Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok

Hát a kálvária amin keresztül mentek azt nem irigylem! Valóban az lehet a gond amit Trinky mondott, hogy a mai világban annyira azt sulykolják minden (újság és egyéb fórumon) belénk hogy rossz anyák vagyunk ha nem tudjuk megfelelően szoptatni a gyerekünket. Én is kényszeressé váltam az elején és talán a mai napig a szoptatás terén. Borzasztó volt hogy mire Hannát valamelyest sikerült megszoptatni utána még éjszaka kellős közepén is fejtem a cicit hogy minél több legyen legközelebb. persze mindezt a pihenés rovására! Dehát akkor disszonancia van a két dolog között hiszen azt is tömik ezerrel hogy sokat kell pihenni! Na de egy kényszeresen szoptatni akaró kismama mikor is pihenjen mikor stresszeli magát és az duplán kimeríti. Persze a szoptatás jó de csak akkor ha mindketten élvezzük és felhagyunk mindenféle társadalmi elvárással. Abból amúgy is van elég a mai világban!
akinek megy a szoptatás az tegye boldoggá és elégedetté a babát és saját magunkat hiszen nem másról van itt szó- ha boldogok vagyunk akkor a poci is tele lesz és a lelkünk is feltöltődik. Ehhez pedig mindegy hogy szoptatunk vagy tápszerrel etetjük csemeténket. A lényeg akkor is ugyan az lesz!

Trinky

Azt külön borzasztó olvasni ami a játszótéren a többi kismamival estél át! Erre nincs szó! Talán ezrt is jó hogy én pl ha "magányosan" is de magam vagyok a kis Hannával és nem vegyülök a többi kismamival. nem vagyok egy introveltált típus de pont az ilyen "kedves" társaktól óvjon meg a jó szerencsém!
Ami infó szükséges számomra azt itt nálatok ugyis megkapom és így legalább nem érzem szar anyukának magamat!

A mérlegeléshez annyit hogy jó hogy nem vettünk drága pénzért mert én is csak bosszankodtam volna miatta, volt egy hónap mikor volt nálunk egy kölcsönbe de azt is csak este használtuk, bár az ideiglenes védőnőnk bepróbálkozott hogy mérjük legalább egy hétig minden etetés elött és után, de hát tegyen egy szívességet.... Amúgy is a bögyömbe volt/van! A mérlegtől és a védőnénitől is kvázi megszabaultunk. Most egyik sincs!

:lol:

Na szép napot mindenkinek!

Kép
viccvucc
 
 


Még valami

Mintha olvastam volna hogy októberben lesz bababörze de semmi infót nem találtam róla hogy hol és mikor. segítsetek hogy hol lesz!

Előre is köszike

Kép
viccvucc
 
 


Viccvucc, október 17-én lesz a Hungexpon, Babymarkt bababörze. Ha jól tudom a www.bababorze.hu-n megtalálod!

Crissy

Kép

Kép
crissy
 
 

 
 

Bocsánat Viccvucc, www.babaruhaborze.hu ! :D

Andy, voltatok még babaúszáson a Kösziben? Én is nagyon gondolkodom, hogy jövőhéten elmegyünk,ma néztem utánna, hogy hogy is megy ez! :lol: Ti melyik napon mentek? És hogy érzi magát ott Hanna?

Crissy

Kép

Kép
crissy
 
 


Crissy4

Köszönöm! Nagy segítség volt! Megjegyzem most már és biztos megyek is!

szia

Kép
viccvucc
 
 


crissy:igen azóta is járunk,hanna kezd belejönni.pont a jövő hét kimarad nekünk,mert utazom le vidékre.most a héten meg úgy néz ki apuka viszi szombat délelőtt,mert nekem sulim lesz.
amúgy jó kis családi program,apuka és anyuka is bent lehet a vízbe,az oktató nagyon kedves.
hanna még hamar elfárad így mindig mi megyünk el legelösszőr,de oktató szerint normális,idő kell,mire megszokja,
ajánlom nagyon

Andy

]Kép[/url]
békefiné
 
 


Viccvucc, nagyon szívesen! :D

Andy, még meg kell beszélnem apával is ha hazaér, de én nagyon szeretnék menni úgyhogy valamikor biztos összefutunk majd! Hát ha Hanna elfárad még akkor Emma meg pláne!!!! Két hónap van köztük! Majd akkor már mi leszünk akik elsőnek elmennek! :lol: És sokan szoktak lenni?

Crissy

Kép

Kép
crissy
 
 


eddig szerda esténként voltunk és hát voltunk bőven,de hely is van,szóval nem zavaró.
és hát sok idő amire teljesen lemrülnek a babák olyan 4,5 alkalommal,

Andy

]Kép[/url]
békefiné
 
 


Amélie
Én júliusban nála szültem a kis Rolit!!Nagyon jó doki!Le a kalappal!Ott volt mindig mellettem,borogatta a fejem...Pedig nem is volt a fogadott orvosom csak ő volt pont az ügyeletes!!Nagyon tudom ajánlani neked!!TÉNYLEG SZUPER ORVOS!!
baba0727
 
 


azt hiszem Viccvucc én is ezt a kúpot kaptam, végülis már mindegy, mert tegnaptól gyors javuláson megyek át. Meg tudod az az igazság, használhatok akármit, ha annyit vagyok fent, mint voltam, akkor ugye hiába, hiszen épp az lenne az egyik lényeg, hogy vízszintben!!!!! legyen az ember.

AMÉLIE!
Én a 32 vagy melyik uh-n voltam nála, és tüneményes volt!

Andy!
Kaptam ruhákat, Hannának majd adok egy kis köntöst, nekünk az nem kell, ti meg uszodáztok. Van benne valami kis folt, de remélem kijön, nekem nincs itthon most ilyesmim. És lógok a naci árával!!!

Lányok!
Lehetne októberben a tali, mert azt már bevállalnám a 2 gyerekkel, de még szeptemberben nem. Andy is elutazik, ha jól emlékszem, és én úgy szeretnék találkozni akiket ismerek velük azért, akiket nem, velük meg azért!!!!

Kép
Kép
tengdi
 
 


Sziasztok!
Olyan jó hallani, h mérlegellenesek vagytok! Már kifáradok attól, hogy anyámnak magyarázzak, hogy nem akarok mérleget használni! A saját anyámnak! Mindenbe beleszól egyébként, irtó idegesítő :cry:
Nekem is azt mondta a dokinő, h nem kell mérleg. Ha havonta nála leméretem, az is ok :!:
Úgyhogy nem parázok. Hunornak minden második peluscserénél van kakija, pisil is rengeteget, minket szinte mindig :lol: szőkőkutasat játszik :lol: Tejem is folyik, ha szoptatok (merhogy egyszerre csak az egyiket tudja bekapni :)

Én az elején, mikor paráztam, h van-e elég tejem, az nyugtatott meg, hogy némely szopizáskor Hunor a két cici után elájult, és feltett kezekkel aludt el. De akkor is, ha épp 4 óra alvás után kelt fel. Ebből gondoltam, h akkor most tökre tele lett a pocija! :)

Viszont nővéremnek az előtej után elapadt, így a lányát már 1 hetes korától tápszerrel kellett etetnie. Hát ő is teljesen depis volt! Anya persze őt is ellátta a "jótanácsaival". Én meg kevés voltam, h megnyugtassam :(

Akkor most hova szervezitek a talit, a bababörzére, vagy Marcsihoz?

Esztke! Orsi gyönyörű csajszi!

Dia! valszeg neked nem kell majd tornára járnod, h leadd a plussz kilókat, ha Máté ennyire megfuttat! :) Várom én is a történeteteket!

Kép
Kép
nikilány
 
 


Sziasztok

tengdi4
Hát ez esetben (kúp) valóban elengedhetetlen a fekvőhelyzet! :? Hát azért legalább a tested elkezdte az öngyógyítást! :P
Várjuk a sztoridat, anno én is a word-ben írtam és mindig mikor volt egy kis időm úgy lett egyre több és több! Hát igen hosszadalmasra sikerült, de olyan jó még a mai napig elolvasni és bár mai napig részletesen él bennem az élmény én szeretek kiírni magamból dolgokat! Anno gondolkodtam hogy beküldöm a Kismamába vagy vmi hasonló újságba, de a dokival akartam beszélni hogy mehet e névvel, de ez ezidáig még mindig várat magára! Ai késik nem múlik!

Esztike és a többiek beszámolóit is várjuk!

Olyan rossz ez a gép amit használok (tesóé) de a miénket nem tudom használni mert Hanna ha odaülök rögtön részesévé akar válni (aktív) a billentyű "csapkodásának" és ha nem engedem akkor csak jön az érdekérvényesítő hisztogi szitu. Na ezért történt hogy egy korábbi hsz is ha jól láttam 2szer lett elküldve! :shock:

Mindenkinek szép estét kívánok!

