Házi kenyerek - kenyérsütőgéppel!
http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=cikk&cikk=12364 Házi kenyerek - kenyérsütőgéppel!
Milyen sok boldog kenyérsütőgép tulajdonos van közöttetek! És próbálkoztok, kísérleteztek, nem adjátok fel! Ez a beszéd! A könnyebb tájékozódás kedvéért összeszedtük a receptjeiteket...
Rozsos kenyér
10 dkg magkeverék
15 dkg rozsliszt
35 dkg sima liszt (BL55 )
2,5 kávéskanál só
4 dl langyos víz
A gép 1. programja, szín - közepes
Gyöngyfűző receptje
Kukoricás kenyér
8 dkg magkeverék
10 dkg rozsliszt
10 dkg kukoricaliszt
40 dkg sima liszt
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál sovány tejpor
3,5 dkg élesztő
5 dl langyos víz
A gép 3. programja, szín - közepes
Gyöngyfűző receptje
Kuglóf
1 mérő pohár tej (kb 300 ml)
4 tojás sárgája (ezt a tejjel jól elkeverem)
50 dkg liszt (sima és rétes)
10 dkg vaj (kissé olvasztott)
10 dkg porcukor
1 kávéskanál só
2 dkg élesztő (ez fontos, hogy ne legyen több, mert kifut)
Ez a sorrend a berakásnál is. Édeskenyér-program (2,5 óra)
Áztatott mazsolát is rakhatunk az első dagasztás után.
Ha megsült, kiveszem, fél deci langyos tejben egy evőkanál porcukrot elkeverek, és ezzel meglocsolom. Ettől lesz foszlós és fényes. Nagyon finom.
EDO receptje
Finom kenyér
145 gr teljes őrlésű tönkölybúza (ez lehet más, pl. rozsliszt is)
255 gr rétesliszt (Komáromi)
200 gr sima liszt (Komáromi)
300 ml víz
2 kávéskanál só
1 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
Én lenmagot - előtte 5-6 órát áztatom - is teszek bele, az első dagasztás után. Lehet 3-5 gerezd fokhagymát, reszelt sajtot. Ezeket én már mind kipróbáltam. Normál program. (3 óra). Csodálatos, formás, nem tölcsér tetejű kenyér a végeredmény.
EDO receptje
Kenyér teljes őrlésű lisztből
Víz: 1 1/8 pohár
Vaj: 2 nagy adagolókanál
Búzaliszt: 2 1/2 pohár
Teljes őrlésű liszt: 1/2 pohár
Tejpor: 2 nagy adagolókanál
Cukor: 2 nagy adagolókanál
Só: 1 1/2 kis adagolókanál
Élesztő: 3 kis adagolókanál
Normál fokozaton sütöm.
Vejitto receptje
Teljes őrlésű vegyes rozskenyér
Víz: 400 ml (1 1/3 pohár)
Búzaliszt: 300g (2 pohárnál kicsit kevesebb)
Teljes rozsliszt: 300g
Cukor: 1 kis adagolókanál
Só: 1 1/2 kis adagolókanál
Kovász: 3 nagy adagolókanál
Élesztő: 2 kis adagolókanál (2/3 zacskó)
Vejitto receptje
Gluténmentes kenyér 1.
Hozzávalók:
50 dkg Mantler gluténmentes liszt,
1 dkg só,
5 dkg élesztő,
1 dkg cukor,
1,25 dl víz.
Alap- vagy gyorsprogramon sütjük.
Gluténmentes kenyér 2.
Hozzávalók:
20 dkg Femini liszt,
15 dkg Mantler gluténmentes liszt,
1 tojás,
4 kávéskanálnyi instant élesztő,
2 kiskanálnyi cukor,
2 kiskanálnyi só,
3,3 dl tej.
Alap- vagy gyorsprogramon, azonnal süssük. (A tej és tojás miatt tilos késleltetni!)
Vejitto receptje
Pikáns sonkás kenyér
500 g vegyes liszt
2,5 dkg élesztő
1/8 l tej
1/8 l tejföl (ha kevés a folyadék, akkor tej vagy víz pótlása)
1 evőkanál cukor
2-3 gerezd fokhagyma törve
15 dkg füstölt sovány sonka (húsvéti a legjobb)
5 dkg füstölt sajt (ezeket apró kockákra vágva)
egy marék snidling vagdalva.
Sütés normál fokozaton.
EDO receptje
Foszlós kalács
50 dkg fehér liszt
250 ml tej
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 kávéskanál só
2 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja
1 marék mazsola
2 dkg élesztő
Sütés: édes kenyér (laza tészta)
Sütés után langyos cukros tejjel meglocsolom, ettől lesz igazán foszlós.
EDO receptje
Kakaós kalács
2,5 dl víz
1 enyhén felvert tojás
40 dkg finomliszt,
20 dkg porcukor (elnézve a receptet kristálycukrot tettem ,de így is sikerült)
1/2 mokkás kanál só,
1 evőkanál tejpor,
7 dkg kakaópor
5 dkg puha margarin
1/2 csomag friss élesztő (lehetne 7 g szárítottal is)
Az én gépembe (Nethaus) alulra kell a folyadékot, rá a lisztet (3., - 7., elkeverve), aztán a margarint és végül az élesztőt.
Yvette receptje
800 g-os kenyér
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g sima fehér tönkölyliszt
500 g kevert Komáromi liszt
250 ml víz
1/4 élesztő
2 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
most figyelj! egy fél kupica pálinka
Ettől még jobban megkel, és finomabb a kenyér.
1-es program és közepes sütés.
Jó próbálkozást. Egyébként én úgy szoktam kezdeni az egészet, hogy vásárolok liszteket, persze több félét. Fehérből csak Komáromi lisztet veszek.
EDO receptje
Szép, domború kenyér
1000 gramm kevert lisztből nagyon szép kenyér:
- 500 gramm sima fehér liszt
- 300 gramm fehér tönkölyliszt
- 200 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 nagy főtt burgonya, kihűlve, összetörve
- 1 nagy mércés cukor
- 2 1/4 kismércés só
- 1/3 élesztő (egy csomag élesztő három felé elosztva)
- kb. 3 dl hideg víz, ez azért kb mert ezzel szoktam variálni, ha az első összekeverésnél nem tudja teljesen egyneművé összeállítani, akkor szoktam még hozzá csepegtetni, ha viszont mindjárt az elején több vizet teszek bele akkor magasabbra kell, de a sütés megkezdésekor behorpad. Vagyis akkor esik be, ha több a víz benne, ezért érdemes az első összekeverésnél ott állni és figyelni, hogyan dolgozza össze. Inkább keményebb legyen akkor biztos a siker.
EDO receptje
Tejszínes kuglóf Svédországból
30 dkg liszt,
1 tojás,
kb. 2 dl langyos tejszín,
2 evőkanál kristálycukor,
1/2 tasak szárított élesztő,
cukrozott narancs,
citromhéj,
mazsola,
kardamom,
egy kis rum (ezek mind ízlés szerint)
3,30-as időre és közepes sütésre állítottam, isteni lett, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Próbáljátok ki, megéri.
Razeva receptje