Új privát üzeneted érkezett!

Ja es az off:

Snoopy, koszi a spinalis infokat, vegulis megusztam a fejfajast! /a csaszart ugyan nem es egy kicsit "magasan" szurtak"/
afonya
 
 


Áfonya, gratula a fiadhoz! Akkor faros maradt és nem javasolták? Bocs, lehet, hgoy valahol már leirtad, de már nem győzöm az egész babanetet olvasniKép.
Ancsi is a bal cicit kapta be anno nehezen, az első hetekben onnan alig szopizott, minden "tudásom" ellenére sebes is volt. SZerintem nem is a cici a ludas, hanem a mi két kezünk,mert máshogy esik kézre az egyik cici és máshogy a másik, és nem tudunk annyira segiteni nekik.
Amikor néha bekapta, akkor is hamar lefordult róla, másikat akarta, nálunk a hónaljtartás volt, ami viszonylag bejött, úgy valamivel tovább el volt rajta.
Aztán a balban eléggé leesett a termelés (én csak a gyulladás elkerülése mennyiségben fejtem belőle), ő meg tényleg nőtt, ügyesebb lett és apránként egyre inkább elfogadta. De akkoriban úgy ment, hogy ha balból szopizott, akkor tuti ment utána a jobb cici is. És a mai napig kevesebb van a balban. De megmaradt, nem fordult el róla végképp, a mai napig használja!Kép
Szerintem próbálkozni érdemes azért, van esély rá, hogy kinője. Nekem a legszimpatikusabbak az átverős próbálkozások, a hónaljtartás ill az, hogy a jobb ciciből kezdi és ha már nyugodt és türelmes, akkor átcsúsztatni őt a balra. Meg persze azért minden szopit azzal kezdtünk, hogy megpróbáltuk a bibis cicit.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Áfonya, gratulálok a fiadhoz. Kép Remélem, rövid ideig kell csak küzdeni, aztán megy majd nektek minden, mint a karikacsapás.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 

 
 

Áfonya!
Gratulálok a kis jövevényhez!
Kitartás!Idővel ügyesednek a babák.
Lányom elejében bimbókiemelővel szopizott,de ahogy nőtt egyre kevésbé lett rá szüksége.Egyrészt a bimbó úgymaradt egy idő után másrészt ügyesebb,nagyobb lett a kis szája ,jobban meg tudta ragadni a mellet.Kép
Edit

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Áfonya!

Én kölcsönzök egy gépet, ha gondolod, írhatsz magánba, és akkor megírom a címet. (nakiez@index.hu)

Sziasztok!

Az én gondom az, hogy a baba "lepattan " a ciciről. (mindegy melyiket kínálom neki, milyen pózban.)

A mai nap "sikerült" bimbókiemelő nélkül szopiztatni, vagyis mint mérés után kiderült, csak cumizott, mert 10ml-t evett csupán. Lehetséges, hogy a kórházban elrontották a cumisüveggel? (Ki kellett egészíteni a táplálékát...)

A bébi most két hetes. Van esély rá, hogy megtanul még anélkül szopizni? Bimbóvédővel már megyeget, de az meg nekem nem fekszik valahogy, mert állandóan a műanyag részével küzködök. Összevissza áll, lecsúszik meg minden...

Előre is köszike,

Egy kezdő anyuka, aki reméli, hogy tudtok valamit javasolni,

Dica
dica
 
 


Áfonya, Dica,
Én csak bíztatni tudlak Benneteket, igazán szakértő tanácsot nem tudok adni. Itt olvastam a Babaneten valamelyik archívban, hogy "a szoptatásban semmi sem visszafordíthatatlan". Ez nekem nagyon tetszett és a saját tapasztalatom ezt abszolút alátámasztaja.
Az én kisbabám 4 hónapig csak bimbóvédővel volt hajlandó enni, már komolyan azt hittem, hogy ez végleg így marad. De szerencsére akkor egyik napról a másikra átszokott a puszta cicire és azóta megy, mint a karikacsapás. Tenni ezért nem sok mindent tudtam, egyszerűen időnként próbáltam kínálgatni bimbóvédő nélkül, de eleinte nagyon nem akarta és akkor nem erőltettem.
A bal mell törénet nálam is hasonlóan alakult mint Pildinél. Csak annyi volt a különbség, hogy Lilinek az első hat hétben nem volt vele gondja, akkor viszont elkezdte teljesen elutasítani. Nálam biztosan nem a bimbóval volt a gond, hiszen ugyanazt a bimbóvédőt használtuk mindkét cicin Kép. Utána viszont szóról szóra úgy történt minden, mint Pildinél. Ma már eszik a balból is, de nem annyit, mint a jobból, nincs is benne annyi. A termelés fokozása érdekében, ha a körülmények és a baba is nyugodt, akkor mindig a ballal kezdünk. De ha Lili ideges vagy nem otton vagyunk, akkor mindig a jobbal kell kezdeni és legfeljebb ha már megnyugodott, akkor jöhet a bal.(De arra nincs mindig szükség.)
Szóval kitartás, szerintem biztos, hogy mindkettőtöknél renbe jönnek majd a dolgok, csak sok türelem kell hozzá, sokat kell próbálkozni és persze olvasni a bíztató sorokat itt Kép
Anna

OFF
U.i.:
Áfonya,
Talán emlékszel, hogy a Jahn Ferenc topikban velem leveleztél egy keveset a császár kontra normál szülésről farfekvéses baba esetében. Végül Nálad már korábban eldőlt, hogy császár lesz vagy csak a szüléskor?
tinalila
 
 


Sziasztok!

Ildi,
lehet abban valami, hogy a mi benasagunk igazabol az ok, mert az elso napokban még sikerult a szopi mindket oldalon /bar kisebesedett minden "tudasom" ellenere/.

Dica,
koszi a felajanlast, kedves vagy. Csak en gyori vagyok, igy nem tudok erte menni.
Bimbovedo: Nalunk detto, nem mukodik, azt nem szivja meg annyira, hogy ertekelheto mennyiseget egyen, csak cumizgat rajta.

Viszont tegnap egyszer sikerult mindkettobol etetnem, hurra! Csak nagyon idegorlo, neki is es nekem isKép

Lanyok,
Ti a bimbokiemelo alatt azt műmellet, a bimbovedot ertitek?


off:
Koszi mindenkinek a gratulat. Mate vegulis megfordult az utolso napokban. De sajna fajasokkor a szivhangja mindig leesett. De ez még elment volna /allitolag hataron belul volt es a mehlepenynek van annyi tartaleka, hogy ezt atveszelje/, mar 4 ujjnyira nyitva voltam, majdnem elsimult a mehszaj is, 4 oraja vajudtam rendesen, allitolag csak fel ora volt hatra nagyjabol, de Mate sehogysem tudott lejjebb jonni. Mint utolag kiderult, a vallan volt a koldokzsinor es az nem engedte. Ezert lett a vege csaszar. Halmoztam az elvezeteketKép

-Afonya
afonya
 
 


Hali!

