Új privát üzeneted érkezett!

Cirmogó!

Eddig én is tanácsot kértem itt, de az én babám is teljesen ezt csinálja. 7 hetes, és nagyon keveset alszik. Nálam a probléma az volt, hogy nem mindig volt elég a tejem, de volt lefejt tejem (és odaadtam neki ha úgy éreztem, hogy kevés). De másik nagyon fontos, hogy elfogadtam,hogy Ő ilyen és ma már meg tudom különböztetni, hogy mikor sír mert a hasa fáj és mikor éhes. Hagyd, hogy saját maga alakítsa ki a napi rendjét, nálunk ez bejött. Nálunk még arról nem is beszélve, hogy az édesapja és a nagyapja is igen keveset alszanak, 4-5 óra naponta elég nekik, így neki van honnan hozni a kevés alvást.
És ezen ne idegeskedj, mert a baba is megérzi a te idegességedet.
Remélem azért tudtam segíteni.

üdv. Melinda
szokolka
 
 


sziasztok,
Most tudtam visszatérni a géphez. A vetkőztetésről még nem is hallottam. A picur általában fel van öltözve ilyenkor, a cicim persze csupasz.
A kakija egy jó kérdés. Én eddig úgy gondoltam, hogy normális, ha híg a széklete, hisz csak tejet iszik. Tulajdonképpen majdnem olyan, mintha pisi lenne, persze apró darabokkal fűszerezve. Ritkán zöldes is, ha jól tudom ez a hasfájósakra jellemző. Egyébként eddig naponta sokszor kb. 6-8-szor kakil, nem tudom, hogy ez normális-e, ahányszor pelenkacsere van, többnyire mindig van kaki is. Lehet, hogy mégiscsak túl híg a tejem? Mit lehet tenni?

Melinda, köszi a biztatást. Megpróbálok nem idegeskedni. Szerencsére kettőnk közül a férjemmel valamelyikünk mindig épp nyugodt, úgyhogy ha érzem, hogy pattan a húr, akkor átveszi a ringatást, büfiztetést stb.
Az a dilemmám, hogy ha ugye felébred az alvásból 20 percenként, akkor bármikor képes lenne szopizni, és nyújtogatja a nyelvét stb, szóval produkálja a szokásos éhességi tüneteket. De hát 20 percenként csak nem lehet megszoptatni.
A te babád hányszor eszik és mennyit? Kb. egyidösek az enyémmel, össze tudnám hasonlítani, bár tudom, hogy ez nem feltétlenül mérvadó.
cirmogó
 
 


Cirmogó!

Az én babám 7-8 alkalommal eszik naponta. Nappal kb 3 óránként, de este 4 után van hogy 2 óránként is eszik. Mennyit? Nem mindig tudom, mert van itthon mérleg , de úgy ugrál rajta kaja előtt, hogy nem tudom megmérni, de 150-160 grammot biztosan. 4000 grammal született, most pedig 5650 gr, tehát ezt nem vedd alapul.
Én azt csináltam amikor elalaudt szopi közben vártam min 20 percet, mert itt olvastam a fórumon, hogy a babák az első 20 perceben nem alszanak még mélyen. Így ha felébredt viszonylag hamar akkor megint szopizhatott.
Büfivel mi a helyzet? Nálunk az volt a jellemző, hogy nem büfizett mert aludt, ezért felébredt mert fájt tőle a hasa. Most már kivárom a büfit, ha még sokáig is tart, és utánna nyugodtan alszik.
A másik, hogy nagyon szerencsés vagyok, kb 9.kor elaszik és 5-6 között kel fel.

üdv. Melinda
szokolka
 
 

 
 

Melinda!

Jaj, ez a mérlegen való ugrálás ismerős :-)
Sajnos beleestem a cumi-hibába, úgyhogy amikor ugrál a picur, beadom neki a cumit és képes legalább 2 másodpercig nyugton maradni, míg megmérem.
Tulajdonképpen többnyire elfelejtem lemérni, és nem is akartam a mérleg bűvöletében élni. Viszont mindig elhatározom, hogy ma rendes leszek és minden evés előtt és után lemérem. Most visszaolvastam pár hozzászólást korábbról és újra eszembe jutott, hogy tulajdonképpen nem is akartunk mérleget kölcsönözni és eleinte nem is érdekeltek a grammok. Azt hiszem visszatérek ezekhez a felhőtlen, mérlegmentes időkhöz!
A büfiben igazad van. Többször volt, hogy sírdogált, persze felvettem és kiugrott a bentrekedt büfi, és az alvás első 20 percéről sem tudtam, úgyhogy köszi az infot.
Jó éjt mára!
cirmogó
 
 


Cirmogó,
A kaki témához szeretnék hozzászólni Kép: az első két hónapban az én babám is (aki most öthónapos) naponta nagyon sokszor kakilt. Utána jött az ellenkező véglet, hogy akár csak ötnaponta, de 2-3 nap mindig kimaradt. Négyhónapos korban álltunk be nagyjából a napi egyre.
A tejednek biztos, hogy nincs semmi baja. Bár ha tényleg nagyon sok van, akkor valóban érdemes egy kicsit fejned szopi előtt, hogy több jusson neki a hátsó tejből.
A mérleget szerintem is felejtsd el, legalábbis minden evést semmiképpen se mérj. Gondolom a heti gyarapodással nincs baj, mert arról nem írsz.
A sokat van fent témához sajnos nem tudok hozzászólni, mert ez nálunk nem jellemző.
Minden jót: Anna
tinalila
 
 


Cirmogó!

Nehogy betartsd, amit a doktor bácsi mond!
Ki van próbálva, és a "divatos amerikai marhaság" működőképes, míg a doktor bácsi által javasolt módszer csak a mázlistáknál válik be.

Alvás: nem hiszem, hogy az értelmi fejlődésére befolyással van az alvásmennyiség, mert ez esetben a férjem debil lenne én meg A. Einstein személyesenKép. Inkább az van, hogy a tied egy ilyen baba és kész.