Ma itt volt az anyós....hát az a vakolat az arcán persze a szegény Hannám finom kis bőrére tapadt én meg törölhettem pedig már annyiszor mondtam a férjemnek hogy szóljon az anyjának ezért. Nem tesz jót a gyerek bőrének az ő alapozója! De hát csak ne én szóljak neki, hiszen a kapcsolatunk még így is elég gyenge szálakon függ. Ma is beleszólt az etetésbe, mert szegénykém majdnem megfulladt egy darab husikától (sajna nem turmixoltam le eléggé, na volt riadalom de gyorsan hasra fordítottam és elkezdtem verdesni a hátát az segítette ki a falatot a szájába és onnan meg kiszedtem a kezemmel) és azt találta mondani hogy ülve etessem. Na ne szóljon bele mert arra ugrok! Addig sem volt semmi baj hogy fekve evett csak a falatkát nem rágta meg. Nem is tud még hiába van etetőszék abból enni! ott minden csak mellé megy és csak a kanalat nyeli le ahogy rábukik. Majd azt is megtanuljuk. de akkor se dumáljon bele!!!! Meg elvitte sétálni Hannát egyedül (nem akartam hogy azt higyje nem bízom benne így egyedül elengedtem. Hát mire hazajöttek a kedvenc rózsaszín cumija elveszett! :-(

Ma is Hannával alszom mert a férjem hétfő óta lent van veresen, dolgozik a lakáson hogy minél hamarabb beköltözhessünk, én nem viszem anyósékhoz Hannát a legutóbbi kis incidensünk után (férjemnek is elmondtam hogy többet nem megyünk már csak ha a sajátunkba költözhetünk és akkor is ha anyósék látni akarjáj az uncsit akkor jönnek ők szépen mert én nem viszem le hozzájuk!!!!!) így mi itthon maradtunk de annak ellenére hogy rossz, mégis cincoghatunk a kiscsajjal! Persze a nagy ágy is kevés a kisasszonynak, éppen hogy lapjára feküdve elférek mellette! :lol: de olyna jó mikor hozzámbújik ha akaratlanul teszi is álmában! :lol: Uyghogy ma még cincogunk! De apát azért várjuk haza! :lol:

Mindenkinek szép estét!
Éva

Kép
viccvucc
 
 


Sziasztok!

Megjöttünk! (az az igazság, hogy már vasárnap este megérkeztünk, de egyszerűen azóta nem volt időm leülni a gép elé)

Nikilány, Dia, Esztke!
Fogadjátok szívből jövő gratulációmat!
Hunor, Ábel, Orsi!
Isten hozott benneteket! Legyetek üdvözölve!
Rita!
Luca nagyon cuki baba! Nagyon klasszak a képek!
Cunci, Crissy
Aranyosak vagytok, hogy hiányoltatok!

Ne haragudjatok ha valakit kihagytam! De sajnos elég vacakul érzem magam! :( Remélem csak megfáztam és nem valami vírus!
Bogi nagyon jól bírta az utat, aludt végig! (éppen csak enni kelt fel)
Nagyon élvezte, hogy sokat lehet együtt az apukájával és a nagyival! A tengerben pancsolást és a sok csavargást is szerette!
Mi újság tali ügyben? Szeretettel várlak titeket!!!!
Baba!
Érdekel még játszószőnyeg? Akitől én vettem annak több is van. (ikrei vannak)Megkérdezzem neked, hogy meg van e még?
Majd rendesen visszaolvasok(most csak "kutyafuttában" olvastam)
Jó éjszakát mindenkinek!

MARCSI

Kép

Kép
marcsi68
 
 


Sziasztok

Én is szeretnék menni a talira de én a bababörzére nem megyek, egyszer voltam, de én ezt a nagy tömeget nem bírom.

Nálunk Nóra végre aludt rendesen éjjel, most már gyakorlatilag 1 hete minden éjjel óránként ébredt, nappal sem tudtam pihenni, úgy hogy hulla voltam.
Gondolom a tejtermelés miatt volt ez. Most már 100-130 között eszik. Most már nem is fogom mérni, mert így jól el van.

Esztike nekem is Nóra az eleinte 30-40 g -ot evett. Aztán szépen átállt a 70-80-ra-ra. És most 1 hete pedig a 100-130-ra.

Viccvuc nem akarok beleszólni, de anyósodnak tényleg igaza volt azzal kapcsolatban hogy szilárd kaját nem adunk fekve, mert nagyon könnyen félre nyelhet és akkor megvan a baj. Ezzel tényleg nem mondott rosszat. Fekve semmi szín alatt nem szabad!!! De ha még nem tud ülni akkor pedig úgy hogy megemelve 45 fokba legalább. Én azt tanácsolom hogy a kezedben ha a karodra fekteted akkor még nem fekszik teljesen de nem is ül, vagy tedd a babakocsiba és azt emeld meg. Gondolj bele hogy neked is milyen rossz lenne fekve enni, és tényleg nem szabad.

Nórának reggelre kötőhártya gyulladása lett:(

Kép

Képwww.liegl.blogspot.com
gabi1
 
 


Sziasztok!

Marcsi

Örülök hogy újra itt vagy! Tök jó hogy a kis bogi ennyire jól viselte az utazást! Remélem jó időtök is volt!
Jobbulást neked4

A talira én is mennék legyen az október vagy szeptember!

Gabi

Nórának jobbulást, remélem hamar rendbe jön a szeme. Mivel kezeled? Kamilla tea borogatást szabad nekik ebben a korban alkalmazni?
Nme szilárd hanem nagyon híg, pürésített kaját kapott csak a húst nem jól pürésítettem és az volt a gond! Ülni amúgy nagyon szépen ül, azzal nincs gond, de ha az etetőszékbe teszem(ölbe etetés nagyon nem jött be mert ficánkol a kezembe) akkor akkor annyira előre bukik benne hogy a fejét ráhajtja a szinte teljesen az etetőtálcára és ezt pontosan abban a pillanatban teszi mikor a kanalat elé teszem és így szinte teljesen "benyeli" a kanalat! A kaja meg az etetés végére mindenhova kerül csak a pici hasába nem! :roll:
így az etetőszéket félre tettem hátha majd később lesz jó neki! Az valóban nem jó hogy fekve eszik és azt is meg kell tanulnunk hogy a székből egyen és ehhez idő kell. De hogy anyósom tanácsokat osztogasson nekem...na azt már nem. ennek a felé irányuló ellenszenvemnek nagyon is meg van az oka, mert ha én kezdenék el neki "tanácsokat" osztogatni annak se vége se hossza nem lenne. ez már régre visszanyúló konfliktus kettőnk között. egy példa az érthetőség kedvéért: mi azért jöttünk el onnan nem sokkal a szülést követően mert a macsakatartási moráljuk elég megkérdőjelezhető ami a kisbabámra nézve igen veszélyes lehetett volna s legutóbb is mikor látogatni mentünk hozzájuk a gyerekemet (mikor tudják hogy ugrom a macsakaszőrös otthonukra) beletette a saját ágyukba ahol a két macskájuk is alszik (velük!!!!) és miután szóvá tettem neki akkor az merte hazudni hogy a macskák nem mennek már az ágyba (akkor se tegye a saját ágyába mert én sem teszem a sajátomba csak külön a kis takarójára ami beteríti az egész ágyunkat szinte, de semmiképpen sem a megvetetlen ágyba teszem-én kicsit finnyás vagyok ilyen téren!!!!) tudom ezt úgy mondani hogy pár percre ráő saját szememmel láttam hogy a macska ugrik is fel az ágyukra, az a macska aki éppen elötte jött be az udvari csavargásból! A szőröket meg én szedtem le a gyerekről és a neki a másik szobába leterített csak általa használt takaróról! Szerinted????? Ezért sem megyünk most már hozzájuk látogatóba, majd ha akarják látni Hannát jöjjenek ők! Amíg Hanna nem kezd el futkosni a macskák után maga (Akkor már ugyse tudom visszatartani) és nem tud jelezni ha baj van (pl macskaszőrt nyelt vagy mit tudom én) addig nem megy be a nagyanyáék házába!!! És akkor még a többit nem is említem.
Mindenesetre az etetőszéket ma újra megpróbálom mert azért én sem akarok Hannának rosszat, de anyósom hagyja otthon a tanácsait ha hozzám jönnek
És persze én Hannának nem akarok rosszat és belátom hogy idő mire megtanulja az etetést székből, de hangsúlyozom hogy eddig semmi baj nem volt mert ami kaját kap az még nagyon híg.

na jó hosszan ecseteltem a témát, bocsi! És azért köszi a jó indulatod de tényleg, csska anyósommal nagyon nem vagyunk egy hullámhosszon! Valszeg a hosszú együttélés eredménye ez. Remélem mikor visszamegyünk Veresegyházra akkor már a sajátunkba tudunk költözni ami bár ugyan ott van mert a tetőt csináltuk meg (nagy lakás lett ám :lol: ) de külön lépcsőház vezet fel oda kívülről és két zárható ajtó csakhogy ne legyen az hogy minden nap találkozni kelljen! Mondtam is a férjemnek hogy nehogy az legyen hogy azt hiszik minden nap jönnek hozzánk! Na azt már nem !!! Kényszerből építkeztünk így nem azért mert annyira nagy a kötődés feléjük! Amúgy is igaz a mondás (nem tudom pontosan) hogy úgy építsünk fészket hogy az anyós papucsba nem tudjon átjönni!!! Sajna itt ez nem állmeg de az ejtó azért nem lesz tárva nyitva!!!! :lol:


Andy

Sajna a képeket még (gondolom érzékelted :oops: ) nem sikerült elküldenem de iygekszem, a férjem ma jön haza végre!

szép napot minddenkinek

Éva

Kép
viccvucc
 
 


baba0727, tengdi, köszönöm szépen, úgy néz ki, ezek szerint Ő lesz az "igazi" :) Jártam már nála szakrendelésen az Egészségházban, mert nincs fizetett orvosom a terhesgondozásra és nagyon lelkiismeretes volt, de a szülésre azért szeretnék saját orvost.
Kép
amélie
 
 


Marcsi!
igen érdekel még!!
Milyen volt a pihenés??Hogy teltek Bogi napjai??Fel borult a napirend??
baba0727
 
 


Az anyatej mennyiségének növelése



Sok anya kíváncsi arra, vajon honnan tudhatja meg, hogy csecsemője elegendő tejet fogyaszt-e, és aggódik amiatt, hogy képes lesz-e a csecsemője igényének megfelelő tejmennyiséget termelni. A tejtermelés folyamatának elmagyarázása reméljük, megnyugtatóan hat majd Önre.