Igyekszem kitartani, de nem könnyű. Tiszta harc. Már magam sem tudom, mit tegyek. Kép

Dica
dica
 
 


Áfonya!
Bimbóvédő,ami közben kiemeli a mellbimbót.Nekem nagyon jól jött,mert érzékeny volt a bőröm és úgy fájt,hogy pihenés volt amikor felraktam a védőt.Elejében próbáltam nélküle is,hogy a közvetlen inger meglegyen,de kínlódás volt az egész.Aztán csak védővel szoptattam egy darabig.Úgy legalább jóllakott.Később újra próbáltam nélküle is.Egyre kevésbé fájt nélküle.Azután egyszercsak olyan menetrendet alakított ki a picúr,hogy amikor nagyon éhes volt akkor védővel,ha közelség fontosabb volt akkor anélkül akart szopizni.Határozott akarata volt,másként nem is volt hajlandó.Aztán mikor v.nélkül is gyorsan jóllakott,fokozatosan elhagytuk a v.-t.Már el is felejtettem,hogy olyan is volt ,amikor használtuk.Kép
Edit

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Hú, Áfonya, ez kemény lehetett! És érdekes, hogy rákészültél, aztán úgy tűnt mégse kell és mégis.... van benne valami misztikus!

Ildi

Ildi
pildi
 
 


snoopy, és a többiek:
nem is tudom! Szerintem tárgytalan. Kép (SNS)
Eddig minden oké volt vele (6 hét). A gyomra is jól viselkedett!
Majd jött ez a gatyarohasztó meleg, és elkezdett sűrűbben enni, és igény szerinti szoptatás, hagytam...
Egészen addig, míg vasárnap este kihányt mindent, majd ezt megismételte 1/2 óra múlva, majd részben reggel is.
A doki azt mondta, ne adjak neki 3 óránál sűrűbben kaját!
Azóta a cumisüveg már megy, ha éhes.
Próbáltam üvegből is megetetni, meg hallgatok a megérzésemre, és szerintem 120-140-eket eszik (5.5 kg a lányka és 6.5 hetes). NA de utána mostanában bukdácsol alaposan! Mire abbahagyja, elmegy 1.5-2 óra, szerintem nem marad benne egy 100-as sem, és kezd üvölteni, mert éhes, és ugye kaját meg ne adjak neki! És alvás nuku!!! Az ivás meg nem nyugtatja meg! Persze ha éppen benne marad! Nos, ez egy ördögi kör, és sem nekem, sem neki nem jó! Így csak a tejem fogja kárát látni, meg majd kikészülök tőle Kép
Az ujját még nem szopja, a nyugicumi meg nem kell neki Kép
És még hol a vége!!!

ja, és nekem még van mellé egy "nagy"

Zsuzsa
zerko
 
 


Sziasztok!

Zsuzsa! Az én fiam is annyit bukott, hogy már minden ruha, bútorhuzat, a föld, minden tejes volt. Ezzel együtt sose tudtam, hogy mi a gond azzal, ha bukik. Szerintem ő egész egyszerűen így szabályozta, ha egy picit túlette magát, megkönnyebbült a gyomra. Erre egyáltalán nem lett volna megoldás, ha ritkábban kap, mert ugyanúgy túlette volna magát.
A bukás mennyisége mindig horrorisztikusan soknak tűnik, pedig annyira nem is sok. Persze a ti eseteteket nem láttam mennyiségileg.Kép
Az én fiam elég hasonló volt (ujjszopás, cumi nála se volt, és ő sem aludt valami sokat a kezdeti 1-2 hét után, és ő is szinte a soron következő etetetésig bukogatott).
Szerintem ne hallgas a dokibácsira, látod, hogy így se nyugodtabb semmivel sem, ha betartod a 3 órát. Fene se tudja, hogy ilyen picin mik miatt sírnak, lehet, hogy egyszerűen szokatlan még nekik a világ.
Ha meg betartod ezt a 3 órát, esetleg lecsökkenhet a tejmennyiség, főleg, ha mást is kap. Tényleg, mit kap cumisüvegből?

Bóbita
bobita
 
 


Csajok,
van valamelyikotoknek tapasztalata mellgyulaban?
Nem biztos, hogy az van, mert csomot nem erzek sehol, bar nehol nyomaserzekeny, ennyi.
Lazas vagyok, 38,4-38,6, tegnap is volt, akkor egy algopyrin hatott, most az sem viszi le, pedig mar kettot megettem.
Mit lehet még enni, mert Algora az van irva, max. 4-et egy nap.
Szoval mellgyulladasnal allando a laz? Meddig tart?
Szoptatok, mint kisangyal, melegitem, kb. ennyi.
Dokim azt mondta, menjek be a korhazba, megneznek. Es ha nem egyertelmuen mellgyula, akkor bennfognak, hatha a csaszar miatt lazasodom. Na ezt nem akarom. Marmint befekudni.

-Afonya
afonya
 
 


Áfonya,
piros valahol a melled? Melegebb, mint a másik?

Ha igen, akkor a mellgyuszi. Kép Két szopi között érdemes a gyulladt területet langyos-hideg vizesen borogatni, de csak nagyon ésszel!!! Nehogy csökkenjen tőle a tejmennyiség. Aztán a szoptatás előtt közvetlenül olyan forró palackot/pelust tenni a gyulladt részre, amilyet csak el tudsz viselni, és úgy szívja ki a baba a leghatékonyabban a tejecskét, ha az álla a gyulladt rész felé esik. (Vagyis vicces szopi jön-ne, ha nem fájna... Kép Kép)

Az algopyrin tudtommal alég drasztikus lázcsillapító, bár lehet, hogy van még erősebb.

Szorítok, hog minden rendben legyen!

Virág
virág78
 
 


Áfonya!

Nekem van tapasztalatom.
Nem minden mellgyuszinál volt egyértelműen a csomó kitapintható, viszont azért ált. az egyik mellem melegebb volt, érzékenyebb. Hőileg nekem felment elég drasztikusan 40 fok körülivé, igaz a lázcsillapító levitte.
Nem feltétlenül egy napig tartott, de nem volt elhúzódó.
Elhúzódó lázas állapotnál lehetséges, hogy antibiotikumos kezelés is kellene, ezért mindenképpen kellene szakorvosnak látnia. A császár miatti kivizsgáláshoz engem nem fektettek be, csak az orvosom UH-t csinált (és konzultált egy másikkal), hogy ez biztos nem a császár következménye (és nem is pl. a vesém), ill. végigtapintotta a mellemet és megállapította, hogy a láz a mellgyulladás miatt van.

