Új privát üzeneted érkezett!

Adrienn!
Gratula a babához Kép.
A cumiról: próbáltál többfélét? Nekünk például csak a mellbimbót formázó, (cseresznye, azt hiszem ez a neve) szilikon anyagú jött be. Pedig alig fért a szájába, de az ellapított forma nem tetszett nekik.

Szokolka!
Én a Siót veszem, alma-körte-birs, félliteres kiszerelésben, műanyag üvegben van. Szinte mindenhol lehet kapni.

Üdv Bucska
bucska
 
 


Sziasztok!

Adrienn:gratula Mátéhoz! Gyanítottam, ohgy eseméyn van, nagyon eltűntélKép. HOrdozókendőben elvileg azt is meg lehet(ne) csinálni, hogy menet közben is cicin legyen a lurkó. ANno nagy gyerkőceimnél nálunk is a kisujjamra hasonlító klaszikus cumifazon jött be, a fogszabályzósnak csúfolttal nem tudtak mit kezdeni. Azért nyugi, az ilyen örökké cicin akarok lenni babák is lenyugszanak pár hét alatt és akkor már időnként cici nélkül is el vannakKép. Tornáztatás nekünk nagyon bejött, mintha bicikliznél a lábával, nagyon jól hozta ki a szelet. Szélre lehet még ún szélcsövet is kapni.
valóban kb az első 6 hétben naponta illenék kakilni, és utána jön az, hogy minden belefér.

Csillababa:magam e téren totál járatlan -információtlan vagyok, van viszont valahol egy topik, hátha abban megtalálod a választ:
Fogamzás, várandósság, szülés: Várandósság: Dohányzás a terhesség alatt

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Adrienn,
én is gratula, gondoltam, hogy ez az örömteli oka annak, hogy így eltűntél Kép

Ujjszopás kontra cumi: vannak olyan babák is, akik egyáltalán és soha nem hajlandók cumizni. Sok szempontból nehezebb, később sincs az az átmeneti könnyebbség, mint a cumizóknál, viszont legalább cumizavar kizárva, illetve nem esik majd ki éjjel milliószor a szájából, nem kell majd később erőnek erejével leszoktatni stb. Ez az örökké anya kell a számba időszak meg nagyon hamar elmúlik, Cicó pl. pár hetesen megtalálta az ujját, de kb. nyolc hónaposan arról is leszokott magától. Én nem hiszem, hogy erőlködnék a cumival, ha nem kell neki. Több a rizikója, mint a haszna. Ja, Cicó eleinte csak kiejtette, kicsit később meg már ívben kilőtte a cumit, azóta nem is próbálkoztunk. Most bent van mind a három cumi a játékok között, imádja őket, de mindent csinál velük, csak nem cumizik. Persze erről is van egy Kismama-cikk Kép, de nem ígérem, hogy hétvége előtt megtalálom.

Amúgy a cicifüggő gyerkőc nagy áldás, ha később is így marad, elég valószínűtlen, hogy nagyon megkevesbedjen a tejci.

Cici: én Garmastannal kentem az első hetekben megelőzésképpen is, és nem sebesedett ki, pedig Cicó nem volt eleinte ügyes szopizó. Ja és úgyis folyton betétet kellett hordanom, a moshatóban jobban szellőzik, mint az eldobhatóban. Itt az archívban valaki egyszer gyártott magának egy ciciben kivágott pólót, esetleg azt tovább lehet fejleszteni felgombolhatóra. Úgy értem, kivágod téglalap alakban a cicijeid fölött, és a kivágott részt lehajtod, hogy kint legyen a melled és szellőzhessen. Rávarrsz két-három patentot vagy kapcsot, hogy ha éppen nem kell szellőznie, vissza tudd zárni. Hülye tipp, de szépen is meg lehet csinálni.

Majd még jövök,
most rohannom kell,
üdv
Kriszi
kriszi
 
 

 
 

Sziasztok Lányok!
Adrienn,örömmel hallom,hogy megszületett a baba.Gratulálok!Kép

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Folyt.köv.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Csillababa! Egy biológus vélemény: most vagy számít a gyereked egészsége, és akkor egyáltalán nem gyújtasz rá min. 3 hónappal a gyerek vállalás előtt, vagy a cigi a fontos, akkor meg kár %-okról filózni, a gyerek így is úgy is nikotin függő lesz, pedig még rá sem gyújtott! C
claire
 
 


Kitty!
A babáink közel egyidősek,az enyém is februári.(10)
Hasonlít a helyzet abban is,hogy Hanna is mostanában ilyen anyás.Szinte állandóan igényelné a közelségemet,ami sajna nem megy.
Nálunk a különbség az,hogy egy ideje a tápit nem akarja elfogadni,csak ha előtte,utánna cicit kap.
Először meggyőződik róla,hogy tényleg üres-e mindkét mellem(3.szopira szinte semmi sincs benne,de ő elkéri azt is.)aztán hajlandó tápizni,pedig nagyon éhes.Tul.képp. ez jó is,a tejci miatt,csak az a fárasztó,ha egy szopi alatt többször ismétli a cici-tápi-cici periódust.
Azt mondják egyébként,hogy idegenektől 7-8 hósan ijednek meg ,de Hani már most elkezdte ezt a nagyikkal.Haverkodott velük,de szigorúan csak az ölemből,és elfogadni is csak tőlem fogad el bármit.Pedig biztosan nem kényeztettem el.
Most ennyi.Kép
E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Pildi, köszi, olvasom, de még nem találtam meg benne a kérdéseimre a választ.