A tej mennyisége a csecsemő hatékony és gyakori szopásától függ. Amikor mellre teszi a csecsemőt, a szopás hatására az anya agyalapi mirigyéből két hormon: oxytocin és prolaktin szabadul fel.

A prolaktint tekintik a tejtermelő hormonnak. Minél gyakrabban és hatékonyabban szopik a csecsemő, annál több prolaktin szabadul fel, és annál több tej képződik. Ha csecsemőjének több tejre van szüksége, mint amennyit Ön termel, akkor szoptassa gyakrabban és hatékonyabban, ezáltal a tej mennyisége emelkedni fog.

A másik hormon, az oxytocin, összehúzódásokat idéz elő a mellben, ami a tejet a tejcsatornákon keresztül az emlőbimbó felé továbbítja, és ezúton jut hozzá a csecsemő az anyatejhez. Ezt a tejkilövellési folyamatot „let-down” reflexnek nevezik. Sok anya bizsergést érez a mellében röviddel azután, hogy a szoptatást megkezdte.

A tejképződés kitűnő példa a kereslet-kínálat elvének működésére. Kezdetben az Ön szervezete nem tudja, hogy csecsemőjének mennyi tejre van szüksége. Azáltal, hogy gyakrabban szoptatja csecsemőjét, az Ön szervezete automatikusan alkalmazkodik, és a tejképződés a csecsemő igényeinek megfelelően alakul.

ELEGENDŐ TEJET KAP-E CSECSEMŐJE?

Biztos lehet benne, hogy csecsemője elegendő tejet kap, ha:

* Hat-nyolc nedves pelenkája vagy kettő-öt székletürítése van naponta. Idősebb csecsemők esetében a székletürítések száma emelkedhet, de előfordulhat az is, hogy csak három-négy naponként van. A vizeletes pelenkák száma jelzi, hogy elegendő-e a tejmennyiség.
* A súlynövekedése átlagosan 100-120 gramm hetente vagy legalább 450 gramm havonta. A csecsemők átlagos heti gyarapodása 100-120 gramm, mértéke egyénenként változik. Egyik héten többet, másikon kevesebbet híznak, és ez teljesen normális.
A csecsemője első ellenőrzésekor gondoljon arra, hogy a szülés után az újszülöttek veszítenek a súlyukból. A súlygyarapodást a súlyesés mélypontjától kell számítani, nem pedig a születési súlytól. Néhány csecsemő csak két-három hetes korra nyeri vissza születési súlyát.
* A csecsemő gyakran szopik, minden két-három órában vagy nyolc-tizenkét alkalommal egy 24 órás periódust tekintve. Ez az átlag. Néhány csecsemő ennél kevesebbszer, mások többször szophatnak. A ritkább szoptatás nem probléma addig, amíg a csecsemő megfelelően gyarapszik.
* Egészségesnek látszik, a bőr színe és a bőr rugalmassága jó, hurkás, hossza növekszik, élénk, aktív és az izomtónusa jó.

„TÉVES AGGODALMAK”

Sok anya úgy gondolja, teje nem elegendő annak ellenére, hogy nincs problémája a tejképződéssel. Aggódnak azon jelek miatt, melyeknek más az oka, illetve nem ismerik fel azokat a tényezőket, amelyek egy szopós csecsemőre jellemzőek. Semmi gond nem lehet a tejtermeléssel, ha a csecsemő jól fejlődik, sok vizeletes és székletes pelenkája van, sőt még akkor sem, ha Ön a következőket tapasztalja:

* Csecsemője nagyon gyakran szopik. Sok csecsemő gyakrabban igényli a szopást és az anya közelségét. Gondoljon arra, hogy a gyakori szoptatás biztosítja az elegendő tejmennyiséget, és nem a tej hiányának a jele.
* Csecsemője éhesnek látszik a szoptatások után. Az anyatej gyorsabban emésztődik, mint a tápszer, nem terheli meg a csecsemő éretlen emésztőrendszerét, ily módon gyakrabban kell szoptatni, mint a mesterségesen táplált csecsemőket.
* Csecsemője hirtelen gyakrabban, és/vagy hosszabb ideig szopik. Azok a csecsemők, akik újszülöttként aluszékonyak, sokszor hirtelen meggondolják magukat, és gyakrabban kezdenek szopni. A csecsemőkre jellemző, az ún. hirtelen növekedési szakasz (kéthetes, hathetes, három hónapos kor körül). Ezen időszakok alatt általában gyakrabban szopnak, hogy a szükségletnek megfelelően emelkedjen az anyatej mennyisége.
* Csecsemője hirtelen kevesebb ideig szopik, akár csak öt-tíz percig mellenként. Sokkal könnyebben és gyorsabban képes kiszívni a tejet a mellből most, hogy már gyakorlottabbá vált a szopásban.
* Csecsemője nyűgös. Sok csecsemőnek van minden nap egy nyűgös időszaka, körülbelül a nap ugyanazon időszakában. Néhány csecsemő az idő nagy részében nyűgös. A nyűgösségnek az éhségen túl több oka is lehet, de gyakran ez nem ismerhető fel. Ha úgy tűnik, hogy a szoptatás nem segít, próbálkozzon azzal, hogy bepólyázza egy könnyű takaróba, megváltoztatja a helyzetét, sétál vele vagy ringatja. Ne felejtse el, bármi legyen is a csecsemő nyűgösségének oka leggyakrabban a dajkálás nyújtotta biztonságérzetre vágyik.
* A melléből csak kicsit, vagy egyáltalán nem csepeg a tej. A tejcsepegés nincs kapcsolatban a tejképződéssel. Valószínűleg azt fogja tapasztalni, hogy ha a tejképződés beindult, és a csecsemő igényeihez alkalmazkodik, akkor a szoptatások közötti tejcsepegés megszűnik.
* A melle hirtelen puhának tűnik. Ez akkor következik be, ha a tejképződés a csecsemő igényéhez alakult, és a kezdeti túltelítődés alábbhagyott.
* Soha nem érzi a „let-down” reflexet vagy a tejkilövellési reflex érzése nem olyan erős, mint régebben volt. Ez idővel bekövetkezik. Sok anya egyáltalán nem érzi, de felismerése megtanulható, ha megfigyeli a csecsemő szopását és nyelését.

AMIKOR AZ AGGODALMAK JOGOSAK

Ha úgy tűnik, hogy a tejképződés nem felel meg a csecsemő igényeinek, akkor fontos meghatározni, hogy mi az, ami megzavarja a tejképződést, és a tej mennyiségének csökkenését okozza.

