Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Bibir!
Akkor nem valószínű, hogy a kevés "bemenet" lenne a ludas!
Mióta fogyókúrázol? Nem kezdtél el szedni valami vitamint, táplálékkiegészítőt, ilyesmit?

Bucska!
Ha a kimenetből úgy látszik, hogy ment is be elég tejcsi, akkor tényleg el kell fogadnod, hogy a te babád ilyen vékony testalkatú. Hogy fog ennek még örülni 15 év múlva!Kép Tudod, az átlagsúlyok úgy jönnek ki, hogy vannak átlagon felüli babák, de akkor kell lenni átlagon aluliaknak is! Ha pisil-kakil eleget (4naponta az normális ebben a korban), elégedett, fejlődik, akkor neki ez a hízás a normális.

Pele
pelcsi
 
 


Pele!
Köszi a megnyugtató szavakat, valami ilyesmit éreztem magam is. A másik kislányom 2,5 kilóval született, mindig kevesebb súlyú volt a kortársainál, most 4 éves és olyan alakja van, mint egy kis balettosnak, de makkegészséges. Soha nem kapott még antibiotikumot és nem tudja, mi az injekció. Szóval valószínű nálunk ez valami családi örökség lehet, én inkább csak azért aggódtam, mert mostanában gyakran találkozni 9 kilós féléves gyerekekkel, az ugye pont kétszer akkora mint az enyém... Mikor sétálunk és megkérdezik, milyen picike, ugye koraszülött volt, mindig olyan hülyén érzem magam.
Még egyszer köszi a vigasztalást.
Bucska
bucska
 
 


Sziasztok!

Amcsi!
Igen Neked is írtam. Az egyévesed a zsengét kifogásolta?
A pisiből akkor tudsz következtetni a szopira, ha máshonnan nem jut folyadékhoz, vagy annak mennyiségét ismered. Az első fiunk egyévesen javában ébredt, arra, hogy éhes. Lelkesen elfogadta a vizet is, azonban 10 perc múlva arra ébredt, hogy éhes. Ez így ment sokáig. Bezzeg cicizés után aludt 3 órát. Ráadásul ő egy cumis darab volt aki a cicit csak kajaszerző helynek tartotta.

Sovány, nem hízó babák anyái. Ha a ded nincs kiszáradva (pisis, kakis pelusok száma és ránézés (kutacsra erősebben Kép ), valamint annyit eszik, amennyit akar, akkor nincs mit tenni. Lehet próbálkozni azzal, hogy minél több zsírdús hátsó tejet igyon, akkor lehet, hogy gyarapodni is fog jobban, de ha kisimulsz és visszatérsz a normál verzióra, akkor bőven lehet, hogy megáll a gyarapodásban, egészen addig, amíg el nem éri a kora a nagyobb súlyhoz kapcsolt genetikai életkort. Szóval ott vagyunk, ahol a part szakad. Egyetlen módszer az elfogadás és az aggodalmaskodás elrelaxálása. Például ne mérd gyakrabban, mint havonta. Akkor is csak arra figyelj, hogy az élettani minimumot meghízta-e. Dedem nem volt hajlandó tejen kívül kb semmit enni, ami nem volt darabos. A daraboshoz nem volt foga. Kicsire tépkedtük a kaját lenyelte, majd átesett rajta és ha gusztusunk lett volna hozzá, akkor ismét tálalhattuk volna, annyira nem esett kár benne. Megoldás: négy hónapon keresztül nem jártunk mérleg közelében. Ránéztünk: vigyorgott és felmászott mindenhová. Nem látszott betegnek.

A megjegyzések meg jól leperegtek rólam, magabiztosságomat látva egyre kevesebb érkezett.

No csá!

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 

 
 

Szia Pele!
Egy dologra megérkezett a válasz,valószínű azért is sírhatott a picur a cicin mert megjött a menszeszem.Egyből azt mondták az okosok,hogy ha megjött akkor valószínű kevés a tejem hiába csak szopizik a baba,különben nem jött volna meg.A kérdésem szerinted így van e?KépMost ördögi kör áll fenn, azért jött meg mert kevés a tejcsi,vagy azért kevés mert amúgy is megjött volna és más íze van azért balhézott a gyerkőc a cicin?Egyből megijedtem (most este már nem is kellett neki csak miután a fagyasztóból elővarázsoltam egyet azt bepapizta,elalváshoz már jó volt a cici)fejni próbáltam,próbálok,de még az 5g-ot sem éri el!Bár nem fejtem már 1hónapja.A heti mérésnél egyébként kevesebbet mértem mint a múlt héten totál csőd.Én még húznám az időt kicsit,hátha jövő hétre javul a helyzet,mert a mi doki nénik nagyon "tápos" fajta,nem is merem mondani neki a fogyást.
Kriszi nagyon csodállak,hogy bírtad a lánykáddal!!!Ez a hízási mizéria sírba visz!
Bibir
bibir
 
 


Sziasztok!Ha szoptatok használhatok-e anticell. krémet.Nem megy-e vmi olyan anyag a tejcsibe ami a babusnak rossz,pl. allergizál stb.(oriflame),v. nekem nem árt-e?Úgy értem,a szervezetem,gondolom nem véletlenül tartalékolja a zsírt,kell a szopihoz,mert az sok energiát kivesz a szervezetből?.Mit gondoltok?Lehet,hogy egy kicsit,off,de itt nagy a forgalom.A gyors válasz reményében.
Köszi.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Hahó,
Bibir,
nem-nem, az biztos, hogy egészen másképpen van! Nem vagyok szakértő, ezért fogadd fenntartással, amit írok, de igyekszem nem írni hülyeségeket és óvatosan fogalmazni Kép
Szóval a menzesz megjövetele egy picit függ attól, hogy milyen gyakran szopizik a gyerkőc, és emellett alkati kérdés is, van, akinek sok szopi mellett is előbb megjön, mint másnak kevesebb mellett. L. barátnémnek fiacskája nyolc hetes kora óta megvan, a kölkec holnap lesz féléves, most kezdenek csak más kaját kóstolgatni, eddig csak szopi. Jó nagy baba, jó nagyokat hízott mindig, elégedett, nyugodt stb. Nekem a hízási mizériás lányom Kép már egyéves bőven elmúlt, amikor először megjött, és azóta is hol jön, hol nem. A tejecske az első menszis napokban (kb. 2-3 napig, ill. előtte közvetlenül) tényleg lehet egy kicsit kevesebb, de ha a szopi változatlan vagy gyakoribb ilyenkor, akkor hamar vissza is jön az eredeti mennyiség. Azt is mondják, hogy menszi előtt közvetlenül (már ha ki tudja számítani az ember) ha kevesebb sós kaját, kevesebb sót eszik az ember, és többet iszik, akkor ez az átmeneti csökkenés is megelőzhető lehet. Mondjuk én nem tudom, mert Cicó ilyenkor mindig úgy ráerősített, egész nap cicin akart lógni, hogy utána mindig több lett, mint kellett volna. És itt elérkeztünk ahhoz, hogy ezt az egészet hogy viseli a baba. Merthogy a tejecske lehet kevesebb, illetve az íze is változik egy kicsit. Vannak babák, akik az előbbire, vannak, akik az utóbbira érzékenyebbek (és van, aki a füle botját sem mozgatja az ilyen változásokra). Akinek nem tetszik az új íz, az ilyenkor szeret sztrájkolni, akinek nem tetszik a kisebb mennyiség, és már sok mást eszik, az is sztrájkolhat, illetve aki keveselli a felhozatalt, az egész nap cicin lóghat (mint Cicó, aki ugyan akkor már minden mást evett, amennyi belefért, mégis). Hogy nem tudsz fejni, az lehet szimplán csak attól is, hogy a fejés nem indítja be a tejleadó reflexet. Ennek annál nagyobb a valószínűsége, minél nagyobb a baba, illetve minél kevésbé van hozzászokva a cicid a fejéshez.
Mekkora is most a manó? Muszáj még mindig hetente mérni? Sok stresszt megtakarítanál magadnak, ha a mérleg helyett az ő jelzéseire hagyatkoznál. (Megmondom őszintén, én nem is tudtam, mennyire nem értem a babám jelzéseit, amíg a mérleget figyeltem. Igazán akkor kezdtem rá figyelni és megérteni, mikor mit akar, amikor már nem mértem Kép ) Igen, nagyon nehezen bírtam. De ahogy elkezdett mást is viszonylag nagyobb mennyiségben enni, egy kicsit jobban éreztem magam. És mióta elmúlt egyéves (és senki nem várja, hogy havi sztenders hízásokat produkáljon), azóta minden oké Kép
Kitartás, és ahogy Snoopy szokta mondani, NO PARA Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Szia Kriszi!
Köszi a bíztatást most nagyon rám fér,kezdem személyes kudarcként érezni,hogy nem sikerül "rendesen" szoptatni a manókámat.Most 4,5 hós,de kezdettől fogva problémáink voltak.Először nem akart megindulni a hízás,pedig 3,5kg-val született,azután mindig voltak fennakadások.Valószínű a nehéz kezdet miatt kéri a dokinéni a mérést,de már én is kezdek sztrájkolni miatta!Előre félek mit fog mutatni a mérleg.Mivel együtt lakunk a nagyi szeret segíteni fürdetésnél és ilyenkor árgus szemekkel figyeli a mérleget.Most igazolva látja a nézeteit,nem hízik a baba,mostanában nyügös is ,tehát adni kell neki a banánt.Kb. 2 hete ezzel rágja a fülemet.Biztos éhes a gyermek én pedig nem vagyok hajlandó neki enni adni!KépIgazából mivel neki is felnőttkori szénanáthája van nem akartam 6hós koráig mást adni a fiacskámnak,de nem tudom meddig bírom az állandó szekatúrát.Attól is félek,ha rászokik a más kajcsira is végleg elfogy a tejcsim.Nekem soha nem volt túltermelés bárhogy fejtem,gyakori szopizás bármi,éppen csak elég.Szóval ezért vagyok kiakadva,nem elég,hohy el vagyok bálnásodva,még szoptatni sem vagyok elég jó!KépMost 6390g a fiam,múlt héten még 6430 volt.)
A nagyobb baj az,hogy vele is türelmetlen vagyok,akkor is ha csak nyügizik,sírdogál,pedig nem ő a hibás,szegénykém lehet,hogy tényleg éhes.Reggel megmértem 150g körül szopizott,de utána akkorákat bukik,fele szinte kijön,ezért "haragszom rá",pedig biztosan ennek is oka van.Szóval az én hülyeségem miatt is őt "bántom".Most nagyon sírós a hangulatom,remélem nem depi,igaz még nem volt olyanom,de mit lehet tudni,minden divatos nyavalya eléri az embert!
Köszi Bibir
bibir
 
