újra látni a neved. Kép

Virág
virág78
 
 


Szipola!

Kérdezd meg Ibolyt.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Iboly elérhetősége:

http://www.iboly.hu

e-mail-ben:
segits@iboly.hu

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Hahó,
Szipola,
én is megvagyok ám, de mostanság inkább olvasok, nagyon el vagyok kapva Kép Bizarr édesítőszerek szerintem tutkóra nem használnak. Amúgy miért pont a lightot innád? Jobban ízlik, vagy fogyicélból? Szóval mi szól mellette (ha lehetek kíváncsi)?
Amúgy hogy vagytok? Borsafiú még mindig mohó szopiensz, mi? Kép Cicó már nem nyomja ennyire, csak alváshoz használja (napi kétszer), bár töredelmesen bevallom, hogy az éjjeli szopiról tőlünk telhetően finoman leszoktattuk (azóta valóban kevesebbszer ébred).

Adrienn,
mizujs? Sajna újat írni nem tudok a lányokhoz képest, esetleg érdemes birsalmalét iszogatni, meg tényleg fejet támasztani. Nekem olyanom volt, hogy egy nagy, nagyon magas párnát, klasszikus műanyagtömött nagypárnát tettem a hátam mögé azon az ágyon, amelyiken szopi közben ültem, a falnak támasztva. Az pont olyan magas volt, hogy a tetején eldönthettem a fejemet. Aludtam is így nemegyszer (egyszer arra ébredtem fel, hogy valaki kivette a kezemből a gyereket Kép ). Fekveszopi is fog működni (nálunk már csak az műxik). Alvás: esetleg átmenetileg némi matracozás kettesben Mátéval? Onnan nem tud nagyot esni, jobban el is fértek. A hat-hét hónapos kölök egyébként már magától is simán lekever az ágyról, nem biztos, hogy te voltál a hibás...
Két cici, három cici, négy cici, öt cici (de morbidul néz ki), amennyiszer csak Máté elfogadja, hogy cserélgesd, illetve amennyi időtök csak van rá, mehet, az csak szaporít.
Bocs a tömörségért, rohanok.

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!

Szipola!

Leírnád ide is, hogy mit tudtál meg a light coláról? Megköszönném. Én is ebben a cipőbe járok. 13 hónapos lányom még 3 óránként szopizik éjjelente. Ha rossz passzban van akkor 1-2 óránként eszik.Kép Ezért van, hogy lecsúszik a light cola.Kép Már én is gondoltam, hogy megkérdezek itt valakit.
Valakinek van ötlete, hogy lehetne leszoktatni a babát az éjjeli szopizásról???? A gyerekorvosunk szerint hagyjam sírni de nincs szívem és a 3 éves tesójával alszik egy szobában.

Üdv,
Kriszta
tkriszta
 
 


Sziasztok!

Nem követlenül szoptatási a kérdésem, de hátha tapasztalt anyukák tudnak rajtam segíteni. A fiam most 11 hónapos, és egyszerűen nem tudom kanállal megetetni. Kizárólag olyan kajákat eszik, amiket a kezébe tud venni, és nem is "mállanak" szét (pl. sima párolt répa, vagy a gyümölcsök nagy része szétmegy a kezében, meg se kóstolja). Így zöldséges-húsos gombócokat, lepénykéket sütök neki, azt, meg zsömlét eszik a napi 4-5 szopi mellett. Egyszer csak el fogja fogadni a kanalat? (Amikor elkezdtük a hozzátápit fél évesen, akkor szépen evett, de egy hányás után 2 hónapig csak szopit fogadott el, azóta meg nem kell a kanál.) Kicsit fárasztó az elkészült főzeléket jól belisztezni, és olajban kisütni, meg nem is tartom igazán egészségesnek. Van valakinek ötlete, hogy mit lehetne tenni?

