Új privát üzeneted érkezett!

Colin, köszi az érdeklődést. Mostanában elvagyok, tegnap anyagért voltam, meg mérlegért, ma szabok, fércelek, holnap meg dietetika, így ma vizeletgyűjtős napom van...

Én is úgy tudom, kell az autósülés, kötelező...

remény73
 
 


Szerintem elnézek a börzére, majd még kiderül addig...Rá akarom venni a párom aznap menjünk el a Máriába megvenni ami még kell és onnan néztem ki.

remény73
 
 


Csajszik, végre egy kis élet!!!!! :) Már napok óta csak haldoklik a fórum... :(

Köszi a köszöntést! :wink: :)

Colin: természetesen leírom majd milyen volt a tanfolyam. Szerintem hasznos lesz, még a császárosoknak is, mivel nem csak a vajúdásról lesz szó...
Mi is megyünk a börzére a Párommal és Anyósommal. Remélem lesznek értelmes dolgok és nem fogjuk megbánni, hogy kimegyünk!:wink:

Remény: én is ma bizniszeltem le egy digitális mérleget. Mi hétvégén fogjuk átvenni. Neked mennyiért sikerült szerezned?
Úgy látszik a vásárlásról együtt jár az agyunk. :wink: :) Mivel én is pont azt találtam ki, hogy szombaton a börze után elmennénk még a lehel úti babadiszkontba, meg a máriába. Remélem fogom még bírni a strapát...

Nem is tudjátok elképzelni milyen iszonyatosan megnőtt a hasam, muszáj vagyok most már minél előbb mindent beszerezni, amíg még tudok mozogni. :oops:

Kép

puszi Trix
trix78
 
 

 
 

Lányok lehet,hogy én is ráveszem a párom,hogy menjünk el szombaton a Westendhez!! Király lenne. :D :D :D

Kép
Kép
colin
 
 


TRIX
AKIRE
Utólag is boldog névnapot kívánok mindkettőtöknek!

COLIN
Hát neked is van egy édes kis rokonságod! :twisted:
Én már 28 hétben járok de még egy grammot nem híztam, ehhez mit szólna a kedves anyóspajtid?

Megírod nekem priviben a csajszi e-mailcímét akitől rendelted a füles dekort a falra? Amúgy milyen? Meg vagy vele elégedve? Asszem Rilla mondta hogy nem valami kidolgozott. Nemsokára kezdjük a babaszoba projektet úgyhogy rendelek én is egy pár figurát tőle.

Bizonyám a rendőr keményen megbűntet ha nincs gyerekülés. De buták anyósodék hogy még ezt sem tudják. Gondolom azt hiszik hogy feleslegesen akarod a pénzt szórni. Pedig ami kell az kell.
Én már lehurrogom anyósomékat ha valami ilyesmiben okoskodnak. Sok hosszú évet vártam a kisbabámra és ha én azt akarom hogy toronyórája legyen lánccal és van rá pénzem akkor azt is megveszem neki ha tetszik nekik ha nem. Ők még egy fillért nem adtak nekünk soha, mindig az én anyukám szponzorál bennünket és neki kéne beleszólnia hogy mire költöm a pénzét. Emiatt IS annyira haragszom rájuk hogy néha tombolni tudnék.

TRIX
Nagyon kiváncsi vagyok mit tanultok majd a tanfolyamon, mert lehet hogy nálunk mégsem indul nagy bánatomra, de azért még reménykedem hogy lesz még akkor is elmegyek ha fizetős.

Kérünk pocifotót! :)

dita75
 
 


Colin! Ahoz mit szolna az anyosod,hogy en minusz 6-ban vagyok...ha mar a kiloknal tartok,tegnap voltam vedononel,eddig 0.5kg ment vissza,de az en merlegem szerint,legalabb 1.5,amiota kijottem a korhazbol,es csokkent a hanyas,az kb 3 het.Egyebkent az orvos megnyugtatott,hogy biztos minden tapanyagot megkapott a baba,mostantol nem szabad fogyni,de szerintem mindenkinek mas az alkata.Az anyukam amikor szult,5kg hizott,abbol en voltam 3,20 kg!!!Megvan a kiskonyve,csak azert tudom ilyen pontosan.Szoval egy szonak is 100 a vege,vannak emberkek,akik egy dekat sem hiznak,es normal ,egeszseges sulyu babat hoznak a vilagra.Dita!Te nagyon ugyi vagy,hogy nem hiztal!!!Szerintem nalam,most beindul!!!Puszi Mindenkinek
zoe33
 
 


Sziasztok!

Trix!
Igen, alakulgat a diéta ( a mozgás sajna nem annyira :oops: ), de hogyismondjam, egyre lasabban mennek a kilók. Az első 5 olyan, mintha hopp leugrott volna, a második 5 már nehezebben ment le, és az utolsó 2 már alig akart lemenni...... Szóval eddig 12 kg ment le, még októberig mindenképpen diétázgatok.
Nem is tudom, szerintem nem is olyan nehéz, csak szokás kérdése....Tegnap mondjuk nem bírtam ellenállni és megettem egy almás-pitét, :shock: :oops: :cry: persze utána már megbántam, na mindegy. Mondtam is anyumnak, hogy meg ne próbáljon sütni, ha mi kimegyünk hozzájuk!!!!! De úgy szeretnék azért már mondjuk bezabálni valamelyik kedvenc kajámból anélkül, hogy számolgatnám a CH ot.....
Na mindegy, majd csak beleszokok, a sikerért mindent......
De olyan szép lettem, már így is :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Na jó ez vicc volt, van még miből leadni sajna :cry:

Akire!
Ne hari, hogy téged nem köszöntöttelek fel, de nem is tudom a keresztneved, Te is Beatrix vagy??? Mindenestre ISTEN ÉLTESSEN TÉGED IS!!!!!

Colin!
Ne törődj anyósékkal, nem is tudom miért lenne jobb, ha zabálnál!!!! Tiszta lököttek!!!!! Bezzeg...... :lol: :lol:

De jó Vickynek, ezerrel nyaral!!!

Mi lehet Kaktival, nagggggyyyyon régen láttam itt!!


Bikmakk???

Puszi

Lilypie Pregnancy tickers
heni77
 
 


Heni, ismerős ez a dolog, hogy de megennék már ezt vagy azt anélkül, hogy tudom mennyi a CH értéke. Nagyon változó ez a diéta dolog, hol sikerül a cukor 7 alatt, hol nem, pedig nem eszek többet vagy nagyon mást.