 


Bibir!

Tényleg ne parázz!
Könnyű ezt mondani innen a távolból. De tényleg a para sokat ront a helyzeten. Aggódsz, izgulsz, idegeskedsz, türelmetlen vagy magaddal és a babával. Csak a baj van belőle. Ha a helyedben lennék, akkor vennék egy nagy levegőt és azt mondanám ellendrukker környezetemnek, hogy az én gyermekem! Tudom, hogy mit miért csinálok (ehhez erőst kell bízni magadban), és miután beszerezted a tudásodnak hátteret adó tudományos munkákat (végigolvasás után) az érdeklődő delikvensek kezébe nyomnám, hogy Ti is tudjátok, hogy mit miért csinálok. Amíg böngésznek, addig gyorsan eltüntetném a mérleget, úgy hogy a képzett rendőrkutyák se találják meg. És szigorúan kivitelezném a HAVONTA egyszeri mérést, aminek adatait könnyedén lehet heti bontásban átlagolni. Addig figyelném nyafogó, vigyorgó, fejlődő babám jelzéseit, valamint a belőle kicsurgó pisi, kaki mennyiségét. Amennyiben elkapna a harctéri idegesség, hogy jajj, mennyit fogyhatott, akkor elsétálnék valahová a zöldbe lehiggadni. Olvasgatni, napozni, babával vagy nélküle. Együtt fürdenék a deddel meleg vízben és gyorsan elmesélném magamnak, hogy lám, milyen ügyes, okos gyermekem van, akkor biztosan nem csináltam rosszul a dolgokat.
Kitartás, önbizalom!!!! Plusz küzdőszellem a környezettel vívott harchoz!

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Snoopy,

Ezek szerint a te első fiad egyévesen még éjjel pótolt?
Nekem éppen ezt magyarázta a nővér, meghogy napközben nem adok neki eleget stb...ezért gondoltam ha sokat eszik-iszik éjjel akkor sokat pisili, és akkor tényleg pótol. Bár ha ez igaz akkor már csak azt nem tudom ha ő nem kéri, sőt majdnem elszalad az evés elől, akkor hogy tömjem meg nappal? Nálatok mi hozott változást?

Amcsi
amcsi
 
 


Köszi lányok!

Ma is volt "nevelés",ugyanis a kicsi fiam este már nagyon nem díjazza a cicit,napközben meg éjszaka még elvan rajta.Hatalmas üvöltést csapott míg nem kerestem neki egy kis tejcsit a fagyasztóból!Erre anyukám közölte,hogy ideje adni neki valami mást is mert én is csak 5hós koromig szoptam,és majd ugrálhatok ha elmegy a tejem,ne hagyjam a kínálgatást utolsó pillanatra.Szóval totál elegem van,várom a küzdőszellemet,mert minden nap ezt kell játszanom,kicsit már sok!Kép
Nemhiába mondják,hogy a pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve!

Bibir
bibir
 
 


Bibir!
Bár én nem ismerlek és nekem is vannak gondjaim, azért volna néhány megnyugtató szavam. Az én kicsim is 4,5 hónapos és bár csak 2300 gr volt, amikor született, most még csak 4,5 kg, szemben a tied 6,5 kilójával. Szóval nyugi! Az enyém teljesen egészséges, nem tápozom, csak szopizik. Éjjel nem eszik és nem is vagyok hajlandó felkelteni azért, hogy jobban hízzon. (Az első naptól kezdve aludt éjjel és akkor sem keltettem fel) Az első kislányommal voltak olyan gondjaim, hogy nem fogadta el a cicit a menzesz idején. Két napig diliztem, hogy mi lesz, aztán ahogy múlt a menzesz, simán visszaállt. Aztán fogacska is lehet a háttérben, nálunk például az már műsoron van. A családtagok jó tanácsairól meg annyit, hogy nem tudod valahogy kicselezni őket? Mondjuk, azt mondani, hogy adtál már neki egy kis almát. Tudom, hogy ez hazugság, de végül is így mindenki megnyugodna. A család is, és persze te is...
Üdv Bucska
bucska
 
 


Bibir!
Én nagyon-nagyon megértelek, nálunk ugyanez a helyzet, mint ahogy azt múltkor is írtam neked, és még semmi változás! Igaz múlt héten nekem is megjött, de csak 2 napig tartott, nem is értem a dolgot.. Szóval nekem már csak a délelőtti szopik telnek nyugalomban, délutántól kezdve megy a sírás, elégedetlenség..Viszont a végső kétségbeesésemben fagyasztóból előrángatott tejci volt, hogy mégsem kellett már neki...szóval én már semmit sem értek!!!
Kitartás, az én anyukám meg azt közölte, hogy ő csak 3 hónapig tudott engem szoptatni, és ugyanezt csináltam, biztos nincs tejem, stb....Mi jövő héten 4 hónaposak vagyunk, tehát mégiscsak átléptük az "átkos" időpontot!!! Te meg szépen átléped az 5 hónapot, semmi esetre se add fel!! Megjegyzem, szerintem nagyon szép súlyú a babád, nem is értem miért aggódsz. Ha jól tudom 3 hónapos kor után már lassúbb ütemben gyarapodnak a csöppségek! Ha nem így lenne, képzeld hogy néznének ki 1 évesen... : )))
(Ui: szerintem, ha sírós a hangulatod, inkább nyugodtan sírd ki magad, azzal is csökkented a feszültséged!! Nálam ez bejött, egy nehezebb hét után a sírás valahogy beindította a tejcit.. : ))
Kata
mkata
 
 


Szilde! Úgy látom, a szombat 23.10-kor írt kérdésedre nem sok választ kaptál itt. Ha valahol még megkérdezed, és véletlen valakitől kapsz rá választ, megtennéd, hogy szólsz nekem? Engem is érdekel. mail: adr@fibermail.hu
Egyébként az első gyerekem születése után használtam ilyet, és közben szoptattam, ugyanis azt gondolom, hogy ami az én szervezetem számára "méreg" (mert ronda leszek tőle és mert "fölösleg"), az tkp. nem méreg, sőt, abban van a legtöbb zsír, ami a tejnek jó. A krém meg maga nem igazán vegyi anyag, hanem valami keringést gyorsító cucc, és maga a krém már nem kerül az anyatejbe, vagy legalábbis nem nagyobb töménységben, mint bármelyik anyag, amit a nap folyamán magadra kensz, megeszel, belélegzel, stb. (Meg hát ezen az alapon nem nyúlnék semmilyen vegyszerhez, nem használnék sima kézkrémet se, nem festetném a hajam terhesség és szoptatás alatt, sőt forgalmas úton se mennék végig, mert az összes kártékony anyag, amivel kapcsolatba kerülünk, felszívódik valamilyen szinten.)

