Rilla,
de jó, hogy minden OK veletek! Azt álmodtam, hogy megszültél.
Bár nem volt semmi baj, minden rendben volt, de azért még egy kicsit korai... A munkahelyedről mentél be a kórházba, én meg nagyon sajnáltalak, hogy egyáltalán nem volt időd "rápihenni" a babára...
Margit,
ha látóterenkénkt 4-5 van, az nem vészes, általában 10 felett mondják azt, hogy gennyes a vizelet. De nem tudom pontosan, hogy terheseknél ezt hogyan minősítik. Szóval lehet, hogy az orvosod mást fog mondani, de nagyon nagy baj biztos, hogy nincs.
Angelita,
nemcsak Rh- kismamáknál nézik az ellenanyagot, hanem mindenkinél. Mert nemcsak az anti D-t (Rh rendszer) nézik, mint ahogy azt le is írtam..
Linacska,
annak, hogy Cc vagy, szerencsére tényleg nincs semmi jelentősége. Akkor szokott baj lenni, ha az ember az egyik fajta vércsoportra teljesen negatív (pl. Rh esetében ez dd-t jelent, de van ugye a C és még egy csomó másik rendszer is), ÉS kapott valaha olyan vért, amiben mégis volt egy antigén az adott vércsoporta (vérkapásnak számít a szülés és az abortusz is). NA ekkor az illető elkezdi termelni az ellen az ellenanyagot (mert normálisan nem termelünk azok ellen, amik bennünk nincsenek, mert soha nem is találkoztunk velük - az egyetlen kivétel az ABO rendszer, mert ott eleve mindenkiben van ellenanyag, pl. az A vércsoportúban a B ellen.) És ha már termelsz valami ellen, akkor ha pl. kapsz egy olyan vért műtétnél, amiben van olyan, akkor lebontod a kapott vért. Ha meg a babában van olyan, ami ellen te termelsz (mert az apjától örökölte), akkor meg átadhatod a méhlepényen keresztül a termelt ellenanyagot, és lebontod a baba vérét. Ez attól is függ, hogy milyen méretű az ellenanyag. Pl. Az ABO rendszer ellenanyagai nem mennek át a méhlepényen, azért nincs abból baj a terhesség során, ha eltérünk a babánktól. Az Rh rendszer ellenanyagai viszont átmennek, ezért ha egy negatív nő egyszer már érzékennyé vált (pl. szület egy pozitív babát, és ott találkozott a vérük), akkor ő már termel ilyet, és a következő pozitív babát már a terhesség alatt károsíthatja. Ezt persze többféle módon ki lehet védeni - pl. úgy, hogy már az első szülésnél, még mielőtt érzékennyé válna az anya, gyorsan beadnak neki ellenanyagot, ami lefedi, maszkírozza a baba antigénjeit, és a nő nem is találkozik velük, így nem kezd el ellenanyagot termelni. Ha ezt megcsinálják minden szülésnél/abortsuznál, akkor a köv. bébi biztonságban van. Ha nem csinálják meg, és az anya elkezdte termelni az ellenanyagot, akkor a következő bébi, ha szintén pozitív, kell folyton kapjon vért a köldökzsinóron keresztül, ahogy írtad is, mert az anya folyton lebontja.
Nem tudom, mennyire volt érthető, amiket írtam.
Bérlő: hát még nekünk sincs egy darab árva jelentkezőnk sem... Ráadásul én nem nagyon szeretném diákoknak kiadni (ezért a szeptemberre sem bazírozhatok különösebben), mert a saját bútorainnkat hagytuk benne, és nagyon szeretem őket - nem akarom, hogy lelakják, meg nem is úgy van berendezve: inkább egy párnak lenne ideális...
CTG: én sem tudom, ki írta, de szerintem úgy értette, hogy a 40. hét után 2
darab hetente...
Madaran,
és lehet már valamit tudni az apukád eredményeiről?
Noki,
örülök, hogy jobban vagy - ha fagyit bírtál enni, akkor ezek szerint már teljesen elmúlt a hányós-hasmenős mizéria.. Csini vagy! Akkor ma meg holnap csak óvatosan, ha szombatig ki akarod húzni...
Tünde,
szerintem is lehetett attól nyákdugó, hogy azóta semmi. Sőt! Mi is lenne azóta?? Bár ehhez én sem értek valami nagyon....