Új privát üzeneted érkezett!

Adrienn!

És végül miből bizonyosodtál meg róla, hogy a tejci a kevés? Nem gyarapodott a fiad megfelelően? Mik voltak a "tünetek"? És végül adtál neki tápszert? Ha igen, ez hogyan befolyásolta a tej mennyiségét? Én attól félek leginkább, hogy teljesen elapad, ha tápszerezni kezdek. De természetesen azt sem akarnám, hogy éhezzen a baba!
Kata
mkata
 
 


Sziasztok!

Szilde, addig is, mig írok a hozzátápisba, olvasd az arhivumát, mert gyakorlatilag minden kérdésedre ott van benne már a válasz.

MKata:fejéssel messze nem mindig lehet beinditani a cicit, nekem amikor szopisztárjkolt a lányom és tudtam, hogy van benne tej, akkor se jött le 50 mlnél több, mert be sem birtam inditani igazán.
Továbbra sem vagyok biztos benne, hogy az a gond, hgoy kevés a tej, de ha mégis:
Az biztos, hogy ha tudnál pihenni, az sokat segitene. A klasszikus recept: néhány napra minden mást elfelejteni (apuka, nagyszülők bevetésével), beköltözni a babával a nagy ágyba, ahányszor csak jelzi, elfogadja, szopizni, ahányszor csak alszik, neked is aludni. Ez tuti módszer szokott lenni. Tudom, erre az a tipikus válasz, hogy nem tudom megcsinálni, mert... Viszont megfontolandó: tejet szaporitani és végiggondolni mit tudok tenni, avagy rávágni, hogy úgyse megy és utána kínlódni tovább.
Nem tudom, az éjjeli alvásos és egyúttal nem szopizós dolog hogy megy, mert kicsit ellentmondás, hisz a szopi jót tesz a termelésnek. Nálunk mondjuk nem is ment volna, mert ha nem szopizik a baba (mindegy mi más módon eszik ill alszik vissza) akkor közben nincs csöndben, mig ébren van, ergo én is felébredek, ekkor viszont automatikusan azon rágom magam, hogy mégiscsak engem igényelne, vagy csak egyszerűen zavar, hogy sir és úgyse alszom, amig ő nem, igy viszont semmi értelme az Adrienn által javasolt dolognak. Nálam inkább az volt, ha éjjel kevesebbszer keltünk, akkor reggelre feszült a cici. Nem a több termeléstől, hanem a kevesebb ürüléstől. És feszülős cicivel induló napnál sokszor este lett, mire eljutottunk odáig, hogy ne feszüljön valamelyik. Hogy úgy mondjam időben eltolódott a termelés és a kereslet. De összmennyiségre ettől még nem lett több.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


MKata!
Azt írod, a pisi-kaki rendben van Én ezzel kizárnám, hogy a tej kevés.
Viszont egy ekkora babánál már játszhat a fognövekedés - ezt a legegyszerűbb tesztelni: szopi előtt dentinoxszal be kell dörzsölni az ínyét.
Meg lehet az is - ezt Luca is előadta egy időben - hogy nem tudja eldönteni, hogy most nézelődne, vagy enne. Bonyolítja a helyzetet, hogy te egyre feszültebb vagy, és ezt remekül megérzik a gyerekek.
Ebből a szempontból lehet szerencsésebb lenne valamit pótolni - uis. te megkönnyebbülnél.
Egy gyereksírásról szóló könyvben volt a példa, hogy esténként 3 mokkáskanál(!) babarizs oldotta meg a problémákat. Tekintettel a hatalmasKép dózisra, valszeg ez az anyukát nyugtatta meg inkább, nem a fenyegető éhhalált hárította.

Esténkén 40-50 ml-t fejni az nem elkeserítő, hanem szuper!!!! Arra gondolj, hogy Emma a legszupibb fejőgépnél is ügyesebb, ahol te találsz fél decit, ő simán talál egyet.
Ha így akarod szaporítani a tejet, valahol az archívban van egy tuti recept. A lényege, hogy időre kell fejni, függetlenül attól, hogy jön-e tej vagy sem. Nem biztos, hogy jól emlékszem a számokra, de talán 5-5 perc, kis masszírozás, 2-2 perc, masszírozás, 1-1 perc.

(Mikori a kép a profilodban? Ez a gyönyörű vigyori tündérke nem látszik éhezniKépKépKép!)

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 

 
 

Kata!

Nekem támadt még 1 ötletem, miszerint lehet, hogy szomjas, ezért kiissza a híg tejet, aztán, amikor sűrűsödni kezd, az már nem tetszik neki, ezért méltatlankodik. Esetleg, ha kapna külön vizet? Ilyenkor nyáron előfordulhat ilyesmi.

Mint túl tapasztalt fejő, csatlakozom a véleményhez, hogy egy 4ésfél hós babával eltöltött nap után, lefekvés előtt, fejővel 40-50-et kivarázsolni a ciciből, az teljesen korrekt.

Visszanéztem, amit legelőször írtál, és felkeltette a figyelmemet az az ellentmondás, hogy szépen gyarapodik a baba, de a tej "éppencsak elég". Ha szépen gyarapodik, akkor nem éppencsak, hanem elég és kész, na nem?Kép

Szilde!
Teljesen igazad van. Nem is szivesen játszottam az ügyeletes smasszert.Kép

Bóbita
bobita
 
 


Sziasztok,

koszonom a segitseget.

Bocs, amiert csak most valaszolok, de a 2 gyerek mellett nincs sok idom napkozben (a nagy is 22 honapos meg csak)
Akkor nyugodtan kenem mar a mellemet a kremmel es remenykedek benne, hogy hamar tuljutunk ezen is.
A kicsi szaja mintha jobb lenne vegre.

A grapefruit mag kivonatot kiprobalnam, de hogy lehet azt beadni tean kivul? Nem lehet vele csak siman ecsetelni a szajat? Mert csak szopik es eddig meg nem cumisuvegezett, Raadasul teat egyaltalan nem akarok adni neki, a nagyobb is vizet iszik, ha szomjas.

Szerintem a citrus felekhez is koran van meg, ha mar 1 eves lenne, akkor jo, de hat meg csak 3 honapos lesz. Talan ugynaezt csinalja a C-vitamin is.

macsek
matsek
 
 


Kata, az én fiam is előírásszerűen gyarapodott akkor, de ettől nekem még nem lett jobb érzés azt látni, hogy nem elégedett szoptatás után, sőt közben se. A foga nem jött, vagyis nem jobban, mint addig. Ez az egész 3,5 hós korában volt, és az 1. foga 8 hós korában jött ki.

A nagy éjszakai alvásom mindegyik alkalommal látványos javulást eredményezett, tkp. már reggelre. És utána még napokig ok. volt a mennyiség, egész az újabb kialvatlan állapotig.

És hogy honnan tudtam, hogy az a baja? Mikor a nagy alváás után volt tej, akkor nem sírt szoptatás közben.

Ildi, az én fiam elfogadta a tápszert cumisüvegből, megitta gyorsan, aztán mire a végére ért, már vissza is aludt. Gyereke válogatja, hogy ezt meg lehet-e tenni. A kisebbik fiammal momentán nem menne, ez nyilvánvaló, mert ő kedveli a cicit. Ádám viszont semmiféle ragaszkodást nem érzett a cici iránt, hisz sok jó tapasztalata nem volt vele, mert már első naptól a kb. tizedik napig is kevés volt a tejem, és tkp. az volt a ritka, mikor minden rendben volt. Szóval őt aztán nem viselte meg a cumisüveg, ha legalább abból jött egy szép nagy mennyiség. A lefejt tej egy része tőlem volt jobb napokról, másik része az unokatesóm feleségétől.