A nyomásérzékeny egyyébként korábban nem volt?

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Koszi a valaszokat. Beszti, ez jol hangzik, hogy eleg egy UH, nem kell befekudni.

Pirossag nincs, csomo nincs, hogy melegebb-e, azt a laz miatt nem tudtam eldonteni. Most epp nincs lazam, kivancsi vagyok, estere mi lesz.
Igazabol nem is faj kimondottan a mellem, max. erzekenyebbnek mondanam csak, de azt is csak nyomasra.

Pedig mar kezdtem orulni, hogy abbol is megy a szopi. Lehet, pont azert durrant be? De lehet, hogy a merevitos melltarto kombinalva a ketevesem cipelesevel sem tett jot nekiKép Mondtam mar, hogy tele van a hocipom?!Kép

-Afonya
afonya
 
 


Afonya,
a merevítős melltartót UTÁLJÁK a friss-szopis cicik. Legalábbis az enyéim...
Nekem mondjuk más volt, mert éppen csak hőemelkedésem volt mindig, meg nagyon ramatyul voltam, és mindig volt legalább egy rohadt ronda csomó is. Amúgy a szopi, ha őnagysága hajlandő volt, nagyon jólesett a gyuszis ciciből. Nálam a meleg vizes cucc jött be, gyakorlatilag folyamatosan, nagyon szerettem (de persze nem volt lázam). Illetve a Zulu-féle kád meleg vízben négykézláb fejés, cicit a vízbe lógatva. Melegítésnek a Kismamában olvastam a cseresznyemagos vászonzacsit, ha kéznél van ilyesmi, állítólag jól illeszkedik és jól tartja a meleget. Lázasnak nem javasolják (hogy miért nem jó, azt nem tudom), de a gyuszit amúgy nagyon klasszul leviszi a káposztalevél külső kezelés gyanánt. Én nagyon szerettem, csak nagyon erős szaga van Kép Viszont így tudtam, mikor kell cserélni (amikor már egyértelműen alábbhagy a bűz, akkor már nem jó, le kell cserélni egy friss, büdösebb levélre).
Tele van a hócipőd? Nem csodálom. Én inkább azt csodáltam eddig is, hogy milyen humorral tudsz viszonyulni a nehézségekhez, nagyra becsülöm ezt benned.
Ja és én mindig elzarándokoltam a nógyógyihoz vele (mármint a gyulámmal), és mindig kaptam antibigyót is (aztán hol beszedtem, hol nem). Azt tudom mondani, hogy ha netán Aktilt akarnának adni, akkor érdemes kérni az Aktil Duo vagy milyen nevűt, az kevésbé csinál hasmenést (nekem a sima Aktil csinált, az Aktil Duo abszolút nem). Ezt nekem amúgy a háziorvosom árulta el, a nógyógy. ügyeletes nem tudta...

Az pedig tök baró, hogy megy a kevésbé kedvelt ciciből is a szopi, a többi meg el fog múlni hamar.

Szorítok,
üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Csomós mell, kemény mell témához hadd írjam le mit csináltak a lányommal mikor bedurrant a teje (10 napja szült) a kórházban:
A mellbimbóit (kisebesedtek) Neogranormonnal kenték be, a melleit pedig disznózsírral, és egy pelenkával átkötötték, így dunsztolták a következő szoptatásig - akkor lemosták és kifejték az immár teljesen felpuhult melleket. Ezt most hallottam először, hátha valakinek hasznos ez az információ...
alice_cs
 
 


Csajok,
van egy nagy piros foltom! Hogy mennyire lehet orulni egy mellgyuszinak, Ti nem is tudjatokKép
Koszi mindenkinek a batoritast, otleteket.

Kriszi,
kosziKép
off: tudod, epp a minap olvastam itt a "megint megjott"-ben egy lany irasat, akinek 3 ev es 4 sikertelen lombik utan van egy ketcsikos tesztje. En meg harom ev alatt kettot meg is szultem, szepek /na jo, a kisebbik egy kinaira hajaz még, es ha nyitva a szeme, akkor roppant bamba nezese van, ha meg csukva, akkor altalaban folyik a nyala es a resnyire kinyilo szemheja alatt csak a szeme feherje latszik, kesz horrorKép/ es egeszsegesek ...
Egy masik lany meg azt irta, ha kell, a 9 honapot is vegigfekszi, csak megmaradjon a baba...
Hat ezekhez kepest mi az en nyomorom?

-Afonya
afonya
 
 


Sziasztok!

Áfonya, ha esetleg homeopátiával is próbálkoznál akkor idemásolom a Homeopátiáról nőknek című könyvből az idevágó részt:

"Érzékeny, berepedt mellbimbók

Calendula (körömvirág) krém külsődleges alkalmazásával jelentős megkönnyebbülés érhető el. Calendula tablettákat belsőleg is alkalmazhatunk, ezzel megelőzhetjük a fertőzést.
A mellbimbók sérülése után fellépő szövődmény lehet mellgyulladás, sőt még melltályog is.

Ha a probléma első jeleinek észlelése után Aconitumot alkalmazunk, az segítségünkre lehet, de ha a tünetek már kifejlődtek akkor a Phytolacca legyen az első szer, amire gondoljunk. Az emlők általában nagyon kemények, érzékenyek, gyulladtak. Együttesen jelentkezik a hátfájás, a borzongás és a láz. A bal mell állapota gyakran rosszabb.

Bryonia és Belladonna is segíthet. Alkalmazhatunk hideg vagy meleg borogatást is. Ha a fentiek nem vezetnek eredményre akkor konzultáljunk az orvossal."