Híg tej: először vizesebb tej jön a ciciből, aztán a szopi végére besűrűsödik, de azt te már nem látod, talán ezért fordult meg a fejedben, hogy híg a tejed. Ivás: ha kevesebbet iszol, nem a tej sűrűsége fog nőni, hanem a mennyisége fog csökkenni. Ráadásul a babád semmi jelét nem mutatja az alultápláltságnak, úgyhogy szerintem ezt a híg tej dolgot felejtsd el.

Bóbita
bobita
 
 


Cirmogó!

Bóbita már megirta ezt a tej dolgot. Tuti, hogy jó a tejed. Ami gond lehet, hogy ha sokszor keveset szopizik és közben mindig cicit váltasz, akkor többet kap a higabb (értsd szomjoltóbb!, nem rosszabb) elsőtejből és kevesebbet a zsírosabb hátsó tejből. Ez növelheti a hasfájósságot (pontos magyarázatot majd ir Pele ha előkerül). Mérleget meg órát felejtsd el nyugodtan, dokibácsistul. Ha tényleg az lenne, hogy sok a tej és nem tudja rendesen kiüriteni egy-egy szopinál, akkor érdemes olyat csinálni, hogy csak 2-3-4 óránként váltassz mellett, azon időn belül mindig ugyanazt a cicit kapja, igy ki fogja tudni szopizni belőle a sűrűbb hátsó tejet is.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Kriszta
Köszi a tippet, veszek ilyen kenőcsöt. Ugyan most éppen meggyógyult, de attól tartok bármikor kijöhet újra. Már két alkalomal volt.

Bucska
Én is valami ilyesmire gondoltam, de a gyerek szája teljesen normális és a másik cici is. Szerintem ha szájpenész lenne akkor a másik cicire is átterjedne.

Cirmogó
Csak hogy bíztassalak. Nálunk is ez volt. Rövid, sokszor 5-15 perces alvások és ha egyszer felébredt nem tudott visszaaludni. Nekem a kendő nagyon bevált. Abban tudott nézelődni is meg aludni is ha éppen kedve volt. Úgy mindenfélét tudsz csinálni (a gyerek porszivózás közben aludt a legjobbakat) és fogyókúráznod sem kell.
Most 9 hónapos és ugyan egyszer alszik napközben, viszont teljesen egyedül és ált. 2, 2,5 órát. Fogadd el, hogy ilyen és máris könnyebb lesz minden.
horsi
 
 


Szia! Csatlakozom az előttem szólókhoz röviden:
1. a tejed úgy jó, ahogy van.
2. elég, ha hetente méred, amíg rendesen hízik
3. ez a belealszik, aztán fáj a hasa téma nekem is ismerős, meg kell próbálni kicsit felpolcolva lefektetni, akkor könnyebben feljön, aminek fel kell
4. ha nagyon nem alszik, próbálj meg vmi homeopátiás cuccot nézni neki (nekünk egy időben a "viburcol" kúp bejött, de golyócskát is lehet
5. amikor felébred, ha eleget evett szerinted, próbáld nem te fogni, ha érzi a szagodat, egyből szopizni akarnak, legalább is az enyémek. egy türelmes nagyi jobban vissza tudja altatni
6. növessz kötél idegeket, és ha sikerült, kérjük a receptet.
Szilde, Adrienn! Szerintem is érték, ha vki nem tereget ki mindent magából, testi és lelki értelemben egyaránt. De itt nem pucérkodásról van szó, és nem vmi dekadens társadalmi jelenségről, sőt. Ez egy ősi és természetes dolog. az, hogy vki szoptat nyilvános helyen v nem, ízlés dolga, de hogy ozzhon szorongjon ettől, az egy hátráűltató lelki görcs, szerintem!
Ha vki értékén kezeli magát, akkor nem adja el, nem teszi közszemlére, de ahhoz, hogy egy gyerek is el tudja fogadni magát, szeretni tudja magát, ahhoz egy bizonyos mértékű természetes testiség is hozzá tartozik. Én erre gondoltam , amikor a gyerekről kérdeztem, és nem egy szabados szemléletet éltettem. C
claire
 
 


Sziasztok!

Egy közel 10 hónapos fiúcska (és egy 3,5 éves kislány) anyukája vagyok. Nagyon sokat olvasgatom a topikot, amiből sokat tanultam is. Mindeddig nem is volt semmi gondunk a szopizással. A szopizással tul.képpen most sincs, hisz napi 8-...x szopizik, amellett, hogy 3x eszik gyümit ill. főzit, és még másokat is kóstolgat.
A problémám az, hogy mióta kijöttek a fogai a fiamnak, azóta harap. Ami ugye nem kellemes, de még tetézi a dolgot, hogy a bőr fel is repedt emiatt, a mellbimbó tövénél. Az egyik oldalon sikerült begyógyítani, erre, most a másik oldalon harapta ki.Kép És emellett igen erősen is szívja ezt az oldalt pár napja, csoda, hogy még nem sebesedett ki tőle a mellbimbóm.
Nekem úgy tűnik, hogy ugyanúgy szopizik, mint eddig, vagyis ugyanúgy veszi a szájába a mellbimbót. A sebet kezelgetem, de ugye nehezen gyógyul, ha mindig ráharap. Próbálom kivenni a bimbót a szájából, ha érzem hogy harap, de utána ugyanúgy teszi, és szerintem nem direkt, csak nem érzi, hogy harap vele. Fejni nehezen tudok, nem is fejtem, csak az elején rövid ideig, és a fiam még nem is ivott tejcit semmiből. Fagyasztottat próbáltunk korábban cumisüvegből, pohárból, de nem kellett neki. Leszoktatni nem akarnám a szopiról, de ez így nagyon nem jó, sokáig nem bírom, és előbb-utóbb ő is rá fog jönni, hogy ez nem jó nekem.
Van valakinek ötlete, hogy mit tehetnék a harapás ellen?

Köszi Dandy és Martin
dandy
 
 


Tudom Claire,tudom.
Nem is gondoltam ,hogy a szabadosságot hirdetnéd.Teljes mértékig egyetértek,csak azért fogalmaztam ilyen diplomatikusan,("..a gyermeked profitálhatna is belőle,ha ez még az egészséges szinten belül lenne")mert nem akartam Adriennt megbántani,és azt akartam,ő értékelje a saját helyzetét.
Azért biztosan profitálnak a gyerekek a jó erkölcsből,hiszen Adrienn problémája csak néha,bizonyos helyzetben jön elő,szoptatáskor.Mire a gyerekek abba a korba lépnek,hogy az éntudatuk megerősödik(3éves korra),amikor a legtöbb viselkedési mintát tanulják,addigra vszínüKép?Kép Adrienn már nem szoptat.Hacsak.....Kép

Bye:E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


off, bocsi.