Claire, neked is kösz, de nem ez volt a kérdésKép

Tehát továbbra is kíváncsi vagyok és várom a fentebb írt kérdésekre a válaszokat.
csillababa
 
 


Csillababa,

http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/cgi-bin/show.cgi?tpc=275&post=72924#POST72924

Vagy nezd meg ezt az archivot es keress ra a nikotinra benne:
http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/275/23428.html

Idezet Peletol:
"függ attól is, hogy mennyit és mikor dohányzik a mama. Egyértelműen rossz, ha a baba jelenlétében gyújt rá, de hát ez nemcsak a szopis babákra igaz. Ezen kívül az együttalvással is csínján kell bánni, mert a dohányos szülők ruhájához mindenféle égési melléktermékek kötődnek + az általuk kilélegzett levegő is tartalmaz ilyeneket.
A dohányzás meg is nehezíti a szopit, mert gyengíti a tejleadó reflexet, csökkenti a tejmennyiséget és a tej zsírtartalmát is.
A tejbe kb. a nikotin 5 százaléka megy át. Ami mégis a szopi mellett szól: a dohányzó mamák babái fokozottan ki vannak téve a bölcsőhalálnak, de a szopi csökkenti ezt a veszélyt. Közvetlenül szopi után jobb rágyújtani, ha már mindenképp szükséges, mivel a nikotinnak rövid a felezőideje, így valószínűleg a következő szopi idejére már alacsonyabb lesz a vérplazmaszint. "

Ibolytol:
"Igaz, hogy a dohányzástól csökkenhet a tej mennyisége, csökkenhet a tej zsírtartalma és a tejleadó-reflex beindulását is negatívan befolyásolja. Ez a passzív dohányzásra is igaz!!!
DE:
Nikotinból a felnőtt napi adagjának kevesebb, mint 5 százaléka szívódik fel a tejből a baba szervezetében.
A korai bölcsőhalál veszélye jelentősen nagyobb a tápszeres babák esetében, akárcsak a dohányzó anyák babáinál. A szoptatás tehát megelőző hatású, ha az anya dohányzik.

Mit lehet tanácsolni?

Először mindig azt, hogy a mama hagyjon föl a dohányzással teljesen.
Ha nem akar, akkor legalább csökkentse a napi adagját. Ha naponta kevesebb, mint egy doboz (20 szál) cigarettát szív el, a babába átjutó mennyiség csekély.
A dohányzást követően a vérben hirtelen megemelkedik a nikotinszint, majd idővel csökken. A nikotin felezési ideje 95 perc. Tehát ennyi idő alatt ürül ki a szervezetből az elfogyasztott nikotinmennyiség fele. A mama közvetlenül szoptatás után szívja el a cigarettát, így a következő szoptatásra a nikotin egy része már kiürül a tejből.
Semmiképpen ne dohányozzon a babával közös helységben.
Ne dohányozzon közvetlenül szoptatás előtt és alatt. (Ahhoz már nagyon elvetemültnek kell lenni, hogy valaki szopi közben dohányozzon, szerintem. )

Még valami, megelőzve a beszólásokat: nem a fanatikus szoptatáspárti beszél belőlem, hanem a tényeket mondtam el. Valóban vannak olyan esetek, amikor a szoptatás egyértelműen ellenjavallt, de a dohányzás nem tartozik közéjük. Igyekszem lebeszélni mindenkit a dohányzásról (még ha nem szoptat is), de ha nagyon nem akar, vagy nem tud, akkor legalább megpróbálom megértetni vele, hogy csökkentse a napi adagot a lehető legkisebbre. "
afonya
 
 


Adrienn,
Én is nagyon gratulálok a babához Kép! A problémáiddal kapcsolatban a többiek már mindent elmondtak, amit én is tudnék. Csak annyi, hogy Lili sztrájkjai idején mindent megadtam volna egy cicifüggő gyerekért Kép.

Kitty,
Gratulálok a "sztrájktöréshez"! Én is átéltem többször, hogy milyen szörnyű a sztrájk, de azt is, hogy milyen nagy öröm és megkönnyebbülés, ha vége van Kép.
Az altatással kapcsolatban pedig szerintem jól teszed, hogy nem hagyod sírni. Nagyon sok baba - többek között az enyém is - cicizés közben alszik el este.
A többiről írok a Gyermekek / magzatok kor szerint \ 2004. első babái topikba, hogy ne legyünk itt nagyon OFF-ok.

Anna
tinalila
 
 


Adrienn!
Hanna sem cumipárti,cumitávköpő versenyre benevezhetne,de pár napja-hova írjam fel?-kicseleztem és elalváshoz elfogadta a cumit.Egész sokáig nyámmogott rajta.Igaz azóta is löki kifelé a kis nyelvével.Nem tudom mi volt vele.Lehet,hogy sok idegennel találkoztunk és azt kompenzálta.
Egyébként milyen az a fekvőkenguru,hogy néz ki,hol lehet kapni,stb.Kép
Ha ráérsz írd meg légyszi.Köszi.
Jó babázást és sok sikert!
Üdv.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Sziasztok!
Köszi a javaslatokat. Az ujjunkat végkimerültség és nagyobb gyerek együttes hatására megvontuk a gyermektől, egyúttal vettünk neki egy másfajta cumit, amire azonnal rákapott. Azóta alszik nélkülem is, ahogy sose álmodtam, hogy kisbaba képes.

Most azonban újabb probléma állt elő, méghozzá olyan, ami két éve is volt, és akkor nem oldottam meg, és nagy gáz lett belőle. Most nem volna helyes megvárni, míg baj lesz. Kriszi, rád különösen számítok, úgy emlékszem, te permanensen küzdesz ezzel a problémával.

Szóval nálam az van, már másodszor, hogy a tejbelövellést követő napokban túltermel a mellem. De csak a bal. A jobb tökéletesen alkalmas az igény szerinti szoptatásra, annyi van benne, amennyi kell. A bal azonban állandóan felgyűlik. Ha a mennyiség valami miatt csökken, akkor meg a bal pont jó, a jobb meg néha szinte üres. Ilyen most még csak egy szoptatásnál volt, de Ádámmal rendszeresen megjártuk a jobb mellel. A bal viszont anno begyulladt Ádám kb. két hetes korában. Érzem, hogy most is efelé tendálunk. Ha elkezdek fejni, akkor egyrészt még több fog termelődni, másrészt a mélyebb helyekről sajnos nem jön ki (ma küzdöttem, de hiába). Félek, tkp. már a mai éjszakától félek. Emlékszem, milyen hirtelen jött, és milyen szörnyű volt az az egész.