* Pótlások. A cumisüvegből való tápszer, gyümölcslé vagy víz adása az első hetekben, még ha csak alkalomszerűen is, gyakran akadályozza az anyatej képződését. A pótlás eltelíti a csecsemőt, és emiatt hosszabb idő múlva szopik, ezért csökken a szopások száma. Minél több tápszert kap naponta, annál kevesebb tejet képez az anya a következő napon. A hozzátáplálás nem emeli, hanem csökkenti a tejképződést.
* A csecsemő helytelen mellretétele. A csecsemőnek az oldalán kell feküdnie, egész testének az Ön testével szemben. Ne kelljen elfordítania a fejét ahhoz, hogy elérje az Ön mellét. A hatékony szopás érdekében a csecsemőnek nagyra kell nyitnia a száját, mielőtt az anya gyorsan a mellre helyezné, hogy ajkát összezárva a bimbóudvarból a lehető legnagyobb területre harapjon rá.
* Bimbó-cumi zavar. A csecsemőt megzavarhatja bármilyen cumi használata, a cumi eltérő szopási módot kíván. Ha a csecsemő nem szopja helyesen a mellet, akkor nem lesz képes úgy stimulálni azt, hogy elegendő tej képződjön.
* A nyugtató cumi. Sok csecsemő hajlandó kielégíteni szopási igényeit cumival, amely jelentős mértékben lecsökkentheti a szopási időt és akadályozza az igény szerinti tejképződést.
* Bimbóvédők. A bimbóvédő csökkenti az agyhoz vezető impulzusok számát, melyek eredetileg az emlőbimbó közvetlen szopásakor keletkeznek. A tejkilövellés és a tejképződés lelassulhat, amely közvetlenül befolyásolja az egyes szopások alkalmával elfogyasztott tejmennyiséget.
* Időhöz kötött szoptatás. Az óra szerinti táplálás akadályozza a kereslet-kínálat elvén működő tejképződést. A megfelelő mennyiség úgy biztosítható, ha a csecsemő akkor szopik, amikor éhségét jelzi.
* Nyugodt, álmos csecsemő. Néhány csecsemő az idő zömét alvással tölti és csak ritkán, rövid ideig szopik. Ha ez jellemző az Ön csecsemőjére, valamint nem gyarapszik, nincs elég vizeletes és székletes pelenkája, akkor fontos, hogy rendszeresen felébressze és finoman próbálja legalább minden két órában megszoptatni.
Amíg a csecsemő meg nem tanulja azt, hogy elegendő mennyiséget egyen, addig Önnek kell eldöntenie, hogy milyen gyakran szopjon.
* Az etetés időtartama. A hosszú szoptatási idő (20-45 perc) segíthet a megfelelő tejmennyiség biztosításában és abban, hogy csecsemője elegendő, kalóriadús ún. utótejet kapjon. A táplálási idő lerövidítése megakadályozza, hogy a tejtermelés a csecsemő igényeinek megfelelően növekedjen.
* Egyszerre csak egy mellből történő szoptatás. Miután a tejtermelés kialakult, sok anya szívesebben szoptat egyszerre csak az egyik melléből. Azonban ha azt szeretné, hogy több teje legyen, szoptasson mindkét melléből. Az a csecsemő, amelyik csak az egyik oldalról szopik, kevesebb tejhez jut egy-egy alkalommal, egyúttal a mellek is kevesebb ingert kapnak.

AZ ANYA GONDOZÁSA

A fáradtság és feszültség gátolhatja a tejkilövellési reflexet, ami elégtelen tejképződéshez vezet. A nap folyamán gyakran fordítson időt pihenésre, különösen a szoptatások alkalmával.

Az erősen dohányos anyák esetében azt tapasztalták, hogy csecsemőik gyorsabban fejlődnek, ha az anyák teljes mértékben abbahagyják a dohányzást. A tablettás fogamzásgátlás csökkentheti a tejképződést és megváltoztathatja az anyatej tápértékét. Sok LLLI (La Leche League International) orvosi tanácsadó más illetékes szervekkel egyetértésben úgy vélekedik, hogy a szoptató anya ne szedjen fogamzásgátló tablettát. A hormontartalmú, méhen belüli fogamzásgátló eszköz szintén hasonló hatást fejt ki.

A legtöbb gyógyszert biztonságosan szedheti a szoptató anya, azonban néhány közülük befolyásolhatja a tejtermelést csakúgy, mint a csecsemő egészségét. Ha az orvos Önnek gyógyszert ír fel, feltétlenül említse meg, hogy szoptat.

Néha az anya egészségügyi problémája befolyásolhatja a tejképződést és a csecsemő súlyfejlődését.

Ha bármilyen egészségügyi problémája van vagy bármilyen gyógyszert szed, ellenőriztesse orvosával, hogy lehet-e bármiféle hatással a szoptatásra.

A szoptatás megemeli a folyadékigényét, mivel a tejképződéshez az Ön szervezetének többletfolyadékra van szüksége. Igyon 6-8 pohár folyadékot naponta, ahogyan a természetes szomjúságérzete diktálja. Ha a vizelete sötétsárga színű és kevés, Ön kevesebbet iszik, mint amennyi szükséges. Fontos az is, hogy mit iszik. A víz és a nem édesített gyümölcslé a legjobb választás.

A szegényes táplálkozás feszültséget és fáradtságot okozhat. Rontja a közérzetet és a tejképződés csökkenéséhez vezethet. Alakítson ki vagy állítsa vissza jó étkezési szokásait. Sok anya inkább naponta hatszor eszik kevesebbet, mint háromszor sokat. A helyes táplálkozás és a többszöri étkezés megtérül. Egyen friss gyümölcsöt, salátát, zöldséget, húst, sajtot, diót és halat. Kerülje a gyenge tápértékű ételeket (édességek, keksz, cukorka, stb.).

A PROBLÉMA

Amennyiben úgy gondolja, hogy az Ön esetében a fent említett okok vagy azok valamelyike vezet a tejképződés csökkenéséhez, akkor a következőkben leírt pontok utasításait követve, a tejmennyiség egészen biztosan növelhető.
Kérjen segítséget!

Ha aggódik a teje miatt, hasznos lehet felvenni a kapcsolatot egy La Leche Liga vezetővel, aki az Ön egyéni helyzetét mérlegelve ad segítséget.

Ha csecsemője nem gyarapszik megfelelően vagy esik a súlya bizonyára a gyermekorvoshoz fordul. Sok esetben a szoptatás technikáján történő változtatás gyors javulást eredményez, de néha a lassú súlygyarapodás mögött betegség lehet az ok.
Szoptasson gyakran!

Szoptasson olyan hosszú ideig, amíg a csecsemő kívánja. Úgy tervezze, hogy 24-48 órán keresztül, vagy ha nagyon kevés a tej akkor még hosszabb ideig elsősorban szoptasson és pihenjen. Az álmos csecsemőt szükséges felébreszteni, és többszöri szopásra ösztönözni.
Minden szoptatáskor kínálja fel mindkét mellét!

Ezáltal csecsemője több tejhez jut, és mindkét melle gyakrabban kap ingert.
Győződjön meg arról, hogy a csecsemőt helyesen teszi-e mellre!

Annak érdekében, hogy a csecsemő megfelelően harapjon rá a mellre, egyik kezével emelje meg a mellét úgy, hogy hüvelykujja felül, többi ujja pedig alul legyen, az areola felett (a barna terület a bimbó körül). Érintse meg a csecsemő száját az emlőbimbóval, és várjon addig, amíg a csecsemő a száját nagyra tátja. Irányítsa a mellbimbót a szájába, a nyelve fölé, és gyorsan húzza őt közelebb magához. Az ajkak az areola (barnás terület) széléhez közel, a bimbótól elég távol legyenek. Ha a csecsemő jól ráharapott, semmi fájdalmat vagy kellemetlenséget nem szabad éreznie.
Próbálja meg a váltott oldalról történő szoptatást!

Ha minden szoptatás alatt kétszer- háromszor váltogatja a mellét, akkor a csecsemő érdeklődését ébren tartja, és a csecsemő a tej tápanyagokban legdúsabb részéhez jut. Miközben szoptat, figyelje a csecsemő szopását és nyelését. Váltsa a mellét akkor, ha a szopás ereje csökken, és a nyelés ritkul. Néhány csecsemő esetében ez kb. 10 perc mindkét oldalról, míg másoknál csupán 2-3 perc. Minden szoptatáskor legalább kétszer próbálja váltani mindkét mellét.
A csecsemő minden szopási igényét a mellen elégítse ki!

Ne használjon cumisüveget vagy nyugtató cumit, mert ez megzavarja a csecsemőt! A cumisüveg cumiját másképpen kell szopnia a csecsemőnek, mint az anyamellet. Ha időnként szükséges kiegészítést adni, kiskanállal vagy hozzátáplálóval tegye! Ez egy olyan eszköz, amellyel a csecsemő kis csövön át kapja a tejet, miközben szopik. A nyugtató cumi gátolhatja a többletszopást, ami ahhoz szükséges, hogy az igény szerinti tejmennyiség kialakuljon.
Csak anyatejet adjon a csecsemőnek!

Kerüljön mindenfajata pépes ételt, a vizet és a gyümölcslét! Ha csecsemője tápszeres hozzátáplálást kap, ne akarja azonnal abbahagyni, hanem fokozatosan csökkentse az adagot olyan mértékben, ahogyan az Ön tejtermelése nő. Szükséges a vizeletes és székletes pelenkákat is figyelni, hogy biztos legyen abban, csecsemője elegendőt eszik-e. Szükséges megbeszélni a gyermekorvossal is, hogy a csecsemő tápszeradagjait csökkenti.
Igyon sok folyadékot, és táplálkozzon megfelelően!

Egyen változatos ételeket lehetőleg természetes állapotukban, minél kevésbé feldolgozva! Minden szoptatáskor próbáljon inni egy pohár vizet vagy gyümölcslevet!
Pihenjen és lazítson sokat!

A tejképződés gyorsabb, ha lazítani és pihenni tud. Néhány napig csak a lehető legkevesebb teendőt ütemezze be! A szükségtelen feladatokat próbálja kiiktatni! Szundítson csecsemőjével olyan gyakran, amilyen gyakran csak lehet, a lazításhoz próbáljon meg meleg fürdőt venni, lágy zenét hallgatni, tornázni vagy bármit, ami Önnek jól esik. Naponta legalább néhány percre tegyen valami olyan különlegeset, ami kellemes Önnek.