Szilde, írni szeretnék neked. Fontos. Kérlekszépen, küldj egy mélt a címemre (profil). Köszi,

Virág
virág78
 
 


Virág!
Vírus miatt nem jött meg a mél.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Dandy, határozottan rá kell szólni, elvenni a cicit minden harapásnál, következetesen. Nem ígérem, hogy beválik, vannak kis csibészek, akik ennek ellenére jókat harapnak a cicibe. A következõk segíthetnek: csak addig szoptatod, míg effektív jön a tej, amikor lassul és már nem szopik a kicsid intenyíven, csak cumizgat, akkor gyorsan leveszed a melledrõl, mert olyankor jöhet a harapás. Ha már kezd harapni, akkor próbáld legyõzni azt a reflex mozdulatot, hogy elveszed a cicit, inkább told be jó mélyen a szájába, akkor nem tudja megharapni a bimbót. És vigyázz, ne kiálts fel, ha fáj, mert megijedhet annyira, hogy többé nem akar szopizni. Kitartás és együttérzésem!
menta
 
 


Szilde,
miután nem is ismerem a címedet, semmiféle mélt nem tudtam írni. Kép

Ezer bocs az offért.
virág78
 
 


Na jó biztos el se ment.Viszont jött vmi. angol blabla vissza,MAILER DAEMON által.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Sziasztok!
Assszeretném kérdezni, hogy tényleg kevés e a tej, ha a Picurka ritkán kakil? A hurkái alapján nem úgy néz ki,mint akinek kevés.???
V
veronika01
 
 


Szia!

Szerintem, ha rendesen fejlődik nem kevés. Vannak babák akik ritkábban kakilnak. Nálunk sajnos a kevés tejcsi volt az oka, mert a kisfiam nem gyarapodott sajna......

Edina

nedinabp
 
 


Veronika01,
Mennyi idős a baba? Csak szopik?
Pár hozzászólással korábban éppen ecseteltem a gyerekem kakilási szokásait Kép. A ritkán kakilás teljesen normális, a babák szervezete jól hasznosítja az anyatejet. Ahogy írtam, nálunk volt, hogy 5 napig is kimaradt. Ha van kb. 5 pisi naponta és szépen gyarapodik, akkor biztos, hogy minden OK.
Anna
tinalila
 
 


Veronika!

Kérdés, hogy milyen idős a Picur. Ha egy-két hetes, max. egy hónapos, akkor általában majdnem minden pelusban van kaka. Ha ennél idősebb és csak anyatejet kap, akkor tág határokon belül bármi normális (napi többtől heti-10naponkénti egyig). Ha nem anyatejes, azt nem tudom, annak nem néztem utána annak idején.
Ha úgy érzed, túl keveset kakál, annak is lehetnek mindenféle emésztési okai, nem csak a kevés kaja. Inkább a pisi a mérvadó szopi-ügyben.

Bóbita
bobita
 
 


Szasztok!
CSak anyatejes./kivéve azt a kamillateát amit kaki végett megpróbáltam belekanalazni./ Védônéni szerint kevés neki azért nem kakil. Most 1 hét után kakilt,de alig volt valami a peluson . Pisi van .3560-al szül most kb 7 kg, 3 hónapos múlt pár napja...

V
veronika01
 
 


Veronika,
Ez a védőnéni ismét egy a nem éppen a hivatásuk magaslatán állók közül Kép! Hogyne lenne elég a tej neki, ha ilyen gyünyörűen hízik, eleget pisil és egyáltalán semmi baj nincs vele. A ritka kakilás ebben a korban kizárólag anyatejes táplálás mellett teljesen normális. Ne hagyd magad befolyásolni, minden rendben Kép.
Anna
tinalila
 
 


Veronika,
az én babóm most 10 hónapos, két hós kora óta többnaponta kakil, az utóbbi hónapokban általában ötnaponta (azért van, hogy belehúz), és csak kb. egy-két hete hajlandó mást is elfogadni az anyatej mellett, szóval nem éhezik, mert szerintem akkor enne (hat hós kora óta kínálom). A barátnőm kisfiánál 9 nap a csúcs. Ha van pisi, pláne ha ilyen szépen hízik a babód (eszméletlenül szépen hízikKép), akkor elég a tejci.Kép Az én dokinénim mindig azt mondta, amikor kérdeztem, hogy a tíz nap szünet is normális lehet az anyatejes babáknál.Kép

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Lányok!
Bocsánat az off miatt.
Tapasztalt valaki elképesztő mértékű hajhullást? A másiknál is hullott, amíg szoptattam, de ez valami horror. Még 1 hónap és megkopaszodom...
A kaki ügyhöz csak annyit, hogy szerintem semmi köze a tej mennyiségéhez, vagy minőségéhez. Az én babám az első hónapban naponta ötször kakilt, aztán jött 3 hónap, amikor 7-8 naponta, de akkor hónaljig Kép Mostanában beálltunk a napi egyre, de most 2 napja semmi... Szóval szerintem emiatt egyáltalán nem kell aggódni.
Üdv Bucska
bucska
 
 


Bucska,
Nekem is eléggé hullik, bár azt hiszem, hogy azért még nem horrorisztikus a helyzet. A fodrászom szerint amíg nő helyette új, addig nem baj ha hullik. Márpedig szerinte nő. Én nem is gondoltam, hogy ez a szoptatással is összefüggésben lehet. De így utólag, valóban a szülés óta van. A nagy gyerekeimet már olyan régen szoptattam, hogy nem emlékszem, akkor volt-e ilyen gondom.
Azt hiszem, nem sokat segítettem, de legalább megpróbáltam Kép.
Anna
tinalila
 
 


Menta!