Egyébként én azt is kételyekkel fogadom - de ha valaki tudományos magyarázatot adna, örülnék -, hogy a tejbe átmennének a káposzta meg a többi rostos étel hasfájást okozó anyagai. Én nem ettem káposztát, de őszibarackot egyszer-egyszer pl igen. És néha meg - kínomban, mert a gyerek hasfájós volt - kipróbáltam olyat is, hogy egy-két napig totális diéta, hátha segít. És a gyerek hasfájásának tök mindegy volt, hogy diéta, vagy normál étrend+őszibarack. Meg sem érezte a különbséget.
Meg egyáltalán: szerintem olyan tisztázatlan, hogy mi megy át a tejbe, és főleg hogyan. És hogy milyen mennyiségben (ha tényleg átmegy). És hogy az mennyire kártékony.
Még egy példa: az első szoptatás alatt nem volt szabad a szénanáthára gyógyszert szednem. De nagyon sokat tüsszögtem, megkérdeztük hát a gyerekorvost, hogy mi lenne, ha mégis szedném, mert így nem lehet élni. Azt mondta, nem lesz semmi, max aluszékonyabb lesz a gyerek. No, ennek örültünk, mert az én gyerekem nem aludt sose az első hónapokban. Szóval szedni kezdtem. És SEMMI eredmény! Meg sem érezte. Pedig a gyógyszer azért más, az tutira felszívódik, a keringésbe kerül (ellentétben a káposzta rostjaival). És mégis... - semmi hatása nem volt rá.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok!

Az én egyik nagy tapasztalatom a szoptatással kapcsolatban, hogy a mi szüleinknek ezügyben nem szabad elhinni semmit.
Destruktív leszek, de olyan szülő tanácsaira, aki 3, meg 5 hóig szoptatott benneteket, szerintem ti se nagyon alapozzatok, mert ott valami nem stimmelt.
De azért feljogosítva érzik magukat, hogy ők legyenek a megmondók, és még képesek úgy előadni, hogy a gyerekük volt az, aki nem szopott tovább, ők tökéletesen csináltak mindent.

Most szenya voltam.

Bóbita
bobita
 
 


Adrienn, csak egy szóra! Ezt írod: "ilyen alapon... nem festetném a hajam terhesség és szoptatás alatt". Hát épp most, nemrég hallottam a rádióban, hogy bizony nem is szabad! Terhesség alatt tilos, szoptatás alatt nem ajánlatos festeni a hajat! Sződy Judit, szoptatási tanácsadó mondta a Vendég a háznál-ban. El is magyarázta, de mivel engem nem érint, nem jegyeztem meg. Viszont biztos tudja Pele, Iboly is.
Puszi, Klára
klara
 
 


Bibir! Csak beleolvastam és láttam, hogy Pele még nem volt válaszolni egy kérdésedre: menses és szopi együtt... szóval, míg ideér, írok én is neked Kép A kisfiam 2,5 éves, 10 hónapos koráig kizárólag szopizott, végig szopizott a második terhességem alatt, úgy kb napi 10-12-szer, és még most is szopik napi 2-3-szor. A kislányom 13 hónapos, eszik ugyan mást is, de napi 8-10-szer szopizik is (mint az életkorukból látszik, akkor fogant, amikor a kisfiam még kizárólag szopizott) A mensim az első szülés után négy hónappal, a második után 6 héttel! megjött Tehát biztosan nem törvényzerű, hogyha vkinek megjön, annak elapad a teje, mint ahogy az sem, hogy annak jön meg, akinek kevés már a teje... Az éjjeli szopikról: a kisfiam másfél éves koráig szopizott éjjel is, akkor azért kellett abbahagynia, mert megszületett a kistesója és nem bírtam kettejüket szopiztatni éjjel is (inni azóta is felébred), a kicsi is szopik még éjjel - van, hogy csak 1-szer, de van, hogy 6-szor is - tőle függ. Együtt alszunk, úgyhogy az extrém esetektől eltekintve nem tartom fárasztónak az éjjeli szopikat sem.
A hízásról: ha 3500-zal született a babád és most 6500 körül van és még nincs féléves, akkor sztem nagyon is jól hízott idáig, hiszen majdnem megduplázta már a születési súlyát - egyértelmű, hogy néha lassít! A lánykám az első két hónapban hízott hízott havi másfél kg-ot! - aztán kb négy hónapig semmit! Ami érthető, mert elég nehéz lett volna ugyanolyan ütemben folytatnia Kép És rengeteget bukott - feltehetően a felesleget! Ellendrukkerek nálunk is voltak-vannak még mindig Kép Anyósom minden alkalommal elmondja, hogy ekkora gyerek(ek)nek már nem kell szopizni (ezt kb a fiam 6 hónapos kora óta), előtte csak azzal volt baja, hogy miért nem 3 óránként, miért éjjel is, miért nem fejek, azt miért nem adom oda cumisüvegből - mert az őszerinte énnekem sokkal pihentetőbb lett volna - mert ő anno sokáig fejt, pedig hogy fájt neki... hát, én inkább szoptatok Kép mert nemhogy nem fáj, de még jó is, mindhármunknak KépKépKép

Márti
márti
 
 


Hahó,
Bóbita,
hadd vegyem védelmembe őket Kép Na jó, az én anyámra dettó rá lehet ismerni mindenből, amit Bibir írt, pontosabban rá lehetETT. Ugyanis rengeteget volt nálunk segíteni, amíg Cicó pici volt (hehe, most is itt van), és látta, hogy én az interneten keresgélem a megoldást a gondjaimra. Tudni kell, hogy ő nem netezik, és a netnek nagyon-nagyon nagy a presztízse előtte (ha ez jókifejezés, nekem gyanús, hogy nem Kép ). Na szóval elolvastattam vele, amit az lll-en írtak, ill. amit Sződy Judit írt a Rendelőben, majd azt is, amiket itt nekem Iboly, Ágci, Menta, Pele, Snoopy, Borcsa válaszoltak - és nekik elhitte, amit nekem nem Kép Na mind1, azóta ő is szegény levonta a következtetéseket, hogy én miért csak három hónapig szopiztam Kép
Ebből az egészből azt akarom kihozni, hogy aki nem foglalkozik ezzel, nincs benne (már), annak eszébe nem jut utánaolvasni stb. És persze hogy azt hiszi, hogy nem is lehet másképpen csinálni, mint ahogy ő csinálta, hiszen neki úgy mondta a gyerekorvos, a védőnő, a kórházban a csecsemősök, tehát így van jól (persze ez ma is így van, sok anyukát a nem kellően tájékozott egészségügyi szakemberek vezetnek félre, de erről inkább majd a negatív topikban). Amúgy meg annak idején tényleg úgy gondolták, hogy max. hat hónapig kell szopnia egy gyereknek, két hónaposan éjjel már nem szabad stb. Mai szemmel nézve kész horror, de akkor azt hitték, ezt így kell, így van jól. De ők is képesek fejlődni Kép
Ja még egy sztori a végére: a párom főnökének a felesége most vár babát, és egy főnöki meetingen a párom felvilágosította a főnökét a szoptatás mikéntjéről (kár, hogy nem hallottam Kép )... erre a leendő papa megkérte szépen, hogy küldjek neki szakirodalmat Kép