Egyébként Kata, ha meg tudod tenni azt, amit föntebb javasoltak, hogy ugorj be vele pár napra az ágyba, és felejts el minden mást, az a legjobb. Nekem mondjuk ez nem jött volna össze, de ha csináltam volna ilyet, talán nem lett volna tápszeressé a fiam öt hónapos korában.
Ja, igen, mert nekem elment a tejem. De ez ne legyen számodra mérvadó, nekem jött egy másik probléma is, és attól vált visszafordíthatatlanná az apadás, nem pedig a mennyiség csökkenése miatt.

Ildi, erről jut eszembe: most felírták az oxitocint, ahogy javasoltad, és a doki azt mondta, nagyszerű ötlet, ha megint gond lesz a tejleadó reflexszel, ez tuti segít majd.
Szóval köszi az ötletet! Megnyugtat már a tudat is, hogy nem kell pánikba esnem, ha űjra gond lenne.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn!

Reméljük nem lesz rá szükség, egyébként meg örülök, hogy tudtam olyat javasolni, ami dokinak is tetszik! (saját dokimtól ill a sote I-en régebben tipikus gyakorlatból ered az ötlet) De sokat segít az is, hogy a kicsi erősebben ciciigényes!

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Egy kérdés: Máté 4000 g körül van, és elég nagy mennyiségeket szopik egy-egy alkalommal (70-100 g között általában, délután kicsit kevesebbeket). És magától nem igényli három, csak kb. 3,5-4 óránként. Ez a mérete meg a nagy kajamennyiségek miatt van? Hagyjam?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn,
Nem vagyok szakértő, csak a saját tapasztalatom alapján tudom javasolni, hogy hagyjad. Az igény szerinti szoptatásba ez is belefér. De ne ess kétségbe, ha később újra gyakrabban kér majd. Nálunk legalábbis így volt Kép.
Anna
tinalila
 
 


Hahó,

Adrienn,
éppen akartam kérdezni, hogy vagytok Kép Gondolom, Máté nem aluszékony, ugye? Mármint szépen ébred magától, és kér kajcsit, igaz? Akkor ő tudja Kép Azt mondják, hogy kezdetben jó gyakran szopiznia, de gondolom, ha neki nem kell, akkor úgysem tudod beletömni. Amúgy amikor Cicó elérte a négy kilót (ez nála olyan másfél hónapos kora körül volt), teljes egészében ráállt a kottára négyórás időközre, órát lehetett volna igazítani hozzá. Aztán négy hónaposan egyszercsak visszaugrott két óránkénti rángatásra, éjjel, nappal. Rázós idők voltak Kép Szóval ha van neki saját napirendje, amit ő alakít ki, annak nagyon lehet örülni, egyébként pedig úgyis változtat majd rajta, ha neki másképpen lesz jó.
Féloldalas túltelítődés elmúlt már? Hogy vagy az alvással mostanában?

Kata,
a szomjúság nekem is eszembe jutott. Amúgy meg ebben a korban vannak babák, akik hirtelen elkezdik játszani ezt a bömbizős-feszegetős játékot is. Plusz előfodulhat még az is, hogy az elején hirtelen meginduló tejcit nem győzi eléggé nyelni, hát nyel vele egy adag levegőt is, ami aztán feszíti a pocit. Próbáltad már kicsit megbüfiztetni ilyenkor, és úgy visszatenni? Jó sokáig el lehet ezzel játszani, de nekünk bejött annak idején.

A leírt adatok alapján ez a gyarapodás nemhogy jó, hanem egyenesen szuper, a dokis nagykönyv szerint átlagon felül van! (Nekem azt mondták, hogy az első fél évben a gyarapodás átlagosan fél kiló-hatvan deka havonta.) Cicó négy és fél hónaposan nem volt több öt kilónál, pedig 3150-nel született, és a kórházban alig fogyott valamit.
Ja ezt a feszegelődést ő nem egészen három hónaposan kezdte, és folytatta egészen nyolc hónapos koráig. Közben nemigen hízott, viszont messze nem evett annyit, amennyi volt. Fejni én már az elején sem tudtam, ha egész nap összejött egy deci, akkor már ugráltam örömökben.

Én is csináltam minden tejnövelő praktikát, de kb. fél éves korában rájöttem, hogy itt más van, nevezetesen ilyen fajta a gyerek (még most sincs tíz kiló, pedig már másfél éves), egyszerűen nem nagyétkű, viszont ezerrel érdekli a világ már három hetes kora óta. Jelenleg éppen kevesebbet alszik, mint az anyja (szeretne, ha hipereleven lánya hagyná Kép ).
Borcsa tippjei szerintem nagyon jók, érdemes elsajátítani ezt a hozzáállást, nekem sokszor nagyon jót tett Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni!!!!
Jövő héten lesz 8 hónapos a kisfiam, 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott, és még most is intenzíven szopik.
De: 3-4 napja annyira kisebesedett a mellbimbóm, hogy szinte sírva szoptatok! Talán a foga sértette fel, nem tudom!
Próbáltam pihentetni a mellemet, addig csak fejtem, és a főzelékébe felhasználtam, este pedig meg akartam itatni, de nem fogadta el, csak a cicit követelte. Megszoptattam, de közben a csillagokat láttam!Kép
Ma kértem a védőnőtől kenőcsöt rá. Hát nem tudom, beválik -e. Ha valakinek volt ilyen, kérlek, adjatok tanácsot!!

Köszönöm!

Ditta

Kép

Kép
ditta76
 
 


Szia Ditta!

Nekem volt. :-( Kb. 10 hónapos korában. Mondjuk, nekem csak a jobb cici sebesedett, igy tudtam kicsit pihentetni a fájóst. Pár nap (kb. 1 hét) alatt elmúlt, de addig én is nagyon szenvedtem. Valószinüleg a foga volt a tettes, mert kb. néhány nap múlva kijött felül kettö is. Valszeg fájt neki, és rosszul szopizott.
Kitartás!

Én is kérdeznék, bár kicsit off lesz. Meddig normális, hogy nincs ciklus szopi mellett? Máté 14 hónapos, napi 8-10 szopi van, és még sehol semmi. Nem mintha hiányozna, csak nem tudom, menjek-e dokihoz, vagy legyek nyugodt, és élvezzem ki, hogy nincsenek "nehéz napok".

R.

Kép
Kép
rekabeka
 
 


RekabekaKép

köszi a tanácsot, remélem hamar gyógyul, de már most izgulok, hogy hamarosan következik az esti szopi... Még nekem sincs mensi, mondjuk ő még csak 8 hónapos.

Ditta

Kép

Kép
ditta76
 
 


Ditta, én Garmastan kenőcsöt használok, nagyon jó! Kár, hogy két évvel ezelőtt nem ismertem.

Kriszi, az elmúlt, legalábbis egyelőre.

A fiatalember annyira rászokott a bőrkontaktusra, hogy egész álló nap a szájában akarja tudni vagy a cicimet vagy - jobb híján - az ujjamat. Csakis az enyémet. Cumik kidobva, az nem kell neki. A nagy kicsit már unja a dolgot. Most is fél kézzel gépelek. Ma alig aludt, tehát mindent fél kézzel csináltam. Máté úgy rá van cuppanva az ujjamra, mint anno Ádám volt a cumijára. Mit csináljak???

Ja, még valami. Ma hihetetlen étvágya volt. Túl volt már töltve, már láthatóan attól volt baja (ezt a mérleg is alátámasztotta), és mégis nyelte tovább buzgón. Jó ez?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok!

Cicisebesedés:tényleg lehet a fogtól, nálunk sebesedés nem volt, de szinte minden új fognál van néhány nap, amig fájós a cicim, még most a 15. nél is volt ilyen!

