Kata!
Ezek nem olyan cikkek voltak, amelyek nekünk szólnak, akik ebben már nyakig benne vagyunk.
Az egyikben pl. a csökkenő termékenység jótékony gazdasági vonatkozásairól írnak. Amikor az emberek gazdagabbak lesznek, a családok kisebbé válnak, s ahogy a családok kisebbek lesznek, az emberek gazdagabbá válnak. S a termékenységi ráta csökkenése a gazdag országokban hamarabb és lassabban következett be, míg a szegényebb és fejlődő országokban később, de sokkal gyorsabban. Míg pl. Nagy-Britanniában 130 év kellett ahhoz, hogy a termékenységi ráta 5-ről 2-re csökkenjen (1800 és 1930 között), addig Dél-Koreában ehhez csak 20 évre volt szükség (1965 és 1985 között). A fejlődő országokban ma az anyák 3 gyermekre számíthatnak, míg az ő anyukáiknak még 6 volt... stb. stb. (Ez a
The Economist című gazdasági lapban volt, ami a mi HVG-nkhez hasonló lap, s címoldalon hozta ezt a témát. - Ezt a neten is el lehet olvasni.
)
Egy másikban egy spanyol meddőségi központot kérdeztek meg, mivel a brit nők, ha otthon nem sikerül nekik a kezelés, tengerentúlra vagy pl. Spanyolországba mennek. Amit kiemeltek: a hozzájuk kerülő brit nők nagy százaléka legalább 6 évvel idősebb a párjánál (kb. 10%, míg a spanyol és olasz nőknél ez csak 1%), mivel sokszor második házasság, s az új kapcsolatból (is) szeretnének gyereket. S nem értik meg, hogy bár pl. 45 évesen is lehet teljesen egészséges és szuper csinos, de az esélye a gyerekvállalásra már nem ugyanaz.
Egy harmadik cikk azzal foglalkozott, hogy a túlzott testedzés szintén rossz hatással van a termékenységre. A vizsgálatba bevont nők 1 éven belüli teherbeesését nézték, s 30%-nál volt ezzel gond, míg normálisan ez Nagy-Britanniában 7%. Két rizikócsoport volt: akik minden nap edzettek, s akik kimerülésig edzettek. Legnagyobb rizikó azoknál volt, akik ezt a kettőt kombinálták. De ez a gond átmeneti.
Egy negyedik pedig az örökbefogadással foglalkozott, hogy akik eredménytelen kezeléseken esnek át, milyen elképzelésekkel jelennek meg az örökbefogadásnál. Ugyanis az "Örökbefogadás hete" is most van/volt. S ami meglepett, több újságban is láttam negyed- vagy akár féloldalas hirdetést is örökbefogadással kapcsolatban, míg itthon még sosem. Pedig szerintem nálunk is van szükség mindkét oldalról.
Ennyi, amit eddig találtam - de még nem is volt alkalmam minden lapot tüzetesen átnézni... Remélem, nem voltam túl unalmas!
Kata, ha ismét beszélsz Dezsinával, mondd meg neki, kérlek, hogy hiányoljuk, és várjuk nagyon a bejelentkezését!
Az inzulinrezisztencia "a 2-es típusú diabétesz előszobája". Múlt héten a diabetológusnak nagyon tetszettek a leleteim - már ez első is!
S azt mondta, hogy diabetológiai szempontból semmi gond nincs velem.
Ancsa!
Mi nem voltunk a termékenységi show-n, egyszerű turistaként mentünk Londonba. Csak plakátokon láttam, hogy pont most volt ezen a hétvégén, amikor mi is ott voltunk!
Sonjus!
Nekem Sipos doki dietetikusa mondta meg, hogy 180-200g CH-t egyek. Aztán később Tanár Úr rákérdezett, hogy 160g? Amikor mondtam, hogy mennyi, azt mondta, hogy akkor legyen 180.
(Egyébként, ha összeadom azokat az értékeket, amiket a dietetikus az egyes étkezésekre megadott, még 180 sem jön ki, így ez a váltás egyáltalán nem okozott gondot.
) A dietetikus szerint a fehér cukor és a méz van egyértelműen tiltólistán, és zárójelesen a szőlő. (Szívesen megadom az ő elérhetőségét, ha szeretnéd.)
Tücsi!
Örülök nagyon, hogy tetszett a doki, és hogy a babuci jól van.
Tényleg már te is ki tudtad venni a kezecskéjét és a lábacskáját? De jó!
A cisztákat nagyon sajnálom!
Mit mondott a doki, mi lesz velük? Gondolom, érzed is őket.
Nekem általában épp nem a hasmenéssel van gondom, mióta a metet szedem, de máskor meg szokott hasmenésem is lenni, de nem jöttem rá, mitől. Az biztos, hogy ha esetleg több édességet eszek, mint kellene
, jó kis hányingerem lesz tőle.