Köszi a választ, ezzel próbálkozom. (mármint, a nem szabad, és kivenni a szájából)
Egyébként pedig nem cumizáskor harap rá, hanem rögtön az elején amikor bekapja a cicit.
Sokszor fekve cicizünk, és most fejtől lábtól fekszünk egymás mellett, így a fogai nem érnek a sebhez, és nem fáj a szopi.

Dandy
dandy
 
 


Bucska,
nekem borzasztóan hullott, kb. a szülés utáni 3-4. hónaptól pár hónapon át, de közben nőtt újra. Ez úgy nézett ki pár hónapra rá, mintha lenne egy adag állig érő hajam, plusz egy adag, ami csak pár centis, ami főleg a fejem tetején és a homlokomnál látszott. Most ez a pár centis rész már kb.5-6, és teljesen belesimul a többibe.Kép Én úgy tudom, hogy a terhesség alatt kevesebb hullik ki (nekem tényleg így volt), és ez a nem kihullott hullik ki még a többi mellett, ami amúgy is hullana. (Négy hullik egy mondatban.Kép) Javítson ki valaki, ha rosszul tudom!

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Nekem nem hullott (nincs is miből) Hanem tört a hajam, meg a körmöm is az előző szoptatásoknál. Egy nagy dózis "A" vitaminos kúra tette helyre.Lassan most is rám fér.
Amúgy én is úgytudom, mint Zsizsa! C
claire
 
 


Mindenkinek köszi a megnyugtató szavakat, az A vitaminos kúrát megpróbálom, ártani biztos nem fog. Majd beszámolok az eredményekről, esetleg nyitok egy kopasz kismamák topicot Kép
Bucska
bucska
 
 


Sziasztok!

Bocsánat az ide nem illő témáért, de úgy emlékszem van itt valaki, akinek gyógyszerész vagy doki a férje, vagy ő maga.Sajnos régen tudtam itt járni és nem vagyok teljesen képben.
De bárki segítsen aki tud valamit a témáról.
A 9 hós kisfiam sokat volt náthás a télen és még azóta is. Most csináltak egy torok bakteriológiai vizsgálatot, és kiderült, hogy egy STREPTOCOCCUS PNEUMONIAE nevű bacija van, ami pedig csak felnőtt korban kezelhető antibiotikummal, mert amik gyerekeknél használhatók, azokra rezisztens a szemét baci.Ja és ez a bacilus okozhat gyakori felsőléguti betegséget, de tüdőgyulladást, és agyhártyagyulladást is. Szóval kész pánikban vagyok.
Az interneten találtam egy cikket, hogy az USÁ-ban találtak fel egy olyan gyógyszert, ami a baciban benne lévő vírus enzimjével gyorsan kiirtja a gócokat.Ez állítólag spray formában helyileg használható.Sajnos név nem volt a cikkben, és azt sem tudom, hogy hogy nálunk van vagy lesz e ilyen gyógyszer. Egy angol nyelvű honlapra hivatkoztak:www.rockefeller.edu , de angolul sajnos egy szót sem tudok.
Szóval a gyógyszerészünket kérdezem,hogy mit tud erről, a gyógyszerről, és egyáltalán a lehetőségekről.
A gyerekorvos szerint esetleg kórházban alkalmazható gyógyszer van, de az sem a leghatásosabb.
Aki valami használhatót tud kérem segítsen.Az is jó, ha témához értő dokit tudtok.
Köszi

Andana
andana
 
 


sziasztok,
Pár nap után most tudtam elolvasni a hozzászólásokat és mindenkinek köszi a biztatást.
A hordozókendőt ki fogom próbálni és beszámolok.
Abszolút van benne valami, hogy ha más nyugtatja a babát, akkor könnyebben elalszik és nem sír. Tegnapelőtt megérkezett drága anyósom+két húga, persze azonnal benyomultak hozzánk és elkezdtek babázni. A picur az előző napokban elég kimerítően viselkedett, de amíg ők babusgatták, teljes volt a csend. Elvitték babakocsizni, sőt teljesen velük is hagytam, mert nekem most kellett visszamennem 6 hetes kontrollra. Állítólag végig csöndben volt és én nagyon örültem, hogy végre pihent egy kicsit ez a rosszcsont.
Aztán persze lehet, hogy csak az előző napok fáradalmait pihente ki, na meg a gyermek végig kézben volt (bezzeg ha én csinálom, nekem azt mondják, hogy elkényeztetem).
Egyetlen hátránya volt a dolognak: kisfiam feje cigi és nyálszagú volt, amit aztán a hölgyek távozása után azonnal lemostam :-), így már én is újra puszizgathattam a fejét.
Szép napot mindenkinek.
C.
cirmogó
 
 


Bucska!
Ez a hónaljig kakilás ismerős.A baba 2-3 hónapos korában volt.Azt hittem a pelussal van a gond:minőség,nem jól adtam rá.Most villant be,hogy tényleg ritkábban kakilt,de akkor kitett magáért!KépVolt mit mosni...
Hogy én erre,hogy nem jöttem rá!?Köszi.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Tudjátok mi állítja meg legjobban a hajhullást?

A padló.KépKép
Üdv.:E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Szilde!
Kép
Bucska
bucska
 
 


Sziasztok!