Bibir,
egy ötletem támadt. Nem tudnátok egy hétre kivonulni a mérleges-nagymamás otthonból? Végtére is nyár van, menjetek egyet nyaralni Kép Hátha a környezetváltozás, meg az, hogy nem kapsz kéretlen tanácsokat, meg hogy mérleg hiányában kénytelen lennél a kicsi fiad jelzéseire hagyatkozni, meghozná az áhított nyugalmat és önbizalmat. És akkor már csak arra kellene figyelni, hogy hazajövetelkor nehogy visszazökkenjetek a régi kerékvágásba Kép
Egyebekben tökéletesen egyetértek Snoopyval. A barátném, akiről írtam, végzett védőnő, az elején ő sokat tartotta bennem a lelket. Amikor panaszkodtam, hogy borzasztó ez az örökös mérés meg fejés, azt mondta: igen, ezek a technikai izék nagyon belezavarnak a csodába. Na ezzel rendesen helyrebillentette az agyamat (legalábbis egy időre). Mert hát a mérés, az azért jelentős mértékben inkább körítés, sallang, nem az a lényeg!!! A fejés meg arra kell, hogy a szopit pótolja, de nem elengedhetetlen kelléke a normál dolognak.
Fagyitej: hát Cicónak sosem kellett, ez legalább tiszta ügy volt. Nekem nem kell a túltermelést annyira agyondimenzionálni, csak Cicó a gyakori szopival nem ürítette ki, fejéssel nem jött ki, a cicim meg kicsi, kis túltermeléstől is becsomósodott. Nem lehet, hogy már hozzá van szokva az ifiúr az esti cumisüveghez? Milyen cumija van? Én inkább errefelé keresgélnék, nem a mennyiség felé. Nagymami meg olvasson netet, l. fent Kép

Szilde,
hogy őszinte legyek, nekem fogalmam sincs, hogy ezek a krémek hogyan hatnak. Bár én is gondolkodom már rajta, a popómra meg a combomra ráférne Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Bibir,

nem vagy egyedül. Nálunk is hasonló a helyzet, esténként ordítunk a cicin, pedig van benne, csak a mélyhütött tejcsi kell, üvegböl. Nálunk is jönnek a megjegyzések anyóspajtástól, hogy az ö kisfia (a párom) 3 hónaposan már ette a banánt, a narancsot, 6 hómaposan a kocsonyát, meg hogy fölösleges hat hónapig csak szoptatni, kell annak a gyereknek a rendes kaja is. A másik fele az anyám - szerencsére ö nem lakik velünk, jótanács osztóból egy is elég - aki közölte, hogy én a keresztelömön 3 hónaposan már húslevest ettem répával meg csirkemájjal. Nekem is alig van már eröm vitába szállni velük.
Az esti cicin sírással kapcsolatban pedig teljesen tanácstalan vagyok. Mert egyébként igen jó étvágyú baba (2 hónapos)
kismaszat
 
 


Adrienn! Tudományos magyarázatot ugyan nerm tudok adni arra, hogy mi hogyan megy át a tejbe, de az elég nyilvánvalónak látszik, hogy az egyes embereknél hasfájást, puffadást kiváltó élelmiszerekből nem a rostok "mennek át" az anyatejbe, hanem mindazok az anyagok, pld. amonosavak (ezek a fehérjék építőkövei), vitaminok, nyomelemek, egyebek, amik a táplálékból amúgy is hasznosulnak - hiszen a rostok a felnőtt, mindent evő emberből is távoznak - és ezek az anyagok miért ne válthatnának ki a gyerekből éppúgy puffadást, hasfájást, mint a felnőttből? Gondolj csak arra, hogy a must, ami a szőlőnek a tiszta, leszűrt leve, szinte mindenkiből kivált szelesedést, van némi hashajtó hatása is, sokaknak hascsikarást is okoz - holott csak a rostoktól előzetesen megtisztított lét itta... Az anyatejet "fehér vér"-nek is nevezték, szinte minden, ami az anya vérébe bekerül, bekerül a tejbe és azon át a babába is - és ez jó is, hiszen az anyatejen kívül nem kell nekik sem vitaminokat, sem egyebet külön adagolni a babákba jó sok ideig. De lehet, hogy egyes anyagokra a baba szervezete érzékenyebben reagál, még akkor is, ha kevesebbet kap belőle, mint az anyai szervezet. A káposztafélékben pld sok a cink, a mangán, a szelén - miért olyan hihetetlen, hogy ezek (ugyanúgy, mint a vas, ami köztudottabb ilyan szempontból) egyes babáknál válthatnak ki hasfájást? És ugyanilyen elven bármi, ami akár a beleken, akár a bőrön át felszívódik az anya szervezetébe, az meg fog jelenni a babában is. És lehet, hogy számára ártalmas. Lehet, hogy számodra is (pld hajfestés) Nyilván az ember mérleget készít, mielőtt ezt-azt tenné, hogy az adott dolog milyen következményekkel járhat és hogy adott esetben megéri-e. Én pld terhesen egyáltalán nem festettem a hajam, a babám féléves koráig szintén nem, azóta kb. kéthavonta igen. Nem állítom, hogy ez így a jó, de én úgy gondoltam, hogy mostanra engem már nagyon-nagyon zavartak az ősz hajaim, ő meg talán már "elég nagy" ahhoz, hogy károsodás nélkül megússza. Kompromisszum, persze... ha csak az ő érdekeit nézném, most sem tettem volna. Arra meg, hogy mi hogy működik, én a magam részéről azt mondom, hogy sajnálatos lenne, ha mindenki csak azokat a dolgokat alkalmazhatná, aminek a működését érti is - én sajnos biztosan villanyt sem használhatnék Kép Na, de nem én lennék az egyetlen villanytalan, abban is biztos vagyok Kép

Márti
márti
 
 


Márti, nem csak nem értem a működési elvét ennek az "átmegy az anyatejbe" dolognak, hanem az is van, hogy az ellenkezőjét tapasztaltam. Akármit csináltam (étrend, szénanátha elleni gyógyszer, sőt kávé terén is), semmiféle hatása nem volt a gyerekre, mint azt föntebb írtam. Pedig nagyon szerettem volna valamit tenni azért, hogy ne fájjon a hasa meg hogy néha aludjon is. De egyikre se sikerült hatnom. És mikor valaki azt írta, hogy mákos tésztát evett, hogy a szopós baba aludjon, és hatott is, nagyon csodálkoztam, mert nekem ez se jött be. Ellenben később mikor maga a gyerek evett már mákos tésztát, valóban jobban aludt.

Hajfestés: vannak dolgok, amikről le tudok mondani. Pl. a sportról, a síelésről, az ártó kajákról, az időm csaknem egészéről, átmenetileg (max 9 hónapra) az alakomról - bár erről nem szívesen, stb. Bizonyos ételekről is lemond az ember. De hogy a terhesség alatt amúgy is pocsék megjelenésemet még tovább rontsam egy ótvar frizurával, arra képtelen lennék. Így sem merek a tükörbe nézni, hát még ha nyaktól fölfelé is megváltoztam volna. Most lehet megkövezni, nem igazán érdekel, úgyis már elmondtam a véleményem (névvel) anno a Rubint Réka topikon, még az elején, ahol ennek Rubint Rékának a megkövezése folyt a háta mögött ezerrel. (Amúgy nem tudtam, ki ő, csak a topikba írt acsarkodás keltette fel a figyelmemet.)

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Adrienn! Szerintem az is a "nem ismerjük még" kategóriába tartozik/hat, hogy miért hat vmi egyikünkre, ami a másikunkra nem vagy teljesen másképp, gyerekre és felnőttre egyaránt. A kisfiammal az első 3-4 hónapban szinte csak krumplit és tésztát tudtam enni, mégis fájt a hasa - de ha kipróbáltam mást is, akkor még jobban Kép - a kislányom születése után az első perctől ehettem cseresznyét is. Mostanában (kb 5-7 hónapja) figyelem, hogy mikor hisztisek-nyűgösek a gyerekek - vki akkoriban megkérdezte tőlem, hogy nem a holdtölte miatt-e. Hát, addig eszembe sem jutott ilyesmi és nem is tartottam túl valószínűnek... most figyelem és kb 95%-os az egybeesés... érteni nem értem. Tenni is max annyit tudok, hogy én tudatosabban türelmes vagyok velük ilyenkor. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy bármi miatt lehetett a kisfiad hasfájása is, amire nem is gondolsz. És lehet, hogy tenni sem tudtál volna mást.

Hajfestés: épp azért mondtam, hogy mérlegelni kell - ha neked ennyire fontos a hajfestés, akkor valószínűleg az a jobb, ha befested. Nyilván egyikünk sem tud tökéletesen vegyszer- és ártalommentes környezetet biztosítani a gyerekének és mindenki másról képes lemondani - biztosan minél többről jó szívvel, annál jobb. Én pld a napi egy kávémról nem akartam, az időnkénti csokiról sem akartam, és nem tudok velük egészségesebb helyre költözni sem, mert a belvárosi létről meg apukájuk nem tud/akar lemondani. Egyszerűen igyekszem megtenni, amit tudok, amennyi tőlem telik. Nem gondoltam, hogy meg akarnálak kövezni, sajnálom, ha az előző írásomból ez csengett ki. Egyszerűen elmondtam, ami erről eszembe jutott, hogy hátha segít vmit, de mindenki tegye úgy, ahogy neki(k) megfelel - amúgy sem gondolom, hogy nevelgetnem kéne az embereket. Egyelőre bőven elég feladatot ad a két gyerekek meg saját magam! Kép

Márti
márti
 
 


Bocs Márti, ha félreértettelek, csak sajna már gyanakvó vagyok minden ilyesmivel szemben. Én nem vagyok egy maximalista ember, szeretem az arany középutat, de már megszoktam, hogy ezt sokan lenézik. Még egyszer bocs, hogy automatikusan azt hittem, ilyesmi van a szavaitok mögött. Én a csokiról, a belvárosi életről pl. lemondtam (nem volt nehéz Kép, imádok itt kinn élni), de a hiúságom elképesztő, úgyhogy vannak dolgok, amiről nem tudnék. Amúgy meg se feketekávé, se cigi soha nem szerepelt az életemben. De bulik alkalmával pl. szívesen ittam annyit, hogy azért jókedvem legyen. Nos, most pl. ez nem megy. De nem zavar, sőt, el se megyek bulizni. Na, szóval kinek mi... Nekem a hiúságom sajnos fontos, rémálmaimban szerepel (tényleg), hogy elcsúnyulok. Ettől persze még megtörténhet, de nyilván direkt nem akarom. Szóval ez az a pont, ahol én nemigen tudok lemondani.
De eszerint egyetértünk, csak kinek mi a fontos. Más neked, és más nekem.
Még egyszer bocs, hogy rögtön felhúztam magam. Nem kellett volna.

Ja, az én fiam akkortájt - idővel rájöttem - a frontokra volt különösen érzékeny. A hasfájása pedig független volt a kajától, mert egy más baj velejárója volt. Három hónapos korában jöttünk rá. De az, hogy a gyógyszer és a kávé, amit én fogyasztottam, nem hatott rá,... Mondjuk lehet hogy ez is az alapbaja miatt volt... Nem tudom. De most majd kipróbálom a következőnél, aki remélem, totál egészséges lesz, hogy mi hat és mi nem. Mert persze megint szénanátha szezonra esik a szoptatás legeleje.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Hahó,
OFF
Bocs, hogy belekotty, csak ami az alvást illeti, Cicóra sem hat semmi, azaz semmi nincs, amitől jobban aludna. Egyetlenegy valami van: a hidegfront. Ha jön a rossz idő, szél, vihar, hideg, jégeső, orkán, akármi, a kölök durmol, mint akit leütöttek. De semmi mástól. Igaz, mákostésztát még nem adtam neki (én meg utálom) Kép
A szénanáthával nekem mondjuk mázlim volt, se a terhesség, se az első szoptatós szezon alatt nem jött elő - mondta is a nődokim, hogy van, akire így hat ez a hormonális változás. Idén már nincs annyi szopi, jön is a prüszkölés...
Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok lányok!
Köszi ,hogy tartjátok bennem a lelket,látom nem vagyok egyedül a tanácsadókkal!(Ennyi még a királyoknak sincs mint nekünk!
Kata,valóban segített egy kis bőgés,na nem a tejtermelésben,de a feszültség oldásban mindenképp!Kép

Bucska igazad van azt kellene mondani,hogy már adtam neki,csak ebben az a rizikó,ha nem cagyok itthon,ha éppen vigyáznak rá egy kicsit,akkor ők is adnak neki?!

Márti,a kislányod mikorra "nőtte ki" a bukást?Néha még úgy tűnik, mintha direkt addig kotorászna a szájában a kis huncut míg nem jön vissza a tejcsi!

Kriszi,a nyaralás jó ötlet,ha a párom is ráér végre akkor jó lenne kiszabadulni egy kicsit!Tudom ez nem ide tartozik,de tudsz esetleg valami jó helyet babástul?Egyébként a cumisüveget csak 2-3 napja vettem elő mert sajnáltam,hogy annyira éhesnek tűnik.Ma már csak kicsi nyüglődés volt,a játszócumin megnyugodott és addig pihentem mellette míg kidobta és ráfordult a cicire.Lehet,hogy már egy kicsit több van benne!

Kismaszat a többiektől azt hallottam,hogy estére csökken egy kicsit a tej mennyisége(igaz táplálóbb)viszont addigra elfáradnak a porontyok és nincs türelmük hozzá.Már többször volt nálunk is ilyen,hol abbamarad,hol újra előjön.Gondolom most,hogy az íze sem jó az enyémnek már több volt mint elviselhető!Kép

Snoopy,most,hogy jobb a hangulatom remélem a kitartásom is erősödik!Kilopom a mérlegből az elemet,ha másképp nem megy!Kép

Mégegyszer köszi mindenkinek a lelki támaszt!!!!A kicsim ma bebizonyította,hogy erjének teljébe van úgy,hogy nem "hízik" akkor is,a nagyi ölében addig fészkelődött,dőlt míg elérte az asztalt,belekapaszkodott a terítőbe odahúzta a tv távirányítóját és addig nyomkodta,míg csatornát is váltott!
Pussz Bibir (bocs a bő léért)
bibir
 
 


Bibir,
Sok újat én már nem tudok mondani, a többiek elmondtak mindent. Az én kislányom egy hét múlva lesz öthónapos és ha visszaolvasol, szinte minden szoptatási probléma előjött nála, ami csak létezik. (Annak ellenére, hogy harmadik gyerek és a két naggyal alig volt gondom - vagy csak már nem emlékszem rá? Kép)
Csak az elutazással kapcsolatban szeretnélek mindenképpen bíztatni. Nekem úgy alakult az életem, hogy már háromszor kellett utaznom a babával, ha nem is túl hosszú időre. Ráadásul ezek nem pihenések voltak, inkább munka vagy családlátogatás. De a környzetváltozás mindig csodákat tett velem és vele is. Én nem stresszeltem, mert nem volt mérleg meg időm sem volt. A baba pedig szerintem úgy megijedt attól, hogy minden megváltozott körülötte, hogy az egyetlen biztos pontba, a szopiba kapaszkodott.
Egy nyaralás a pároddal és a nagymama nélkül biztos, hogy nagyon sokat segítene.
A többivel kapcsolatban csak ismételni tudom a többieket: a súlya teljesen jó a babádnak és nem baj, hogy nem tudsz fejni, én sem tudtam soha. Minden gond és időnkénti gyarapodás leállás ellenére soha nem kapott mást a kislányom, mint cicit. Szóval Neked is kitartást és jó nyaralást Kép!
Anna
tinalila
 
 


Bibir! Hát, szerintem úgy fél éves korától folyamatosan növi ki - főleg akkortól csökkent, mikortól már ő maga tudott egyedül ülni-állni. A szájban kotorászás nem a fogai miatt van?