Miután elolvasta ezt a cikket, bármilyen további kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba egy La Leche Liga vezetővel vagy más szoptatási specialistával. Ne felejtse el, hogy az a csecsemő, aki nem fejlődik, rendszeres orvosi ellenőrzésre szorul!
Normális körülmények között lépjen kapcsolatba más szoptató anyákkal a La Leche Liga csoporton keresztül, amely támogatást és bátorítást nyújt ahhoz, hogy több legyen a teje. Az Ön boldog, egészséges és szoptatott csecsemője hamarosan meghálálja a fáradozását.

Kép
Kép
tengdi
 
 


na hátha segít a fentiekből valami valakinek, leginkább arra gondoltam, honnan lehet tudni eleget szopizott-e a pici.
Mindent én személy szerint nem tartok megvalósíthatónak a La Leche Liga tanácsaiból, bár alapvetően nagyon jónak tartom az egészet, de pl hogy ha kell külön adni akár lefejt tejet is, azt kiskanállal, ne cumisüvegből....háááát én megpróbáltam még Máténál, mikor azt gondoltam nem eszik eleget. Még 30 millit is kőkemény feladat lett volna így odaadni, hiszen elfordul, meglöki a kanalat, picit nyitja ki a száját....és sorolhatnám. Szóval ahol van még testvér és/vagy anyuka ellátja aháztartást, egyszerűen nem hiszem, hogy ott ez belefér.
Na mindegy.


Most kicsit kellemetlenül érzem magam, nem volt az illetlen dolog, hogy azt mondtam Andynak, adok egy kis köntöst, csak van rajta pici folt? :oops: Sima mosással nem jött ki, valami spec szer kell hozzá, nekem semmim nincs itthon....

Kép
Kép
tengdi
 
 


háát rá kellett jönnöm, vagy írok egy tömör rövid szülés történetet, vagy nem semmilyet. Egyszerűen nincs időm, most is házimunka rovására ülök a gép előtt, :oops: kihasználva, hogy Ábel épp alszik, s Máté is lefoglalta magát....

na elkiabáltam. Majd jövök szép napot nektek! :D

Kép
Kép
tengdi
 
 


Tengdi: semmi gond a köntössel kapcsolatban.
remélem jól vagytok és máté is jól viseli az új helyzetet.vasárnaptól nem leszek egy hétige,előtte meg suli,szóval sűrű a program.

minden babázónak kellemes sírásmentes napokat kívánok és a taliba benne vagyok.

Andy

]Kép[/url]
békefiné
 
 


sziasztok!

Én sajnos elég vacakul vagyok! :evil: :cry:
Bogit ma átküldtem a nagymamájához, hogy ne fertőzzem! Én meg kúrálgatom magam, (eddig pl. főztem). Most lefekszem és holnapra meggyógyulok!!!!!!!!! (algopiryn, c vitamin, tea)

baba!
pü. ment!

Akkor legyen októberben a tali? A házban is bőven elférünk! (Börzére én sem megyek, nem nagyon bírom a tömeget) Beszéljétek meg! Én nagyon szívesen látok itt mindenkit!!!!!!!!!!

puszi

MARCSI

Kép

Kép
marcsi68
 
 


Ja!
baba
A napirend annyiban változott/borult fel, hogy itthon már átaludta az éjszakát. (9-fél10 körül elaludt és reggel fél8-fél9 körül kelt)
Nyaralás alatt minden éjszaka (2-3között) és hajnalban (5-6között) felkelt!
Szerencsére már kezdünk visszaállni!

Amikor meggyógyulok jöhetsz a pelusokért!!!! (ha még érdekel)

MARCSI

Kép

Kép
marcsi68
 
 


Sziasztok!


Rég jelentkeztünk...hétfőn leszünk 2 hónaposak, és már átléptük az 5 kilós határt, ..bár Bulcsúhoz képest sehol nem vagyunk, pedig csak 9 nap van köztünk. :D Rengeteget magyarázunk, szopi közben vihorászunk, jövő héten megyünk megkapni az oltásunkat.

És képzeljétek..nem tudom Nikilány említette-e, de most derült ki, hogy egy lakóparkban lakunk, talán ha 50 méter választ el minket...nagyon vicces, mi meg itt írogatunk a Net-en, de majd összehozzunk egy babkocsis talit, erről jut eszembe : Nikilány szólj, ha már összehozható! Küldj majd privit!

Megpróbálok feltenni képet Beniről, remélem sikerül.

Gratulálok minden friss maminak. Tengdi, Esztke, nagyon szépek az új jövevények. Remélem mindenki jól van ebben a szürke időben. Marcsi, neked meg jó búlást, gyógyulj meg mihamarabb!

Kép


Kép


Kép
fruzsa7
 
 


Marcsi!
PÜ. MENT!
Rendben!Jobbulást!

Roli fiú nagyon édes!Rengeteget nőtt már!Nagyon sokat mosolyog!
:)
Imádni való!Ma éjszaka meg fordult az ágyában!Le tettem hasra aludni és szerintem addig tornázott álmában,hogy a lába helyén a feje volt! :D :D
Van benne erő!!Mi is jövőhét pénteken megyünk szurira!Kicsit tartok tőle a láz miatt!De sokan azt mondták,hogy már nem szokott elő fordulni,hogy belázasodnak a picik!
Most is édesen alszik!!Mi 8 körül szoktuk fürdetni,utána cici és olyan 3 körül kel fel először.Aztán csak 6 körül.

Én is féltem attól,hogy eleget szopizik-e,de rájöttem,hogy nem fogom magam stresszelni!Eszik amennyit eszik!

Elszóltam magam!Most kelt föl a kis drága!
Kép
baba0727
 
 


Sziasztok, azt hiszem, hogy most van néhány percem...
Szóval a szülés: Számomra egy fantasztikus, csodálatos élmény volt. Azt már írtam, hogy 9-én reggel mentünk először be a kórházba, mert kicsit véreztem és 10 percenként görcsölt a hasam. Onnan délben hazaengedtek, hogy ez lehet, hogy beindul, lehet, hogy nem. Estére teljesen úgy éreztem, hogy ebből nem lesz semmi. Aztán elaludtunk és fél 12 körül egy nagy görcsre ébredtem,elmentem pisilni és elfolyt egy kis magzatvíz. Akkor még mindíg nem voltam biztos, ezért vártam még egy fájást, ami 5 percre jött, akkor keltettem Apát... Varga doktornő volt az ügyeletes orvos és Ili a szülésznő. Ugye én rábíztam magam a sorsra , mert nem volt választott orvosom, de nagyon-nagyon örülök neki, mert 2 ilyen kedves, mosolygós embert nem hiszem, hogy látott valaki. Igaz rajtam kívűl csak egy valaki volt a szülőszobán, de neki nem voltak még fájásai. .....

Kép

Kép
esztke
 
 


felébredt Orsi, folyt köv

Kép

Kép
esztke
 
 


Megvizsgáltak és természetesen mondták, hogy szülünk. A zöld szülőszobában voltunk. A Férjem végig velem volt, nagyon jó érzés volt, sokat segített lelkileg. Fél 6ra jöttek a tolófájások és 6:00- kor kibújt a kisasszony.
Mindíg szeretettel fogok gondolni erre a 2 Emberre, akik segítettek világrahozni a Kislányunkat!!! Köszönöm!
Kicsit besárgult Orsi, de szerencsére, mire mentünk haza a vérképe jó volt.
Az itthoni lét még mindíg csupa talány. Tegnap is, ma is nagyon sokat sírt Orsi, vígasztalhatatlanul... én meg vele. Ma még nem kakilt, de látom rajta, hogy fáj a pocija. Tegnap óta adom neki az infacolt, remélem segít neki... Megyek, mert itthon van Apa is.
Szép estét!!!!

Kép

Kép
esztke
 
 


Marcsika! Gyógyulj meg minél előbb! :wink:

Esztke! Örülök, hogy ilyen pozitív élmény volt a szülés. :D

Fruzsa! Beni nagyon vagány kis csávó! 8)

Dia! Élmény beszámoló? Persze csak ha van időd. :roll: :D

Baba! Roli meg fordult az bágyban. :shock: :D A kis test edző.

Amélie! Most akkor érted izgulhatunk. Még kb 2,5 hónap. :wink:

Gabi! Nórikának jobbulást.

Évi! Anyós mentes napokat kívánok! :twisted:
cunci
 
 


szüléstörténet ameddig eljutok.

Vasárnap szeptember 6-án reggel ötkor arra ébredtem, hogy kellemtlen, de nem fájdalmas húzó nyomó érzés van a hasamban. Valami más jellegű, mint eddig, ráadásul elég hamar rájöttem, hogy rendszer is van benne, cirka öt percenként jöttek.
Na gyors ellenőrzés, vajon jóslóról van-e szó, visszafeküdtem aludni, de nem tudtam. Nem múlt el , ugyanúgy jöttek, sőt még rosszabb volt fekve.
Már alig akartam elhinni, hogy ez valóban AZ lenne????? hiszen azt gondoltam én leszek az első akiben bent marad a gyermek. :D

Mondanom sem kell teljesen felpörögtem, azután végképp, miután utánanéztem, s kiderült igen, ez már az az előzetes érzés, ( már akinél van ilyen, hiszen nem törvényszerű ) ami majd pár óra múlva átvált fájdalomba.