Jobbulást!
Hinatló
hintaló
 
 


Sziasztok!
Pele, Virág, Iboly és más hozzáértők:

újra aktuális, hogy ide is irogassak, mert van egy két és fél hónapos Tamarám Kép , sajnos nagyon bukós Kép Mivel kilókat hízott az első két hónapban, most két hét alatt, már "csak" negyed kilót, így doki néni közölte, hogy mert hatszor annnyit eszik mint kéne, azért bukik. No de kb. 5-10 perceket szopizik, és még két órával szopi után is képes sugárba hányni. Néha a pocija is fáj, így szerencsétlen szinte semmit nem alszik napközben Kép max. 10 perceket, vagy kétszer fél órát, szóval nagyon durva. Iszoyatosan zavarja a bukás, godolom ha épp nem a szélgörcs kelti fel akkor a bukás Kép Kép Kép Ráadás a komfort szopi és a cicin való elalvás amúgy sem jön szóba, mert közben is félrenyel(i többnyire, azt ami jön vissza) pedig gondolom a komfort szopit is igénlyelné.
Vilim hiába szopizott 21 hónapos koráig, azt hittem nem lesz újdonság a szopiban, erre most fogalmam sincs, hogy Tamát hogy szoptassam így igény szerint. Hamarosan vissza kell mennem (más miatt) a Tűzoltó utcába uh kontorllra vele, akkor megnézetem a gyomrát is. Addig is miket tanácsoltok? A kendő se mindig jön be nála Kép a szopi után autó ülésben üldögélés sem Kép
Vessetek meg de én Vilivel se nagyon tudtam, hogy mikor mi baja van, de nála mindig bejött a cici, ill. vele csak és kizárólag a cici jött be. Na most ez nem működik, ami önmagában nem lenne baj, de a nappali nem alvással és az örökös hányással együtt már gázos.

Előre is köszi a válaszokat, amiket ha nem kösöznök meg rögtön előre is ezer bocs érte, de vasárnap elutazunk.

Norci
norci
 
 


Szia, Norci! Kép

Pele nyaral, Iboly tudtommal iszonyatosan elfoglalt, én pedig nem vagyok szakértő. Kép De igyekszem.

(A Tamara az egyik kedvenc nevem. Kép Datolyapálma.)

Ömlik a tej a melledből? Fejsz? A sugárban való hányás szó szerint értendő? Meg tudod becsülni, mennyi jön vissza alkalmanként? A kendőben hogyan van elhelyezve? Mennyire vízszintesen illetve függőlegesen? Éjszaka nem bukik?

Az UH-on, ahogy tervezed, mindenképpen nézesd meg, lehet, hogy reflux. De ment egy mél is.

Virág
virág78
 
 


Hintalo,
koszi! Talan ma sikerul beszereznem a homeos cuccokat is, azt azert konnyebben bekapkodom, mint az antibiot. Bar azt is, ha kell.

Egyebkent ugy nez ki, kilabalunk a dologbol, mellgyula is elkoszont tolem es Mate is eszik vegre ket mellbol, ahogy illik. Azt hiszem, megmaradokKép

-Afonya
afonya
 
 


Afonya,
gratula a túléléshez Kép Sejtem már, ha eljön az ideje, kiről fogok hozzáállás ügyében példát venni (mármint az eddigi "példaképeim" mellett) Kép
Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


virág köszi:

kendőben: elől keresztben van, másképp már nem fér be

nem fejek, nem ömlik és nem tudom megbecsülni, de sokat, sugárban hányás néha szószerint értendő, sokszor nem sugárban, hanem a beturósodott trutyi jön belőle.
éjszaka: előfordul, hogy bukik, bár az éjszakát többnyire átalussza

norci
norci
 
 


Norci,
mélt megkaptad?
virág78
 
 


Virág, igen köszi, csak előbb még itt üvöltött Tama a kezemben. Most hasra raktam, hadd bukjon hátha mégis csak a felesleg ömlik bleőle, Aztán vissza picit cicire és bealudt, kíváncsi vagyok meddig.

Éjjel is van, hogy nehezen alszik vissza, szerintem akkor ha már túl éber és nem félálmában szopizik, gondolom olyankor is túl mohón eszik és u.az a gond, mint nappal. Ha félálomban szopizik éjjel akkor nem bukik, de szerencsére éjjel nem nagyon kel. Enniy pozitívuma van a nappal nem alvásnak. Jobb, mintha fordítva lenne.
Mindkettő alszik, így mehet a házimeló.
norci
 
 


Oké. Kép
virág78
 
 


Sziasztok!
Szeretnék tőletek tanácsot kérni.
Van egy mindjárt 22 hónapos lányom, aki igény szerint szopott, és nagyjából ma is így szopik. Azért írom, hogy nagyjából, mert az éjjeli szopiról leszoktattuk, illetve nyilvános helyen szintén nem szopizunk. Egyéb tekintetben nincs korlátozva. Amivel él is, és napjában többször szopizik még, hatszor minimum. Reggel ébredés után, délután elalvás előtt és ébredés után, este elalváskor mindig. Ezen kívül, ha bárhonnan hazaérkezünk, akkor is mindig szopizni akar, illetve nagyon gyakran akkor is, ha egyszerűen csak megbotlott, vagy kicsit koppan a buksija (ezek valóban nagyon apró balesetek). Meg akkor is, amikor el akar terelni a dolgomtól. Pedig foglalkozom vele eleget, ez meg is látszik a lakáson, meg mindenen, mégis alig hagy nekem időt, hogy elvégezzem azt a kevés házimunkát, amihez hozzájutok. Arra gondoltam, jobb lenne most már nem csak nekem, de neki is, ha valamilyen módon szabályoznánk, mikor szabad szopizni. De egy kicsit tanácstalan vagyok, hogy mi lenne az a szabály, ami mindkettőnknek jó, betartható, és nem csökkenti drasztikusan a szopizások számát, hiszen elvileg fontos lenne a fokozatosság.
Kérlek, írjátok meg a saját tapasztalataitokat, meg a véleményeteket az ötletemről:
Arra gondoltam, hogy csak alváshoz kötődően engedem őt szopizni, tehát elalváskor és ébredéskor. A kérdés:
Nem túl drasztikus-e ez, hiszen így napi négy szopi marad?
A többi kérdésem: mit gondoltok, miért lehet az, hogy több mint fél évvel az éjszakai szopiról való leszoktatás után még mindig próbálozik éjjelente? Ennél régebb óta mondom neki, hogy utcán nem szopizunk, mégis nagyon sokszor kéri ott is. Nem elég egyértelmű a szabály? Valaki azt tanácsolta, követhetőbb lenne, ha úgy lenne, hogy csak otthon szopizunk (mert ugye most nagymamánál, próbafülkében stb. lehet, és talán ezért nem érti, mikor lehet, mikor nem, de az otthon az fix)?
Ha azt vezetem be, hogy alvás előtt és ébredéskor szopizhat, de ezentúl megengedem neki akkor is, ha nem otthon vagyunk, akkor azzal mennyire zavarom össze? Mindenhol azt olvasom, hogy egy ekkora gyereknek nagyon fontosak az állandó szabályok.
És ha csak alvás előtt-után szopizhat, akkor mi legyen a vígasztaló szopikkal? Teljesen hagyjuk el, vagy ha Én úgy ítélem meg, hogy valóban akkora baleset, megrázkódtatás érte, hogy tényleg a szopitól billenne helyre legjobban a lelkivilága, akkor megszoptathatom?
Előre is köszönöm:
Kata
Kalinta
 