Trix, én 6000-ért vettem egy momertet, elég jó állapotban van, digitális, nem a legújabb, de megkímélt, s van neki fém tálcája és vékony huzata is.

Na az én hasam nem igazán nő, de diéta mellett mivel én sem hízok...de néha elég intenzíven érzem a fiam, igaz inkább nyomkodásokat, mint mást.

Melyik Lehel úti babadiszkontra gondoltál? A Mária mellett van másik is a környékén?

remény73
 
 


Remény!

Ha még senki nem jelentkezett rá, akkor én igényt tartanék az első képen lévő elefántos rugira és aTe cuccaid közül a kis Hawaii ingre (delfines).
Előre is köszi (mostmár befejezem a vásárlást, mert a végén 24 tonnás kamionnal kell mennem Hozzád a cuccokért)

Trix!
Neked is nagyon boldog névnapot kívánok!

Lányok!

Köszönöm a névnapi köszöntőket, nagyon jól esett, hogy eszetekbe jutottam!

MOst megyek és visszaolvasok, mert jó pár napos elmaradásom van!

Kép
akire79
 
 


Akire! Elefántos bodyra gondolsz? Még nem jelezte senki, hogy kellene neki, így akkor a kis inggel együtt félreteszem.

remény73
 
 


OK, köszönöm. Igen az elefántosra, mert a párom elefánt mániás és amikor meglátta, rögtön lestoppolta :lol:

Kedves Heni!
Köszönöm a köszöntést, de én ERIKA (=Akire) vagyok :lol:

Én szerencsésnek mondhatom magam, mert senki nem csesztet a kilókkal. Még én sem híztam semmit (remélem így is marad)! A kollegáim pedig fogadásokat kötöttek, hogy mennyit fogok hízni. Hát mondhatom nagyon kedvesek :shock: :lol:

Én attól a kérdéstől kapok idegbajt, hogy : Na és érzed már a mozgását? - Nem, még nem. - Mééééééégggggggg neeeeeemmmm? Valami baja van, hogy nem mozog? - Nincs semmi baja, állandóan mozog, csak imádja az anyukáját és nem rugdossa! :lol:

Amúgy betöltöttem a 20. hetet. Tegnap voltam 18. heti UH-on, és az AFP is negatív, úgyhogy minden OK!

Kép
akire79
 
 


AKIRE
Gratulálok az AFP-hez!
20 hetesen még én sem éreztem valami nagy dolgokat, nagyon oda kellett koncentrálnom hogy rá tudjam fogni na ez az érzés Bogyó művel volt. Most már bezzeg van olyan hogy ki akarna jönni az oldalamon. Szerintem forog is mert hol itt hol ott érzem egyszerre a boxot és a focit. Hétfőn kivételesen teljesen nyugi volt inkább csak fészkelődött ma meg már ment megint a buli. Szóval ez a terhesség későbbi szakaszában is változó, gondolom mikor milyen kedvük van!

A hízás még csak most kezd majd beindulni félidő után. Már én is szedtem volna magamra ha nem lenne a diéta.

HENI
12 kiló is biztos jelentősen meglátszik rajtad és nagyon büszke vagyok rád hogy ilyen ügyesen ellent tudsz állni a csábításnak.
NEkem nagyon nehezen megy, mióta a reggelim után megmérték a cukimat azóta már könnyebben bele - bele csípegetek abba amibe nem szabad. :oops:

Sajnos tapasztalatból tudom hogy az utolsó kilókat a legkeményebb meló leadni. Ezért is voltam mindig úgy hogy na jó leadtam egy huszast már ez is szép eredmény, megveregettem a válam és nem sanyargattam magam tovább. Abban biztos voltam hogy soha többé nem leszek 55 kilós modellalkat.
Akkor is nagyon sokat dolgoztam érte hogy olyan legyek, de nem lehet egy életen át küzdeni és mindent megvonni.... legalábbis nekem nem megy. Persze ha van egy cél, de te hamarosan eléred a célod és később már erre is azt mondod majd hogy megérte, mint minden más egyéb kínszenvedés ami már eddig ért.

REMÉNY
A villamos megállóval rézsút szemben is van egy diszkont de sztem a Mária jobb.

dita75
 
 


Mórning!

Hát ezt nem hiszem el!

Tegnap vacsira hamiztam egy jó nagy pipicombot nagyon kevés krumplival. Mondom magamban na most tuti nem leszek este éhes.
Fél 10 körül azt hittem megölök valakit egy fél kiló barackért vagy dinnyéért vagy akármilyen gyümi de jöjjön sok-sok-sok!!!!!!!!!!!
Eddig minden este kilószámra ettem valami gyümit és most hogy csak épphogy lehet azt is inkább uzsonnára meg tudok veszni érte.
Már ettem egy kefírt 8 óra körül hogy ne égjen a gyomrom állítólag a kefír jó rá. Mégis fél 10kor már csináltam a kakaót meg két szelet korpovit kekszet mert ha nem juttatok be semmit a szervezetembe akkor tuti regggelre tiszta aceton lett volna a pipim.
Aztán éjszaka kigondoltam hogy oké lehet hogy most nem lesz benne aceton de hogy a cukor magas lesz megint az tuti.
Képtelen vagyok eljutni a vizsgálatra. Mi a francot csináljak?
Nem akarom megint elcseszni valamivel és sztem ezen stresszelem magam, mert amúgy napközben nincs gond az étkezéssel, van hogy a köv. kajaidőre még nem is vagyok igazán éhes, sőt. De este!!!!!!!!! A fél hűtőt bepakolnám és leginkább édeset, valami gyümifélét, a csokiért továbbra sem ölnék meg senkit, de ha lehetne enni azért nem hagynám ki.