Menses:normális és sok minden belefér, az is, ha valakinek teljes csak szopi mellett akár a 6. héttől megjön, meg az is, ha tetszőleges pici szopi is meggátolja a mensest. Szerintem egyelőre örülj neki, amig nem akartok kistesót, addig merő kényelem a dologKép. (persze védelem szempontjából nem szabad azért ennyire megbízni benne!)

Adrienn: egyelőre legfőbb a túlélés, próbálj valami optimális időbeosztást csinálni a cici és az ujjad közöttKép, elvileg jó a tejtermelésnek (is) ha a komfortszopi igény is a cicin van kielégítve. (Pele az elmúlt hetekben szopitanácsadást csinált az nlc-n, ott vannak szépen összegyűjtve infók, lopok onnan:
"Amikor a baba szopizik, megkülönböztetünk nutritív, azaz táplálékfelvételre szolgáló, és nem nutritív, ún. komfortszopást. Ez utóbbira szokták azt mondani, hogy csak cumizik. A közhiedelemmel ellentétben ennek a cumizós szopizásnak is nagyon fontos funkciói vannak. Egyrészt a babának nagyon erős igénye a szopizás a táplálkozáson túl is. Ilyenkor megnyugtató, ellazító hatású anyagok szabadulnak föl benne, ez jó érzés neki. És hát a cumizásnak a természetes helye az édesanya cicije, nem a gumicumi! Fontos észben tartanunk, hogy a cumit a valamilyen okból szopizni nem tudó babák számára találták ki az anyamell helyettesítésére. Az igény szerint szoptatott, komfortszopizni hagyott babák között nagyon kevesen vannak, akik cumit igényelnének vagy az ujjukat szopnák.
Másfelől az édesanyában is termelődnek ilyenkor olyan anyagok, amik ellazítják a mamát. Sokan tapasztalják, hogy szoptatás közben ugyanúgy elbóbiskolnak, elálmosodnak, mint a kisbaba.
A komfortszopizás a tejtermelés szempontjából is fontos, hiszen minél tovább van mellen a baba, annál több ingert kap a mell, és így annál több tej termelésére érez késztetést.
Végül a baba szempontjából még egy nagyon fontos funkciója van: a komfortszopizás segít fölszabadulni azoknak az emésztőenzimeknek, amik megemésztik az előzőleg elfogyasztott tejcsit."

Szerintem ez az az eset, amikor a már kiürített cicin érdemes hagyni őt, illetve azt visszaadni neki, mikor már félő, hogy nem jó neki a túl sok tej. DE!!!! Ne a mérleg döntse el, hogy ez már sok neki!!!! Lehet, hogy tényleg több tejcsire van szüksége, és azért nyeli buzgón!

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Ildi!

Lehet arról tudni v.mit, hogy Pele és Iboly miért tűntek el?
rjuli
 
 


Ildi, ez egy első gyereknél esetleg működik, hacsak a cici nem sebes. De második gyereknél elég nagy kiszúrás az elsővel szemben. Főleg hosszú távon.Az én nagyobb fiamnak már ez a tagnapi ujjam-szopós menet is elég sok rosszat hozott. Ha neki valamilyen dolgához kellett az én mindkét kezem, Máté hangosan ordított. Így Ádám ebédje, peluscseréje, öltöztetése alatt. Ádám pedig totál rémült volt ettől. Valamint az én jól érzékrlhető feszültségemtől.

Ja, hogy Iboly miért tűnt el, az engem is nagyon érdekel. Ha tudod az okot, akkor megírnád?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok!

Pele jelenleg nyaral, előtte meg egyszerűen sok volt a munkája, nem jutott el idáig. Ibolynál odáig tudom, hogy gondok voltak a számitógéppel, azóta frissebbet nem, lehet, hogy most is csak ennyi az oka. De nála sem a szándékosság, hanem az időhiány az alapvető ok. Mondjuk én is sajnálom, mert azért mi, akik csak úgy "hobbiból" értünk a szopihoz, azért nem tudjuk annyira jól a dolgokat, mint a szakértők.

Adrienn, hogy állsz segítségekkel??? Ilyenkor nagyon jól jönne nagymama, barátnő, szomszéd akárki. Máténál nem kell arra berendezkedned, hogy ez hónapokig, fél évig így lesz, kb az első 6 hét - két hónap ilyen, utána már sok minden más is érdekli, maga az evés is gyorsabban megy, nem lesz annyit cicin. Tudom, hogy nehéz kettővel, azért írom, hogy jó lenne a segítség, nem arról van szó, hogy mostantól egy-két évig költözzön oda egy nagymama, de néhány hétre jól jöhetne.
Hordozókendőt próbáltál már? Abban állitólag még cicire rakni is lehet a gyerkőcöt, mindenesetre hallottam-olvastam már több ilyet itt a babaneten. Csak tőlem ne kérdezzétek, technikailag hogyan, mert én is megrekedtem a hogyan kinlódjam be gyerekemet a kendőbe cimű állomásnál.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok!

Köszönöm nektek a sok jó tanácsot, olyan jó, hogy itt mindenki ilyen segítőkész!
Emivel a helyzet változatlan, de legalább én nyugodtabb vagyok. Holnap megyünk szurira, és akkor végre meglátom mennyit gyarapodott az utóbbi hónapban ( a kölcsönzös mérlegtől már 3 hónapos korában megszabadultam : ) ) Egy kicsit ettől teszem függővé, mi legyen a következő lépés. Az is lehet, kérek egy tápi receptet, amit elfektethetek a fiók aljában, megnyugtatásképpen..úgy olvastam ez másoknál már bejött. : )) A dokinéni ugyan szoptatáspárti, bár ennek egy kicsit ellentmond, hogy a legutóbbi szurinál javasolta, hogy már adjak néhány kanál őszibarackpürét a bébinek...(persze én nem adtam)
Próbálok addig is sokat pihenni, úgy csináljuk, hogy ahogy álmos kezd lenni a lányom egyből fogom és ágyba ugrok vele, szájába nyomom a cicit, és így alszunk el együtt...egy kicsit talán tényleg javul is a helyzet, de gondolom kell pár nap, amíg a többlettermelés beindul.
Üdv mindenkinek
Kata

Ui: Borcsa! A képen Emma ha jól emlékszem 3 és fél hónapos : )) Hááát, aki a combocskáit is látta már, szintén nem gondolja, hogy éhezik... : ))
mkata
 
 


Köszi Ildi, akkor félre az aggodalommal. Védelem meg megoldva! Kép

R.

Kép
Kép
rekabeka
 
 


Ildi, segítségem van, két bébiszitter is tud jönni Ádámmal játszani, ha akarom. De én is szeretnék Ádámmal lenni... A nagyszülők is segítenek, ez is jó. A hordozókendőt Ádámmal próbáltam anno, de nem sikerült normálisan. Most fekvőkengurut vettem, használom is, nagyon jó találmány, Ádám kiskorában megmentett volna sok nehézségtől, sajnálom, hogy akkor még nem volt.
Az ujjam szopását tegnap többször is sikerült cumizásra cserélni, így már oké. A dolog.

Ezúttal máson aggódom: mohó a fiatalúr. Többet eszik, mint kéne. Tegnap este 120(!) g-t falt be tíz perc alatt, és utána nagyon pocsékul volt. Ilyenkor ne adjak neki annyit, amennyit szeretne?
Egyébként megdöbbentő, hogy milyen gyorsan tud magához venni ilyen nagy mennyiséget. Ádám annak idején az első hetekben 30-40 perc alatt szopott 50-60 g-t. Később már gyorsabban. Lehet, hogy második gyereknél a cici már gyorsabban adja a tejet? Bejáratódnak a tejcsatornák az első gyereknél, és úgy is maradnak? Vagy ilyenkor előről kell kezdeni? Mert most nagyon fura nekem, hogy ilyen rövid idő elég. Ezért is van sokszor, hogy túleszi magát: mert nem veszem észre, hogy ennyi idő alatt már jóllakhatott.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Hű, bocs, véletlen bennemaradt egy megkezdett mondat, "A dolog." Nem töröltem ki, pedig ki akartam.
És a két bébiszitter úgy értendő, hogy mikor melyik ér rá.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn!