Tud valaki valamit javasolni, hogy a következő (már csak a hormonok miatt is túltermelésesnek ígérkező) napokon mit tegyek, valamint hogy általában a két mell közti nagy különbséggel mit kezdjek?

Ja, ma nagy pánikomban a bal mellemet a fejés után, mikor a mélyéről nem tudtam kihozni a felgyűlt tejet, bekentem keringést serkentő krémmel (rozmaringkrémmel). Hat órával az előtt, hogy az a mell újra sorra került. Egyrészt segített, sokkal többet ért, mint a fejés, nagy megkönnyebbülés volt. De hat óra múlva már újra ugyanolyan begyűlt volt az egész. Másrészt nem tudom, a krém (elég erős) nem kerül-e be hat óra múlva a tejbe.
A hidegvizes vagy jeges borogatás mellgyulladás ellen bejött a két évvel ezelőtti tejláz utáni napokban, de túl sok veszteséggel járt. Vagyis agresszív gyógymód volt, eredményes is, csak mellékhatásként totál elment a tej.

Ha valakinek van ötlete, előre is köszi.

Ja, Szilde a fekvőkenguru megtalálható itt a babaneten, én is itt találtam. És Piliscsévre mentem érte, ott vettem a készítőtől. Mert akkor épp az összes pesti boltból elfogyott. De általában a Nagy Lajos király körút 102-ben a Mini Manóban lehet kapni vagy rendelni. De majd megkeresem a képet róla.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Köszi Adrienn!Kép
Egyébként nálam is a balban több tejci van mint a jobban,de nem folyt soha túl.A jobbot treníroztam úgy,hogy a babát éhesen mindig arra raktam először,hogy jól dolgozza meg ,és kiegyenlítődjön a mennyiség.
Bye.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Adrienn,
tegnap sajna már nem voltam fent, amikor írtál Kép Túltermelés: nálam sem ment a fejés, meg semmi, bár igaz, eleinte nem is volt túltermelés, csak pár hónappal később. Nálam fordított volt a cicihelyzet, és végül oda jutottunk, hogy Cicó teljesen félcicis lett, bár akkor már evett mást is, de a mai napig csak a jobból szopizik, olyan hét-nyolc hónapos kora óta. Túltelítődésre, csomósodásra én ettem a Phytolacca Americana nevű homeós bogyót, bár ez csak akkor jött be, amikor nem volt gyulladás, csak csomó. A kiegyenlítődésre jó az, amit Szilde írt, főleg, ha elég étkes a fiúcska, és még tutira át akar menni a telibbre is. Amúgy én eleinte keményen fejtem minden szoptatás után, éjjel-nappal, bár más célzattal. Egy picit mindig sikerült is, de nem az egészet, bár sokszor az is elég volt. Amikor később gáz volt, sok-sok meleg vizes borogatás szoptatás és fejés előtt, meleg vizes fürdőben fejni, illetve Zulu írta, hogy bejött neki az a vicces póz, hogy a kádban négykézláb állva belelógatta a cicijét a meleg vízbe (ilyenkor, ha azt mondom, meleg, akkor olyan nagyon meleg, amilyet csak elbírsz), és úgy fejt. A tej hatékony ürítéséhez (ha túltelítődés van, akkor nem nagyon van más megoldás, mint a gyakori és minél alaposabb ürítés, és ha kevesebb a tej, mint nálad a jobban, akkor is) a szoptatási pozíciók váltogatása, különösen a felülről szoptatás szintén nagyon jó. Ha négykézláb a kölkec fölé lógatod, az nagyon jól üríti a tejcsatornákat. És van a híd-pozíció, aminek a képét, és más pozitúrás képeket is megtalálsz a Szoptatási pozíciók topik archívjában, az Anyaságról főtopikban.
És ha mégis gond van (csomósodás, enyhe gyulladás, azaz minden, amikor nem vagy lázas), akkor nekem leginkább a káposztalevél borogatás jön be. Egy sima fejeskáposzta levelét megtöröd, legjobb nyújtófával "kinyújtani", hogy kicsit levet eresszen, aztán ráteszed egy darab fóliára (pl. folpackra), és rásimítod a cicidre, persze a fólia legyen kifelé. Én ráhúztam egy lazább melltartót vagy topot mindig, de van, akinek egy sima sztrecs póló is ott tartja. Mondanak többféle időt, amennyi időközönként cserélni kell, de nekem az a tapasztalatom, hogy amikor már nem büdös, akkor kell lecserélni, mert akkor már nem hat (ezt nem is kell külön figyelni). Elég kellemetlen, amikor az ember húzza maga után a káposztaszagot, de döbbenetes hatása van. A káposzta gyulladáscsökkentő, és ugyan ez is apaszt egy picit, de nem annyira, mint a hideg víz. Ja és ki szokták vágni a levelet a bimbó fölött, hogy szellőzzön. Én mondjuk sosem vágtam ki, de nem is volt soha bimbógondom. Megelőzésre nem tudok sajna mást mondani, mint a gyakori és hatékony szopizást és/vagy fejést. Meg persze szopi előtt nagyon meleg vizes borogatást, és finom körkörös, bimbó felé haladó masszírozást, így könnyebben ürül. Ha kell még melegítés, folyamatosabban, akkor a sütőben felmelegített kis cseresznyemagos vászonzacskóról is olvastam, az tovább tartja a meleget. Jó a melegítőpárna is, csak azt nehéz korrektül ráilleszteni. És a pozíciókat. Ha csomós és eléred szopi közben a csomós részt, akkor finoman masszírozhatod szopi közben is a csomós részt a bimbó felé haladva. Ha mégis gáz van, és hideg vízre van szükség, a hideg borogatás nem tarthat tíz percnél tovább (éppen az apadás megelőzése érdekében), és szopi után érdemes alkalmazni, mert szopi előtt inkább a lazításra-könnyebb kiürítésre érdemes koncentrálni.

