Le fogom magam védetni
Torta: (kikopizgatva
)
1 éves torta. Kukoricadara-torta a frissbabák topikból, március 26, 15:46 Beu:
Kukoricatorta: (már nem emlékszem, ki kérte, de sokan)
Hozzávalók:
0,5 kg kukoricadara,
2 liter víz
1 citrom héja
1 tk. só
felkarikázott gyümölcsök (ananász, alma, meggy stb.)
1 csésze datolya
0,5 csésze víz
10 dkg dió
Elkészítés:
A kukoricadarát beleöntöm a vízbe, belereszelem a citrom héját, megsózom.
Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzöm, ameddig kb. a
háromszorosára dagad. Magas falú forma (jénai tál, tortaforma) aljára rakom a
felkarikázott gyümölcsöket és rásimítom a főtt kukoricadara felét. A datolyát
krémesre turmixolom a fél csésze vízzel, és a kukoricadarára simítom.
Rászórom a durvára vágott diót, és annak tetejére a kukoricadara másik felét
ráöntöm. Kihűtöm, és tálaláskor a formából kiborítom a tortát.
Másik szintén innen, ápr 8, 13:21, Zsurlótól, mondjuk ebben liszt van
(margarinból van tejmentes pl. liga)
Francia almatorta
1. Hozzávalók (8 szelethez)
a tésztához: 4 dl (kb. 26 dkg) finomliszt
12,5 dkg margarin
fél mokkáskanál só
0,5 dl hideg víz
a töltelékhez: 75-80 dkg alma
1 citrom leve
4 evőkanál (kb. 10 dkg) cukor
5 dkg margarin
a forma kikenéséhez:
2 dkg margarin
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a vízzel összegyúrjuk.
Folpackba csomagolva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Az almát megmossuk,
hámozás nélkül félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát 3 milliméter
vastagon fölszeleteljük. A tésztát egy kivajazott, 26 centi átmérőjű,
alacsony tortaformába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen (a legegyszerűbb
kézzel belenyomkodni). Utána az almát körben rárakjuk úgy, hogy a szeletek
félig takarják egymást. A citrom levével megöntözzük; vagy ecsettel
rákenjük , majd a cukorral megszórjuk. Az olvasztott margarinnal
meglocsoljuk, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses
sütőben 200 °C) kb. 30 percig sütjük. Mire kihűl, az almából kisült levet a
tészta mind beissza, így nem lesz szalonnás.
Elkészítési idő: 1 óra.
Én ezt a kettőt csináltam anno ANcsinak (kicsit persze átalakitva saját
konyhámhoz igazitva), a kukoricadara nagyon látványos, de nem igazán fogyott,
a másik viszont annyira megtettszett, hogy azóta tripla adagokban csináljuk.
Ildi