Sziasztok!
Előre is elnézést, nincs időm visszaolvasni, csak fejből fogok írogatni...
10-én önkéntes játszótérfestés lesz 10 órától. Amit vinni kell, az ecset. Tudjátok, ott a Csokonai utcában, a Spar (volt Plus) mögött - ha érdekel valakit.
Ildi, Eszter: nagyon aranyosak a képek. Fanni kész nagylány már, a profilképen meg még szebb, mint a többin.
Álmos meg gyönyörű nyitott szemekkel is.
Ildi: UTÓLAG is BOLDOG SZÜLINAPOT!!! Hogy megy Fanninak az ovi? Tanulnak valamit (mondóka, ének, körjáték, stb)? Mi a fejlemény - ha van - homokozó ügyben? Amúgy meg azért van ott az óvónő, hogy szépen foglalkozzon a gyerekkel, tanítsa, hogy mit nem szabad és miért és mit szabad, stb... Hogy megy a suli? Vannak nézelődők a kertesi házra? Hol hirdetitek? Az ovira visszatérve: tényleg megfontolandó, hogy egy ilyen közegbe maradjon-e Fanni, ha máshová átveszik. Fanni mit mond amúgy? Jól érzi magát ettől függetlenül? Én alapból nem értem, hogy tetves gyereket minek engednek emberek közé? Miért nem kötelezik a szülőt, hogy otthon maradjon vele, amíg tetves? Milyenek voltak a hétvégi programok?
Eszter: Meggyógyultál? "Szépen" lebetegedtél... ennyi mindent... Álmos hogy van? Sokat alszik még? Szereti a babaúszást?
Anna: Ti jobban vagytok? Emmácska hogy van? Veresen egy állami van, az a Meseliget, fent a Missziónál. Van az Árnyas, a Zeneliget és azt hiszem van még egy, ezek magánok. De érdemes magánból körbenézni a szomszédos településeken, mert mint írtam, pl. Őrbottyánban 38ért van a bölcsi és nagyoooon aranyosak! - főleg, hogy ismerjük most már a Meseligetet...
Prüntyi: a Zeneligetről jókat hallottam, ám Veres nem egy olcsó hely. Mi anno az Árnyasba szerettük volna beíratni Kopit, de 57ezer volt a havidíj... Őrbottyánban meg 38ezer, így úgy döntöttünk, hogy vonatozunk-buszozunk-autózunk inkább, még mindig olcsóbb 20ezerrel... Lányok hogy vannak? Most 10-én (ha jól emlékszem) lesz ingyenes babaruha börze a piacon a ...... huh hogy is hívják? Az a jóléti izémizé szervezet udvarán. Remélem érted!
Twist: jobban vagy? Úgy utálom az olyan utasokat, akik krihácsolnak, hörögnek, stb... blaaahhhh! Ha már ilyeneket tesz, akkor maradjon otthon, mert úton-útfélen mindenkit végigfertőz az ilyen. A tüsszögést nem veszem ide, bár ott is kétféle van szerintem. Van akit irritál valami a vonaton (szag, por, stb), vagy allergiás és van a jó fertőző influenzás... Remélem már gyógyulgatsz! A hoemos szereket szedheted, nem? Vagy Te írtad a Stodalt? - bocs, már nem vagyok képben...
Kora: halad az abc? Levi hogy van? Válaszoltak a bölcsiből?
MI:
Kopi pár napig taknyos volt, szerencsére abból is csak az enyhébb orrfolyás.
Én 1 hete vagyok taknyos, szintén csak taknyos, semmi más. Múlt hétfőn úgy voltam vele, hogy azt az egy napot adom magamnak, mert akkor nagyon szarul néztem ki. Ha nem javulok, akkor kedden nem is jövök. Javultam, mert Gyula este csinált kamillából meg mentalevélből főzetet, a fölött inhaláltam. Hétfőn még fájt a mellkasom levegővételnél. Keddre már csak a takony maradt, de az rendesen, most kezd elmúlni. De örülök, se láz, se köhögés, semmi, egyszerűen csak folyik az orrom.
Bölcsi: utáljuk!
Nem tudom írtam-e, hogy milyen "élményeink" voltak már a beszoktatás hetében, ha igen, akkor bocsi, hogy leírom mégegyszer:
Vettem Kopinak ovisjeleket 2500 Ft-ért (név, jel, csak név, csak jel)....
1. nap: bementünk a bölcsibe. Pakolnám be a fenyőfa jelű szekrénybe a ruháit, mikor mondja a bölcsisnő, hogy Kopinak tuti, hogy nem fenyőfa a jele, már csak a nyuszi a szabad, így azt kapja. Mondtam, hogy de szülőin ezt miért is nem mondták? Hogy nem szabad a fenyőfa, amikor együtt választottuk ki? Meg mi az, hogy Kopi a maradékot kapja? Erre azt volt a válasz, hogy volt egy másik anyuka is, akinek a gyereke nem azt a jelet kapta, amit kinéztek. Mondom, de 2500 Ft-ért direkt megvettük a ruhákra és rá is vasaltam a jeleket. A válasz rá az volt, hogy ide nem kellenek jelek, mert a másik csoportba is ugyanazok a jelek és egy helyen öltöznek... Azt hittem felrobbanok.
Kint voltunk az udvaron. Mondanom se kell, a gondozónők beszélgettek, épp a szomszédos gondozónőket beszélték ki (szép módjára), egy-két gyerek sírt az anyukájáért és nem foglalkoztak vele, "majd abbahagyja", "szegénynek nagyon hiányzik az anyukája" mondatokkal elintézték. (A magánbölcsibe Őrbottyánban ilyen nem volt. Ha sírt a gyerek, odamentek, felvették, megpuszilták, foglalkoztak vele, hogy megnyugodjon, ne féljen, ne sírjon)...
Itt azt vettem észre, hogy a szülőnek nem sok beleszólása van a dolgokba.
Megbeszéltük, hogy mivel Kopi volt már bölcsis, kedden ott is ebédel, hogy szokja.
2. nap: bementünk, mondja a gondozónő, hogy fél 12-kor elmegy Kopi haza. Mondom, hogy miért is, amikor hétfőn megbeszéltük, hogy kedden már ott is ebédel? Mondja, hogy "de ma biztos, hogy nem ebédelhet itt" -így... azt hittem lehidalok. Mi az, hogy nem ebédelhet ott Koppány, ha ki van fizetve az ebéd is és ott akar ebédelni?????????
3. nap: állítólag Kopi nem tud kanállal enni. Ami azért érdekes, mert otthon is azzal eszik, no mindegy... vigyünk be neki másik cipőt, mert a fűzőset nehéz ráadni, tépőzáras kell! Hát beszarok... még azt is megszabják, hogy milyen cipőt kell bevinni. Mondtam, hogy én otthon pár mp alatt feladom a gyerekre a fűzős cipőt, nem értem, hogy ő miért nem tudja... állítólag szenvedett vele, mire feladta rá. Ezt is lenyeltem, vettünk neki másik cipőt.
5. nap: 8-tól van reggeli, még nem volt bent minden gyerek, amikor mentünk 7.45-re. Kértem, hogy hagy csináljak pár képet Kopiról bent emlékbe. Először húzta a száját a gond.nő, de aztán megengedte. Viszont egész végig ott állt a hátam mögött és folyamatosan mondta, hogy "anyának mennie kell, mert reggelizünk" és ezt hajtogatta megállás nélkül. Úgyhogy csináltam 2 (!!!) darab képet, amik homályosak, mert nem tudtam odafigyelni. Ez volt 7.45-kor. Nehéz lett volna megvárni míg 1 perc alatt csinálok róla normális képet, holott még nem is volt bent mindenki és reggelinek nyoma sem volt még? - a magánbölcsibe ez sem volt, ott akkor fotoztam, amikor akartam, persze tiszteletbentartva a napi szokásokat (étkezések, alvás).
Ja, ki volt írva minden napra, hogy tízóraira gyümölcsöt kapnak. Szerintetek mi volt a gyümölcs? Egy fél pohár szörp v. gyümölcslé!!!!!! Nem semmi!
Péntek éjjel bepisilt Kopi.
Mondták, hogy a bölcsibe is be szokott pisilni, mert eljátssza az időt. Ezt el is fogadom, mert addig játszik, hogy nem veszi észre, hogy pisilnie kell...
Múlt hét csütörtök-péntek: csütörtökön Kopi nem ette meg az ebédet (tökfőzelék), meg az uzsonnát (kőrözöttes kenyér). Pénteken nem ette meg a reggelit (valami zellerkrém vagy mi), meg az ebédet (tökfőzelék). Felhívtak pénteken, hogy Kopi egyfolytában sír, nem alszik, nem eszik, menjünk érte és vigyük dokihoz. Gyula pénteken otthon volt, így ugrasztotta a szomszédot és anyóssal együtt felmentek a gyerekért. Anyós vitt kenyérsarkat neki. Ahogy meglátta Kopi a kenyérsarkat, ráharapott, mint aki sose evett... Úgyhogy semmit, de semmit nem próbáltak meg adni neki, persze, hogy sír a gyerek és nem tud aludni, ha éhes-szomjas!!!!!!!! A magánbölcsibe ilyen sem volt. Ha nem ette meg az ebédet, akkor próbálkoztak azzal, ami van, meg ott ilyen probléma nem volt.
Úgyhogy mindjárt hívom őket, hogy evett-e Kopi és megbeszélni ezt a múlt heti 2 napot...
Mert persze a napidíjat ki kellet fizetni azokra a napokra is, amikor:
1. nap 1 pohár üdítőt kapott (azaz a reggelit, ebédet, uzsonnát valaki hazavitte)
2. nap szitu ugyanaz, ugye ez volt az, hogy "nem ebédelhet itt"
3. nap már kapott ebédet is
Nem hiszem, hogy én lennék túl kukacos, mert szerintem elvárható, hogy egy bölcsőde a gyerek érdekeit nézze (ahogy egy ovi és egy iskola is) és ne csak azért dolgozzanak ott, mert kell a munkahely. Az egy hét alatt egyszer sem láttam azt, hogy játszottak volna a gyerekekkel, mondókáztak, körjátékoztak volna, vagy bármi más. A gyerekek egymással eljátszottak, némelyik sírt elég rendesen és kész...
Úgyhogy a Meseliget bölcsi számomra egy nulla... a magánbölcsihez képest meg mínusz 1000...
Bocs, de ezt muszáj volt leírnom.
Kopi kapott egy 12"-os biciklit pótkerekekkel. Tegnap voltunk a Triangoló CBA parkolójában, hogy tanítsuk biciklizni. Hát nem kellett tanítani. Nagyon néha volt, hogy nem tudott elindulni, de amúgy kanyarodott, tekerte ezerrel a pedált, stb... csak néztünk, nagyon örültünk neki!
A féket még nem tudja használni, illetve még nem tudja, hogy hol kell megállni (kereszteződés, stb), úgyhogy ezekre most rá kell mennünk nagyon.
Megyek, dolgoznom kell! Mégegyszer bocsi, nem panaszkodni akartam, de szerintem jó, ha leírom a véleményem. Kiváncsi lennék más szülőre, hogy ő hogy élte meg az első időket, meg alapból mi a véleménye a meseligetről...