Szerintem engedd neki, hogy egyen, én nem hinnék a nagy könyv szerint ennyit kell enni dolgokban, elavultak. Ami ilyenkor a legfőbb baj szokott lenni, hogy levegő is sok megy, erre jó, ha közben megpróbálod büfiztetni, meg utána is sokat hagyod függőlegesben. Meg lehet próbálkozni a tartásokkal, vannak poziciók ahol lassabban megy csak a tej. (valahol van itt a szopis poziciós topik fotókkal) Hasfájásra jó a masszirozás, tornáztatás, meg a soksok cipelgetésKép. Még olyan trükkök jutnak eszembe, hogy változtatni az elsőtej-hátsótej arányt (azaz előtte lefejni kicsit és akkor a hátsótejből eszik), illetve hogy a komfortszopikat az üresebb cicin csinálni, ritkábban váltani mellett. Direktben azt, hogy még szopna, de már nem engedem többet.... szerintem ez elég meredek. Első gyerkőcöm volt olyan, ha talált kaját, mindent kiszopizott (hakapeszi, mai napig ilyen), aztán bukta vissza meg fájt a hasa, ha én akkor okosabb vagyok, tuti azt csinálom, hogy arra a cicire teszem vissza 3-4 órán keresztül, amelyikből szopizott és csak ennnyi idő után adom neki a másikat, mert így egyfelől mennyiségre se annyi megy be, másrészt jobban a hátsó tejhez jut. Persze ez nem épp tejszaporító eljárás.
Teljesen érthető, hogy Ádámmal is akarsz lenni és kell is! Anno az ikreknél nagyon ment, hogy szopi közben olvastam BÁlintnak, vagy más egyéb ülve végezhetőt csináltunk együtt. Tényleg, hogy boldogulsz a szégyenlősséggel, tudsz egyszerre szoptatni meg Ádámmal egy szobában lenni?

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Ildi, köszi a jótanácsot. Tejszaporításra egyelőre nincs szükség, pillanatnyilag több van a kelleténél. Ádámmal is volt egy ilyen időszak ebben az időben, és csúf mellgyulladás lett a vége. Most azt próbálom elkerülni, úgyhogy szaporításon nem töröm a fejem. Majd később, ha szükséges lesz. És nem is adok neki másik cicit 3-4 órán belül. Ádámmal is csak akkor kezdtük a ciciket halmozni, mikor a mennyiség csökkenni kezdett. De talán most jobb lesz a helyzet, mert Máté hagy aludni! Éjszaka úgy ébresztem fel kajálni, mert magam miatt muszáj. Mondjuk ő se szokott megsértődni rajta. Kép
Egyébként nem minden alkalommal tölti túl a pociját, csak néha, és olyankor van utána pocsékul.

Szégyenlősség: Ádám előtt abszolút nem. De mindenki más feszélyezne, tehát elvonulok. Kivéve a férjem elől, bár kicsit ő is feszélyez. Ádámnak meg úgy tanítottam meg azt, hogy evés közben ne piszkálja se Mátét, se engem, hogy azt mondtam neki, ha hozzányúl valamelyikünkhöz, akkor Máté megijed, és veletlen megharap engem, és az nekem fájni fog. Ezek után ha Ádám mégis kacérkodik a csikizés gondolatával, akkor kilátásba helyezem, hogy elvonulok a Máté szobájába szoptatni. Ez hatni szokott, úgyhogy egész közel bújik, de nem piszkálja egyikünket se. És olyankor könyvet olvasunk, vagy lemegy a földre építeni.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok lányok!

Tegnap voltunk mérésen, KRistóf 34 dkg-ot hízott két hét alatt. És végre teltebbnek érzem a melleim is napközben, igaz, hogy esténként még mindig kevesebb a tej, de hát ez van. Remélem még 2 hónapig kihúzzuk és utána jöhet a gyümi kóstolgatás.

Adrienn, az én lányom is olyan mohó volt, hogy folyton túltöltötte magát, de nem lehet nekik kevesebbet adni, mert akkor jön a sírás. :-) Nem tudom, hogy írtad-e, nem lehet, hogy Máté nagyobb baba mint ÁDám volt? Mert nálunk ez a dolog nyitja (persze második gyereknél másként vannak bizonyos dolgok, mint tejbelövellés, stb.), Kristóf majd 1 kg-mal nagyobb volt mint Kinga és már a 3. nap reggel 50 grammot szopott és be is indult a tejem a 2. nap éjszakján. 2 naposan meg 20 grammot szopott reggel. Kinga 4 naposan mikor hazahoztam szopott 15-20 grammokat. A nagyobb babának jobb az ereje is a szíváshoz.

Szájpenészünk nekünk is van még mindig, én már nem kezelem semmivel és dokinéni szerint csökkenőben van (nem tudja, hogy alig csinálok vele valamit), de ezek szerint majd elmúlik.

Andimama
andimama
 
 


Adrienn,
igen, tényleg méretfüggő a dolog. Ha kisebb a korkülönbség, akkor a cicik tényleg nem tudnak annyira visszafejlődni, de ez persze attól is függ, hogy az első meddig szopizott, azaz mennyi szopimentes időszaka volt a cicinek két gyerkőc között. A szopimennyiség, az idő meg az egyszeri szükséges adag (mármint neki éppen abban a pillanatban, nem mérleg és testsúlykiszámítás szerint) pedig nagyon szopitechnika és -babaméretfüggő is lehet. Pár hónapja éppen nagyon ráérő időmben filozofáltam itt azon, hogy Cicó olyan fél évesen tudott tíz perc alatt végezni a szopival, míg az ismerősünk vele egykorú babája másfél hónaposan. Cicó fél évesen volt hat kiló fölött, a másik baba másfél hónaposan már elérte a hat kilót...nyilván nincs ilyen direkt korreláció, de valami biztosan lehet. Hiszen a nagyobb baba erősebb és kitartóbb is tud lenni, úgyhogy képes gyorsabban enni, mint a kisebb (hiszen a korral is ez megy).

Nagyot evés: ehhez saját tapasztalatból nem tudok hozzászólni, mert nálunk mindig éppen az ellenkezője volt, de emlékszem, hogy olyan három hetes kor körül van az első növekedési ugrás is, ami értelemszerűen járhat feltűnő igényugrással. Nyilván nem pont három hetesen, hanem valamikor azon a környéken, az első hetekben. Mondjuk ezt sem tudom saját életből, Cicónál az első és egyetlen észrevehető igényugrás három hónaposan volt...