Sziasztok lányok!
Azt kérdezném tőletek, hogy tapasztaltatok-e hasonlót, mint amit a babócám produkál. Annyira érdekli az evésünk, hogy muszáj ölbe venni és mindenből kér is. Nem éhes, de 2-3 kanál húsleves, reggelinél majszolgat egy kis kenyérhéjat. Nem tudom, ez nem annak a jele, hogy már igényelné a "rendes" kaját? Vagy csak érdeklődik? Jégkrémet viszont tényleg egyszerűen nem lehet előtte enni, pont úgy oda van érte, mint a ciciért. Az okos férjem meg nagylányom persze meg is kóstoltatták vele és az a külső, csokis burok nagyon bejött. Csak én parázok, mert tej van benne... Egyébként annyit, és annyiszor szopik, amennyit akar, de ő csak ötször (nagy melegben hatszor) kér, éjjel nem eszik. A szopin kívül van egy kis gyümipüré a délutáni szoptatások között. Hízás ügyben semmi változás, továbbra is a havi fél kilóját produkálja.
Köszi, ha megosztjátok velem a tapasztalataitokat.
Üdv Bucska
bucska
 
 


Kalinta,
Iboly annó itt: http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/284/6716.html nagyon jól leírta, hogyan kell finoman, fokozatosan elválasztani.

Képzeld, Ráhelem 28 hónapos, és nálunk is már legalább féléve megtörtént, hogy éjszaka nem kap cicit. És ő is minden éjjel próbálkozik. Kép Kössük össze őket. Kép Én Ráhel számára épp elég megrázónak éreztem, hogy éjjel nem kap, bármikor máskor megszoptatom, leszámítva a járműveket, de ezt nem szabályként vezettem be, nem is tud róla, hogy ott nem kap, csak ha ott kér, megmondom neki, hogy várjunk, míg leszállunk. Kép

Nem gondolom, hogy valóban fontos egy ekkora gyereknek ilyenmódon szabályozni a szopását. Azt igen, hogy szüksége van rituálékra, vagyis állandóságra, de ez szerintem egyáltalán nem vonatkozik a cicire. Kép A biztonságérzetét ezzel nem növeled.

Ha mégis úgy döntesz, hogy esti és reggeli szopi marad csak, akkor a vígasztaló szopikat felválthatod nagyon szoros, gyengéd ölelésekkel, amikor mindent kizársz, csak ő marad. Nem fog sérülni tőle. Csak legyél következetes. (Ráhel már pár hónapja egyre kevésbé igényli a vígaszszopikat is. )

Bucska,
visszakerestem, de nem találtam, mennyi idős a babád.
Úgy 3-4 hónapos kortól minden babát érdekel a szülei evése. Ahogy írtad is, ez nem függ az éhségtől, egyszerűen felkelti az érdeklődését. 6 hónapos kor után nyugodtan meg is lehet pár dologból kínálni. A jégkrémet viszont én semmiképp sem adnék, akárhogy is kér. Mint ahogy akárhogy is szeretné, akkor sem engedjük a gyerekünket a konnektorba nyúlkálni. A férjnek és a nagylánynak el lehet mesélni, milyen egy tejre allergiás ember élete... PM itt: http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/275/6469.html?1029168621 az oldal középtáján, 2002 Augusztus 10 szombat - 13h 36-kor írta. Édemes elolvasni. Nekem eléggé meggyőző volt. Kép (És nem vagyok ám szőrösszívű, nekem is nagyon nehéz volt "megtagadnom" egy csomó dolgot a gyerekeimtől az egészségük érdekében, de muszáj. Kép)

Virág
virág78
 
 


Virág!
Köszi a választ. A tehéntejet nem akarom adni, semmilyen formában, ezt már a családnak is elmondtam. Viszont mivel szívesen kóstolgat, ezentúl az ebédnél, reggelinél a nem tejes dolgokból meg fogom kínálni. Ettől még persze ugyanúgy szoptatom tovább, de 1-2 falatnál többet úgysem eszik. Igazából csak azért kérdeztem rá erre a dologra, mert én ehhez foghatót még nem láttam. A nagy is érdeklődött, de nem ennyire. Na mindegy. Egyébként a babócám most 6 hónapos. Még egyszer köszi.
Üdv Bucska
bucska
 
 