Hát azt gondoltam délutánra a karomban tartom a kis drágámat.

Valójában nagyon jól jtt ez az előzetes jelzés, mert ugyan kellemetlen volt nagyon, de fájdalomnak olyannyira nem nevezhető, hogy mindent tudtam mellette csinálni, alaposan átnézni a csomagot, mindent eltettem-e, lényegében időt kaptam rá, hogy felkészüljek lelkileg is a szülésre.

Adomány lett volna a sorstól a fentiektől, ha képes vagyok élni vele, csakhogy én nem voltam képes :evil: :cry: a szokásos túlagyalásommal elrontottam mindent.

Nem tudtam lazítani, azon bosszankodtam már x órája tart, azon gondolkoztam biztos jól érzékelem-e mi van, és mi van, ha ez mégsem az....mikor lesz már változás.... kinek szóljak, mit csináljak....

és délutánra, mikor még mindig semmi változás nem volt, teljesen reményvesztetté váltam.

Voltunk sétálni, lazítani próbáltam, de egyre elkeseredettebb lettem, mert már az órák az bőven letelt, már dél volt, már délután, már este...és semmi változás....de szabályos öt percenként megmaradt az a húzó kellemtlen érzés.

Végül nagyon elkeseredve feküdtem le.

Kép
Kép
tengdi
 
 


na ébred a kisfőnök, a többit majd máskor

Kép
Kép
tengdi
 
 


Férjem egyfolytában azzal jön, hogy ez igy nem OK, hivjam fel a védőnöt, kérdezzük meg mi baja lehet Lucának. De nem hivok senkit, amúgy majd 28-án megyünk dokihoz a köv. oltásokra, majd vele megbeszélem.
Amúgy Luca virul, jókedvű, élénk, vidám kislány, sztem most épp egy olyan koraszkát éli h kevesebb kajával is beéri, engem egyátalán nem idegesít a dolog, a férjemet sokkal inkább.
Szóval a napi fogyasztásunk most visszaesett 590-620-ra, holott már 700 közelében jártunk 2 hete....az is igaz hogy az elmúlt 3 hétben nem is hízott annyit, úgy heti 10-11 dekát kb.
A védőnő azt mondja hogy a heti 15-20 deka hizás a jó, de leszarom (már bocs), sztem a 10 deka is jó eredmény, mivel hízik, gyarapodik és nem fogy.
Majd akkor kezdek aggódni ha nem hízik vagy elkezd fogyni, erről szó nincsen jelenleg.

Tengdi: La leche liga: én felhivtam őket még a legelején amikor orrba-szájba görcsöltem a szoptatáson, akkora baromságot mondott az a nő, és sztem bunkó is volt, szóval nem érdekelt miket dumált. Szinte azt mondta h én nem vagyok normális, hogy üvegből adom neki a lefejt tejet, miért cseszek ki a gyerekkel, és hogy adjam neki oda kiskanállal meg fecskendővel....ja éjjelente a félhomályban azt a 40-50 milit marhára nem volt kedvem bekanalazni egy 3 hetes gyerek szájába, és megmondom a frankót, baromira nem volt kedvem éjjel 2 órát elszórakozni ilyenekkel. Gyereknek sem jó, anyukának sem. (sztem)
Mostanra már semmi lelkifurkóm nincs amiatt hogy javarészt tápszert kap Luca, én aztán mindent próbáltam megtenni, SŐT, a mai napig próbálok megtenni az ügy érdekében, és örülök h legalább ennyi tejet ki tudok facsarni magamból, illetve h Luca képes ennyit kiszopizni.
Azoktól a cikkektől (meg nagyokos anyukáktól vagy éppen gyerekkel nem rendelkező nőktől) meg egyenesen hányok, akik a tápszeres anyukákat és gyerekeket piszkálják...nyilván én magam sem jókedvből meg lustaságból etetem táppal Lucát.
Megjegyzem szinte nincs is olyan baba az ismeretségi körünkben aki ennyire nyugis, kiegyensúlyozott, jókedvű, nevetős és boldog baba lenne mint Luca, arról nem is beszélve hogy éjjelente 9 órát alszik (még mindig). Minden cimbi minket irigyel h mennyire szuperjó gyerekünk van. :lol:
Egy baba lehet hisztérika akkor is ha kizárólag anyatejet kap, sztem ez nem tejtől-táptól függ, hanem alapvetőan attól hogy a szülei milyen hátteret nyújtanak neki: a nyugalom, szeretet, vidámság a lényeg.
Na ennyit erről a tápszer-anyatej dologról, persze most már könnyebben dumálok én is, így 12 hét elteltével...az elején én is parás voltam, de most már látom h a táppal is lehet szépen fejlődni.

Kép
szolnoki rita
 
 


na basszus, lemaradt a levél eleje....ezt nem hiszem el.

Szóval: összefoglalom:
Esztke: gratula, Orsika nagyon édi kiscsaj!
Fruzsa: a kisfiad tök cuki!

Találkozó: én is benne vagyok.

Gabi: Nórika meggyógyult? Remélem!

Tengdi: már várom én is az összefoglalót, én megmondtam h Kardos jó választás lesz! Azon meg jót mulattam hogy Máté kölesgolyóval akarja etetni az öcsit!

Luca: na az van, hogy vasárnapi mérés alapján 5070 gramm. :lol:
De az is igaz h az elmúlt 3 hétben jóval kevesebbet eszik naponta mint korábban, úgy napi 60-100 milivel kevesebbet. Egyszerűen nem kell neki több kaja, és kész.
Van hogy csak 130-140 milit eszik meg egyszerre, holott 2-3 hete simán lenyomta étkezésenként a 150-180 milit is.
Szerintetek ennek mi az oka???
Sztem csak annyi, hogy most épp ilyen korszakát éli, ennyi kell a szervezetének és kész. Most minek görcsöljek ezen???

Kép
szolnoki rita
 
 


dehogy kell védőnő, meg senki!!!! Nem lehet számok alapján gyereket nevelni, erre sajna hajlamosak a szakemberek, tisztelet a kivételnek.....írtam már régebben, hogy a 3 éves lányom anno volt amikor egy fél pohár kakaót ivott meg EGÉSZ NAP!!!!!!!!!!!!!!! de le nem lehetett lőni, semmi baja nem volt, ehhez képest Luca túlteljesít.

Én részben amiatt nem adtam le egy percre sem Ábelt, mert kíváncsi voltam valóban képes vagyok-e rá, hogy ne görcsöljek ( legalább a 3. gyereknél!!! ) a kajatémán. Mert ugye amíg nincs tejbelövellés, addig mennyiségileg szinte nulla, amit kap, a kolosztrum sokszor csak pár csepp....és bizony nem is igazán volt hihető, hogy az neki elég, ráadásul fel is kelt óránként, másfél óránként...talán egyszer aludt 3-4-et egyfolytában. De kibírtam, így bízom benne, hogy mostmár végre sikerül ezt a gyermekemet a kajálásán való görcsölés nélkül nevelnem. Nemcsak szoptatás terén, a későbbiekben is.

Hát Rita igen úgy kell felfogni, hogy tökjó, nemcsak tápzsert adsz, hanem sikerül mellette anyatejet is.

Akinek meg nem sikerül, nem sikerül, tényleg túl van spirázva kicsit a szoptatás téma, úgy értem akinek nem jön össze, azt frusztrálhatja asok cikk, vélemény, stb. pedig ki az a hülye, aki inkább éjjel-nappal kutyul, kever, kavar, melegít, hőfokot néz, sterilizál, boltba megy, figyeli van-e még tápszer, el ne fogyjon idő előtt, minthogy előkapja a mellét és a kicsi szájába adja. Már csak az egyszerűség miatt is egyértelmű, hogy inkább minden anya szoptatni próbál....és csak akkor jön a táp, vagy a kiegészítés, ha nem megy.

Kép
Kép
tengdi
 
 


Lányok! Hol tudom kicserélni a vonalzómat, egyszerűen nem találom, hogy hová kell beilleszteni...? Köszi a segítséget!

Kép

Kép
esztke
 
 


Sziasztok

1 napig tartott Nórának ez a csipásodás, szerintem belenyúlhatott vagy nem tudom, mindenesetre kutya baja. Éjjel is alszik. Eddig mózesban aludt. Ma éjjel fogom kipróbálni hogy az ágyába teszem. Remélem ott is fog aludni.