Előre is köszi
Zsófi
zsóf
 
 


Hahó,

OFF
Zsófi,
nálunk is volt egy ilyen fázis (pontosan a 11. hónapban, kb. egy hónapig tartott), én krumpligombócokat csináltam (A Gyermeknevelés/ A "normális" gyarapodás topikban részletesen leírva, tavaly novemberben vagy decemberben), abba rejtettem el zöldségeket. Volt, hogy nyersen is, amit lehetett, és azt csak egy picit szárítottam meg a minigrillben, nem volt olajban sütögetve. Amúgy lehet sima bundás zöldség is (vagy csőben sült, vagy hogy mondják), ha olajban sütsz, és azt nem kell előre megfőzni. Ha bírjátok anyagilag, süsd lehetőleg olívaolajban, az állítólag egészségesebb. És te egyél mellette nagy bőszen kanállal, lehetőleg főzeléket vagy levest (tőlem a kölök végül elkívánta a borsólevest, így kezdett el kanalazni). Amúgy meg lehet reménykedni, hogy hamar véget ér ez az időszak, illetve addig is tanítani kis tompa villával villázni (nálunk volt olyan, hogy kanál nem kellett, de villa igen).
A nálam tapasztaltabbak azt mondják, az ilyen rossz korszakokban az a legjobb, hogy tudod, hogy előbb-utóbb elmúlik. Csak addig győzze az ember kivárni Kép

ON
Kriszta,
nálunk volt leszoktatás, de kicsit később, 15-16 hónapos kor körül. Részletesen az Alvás/ Alvászavaros gyerek topikban írtam le akkor (olyan április táján?). Nem akarlak elkeseríteni, de a leszoktatás ugyan sikerült, viszont a leány még mindig ébred éjszaka (igaz, közel sem olyan sokszor, de szinte minden éjjel).

Szipola,
hun vagy már??? Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!
Kriszi!
Köszi, beleolvastam a "normális" gyarapodás topikba, és úgy látom, más gyerek is produkál hasonlókat. Eddig azt hittem, az enyém a kivétel, aki erősíti a szabályt, mert mindenhol furcsán néznem rám, amikor mondom, hogy nem eszik kanállal, csak a gombócokat, meg lepényeket, amiket sütök neki. Ma kipróbáltam az újonnan beszerzett párolórácsot, azon meg tudtam főzni a gombócot hozzáadott lisztféle nélkül is. Haladás. Ezek szerint csak kitartás, és egyszer csak enni fog kanállal is. Remélem.

Sziasztok
Zsófi
zsóf
 
 


Kriszta, csatlakozom Kriszihez, mi is elhagytuk az éjszakai szopizást két hónappal ezelőtt (akkor pont 13 hós volt ő is), viszont továbbra is ébred, de csak 1x (előtte 2-3-4 éjszakai szopi volt).
Én egyszerűen megpróbáltam, mi van, ha nem kap rögtön szopit ébredéskor. Sírni+egyedül hagyni semmiképp sem akartam, így mikor felébredt, megsimogattam, nyugtatgattam egy kicsit, 2 perc múlva eldőlt, és aludt tovább. Ezt csináltuk kb. 1 hétig, utána már aludt egyben 5-6 órát, ami hatalmas eredmény. Kép Sőt, pár alkalommal már az is előfordult, hogy 9-től reggel 5-ig aludt Kép.
Szerintem minden gyerekre alkalmazható módszer nincs, de talán egy próbát megér nálatok is.
R.

Kép
Kép
rekabeka
 
 


Sziasztok!

Köszi az ötleteket. Éjjel az első ébredéskor adok neki vízet de 1 óra múlva már a ciciért üvőlt. Azért nem adom fel.

Én is várom Szipola mit tudtál meg a coláról.

Kriszta
tkriszta
 
 


Sziasztok!

Zsófi!