A cumi nyilván nagy könnyebbség, de nem árt vele résen lenni, mert főleg az első időkben könnyen csinálhat cumizavart, ami rontja a szopitechnikát, ebből pedig számos rémes kalamitás keletkezhet. Ezzel együtt én biztosan rászoktattam volna Cicót a cumira, ha elfogadta volna, illetve ha az a helyzet lett volna az elején, de nem így volt, és amikor távköpő bajnokságot rendezett vele, akkor nem erőltettem tovább. A cumizavar kialakulásának az esélye annál kisebb, minél nagyobb a kölkec. Ettől még korántsem biztos, hogy Máté cumizavaros, lesz, nem károgni akarok, csak ha esetleg neadjisten valami gond lenne, akkor érdemes erre is gondolni. Amúgy pár hét alatt tényleg véget ér ez az időszak (teljesen normális, Cicónál is volt egy ilyen ujjszopizós fázis). Bár nem tudom, én mit tennék, ha ott lenne még a nagyobb, aki szintén pici még, de bízom benne, hogy egyszer ezt is meg fogom tudni Kép

Addig meg imádkozom, hogy másodjára én is egy ilyen cicifüggő alvóbabát kapjak, nagyon rám férne Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Andi! A szájpenésztől nem nyűgös a kicsi? Eszter, amióta leküzdötte, sokkal jobb kedélyű, akkor nyafis volt, és mindig kézben akart lenni, ami különösen iker tesóval a megoldhatatlannál is nehezebb. Meg azért nem akarsz a békésebb gyerekkel mindig kiszúrni!C
claire
 
 


Lányok!
Voltunk dokinéninél. Emma súlya nagyon szép, öt hónaposan 6270 gr, az utóbbi egy hónapban 560 gr-ot hízott! A dokinéni kérésemre nem volt hajlandó felírni tápszert, azt mondta ilyen szép súlyú gyermeknek nem kell. Szerinte lassan inkább kezdjem el a gyümiket adni, ha úgy érzem, kevesebb a tejci! Most teljesen tanácstalan vagyok. Az igaz, hogy szépen növöget, de az is igaz, hogy egy nap legalább 8-9-szer teszem cicire, és egy evésnél szinte sohasem elégedett teljesen (kivéve reggel). Tehát egy evésre nem gyűlik össze elég tejem...
Most kicsit megint elkenődtem, éhen ugyan nem hal a baba, de ez az örökös elégedetlenség lassan felőröl...
Üdv
Kata
mkata
 
 


Kata!!!

Most mondta a dokinénid, hogy szépen fejlődik a babád. AKkor viszont nem lehet éhes, hidd már el!!!!! Az én 15 hónapos, több mint 11 kilós lányomnak is vannak olyan napjai, amikor 9-szer van cicin, sőt, a minimum az a napi 6-7! Pedig ő ehet mellette amit akar! Ilyen egy normális baba, nyugiiiii!!!

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Kata, ha szaporítani akarod a tejet, vannak szerek, amik a te szervezetedre közvetlen hatnak. Esetleg próbálj ki pár napig ezek közül valamit. (Létezik egy tabletta, valami gyomorbántalomra adják. Annak mellékhatása a fokozott tejelválasztás. Motilium a neve, a nőgyógyász is felírhatja. A teáknál meg a többi természetes szernél sokkal biztosabb a hatása. Állítólag nem veszélyes arra nézve, aki szedi.) Ha nagyon zavar a baba "elégadetlensége", akkor esetleg próbáld ki pár napig: amennyiben több lesz tőle a tejed, és a baba mégis elégedetlen a szoptatás végén, akkor "megnyugodhatsz", hogy nem ez a baja, és nem fogsz tovább görcsölni a tápszer/elégedetlenséggel végződő szoptatás kérdésen.
Ha meg azt látod, hogy ez volt a baja, akkor töprengj el, mi okozhatja a mennyiség csökkenését, és a lányok által javasolt módon segíts azon, ha tudsz. Pl. pár nap pihenés, vagy több folyadék, vagy ilyenek. Vagy - ha nem idegenkedsz a gyógyszerektől - akkor ez a tabletta. Amit egyébként én nem szednék (bár kipróbálás erejéig talán igen), mert mindenfajta gyógyszertől idegenkedem.
Ja, még egy javaslat: a mega adag vitamint (pl. Béres csepp) is érdemes kipróbálni, hátha ad némi energiát neked a többlet termeléshez. Nem tudnám megindokolni, de most nekem valami azt súgja, hogy szedjek sok vitamint. Szedek is, nem felejtettem még el egy nap sem. És egyelőre hat, vagyis nem vagyok olyan fáradt. És így a tej is több, mint az első fiammal volt, akivel vitaminra rá se néztem. (Igaz, akkortájt az álommanókkal is csak elvétve találkoztam. Kép )

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Kriszi, Andimama, tényleg méretfüggő lehet, egyre inkább ez látszik bebizonyosodni. Egyébként mikor éreztem, hogy nagyon méretes baba van a hasamban, azt mondtam magamnak, hogy talán jobban szopik majd, mint anno Ádám...
Egyébként Ádám öt hónapig szopott, utána tíz hónap telt el anélkül, majd kilenc a terhességgel. De a terhesség nyilván már újra a szoptatásra készíti fel a tejcsatornákat...

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn!
Én ismerem a Motiliumot,sajna szednem kellett.A használati utasításon az szerepel,hogy átjuthat az anyatejbe,és ezért orvossal kell konzultálni!
A másik,hogy lehet mellékhatása ritkán emlőfájdalom,váladékozás.Azért akinek nincsenek emésztési panaszai,én nem biztos,hogy javasolnám a szedését!Olvassátok el előtte a használati utasítást,és feltétlenül beszéljetek orvossal.
Ha utána beválik,akkor ok.Azért a gyerekeknél zavaró mellékhatásokról ír..
Jól értem,hogy fiacskád összesen 14 hónapig szopizott megszakítással?Ha igen ,akkor szerencse,hogy visszajött a tejcsi.Hogy csináltad?
E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Szilde!

Szerintem itt Adrienn azt irta. hogy 5 hónap szopi, 10 hónap mindenféle szopi és terhesség (ciciinger) nélküli idő, majd jött a terhesség, mint cici ébresztő kor. Ádám 5 hónapig szopizott neki. Most meg a kicsi szopizik

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok!
"Az igény szerint szoptatott, komfortszopizni hagyott babák között nagyon kevesen vannak, akik cumit igényelnének vagy az ujjukat szopnák."
Bocs de mindig nagyon zavar amikor ilyeneket olvasok. Nem kötekedés, de nekem mindkét fiam ilyen. A nagyobb 1 évig szopott már említettem 3 hó 18 naposan 8 kg volt. Ezt a topikot nem ismertem, de nem órára szoptattam. Volt hogy a szopi másfél óra volt. De amikor végzett azonnal bevette az ujját és 3és fél évesen magától hagyta abba. Pszichológust is megkérdeztem, aki azt mondta kizárt hogy lelki probléma miatt lenne. A kicsi dettó de neki cumit is adok néha, ha nagyon sír.Egyébként nyugi baba ált nem kell neki. Viszont megint nem kakilt,már nem is számolom mióta. Most egy- másfél napig nem volt hajlandó szopni szinte semmit csak éjjel. Mára már úgy ahogy visszaállt. Reggel elfogadta igaz csak fekve.
Amit kérdezni akarok, hogy mennyire lehet ingadozó a tejmennyiség.Nem mindig tudok úgy pihenni, a nagyobbat sem hagyhatom magára a lakásban és ha nem alszik el én sem alhatok, hiába alszik a kicsi. Az utóbbi időben kicsit kevesebbet gyarapodott az előbb említett dolgok miatt 3és fél hósan 6,75kg.
veronika01
 
 


Ja és tegnap megérkezett hozzánk a Milupa "ajándék" csomagja. Kicsit csalódtam, mert az ilyen cégek közül őket tartottam legjobbnak.Anagyobbnak adtam a teát meg a tejpép mintát, persze nem kellett neki, a tejbepapi mert soha nem szerette a műkajákat. Csak azt nem értem miért nem HA-t küldenek azt még később fél év után fel is lehetne használni, és úgy tudom egyedül ők gyártanak ilyet. Bár az én ilyen ismereteimre jobb nem hagyatkozni. Arra gondoltam a tápszert bele teszem a maláta kávémba, soha nem tudom mennyi tejterméket ehetek meg biztonságosan, és ha nyügi akkor vajon nem attól van e. Az egyik barátnőm is babatejjel itta a kávét a mit a nagyobb fia meghagyott, hogy ne bántsa a pici hasát.Végül is tejpor nem.
Ja, a tejpépre az van írva hogy összetevő sovány tejpor, csak úgy ala nature. Még módosított tejfehérjét sem olvasok.
Az igény szerint szoptatott, komfortszopizni hagyott babák között nagyon kevesen vannak, akik cumit igényelnének vagy az ujjukat szopnák.
veronika01
 