Most "jobb híján"' elmegyek a fogorvoshoz. :twisted: :twisted: :twisted: Nem tudom, hogy ma este mit csináljak másképp hogy a megengedett ch - tartalmú vacsi után már ne legyek éhes???
Sajttal is próbálkoztam már ez sem jött igazán be! :roll:

Lehet hogy nekem sem kéne néztem a vacsicsatát. Tényleg nagyon jó kaják voltak megint tegnap. Az epres tiramisu után kezdtem el "rosszul lenni". Lehet hogy "felizgatom" magam ezzel a műsorral és ezért vagyok este éhes! :lol: :lol: :lol:
Pedig olyan jó kajákat lehet kinézni belőle. Már többször megcsináltam valamelyik sztár receptjét. Ráadásul most a heti 7-esek vannak, akiket meg eleve tök bírok. Szóval nem tudom mi lesz de így az életbe nem jutok el a laborba. Ma már valahogy erőt veszek magamon mert ez már nevetséges amit csinálok! :oops: :roll:
Még jó hogy nem mondták hogy pontosan mikor kell menni a héten.
Még van két napom! :?

dita75
 
 


Jó reggelt Lányok!!! :wink: :lol:

Mindenkinek köszönöm szépen a köszöntést! Nekem is nagyon jól esett! :wink: :)

Henikém: annyira nagyon örülök és én is nagyon büszke vagyok Rád, hogy ilyen ügyes vagy! :lol: Kemény kitartó munkád van a 12 kiló mínuszban és lesz ebből még több is, csak így tovább!!!! Gratulálok! :lol: puszikállak

Colin: igazuk van a többieknek, ne törődj anyósodékkal. A Baba elszívja azt, amire neki szüksége van és független attól ki mennyit hízik. Ez is alkati kérdés elsősorban és persze akinek még diétázni is kell, ők is hasonló helyzetben vannak. A tanfolyam nagyon hasznos volt, kicsit lejjebb részletezem is. :)

Remény: nekem 7000-ért sikerült egy ugyanilyen mérleget szereznem, mint Neked.
Nagyon jó áron vetted meg, ügyi Vagy!!! :lol: :wink:
A lehel úti babadiszkont ott van a lehel térnél a villamosmegállónak által a westend irányába. Én azért akarok oda elmenni, mert kaptunk egy kiságyat az egyik Babánknak, amit ott vettek 2,5 éve és meg akarom nézni, hogy esetleg tudnék-e ugyanolyat venni a másik Babócánknak is. Egyébként még nem voltam ott, de még a Máriában sem. Mindkettőt a net alapján ismerem, az által tényleg jobbnak tűnik a Mária. :)

Akire: úgy látom, Neked is jól összehozták Anyudék a szüli- és névnapodat! Az iwiw-en láttam, hogy holnap lesz a szülinapod is, úgyhogy Isten éltessen ez alkalomból is, így előre!!! :lol:
Különben a mi kisfiunk Nándika is így fog járni a kis Drágám, mert a névnapja okt. 19-én van és a szülinapja, vajon mikor lesz??? :roll: :wink: Ezt még nem tudni, de szerintem nagyon közel a névnapjához. 8)
Egyébként gratula a jó AFP-hez és az UHU-hoz! Örülök, hogy minden ok! :)

Ditus: tegnap végre elmentünk az ágyneműkért, holnap valószínű elhozzuk végre a bababútorokat. Már nagyon várom! Szerintem hétvégén meg lesz a szoba, ha minden jól megy. Majd teszek képeket és pocakfotót is igyekszem majd csináltatni Apával. :wink:

A tanfolyam szuper volt, csak is ajánlani tudom mindenkinek, még akik nem a Jánosban szülnek azoknak is hasznos infók hangzanak el.
Még a páromnak is tetszett. :wink: A szülésznő nagyon kedves és rengeteget beszél, de nagyon szimpatikus és tényleg jó és hasznos dolgokat mond. (Persze speciálisan a Jánosra vonatkozó infók is elhangzanak)
Egyébként 6 alkalmas, alkalmanként 1,5-2 óra.
A tematika az, aminek Remény a napokban felrakta a linkjét ide a topikba. Ugyanaz a szülésznő tartja, akinek az előadását valaki egyszer feljegyzetelte.

Témák röviden:

1. Vajúdás, szülés
2. Relaxáció, légzéstechnika a vajúdás alatt
3. Az újszülött
4. Szoptatás
5. Gyermekágy, császármetszés
6. Hazamenetel, első napok otthon

Tegnap a 2. óra (Relaxáció, légzéstechnika a vajúdás alatt) volt, tehát egyről már lemaradtunk, de a jegyzet elég jól összefoglalja az órák anyagát. Igazából szerintem ez nekünk nem is lesz olyan nagy érvágás, főleg ha császárunk lesz. :wink: Mindenesetre megyünk a következő alkalmakra is, ezt már eldöntöttük. :)

puszi Mindenkinek!!! :lol: :lol:

Kép

puszi Trix
trix78
 
 


Sziasztok!

Dita!
A Vacsoracsata rám is ilyen hatással van. Én most még "bűnözök". Terheléses: 7-én.
Nekem a "másik felemmel" van bajom: aranyér. Szerencsére férjem hozott kenőcsöt, úgyhogy most már jobb. Már egész jól tudok ülni.
Nálunk megkezdődött a suli. Mindig olvaslak Titeket, csak írni nem nagyon tudok semmi újat. Gyerek elment suliba, vitte a fél szobáját. Szegény, majd megszakadt reggel. Mondjuk azért nem árt neki a cipelkedés, mert több mint 50 kg, nem félek, hogy tönkremegy.
Bennem is állandóak a meccsek. Éjszaka is. Bár - lány létére- nem tudom, mit focizik. Férjem szerint "tapétáz". Ja, olyan lesz, mint az apja: Mekk-mester.
Más semmi újról nem tudok beszámolni. mindenkinek szép napokat!!!

Brigi
Kép
Kép
Kép
brigi33
 
 


Sziasztok!!

Nekem 8.-án lesz a cukorvizsgálatom addig még megzabálom az összes kinderpingvit ami itthon van hátha utána majd nem lehet.
Nálunk is megy a meccs egész nap+éjszaka no meg hajnalban. Ha felkelek pisilni éjszaka az én kisfiam ugy érzi,hogy reggel van és lehet focizni. Néha nem sokat alszom vagy semmit.
Csak engem utál az Anyósom?? Tudom miért utál mert nem ilyen csajszit szánt az ő pici fiának. Nekem nagy pofám van és nem hagyom magam piszkálni és határozott elképzelésem van mindenről. Ja és én nem vagyok rabszolga a párom mellett mint ő apósom mellett. Igenis a párom segit mindenben pláne most,hogy már kezdek néha nyugos lenni mikor nem tudok aludni éjszakánként. Apósom csak hazajön a munkából és bevonul a szobába kéri a sörét és tévézik estig és kikiabál anyósnak,hogy hozzon már neki valamit enni. Na a párom nem ilyen. Mondta is anyósom,hogy ne várjam el,hogy Attila is bármibe is segitsen mert úgye ő dolgozni fog én meg csak logok majd itthon egész nap.Na szépen vagyunk. :x :x :x :x
Jaj már megint rátok zuditottam bocsi!! :cry: :cry:
trix78 köszi az infót.