Kisebbik fiam, Prücs akkor kezdte a kanalat efogadni, amikor meg akarta tanulni, hogy hogyan kell egyedül enni. Lehetett 13-14 hónapos....
Esetleg néha próbáld ki, adjál neki kanalat és pempőt, mihez kezd vele. Mosható kövezet, partedli, kötélidegek alapkövetelmény! Kép

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Sziasztok!
Snoopy!
Ma pont ezt csináltuk, egy kevés pempőt tettem egy műanyag tálkába, szépen kavargatta benne a kanalat, néha véletlenül a szájába is tette, de óriási fintor lett az eredmény. Olyan, mintha az állaga nem tetszene a kajának, mert ez a pempő pont ugyanaz volt, mint amiből gombócot csináltam, és megette, miután ráunt a kavargatásra, és ledobta a kanalat, pempőt, tálat, mindent a földre!
Abban reménykedem még, hogy nemsokára 1 éves lesz, akkor már ehet tejterméket, hátha valami gyümölcsjoghurt / Danonino, vagy hasonló fog annyira ízleni, hogy hajlandó legyen kanállal enni. Ez a mizéria már lassan 2 hónapja tart.

Zsófi
zsóf
 
 


Zsófi,
nálunk csakugyan könnyebb volt a tejtermékadás után, ugyanis pl. amikor a krumplipürét elkezdtem pici tejjel csinálni, akkortól érdekes módon egyedül meg akarta enni kanállal... Persze nálunk a krumplipüré olyan, mint a beton, ha nagyon akarná, akár kézzel is megehetné. Kép
Amúgy lehet, hogy a te gyermekcséd olyan fajta lesz, hogy sosem fogja csípni a pempős állagú dolgokat (ilyen is van), viszont előbb-utóbb meg fogja enni azt, amit ti esztek, változtatás nélkül. Ez szerintem sokkal jobb, mintha fordítva lenne (egyik unokahúgom másfél évesen, teljes fogsorral kihányt mindent, amiben akár a legapróbb darab is volt).
Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!
Kriszi!
Remélem, igazad lesz. Az biztos, hogy amikor valamit kinézett a tányéromból, és kanállal kínáltam neki, akkor tátotta a száját. Más kérdés, hogy nem ízlett neki, úgyhogy onnantól szájzár megint. Az aszalt szilvát imádja, érdekes, hogy azt hajlandó volt úgy is megenni, hogy a darabokat kanállal adtam a szájába. A kis gazfickó. Kép

Más: tegnap hallottam egy rádióműsorban, hogy Magyarországon az anyáknak csak 40 %-a szoptatja a babáját, és már ez is nagy előrelépésnek számít az (úgy emlékszem) 10 évvel ezelőtti állapothoz képest. Ezt el tudjátok képzelni? Ennyi felvilágosító kampány, bababarát kórház, stb. mellett tényleg csak 40 % lenne??? Esetleg ha valaki az LLL-től erre jár, biztosan tud pontos adatot mondani. Kicsit ledöbbentem.

Zsófi
zsóf
 
 


Szia Zsófi!

Mi volt a meghatározása annak, hogy "szoptatja a babáját"? Ezt fontos lenne tudni. (Van ennek meghatározására valami szakmai megegyezés? Mert az egyik véglet, hogy "szoptatósnak" vesznek minden anyát, aki akár csak egyszer is megszoptatta a gyerekét, a másik pedig, hogy csak azt veszik "szoptatós anyának", aki még egy évesen is csak és kizárólag anyatejjel táplálja a gyermekét.)

Más:
Kata lányom jövő héten lesz hat hónapos, gondoltam, megkóstoltatom vele az őszibarackot. Milyen partedlivel készüljek? Kép

GyeZsu
gyezsu
 
 


Én azokat szeretem, amik hátoldala (ruha felőli oldala) nylonos, nem ázik át. Meg am minél jobban befedi a vállak környékét is.Kép
(Ancsi, 16 hó, már hetek óta nem tűri magán a partedlit....)
Ildi

Ildi
pildi
 
 


Gyezsu,
meg dupla pelussal, mert a barack hashajtosKép

Amiert jottem:
nalunk ugy nez ki, minden ok, koszi mindenkinek a segitseget mellgyula ugyben. A heten levittem a 4 hetes Matet meretni, mert azt hittem, az alig 5 percig tarto szopi utani bealvasa a horpadt kutacsaval egyutt mar a vegelgyengulesetol vanKép. Fejni pedig mar ujfent nem tudok, reflex nem indul a fejore, detto, mint lanyomnal anno. Nos, Mate masfel het alatt hizott fel kilot. Azt hiszem, megsem ehezikKép
Szamomra ez egy eddig ismeretlen erzes, a heti 10 dekat alig gyarapodo ropilanyom utanKép

-Afonya
afonya
 
 


S.O.S.!