Szeretném azok segítségét kérni (ha lehet e-mailben: andimama kukac index pont hu címre), akiknél az alábbiak előfordultak.
Lányomat sokáig sikerült szoptatnom, nem is volt semmi gond a tejcsivel, igaz el kellett a végén gyógyszeresen apasztani. Fiam idén áprilisban született, és most a 3. hónapban már nagyon keveset hízik/ott, 17 dekát 3 hét alatt. Az elején nagyon gyorsan beindult a tejem (2. napon) és nagyon ügyesen szopizott is, sikerült fejnem is, és még néhány litert le is tudtam adni. Azután jött egy egyhetes hasmenés és azóta egyszerűen nem akar helyreállni a tejem. Persze ebbe még belejátszik az is, hogy egyre jobban ki vagyok borulva, mert a lányom is egy izgága, állandó foglalkozást igénylő gyermek, én sem vagyok az a kimondottan nyugodt ember, úgyhogy ezek miatt vszleg még kevesebb a tejem, és mostmár a dokinéni is ránk pirított. Ráadásul a párom is azt támogatja, hogy akkor inkább adjunk neki tápszert. Napirendünk sincs, mert szegény anyuka állandóan azt hiszi hogy éhes a gyerek és persze, hogy az, mert fagyitejet még simán lenyomja. Szerintetek hogyan lehetne ilyen körülmények között visszaállítani egy kicsit még a tejcsit. (Sajnos lélekben is elég nehéz feldolgoznom ezt, pláne, hogy a lányommal minden flottul ment, de ugye ezt megint nem érti meg senki a családból. Anyukám is állandóan azzal jön, hogy miért akarok annyira szoptatni, ő sem tudott. Persze különben aranyos, meg segít amiben tud.) Állandóan úgy érzem, hogy üres a mellem és most pár napja van mérlegem is, és hát még reggel úgy ahogy 100-150 milit szopizik, hol egy hol két mellből, de du-ra már csak max. 60 van. Azt sem tudom, hogy mi a helyes, egy mellből vagy két mellből, hol ezt-hol azt lehet hallani. Amikor két mellből szoptattam akkor következőre mindig úgy éreztem, hogy még kevesebb van. Mióta mérem, hogy mennyit szopik, azóta egyre kevesebb van, lassan félre is fogom emiatt tenni a mérleget és csak hetente 1x méretem meg, hogy hízott-e egyáltalán.
Lehet, hogy egy kicsit hosszú és kusza lett a dolog, de ez is azt mutatja, hogy milyen káosz van a fejemben. Beszéltem a Szoptatási ambulanciával is, szerintük még éppen ok a fiam súlya, de én gyanítom, hogy a mostanában történt sok idegeskedés nem segített a tejnek. :-( Most sajnos nyaralni megyünk péntektől, úgyhogy valószínűleg csak utána tudok érdemben belefogni a dolgokba, de addig is próbálkozunk, csak olyan bizonytalan vagyok és talán túl hamar feladok dolgokat.

Ja és tudok egy könyvet ajánlani mindenkinek - nem csak szoptatás van benne, hanem sok más hasznos dolog, altatás pl.: Tracy Hogg: A suttogó titkai. Ha esetleg már íta valaki, akkor elnézést.

Előre is köszönöm a segítségeket.

Andimama
andimama
 
 


Andimama,
sajna nem vagyok hozzáértő, nálam ilyen nem volt, de a gyakori és kétcicis szopi (minden egyes alkalommal minél hosszabb ideig legyen mindkét mellen, és ha nem akar hosszan szopizni, akkor ide-oda rakosgatni egyik ciciről a másikra, akár többször is, mert szopi közben is termelődik, sőt akkor még jobban, mint két szopás között)mindenképpen szaporítja a tejet. Talán azért érzed úgy, hogy a következőre kevesebb van, mert nem telik föl feszülősre, de az nem gond, mert az első, hígabb, szomjoltóbb elős tej termelődik két szopás között főleg, de a hátsó tejtől, ami főleg szopás közben termelődik, jobban lehet hízni. És bele tudsz fogni, ha nyaraltok, mert a legjobb a gyakori szopin kívül a sok-sok ivás és a pihenés, alávs sokat, ha lehet, együtt a kölökkel, akár napközben is, és ha csak megnyikkan, igenis kapjon cicit (már ha elfogadja), ettől szaporodik a tejecske! Kicsit összevissza vagyok, de nagyon gyorsan igyekszem valami biztatót mondani. A csak heti mérlegelés jó ötlet, az egyes szopások mérése nem is igazán informatív. Nem írtad, hogy hányszor (kb), milyen időközönként szopizik a fiatalúr, egy-egy alkalommal mennyi időt tölt cicin, mennyit tudsz pihenni, mennyit iszol, éjszaka kér-e cicit a gyerkőc, ezek mind fontosak.
Ja és jó lenne homeós bogyót beszerezni, ha nyitott vagy rá, Urtica Urens CH 5 (NEM 15, mert az apaszt!!!), sok patikában kapható. Ja és nekem nagyon tejszaporítónak bizonyult a birsalmalé (bármilyen, birsalmát tartalmazó ivólé megteszi, pl. én TopJoyt ittam, de itt írtak a lányok Sióról is). De leginkább a gyakori szopi, nálam éppen az volt, hogy a kölkec tavaly a nagy nyári melegben áttért a nagyon gyakori szopásra, és nekem ettől annyi tejem lett (pedig nem indult soknak), hogy folyton becsomósodtam.
Most ennyi jut eszembe, de biztosan hamar jár erre valaki olyan is, aki nálam jobban ért hozzá. Nagyon fontos, hogy ne görcsölj és ne add fel. Esetleg ha nagyon bizonytalan vagy, érdemes felkeresni egy szoptatási tanácsadót. Ja, és a legfontosabb: amíg pisi-kaki van elég, addig nagy baj nincs, mert ugye csak az tud kijönni, ami be is ment Kép

Kitartás,
üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Bogyót eszem, Fitolacot napi 1 litert iszok. Birsalmalevet ki fogom próbálni.
Annyi még, hogy sokszor elalszik még szopizás közben, mert mint olvastam túl sok oxitocin szabadul fel nálam, egy szopi alatt többször is érzem, hogy megindul a tejem. Olyankor szív ezerrel, de amint csökken a tejkiáramlás, úgy lanyhul a szopizási kedv is. Sokszor fél-1 órát is cicizik egyik mellemen is meg másikon is. Napközben van hogy 3-5 órát is alszik, azzal a kis tejcsivel amit kapott előtte.
Amikor pici volt, 3 hetes koráig napi6-7x szopizott, 3-4 óránként kért enni és volt hogy 8-5-ig is aludt éjszaka, csak a hasmenésem felborította a rendet, igaz azóta is fordult már ez elő párszor. Napi 8-10 szer igyekszem megszoptatni, viszont egy izgága nővér mellett, az amúgy is ideges/türelmetlenebb természetemmel elég nehéz pihenni. Igyekszem azért, de már így is szalad a lakás, hiába kértem e párom együttműködését, tudom, hogy pár nap múlva nekem kell mindent megcsinálnom, csak már nagyobbak lesznek a halmok. Nyaralásra sajnos muszály kimosni, vasalni, pakolni. Éjszaka mostmár 2x is eszik, általában fél-1 órát. Pisi-kaki van, és szép aranysárga, igaz változó hogy milyen sok kaki van 1-1 napon.
Andimama
andimama
 
 


Andimama!
Nem nagyon értek hozzá, csak amit saját tapasztalatból tudok.
Ha 3-5 órát alszik esetenként napközben, akkor nem lehet éhes. A hízás egy teljesen szubjektív dolog, nekem a második gyerkőc 400 gr-nál többet egy hónapban sem hízott. Tekintve, hogy 2,5 kilóval született, most hogy 5 hónapos még mindig csak 4500 gr. Más gyerekek ilyenkor már 6-7, sőt még több kilósak. Mégsem parázok, etetem, ha éhes, és nem foglalkozom sem a doki nénivel, sem másokkal. Eszem ágában sincs tápszerezni. Szoptasd meg, ahányszor csak kér, attól be szokott indulni a tejci. A birsalmát én is kipróbáltam, itt olvastam a neten, és nekem is bejött. És főleg: nyugi!!!!!
Üdv Bucska
bucska
 
 


Bucska, köszönöm Neked is.
A baj csak az, hogy olyan tanácstalan vagyok. Szoptassam 3 óránként két mellből, vagy másfél óránként, mert a reggeleket kivéve, nem elég neki az egy cici (reggel 130-150-et tud enni egyből), délutánra ez már kettőben sincs meg. Viszont van, hogy két cici után is nyűglődik még, hogy kér enni (fordul oldalra szopja a kezét és nyüszít - emiatt ma reggel már hasra is fordult. :-) Ha másfél óránként adok neki 2 cicit, akkor vajon lesz elég következő alkalommal? Általában fél órát min. eltölt egy cicin, de én is érzem, hogy ebből nem eszik végig, és többször is beindul a tejem ennyi idő alatt, de nem folyik végig. Na mindegy, próbálkozunk egyenlőre és kapja a még pár zacsi fagyitejet ha nagyon nem elég már neki.
Andimama
andimama
 
 


Andimama! Ha a két mell után még hajlandó szopizni, nyugodtan vissza lehet tenni az első mellre. Akár 3x is visszakerülhet egy cicire, ha hajlandó szopizni. 3 hós kor körül nagyon sok babának visszaesik a gyarapodása, a fene tudja miért. Végül is elkezdődnek az oltások, általában ilyenkor kezdenek éberebbek-mozgékonyabbak lenni, az idegrendszer fejlődésének is fordulópontja van, a fogcsírák is megindulnak. (Persze esetleg fogat még hónapokig nem látni, csak tengernyi nyálatKép)
A fagyitejet én megpróbálnám hanyagolni, és minél gyakrabban cicire rakni. Ha van hordozókendőd, abban magadarakötve még a nagyobbal is el tudsz játszani közben.
A legnehezebb dolog szembeszállni a nem támogató rokonsággal, eü. személyzettel. Esetleg mutasd meg a rokonoknak ezt a topikot. Az orvossal talán meg lehet próbálni alkudozni: te nagyon nem szeretnél tápszert, amíg hízik a babád bármilyen kicsit is, várjon. Ha pisil-kakil, biztos eleget eszik!!! (Ez a kontinuitási törvény: csak az tud kijönni, ami bement!KépKépKép)
Sok-sok kitartást! KépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKép

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Szia Borcsa!
Bocs a belebeszélésért,a legnehezebb dolga az embernek a mamikkal van!KépAz én kisfiam most 5hós 6,67 kg és már összeveszés szinten nyúznak,hogy adjak már neki valami mást is gyümit vagy akár mit,mert szerintük sovi a gyerek,az utóbbi időben nem fejlődik.Különben állandóan ülni,vagy állni akar fekvésből már nem sok hiányzik,hogy hasizomból felüljön.Az a bajunk,hogy nagyon bukós ezért kapta a Nutriton nevű "ragasztót",szerintük ha már mást is enne az nem kellene és nem jönne ki a tejcsi.Ebben én kételkedem,attól is félek,ha el kezd enni elmegy a tejcsi is mert mostanában csak a gyakori szopi tudja szinten tartani!
Kicsit én is kezdek nyügi lenni a helyzettől és szegény picimre haragszom amikor bukik egy nagyot,néha még ragacs mellett is és beszólnak a nagyik!Szerintem az,hogy állandóan emelgeti a buksist csak ront a helyzeten mert a hasprés is nyomja a tejcsit kifelé!A kéz vagy bármi rágása nálunk is megvan,de reménykedem,hogy már inkább a fogacskától?!

Bibir
bibir
 
 


Sziasztok!

Pont most olvastam az LLL honlapját, ami megint adott egy kis biztatást, megpróbálom most annyiszor szoptatni, ahányszor kéri, akár váltott mellből is, csak arra ügyelek, hogy azért elég hosszú ideig szopizzon, mert ugye akkor termelődik a "hizlaló tej".
Igen, nálunk is visszaesett a gyarapodás, (látom, hogy nem írtam korábban, de 3750-nel született, és 3680-nal hoztam haza, most július 1-jén volt 5360 g.) Azt mondták a szoptatási ambulancián, hogy ez összességében nem is rossz, és a hossza is 56 cm-ről 63-63 cm-re nőtt mostanra. (Lányom előbb inkább hízott utána nyúlt, úgy látszik Kristófnál ez fordítva van, igaz Kinga majd 1 kg-mal kevesebbről indult.) Nagyon sokat vigyorog, mondhatom, hogy nyugodt baba (mióta megvettem és elolvastam a Suttogó titkai c. könyvet, azóta kezdem megérteni a jelzéseit is és látszik, hogy könnyebben megnyugszik, hogyha eltalálom mi baja van) pláne a testvéréhez képest. Már nyúlkál a tornáztatón levő dolgokért, megfogja, nézegeti és bal oldalára stabilan elfordul.

Bibir, igazad van, anyukám is folyton azzal jön, hogy hol vannak a hurkái, olyan sovány szegényke, stb. meg hogy Kinga is milyen vékony, látszik, hogy Őt is "éheztettem" anno. Én meg szó nélkül lenyelem és hagyom hagy mondja, nem akarok emiatt összeveszni vele. Meg hogy miért akarok én annyira szoptatni, mikor a tápit is tök könnyen el lehet készíteni, meg feles tej és társai.... , meg a másik kismamának a házban még nincs 2 hónapos a babája és már neki is alig van teje...Na ilyenkor szoktam szólni, hogy most fejezzük be, mielőtt összeveszünk.