Puszi

Kép
Kép
colin
 
 


COLIN
Hát mindenkinek van egy keresztje azt látom, kinek anyós, kinek az előző kapcsolatból született gyerek meg az ex, sőt nekem mindegyikből kijut egy-egy szeletke! :twisted:
Enyim anyós is ilyen, elrontotta a fiúkat. Gyakorlatilag a szájukba adja már a kaját. Hát múltkor úgy röhögtem. 12 éves gyerek és mi már vagy 2 éve nem járunk be hozzá a fürdőbe, eleve nem is engedné már mert nő a szőrzete és gondolom szégyenli.
Erre anyósom amikor náluk aludt a gyerek végig asszisztálta az egész fürdést, majdhogy nem még meg is mosdatta a gyereket tetőtől-talpig. Nem is értettem hogy neki hogy engedte meg a gyerek hogy egyáltalán bemenjen hozzá a fürdőbe.
Az én apósom is olyan lusta hogy még a gyógyszeréért sem nyúl oda. Amikor náluk kajálunk a mama nem ül ám le az asztalhoz, végignézi hogy mindenki kajál és ő egyfolytában pattog a 3 fiúnak.
Na gondolhatod én aztán fel nem állok az asztaltól itthon. Eleinte nem is tetszett a fiúknak, de én megmondtam hogy ha valami kell neki, só vagy szalvéta vagy bármi ő is fel tud állni van két keze és lába. Aztán általában hétvégére már elfelejti a gyerek hogy hol van, de most már volt hogy apja is figyelmeztette hogy kisfiam fel tudsz állni és idehozni magadnak.
Az én párom nem csinál semmilyen házimunkát, de viszont képes este 10-ig is odakint a telken dolgozni. Most hétvégén is betonozott.
Sajnálom hogy te sem alszol sokat, úgy látszik ezzel sem vagyok egyedül.

BRIGI
Én már alig vártam hogy végre elkezdődjön az iskola.
A gyerekek is hiába mondják hogy nem várják sztem ha másért nem is de a haveri társaság miatt biztos. Nem is tudom minek jár ide hozzánk ennyit a gyerek mert most is szétúnta már az agyát.
Azért 24 órából nem mindig tudja lefoglalni magát a számítógéppel. Első nap megy ez inkább, hogy szinte meg sem jön már megy a gép egészen másnap délutánig. Utána az apját cseszegeti folyton hogy játszon vele. Most is társasoztak órákon át de vasárnap délelőtt már fetrengett az unalomtól.

TRIX
De irigyellek hogy részt tudsz venni egy ilyen király kis tanfolyamon.
Annyira bízom benne hogy itt is lesz nálunk.

Nekem mondjuk az összes többi név közül a Milán tetszik a legjobban de azért nézegettem még neveket, hogy ne hamarkodjam el a döntést. Azonban amikor megnéztem hogy melyik névnap mikor van egyértelműen a MILÁN maradt.
Egyrészt tavaszi vagy nyári névnapot szerettem volna mindenképp ha már télen születik az a szegény gyermek. Másrészt apa is akkor ünnepli a szülinapját. :)

Régebben míg kicsi voltam anyuék dec. 10-én tartották a névnapomat, és karácsonyi gyerek vagyok. Minden dec-ben volt és egész évben semmi. Amikor megjött az "eszem" hogy úgy mondjam át is tettem szépen júliusra. :wink: :lol:

dita75
 
 


Sziasztok!

Köszi csajok, olyan arik vagytok, hogy ilyen büszkék vagytok rám.

Hát igen, ha azt nézzük nálunk hálistennek, se ex, se előző házasságból, gyerek, anyósom is imád, és én is őt, de én meg nem vagyok terhes, mint ti :cry:
Na de majd nemsokára..............érzem, hogy az leszek, olyan nincs, hogy nekem nem sikerülhet!!!!!

Rony!
Kezdtetek??? Mesélj már!!!

Trixikém!
Nagyon várom már a babaszoba képeket meg a pocakfotót!!!

Dita, Colin!
Ti meg ne izguljatok már annyira ezen a terheléses vizsgálaton, mert a végén még bevonzzátok magatoknak!!!

Puszi mindenkinek

Lilypie Pregnancy tickers
heni77
 
 


Sziasztok!

Mi külön lakunk anyóstól-anyámtól, úgyhogy nem sok vizet zavarnak. Anyósomra nem lehet egy szavam se, ritkán találkozunk, de mindig rendes velem. Párom szerintem jólnevelt. Nem kell kiszolgálnom, szerencsére önellátó. Persze, azért főzök szinte minden nap, ha már itthon vagyok, úgyis ráérek.3 műszakban dolgozik, + 3 órát utazik oda-vissza (összesen). Lassan a gyereket is kezdem leszoktatni az ugráltatásról. Fel tud kelni ő is vízért az asztal mellől, meg, ha kell neki valami.
Nekünk is határt kellett szabni a számítógépezésnél. Van minden napra 2 órája, azt beoszthatja, de, ha nem használja fel, akkor is csak 1/4 óránként viheti át másnapra.
Nyáron több ideje jutott tv-re, gépre, de mostantól vége!!! Minden nap suli után volt programja: kézi+tánc, csak a péntek volt szabad, de akkor is inkább kiment a barátnőkkel.
Ez a számítógép-mánia talán a fiúkat jobban érinti.
Dita, én nem is értem a srácot, hogy mi a fenének megy annyit hozzátok, ha se haver, senki. Persze, gondolom Te is kinyaltad a seggét, meg persze, mindent szabad, azt is, amit otthon nem. Azért szerintem, ha meglesz a kis tökmag, akkor már a nagyra nem lesz annyi időtök (párodnak sem), aztán a nagy gyerek rájön, hogy otthon jobb neki. ebben szerintenm bízhatsz. A haverok egyre fontosabbak lesznek talán, aztán szép lassan leszáll rólatok.
Colin!
Akkor használjuk még ezt a szűk 1 hetet, aztán lehet, hogy diéta...Bár, remélem, megússzuk.
Zoe4
El is felejtettem gratulálni a kislányhoz! Végre egy "sorstárs" itt a sok fiúcska között!

Brigi
Kép
Kép
Kép
brigi33
 
 


Sziasztok!

Trix! Kérjük a képeket. Nagyon jó, hogy el tudtál menni a szülésfelkészítőre, így mindenképp mi is elmegyünk majd. Merre van a Csobánka tér?

Colin! Hülye rokonsággal nem kell foglalkozni.

Boldog név és szülinapot mindenkinek, akinek volt (így utólag)!

Heni! Nagyon ügyi vagy csak így tovább!

Rólunk! Végre voltam a védőnőnél és 1,5 hónap alatt 1 kg-ot híztam. Nagyon örültem! Meghallgattunk a babák szívhangját, de csak kettőnek találta meg. Most legalább tudom hol fekszenek a kis drágaságok.

Kép
tigriske1978
 
 


Dita! Én is mindig estére örülök meg, és kipakolnám a hűtőt, nagyon bosszantó.

Kép
tigriske1978
 
 


HENI
Egyszer már sikerült bevonzanom! :(
Tuti hgoy lesz, már hogy ne lenne, ilyen ne is járjon a fejedben.
Rendbeteszed az IR-t és már hipp-hopp, addig meg kitartás! :)

BRIGI
Otthon sztem jobban el van engedve a gyerek mint itt nálunk mert én minden szarba beleszólok. CSak hát szarik a gyerek a fejemre.
Gépezni bármikor gépezhet itt és otthon is én már nem szólok hogy tanulni kéne. Sose tanul, meg is látszik az eredményén. NEm az én gyerekem, ha a saját szüleit ennyire érdekli akkor én mit törjem magam nem? szemüveget megvettük már lassan egy éve, nem hordja és senki nem szól rá pedig egy méterről nem látja a tévét sem.
Totál belebújuk a monitorba is fél méterre van tőle és akkor is hunyorog. Én előre megmondtam ezt is a páromnak hogy karácsony előtt kidobjuk azt a 30 db ezrest az ablakon mert nem fogja hordani a kukkert, persze lehurrogott hogy miért mondom ezt, hát ebben IS nekem lett igazam.
Amúgy meg amíg nem költözik el otthonról vagy a csaj ki nem dobja a pasiját gyerekestül addig mindig itt fog nyomulni nálunk a gyerek. Van két fél szoba és berakták őket egybe a lánnyal. Szerinted normálisak? Még ha tesók lennének akkor sem raknék egy fiúgyereket a lánytesójával egybe ekkora korban már.
Szóval már csak emiatt is mindig küldve van mert ölik egymást a kiscsajjal meg hát gondolom a nevelőapuka sincs túlzottan oda a gyerekért. Úgyhogy nem igazán látom hogy ez mostanában változni fog akár lesz nekünk Miló akár nem.

TIGRIS
Este vacsi után le kéne rögtön feküdni aludni. :)
Eddig jobb ötletem nem támadt ez ügyben!

Basszus voltam fogászaton és koronát akar tenni alul a fogaimra.
Egyrészt nem akarok koronát, nem hiszem hogy nem lehet betömni úgy hogy jó legyen. Azt mondja nem bírná ki a szülést és kihúznának legalább hármat. Most mitől jobb egy korona? Amögé is bemegy a kaja és még ki se tudom onnan mosni. Szóval megyek másik dokihoz kiváncsi vagyok ő mit mond. Eleve szülés előtt pár héttel honnan a francból szedjek 150 ezret a koronára???
Tök ideges voltam mert másfél hete szó nem volt koronáról.
:twisted:

dita75
 
 


Sziasztok!

Isten éltesen így utólag is mindenkit, akinek ünnepelnivalója volt!!!

Úgy látom kezd mindenki egyre nyűgösebb lenni. :)
Én is. Eddig én úgy aludtam éjjel-nappal mint a bunda, most meg nem megy se éjjel, se nappal.
Pedig olyan fáradtnak érzem magam. De ha el is alszom, akkor Rizsa rögtön rákezdi a forgolódást. (Nem bírja a fekvő pozíciót.) Ülve pedig még nem tanultam meg aludni.
De abban reménykedem, hogy hátha beforduna a nagy mozgásában. És akkor lenne a rosszban valami jó is.

Tegnap jól kifárasztottam magam. Nem aartam sehová menni, erre sógornőm felhívott a városba és egész délután vásároltuk. Mondjuk legalább megvettem a kórházi pakkomhoz végre mindent.


Családról: Higgyétek el addig örüljetek, amíg van kire panaszkodnotok. Nekünk sajnos csak anyum van, aki majd segíthet. (Bár ő beleszólás szinten felér 3-mal. )
Anyósomékat nem is ismertem, mert meghaltak mielőtt megismertem a férjem. Apummla meg nem nagyon tartom a kapcsolatot, mert új családja van.
Szóval addig örüljetek, míg nagy a család!!! :)

Kép

Kép
vevikk
 
 


Sziasztok!

Én is csatlakozom a nyűgösök klubbjához.
Én mondjuk alszom éjszaka, de én meg napközben vagyok borzalmasan fáradt. Reggel úgy kelek, mint akinek végkimerülése van :shock:
Mondjuk ebbe belejátszik az is, hogy nem engedtek el szabira, pedig jól jött volna egy kis pihenés (ebben az évben volt 2 vizsgaidőszak, 3 inszem, stb......)
Na jó nem panaszkodom, örülök, hogy tudok és képes vagyok dolgozni (csak SEMMIRE nincs időm)

Nekem nagy családom van (3 báty saját családdal, sok-sok unokatestvér,stb..), de a mi családunk nem egy összejárós. Senki sem foglalkozik senkivel, még az ünnepek sincsennek megünnepelve :cry: Anyósom szeret, én is őt, még anyámmal is tök jól megvannak; ja és "mostoha-gyerek" nincs! Szóval szerencsésnek érzem magam, főleg mikor Titeket olvaslak! Hát nem lehet könnyű nektek!

A cukorvizsgálat miatt meg ne izguljatok, mert tényleg bevonzzátok Magatoknak! Szerintem előtte kb. 1-2 nappal figyeljetek oda és akkor biztosan nem lesz baj!