Tengdi én sajnos ismerek olyat akinek ömlött a teje de nem akart szoptatni hanem kért a dokitól tejapasztó gyógyszert:( És csak azért hogy mi lesz a cicijével:(

Kép

Képwww.liegl.blogspot.com
gabi1
 
 


Igen,van erő a babóban.Ma éjjel csak keresztbe volt az ágyban.
Már éjfélkor fennt volt!Ilyen még sosem volt...
baba0727
 
 


ÁBEL Kép

Kép
Kép
tengdi
 
 


Kép Kép

Kép
Kép
tengdi
 
 


Húúúú de édi a kis Ábel baba!!! Tök szép kerek fejecskéje van és jó nagy szeme! Majd még küldjél képet, de olyat is, ahol Mátéval vannak.
Na és jól viselkedik a gyerkőc? Hányszor keltek éjjel?

Szoptatás: ja, tök igazad van Tengdi, sokkal kényelmesebb a cicizés, mint ezt a béna tápot kavargatni, melegiteni-hűteni....de azért ebbe is bele lehet jönni. Ráadásul nem olcsó, pedig a doki irja fel...na nem mintha spórolni akarnék Lucán, de az anyatej ingyé van. :)
De valóban a szoptatás (lenne) a legjobb minden szempontból.
Gabi, aki meg azért nem szoptat mert mi lesz a mellével, az 1 idióta. Akkor minek szül gyereket?

Más: nem akarok vásárlási tippeket adni senkinek sem, de ma leugrottam ide a Pesti úti Tescoba, és egy rakás bébiholmi le van értékelve. Lucának nevetséges 225 Ft-ért vettem egy tök menő rövidujjú pólót 6-9 hós méretben, majd hosszúújjú bodyra ráhúzom. (én már előre vásárolok, gyüjtögetek)
Meg nagyon jó unisex kötött kardigánok vannak 550 és 700 ft-ért, illetve egyéb babaruhák, ha esetleg vki erre jár a 17-ben vagy itt lakik, érdemes benézni!!!

Jó éccakát!
R.

Kép
szolnoki rita
 
 


Viccvucc,

nem szeretnék az anyósod mellé beállni és tanácsokat osztogatni, de próbáltad a bébihordozót?
Amíg nekem nem tudtak ülni mindig abban etettem őket, igaz eléggé összekenik, dehát mit nem így az elején?
Én még mindig abban etetem Misit, bár ő napi két-három mokkáskanálnál többet nem fogad még el.
cukorka
 
 


Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy aTi Babáitok hány grammot ettek kb. 9 naposan?
Esetleg tudja-e valaki, hogy lehet valahol ellszívót kölcsönözni? Sajnos az enyém bekrepált, kézzel gyorsabban lefejem, mint az elektromos szívó... :( Csak nagyon elfárad a kezem...
Még egy kérdés, ma leesett a köldökcsonkja, ezután is kell alkoholozni és porozni?
Köszi a segítséget!

Kép

Kép
esztke
 
 


Mellszívót....

Kép

Kép
esztke
 
 


nem tudom mennyiket eszik, még mióta megszületett egyetlenegyszer sem mértem. Nem is áll szándékomban, ha látom, hogy neki elég akkor annyit szopik, amennyit akar, mindegy, hogy 20 grammot vagy 120-at.

én a hintőport már nem használom hogy leesett a csonk, csak az alkoholos fültisztítóval törlöm ki ott, ahol még nem gyógyult be100 %-san.

Kép
Kép
tengdi
 
 


Azért kérdezem, mert Orsi, már 3 napja miden délután fent van 2-3 órát, aztán beájul és csak 2 óra múlva ébred, így kimarad egy kaja neki. Még nincs olyan sok tejem, azaz nem tudom, mert általában 50-70g szív le, ezt egy - másfél óra alatt kb., ami nem baj, ha elalszik utána, de amikor nem alszik el, akkor tovább cicin van és a következő etetésnél már nincs annyi tej, amennyit megenne...
Jó tanács?

Kép

Kép
esztke
 
 


Tengdi, nagyon édes Ábel baba! Gratulálok hozzá! :D

Esztke, sajnos szopizásban nem tudok tanácsot adni. Nálunk Emma az első hónapban napi 600 ml tápszert evett meg kb. 5-6 adagban elosztva. De ő is nagyon sokat fennt volt/van. Nem egy nagy alvó, de szerencsére csak napközben, éjjel végig alussza az egész éjszakát, reggel 8-kor kel. Szerintem, ha nem sír, akkor elég neki a kaja csak Orsi ilyen típus, ennyi alvás elég neki. Én is csodálkoztam a babómon, hogy kb. 3-4 hetesen volt, hogy egész nap fennt volt!!! :shock:

Szép hétvégét mindenkinek :lol:

Crissy

Kép

Kép
crissy
 
 


Sziasztok

Dia
Nagyon édes és formás baba Ábel! Tényleg annyira szép arcocskája van!

Hanna jelentem etetőszékből eszik szerda óta ismét! Hát bénázunk és több kaja megy félre de igyekszünk! egy jó pap is holtáig tanul! :oops: Tehát, bár nem anyósom miatt de nem fekve eszik a kiscsaj!
A hordózó egyébként nem jó már mert hiába 13kg-ig kalibrálták, az én lányom 10 kg! és nem fér el benne, meg csak nyűglődik. Most vettünk rendes gyerekülést neki, csak jhéten vesszük át. Addig sajna nem megyünk kocsikázni. :cry:

GAbi
Örülök hogy Nóra szeme rendbe jött!

Marcsi!
te hogy vagy? remélem jobban és már tudsz Bogival foglalkozni rendesen! :lol:

Eszti
Örülök hogy jó élmény volt a szülés és erősíted azon nők tábporát akiknek olyan szülő/támogató gárda volt a háta mögött akit nem kellett "pénzelni".

Frizsa
Benjámin nagyon szépséges4

Bocsi ha vkit/Vmit kihyagtam de nem nagyon tudok most netezni tovább mert szólít a kötelesség!

Szép hétvégét Mindenkinek!

Kép
viccvucc
 
 


szüléstörténet folytatása

Elkeseredve feküdtem le, mire aztán hajnali 3-kor egyerősebb fájásra ébredtem. Na ez már tényleg az volt! De ez sem őrülten erős, csak a húzó érzéshez képest erősebb. Ne tudtam visszaaludni, s bár 7-10 percenként jöttek az enyhe fájások, eljátszottam ugyanazt, mint a másik két gyermekemnél, mert a vajúdás kezdetéhez képest is valahogy gyengének éreztem. Nem bírom túl jól a fájdalmat, s nem voltam benne totál biztos, hogy most ez már tényleg az. Aztán 5-7 percesek lettek, s elment a nyákdugó. Na ez volt az apont, ahol rá kellett jönnöm, igen, ez a vajúdásom már, és ezek a gyengécske fájások is tágítanak, különben maradt volna anyákdugó a helyén. Ennél sokkal erősebb fájásaim voltak már hetek óta….

Aztán férjem ébredt 5-kor, meg telefonáltunk anyunak, hogy jöhet Mátéhoz, de rohanni azért nem kell.

Végül 7 előtt 4-5 percesekkel mentünk be, előtte már telefonáltunk Kardos dokinak, mikor 5 perceseim lettek, mert ugye lehetett rá számítani, hogy nálam onnatól kezdve nem lesz nagy idő.

Még nem ért be, mikor mi igen, az Ildikó nevű szülésznő volt, aki neked volt a második Nikilány. Feltett nst-re, és úgy higgyétek el, szinte teljesen leálltak a fájásaim. Két nyomoronc kis érzés volt és slussz. Nem tehetek róla, de egyszerűen GYŰLÖLÖM az nst-t, és lám tessék, ilyen hatása volt!!!!
És akkor még nem is tudtam a következő órákat!

Aztán megjött a doki, a szülésznő mondta, hogy akkor készíti a burokrepesztészhez a dolgokat, mire mondta Kardos, hogy nem, nekem vannak külön kívánságaim, az egyik, hogy nem szeretnék burokrepesztést.
Beöntés, bortoválás…de nekem a szülésznő elég jellegtelen volt, úgy értem semmi kedvesség, szimplén végezte a munkáját, humor semmi…úgyhogy azt már láttam, hogy nem fogtam ki azokat akikről annyi jót írtatok…vagy lehet ő is olyan, de nekem nem jött be, s szerintem én sem neki.

Na innnetől bár tágultam egy óra alatt egy ujjnyit, szinte alig fájt. De mégis működött a dolog…Azt kértem a dokitól, hogy várjunk 9-ig, meglátjuk hogy tágulok, és akkor megint átgondolom a burokrepesztést.
Valami miatt én ettől irtóztam…nekem az elsőző két gyermeknél nem volt, sőt még azt sem lehett tudni mikor repedt meg a burok, mert miután megszülettek, azután ömlött ki a magzatvíz.