 


Szilde, csak öt hónapig! És ebben egy hét volt a megszakítás.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Veronika,
ez érdekes, mert Cicónál a napi szopiszámtól is függött-függ az ujjszopás. Neki a cumi sosem kellett, legfeljebb az ujja. Eleinte, amikor rátalált az ujjára, napi hat szopi volt, kb. négy óránként (ő kérte így), plusz ujjszopás. Néha el is aludt az ujjával. Aztán hirtelen elkezdett gyakrabban cicit kérni, felmentünk megint napi tíz fölé, ujjszopás maradt, elalvás rajta ritkult. Nyolc hónaposan, napi átlag kilenc szopival egyszercsak abbahagyta az ujjszopást. Most már kezdi elhagyogatni a szopikat (ma még pl. nem is kérte, de a max napi mennyiség, ha úgy jön ki, három alkalom, de inkább már csak kettő), viszont kb. mióta háromra esett a napi szopimennyiség, újra szopja néha az ujját. Már közel sem olyan vehemensen, mint pici korában, csak úgy éppen hogy, pl. könyvön, mesén bambulás, autóból bámészkodás vagy tévénézés (...hmmm...) közben, és elalváshoz még véletlenül sem jut eszébe ujjat szopni.
Nála ez ilyen. Ahány gyerek, annyiféle Kép

Adrienn,
igen, én is így gondolom. Nyilván azért egyszerűbb neki most szopiznia, mint a bátyjának volt a "szűz" cicikből.

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Na, most elég nagy gondban vagyok. Máté egy álomszuszék. Szoptatás közben elalszik, méghozzá sokszor kb. az első 10 g-nál. Persze ébresztgetem, de sokszor hiába, mert még ha sikerül is kinyitnia a szemét, sajnos a szopása olyankor már nem hatékony. Persze kb. húsz perc - fél óra, és újra éhes. Az éjszakát is átalussza, bár szorgosan ébresztgetem, de hiába, ha úgy ébresztem fel enni, akkor az az evés olyan álmatag, hogy semmit nem ér.
Ebből két probléma van: egyik, hogy ugye félóránként szoptatni mégse szeretnék, másik, hogy sajnos begyulladt tegnap a mellem. A kezeléséről találtam már linket, talán holnapra már túl leszek rajta, de hogy hosszú távon mit tegyek, azt nem tudom. Főleg azzal, hogy Máté nem eszi végig az étkezést, és tkp. szinte felébreszthetetlen. Meg éjszaka is. Nem véletlen, hogy tegnap reggelre lett a gyulladás. Az utóbbi napokban egyre inkább túltermelés volt, és az éjszakai kihagyás okozhatta a problémát. Vagyis nem hagytam ki, csak kb. 5 g-t szophatott Máté amúgy félálomban. Kép
Szerintetek mit csináljak?
Egyébként semmi sárgaság, semmi betegség, ő már a hasamban is egyfolytában aludt, alig mozgott, sokszor pánikba estem.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn!

Bevallom őszintén -pláne igy 15 hónap nemalvás után- én éjjel nem kelteném. Bár most nem ugrik be mekkora is a súlya, de úgy emlékszem nem pici, nem kötelező neki éjjel szopiznia. Akkor már inkább egy olyan rendszer, hogy amikor te is lefekszel, előtte még kifejni a ciciket, hogy akkor talán kibirják reggelig, vagy ha már mindenképp muszáj, akkor csak fejni éjjel, és csak annyit hogy ne feszüljön.
A nappali húzósabb kérdés. Ezekhez az ébredésekhez, evésekhez magától kelt? Vagy keltetted? Ha nem kelted, mennyit alszik? Ha ébred és nem rögtön teszed cicire akkor is elalszik? Nálunk olyan volt valamelyikkel, hogy hagyni kellett rendesen alaposan felébredni és csak akkor tenni cicire.
Ilyesmik jutnak eszembe:amikor ébred, akkor először csinálni neki valami műsort, pelenkázás, ebben a nagy melegben egy kis pancsolás, de mindenképpen egy jó kis levetkőztetés, csupaszkodás, legjobb lenne veled együtt a bőr-test-kontaktus végett. És amikor már jól felébredt, akkor tenni cicire. Két szopi között meg ha alszik 4 órát hagynám, csak utána próbálnék beavatkozni.
Cicivel meg mese nincs, ha lurkó nem megbizható-használható, akkor fejni kell, nem az üresre vagy ilyesmi, hanem csak hogy ne legyen túl feszes. Ez még a kezdeti időben belefér, nem jelenti, hogy mindig igy fog maradni. (Ancsival voltam úgy, hogy abszolút nem akartam fejni, na második hét közepére volt is szépen lázam a cici miatt, vörös volt rendesen (és akkor már hiába próbáltam, nem akaródzott fejésre rendesen lejönni). Aztán valahogy túljutottunk rajta és utána 6 hóig csak egyszer-egyszer fejtem, ha véletlen többet aludt, mint előtte szokott.)
Ildi

Ildi
pildi
 
 


Ildi, ha nem keltem, elalszik néha négy-öt órát is, vagyis csak aludna. De felkeltem, legkésőbb 3,5 óra után. Amúgy frontfüggő is az alvása, azt hiszem.
Ez a "műsor" jó ötlet, csinálok majd ilyet, hátha segít. Eddig ha felébredt, lemértem, aztán rögtön szájába tömtem a cicit.
Este viszont, fürdés meg átöltözés után nem aludt bele a szopásba, hanem szép rendesen megtömte a hasát éjszakára. Úgyhogy a "műsor" lehet, hogy nappal is bejön majd.
Egyébként míg ömlött a tej a szájába (mert már annyira túltermeltem, mondjuk múlt hét vége felé), addig nem aludt el evés közben. De most, a gyulladás nyomán lecsökkent a mennyiség, és dolgozni kell érte. Kicsit olyan, mintha a nagy munkában elfáradna, és azért aludna bele. Kép
Fejés: hát, most fáj az egész, szóval ha valamire nem vágyom, akkor fejni. De szerencsére most már nem is kell, mert a túltermelés már a múlté. Még majd az ellenkezőjén izgulhatok. Kép

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Kriszi!
Öcsinek ha nincs cumi akkor, ujjai vagy textilpelus vagy takaró jöhet szóba vagy az én kezem ujjam bár az inkább felfedezés.Az sem zavarja ha a takaró ilyen polár szerű és ebből fakadóan szőrös.Tegnap viszont elvesztettük a cumit.Ilyenkor a ruháját húzza fel és szopja. Mondjuk ezt még le tudom képzelni hogy pár hónap múlva felhagy vele.A nagy céltudatosabban csinálta ennyi idősen cumit eldobta ,mondom 3,5évesen minden külső ráhatás nélkül hagyta abba saját magától.Nem is tiltottuk neki.
Más: van aki ad vizet a babának? Miből lehet úgy megitatni, hogy ne rontsa el ?
V
veronika01
 
 


Sziasztok!!