Hú, asszem mindent leírtam, amit tudtam erről. Remélem, valami csak bejön belőle.

A fekvőkenguru nekünk is jól jön majd (vagy a horodzókendő, még nem tudom), ha jön a tesó.

Sok sikert,
üdv
Kriszi

A rozmaringkrémet sajnos nem tudom, de volt, aki itt körömvirágkrémmel kezelte magát hasonló esetben. Nagyon jó lenne, ha pl. Pele vagy Snoopy erre járna, ők biztosan tudják ennek a megfejtését (mármint hogy nem csinál-e bajt).
kriszi
 
 


Kedves Afonya, köszi szépen az infot.
csillababa
 
 


Kriszi, köszike! Szoptatás előtt jöttem megnézni, miket írtatok, és rögtön bevetettem a melegvizes borogatást (még jól is esett) és a célnak megfelelő szoptatási poziciót. A szoptatás közben való masszírozás meg már megy, mert mikor Ádámmal volt ugyanez a gondom, akkor javasolták, és most vettem észre, hogy öszötönösen így csinálom. A váltott pozició nagyon hatékony volt, de csak vész esetén alkalmazhatom, mert fiacskám nem igazán értékelte, hogy dőlt a szájába a tej. Azt hittem, tetszeni fog neki, de inkább megterhelő lehetett számára. De azért ment.
A többit is kipróbálom majd idővel. Persze legjobb az lenne, ha nem jutnék odáig, hogy ki kelljen őket próbálnom. Hátha a hormonok lenyugvása pár hét alatt megoldja ezt a problémát. Persze akkor meg majd arra kell vigyáznom, hogy pl fáradtság miatt elapadjon. Kicsit irigylem azokat, akiknek pont annyi termelődik mindig, amennyi kell, nem több és nem is kevesebb.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


kimaradt az utolsóelőtti sorban egy "nehogy". Vagyis "...nehogy elapadjon."

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Szia Adrienn!
Hogy vagytok?Mizujs?E.

Na mi a helyzet lányok?Mindenki lelépett?
Azt hittem mire géphez jutok,nem győzök majd visszaolvasni.Kép
E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Snoopy!

Köszi a tanácsot. Én is valami fertőzésre gyanakodtam és nagyon örültem, hogy a másik cicire nem került át. Végül is a fertőtlenítős vizzel mosás megoldotta a dondot. Azt hiszem krémet csak akkor veszek, ha újra jelentkezik a repedés. Ezért be kéne menni a városba, azt pedig ha nem muszáj inkább hanyagolom, de mostmár gyorsan tudok lépni, ha kell.

Dandy!
Megoldódtak a harapás gondok? Most és is hasonló sipőben járok, azzal a különbséggel, hogy a lányka nem direkt csinálja. Mikor már nem igazán eszik csak cumizik, akkor szoktam érezni ahogy bemélyednek a fogacskák. Mikor nagyon rossz volt és már muszáj volt elvennem tőle, akkor meg persze sírt. Néha sikerül elterelnem a figyelmét, néha nem. Olyan is volt, hogy féálomban gyorsan kicseréltem a cicit cumira - egyszer sikerült - egyébként nem tud cumizni, csak rágcsálja mint a többi játékot. Ez volt kb. három hétig. Most mintha javult volna a helyzet. Mindig nagyon figyelek, hogy szopinál rendesen kapja be a cicit és ha harap "kedvesen" rászólok, hogy anyának ez fáj. Úgy tűnik nekem ez működik, mert a direkt harapást csak kb. 3-4 alkalommal csinálta.
Remélem neked is leszokik róla, mert nagyon rossz tud lenni.
Orsi
horsi
 
 


Szilde, lekopogom: egyelőre minden rendben. Most megyek, ébresztem Mátét fürdéshez és evéshez. Sokszor alig bírom felébreszteni. Néha evés közben is elszunnyadna a harmadik korty után. De nem hagyom. Kép

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok! Nekem most megoldódtak a fejési, telítődési kérdések, különösen mikor az ikrek együtt szopnak, nincs gond a másik mellel! Haha, jó tipp mi? Bocs , kicsit fáradt vagyok ma.C
claire
 
 


Sziasztok Lányok!

A következőkben lennék kíváncsi a tapasztalataitokra: 4 és fél hónapos kislányom kizárólag szopik, szépen fejlődik, annak ellenére, hogy nem vagyok kimondottan egy "bőtejű" alkat. (kezdettől fogva úgy veszem észre, a tejci babámnak éppencsak, hogy elég, ha több lenne, szívesen elfogyasztaná) Én úgy érzem, elég keményen megdolgoztunk érte, hogy legyen tejci, és ezt a továbbiakban is így szeretném folytatni, de az igazat megvallva, szinte mindennapos "félelmem", hogy kevés a tejem. Gondolom, hogy nem tesz jót a tej termelődésének az sem, ha állandóan ezen tépelődöm, de mit tegyek, sajnos ilyen aggódó típus vagyok. Bevallom, egy kicsit már várom a hat hónapos kort, hogy elkezdhessek a babának gyümit adni. Úgy érzem, talán akkor kevésbé lennék stresszes, ha tudnám, hogy a tejci után még kaphat egy kis őszibarackot, vagy almát..stb. A kérdésem arra vonatkozna - ha esetleg van valakinek ezirányú tapasztalata - hogyan változik a baba étkezési kedve a gyümölcs bevezetése után, ugyanannyi szopit igényel, többet, vagy kevesebbet? Mennyire érdemes tartani ezt a bizonyos hat hónapos korhatárt, inkább később kezdjük el a próbálgatást, hogy ne legyen gond?
Mi aug. végén töltjük be a 6. hónapot, viszont a szép friss őszibarack szezonja addigra talán már kifut...
Várom tapasztalataitokat, ki, mikor kezdte adni az első új falatokat, és mi volt a fogadtatás?
Üdv
Kata
mkata
 