Az egyik vélemény ugye a burokrepesztés mellett szól, amásik pedig ami ellene, az azzal indokolja, hogy a babának – bár valóban kissé lassabb lehet a szülés folyamata- de annyiban jobb, ha nem repesztenek ( persze ha magától reped, az megint más ) mert a burok és a víz képez egy pici tompítást…nem olyan élesen ütközik a hüvelynek, ahogy jön keresztül, hanem a hüvely csontos fala és a pici feje között van egy kis puhább rész, ami tompítja számára a fájdalmat. Megjegyzem első kettőnél semmi nem volt rajtuk, egyetlen pötty sem, semmi véraláfutás…semmi, most Ábelnek a kis szeme mindkettő nagyon be volt vérezve…picit még most is lástzik. Ez igazolni látszik a fentieket. A másik meg, hogy minden babának meg van a maga tempója ugye, s ha mesterségesen repesztemek, ezzel az ő tempóját felgyorsítják…ami be is jöhet, de van, hogy nem, és a baba nem jön lefele olyan tempóban, mint kellene, meg az egész szülés nem gyorsul fel annyira, ún fájásgyengeség lép fel…és az egyik mesterséges bevatakozás, mint a burokrepesztés, maga után vonja az oxitocynt.

Végül beleegyeztem a burokrepesztésbe, fél tíz fele meg volt, de sem sűrűbb sem erősebb nem nagyon lett a fájás, és így idővel valóban bejött az oxy.
De igazán ehhez nem tudok mit szólni, akkor lenne jó, ha az ember kipróbálná így is úgy is…akkor tudná meg mi a helyzet. Mindenstre utólag hallgatnék amegérzésemre, ami annyira tiltakozott a repesztés ellen…csak szerettem volna gyorsabban kézben tartani Ábelt.

De a bajom nem ez volt.
Az nst. Komolyan mondom, és erről maga az atyaúristen sem győzne meg, hogy nem így van, szerintem az egész szülésemben az kavart be. A szülésznő rám tette, na legalább aztán azt sikerült elérni, hogy mozogjak vele….aztán jött a doki, hogy már megint rajtam van ez a szar??? Miért nem szólok, megbeszéltük, hogy nem kell végig rajtam lennie…ő levette, jött a szülésznő, azt mondta megint szeretne egy kis hallgatózást, volt, mikor épp csak rám tette, nem is kötötte be, de aztán nem bírta ki, megint jött…mondván seperc alatt itt lesz és leveszi….hát b@…tt jönni seperc múlva…nekem egyik kezemmel fognom kellett volna el ne csússzon, persze közben üljek a labdán…vajúdjak, de közben figyeljem, hogy ne csússzon el...ordítani tudtam volna, mert persze elcsúszott, a papír az ki volt kapcsolva, s miután elcsúszott a szívhangból sem hallatszott semmi, ellenben mikor fájásom volt és görnyedtem, akkor az az iszonyú torzult hangos zaj áradt belőle, mint amikor a rádión keresei az ember a jó hullámhosszt, és még nem tiszta.
Ráadásul olyan erősen volt rám kötve, hogy 1-2 centit bemélyedt a hasamon, és nem tudtam normálisan érzékelni a fájást tőle…na hát komolyan mondom, ez nagyon durva volt.

Ráadásul ez nem tudom mitől lehetett, de két fájás közöütt nem tudtam pihenni, valójában kicsit mindig fájt, amit első két alkalommal nem érzékeltem, akkor még poénkodtunk is közben...de most valójában nem volt szünet a két fájás között, csak enyhültek valamelyest, de folyamatosan fájt.

Nem baj, ha időnként belehallgatnak a baba szívhangjába, na de ha oké, akkor teljesen felesleges az anyát is a kicsit kínozni vele tovább és nálam nem volt semmi indok, de ismétlem, el is volt csúszva, a papír le volt állítva, úgyhpogy TOTÁLISAN ÉRTELMETLEN VOLT!!!!!!!! Csak annyi eredménye volt, hogy olyan ideges lettem tőle, hogy ez nekem lelassította az egész szülésem, és Ábel sem akart lejjebb jönni. Hát miért akart volna még jobban közeledni ahhoz a torz hangú baromsághoz???? Rémálmomban ne jöjjön elő az nst vajúdás közben!!!

És milyen érdekes!!! A végén, mikor dühömben leszedtem magamról azt mondtam ebből elegem van, itt mostmár én diktálok, nem tűröm tovább ( ekkkor már nagyon erős fájásiam voltak az oxytól, igencsak kiabáltam, amit az első két gyereknél egyszer sem tettem ) na akkor tökjól felgyorsult. Amint eldöntöttem, hogy nem hagyom magam, már nem is volt idő összeveszni a szülésznővel ( akkor már erre is kész voltam ) mert jött a kitolás.
Félreértés ne essék, tisztában vagyok vele mi az nst szerepe, csak hát mindennek van egy megfelelő mértéke, nem beszélve arról, hogy a szülés a kisbabámról és aztán rólam szól, nem a szülésznő kényelméről…de ilyen alapon lehetne óránként uh-zni, nem csavarodott-e a köldökzsinór a pici nyakára vagy testére…meg mit tudom én…tehát így nem lehet hozzáálni szerintem.
De mondom és ha romlott volna a szívhang észre sem veszi senki, sem látni sem hallani nem lehett, tehát ez csak a kényelmetlenség és dühítés szerepét töltötte be, a valódi funkcióját nem. Ha meg mégis valami baj van, akkor a szülésznő fedve van, mert fent volt az nst, arról nem tehet, hogy elcsúszott és én nem fogtam rendesen.

Erről volt itt szó.

Na a kitolás az gyors volt, még kaptam azért közben egy lecseszést mert én hülye nem tudtam alábam jobban szétnyitni, a jobb csípőm nagyon kötött, ez jógánál is komoly gond nekem, ( most meg mióta nem jógáztam!!! ) és le lettem csezsve, amiért nem hajlott jobban.
Ó én ügyetlen! Merthogy akkor még az pici 1 centis repedés sem lett volna a gátamon.
Abban viszont ügyes volt, azért hálás vagyok neki, hogy a gátmetszést sikerült elkerülni.

Nem tudom hanyadik fájásra, de egy tolásból kint volt a drága pici fiam, akit már anniyra de annyira vártam!!!! Onnantól kedzve nem is érdekelt semmi.

Szerencsére sikerült egyágyasba mennünk, én erre nagyon vágytam, mert tudtam, hogy amint itthon leszünk, Máté mellett már nem tudom megadni Ábelnek azt afigyelmet, amit ott abban a 3-4 napban igen.

Kardos dokival nagyon de nagyon elégedett voltam, ami az ő szerepe volt, az treljesen rendben volt, köszönöm mindenkinek, aki ajánlotta nekem!
Most azt mondom összekaparnám azt a pénzt és fogadnék szülésznőt...dehát msotmár veszett fejsze nyele...
az nem is érdekel nekem mi hogy volt, de tudom, hogy Ábel is érzékelt ebből sokmindent, s miatta most még bánt, hogy neki is nehezítve volt a helyzete. Eleinte tudtam rá figyelni, együttműködni vele, de később már túl ideges voltam ehhez.

Emiatt is akartam, hogy végig velem legyen ( meg ezer más okból ) bár első két éjjel meginogtam. mikor hajnali 3-tól voltam fenn, s már fél kettő volt éjjel, vagyis lassan 24 órája nem alaudtam, közben meg még szültem is, és óránként felsírt Ábel, na akkor azt hittem megyek és leadom... :D de olyan durva csecsemős volt ügyeletes, hogy csak álltam akiságy mellett és nem vitt rá a lélek. Nem volt barátságtalan, de ez ahogy bánt a picikkel nem rutin volt, annál kicsit durvább...de mintha megérezte volna, egyhuzamban aludt 3-4 órát. Másnap meg egy olyan morc, hogy annak sem voltam képes, ott toporogtam mit tegyek, és megint aludt ugyanenniyt.
Na ha itthon nem alszik, majd meg fenyegetem ezzel a két nővérrel.

Aki nagyon tünemény volt, az a Gellért Kata nevű csecsemős, aki még ezután fog bemenni, hozzá nyugodtam fordulhat, neki szerettem volna pénzt is adni, de mire behoizta a férjem nem találtam. Meg egy fiatal molett rövid nagyon göndör hajú, ő is nagyon aranyos.

Kép
Kép
tengdi
 
 


Tengdi nekem Sipos Erzsi volt a szülésznőm. Egy darabig rám rákta az nst-t de aztán levette és onnantól nem volt rajtam csak fél óránként addig az 1 percig amíg belehallgatott. Az utolsó órában meg nem is tette rám.
Ő is és a Kardos is időközönként jött megnézett beszélgettünk, aztán kimentek, nekem jó volt hogy nem volt tolakodó, de ha kértem abban a pillanatban ott volt. Vagy egyszerűen csak látta rajtam hogy mikor szeretném hogy ott legyen és mikor inkább nem. Úgy hogy én nem bántam meg hogy őt választottam harmadszorra is. Kardosról meg nem is beszélek, egyszerűen egyértelmű hogy számomra nála jobb nincs.

Kép

Képwww.liegl.blogspot.com
gabi1
 
 


Sziasztok!
Ez normális??
Ti szülés után meddig véreztetek??Én 4 hétig,onnantól kezdve hol előjön hol elmúlik.Ma a hasam is görcsölt!Még a kontrollra nem szántam rá magam,de jövőhéten már megyek.Csak még valahogy nem érzem,hogy turkáljanak bennem.
baba0727
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet: