kedves Thira!
Megpróbálok válaszolni a kérdéseidre, ha valamit nem jól írok, majd jön Gyuri és kijavít.
A glikémiás index, ha minden igaz, azt mutatja meg, hogy gyors avagy lassú felszívódású CH-ról van szó. Ennek lényege, hogy reggel mikor felkel az ember elkezd magától is emelkedni a vc szint. Emiatt csak lassú CH fogyasztható, mivel különben gyorsabban emelkedne és magas lenne. Délután uzsira azért kell gyors, mert olyankor hajlamosabb a szervezet az alacsony vc szintre. A többi étkezés ha jól emlékszem vegyes.
A miért pont 150 grammra a magam példáját tudom felhozni. Én 150-es diáta mellet is magas vc szintet produkáltam, utána lejjebb vették 145-re ez még mindig nem volt elég, így jött az inzulin ami mellett ehettem 175g-ot és így jó lett. Ezek számok, azt nem tudom, hogy miért volt így.
Az való igaz, hogy kutyát nem érdekli, hogy éhes vagy -e, vagy sem, enni kell és kész. És akkor amikor elő van írva. Próbáld ,eg, hogy ha pl. nem vagy éhes egyél olyan dolgot amiben viszonylag kis mennyiségben is megvan az előírt CH menny. Én egy idő után rájöttem, hogy reggel 7-kor meg kell ennem - ha jól emlékszem - 4 db diétás kekszet, ez nem volt nagy mennyiség, még sikerült leerőltetnem a torkomon. Hasonlóképpen jártam el este 1/2 11-kor, az inzulin után.
A fogyással kapcs. azt tudom, mondani, hogy sok olyan terhest láttam aki eleve sovány volt és tovább fogyott a diéta mellett, nem igazán tudtak nekik mit mondani. Nekem jót tett
A cukros kismamákat egyébként sokkal szigorúbban kezelik, mint a "sima" 2-es típusú cikrosokat. Ez azért van, mert a babának megszületés után könnyen leesik a vc szintje, így fontos, hogy a terhesség alatt ne szokjon hozzá a magas vc szint melletti magassab inzulintermeléshez. Na ez így elég kesze-kusza lett, de remélem érted hogy gondolom. Egy nem terhes cukrosnak magasabb értéket fogadnak el megfelelőnek, mint egy terhes esetében, ezért lehet valszeg különbség a diétában is.
Remélem segítettem és remélem nem írtam baromságokat. Ha igen, Gyuri kérlek szólj.
Ha esetleg receptek érdekelnek, írj és küldök Neked ötleteket.
Kriszta