Fel vagyok dobódva! Hétvége óta rendbe jöttek a szopizások, úgy néz ki, kissé megszaporodott a tejci! Már nem is kell neki óránként, volt úgy, hogy 3-4! óránként szopiztunk! Csemete nyugodtabb, mosolygósabb! Így utólag, lehet, hogy esetleg nálunk most, öt hónaposan zajlott a " hat hónapos növekedési ugrás"? Remélem minden így marad!
Üdv
Kata
mkata
 
 


Na, remek. Kép Elmentem a gyerekorvoshoz (nem a sajátunkhoz, mert ő nyaral), ugyanis Ádám beteg lett. Mellesleg megkérdeztem, mit tegyek Mátéval (akit változatlanul hiába ébresztgetek, amióta nincs csurig tele a cicim, azóta nem eszik rendesen). Azt mondta, megszokta abban a néhány túltermeléses napban, hogy dől a szájába, és most azért nem eszik rendesen, mert nem dől. Azt is mondta, hogy erre - vagyis lustaságra - nincs se orvosság, se jótanács.
Azt mondta, hogy ha sokáig nincs széklete, akkor talán a tápszer... Hát, már 24 órája nincs széklete. De nem mondhatnám, hogy üvölt az éhségtől. Inkább azt, hogy éhen marad szoptatáskor, majd az igazak álmát alussza. Délelőtt sokáig is akár, délután is legalább egy órán át.
Most mi a fenét csináljak? (Fejni nem fogok, nem vagyok olyan mazochista, még érintetlenül is fáj, nemhogy ha nyomkorásznám. Különben is megint kezd a gyerek igényeihez képest túltermelni. Vagyis csak normálisan termel, de a gyerek igényei túl alacsonyak.)

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok!

Kata!
Kép

Adrienn!
Hülye ez a doki? Nem fogja fel, hogy van tej, csak a pici nem szívja ki?
Ezek a dokik tényleg soha nem fogják felfogni, hogy az anyatej és a tápszer nem két egyenértékű alternatíva?
Nekünk eleinte volt olyan, hogy egyfolytában piszkálni kellett valamijét, hogy ébren maradjon és szopizzon. Volt az arc-, tenyér- talppiszka, egyéni módszerként pedig cicimozgatás szájban. Ezek nem válnak be, ha a ti esetetekben a pucéran egymáshoz simulás kicsit nehezebb ügy?
Szadi, de lehet, hogy mégiscsak meg kéne próbálni a fejést, ha kicsit alábbhagy a fájdalom... Nem lenne megoldható? A túltermelést megelőznéd, ami a gyulladást fenntarthatja.

Bóbita
bobita
 
 


Adrienn, sztem, ha nincs tej, akkor persze, hogy kapjon tápszert, nem kell ezen fanyalogni. De, ha van, akkor minek? Akkor ez nem pótlás, hanem elválasztás.
Anyatejes babánál 4-5-6 nap is eltelhet széklet nélkül. Van, aki olyan jól hasznosítja, hogy nem marad salakanyag, van olyan is, aki az 5. nap végén egyben kipakolja az ötnapi adagotKép Nekem mindkét csaj ilyen volt.
Sztem inkább azt nézd, hogy pisil-e eleget, milyen a kedélye, hogyan gyarapszik.
A mi gyerekorvosunk azt mondja, hogy oylan épeszű, egészséges ygerek nincs, aki éhezik, mikor ott a kaja. Most meleg is van, ez sem fokozza az éberséget meg az étvágyat.
Egy dolog viszont tuti: ha ennyire elzárkózol a fejéstől, akkor pár nap múlva tényleg nem lesz elég a tej. Milyen géped van?
Nekem gépi medelám volt, annál már csak a kézi medela bénább. Dórinál viszont kaptam kölcsön egy kézi aventet, zonorázhatatlan a különbség. Majhogynem élmény a fejés vele. Csöndes, egykezes és úgy jön, mint egy szökőkútból.
rjuli
 
 


Hm... Bobita, Juli kösz a megnyugtatást, a jótanácsot szintén. Most kaptam antibiot a gyulladásra, utána talán megy majd a fejés (gépem nincs semmiféle, kézzel fejtem két évvel ezelőtt), és ha tényleg jó az Avent, akkor lehet, hogy veszek egyet. Avent Isis a neve?
Egyébként pisil eleget. Most meg 50 g-t szopott, és már 3,5 órája zavartalanul alszik. Nem tudom, jóllakott-e ennyire, vagy csak a meleg miatt.
Gyarapodása eddig jó volt, most stagnál. Tej van, azt látom. Bőven, egyelőre, habár annyira szerencsére nem bőven, mint csütörtökön meg pénteken volt.
Bóbita, ha tudsz esetleg trükköket az ébresztgetésre, akkor lécci mondj párat. A macera megvolt, de nem vált be. Az Ildi által javasolt eljárást is kipróbáltam, az se vált be. Jéghideg kézzel is hozzáértem az arcához, arra felébredt, de rögtön visszaaludt. A cicit elvenni tőle szintén jó, de amint visszakapja, azonnal elalszik rajta. Ha függőlegesen tartom őt szoptatás közben (ez elég szép mutatvány), akkor is elalszik. Ezt mind végigpróbáltam. Ha esetleg van még ötletetek...
Az éjszakai ébresztgetéssel meg már nem is nyűglődünk, csak hát reggel ugye ahogy érzem magam... (tudom, fel kéne kelni éjjel fejni...)

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn,
a meleg meg a betegség együtt, hm? Szerintem ez tök logikus lenne.

Cicó alapból ilyen volt egész picinek, megmondom őszintén, én éjjel-nappal ébresztgettem, eleinte három, aztán kétóránként (na akkoriban már éjjel felkelt magától). Igaz, ő jóval kisebb volt Máténál. Azt viszont nem tudom, hogy az éjjeli nemalvásába mennyiben játszott bele és belejátszott-e az éjszakai ébresztgetés, mert még mindig kel éjjel, viszont valami kritikusan keveset alszik már pár hónapos kora óta, éjjel és nappal egyaránt (azt gondolom, ha rendesen átaludná az éjszakát, most másfél évesen már egy percet nem aludna nappal).

Ilyenkor nincs mit tenni, ébresztgetés kétóránként (már ha aluszékony és nem eszik eleget, és ennek kézzelfogható jele a kevés pisi meg a kevés vagy semmi gyarapodás, neadjisten), vagy ahogy kéri, ami még lehet, a hűvösebb környezet, minél kevésbé tudjon belealudni a melegbe. Ha a pocakban is alvós volt, amikor ez a kritikus időszak elmúlik, a szopiidők is rendeződni fognak, azaz nem fog túl gyakran kérni. Persze a nagyobbal együtt nehéz...
Viszont én kipróbáltam anno az aluszékony Cicónál mindent, kapott lefejt tejet cumisüvegből, sőt tápszert cumisüvegből, mindent - azt hiszed, azzal többet evett? Egy grammot nem lehetett beletölteni. Nekem nem igazán jött be semmi, viszont akkoriban még minden egyes szopi után fejtem, érdekes, nekem nem volt gond, a gyuszis cicinek is direkt jólesett, hogy szívja a gép (bár csatlakozom, hogy a Medela béna). Igen, sajna valami ilyesmi az az eset, amire az lll-es "biblia" is azt mondja, hogy bizony muszáj fejni. A gyuszinál nem kell fejni, ha a baba szépen gondoskodik a dologról. Ha nem, akkor muszáj valami mást próbálni. Én fejtem kád meleg vízben is (persze nem géppel, hanem kézzel). Ha meg tudnád tanulni a kézi fejést, vagy valaki tud segíteni, az a legkíméletesebb. Nekem egy barátném, aki diplomás védőnő, segített többször gyulladás-csomósodás idején.
A gyerekorvos tipikusan régi iskola... Kép
Ja még vmi: a pozíciók váltogatása is már esetleg izgalmas lehet annyira, hogy a kedvéért ébren marad. Nálunk olyan is volt, hogy szopi közben, ha belealudt, kicsit meglóbáltam, mondókáztam, büfiztettem, tisztába tettem, minden. Netán ha a tesót kicsit kevésbé fogod vissza a szopiidőben? Némileg szadi javaslatnak tűnik, de biztos szívesen segít ébren tartani az öcsköst Kép
Kakatémában egyet értek Julival, mármint összességében, de olyan hat hetes korig azért nem árt, ha van mindennap kaka (bár Cicónak nem volt, és nem lett semmi baja. Aztán lett neki napi öt, ő ilyen fajta volt).