Márti
márti
 
 


Hahó,
OFF
Bibir,
nyaralástémában én sajnos nem tudok segíteni (Alsópáhokon voltunk egyszer, az szuper, csak elég drága, egyébként megoldjuk "családon belül" a dolgokat, mindkettőnk melóhelye felajánl nyaralási lehetőséget a dolgozóinak), de van itt egy olyan topik is, ami direkt ezzel foglalkozik, hogy ki hol nyaral-nyaralt gyerekkel. Hátha ott rábukkansz valami klassz lehetőségre.
Távirányító: Cicónak kb. öt hónapos kora óta van egy sajátja, csak most kezd rájönni, hogy azzal nem tud csatornát váltani Kép
ON
Amúgy a kitartással csak így tovább. Nagyival szemben én inkább elveid határozott képviseletét javasolnám, mint a cselezést. Csak így érheted el, hogy a te gyerekedet tényleg te neveld, és nem valaki más Kép
Az írásodból megütötte a szememet, hogy nem jó a tejecskéd íze. Ezt sürgősen felejtsd el, mert nagyon rossz hatással van az ember lelkére az ilyen!!! Akkor elég egy rosszabb nap, és előjön benned, hogy te még jóízű tejet sem tudsz termelni, aztán kész, vége a világnak Kép Szóval ne fixáld magadban úgy, hogy "rossz ízű", hiszen nem az, csak most egy kicsit más, mint szokott. Te talán nem is érzékelnéd, csak a fiatalúr tud különbséget tenni, mint főszakértő Kép És pl. Cicót egy cseppet sem zavarta a dolog, sőt Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Hűha!Ti aztán jól átrágtátok a témát,míg nem jutottam géphez!Kép
Nem is tudnék mindenkire név szerint reagálni,így csak leírom ami eszembe jutott.
A krém-ügyben nem tudok még semmi okosat,biztosat,így nem csinálok semmit.Külömben van narancsbőr elleni krémből annyiféle,hogy Dunát lehetne velük rekeszteni.És az áruk...Kép
Szopi ügyben csak annyit,hogy az én kislányom most 4 hónapos elmúlt,anyatej mellett kénytelen voltam tápszerrel pótolni,egy-két étkezést.A védőnő azt javasolta,hogy a tápszert próbáljuk meg gyümölcslével-péppel kiváltani.(allergia)(gyümilé+anyatej)Persze közben igyekeztem,hogy növeljem a tejcsi mennyiségét,de mint eddig,úgy most sem sikerült.(tejcsi+tápi+gyümilé)Most pedig egy nagyon komoly vírusfertőzésen estem át ami kiszáradással végződhetett volna.A gyógyszer miatt nem szoptathattam a picit,átmenetileg.(tápi+gyümilé)Remélem sikerül visszatornázni a tejcsit legalább az eredeti mennyiségre.(Ami meglepő,a gyümölcslé úgy látom étvágyfokozó.!
A gyakori szopi sem fokozta a tejcsit,így aztán kénytelen-kelletlen több tápszert kellett,hogy adjak neki.
Azért az elgondolkodtat,hogy ha leszoknánk a tápiról,és hirtelen elapadna a tejem,mit is adnék a babának,hiszen,még nem tartunk a főzeléknél?Ez persze fikció,de akkor ha a tejcsit nem tudjuk fokozni,azt érjük el amit nem akartunk:még több tápit kap.(És mit tenne az aki,csak anyatejjel táplálja babáját-ilyen váratlan fordulat esetén,főleg ha nem tud máshonnan tejcsit szerezni).Ez az én esetem,de úgy hallottam fél éves kor után a baba fejlődéséhez szükség van több-más anyagra,mint ami a tejcsiben van,azért indokolt a gy,-z.bevezetése.
Félre a mérleggel,csak indokolt esetben mérjetek,mert be lehet csavarodni.Görcsben volt a gyomrom amíg túl sokat foglalkoztam vele.Aztán elhatároztam,hogy addig rá se nézek amíg újra nem érzem azt az örömöt,amit a szülés után éreztem,és
még ki sem élveztem mert a sok jóakaratú ember a z eltérő tanácsaival,csak összezavart,elbizonytalanított.Visszajött az öröm ,mert csak a kicsire figyeltem,szerettem,becéztem,és nem vártam el tőle,hogy olyan legyen amilyen a "nagykönyvben" meg van írva.Nem engedtem,hogy emiatt tudat alatt nehezteljek rá,amiért nem hozza az elvárást.Elhatároztam,hogy olyannak szeretem,amilyen.És láss csodát,elkezdett hízni és azóta minden rendben.A szeretet,az öröm is hízlalja a babát.Kép

Üdv. mindenkinek!E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Szilde! Nem értem a logikádat... Kép Ezt írod: "Azért az elgondolkodtat,hogy ha leszoknánk a tápiról,és hirtelen elapadna a tejem,mit is adnék a babának,hiszen,még nem tartunk a főzeléknél?Ez persze fikció,de akkor ha a tejcsit nem tudjuk fokozni,azt érjük el amit nem akartunk:még több tápit kap.(És mit tenne az aki,csak anyatejjel táplálja babáját-ilyen váratlan fordulat esetén,főleg ha nem tud máshonnan tejcsit szerezni"
Szerintem a hirtelen tejelapadás egy nagyon ritka dolog lehet. Én azt gondolom, hogy erre nem kell "készülni" Én arra készültem, hogy szoptatom a gyerekeimet és nem aggódtam azon, hogy mi lenne, ha mégsem sikerülne... Ezzel nem azt állítom, hogy mindig mindenkinek ilyen optimálisan jön össze, mint nekünk, de szerintem a csak szoptatott babáknál a hirtelen tejelapadásra gondolni (pláne emiatt tápszert vagy egyebet próbálgatni) kb olyan életszerű, mint néha-néha egy-egy éjszakára beadni egy kórházba a babát, mert esetleg az is megeshet, hogy beteg lesz és kórházba kerül, vagy néha egy-két napra leadni vkinek, mert hogy szokná meg, ha meghalnék... Jó, ez nagyon morbidan hangzik így, csak azt akarom ezzel érzékeltetni, hogy vannak olyan nagyon sajnálatos dolgok, amikre nem kell, sőt, szerintem nem is szabad előre felkészítenünk egy babát - ha bekövetkezne ilyesmi (szerencsére igen kis valószínűséggel), akkor úgyis meg kell valahogy oldani a helyzetet. Ha egy baba éhes, akkor el fogja fogadni a tápszert, ha muszáj, mert csak az van. (a védőnőd tanácsát is erősen megkérdőjelezném: gyümilé a tápszer helyett???) de erre ne trenírozzuk őt csak azért, mert bármi előfordulhat!
Ehhez: "Ez az én esetem,de úgy hallottam fél éves kor után a baba fejlődéséhez szükség van több-más anyagra,mint ami a tejcsiben van,azért indokolt a gy,-z.bevezetése."
Mivel én írtam, hogy milyen sokáig szopiztak (kizárólag) a gyerekeim, gondolom, jó, ha reagálok erre is: féléves korától mindkettőt kínálgattam. A kisfiam szinte semmit nem fogadott el semmilyen mennyiségben (na, ő jó példa arra, hogy mi van, ha hirtelen megcsappan valamelyest a tej - merthogy terhes lettem a kislányommal: onnantól kezdve időben ugyanannyit szopizott ugyan, de mennyiségre nyilván kevesebbet, mert egyik napról a másikra elkezdett szívesen! elfogadni mást is). A kislányom egy-két kanálnyit néhány dologból eszegetett az elejétől kezdve, de igazából még most is a fő tápláléka az anyatej - 13 hónapos és húst, gyümölcsöt, zöldséget is szívesen eszik, néha rendes "adagokat", más napokon szinte semmit. Mindkettő kifejezetten jól fejlődik mind értelmileg, mind a testi képességeket nézve.
A mérésről írottakkal és az utolsó mondatoddal mélységesen egyetértek Kép

Márti
márti
 
 


A hirtelen elapadás nem olyan nagyon ritka. Nekem a fiam két hónapos korában egyszer egy hétre hirtelen elapadt, mert egy viírusfertőzés miatt teljesen kiszáradtam. Egyszerűen nem jött egy csöpp se. Hetekbe telt, mire sikerült visszatornázni, de nem jött már rendbe a dolog egészen utána. És Szilde pont ugyanilyen esetet írt le! Tehát joggal merült fel benne, hogy ilyesmi előfordulhat.
Ja, és mi se tartottunk otthon tápszert, gyürmölcsre még távolról sem volt érett a gyerek, sőt, nem is gondoltam, hogy ilyen hirtelen elapadás megtörténhet. És bajban voltam. De szerencsére szereztünk tejet. Igaz, nem volt elég az sem, így tápszer következett. De hát tényleg van ilyen eset, szomorú, de van.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Márti, még egyben vitatkoznék. Nálunk a (teljesen szoptatáspárti) gyerekorvos is engedte, hogy - mivel tejallergia kockázata forgott fenn - öt hónapos korban már ne csak tápszert adjunk a gyereknek (aki addigra már végképp tápszeres volt), hanem gyümölcsöt is, mert ha nem anyatej, akkor már tkp nem árt többet a gyümölcs, mint a tápszer. Pláne hogy a friss gyümölcsnek épp szezonja volt. És nem is lett baja tőle a gyereknek, sőt, szerette!!! Aztán szerencsére a tápszerre sem bizonyult allergiásnak. De a gyümölcsért majd megőrült. Én meg nem vontam meg tőle, mert miért is ne kaphatna. Anyatej helyett gyümölcsöt... Hát, lehet, hogy igazatok van, és az nem jó egy bizonyos kor alatt. De tápszer helyett gyümölcsöt... sokan mondják, hogy lehet, sőt...