Már harmadszorra kezd vízhólyag (?) keletkezni a mellbimbómon. Amíg csak nő, addig "csak" elég kellemetlen (és meglehetősen bizarr látvány), de amikor kifakad és sebes lesz, az már nagyon tud fájni. Volt már valakinek ilyen? Mit lehet tenni ellene most, hogy még az elején vagyok a folyamatnak? Vagy ha most már semmit, legközelebb hogy előzhetem meg?

A kérdések egy részét megelőzendő Kép: a vízhólyag okozója hat hónapos, csak szopik. Az ujját nem szopja (cumit nem adtunk neki), ezért a szopizást egy kicsit e helyett is használja, ez az altató. Hiába alszik már a cicin, ha leveszem, becsukott szemmel tátog és a kezével terelgeti a mellemet a szájába, s ha nem sikerül újból bekapnia, sírni kezd, felébred, tovább követelőzik, szóval nem tudom elkerülni, hogy a mellbimbó ne ázzon. Egyébként nem mosom a mellem szappannal, itthon csak pólóban vagyok, nem hordok melltartót és nem kentem a mellemet soha semmivel. Az első hetekben, hónapokban volt érzékeny, sebes, de azóta - ezeken a fránya vízhólyagokon kívül - semmi gond. (Szerencsére a tej ki tud jönni a hólyag mellett, mert az első alkalommal ettől féltem nagyon.)

Előre is köszönök minden ötletet!

GyeZsu

U.I.: Egyelőre csak én eszem az őszibarackot, de a dupla pelus már így is elkelne Kép
gyezsu
 
 


Sziasztok!
GyeZsu!
Sajnos vízhólyag ügyben nem tudok okosat mondani, de én a normál vízhólyagnál nem szoktam megvárni, míg kifakad, hanem egy tűvel kiszúrom, úgy rögtön lelapul a bőr. Igaz, utána még képződik benne váladék, azt is kinyomkodom. Persze lehet, hogy ezt nem is szabadna...

Rádióműsor ügyben: nem, nem volt meghatározása a szoptatásnak, de én úgy gondolnám a hihetetlenül nagy tapasztalatommal Kép, hogy aki túljut az első hetek nehézségein, és beáll a szopi, az szoptat. Sokaktól hallottam, hogy csak 2-3 hétig volt elég a tej. Nálunk legalább 1,5 hónap kellett ahhoz, hogy már rendben menjen minden, ha jól emlékszem.

Zsófi
zsóf
 
 


Szia Zsófi!

Na, a kiszúrást inkább hagyjuk Kép

Azt akartam még írni a szoptatási arányról, hogy szerintem csak annak nagy a propagandája, hogy milyen fontos az anyatej meg a szoptatás, de arról már nem szól a propaganda, hogy a szoptatás ugyan a világ legtermészetesebb dolga, de azért tanulni kell, és nem is biztos, hogy simán megy. A szoptatási tanácsadókról pedig szerintem viszonylag kevesen tudnak, pedig nem nagyon van más, akinek ideje és korszerű tudása lenne a szoptatási problémákkal küzdő kismamákra. Az olyan ember pedig nagyon ritka, aki megmutatja, hogy kell csinálni. (Gondolom, erre lennének a csecsemős nővérek meg a védőnő - nekem anyukám volt az egyetlen, aki minden szégyenkezés nélkül kikapcsolta a melltartóját, és megmutatta, hogy kell fejni.)

Ja, és az is érdekes lenne, hogy mi a tendencia. Mert ha ez a 40% több, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt, akkor jó úton haladunk.

Majd megpróbálok én is utánakérdezni.

GyeZsu
gyezsu
 
 


Sziasztok "szopis-társak"!