Veronika,
attól függ, mekkora. Ha pici és csak anyatejet iszik (csak szopizik), akkor nem nagyon kell, nem is biztos, hogy elfogadja. Ha kicsit nagyobb, kap már mást is, akkor érdemes megkínálgatni. Én kb. féléves korától kínálgattam vízzel, ekkoránál már nem vsz. a cumizavar sem. A szelepes cumisüveg (pl. Avent varázsitató) elég jó, de ekkorák már meg tudnak tanulni pohárból is inni (kifelé hajló peremű, vastag falú kis kávéspohár), sőt a kisebbek is. Az unokahúgomnak pl. sosem volt cumisüvege, eleinte kiskanálból majd kispohárból kapta a teát (ami akkor szokásban volt).
Még nagyobbak (olyan nyolc hónaposak) már frankón isznak sportzáras üvegből vagy szívószállal is (nálunk ma is ez a kedvenc).

Kata,
hát ez klassz!!! Igen, könnyen lehet, hogy kicsit odébb ment a növekedési ugrás.

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!

Kata, örülök a jó híreknek, remélem most már nyugodtabb vagy te is, próbáld élvezni a nyugis napokat! (az ember a hozzátápi kezdetétől hajlamos nosztalgiázni a békés csak cicis napokrólKép)

Adrienn: történetesen nekem meg pont elektromos Medelám van, igaz, nem a saját tápegységével (3V-os), hanem egy másikkal, erősebbel (4,5 V-os) használtam, de nekem, amikor tudtam fejni-az ikreknél- akkor tökéletes volt, ill Ancsinál is, ha valami csoda folytán kiváltottam a tejeladó reflexet, akkor utána (hogy is írta Juli) jött mint a szökőkútbólKép. Mindenesetre a fejőgépekben az a jó, hogy egyáltalán nem kell hozzá dögönyözni a cicit, finom simogató "masszirozás" az jótékony, de semmi keményebb (mondjuk ezzel együtt géppel is meg lehet gyötörni az tény).
Kaka téma:elvileg kb a 6 hetes korra mondják, hogy utána már okés az akár egy héten egyszer rendszer, az első 6 hétben illene naponta lenni. Most gyorsan megnéztem, anno Ilcsi lányomnál 2 hetes kortól vannak a K betűs jelzések a füzetkémben (az ikreknél lelkesen mértem, meg a kakit is irtam, mert nem győztem fejben tartani, most akkor melyiknek mikor is volt, és Ilcsi tipikusan heti egyszer, néha arra is csak rásegitéssel kakiló baba volt kicsinek), meg a K*-osak (ezek voltak a rásegitésesekKép), és bár nyár volt és meleg, de ő relative jól evett, és normális volt a dolog, szóval nem tudom ezügyben hány hét a mérvadó. Mindenesetre egy biztos, erre nem a tápszer a megoldás.
Tuti, hogy a nagy meleg is belejátszik, amióta most kánikula van Ancsi is alig eszik, pedig nem beteg és ő ilyenkor jó evő szokott lenni, na most látványosan szinte semmit, egy-két kanál és kész.
Irod, hogy 4-5 órára ébredne és 3,5-nél kelted. Nagyon eretnek gondolat, ha azt mondom, a 4-et még várd ki, hátha maga ébred?
Az általában alapban igaz, hogy olyan gyerek nincs, aki éhes és kaja mellett nem eszik. Meg a legyengültektől eltekintve az se jellemző, hogy éhesen órákhosszat aludjon.
Másik eretnek gondolatom, hogy azt a mérleget el kéne pakolni és hagyni, egyen amennyit akar. Emlékszem, nálunk voltak olyan minuszos evések anno még első gyereknél, hajaj. Egyszerűen izzadt a melegben a gyerek, plusz a mérleg pontatlansága.
Nagy mennyiségre nem jó, kicsire mi csináltunk olyat Ilcsivel (egy hetesen, 2,2 kgosan), hogy lefejt tejet mokkáskanalanként lapátoltunk be neki, miközben ő aludt. Egyikünk fogta, száját kitát, tej bele, becsuk (kézzel), kicsit megcsikiz, ez arra jó volt, hogy annyira megébredjen, hogy automatikusan lenyelje ami a szájában van. És elölről. Rémlik, hogy valahol vannak ébresztgetős trükkök, most nem tudom pontosan hol, biztos van az lll-en is (www.lll.hu), meg itt a babaneten is, kissúlyú, koraszülött stb babák vonatkozásában.

Na, keresgéltem egy kicsit, itt a szopit topik arhivjában:
"Aluszékony babáknál jól beválhat a C-fogásban történő ciciösszenyomás, amikor a baba bealszik a cicin (Alul 4 ujj, hüvelyk fölül a bimbóudvar mögött, és határozottan összepréselni a cicit. Fájnia nem szabad!) Ezzel rásegít az ember a tejleadó reflexre, ilyenkor újra mozogni kezd a baba szája. Tkp. olyasmi, mintha belefejnéd a tejcsit a baba szájába. "

(haha, ezt én még előbb kezdtem irni, mint hogy irt Kriszi, erre keresővel bejött az ő friss irásaKép)


Veronika: pohár, mokkáskanál, fecskendőszerű akármi. Ha muszáj. Most hirtelen nem vagyok képben, mekkora a baba. Ha csak szopik, akkor sok-sok szopi lehetőség, nem kell viz.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Adrienn!
Nekem az Avent Isis nagyon bevált,kíméletes és hatékony.Igaz filóztunk rajta mert szép ára van,de nagyon megérte.Nem tudtam sehogy boldogulni a kézi fejéssel ,miután használni kezdtem a pumpát megduplázódott a tejmennyiség.Ja,és egyáltalán nem fáj!Azért a maszírozás is sokat lendít a helyzeten.Aventről többet,itt:http://www.tiva-med.hu

Hogyha tudsz,légyszi gyorsan válaszolj nekem:Mikor a Motiliumot szedted,azalatt is szoptattál?Nem okozott gondot a babucinak?
Nem tudom elérni a körzetit,közben a gyomromra vettem be egy bogyót.Lefejtem a tejcsit,de olyan sok lett,hogy sajnálom kiönteni.Köszi E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Szilde, én nem szedtem! Kellett volna, de annyira idegenkedtem a különféle gyógyszerektől (és a mai napig így van), hogy inkább nem kértem belőle. De persze, lehet szoptatni közben, épp arra való, legalábbis ha nőgyógyász írja fel, akkor arra írja fel.

Kriszi, Ildi, nagyon köszönöm, amiket összeszedtetek ébresztgetésből. Ezek már mennek. Na, jó, a kiskanalas trükköt még nem próbáltam. De remélem, azt nem is kell majd.
Na, hozzáteszem, a trükkök egy része hat is. Ami nem hat, az a bátyó: ő engem macerál, nem az öcsköst. Kép
Csak türelem kell az ilyen tipusú szoptatáshoz, mert ily módon akár egy-másfél óra is lehet a szoptatás. De ma elkezdődött a férjem szabadsága, és ha sikerül tényleg itthon töltenie, akkor megengedhetem magunknak a hosszú szoptatásokat. A mérleget pedig már reggel óta nem használom. Reggel kis híján földhöz vágtam, azóta nem merem használni, nehogy tényleg földhöz csapjam egy rossz pillanatban, és akkor fizethetjük ki. Kép Kép
Avent ügyben meggyőztetek, és mások is dicsérik, szóval megyek, és veszek holnap.

Újabb kérdés: el fog ez az állapot múlni, vagy mindig ébresztgetni kell majd?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?