Amúgy szerintem Szilde nem írta, hogy próbaképp ad tápszert. Azt írta, nincs elég teje. Azért ad tápszert.
A gyakoribb szoptatással is próbálkozott, de nem hozta meg az eredményt. Ugyanezen én is átestem. És még sokan mások. És éhezni meg nem hagyhatja az ember a gyereket.

Szilde, nem lehet, hogy keveset aludtál akkor, mikor nem volt elég tejed? (Nálam pl. ez volt a gond.) Akkor aztán szoptathatsz akármilyen gyakran, akkor se tud a szervezeted elég tejet termelni, hacsak nem vagy egy olyan alkat, akinek így is úgy is van bőven. De eszerint nem.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Jövök kötözködniKép
Addig OK, ha kevés az anyatej, akkor tápszerrel pótlás. DE:Nem igaz, hogy a tápszer mellett hamarabb lehet hozzátápolni, sőt! Az anyatej hatására igazából előbb válik éretté a gyomor az egyéb kaják megemésztésére. Vagy fordítva: a tápszer mellett később. Végülis minegy, a lényeg az, hogy tápszer mellett is érdemes megvárni a 6 hónapot. A másik fele a dolognak logikailag is értelmetlen. Ha egy baba hónapokig napi többször tápszert kap -akár pótlásként, akár csak azt-, miért lenne attól veszélyeztetettebb az allergiára, ha még 1 hónapig azt kapja, vagy uzsonnára is marad a táp? Épp az az allergizáló, ha valami újat vezetünk be, főképp, ha az a valami gyümölcs. Ha a gyerek allergiára hajlamos, akkor nem azzal kerülöm el, ha elhagyom azt, amit már korábban is kapott, és adok valami újat, ami viszont kihozhatja az all.-t.
Szakértők, szóljatok, ha hülyeség, de én így értelmeztem az itteni hsz-okat.
rjuli
 
 


Lányok!A világért sem kisérleteznék a babán!Hát épp az a gond,hogy úgy érzem mindent megtettem:gyakori szopi,sok ivás,alvás(Párom jóvoltából)fejés,tea,állítólagos tejcsi szaporító étkek,és mégis muszály volt neki hypoallergén tápit adni.Ugyanis allergiára veszélyeztetett,mivel van a családban ekcémás.
A HA tápszer jobb,mint a többi-ilyen szempontból,de ez is tehéntejből van,csak az részben lebontott formában van benne,így KISEBB az allergia veszélye.Bárcsak soha ne lett volna rá szükség!Kép"Kénytelen voltam."-így fogalmaztam.
Köszönöm a soraidat Adrienn!Úgy látszik más is járt így sajna.KépAzért tegnap egész sokat sikerült újra fejni,csak még elég híg.Már ez is örömre ad okot.Kép
Márti!Örülök,és örülj neki,hogy van elég tejed.Nekem is volt,csak hogy a babus 3 hós korában megnőtt étvágyát nem követte a tejcsi mennyisége.Ezért kellett a tápi.Időlegesen a havi vzs. és most ez a dög vírus vett le a tejcsiből,sajna.Most kezdem érezni,hogy helyreállok.Úgy érzem erős volt amiket írtál.Valószínűleg tényleg nem értettél meg.Nem kell várni a rosszat,sőt feltétlenül a jót és csak a jót kell várni!Örülni,élvezni a pillanatokat is!De ha beüt a baj,akkor a legjobb megoldást kell megkeresni,mégpedig gyorsan.
Én sem számítottam rá,csak sétáltunk este hármasban egy nagyot,másnap meg 38 fokos lázam volt.
Erőltetni a másféle ízeket pedig szerintem sem szabad,csak amennyit elfogad a baba.Kép
Üdv.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Rjuli!
Van abban valami amit mondasz.Sokáig dilemmáztam én is,de azt állítják az okosok,hogy az állati fehérje veszélyesebb,mint a gyümi.Pláne,ha felhalmozódik a szervezetben.Tehéntejet csak egy éves kor után kaphatnak a gyerkőcök.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Rjuli!Honnan veszed hogy a tápisok később kezdhetnek hozzátáplálni?Pont fordítva tudom.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Amennyire én tudom, az anyatej olyan enzimeket tartalmaz, amik segitik az emésztést. Ilyen enzimek a tápszerben nincsenek. Tehát ha az anyatejes baba 6 hónapos korára "érik" meg az egyéb táplálékra, akkor a tápszeres, aki nem részesült ebben a védettségben, még később, vagy legalábbis szintén 6 hónaposan.

Hogy érted azt, hogy "még elég híg", amit lefejsz? Az anyatej mindig tökéletes, nincs "híg", meg "vizes", meg "nem elég tápláló". Ránézésre lehet, hogy hígnak tűnik, de mindig ilyen, akármennyit fejsz, vagy szoptatsz, akkor is ilyen lesz.

R.

Kép
Kép
rekabeka
 
 


Úgy értem ,hogy híg a tejcsi,hogy áttetszőbb,mint máskor,ami érthető,hiszen 2-3 napig alig maradt meg valami bennem.Immunanyagok biztosan vannak benne,de ami a zsírtartalmát illeti,nos az biztosan minimális.Na persze nem vizsgáltattam be.
E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Egyébként a hozzátáplálás megkezdésének időpontját pont a Babanet-Rendelőből vettem,a gyümölcsök-főzelékek bevezetése részből+babagondozási könyvből.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Márminthogy:anyatej+tápi-)1 hónappal előbb megkezdett hozzát. mint anyatejes babáknál,vagyis 4-5 hósan.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


A szoptatós anyukáknak nem csak a folyadékbevitelre kell odafigyelni,hanem az evésre is,ha azt akarják,hogy elegendő,és megfelelő minőségű tejük legyen.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 


Szilde!
Igen, ez egy elterjedt, de megbukni látszó teória. És azt hiszem, nem veszít semmit a baba azzal, hogy kivárja a fél évet csak tápin.
(Régi teóriákról: amikor Rékám volt kicsi, járattam a Kismamát - és abban biza akkor jelentek meg főzelékreceptek két hónaposoknak. Persze ez '93-ban volt.)
Az anyatej alapból töbnyire kékesfehér és áttetsző, tisztára mintha vizeznénkKép. Az enyém is, ehhez képest a két évesem simán ebédel csak anyatejet, ha nem a szája íze szerint főzök.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Szerintem Szilde nem a levegőbe beszél, úgy nézem, alaposan körbejárta a témát. És pl. én is általában hittem a gyerekorvosnak, és most is azt gondolom, hogy azért mégiscsak ő a szakértő. És hangsúlyozom, a gyerekorvosunk maximálisan szoptatáspárti. De pl. ha fogy a baba, vagy nem hízik, igenis előírja a pótlást, és igaza van, főleg az igen zsenge korban. Mi ezért kezdtünk pótolni. Ha a gyerek üvölt az éhségtől, és hiába szopik, nem jön semmi, akkor is pótolni kell, mert nem éhezhet a gyerek. Szóval könnyen mondják azok, akiknek ment a dolog, hgoy ejnye tápszer... Akiknek nem ment, azok azért ettől eléggé padlóra kerülhetnek, erre oda kéne figyelniük a szerencsésebbeknek.
A gyümölcsök pedig hogy allergizálnának? Van amelyik igen, de az eleve tilos. Az alma mennyivel allergizálóbb, mint mondjuk tehéntej alapú tápszer.
Szildének egyébként igaza van, a HA prev tápszerek összállítását illetően, a patikában elmondták, hogy valódi tejallergia esetén pl. nem adhatnám, csak allergiára való hajlam esetén. És ha lehet, minél kevesebbet (szóval vett inkább anyatejjel pótoljak).
Az anyatejben lehet, hogy vannak emésztést segítő enzimek (bár az én gyerekem erre is épp ellenpélda volt, mert anyatejes korszakában volt leghasfájósabb), de épp ezért gondolom, hogy azt talán tényleg nem érdemes leváltani fél éves kor előtt. De ha a tápszerben nincsenek ilyenek, akkor igazából nem nagy veszteség néha tápszer helyett gyümölcsöt adni. Ugyanis a tápszer nem egy egészséges valami, pl. nagyon hizlal. A gyümölcs azért mégiscsak jobb a tápszernél, még ha HA prev is a tápszer.