Trix!
Köszi a szülinapi köszöntőt! Bár ez már a szülinap, amit inkább elfelejtenék, semmint ünnepelnék (holnap leszek 30 éves :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: )
Csak azért nem vagyok elkeseredve jobban, mert Pindúr Kandúr már a pocakomban van!
Ja és ma megdícsértek a melóhelyemen, hogy egész jól tartom magam, ahhoz képest, amilyen öreg vagyok :shock:

Nálam is fontos szempont volt, hogy a baba névnapja és sszülinapja egymástól távol essen!

Mostmár lelövöm magam!

Kép
akire79
 
 


Sziasztok!

Akire ERIKA :lol: :lol: :lol: Kép

Lilypie Pregnancy tickers
heni77
 
 


Sziasztok!

AKIRE
Kép

Sikerült végre eljutnom a glükózos történetre.
úgy látszik megoldódni láccik a kérdés mert tegnap pótvacsiztam és így tök jó volt. Igaz éjszaka felkeltem megint de csak azért mert apa meg akart fulladni és még így a nappaliban is zavart a hálószobából kiszűrődő köhögése. Akkor megint elkezdtem félni hogy ha nem tudok visszaaludni akkor éhes leszek. Úgy hajnaltált már meg-megkordult a gyomrom de aztán 5-től 6-ig sikerült visszaaludnom és utána felslisszoltam a vérvételre. Ez úgy történt most hogy éhgyomorra kellett ugye menni és vinni kellett pipit. Levették a vért és mondták hogy reggelizzek és menjek vissza egy óra múlva.
Fasza hogy nem vittem kaját azt hittem megint cukrot kapok. Még jó hogy a büfében volt teljes kiörlésű magvas kifli abból csináltattam magamnak egy szenyát. Megkajáztam visszamentem, újabb vv. és ennyi. Délután lesz eredmény ha minden igaz. kiváncsi leszek..... :? :? :?

Mi ez a pangás megint???

dita75
 
 


akire79 BOLDOG SZÜLINAPOT!!!!!!
:D :D :D :D :) :) :) :) :) :) :)

dita melyik korházban csinálták neked a cukorvizsgálatot??
remény73 eltüntél nagyon.Hol vagy?? bikmakk-ról tudtok valamit???

Kép
Kép
colin
 
 


Dita, remélem minden ok lesz nálad.
Én tegnap voltam dokinál meg terheléses vérvételen. Nem ettem többet, mint szoktam és 8,1-et mértem. Ne tudd meg hogy éreztem magam. Ma megkérdeztem az eredményeim, ők 7,7-et mértek erre, igaz pár perc elteltével.
A pipim amit ott kellett leadni, és a gyűjtögetett is negatív, a vérképem jó, meg ami másokat néztek jó lett. A magas érték miatt a doki inzulint emelt, ma azzal már 7 alatt vagyok. 6 naponta kell emelnem, ha mégis 7 fölé mennék mennem kell újra. Én 170-es diétán vagyok, azt mondta, ha éheznék valamelyik napszakban, mondjam, s emelünk rajta, s az inzulint is igazítjuk hozzá. Azt mondta, ha megkívánok valamit, adott keretek közt, illesszem be a CH adagba, s ha túllépném picit a keretet, adjak be előtte picit több inzulint, s megehetem. Jófej a dokim. Lent óva intenek mindentől, és a dietetikus csaj nem tudott semmi okosat mondani mikor meglátta miket eszek, változatosan, s nem látott benne semmi kirívót, hogy miért magas a cukrom... A doki a baba növekedésével magyarázta.
Remélem minden ok a fiammal, s jobban merek bűnözni is...

remény73
 
 


Colin vagyok néha, csak napközben többet teszek-veszek a lakásban, nagyon sok még a teendőm. A függönyök majdnem készek, de nagy a kupi, s takarítani sem ártana.

Szombaton vigyem a cuccaid?

Akire, boldog szülinapot.
Jövő héten jön a csomag, s utána talizhatunk.

remény73
 
 


Lányok, amiket legutoljára feltettem senkit semmi nem érdekel? Mert akkor visszaadom a tulajdonosának.. Köszi.

Megyek vissza a függönykészítéshez, időnként majd kaják idején ideülök picit...

remény73
 
 


Igen hozd légyszives. Mennyi lesz akkor összesen???
Találkozunk akkor szombaton. Tegnap megvettem a 75 gramm glükozt de ez k..va sok. Kedden megyek Apával és egy utal megyek EKG-ra is. Most mennyi a normálisnak mondot vércukor szint??? Mikor derül ki a végeredmény???

Kép
Kép
colin
 
 


REMÉNY
Sajnálom hogy a legnagyobb igyekezeted ellenére sem akar beállni ez a szarság normális értékre. Nem is tudom mit mondjak neked, mert engem sem nagyon lehetett vígasztalni semmivel.

Nem voltál esetleg a 27 hét környékén ultrahangon?
Mekkora volt akkor Ádi?
Én most kicsit para vagyok hogy túl pici és akkor még itt ez a k...a diéta ami miatt lehet hogy még kevesebb tápanyagoz jut szegénykém. A francba ezzel az egésszel. Már kezdek meghülyülni. Amennyire tünet meg problémamentes volt az első trimeszter olyan szar most a végefelé. :twisted:

COLIN
Én Veszprém megyei vagyok itt helyben csináltatom az ilyenfajta vizsgálatokat.

Drukkolok hogy veled minden oké legyen. Bizony nem kevés az a cuki és borzasztó tömény. Én már kétszer lenyeltem de nem sok kellett hogy visszajöjjön, javaslom a citromot azzal elviselhetőbb (állítólag, mert én egyikhez sem vittem).
Én egy kisebb kupacot le sem nyeltem, hiába keverte a csaj nem akart feloldódni, azt mondta hogy ha el tudom ropogtatni akkor hajrá ha nem bírok vele hagyjam ott, naná hogy ott hagytam! :)
Ha 7 alatt lesz az értéked akkor megnyugodhatsz!

dita75
 
 


Dita, én most voltam a 30. héten, pont 1 hete. Nem volt kisebb én úgy gondolom, de nagyobb sem. BPD 78 mm, TAD 79 mm, FL 56mm, meg vannak itt valami RI értékek is, fogalmam sincs mi. RI aumb 0,56 és RI acm 0,79.