Bibir, bukás ügyben szeretnélek megnyugtatni, NYUGI, ismerem a dolgot, lányom olyan mohón evett, hogy két evés között folyamatosan jött ki belőle a kaja, nekünk még sűrítő mellett is, amit viszont nehezebb kimosni, úgyhogy hanyagoltam is. Én is teljesen magam alatt voltam, hogy mi lesz, meg nincs-e baja (megjegyzem úgy hízott mint egy kismalac ezek mellett). De hidd el, el fog múlni (én sem hittem el amíg nem láttam), a darabos kajáktól (pépeket még viszont fogsz látni), nálunk 1 éves korára múlt el 100%-osan, kb. 8-10 hós korában már ritkább volt, de készülj fel, hogy a spenótos, gyümis cuccokat nehezebb lesz kimosni, mint a tejet.

Ja, és Kristóf folyamatosan gyömöszöli a kezét a szájába. Ez nem azt jelenti, hogy éhes? MEg fordul oldalra is hozzá.
andimama
 
 


Hát igen, a jószándékú és erőszakos nagyikkal rém nehéz - főleg, ha az ember össze se akar velük veszni.
Szerintem muszáj határozottnak lenni. Az a legjobb, ha találsz valakit (ideális esetben Apát), aki maximálisan támogat. Ez erőt ad ahhoz, hogy szembeszálj a világgal.
A felestejet ajánlgató nagyiktól meg lehet kérdezni, hogy ugye jót akarnak az unokájuknak. Igent fognak mondani. És akkor megmondhatod, hogy te is, a legjobbat, és szilárd meggyőződésed, hogy az az anyatej. Ilyenkor következik az "Igen, édes gyerekem, de..." Akkor kell nagyon komolyan, határozottan azt mondani, hogy nincs de. És utána félbeszakítani az összes tápi, tej, mifene ajánlgatást: Anya/Mama, tudom, mit csinálok.

(Nálunk az a fő műsorszám most, hogy mikor akarom elválasztani Lucát (25 hós)És sokkolólag azt szoktam felelni, hogy NEM akarom elválasztani, majd ha nem kell neki a cici, elválasztja magát. Az a tapasztalatom, hogy kategórikus kijelentésekkel kevésbé vitatkoznak a negyszülők is.)

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Andimama! A kéz szájbagyömöszölés nem csak az éhség jele lehet. Kristóf felfedezi a világot, és ez egy roppant érdekes objektum, amit alaposan meg kell figyelni.
(Elég OFF: milyen érdekes élmény ez egy babának, egyszerre érzékeli az ínyével a kezét és a kezével az ínyét - nem csoda, ha nem tud betelni vele.)

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Andimama,
Ha a kisfiad nyugodt, mosolygós baba és pisil-kakil eleget, akkor biztos, hogy minden rendben van. Az én kislányom (most 5 és fél hónapos) is leállt a gyarapodással 3 hónapos kora körül, nekünk olyan 3 hetünk is volt, amikor csak 80 grammot hízott összesen. (Nálunk voltak mindenféle szopigondok is, azokat most nem részletezem, itt is többször kaptam tanácsot velük kapcsolatban. Egyébként nem hiszem, hogy a gyarapodás leállása összefüggésben lett volna velük.) De most már több mint egy hónapja minden rendben van, ismét hízik 10-20 dkg között hetente.
A szoptatási tanácsokat tekintve én is csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz: igény szerint szoptass, annyiszor és annyi ideig, amíg a baba akarja. Ha kell, a második mell után térj vissza újra az elsőre. A mérleget mindenképpen felejtsd el! Az én lányommal szerintem most is előfordul, hogy nem eszik 100 g-ot sem, de már nem stresszelem magam azzal, hogy ezt számszerűsítem is. (Csak onnan gondolom, hogy eleinte mindig megpróbáltam megtippelni, hogy mennyit ehetett a szopi idejéből és intenzitásából és a végére elég jól eltaláltam.)
Szerintem ne adj neki fagyasztott tejet pótlásképpen. De ha már jártál szoptatási ambulancián, akkor gondolom ezt mind elmondták ott Neked.
A legfontosabb a NYUGALOM. Szerintem Nálad ez lehet az egyetlen gond, az idegeskedés. Amit meg tudok érteni, mert én is ilyen vagyok. Ennek a kezelésében sokat tud egy megértő társ segíteni. Mutasd meg a párodnak ezt az oldalt és mondd el neki, hogy a gyerek érdeke mindenképpen az, hogy még hónapokig csak anyatejet kapjon. És segítsen ebben Neked Kép. Szerintem az utazás biztosan jót fog tenni, legalábbis nálam mindig csodákat tett. (Néhány hete írtam erről Bibirnek is). Főleg, ha meg tudnád beszélni a pároddal, hogy a nyaralás alatt minél inkább tehermentesítsen a nagyobb gyerekkel való foglalkozásban. De már az is sokat fog segíteni, hogy nem lesz mérleg és nagymama. És egyáltalán, hogy kiesel egy kicsit a napi rutinból, más gondolatok lesznek a fejedben, nemcsak az, hogy mennyit evett a baba Kép.
Nekem egyébként a gyerekorvosommal nagyon nagy szerencsém van, abszolút szorgalmazza a kizárólagos szoptatást hathónapos korig.
A nagymamáknak meg soha nem beszélek a szopi gondokról. Ha szóba jön, mindig csak annyit mondok, hogy minden rendben, szépen szopik, szépen gyarapszik és elég a tej. Persze mi nem lakunk együtt Kép. Viszont szegény páromon vezetem le azután az összes feszültséget, ami azért persze van (illetve szerencsére egyre inkább csak volt) bennem a problémák idején. De ő egyelőre jól bírja Kép. Egyébként az ő tanácsára regisztráltam itt a Babaneten is Kép.
Az, hogy a kezét a szájába gyömöszöli a fiad nem az éhség jele, hanem teljes gőzzel ismerkedik vele Kép.
Bocs, hogy ilyen hosszú lettem, remélem azért valami használhatót is találsz az irományomban.