 


Kata!
Nekem 5 hónapos és 1 hetes a babám, most kezdtem neki adni gyümölcsöt, csak azért, hogy ismerkedjen a kanállal evéssel, meg más ízekkel. Nagyon szívesen fogadta (körtepürével kezdtem), úgyhogy most 10 kanál körül megeszik a délutáni szoptatás előtt. Utána még cicire rakom természetesen. Egyébként nálunk kifejezetten étvágygerjesztőnek bizonyult, mióta kapja, 4 napja, plusz egy szoptatást be kellett iktatni a délutáni-esti napirendbe, mert éhesnek tűnt.
Üdv Bucska
bucska
 
 


Anyatej-edzők, hol vagytok?Kép
Kérdés:
ismerős kisbaba hihetetlenül sokat szopik, azaz nagy mennyiséget és sokszor. Mindben rendben veleKép Kissé hasfájós a baba. Nekem valami felderengett a múltból, hogy a sok(szori) előtej, ami a szomjat csillapítja, az néha görcsöltetheti a babák hasát.
Valami olyasmi is dereng, hogy ha ezt az anyuka lefeji, akkor csökkenhet a hasfájás.
Írjátok meg nekem legyetek kedvesek, hogy hogyan is van ez pontosan!KépFeltéve, ha van ilyen...
KöszönömKép


Adrienn!
Gratula MátéhozKép!
Csi
csii
 
 


Sziasztok!

Hozzátáplálás témakör: először is hadd ajánljam kedvenc linkemet, ahol a régi-régi babanetesek által összegyűjtött soksok klassz dolog található: http://otlettar.try.hu . Itt van egy írás a hozzátápi megkezdésével kapcsolatban, illetve táblázatosan a mit mikor adjunk is össze van gyűjtve.
Kata:nagyon gyerekfüggő. Vannak babák, akik még hónapokig el sem fogadnak semmit, és vannak babák, akik rögtön rákapnak az izére. Ha valóban hozzátápit és nem elválasztást akarsz csinálni, akkor mindig szopi után (persze ebbe a szopi után félóra-óra még belefér) kínáld. Ezesetben számolhatsz azzal, hogy még sokáig ugyanannyi szopit és ugyanannyi tejecskét fog igényelni a babád (főzeléknél sem hagyunk ki miatta szopit), viszont nyugodt lehetsz majd, hogy ha kevés lenne neki a tejecske, akkor utána a gyümölccsel, zöldséggel pótolja a hiányt. A próbálgatást 6 hónaposan el kell kezdeni, előbb viszont nem szükséges, mert általában a babák emésztőrendszere kb 6 hónapos korra érik meg az anyatejen kivüli táplálékok emésztésére. Még így is gyakori, hogy az első időben a pelusban egy az egyben viszontlátod a bekanalazott dolgot. Persze egy-két hét belefér, babája válogatja, de szerintem most még légy kb egy hónapig türelemmel.

Bucska:van rá okod, hogy szopi előtt adjad a gyümölcsöt? Ez régen, az elválasztásnál volt "divat", ahol az volt a cél, hogy apránként egy szopit lecseréljünk másra. Manapság szerencsésebbnek tartják a hozzátáplálást, amikor szopi után kináljuk az egyebet, ezzel arra törekedünk, hogy a fő étel továbbra is az anyatej legyen és csak annyit egyen egyébből a baba, amennyire tényleg szüksége van a szervezetének. Egy éves korig a fő táplálék az anyatej.

Csi:én nem leszek pontos, nem tudom, ki és mikor jár erre (sajna valahogy elfogytak elfáradtak a "hivatalos" szopi-guruk) Valóban úgy van, hogy az előtej csinálhat hasfájást. Lehet ezta fejős dolgot is csinálni, a másik amit még szoktak javasolni az az, hogy a ciciváltást ritkitani, azaz 3-4 óráig maradjon az egyik cici és csak utána jöjjön a másik, mert ilyenkor hozzájut a hátsó tejhez is a baba.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Kata!

Szinte szóról-szóra ugyanígy voltam, kb. 4 hónaposan 8 kg-os volt a fiam, aztán szinte egyik napról a másikra az addig gyors gyarapodás eléggé lelassult, volt amikor stagnált. A tejmennyiséggel nem tudom, hogy függött össze, mert azt szerencsére már nem tudtam mérni, ugrált a mérlegen. Alig vártam már a hathónapos kort. Most 9 hós, elég jó evő, azon biztos nem múlik a súlya, ami 9,5 kg, vagyis az elmúlt 5 hónap alatt annyit gyarapodott, mint azelőtt EGY jobb hónapban, de szerintem ez nagyjából rendben is van így.
Úgyhogy úgy tűnik semmi nem múlt azon, hogy a hozzátáplálást elkezdtem, vagyis a mi esetünkből az derül ki, hogy érdemes volt kivárni a hathónapos kort.