Ma nagy bajba kerültem és nincs időm visszaolvasni a topikot.
Röviden:
- Fél éves babám még full szopi függő. Éjszaka is min.3-szor felkel szopizni . Tudom, hogy ez már csak egy rossz szokás, de ez van. (igazibol az utobbi forro nyári napokban volt, hogy napi 10-szer is szopott)
- Már 5 hónapos kora óta kostoltatok vele gyümis és zöldséges bébiételeket több kevesebb sikerrel, azonban még nem váltottunk ki vele egy teljes étkezést. Két napja megkostoltuk a husos kaját is, az izlett neki, viszont éjjel nem aludt tőle.

VISZONT GÁZ VAN! A DOKIK szerint sürgősen abba kéne hagynom a szoptatást!
Pár napja nagyon fájt az alhasam és ma elmentem nőgyogyászati ambulanciára, ahol megállapitották, hogy méh, petevezeték és petefészek gyulladásom van, ami vmi fertőzés miatt alakulhatott ki.
Irtak fel rá hüvelykupot és antibiotikumot is.
Az a gond, hogy a nőgyógyász és a gyerekorvos szerint csak penicilines antibiotikum mellett lehet szoptatni, de én penicilin érzékeny vagyok.
A doki sokáig filozott, hogy akkor milyen gyogyszert adjon, de végül a legrövidebb idő alatt beszedhető 2 napos SUMAMED-et irta fel. Emellett tilos a szoptatás!!! Jó esetben is min. 5 napot ki kéne hagyni a szopiban az erős gyógyszer miatt.
Ezt én nem tudom megtenni, mert nagyon sok tejem van és abba a gyerek és én is nagyon megmakkannánk!!!
Van valakinek ilyen tapasztalata, vagy ötlete, hogy mit tegyek?
Már az is eszembe jutott, hogy csak a kupot teszem be az nem megy át a tejbe és 3 napig nem veszem be az antibiotikumot és addig megpróbálom csökkenteni cicis etetést.
Ismertek valami olyan homeopátiás szert vagy gyógynövényt amivel kurálhatnám magam?

fiona
-ma ettől nagyon siros lettem Kép
fiona
 
 


Szia Fiona!

Ha olyan sok tejcsid van, miért nem fejsz le, és akkor valahogy ki tudnátok húzni azt a pár napot.
Más nem jut eszembe sajna. Kép
Tudom, ez nem vígasz, de az is nagyon szép, hogy mostanáig szinte csak szopizott a babód.
dettas
 
 


Fiona
nekem is ez az ötletem támadt, hogy most próbálj fejni, amennyit csak tudsz, ha esetleg van a mélyhűtőben, az mégjobb, és amíg szeded a gyógyszert, cumisüvegből táplálod a Kicsit, és persze fejsz közben is, hogy fent tartsd a tejtermelést és hogy nehogy mellgyuszi legyen, (csakhát azt kiöntöd), majd 5 nap után már újra szopizhattok. Megvalósítható? Kép Jobbulást! Kép

Andi
psandi
 
 


Sziasztok!

Zsuzsának hívnak és két hete született meg a kisfiunk, Beni. Császárral szültem, előrecsúszott köldökzsinór miatt sűrgősségi császár volt, a pupimig felvágtak. 24 órát voltam az intenzíven, ezalatt elkezdték a fiamatpohárból itatni. Tejem a negyedik napon lövellt be, de a pici fiamnak sosem volt elég, így pótlást kapott mindigpohárból. A bimbóm befelé fordult, bimbóvédőt erőszakoltak minden kismamára, mert a csecsemősöknek nem volt idejük a helyes mellretételt bemutatni, gyakorolni. Na most már egy hete itthon vagyunk, de az én pici fiam nem eszik ciciből, naponta ötször anyatejet kap, amit gépi fejővel fejek, és kétszer tápszert, mert már több tejem nincs és a mellem is fáj már estére. Egyszerűen tanácstalan vagyok, a védőnő, a gyerekorvos is próbálkozott mellretenni, de a kisfiam elfordul a mellemtől, és ha sikerül is bekapatni vele, akkor kiköpi. Úgyhogy bármennyire tápszer, cumisüveg és cumiellenes vagyok, sajnos ezekre kényszerülök.