U.i.: Az én középső, 8 éves gyerekem is Kristóf. Ő 14 hónapig szopott, abból 8 hónapig kizárólagosan. Hidd el a Kristófok már csak ilyenek Kép!

Bibir,
Nektek végül sikerült elutazni? Szerintem Te is tarts ki még a családdal szemben legalább egy hónapig Kép!

Üdv!
Anna
tinalila
 
 


Anadimama,
Elég hosszan fogalmaztam az előző hozzászólásomat, így nem vettem észre, hogy kéz ügyben közben már megkaptad a választ Kép. Anna
tinalila
 
 


Sziasztok!

Ha tud valaki tanácsoljon valamit, mit tegyek?: 4 és fél hónapos kislányom kb. egy hete nem akar szopni. Rá sem fordul a mellre, ha nagynehezen beleerőltetem,vagy kiköpi és sír, vagy ha álmos akkor esetleg pár kortyot szopik, de aztán köpi kifelé. Közben pedig feszít, hidal,elfordítja a fejét. Nem jön a foga, nem kapott eddig még mást a szopin kívül. Hallottam már szopási sztrájkról,de hogy szoktassam vissza a szopira. Azt már észrevettem eddig is,hogy nem ájul úgy bele a szopiba,mint icipicinek, minden nesz elvonja a figyelmét, érdeklia külvilág. De azért enni csak kellene.
Már kétségbeesésemben cumiból is próbáltam a lefejt tejet,de azt is kitolja.
Tul.képpen a napközbeni pár belecsempészett kortyon kívül igazán éjjel eszik. Ha megébred,hogy éhes,nagyon jól szopik,3-4-szer is egy éjjel. Mert ugye akkor nem éber. Pedig már átaludta az éjszakát. Most meg minden étkezést éjjelre tesz át.
Van valakinek valami ötlete,mivel vehetném rá a rendes napközbeni evésre?
Ő már a 3. kislányom,a másik kettővel semmi ilyen nem volt, úgy hogy értetlenül állok a dolog előtt.

Köszi:

Kitty
kitty123
 
 


Borsts, ezt énis megtaláltam, de ha közben már sirdogál, akkor már éhes szerintem. Elválasztás ügyben meg, szerintem is az a legjobb ahogy Te gondolod, nekem muszály volt a lányomat elválasztani 14 hónaposan, mert már nagyon vékony (46 kg) és vitaminügyileg szegény voltam és terveztük a második babát. Úgyhogy muszály volt feltöltődnöm.
Andimama

NA jó, ma egész pozitív eddig a dolog, visszatettem a fagyitejet is a fagyasztóba és elhatároztam, hogy ott is marad még egy ideig. :-)

Tinalila, jól látod a dolgot, az idegeskedés a legnagyobb bajom, néha kiborulok, máskor meg tök jól birom, csak elég ingatag vagyok. Szülőkkel szerencsére mi sem lakunk együtt (100 km, anyósomék 240), de mostanában elég sokat voltunk náluk (mert kórházban is voltam a hasmenés miatt, akkor velük volt Kristóf és persze cumiból kapta a fagyitejet, amikor nem tudták behozni etetni), meg Kinga már nem jár bölcsibe és így elég nehéz kettőjükkel, de az elkövetkezendő két hét talán a völgyből a dombra indulás lesz. :-)
Dokinénivel nincs semmi gond, azt mondta, hogy ha nincs fagyitej, csak akkor pótoljak, meg jött a számokkal, hogy egy gyereknek mennyit kell enni. De ha hízni fog Kristóf megint, akkor megmondom neki, hogy de nincs ám tápszer. :-) Kingánál is azt volt, hogy mondta, hogy mit ehet már, én pedig bólogattam, hogy jó és mindent eltoltam 1-2 hónappal, ahogy jónak láttam.
andimama
 
 


Kitty,
Egészen hasonló korúak a gyerekeink Kép! (Az enyémek: 1993. október, 1996. január és 2004. január.) És az is közös bennünk, hogy a szopisztrájkkal én is csak a harmadik babánál ismerkedtem meg. Csak nálam hamarabb jött, már kb. hathetes kortól előfordult és négyhónapos koráig rendszeresen ismétlődött. Időnként volt egy-egy hét, amikor alig akart enni. Az első időkben ezt éjszaka sem pótolta. Hatehetes korára átaludta az éjszakát, de ez a kellemes állapot csak háromhónapos koráig tartott. Akkor jött egy komolyabb sztrájk, ami Hozzátok hasonlóan oda vezetett, hogy visszaszokott az éjszakai evésre és gyakorlatilag csak éjjel evett.
Igaziból tanácsot nem tudok adni, csak annyit, hogy sok türelem kell hozzá, valahogy át kell vészelni ezt az időszakot. Végül is éhen nem fog halni, ha éjszaka eszik. Mi most ott tartunk, hogy már egy hónapja nem sztrájkolt nappal, de biztos vagyok benne, hogy a legnagyobb mennyiségeket most is éjszaka eszi. De legalább most már "csak" kétszer kel fel enni.
Ha pisil-kakil eleget, nyugodt, jókedvű és a súlya is gyarapszik, akkor szerintem nincs baj, túl kell élni ezt a sztrájkos időszakot. (Bár tudom, hogy nem könnyű, én mindig tiszta idegbeteg voltam.)
Anna
tinalila
 
 


Andimama! Ha úgy látod éhes, akkor bátran tedd cicire - tulajdonképp, ahogy olvaslak, Kristóf csuda okosKépKép, és hajlandó hosszan dolgozni azért, hogy többször is beindítsa a tejet! Sokkal nehezebb azokkal a babákkal, akiknek nincs türelmük hosszasan szopizni.
Nyaraljatok jót!

Kitty! Kitartás - az nagyon jó jel, ha éjjel elfogadja a szopit. Nem tudom mennyire megoldható, amennyit lehet, próbáljatok együtt pucoskodni, anélkül, hogy konkrétan kínálnád.
http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/cgi-bin/show.cgi?tpc=7486&post=99573#POST99573 innentől olvashatod egy sikeres sztrájktörés történetét.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?