Szia Virág!
Nagyon szépen köszönöm a linket, elolvastam.
Lehet, hogy félreérthető voltam, de én nem akarom elválasztani Szonját, csak szeretném egy kicsit csökkenteni a szopik számát, és arra gondoltam, erre az lenne a legjobb megoldás, ha kitalálnánk valamilyen rendszert, mert az most nincs.
Azok alapján, amit Iboly írt:
1. Azt írja, fokozatosan kell elválasztani. Tehát, ha a napi több mint hat (ma pl. megszámoltam, 8) szopizást lecsökkentjük négyre, az nagyon drasztikus-e, vagy sem?
2. Figyeljük meg, melyik szopi a legfontosabb számára: hát szerintem az alváshoz kötődő, ezért volt először az az ötletem, hogy ezeket a szopikat meghagyom, így lesz négy: reggel egy, délutáni alváskor kettő, este is egy.
3. Lehet, hogy nincs elég elfoglaltsága: a polcon látható helyen van minden játéka, gond nélkül bármelyiket elérheti, és van helye játszani. Szép, értelmes játékai vannak. Ha csak tudom, bevonom a házimunkába, de elég kevés dolog van, amibe egy 22 hónapos be lehet vonni, és nem is köti le túl sokáig. Azt akarja, hogy én játszak vele, ott legyek mellette, foglalkoztassam, szórakoztassam. Igen ám, de ha engedek ennek az igényének, akkor az azt jelenti, hogy nem főzök, nem mosok. Mostanra az ezeken kívüli házimunkák nagy részét erősen hanyagolom, már eljutottunk oda, hogy bár ezzel havonta növeljük az otp-s adósságunkat, de hetente takarítónő takarít. Többet nem passzolhatok le, nincs pénzem állandó házvezetőnőre. Kép Nem hiszem, hogy többet kellene foglalkoznom vele, mint amennyit most tudok.
4. Éhes, szomjas: amikor rövid időn belül újra megjelenik, hogy szopizna, akkor mindig megkérdezem, hogy kér-e vizet, almát, pufit, ilyesmit. Többnyire nem kér. Kap rendesen reggelit, tízórait, ebédet,uzsonnát, vacsorát, és soron kívül is bármikor kap enni, ha kér. Nem rendszeresen, de gyakran teszek ki almát, puffasztott kölest, rozst: ritkán fogy el étkezések között.
5. Szituációk, amik a szoptatásra emlékeztetik, és ezért javasolt kerülni őket:
-amikor hazaérkezünk valahonnan - ne menjek vele sétálni, vásárolni, stb?
-amikor valamilyen baleset éri - legyen a sarkában, nehogy koppanjon a buksija, vagy nehogy megbotoljon a kockájában?
-amikor nem vele foglalkozom - üljek mellette, szórakoztassam egész nap?
-amikor vele foglalkozom - inkább ne foglalkozzak vele, mert rövid közös játék után az eszébe jut, hogy ha már itt vagyok, akár szopizhatnánk is?
Az utolsó pontok némileg tulzóak, de ez a helyzet.
6. A "ne kínáljuk, de szoptassuk meg, ha kéri" módszert alkalmazom kb. 10 hónapos kora óta! A lányom néhány hónapos kora óta nem igazán vett vissza a szopik számából, legfeljebb már nem tart másfél óráig. Ezen kívül egyszer azt mondta egy másik ligás hölgy, hogy ha a gyerek kéri, akkor nem szabad elutasítani, akkor mindig meg kell szoptatni, inkább meg kell előzni az ilyen helyzeteket. Hát elég nehéz megelőzni, és én már nagyon unom, hogy míg egyrészről úgy gondolom, hogy egy kétévesnek ki kellene bírnia egyedül annyi időt, amíg kiteregetek, vagy amíg az ebédfőzés otthagyhatatlan fázisaival foglakozom, ezért azt hajtogatom neki, ha játszani hív, hogy "várj, kicsim, még dolgom van, még ezt meg ezt meg kell csinálnom, kicsit később megyek játszani", addig ha azért jön, hogy szopizna, akkor úgy bánok vele, mint egy kisbabával, és félrehúzom az edényt, félbehagyom a dolgom, és megszoptatom. Igyekszem ilyenor is rábeszélni, hogy várjon, de elég követelőző.
7. Hogyan hagyjak el fokozatosan mindig 1-2 szoptatást, ha egyszer nincs rendszer, nem tudom, mikor és hányszor fog szopni aznap?
Szóval csak ennnyi kérdésem van Iboly írásával kapcsoaltban, plusz az eredetiek:
Van-e valakinek ötlete, tapasztalata arról, hogyan érdemes szabályozni egy nagyobb gyerek szopizását?
Ha az alváshoz kötöm, és a napi 6-8-ból szabályszerűen csak 4 szopi lesz, az elég fokozatos-e, vagy túl sok a visszavételből? (Ez lenne a saját ötletem, amiről nem tudom igazán, hogy jó e, és ehhez várok további tapasztalatokat, tanácsokat).
Mivel egy komolyabb megrázkódtatás esetén szopival lehet a legjobban megnyugtatni, ezért ezt a lehetőséget szeretném megtartani. De ha bármilyen rendszert vezetek be, nem fogják-e azt megzavarni ezek a soron kívüli vígasztaló szopik? Érteni fogja-e mi a helyzet akkor, ha megszoptatom, amikor elvágódik a betonon, és torka szakadtából ordít, de nem szoptatom meg, ha elnézi az ajtófélfát, kicsit koppan a buksija, közli, hogy o-ó, és szopizni szeretne, közben kutyabaja?
Nekem mindeképpen jobb lenne, ha volna egy rendszer, mert akkor tudom mihez tartani magam. Nem hiszem, hogy jó neki az, többé-kevésbé ingerült hangulatban ülök le megszoptatni, mert már megint...
Neki is jobb lenne, ha tudná, hogy mikor kaphat, ha egyszer nem kaphat mindig, amikor kér...
Elnézést kérek a túl részletes fogalmazásért, így elég hosszú lett, de azt tapasztaltam, hogy a tömörség mindig a használhatóság rovására megy, vagyis végül csak totál általános, használhatatlan tanácsokat kapok.
Előre is köszi a segítséget:
Kata
Kalinta
 


Bucska,
hát ha 6 hónapos, akkor nyugodtan levesezhet. Kép

Kata!
Nagyon kevés időm van most, ráadásul holnap elutazunk. Úgyhogy akármi rovására megy, muszáj rövidnek lennem, jobb, mint ha nem válaszolok.

Ha nincsenek konkrét szopik (nálunk sincsenek), valóban lehetetlen egyenként elhagyni. Ha ennyi minden emlékezteti a babát szopira, akkor ez sem lehet szempont. (Ezek ötletek, Iboly tudja, hogy egyáltalán nem mindig és mindenkinél jönnek be, azért is írt ennyi mindent, hogy mindenkinél használható legyen ez-az.)

Ingerülten szoptatni valóban nem jó. Miután érzik belőlünk, ha tele a hócipőnk a szoptatással, megijednek, szorongani kezdenek, és méginkább szopni akarnak, enyhítendő a szorongást. Ördögi kör. Szóval én azzal kezdeném a leszoktatást, hogy pár napig mindenféle negatív érzés nélkül megszoptatom az eddig felállított kereteken belül bárhol és bármikor. Aztán egy szabályt vezetnék be egyszerre, pl az alváshoz kötném, ha neked így jó. De meghagynám a vígasz szopit. Várható, de nem biztos, hogy többször jön majd vígasszopiért emiatt, de én hagynám, nem baj, hiszen, a lelkének hiányzik a több szopi, hadd csaljon hozzá egy kicsit. Kép

Addig várnék a vígaszszopik megszüntetésével, amíg teljesen automatikussá nem válik számára, hogy máskor nincs szopi, sőt, akár egy héttel tovább is, hogy ne kelljen mindig attól félnie, hogy mire megszokik valamit, azonnal elvesznek tőle mégvalamit.És aztán megbeszélném vele a vígaszszopi öleléssé változását is. Kép És akkor már csak alvások előtt-után szopizik. Az meg még odébb van. Így érthető?

Virág
virág78
 
 


Szia Virág!
Nagyon köszönöm. Kép Gondoltam, hogy nem szentírás, csak iránymutatás, amit Iboly írt, csak végiggondoltam, és megírtam mire jutottam vele, hiszen te ajánlottad a cikket. A részletességet elsősorban magamra értettem. Kép
Még egyszer köszönöm a segítséget, szia, jó nyaralást (feltéve, hogy nyaralni utaztok Kép ).

Kata

Ui.: Azért ha van még másnak is ötlete, szívesen olvasom. Köszi
Kalinta
 


Szívesen. Kép És nyaralni megyünk, igen. Köszi. )
virág78
 
 


Sziasztok! Korábban láttam, írta valaki, hogy létezik egy "elválasztós topic", de én azt nem találtam, lehet, hogy csak lévén kezdő... Ezért teszem fel itt a kérdésem.