Colin, 3 tételt kértél kék sapi, kék jegesmacis rugi, és hópelyhes rugi, ez 1100.- összesen.

remény73
 
 


REMÉNY
Na jó de hány deka??? Erre lennék igazán kiváncsi!

dita75
 
 


Dita, nekem a doki a fejméret alapján nézte meg 1400 g-ot mondott.Hogy ez mennyi valójában nem tudom, mert mikor rákérdeztem mekkora a baba azt mondta nem nagyobb, mint kéne, s megfelel a korának 1400 g. Hogy valójában mennyi is, nem tudni...

remény73
 
 


Sziasztok!

REMÉNY
Mindenki azt mondja elég kicsi a 850 gr a 27+3 naphoz!
Minden van valamin parázni, nem hiszem el hogy mindig velem történik valami! A 30. héten megyek megint akkor majd összehasonlítom az adataiddal Milót. De biztos nem hízik 3 hét alatt több mint fél kilót! :roll:

dita75
 
 


Dita ezt találtam:
Az ultrahangos súlybecslés a magzat mért paraméterei alapján becsült-számolt közelítő érték. A pontossága még avatott kezekben is legfeljebb +/- 10 %, tehát két (esetleg különböző) vizsgáló vagy különböző készülék által adott érték még ennél nagyobb arányban is szór. Ebben az időszakban egyébként a havi fél-egy kilogrammos hízás normálisnak tekintendő.

Szerintem ne aggódj ezen. Fejlődik ő, és még van 3 hét az enyémhez képest, azalatt fél kiló rámehet, utána is átlagban heti 150-200 g. Normálisan eszel, ok, hogy diétázol, de Miló azokat szívja el belőled, ami neki kell. Ha változatosan eszel nem lehet gond, megkap mindent amit kell. Én fél kilót fogytam, a lényeg ne éhezz, ha éhes vagy egyél olyat, aminek a CH tartalma 5 alatti egy picit, vagy aminek 0-s. Az is kalória, vannak benne tápanyagok, amik kellenek.
Anyukám is aggódik, meglesz-e a 2,5 kiló, de én a fiamra bízom, és tudom, hogy meglesz. Bízom benne... És nem kell, hogy túl nagy és túl súlyos legyen, elég, ha nem lesz semmi alapján koraszülött. A diéta lényege ne 4 kiló feletti babád legyen...

remény73
 
 



Dita: ne parázz folyton mindenen, nem csodálkozom, hogy bevonzzod magadnak mindig a bajt! Ígérd meg, hogy nem spekulálsz állandóan mindenféléről! :wink:
Szerintem Miló teljesen jól van, ne hasonlítgasd mások eredményeivel! Remény is jól mondja, szerintem megnyugodhatsz és tessék megnyugodni!!! :lol:

Tegnap voltam vizsgálaton a dokinál, ha parás lennék, engem is megijeszthetne a dokker, de én nem hagyom magam. :)
Történt ugyanis, hogy a tegnapi uh-nál, a kislányom koponyaméretét majd 1 cm-vel kisebbnek mérte, mint a kisfiamét. :roll:
Eddig hasonlóan egyformák voltak, vajon most miért nem? :? Nem is értette a doki. Ezért hétfőhöz egy hétre megyek a kórházba, ott jobb az uh-készülék és akkor kiderül, hogy van-e lemaradás vagy csak nem jól kalibrálta be, amikor mérte a kis koponyáját.
A legszebb az egészben, hogy a combcsontjukat ismét közel azonosnak mérte.
Ráadásul legutóbb a 27. héten voltam nála, akkor 1 mm-rel mérte kisebbnek a kis fejét, mint most. Szóval ki érti ezt :oops:
Szerintem a fejformájuk más a Babáknak, de ez a múltkori 4D-s képeken is látszik.
Én tudom és érzem, hogy mindkét Baba jól van és nem parázok emiatt. Eddig is bejöttek a megérzéseim, most sem fogok csalatkozni!

Egyébként a terhességem eddig jó ütemben halad, szerencsére.
Még mindig fennáll a természetes szülés lehetősége, legalábbis meg lehet próbálni a dokker szerint. Mindkét Baba koponyafekvésű, kisfiú van közelebb a méhszájhoz.
Méhszáj teljesen zárt, doki szerint ez majd még okozhat problémát a szülésnél. :roll:

Szóval ezek a híreim, úgyhogy most el is dugulok! :lol:

Kép

puszi Trix
trix78
 
 


Dita: tényleg, milyen a cukkerterhelés eredménye?

Remény, Colin: Ti akkor jöttök holnap a bababörzére? Mi igen, már 9 óra körül legkésőbb.

Kép

puszi Trix
trix78
 
 


Trix, én is korán akarok menni. Reggelizek, fél 9-kor mérek, vagy utána, s már megyek is, mert a tízóraim is közeli időpont, tehát vinnem kell azt is. Soha nem voltam börzén még itt, majd kiderül mit látok. Ruhát nem akarok venni, de ki tudja mit látok. Max. nem viszek sok pénzt :)

Dita engem is érdekel mi lett a tegnapi eredmény.

remény73
 
 


Köszönöm szépen a sok szülinapi köszöntőt.
Páromtól meglepetés party-t kaptam, ahol ott volt majdnem az összes barátnőm. Jól éreztük magunkat és egy csomó ajándékot kapott a kisfiam :lol:

Trix!
Szerintem ne izgulj a méret-különbségek miatt. Én úgy tudom, hogy az ikrek soha nem születnek egyforma méretekkel és súllyal. Lehet, hogy pont így a 30.héten kezd látszódni az eltérés kettejük között. (amúgy szerintem a kisfiúknak eleve nagyobb a fejük :shock: )

Dita!
Van már eredmény?

Remény!
Sajnálom ezt a fránya cukrot. Hihetetlen, hogy ígyis mindig van valami gond, pedig tényleg olyan becsületesen betartod a szabályokat.
OK? Majd szólj ha megjön a csomag és akkor megbeszéljük. Most még gyorsan megnézem a képeket, és még lehet, hogy választok :lol:

Kaktival vajon mi lehet? Tud róla valaki valamit? Remélem nincs baj!
Most akkor táblázatunk sincs?

Rony Drága!
Mindennap gondolok Rád, nagyon drukkolok, hogy ez legyen az utsó lombik! Majd ha úgy érzed, gyere és írj!