Bóbita
bobita
 
 


Sziasztok!
Lehet, hogy nem jött át tökéletesen, de én nem javasoltam Katának, hogy adjon gyümölcspürét, csak leírtam, hogy én hogyan csinálom.
Egyébként meg valószínű Ildinek van igaza, előbb kéne szoptatni és utána adni a gyümit, mert én sem akarom még elválasztani. Köszi a tippet, ezentúl megfordítom a sorrendet.
Üdv Bucska
bucska
 
 


Mkata!
Nálunk a hozzátáplálástól be kellett iktatni még vagy 2 szopit.Azt hittem,majd tovább tűr,és ritkábban szopizunk.Épp ellenkezőleg.A meleg is rájátszik,meg hogy a főzelék után szomjas,a gyümi meg kifejezetten étvágyfokozó volt.Így,úgy tűnik,a tejcsi nem lett kevesebb.Kép
Mi anyatej-tápszeres táplálás miatt 4hósan kezdtük a gyümilevet,aztán 2hét múlva a gyümipépeket,5 hósan a zöldségpüréket.Mindig csak egyfélét bevezetve,hogy lássuk van-e allergia .Később ahogy megszokta az ízeket,és nincs gond lehetett mixeket is adni a babának.
Anyatejcsis babánál,mindent amit írtam,1-2 hónappal később érdemes kezdeni.Ha lenne tejcsim,én lehet,hogy megvárnám a 6hónapot,de az 5 hó vége felé megnyalatnék vele egy kis gyümilét.Az új dolgok bevezetése úgysem megy gyorsan.Végül is egyetértek Pildivel,várhatnál még egy hónapot.Azért akkor is akad még gyümölcs.KépE.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Ki tudja?
Lehet gyümit lefagyaztani,és utánna csinálni belőle ezt-azt?Kép Van-e még más módszer gyümilét eltenni tartósítószer nélkül?E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Egyébként,mi is először általában szopizunk,csak aztán jöhet a más. Ha nagyon éhes,ki is követeli magának.(főétkezés kiegészítésére dél körül) De ha csak úgy nasizna(két étkezés között) akkor nem ragaszkodik hozzá,és én sem.Ez a ritkább.Kép

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Ildi!
Köszönöm a megerősítést, a ciciváltás ritkítására már nem is emlékeztemKép Szerencsére a hasfájás minket elkerült anno.

Valóban jó lenne, ha visszatérnének edzőink...
csii
 
 


Kedves Mindenki!

Köszönöm a gyors válaszokat!
Még egy kérdésem lenne: a babám átlagosan gyarapodik (2950-el született, most 6 kg, 4 és fél hónaposan, kislány), eleget pisil, minden nap van kaki is, általában vidám, mosolygós, a szokásos esti nyűgösködéssel, ami szerintem belefér, az éjjelt fél 10-től 5-ig átalussza. Mégis úgy érzem, sokszor kevesli a tejci mennyiségét, sokszor sír evés közben, pedig elég gyakran eszünk, 7-8-szor egy nap. Ez nekem nagyon rossz érzés, szerintetek kéne neki adnom egy kis tápszert, mondjuk 1-szer, 2-szer egy nap? Tanácstalan vagyok. Már kipróbáltam az összes létező tejnövelő "praktikát", amit itt olvastam, de semmi sem változott!!

Kata
mkata
 
 


Sziasztok,

talan nem pont ide valo a kerdes, mert nem a szoptatassal van gondom.
Szoval a masodik kislanyom lassan 3 honapos lesz es eleg szepen fejlodik. 4150 g-mal szuletett es a legutolso meres szerint kozelit a 7 kilohoz. (mindehhez 68-74-es ruhakat hord, szoval eleg hosszu baba) Szoval nem a tej mennyisegevel van a gond.

Sikerult osszeszednie egy makacs szajpeneszt es ez nem akar neki mulni. Mar tul vagyunk a borax-glicerinen (semmi hatas) a C-vitamin ampullan (egy hetig minden nap 4-5* torolgettem neki a szajat, eroteljesen) es csak nagyon minimalis javulas van. A doki nenink eskuszik a C-vitaminra es a nagyobbnal be is jott tavaly, amikor neki volt szajpenesze, de most ugy tunik, nem igazan segit.
A gond az, hogy a mellem is teljesen kikeszul lassan, mar min a ketto be van repedezve, piros (gyulladt?) a bimbo korul es ma reggel az egyik elkezdett verezni is. Foleg, amikor fejtem, akkor patagzott a ver. Lehet, hogy szoptatas kozben is, csak akkor nem latom?
(Fejni sajna muszaj, mert eddig 2* hagytam ki es min2* mellgyuszi lett belole, egyszer csak az antibiotikum segitett. De mar csak hajnalban kell, napi 1*, szerencsere. Vagy a manot felebreszteni, de o meg aludna 8-tol 8-ig, en meg azt a jo szokasat nme tornem meg, ha nem muszaj Kép )

Szoval a kerdeseim a kovetkezok lennenek:
-tudna valaki tanacsot adni erre az esetre?
Volt vkinek hasonlo gondja? (gondolom, volt Kép )
Esetleg ezzel mar vki mashoz kellene menni, nem a gyerekorvoshoz?
Mit kapnak ilyenkor a babak, ha a szokasos kezeles nem segit?
Szerencsere a popsijan meg nem latok semmit, szoval t5alan nem ment meg tovabb a gpmba, de mar 3. hete tart.

-Mit tudtok a Bactroban kenocsrol?
Ezt kaptam a mellemre, es a doki azt mondta, nyugodtan kenjem vele csak mossam le szopi elott es nem art a babanak. De a hasznalati utmutatoban az va, hogy ha ezzel kezeljuk a mellett, akkor abbol fejni kell es a tejet kionteni.
Nekem mind2 mnellemet kellene kennem. Ha fejek es kiontom, mit eszik a babam? Annyi nincs lefagyasztva,hogy napikog eleg legyen, mert amit fejek, azt alt. a nagyobb issza meg reggelire.
Vagy tenyleg lehet szoptatni?

Elore is koszi a segitseget.

macsek
matsek
 
 


Sziasztok!