Előzmény 1: Van nekem egy 9 hónapos gyerkőcöm. Ő 6 hónapos koráig csak szopizott, azóta kap husit, főzeléket, gyümölcsöt álltalában szopi után (10-kor, 1-kor, 5-kor, 7-kor) vagy előtte, attól függően épp milyen kedvemben vagyok meg ő milyen kedvében van. Van, hogy csak szopizni akar, enni nem, van, hogy ha beuzsonnázott utána már csak pár kortyot szopizik. Általában előbb szopi aztán kajcsi, mert azt nem akarom, hogy még leszokjon rólam, lévén atópiás kissé ezért a tejtermékeket semmiképp nem akarom 1 éves kor előtt bevezetni. Gyermek gyorsan fejlődő, nagy baba. 4 kg-val születt, 9 hónaposan most súlyállós 10kg 74cm.

Előzmény 2: Ő most még napi 6-szor szopizik így: hajnali 5körül, de 10 körül, 1-kor, 5-kor, este 8-kor és még 11-kor mielőtt lefekszem felébresztem mert amúgy sokszor magától felébredne éjjel 12-1 körül így meg általában alszik legalább 5-ig. Ez nekem nem volna így gond mert tejcsi van elég, türelmem is, meg hát indok is az ekcéma miatt. 12 hónapos koráig mindenképp szeretném is szoptatni, esetleg tovább, ha ő is akarja, bár a tesót is tervezzük már, ahhoz meg én szeretném, ha elválasztódna max. 13-14hónaposan.

Kérdések: 9 hónaposan nem sok már a 6 alkalom?(Nem mérem, de tudom, hogy mindannyiszor rendesen bekajál, nem csak nyammog). Azok a babák, akik akár két éves korukig is szopiznak azok naponta hányszor teszik ezt és mennyit esznek amúgy mást? Nem megy a "rendes" tápanyagok bekerülésének kárára az, hogy a pocak tejcsivel van tele? Szóval hányszor?? (Tudom, a gyerek maga is dönt, de nyilván ebben is mint annyi másban érdemes terelgetni, de merre?)

Köszi a választ előre is!!!
botanika
 
 


Hm. Na akkor most elolvastam miket is írtatok icipicit feljebb meg a linket is. Miért nem tettem ezt 1 órával ezelőtt?Kép) Ahogy nézem a válasz olysmi lehet, hogy hát babafüggő, meg nincs norma, meg ne sérüljön... Ha esetleg valaki mégis valamit ír plusszként azt is köszönöm!
botanika
 
 


Sziasztok mamik!

Kata, az én lányom ugyan még csak 18 hónapos, de össze lehetne kötni a tieddel. Tökéletesen, pontosan ugyanígy viselkedik, mint ahogy azt a előző két hsz-ban leírtad, minden egyes pontban egyezik a viselkedésük, és nekem is pontosan ugyanilyen problémáim vannak ezzel, mint neked. Megoldást eddig sajna Kép én sem találtam, pedig nálunk még azzal is súlyosbítva van a helyzet, hogy alig pár dolog van, amit megeszik, és abból is csak nagyon keveset, ennek következtében még krónikus székrekedéssel is küszködünk. (pl. ilyen egy napja: Reggeli: 1 szelet párizsi -kenyér nélkül, ebéd: 1 deci leves, fél csirkeszárny, vacsora: fél Danonino).

Botanika, az én lányom még most is napi 6-10-szer szopik... De mint az írásomból látható, szeretném már lecsökkenteni kissé ezt az intenzív szopit. Kép
Mi ugyan kissé extrább eset vagyunk a 18 hónapossággal, de azért azt hiszem egy 9 hónaposnál a napi hat szopi még nyugodtan átlagosnak tekinthető, szerintem nem kellene csökkentened a szopik számát csak azért, mert 9 hónapos elmúlt.

KOnkrét kérdésem is van: lesz a jövő héten az Attila úton LLLes baba-mama találkozó? És ha igen, akkor hogy kell oda menni? Hol kell leszállni?

Köszi:

Yoan
yoan
 
 


Sziasztok!

Szerintem a két gyerek abban azért különbözik, hogy a tied, Yoan másfél éves, ilyenkor már előfordul, hogy a rendes kaja a meghatározó, míg Botanika babája 9 hónapos, amikor meg még az gyakori, hogy nem nagyon esznek mást. Magunkból kiindulva (10 hó) nem érzek semmi gondot azzal, hogy ennyit szopizik a Botanika-babaKép.
Remélem, nem voltam sértő, vagy ilyesmi... mostanában kissé félreérthető vagyok.

Bóbita
bobita
 
 


Sziasztok!

Bóbita, én is így gondoltam. Kép Lehet, hogy én voltam félreérthető? Kép Szóval a másfél éveseknél már az a ritka, hogy a szopi legyen a főkaja, (mint a mi esetünkben), náluk már többnyire a rendes táplálkozás dominál, a 9 hónaposoknál meg az a teljesen oké, ha még csak a szopi a lényeg.

Ja és az előbbi hozzászólásomban elírtam, nem a jövő héten, hanem most csütörtökön lenne elvileg az LLL baba-mama találkozó. Lesz? Tudja valaki?

Yoan
yoan
 
 


Sziasztok!

Yoan, most látom, nem voltál félreérthető, csak a végét figyelmetlenül olvastam.Kép

Bóbita
bobita
 
 


Sziasztok!

Köszi Yoan és Bóbita a válaszokat. Szóval az kérdésem/aggodalmam abból fakad, hogy most mikor elég neki a tápanyag. Ő nagyjából eszik rendesen más kaját is, meg szopit is, de így igazából néha duplán (bár még anyatejes korában nőtt "óriásra", most ácsorog a súlya a sok mozgástól gondolom). És azt olvasom oly sok helyen itt a rendelőben is, meg egyéb táplálkozástudományisoknál, hogy ebben az életkorban már nem elég a tejcsi. És azt is már tudom, hogy sok olyasmit csinálnak a gyerkőcök, amit ha hagyom nem teszek jót neki vele (konnektorba nyúkálás, verekedés, stb.) mert próbálgatják a lehetőségeiket, kíváncsiak keresik a határokat.