Heni!
Neked is köszönöm a köszöntőt. Te mikor költözöl át Hozzánk végre?

Én tegnap voltam dokinál, 2-3 hét múlva kell mennem a terheléses cukor vizsgálatra. Próbálok úgy hozzáállni, hogy nem lesz gond... Addig pedig még eszek egy csomó szőlőt és iszok egy csomó mustot!
Nálam a babó medencevégű fekvésű. A doki azt mondta, hogy reméli, hogy megfordul addig, amíg még van helye!

Kép
akire79
 
 


Akire, ok, még ott is nézelődhetsz, ahonnan a csomag jön, vasárnap előtt nem utalok, addig a lehetőség adott.
Egyél még nyugodtan szőlpt, de a terhelés előtt 1-2 nappal szerintem a kényes ételeket hagyd békén, mint banán, szőlő, sok édesség, cukros ételek. Étkezz a megszokottak szerint, mert ha akkor kezd el valaki diétázni becsaphatja magát, de az, ha a szervezetedbe kevesebb nagyon szénhidrát-dús ételt viszel be, akkor reális eredményt kaphatsz. Ja és este 8 után előtte ne egyél. Én akkor faltam be egy nagy tál pattogatott kukoricát, lehet nem volt jó ötlet, de látod azóta is próbálkozom 7 alá vinni a cukrom.

remény73
 
 


Sziasztok!!

trix78 igyekszem 9 körül ott lenni remélem ki tudok kelni az ágyból.
Csak,hogy ismerjük meg egymást mert remény73 már találkoztam.

Kép
Kép
colin
 
 


Colin: én már tettem fel magamról, azaz a nyaralásunkról fényképet, még júniusban. Ezeket az 53. oldalon meg tudod nézni. Azóta csak a pocak nőtt meg jó nagyra :lol:
Mi viszont még nem láttunk Rólad képet, sőt még pocakfotót sem, ha jól emlékszem. Iwiwen nem vagy fent? Ha igen, és úgy gondolod írj privit és megkereslek ott. :wink:

Remény: ok, akkor holnap majd figyellek! :wink: Nem irígyellek ez miatt a cukormizéria miatt, tényleg nem lehet így egyszerű programot szervezni. De majd csak vége lesz, nagyon közeleg a szülés, igaz? :lol:

Akire: szerintem is nagyobbak a kisfiúk és nem is aggódom túl a dolgot. Már csak azért sem, mert eddig is minden jól alakult és tudom, hogy így lesz.
Babád persze meg fog fordulni időre!!! :lol:

Kép

puszi Trix
trix78
 
 


Nos, az a helyzet hogy ha valami megoldódni látszik akkor jön a köv. para. Ugyanis a cukim sztem a diétával tök jó!
Az éhgyomri 4,6. Kaja után egy órával pedig 6,1
Aceton sem volt a vizeletben, VISZONT:

valami fruktózamin vagy mi a frász az 178 (205-285)
sok a baci és kevés a laphámsejt, valamint a vörösvértest a duplája a megengedettnek. A múltkor ugyanez volt és tudom hogy ez gyulladásra ad okot. Némókának is gyulladása volt az ő dokija is félvállról vette a dolgot, erre 34. hétre alig másfél kilósan vették ki belőle Rékát. Naná hogy be vagyok fosva. Szerintem bárki be lenne.
17én megyek megint dokikörútra és nem fogom békénhagyni hogy ezt vizsgáljuk ki mert egy másik lánynak is volt ilyen és Némóka után a doki már óvatos volt kikezelte belőle és minden oké lett a végén.

REMÉNY
Köszi a cikkeket!

TRIX
Én biztos ha a helyedben lennék duplán paráznék, de jó neked hogy ennyire optimista vagy, de én annyira fosok mindentől, görcsösen ragaszkodom ahhoz hogy minden a lehető legjobban haladjon pedig sokszor nem tehet az ember róla ha rosszak az eredményei.

AKIRE
Drukkolok neked a cukira! :)
Kérünk képeket az ajándékokról!

Jó vásárlást a börzéseknek!

dita75
 
 


Dita, nekem 195 lett a fruktózamin, amire a védőnőm azt mondta ez jó, egyedül a magas 1 órási cukrom a gond, a többi lelet jó, s más örülne ha ilyet látna. Talán én is örülhetek, ha 7 alattiak lesznek végig az eredményeim. 1-2 nagyobbnál elkeseredek, hogy akkor mit egyek, ha ezt ne, de túllépek, mert Ádám ha mozgolódik megnyugszom. Nagyon szeret nyújtózkodni, vagy nem is tudom, mert inkább nyomakodást érzek, mint rúgásokat...de imádom a fiam.

A baci valóban nem jó, tőlem kérdezte a doki, hogy csináljon-e most is kenetet, de mivel nem viszketek, s folyásom sem sok, inkább nevezném legtöbbször inkontinenciának. Mondta akkor legközelebb nézünk majd. Sokszor nyom lefele Ádám, s szerintem az hagy nyomot a betéten, és nem a folyás. A keddi leleteimért majd valamikor bemegyek, hogy meglegyen.

remény73
 
 


Dita: sajnálom, hogy mindig van min izgulnod és idegeskedned! Akkor ne hagyd annyiban a dolgot, járj utána! De addig is próbálj megnyugodni!!!! Nem tesz jót a Babának! puszi

Kép

puszi Trix
trix78
 
 


Oké csajok két hét múlva megyek dokihoz és addig nem megyek el onnan amíg meg nem nézi tüzetesen hogy mi lehet a gond és nem vizsgálja ki rendesen!

REMÉNY
Miló is inkább "nyomakodik" mostanában. Ha jobban ráfekszem az oldalamra a kelleténél akkor belémrúg hogy mozduljak már odébb de amúgy csak a fészkelődés van meg egy-egy testrész kitolása.

Szeret táncizni. A zenélő macikat rá szoktam tenni a pocakomra és akkor olyan gyorsan pörög jár mindene hogy szinte már fáj. :lol:

Én is szeretem főleg a felhúzós maci lágy zenéjét.

dita75
 
 


sziasztok
megmaradt progi szuri nincs valakinek esetleg??
szoktalak titeket olvasni,jó ennyi kismamit látni megint,remélem nemsokára én is csatlakozhatok ide is,addig pedig gyertek majd a babásba,várunk titeket :lol: :lol: :lol:

bibar
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?