Szilde:persze, hogy lehet, sőt szerintem érdemes is. Legjobb főidénynél megvenni a gyümit, akkor a legjobb szerintem a minősége (nem félérett, siettetett, és az ára is jobb) és akkor feldolgozni, lefagyasztani. Én tavaly csináltam, meggy, ribizlilé, őszi, szilva, ringló, körte, szőlő kiosztásban. Mindegyikből csináltam olyat, hogy jégkockatartóba, aztán azt ki lehet szedni és folpackba átcsomagolni, ezek jók eleinte, és csináltam kicsi műanyag pohárba (kávésba), azok meg jók későbbre. Ami könnyen hámozható, azt hámoztam és turmixxal, ami apróbb (meggy, ribizli), azt paradicsompasszirozón tekertem át. Szőlő nem lett tökéletes, mert törte a magját a passzirozó, azt valahogy úgy kéne, ahogy a mustnak, (bornak) csinálják, préselni. És mindenből csináltam szűrtet (a kicsi adagokat főképp) lé gyanánt, meg olyat is, amit már nem küldtem át szűrőn. Nekem nagyon bejött, egész télen változatosan tudtunk gyümölcsözni.

Kata:sírásnak sok más oka is lehet! Pl ha jön a foga, az is fájhat neki szopi közben. Azokból amit irtál én nem mondanám, hogy kevés a tej, szerintem felesleges dolog tápszerrel küzdenetek. Nagyon szépen gyarapszik a babád, ez szerintem elég meggyőző!

Macsek:huh, próbáltál a keresővel rákeresni, itt a topikban? (kereső oldalon be lehet állitani, hogy csak egyik főtopikot -jelen esetben az anyaságrólt - nézze, akkor talán használható mennyiségű találat lesz) tuti írtak már róla az okosabbak. Az biztos, hogy valamivel a cicit is kezelni kell, mert anélkül nem gyógyultok ki. Sajnos én ehhez nem vagyok elég okos, ehhez tényleg Pele, vagy Iboly kéne, (Pele nyaral, ő nem fog jönni egy darabig) esetleg Ibolynak próbálj meg direktben írni (van neki saját weblapja iboly.hu-ként)

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Szia Ildi,

köszi, jo otlet, akkor megprobalom a keresot es este irok Ibolynak is.

macsek
matsek
 
 


Sziasztok!

Jó ötlet a gyümi fagyasztás, én is alkalmazom!! Csak nincs akkora fagyasztónk, úgyhogy végesek a lehetőségek. Egy kérdés: létezik olyan dobozos gyümilé, amely megbízható és adható majd a gyerkőcöknek? Tudom,hogy legjobb a friss gyümi, de ha kifogynak a készletek... : )

Pildi!
Lehet, hogy tényleg a fogzás a probléma, holott ezek a sírások kizárólag a szopik idejére korlátozódnak? Én is gondoltam erre, csak mivel máskor nem sír a bébi, el is vetettem...

A tápszerre csak azért vetemednék, mert már úgy sajnálom ilyenkor őt! Kérdés, nem rosszabb e neki, hogy sose lakik igazán jól, minthogy kap egy kis kiegészítést. Azt szeretném, ha boldog baba lenne!
Idáig kizárólag anyatejcit kapott, és már ennek is nagyon örülök! Hiába szoptatok gyakran, sajnos nem nő a tej mennyisége. Vannak jobb napok, de ez mindig csak átmeneti.
Kata
mkata
 
 


Sziasztok!

A kisebbik lányomnak is volt szájpenésze, hónapokig küzdöttem vele. Végül a gyerekorvos javaslatára vettem Grapefruit mag kivonatot (kb 1100 Ft), az egyszeri használat után levitte.
A mellékelt tájékoztató semmit sem ér, de a patikában adtak egy külön fénymásolt lapot, ami részletesebb. Érdemes elkérni, mert a készítmény sok mindenre használható. Higitani kell, elég keserű az íze, én is csak málnaszörpbe keverve tudtam meginni. A picinek kb 100 ml teába tettem pár cseppet (5-8), és kivételesen raktam bele cukrot is. Nem itta meg az egészet, de szerencsére ez is elég volt.
A Grapefruit mag kivonatot ajánlják fertőtlenítésre, pl. mosáshoz, mosogatáshoz is, állatoknak féregtelenítéshez. Anyukám a tályogos fogát kezelte vele. Amikor a kicsi a játszótéren lenyalta a homokozót egy kicsit megijedtem, nehogy összeszedjen vmi bélférget, akkor is adtam pár kortyot a maradékot megittam.
Mostanában elég sokszor járok mezítláb, ezért biztosan összeszedtem valami gombát. Amikor már nagyon viszketett, egy lavór vízbe tettem kb 20-30 cseppet és megmostam benne a lábam. Ez kb. 3 hete volt, azóta semmi bajom.

Betty
gbetty
 
 


Ajánlották még a Nystatinos bóraxos glicerint a szájpenészre, állítólag másnak használt.

Betty
gbetty
 
 


Sziasztok! szájpenész ügy: nekünk sem használt a bórax-glicerin, akkor kapták ezt a nystatinos izét. A helyzetet bonyolítja, hohy ikrek, és adták-vették egymástól, mindem fertőtlenítés ellenére. a kislánynak még többször visszajött. A mellemet bórvízzel kellett mosogatni! Lehet, hogy sebes mellre nem jó, kérdezd meg a dokit, de vmi tuti kell! Az enyémeknek csúny lett a fenekük is, arra először boraxos krémet használtunk, majd canestent. A szájukat kentem még aloe activátorral, és adtam nekik egy kis aloe gélt, hogy belülről is kipusztuljon a gomba. (ismered? ha nem, írj emilt). Szóval nálunk most ok, de a dokinéni azt mondta, hogy sajna aki érzékeny rá, annak visszaköszönhet többször. Ja, és amikor már tök szépnek látod a száját, akkor még kenni kell vagy egy hétig! Remélem segít! mellesleg azt mondják nem fáj nekik, de azért én azt tapasztaltam, hogy nyűgösek tőle, nyilván nem jó érzés!
Gbetty! Ez a grappa mag tök jól hangzik, köszi! C
claire
 
 