Van esetleg ötletetek mivel próbálkozhatnék?

Minden etetés előtt tíz percet próbálkozunk, eddig sikertelenül.

Zsuzsa
nzsuzsa
 
 


Sziasztok!

Fiona,
Nekem még az jutott eszembe, hogy beszélhetnél a Szent István Kórházban működő szoptatási ambulanciával. Talán tudnak segíteni másféle gyógyszerrel kapcsolatban. (Dr. Sarlai Katalin, telefon: 216 0350 / 1644 vagy 455 5700 / 1644). Személyesen még nem volt dolgom vele, de hallottam már többektől, hogy tudott olyan gyógyszert ajánlani, ami szoptatás mellett is szedhető. Akkor is, amikor az illető orvosa állította, hogy nincs ilyen gyógyszer.

Zsuzsa,
Neked sürgősen szoptatási tanácsadóra lenne szükséged, aki sajnos én nem vagyok. Mégpedig olyanra, aki kimegy házhoz. Bár, ahogy látom, miskolci vagy, így az nem annyira egyszerű. De telefonon mindenképpen beszélj egy tanácsadóval szerintem. (Az LLL honlapján vagy a Kismama Magazinban találsz telefonszámokat.)
Amit én személy szerint mondani tudok, az csak annyi, hogy ha bimbóvédővel hajlandó szopni a baba, akkor szoptasd úgy. Persze nem ideális, de a cumisüvegnél az is jobb. Az én babám négy hónapig csak bimbóvédővel volt hajlandó szopni. Akkor hál' istennek leszokott róla. Már majdem hét hónapos, de azóta is csak szopik. Nagyon sok kitartást kívánok Neked!

Yoan,
A barátnődnél megoldódtak a szopi gondok? Láttam, nem nagyon írt Neked senki. Gondolom azért, mert jól összeszedtél mindent. Legalábbis az én szerény tudásom szerint. Kép

Anna
tinalila
 
 


Köszi az ötleteket!

Holnap reggel felhivom a Szent István korházat.
Sajnos a fejésért nem vagyok annyira oda. Sosem tudok annyit fejni, hogy kijöjjön az egész tejcsi, mert addigra szétszivja a melbimbóm. Ha meg bentmarad akkor félek a gyulladástól. Kép
Már ezalatt a fél év alatt kétszer volt mellgyulladásom (egyszer azért mert még tul lanyhán szopott a kicsi, egyszer meg eldugult egy csatorna) Kép
Persze ha nem marad más, akkor nekiállok. Kép

Zsusza
Kitartás! Szerintem is próbálkozz a bimbóvédővel. Az én babám 3 hónapig tanulta, hogy hogyan kell igaziból szopizni. Már van egy nagyobb gyerekem és tudtam, hogy mit kéne produkálnia, de sehogy sem akarta jól bekapni a bimbót és erősen szivni. Aztán egyszercsak ráérzett. Kép))) Én tavasszal suliba is jártam és akkor cumisüvegből is etettük.
Próbáltad már a cumisüveges etetés _után_ cicire tenni csak ugy cuclizás céljából? Hátha .

Fiona
fiona
 
 


Zsuzsa,
nalunk most az jott be, hogy "kipreseltem" egy kis tejet, szetkentem a bimbon es azzal cirogattam a gyerek szaja. Es amikor raharapott, elkezdtem "belefejni" a szajaba. Hivatalosan valahogy ugy mondjak, hogy a C-fogassal rasegitettem. Ha erre rakeresel ebben a topicban, talalsz rola leirast regebbrol.
Befele fordulo mellbimbora meg a bimbokiemelot javasoljak /azt hiszem, Aventnak van pl./, nekem "csak" lapos volt, arra a tejgyujto kagylo is jo volt, valamint egy ido utan a sikeres szopik tovabb javitottak.