Mivel nem engedünk meg nekik más téren sem mindent, nem tudok abban hinni, hogy pont a szopi lenne az egyetlen, részben mint egy kapcsolati elem ami ez alól kivétel. Ha oly sok mindenben terelgetem, akkor ebben miért ne és merre? Na ha csak rágondolok is ébredKép, úgyhogy most megyek... Folyt köv...
botanika
 
 


Hali,

Botanika, több féle nézet van, ha itt a Babanetes szoptatás fórumban kérdezel, vagy a LLL véleményét kérdezed, akkor azt fogjuk/ják mondani, hogy akár egy éves korig is elég ha a szopi a fő tápláléka. (Persze kínálgatni kell mindenféle mással is!)
Más helyeken, főleg könyvekben, meg azt olvashatod, hogy fél éves kor után a tápanyagoknak már csak 60%-át fedezi az anyatej. (Én olvastam már olyat is, hogy "egy három hónapos gyereknek nincs már szüksége az anyatejre" !!! grrrr... Kép )
Ettől persze nem lesz okosabb az ember, ha ennyire ellenkező véleményeket hall Kép .
De arra rávilágít a dolog, hogy a legjobb, ha a magad feje után mész, és figyeled a babádat, mire van szüksége. Kép
A növekedésre, fejlődésre meg csak magunkkal tudok példálózni, a lányom most kb. 12 kiló, és nagyjából 82-83 centi, ami a percentiles görbék szerint egy kétévesnek megfelelő méret. És nemcsak súlyban de ügyességben, értelemben is szépen fejlődik, okosodik, mindent tud, amit egy másfél évesnek tudnia illik. Mindez jobbára főleg szopival. Azaz még mindig nagyrészt elég neki az a tápanyag, amit én tudok nyujtani az anyatejjel. Természetesen, ami igaz lehet ránk, az közel sem biztos, hogy igaz másra is... Kép

De itt van a döntés megkönnyítéséhez egy szempont: azt gondold végig, hogy mennyi ideig akarsz szoptatni. Ha sokáig, akkor jobb, ha nem hagysz el még szopit. Ha úgy gondolod, hogy 1 éves kora után már nem nagyon akarod tovább szoptatni, akkor szerintem elkezdheted elhagyni a szopikat.

Yoan
yoan
 
 


Szia Yoan!

Igen, pont ez az. Hogy merőben ellentétesek a vélemények. És ilyenkor mit tesz a konzervatívabb fajta? Az a min. hogy gondolkodom, tanácsot kérek a gyakorlóktól.

LLLesekkel is már beszéltem korábban, nem konkrétan erről, de tudom, hogy sok-sok mindenben van igazuk, tehát bízom bennük. És most nagyon örülök annak amit írtál, hogy főleg szopival is miyen szépen fejlődik a lányod. Ez valóban nagyon jó, megerősítő példa.

Én a következő esedékes baba miatt gondolnám, hogy majd lassan el kellene hagyogatni egy-egy szopit, mert mi van, ha nem jön össze különben, vagy hirtelen kellene abbahagyni, ha mégis márpedig ezt mindenképp fokozatosan szeretném. Mindenesetre még azt hiszem ezek után várok valóban még legalább két hónapot a kihagyogatással.

Mégegyszer köszönöm!Kép
botanika
 
 


Sziasztok!

Úgy örülök, hogy valaki írt még. Kép
Yoan, azért néha jó tudni, hogy nem vagyok egyedül. Most valamivel jobban érzem magam, kibeszéltem a bajomat, agyaltam rajta egy sort, és közben rájöttem, mi a fenétől voltam az elmúlt egy hétben olyan hihetetlenül ingerült. Kép Úgyhogy egyenlőre várok, figyelgetem a gyereket, aztán majd meglátjuk, mi lesz... Közben arra gondoltam, megbeszélem vele, hogy a délelőtti szopikat elhagyjuk... Majd még meglátom...

Botanika! Az én lányom már majdnem másfél éves volt, amikor elkezdett "rendesen" enni. Előtte olyan madár adagokat fogyaszott, hogy csak na, ezek szerint elég volt neki a nagyobbrészt anyatejből álló táplálék. Kép Most 81 centi (hacsak nem nőtt pár hét alatt), és a személymérleg szerint 10 kg. Hogy pontosan mennyi, nem tudom, ősrég nem mértük. Azt hiszem, ideje lesz lassan tanácsadásra vinni... Ő elég pufók baba volt. Három kilóval született, az első hónapban egy kilót hízott, fél éves koráig irdatlan tempóban gyarapodott - aztán megállt, és apránként hízogatott. Azt hiszem, 10 hónapos kora körül volt 9 kiló? Lehet, hogy most nehezebb lenne, ha kezdettől "jól evő" baba lett volna, de én itt látom először igazolódni az anyatejnek az elhízástól védő hatását: a tápanyagtartalama elegendő ahhoz, hogy a gyerek fejlődjön, de ahhoz kevés, hogy hízzon.
Gondolkoztál már a tandem szoptatáson? Veszélyesnek tartod?
Szerintem ha a tesó miatt szeretnéd elválasztani, akkor ráérsz, ha teherbe estél. Minél nagyobb a gyerek, annál jobbam megérti a dolgokat, hogy miért nem lehet már annyit szopizni. Szerintem pár hét alatt el lehet hagyni fokozatosan a szopizást, ha már jön a következő. Biztos, hogy lehet fokozatosabban is csinálni, de nem hiszem, hogy a pár hét alatt történő elválasztás komoly lelki gondokat okozna neki, ha te elég határozott vagy, és más módon kárpótolod őt. Ez a néhány hét pedig szerintem még nem veszélyezteti a magzatot.
Kalinta
 


Sziasztok!
Mi a véleményetek a tejpépekről? Nem szopi helyett gondoltam, hanem tízóraiként, két szopi között. Abban nincs tehéntej-származék?
Köszi
Üdv Bucska
bucska
 
 


Bucska! A tejpépek kifejezetten tehéntejből készülnek! Ezért is tejpép a nevük!

Márti
márti
 
 


Sziasztok! Jövök kérdezni. Ugyanaz a probléma állt elő, mint két éve Ádámmal. Keveset alszom, és emiatt fogy a tejem. Tegnap már érezhetően nem volt elég Máténak, és emiatt aztán ő is egyre kevesebbet alszik, így aztán nem csak az éjszakai alvás hiányzik, hanem a nappal is kezd strapás lenni, szóval ördögi kör. Éjszaka már jó ideje kétszer szopik, este lassan alszik el, így aztán éjszaka nem alszom sokat. Nappal meg hiába próbálom, egyrészt nem megy, másrészt meg lehetőség se nagyon van rá. (De mikor egyszerre alszik a két gyerek, és megpróbálom, akkor se megy - SOSE tudtam nappal aludni, még akkor se, ha egész éjjel dolgoztam előtte.)
Szóval a kérdésem: ha a több pihenést NEM TUDOM megoldani, akkor mit tehetek?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Bucska, miért akarsz tejpépet adni a gyereknek? (Komolyan kérdezem.)

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?