No, megjöttem a délutáni alvásból. Nálam ez egyébként nem csak amiatt van, mert tényleg elálmosodom, hanem valamennyire tudatosan is csinálom, hogy legalább feküdjek egy picit napközben, mert különben itt enne a fene egész nap...
Nóri, ez a tejfölös aprógombóc szerintem nem a dödölle. Egyébként dunántúli kislány vagyok!
Ez onnan jutott eszembe, hogy az esküvőnkön vacsora előtt a vőfély poénkodott össze-vissza, meg nótáztatta az embereket, és belevitt egy-egy csak ránk jellemző dolgot is. És van egy ilyesmi nóta, hogy ez a sor szerepel benne: dunántúli kislány tanított a csókra.
A nótákkal/dalokkal kapcsolatban meg az ugrott be, hogy pont néhány napja, hogy újra megnéztem a videónkat, akkor is egyedül voltam itthon este, és Boti szinte csárdást járt a zenékre. Vagy tetszett neki a zene, vagy az én hangulatom dobta fel, nem tudom, de ennyit egyfolytában azóta se mozgott. Gondoltam, töltök le neki ilyen zenéket, ha már ennyire élvezte, én is szeretem -na jó, nem minden nap-, de pl. az eddigi zeneválogatásom nem hozta ennyire lázba őt. Bocs, egy kicsit hosszú lettem...
A tejfölös aprógombóc receptje:
Hozzávalók: 1 kg krumpli, só, liszt, 1 tojás, étolaj, 2 vöröshagyma, őrölt pirospaprika, 1 nagy tejföl.
Elkészítés:
1.
A krumplit meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, megfőzzük. Mikor megfőtt jól összetörjük, majd a tojással és a liszttel összegyúrjuk. Ízlés szerint sózzuk. Lisztből annyit tegyünk bele, hogy a tészta ne legyen túl ragadós, de túl száraz se legyen, mert nem lehet golyókat formázni belőle, ill. a gombócok túl keményre főnek.
2.
Ha jól összegyúrtuk a tésztát, apró gombócokat formázunk, és forró vízben kifőzzük mindet. (Akkor jó, ha feljönnek a víz felszínére.)
3.
Tejfölös mártás: kevés (~1 dl) olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, sózzuk, kb. 1-2 dl vizet öntünk rá és pirospaprikát szórunk rá.
4.
Miután jól megdinszteltük, levesszük a tűzről és átszűrjük. (Én nem szűröm át, mert imádom a hagymát.) A kapott léhez alaposan hozzákeverjük a tejfölt és a gombócokra öntjük. És kész!
Nekem az egyik kedvencem, csak a gombócformázás szöszmötölős, meg ott tényleg nehéz eltalálni a liszt mennyiségét, nekem legalábbis folyton bele-bele kell szórnom egy kicsit, hogy ne ragadjon.