Bimbovedovel az elso gyereknel probalkoztam sebesedes miatt. Bar o jo technikaval szopott, a vedovel megse tudott olyan hatekonyan szopni, nekunk nem jott be.
afonya
 
 


Bimbókiemelésre enyhébb esetekben az is működhet, hogy fejőgéppel elkezdesz fejni és az kiemeli valamennyire, és utána tenni cicire a babát. Mondjuk ezt feszülő cici miatti lapos bimbó vonatkozásában ismerem, de talán működik.
Ildi

Ildi
pildi
 
 


Szia Zsuzsa!

De jó neked, hogy egy icipici babát tarthatsz a karodban! Ha első baba akkor szenzációs érzés lehet!...és nem csodálom, hogy a szopi ilyen gondot okoz, hiszen mégcsak 16 napos ma? Ilyenkor még sok kabóca-babóca nem úgy viselkedik, mint egy erős ügyes gyakorlott 2-3 hónapos. Ahogy olvastad tényleg olyan is van akinek akár 3 hónap is kell ahhoz, hogy ráérezzen a szopizás igazi ízére. De míg ez veletek is megtörténik, addig sok-sok-sok-sok kitartásra van szükséged a kicsi érdekében és óvatosságra kérlek!!

Cumisüveg, cumi brrrrr... Én csak azt tudtam, hogy a szoptatásnak ezek a legnagyobb ellenségei az esetek döntő többségében! Ezért ezt az egyet nem akartam. Mi próbálkoztunk, csak próbálkoztunk azzal, hogy igenis vegye be a cickót, harapjon rá rendesen. Tipikusan az első hetekben ez min. 20 percet vett igénybe!! Többnyire azonban volt ez akár 1/2 óra, 1 óra és egy szörnyű délelőttön 1,5 órát (!!!) próbáltam a szájába rakni a cickót az éhesen tátogónak, mert az amúgy is lapos bimbó a tejtől feszülő cickó ezt nehézzé tette az én akkor még nem túl tehetséges babámnak (ő nyelvecskéjével többnyire kifele tologatta a bimbótKép). De nem adtuk fel. Persze fáradt voltam, meg fájt a nyakam, a hátam, de megérte, mert aztán megtörtént a csoda! Gyerkőc erősödött, ügyesedett, a mellbimbó a szopizások hatására hajlamosabbá vált kiemelkedni, és hitetlenkedve nevettünk azon amilyen mohón csak hamm rámcuppant 3 hetesen egyszercsak - és azóta is (most már 9,5hónapos)Kép.

Minenképp beszélj LLL-essel, adnak neked önbizalmat, erőt és mondanak sok apró praktikát, jótanácsot amivel biztosan át tudtok majd állni a szopizásra és eldobhatjátok az undok cumisüvegeket.

Kívánok neked én is az átálláshoz sok sok kitartást! Meglátod megéri!
botanika
 
 


Ma beszéltem a Szent István korházban dr. Sarlai Krisztina főorvosnővel és TÉNYLEG ajánlott egy másik antibiotikumot ami mellett lehet szoptatni.
Eric kapszula (Erytromicin a hatóanyaga). Igaz, hogy ez is átmegy a tejbe, de nem annyira veszélyes, mert ezt babáknak is lehet szedni. Sőt terhesség mellett is lehet szedni.

Köszi, köszi a segitséget.
Fiona
fiona
 
 


Fiona,
Örülök, hogy sikerült. Kép
Anna

U.i.: Én úgy tudtam, hogy Katalin és nem Krisztina.
tinalila
 
 


Sziasztok!
Zsuzsa!
Csak egy apró tipp, nekem ez vált be. Sajnos az Avent-es bimbókiemelőt nem lehet használni, ha már jön a tej (ez ici-pici betűkkel rá is van írva), úgyhogy nem érdemes szerintem kb. 10ezerért megvenni. Én szopi előtt az ujjammal megcsavargattam a bimbót, hogy kiálljon, kb. úgy nézett ki, mint amikor fázik. Kép Így egyszer csak sikerült a babómnak szopizni belőle. Ez azért volt jobb, mint a fejőgép, mert az nagyobb tölcsérben emelte ki, így viszont "babaszáj-méretű" lett a bimbó.
És csatlakozom az előttem szólókhoz: sok kitartást! Egy ismerősőm, aki 3 héttel előttem szült, mondta, hogy egy hét múlva már egészen más problémáid lesznek! Igaza volt!