Pildi!
Nagyon örülök annak amit írtál,és külön örülök,hogy még az elkészítési módot is leírtad.Paradicsom paszírozó az még nincs.
Csak azért tettem fel a kérdésemet,mert nem tudtam,hogy a gyümik nem-e károsodnak a fagyasztás miatt,pl.vitamin ,íz stb.
Másrészt viszont érdekelt,hogy van-e vki,aki vhogy. pl. légmentesen lezárt üvegekbe v. mittoménhova rakja a gyümiket,meg a levét,vmi házimasina segítségével.Hűűű,ezt most azonnal szabadalmaztatni kellene.KépKép
A turmix bedöglött,így most elektr.darálóval csinálom a püréket.ha bírja a motor.Ezen kívül van még diódaráló,sajtreszelő...KépKépKép
Milyen szűrővel szűrted a leveket?
A darálás előtt v.után?Nem ment át egy kis héja,rostja?Felengedés után nem lett 'más' íze?Itta a baby?
Köszi.Bye.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Macsek!
Az én kicsimnek is volt szájpenésze 3 hetes korában, de nekünk a c-vitamintól, meg a bóraxos krémtől elmúlt, ehhez tehát nem tudok hozzászólni.
A mellem kirepedt, iszonyúan fájt és az István kórház szoptatási ambulancián írták fel a Bachtroban kenőcsöt. Már akkor mondta a doktornő, hogy rajta van a használati utasításon, hogy nem szabad vele szoptatni, de ne törődjek vele. Végül én azzal kenegettem, és szoptattam tovább, meg is gyógyultam 2-3 nap alatt. Minden szoptatás előtt lemostam. Ha még mindig bizonytalan vagy, hívd fel az István kórházban lévő ambulanciát, vagy van máshol is biztos. Ezt telefonon is meg tudják mondani.
Üdv Bucska
bucska
 
 


Megnéztem az ötlettár táblázatot,csak azt nem tudom,hogy a tápi-anyatejes babákra ezeket az időpontokat hogy kell érteni.Hanna 5 hónapos,és mi mindent 2 hónappal korábban kezdtünk a táblázathoz képest.A védőnőm pl. sürgette a krumpli bevezetését,a t-ban viszont 7-9 hósan ajánlják.Akkor most 5,6,v.7 hósan kellene adni értelemszerűen,de a 3 közül mikor biztonságos?Allergizál a krumpli?
Azután a védőnő már a borjúhúst emlegette,de látom,hogy azt 9. hótól lehetne.
Egyáltalán a hús,mint állati fehérje nem allergizálhat éppúgy mint a tej?
A hal 1 éves kortól ajánlott,a bébiételen 5 hótól.
Ribizlilé 6 hósan?Az nem aprómagvas?
Ne értsetek félre nem kötekedni akarok,csak keresem a választ,és a biztonságos időpontokat.
Eleget szenvedtem az allergiától,nem akarom,hogy a kislányom is megtudja mi az.
Egyébként azt sem értem,mért mondja a védőnő,hogy ami egyszer allergizált,azt újra kell próbálniKép,mert sz.-te kiürül a szervezetből.A hatás akkor nem végérvényes,életre szóló,v.évekre szóló?
Lányok!Vélemény?
Köszi.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Kata!

Nem vagyok szakértő, de a józan paraszti eszem azt mondja, hogy ha a szopi ALATT sír, akkor nem lehet az éhség az ok.
Te közben érzed, hogy jön a tej, vagy akkor sír, amikor már tutira nem jön?

Bóbita
bobita
 
 


Bocsi.Kép
Meg tudja vki. mondani,mikor-minek van szezonja?Táblázat,ilyesmi..KépKöszi.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Na jó.most már tényleg csak a szopin témázok.KépKépE.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Szilde!

Van egy Táplálkozás-Hozzátáplálás topik is a Gyermeknevelésen belül, szerintem jó lenne abba írni ezeket. Egyrészt akit a hozzátápi érdekel, az így esetleg nem látja ezeket az infókat, másrészt ha valamit, akkor ezt a topikot tényleg sokan olvassák vissza később, és akkor elég zavaró lehet a sok másféle téma.

Bóbita
bobita
 
 


Bobita!
Az úgy zajlik, hogy nagy vehemensen nekilát a szopinak, érzem is a tejleadó reflexet, aztán kb. 1-2 perc múlva abbahagyja az evést, elkezd idegesen mocorogni, feszíti magát, és sírni kezd, mintha nem jönne neki a tej. Aztán megint szopik és megint sír...Próbálom párszor váltani a cicit, de egy idő után már el sem fogadja. Mostanában elég rövid ideig és gyakran szopik.
Egy kicsit olyan, mintha nem akarna dolgozni érte, türelmetlenkedik. Szóval nem tudom. Mostanában este lefekvés előtt próbálok fejni, elég elkeserítő eredménnyel: 40-50ml sikerül a 2 ciciből összesen...
Kata
mkata
 
 


Bóbita!Ok.Kösz az infót.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Azért a témát alapvetően nem én dobtam fel,és szerintem két téma között is vannak átfedések.
Nem lehet szigorú határvonalat húzni.
Amúgy meg illett reagálni Pildire.Az utolsó hozzász.somat tényleg jobb lett volna máshová írni,elismerem.
Pildi!
Ha arra jársz,és tudsz mit,írj oda nekem légyszi.
Köszi.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Kata, az én nagyobbik fiam ugyanezt csinálta. És tényleg a tej volt kevés. Kép És ugyanígy egyre többször nyomtam a szájába váltva a két cicit, és egyre rosszabb lett a helyzet. Ami nekem mindig segített (kb. háromszor volt rá alkalmam, és mindannyiszor több napra visszahozta a tejet): nagy alvás éjszaka. A gyereknek este egy kis pótlás (jó, ha van lefagyasztott anyatejed, vagy reggelről lefejt), éjszaka pedig valaki, aki helyetted megeteti szintén lefejt vagy fagyasztóból kivett tejjel. Szóval nálam a pihenés (éjszakai pihenés) mindig csodákat tett. Kár, hogy ritkán volt rá alkalom.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?