Zsófi
zsóf
 
 


Szia Zsuzsa!

Gondolom nem vígasztal, de mi is megszenvedtünk a szopizással. Kata baba a kórházból hazatérve elfelejtett szopizni. Csak sírt keservesen (én is Kép ), és sehogy sem sikerült mellre tenni. Felhívtam egy szoptatási tanácsadót, az egyik ötlete az volt, hogy ne csak én legyek meztelen felsőtesttel, hanem a babát is vetkőztessem csak pelenkára és így bújjunk egymás mellé. Csodák csodája: Kata rögtön tudta, mi a dolga!

Persze később is adódtak gondok, amíg még pici volt (2600 grammal született), mert nem működött nála az a reflex, hogy ha megérintem az ajkát, akkor kinyitja a száját, meg hogy a mell felé fordul, ha arról az oldalról megsimogatom... ment a bömbölés, fél órás előjátékkal indult minden szoptatás. Ismét szoptatási tanácsadóhoz fordultam, aki azt mondta, ha a gyerek szájában még nem volt cumi, nyugodtan rakjam be a cicit a szájába akkor is, ha sír (ekkor ugyanis nagyra nyitotta a száját, csak én nem mertem mellre tenni, mert hogy máshogy tartja a nyelvét sírás közben), mert beigazítja magának. És tényleg. Meg még azt is mondta, hogy ahogy nő a baba, úgy fog erősödni és ügyesedni. Ebben is igaza volt. És én is csak azt mondom, kitartás, hogy aztán büszke lehess magatokra, hogy ezt végigcsináltad Kép

Sok sikert, szurkolok nektek!

GyeZsu
gyezsu
 
 


Sziasztok!

Köszönöm mindenkienk a sok biztatást és tanácsot. Remélem még nem rontottam el semmit, de annyira kétségbe tud esni az ember, ha sír a babája keservesen az éhségtől. Az én kisfiam olyan méregzsák, ha nem kap kaját rögtön begurul, és ordít, ordít.....
Feltétlenül fel fogok hívni egy szoptatási tanácsadót és próbálkozni fogunk.
Remélem legközelebbi jelentkezésemkor már örömmel újságolom Nektek, hogy sikerül szoptatnom.

Addig is mégegyszer köszönöm.

Zsuzsa
nzsuzsa
 
 


Sziasztok!

Immár 8 hetes a kislányunk, a szopizással nincs gond, de 3 hetes kora óta vissza-vissza tér a szájpenész. A doki szerint még a kórházból szedhette össze. Anyatejen kívül mást nem kap, először a nyelvén volt, elmúlt, majd a szájpadlásán,, elmúlt, most pedig az ajkak belső oldalán látok fehéres foltokat. Szopizásban nem zavarja, de engem idegesít. Borax glicerinnel kenem a mellbimbóm szopi előtt az orvos javaslatára. Van valakinek tapasztalata penész ügyben? Előre is köszönöm,
Eszter
cseszi
 
 


Cseszi!
A száját is kendd be a babónak a bóraxos krémmel, az ujjadra csavarj egy kis gézt és azzal. Meg C-vitamint is kenegess rá, ez a kettős fog használni. Mindenképpen kezeld, mert átmehet a melledre és berepedezik, meg iszonyat fájdalommal jár utána a szoptatás.
Gyógyulást nektek!
Üdv Bucska
bucska
 
 


Tegnap elfelejtettem megírni, hogy én is hasonló cipőben jártam és engem a fentebb már említett dr. Sarlai Katalin gyógyított ki a Szent István Kórház szoptatási ambulancián. Nálunk már átterjedt a fertőzés az én mellemre is.
Üdv Bucska
bucska
 
 


Minden szopi előtt és után mosd meg a melled.A bórax nem elég.Ez tapasztalatból mondom.
lindanya
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?