Tej és tej között is lehet különbség. Sőt, egy emberen belül is van, pl. a reggeli tej laktatóbb, sűrűbb, mint az esti. És nekem igenis volt olyan gondom (is), hogy vízszerű volt a tejem, és nem lakott vele jól a gyerek. Míg a kapott tej sűrű volt, és hosszabb időre jóllakatta őt. Ha lett volna időm a különbséget megfigyelni, talán még az is kiderült volna, hogy a kapott tejtől jobban hízik.
A sógornőm tejére maga a gyerekorvos mondta, hogy "olyan, mint a lórúgás", azért hízik tőle a gyerek extrém mértékben, és azért elég belőle a gyereknek a kevés is. De szemmel láthatóan sűrű és sárgás az övé. Nekem sose volt olyan.
Higgyétek el, nem vagyunk egyformák. De erről már beszéltünk. És azóta is alátámasztva látom.

Szilde, abban is igazat adok, hogy az evésre is oda kell figyelni. Velem megtörtént, hogy éhgyomorra nem jött tej. Aztán ettem egy nagyot, mert valaki azt javasolta, hogy próbáljam ki ezt is, és magától kicsöppent. De van, aki olyan szerencsés, hogy minden hókuszpókusz nélkül simán megy neki, sőt el se bírja apasztani, mikor már szeretné. Alkat dolga. Nekem bizony valóban jobban ment evés után, mint éhgyomorra. Sajnos (mert nem nagyon szeretek nagyot enni).

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Biztos, hogy rendben van a zsírtartalma, ne aggódj!
Babanet rendelő - van itt valahol egy Reagálás a Rendelő-ben adott válaszokra - topik (valami ilyesmi a címe), olvasgass bele, és látni fogod, hogy rengeteg a teljesen elavult "szakszerű" válasz.
Az evéssel meg az a helyzet, hogy ha alig eszel, a tejcsibe akkor is átmegy minden "hozzávaló" (az anyatej mindig tökéletes :-)), de a szervezeted tőled vonja el. Tehát ha kiegyensúlyozottan eszel, akkor neked is marad. :-) Vagyis a minőségre nem, de a mennyiségre valóban kihat.

Egyébként teljesen egyetértek Borcsával, nagy valószínűség szerint nem fog ártani a babónak, ha korábban kap ezt-azt, ha viszont csak féléves korában kap, az biztos, hogy nem árt. Ráadásul ilyen korban még nincs is szüksége rá.

Nehogy félre érts, biztos vagyok benne, hogy a legjobbat akarod a babádnak, és utána is jártál a dolgoknak, csak sajnos a védőnők + gyerekorvosok tudása (tisztelet a kivételnek) meglehetősen elavult. (Szoptatás - Kitől ne fogadj el tanácsot topic).
A kisfiam májusban volt egy éves, tanácsadáson védőnéni kérdezte miket eszik, mondtam, hogy másfél hónapja visszatért a szinte kizárólagos szopira. Azt mondta, ilyen nem létezik, ekkora gyereknek már nem elég az anyatej. Hát, több, mint 10 kiló, 80-as ruhák végigérnek rajta, egy éves korára stabilan járt, szóval lehet, hogy ő tudja rosszul...

R.

Kép
Kép
rekabeka
 
 


Adrienn,
különbséget kell tenni a "szoptatáspárti" és a "szoptatáshoz értő" gyerekorvos között. Sajnos a kettő nem ugyanaz.
"Ejnye tápszert" senki nem mondott, a gyümölcsadást kérdőjeleztük meg, és néhány tévhitet tisztáztunk. Nyilván, ha a gyerek éhes, akkor enni kell neki adni.
És valóban van különbség reggeli és esti tej között, de az esti a laktatóbb.

R

Kép
Kép
rekabeka
 
 


Azért vannak olyan gyerekorvosok, akiknek a tudása nem elavult. A miénk pl. meglehetősen követi az új szakmai(!) irányt. De mégis néhány dologban valószínűleg hozzátok képest konzervatív. Pl. hogy mikor a gyerekem minden kísérletezés ellenére nem hízott, akkor ellentmondást nem tűrően felírta a tápszert. És szerintem igaza volt! Egyszerűen neki az egész gyereket, sőt az egész folyamatot kell néznie, nem teheti meg, hogy a szoptatáson kívül semmi szempontja ne legyen.
A védőnő is olyasmit tanácsolt, amire tuti azt mondanátok, hogy hülyeség. De sajnos igaza lett, akármi is az itt elfogadott vélemény. Mondjuk ő valóban konzervatív volt. De azért valamit csak tudott.
Igazából viszont a gyerekorvosunkban bíztam. És most is bízom benne. És ha a második gyerekem éhezni fog a tejem mellett, akkor ezúttal már nem fogok alkudozni vele, hogy kapjon-e tápszert a gyerek. Ha azt mondja, hogy kapjon, biztos igaza van. Mégiscsak ő az orvos.
Hogy mindent megkap a gyerek az anyatejből, az se igaz, mert gyakorlatilag alig van olyan gyerek, akinek pl. a vasa elég lenne. A kizárólag anyatejesek közt is rengetegnek kevés, az enyémnek is kevés volt, akkor is, mikor még csak anyatejet kapott. Vajon miért, ha mindent megkap az anyatejből?
Olyan fura nekem, hogy ilyen bátran általánosítotok. Igenis nem egyformák az anyák sem, ahogy mások sem.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Ja, igen, valóban az esti a laktatóbb. Emlékeim közt kavarognak már a dolgok. Este laktatóbb volt, viszont sokszor estére semmi nem jött már, reggel meg ömlött belőle. Ezért maradt meg, hogy a kapott anyatejet mindig este adtam neki. Bocs, igazad volt, csak elfelejtettem már, hogy miért este pótoltunk.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Szerintem egymás mellett beszélünk. :-)
Én nem mondtam, hogy a Te gyerekorvosod tudása elavult, azt mondtam, hogy a legtöbbé igen (pl. a mienké is), és hozzátettem, hogy tisztelet a kivételnek.
Azt is mondtam, hogy ha nincs tej, akkor muszáj tápszert adni. (De gyümölcsöt nem muszáj!)
A vasban igazad van... Lehet, hogy meg kellene nézetnem Máté vasszintjét?

Úgy érzem, a Te eseted a kivétel, ami erősíti a szabályt. :-) Szoptatási tanácsadóval beszéltél?

Kép
Kép
rekabeka
 
 


Szilde,
gondolkodom, próbálok segíteni. Ami a gyümilét illeti, az vsz. azért étvágyfokozó, mert savas, és előfordul, hogy a babáknak kevés a sava (találkoztam már olyannal, aki az étvágytalanságot a kevés gyomorsav rovására írta), ebben lehet is valami, ugyanis nem egy baba (az enyém is) majd megőrül a savanyú kajákért Kép Ugyanakkor a gyümilé messze nem olyan kalóriadús, mint az anyatej, nem beszélve a tápiról, tehát gyümilé mellett még maradhat hely a pociban, illetve hamarabb éhezhet meg a kisasszony. A gyümipép valamivel jobb e szempontból, de az sem az igazi. De hát nyilván nem akarsz kajálást gyümivel kiváltani.

Nekem tejszaporításra-dúsításra a birsalmalé nagyon bejött, lelőtyöltem egyetlen pohárral (!) este, aztán hajnalban (két éjjeli szopi után) kelhettem fel fejni, hogy ne legyen gáz. Amúgy én sem vagyok egy bőtejű alkat, még mázli, hogy még ehhez mérten is kisétkű leányom van Kép Ha tudsz aludni, az nagyon klassz, ja és vannak homeós bogyók is, amik jók szaporítani.
És persze a legfontosabb, hogy ne idegesítsd magad, azon se, amit mi itt összepampogunk Kép. A kölkecet etesd úgy és azzal, amivel tudod, világos, hogy ameddig van és kell neki, addig nem fogod megtagadni tőle az anyatejet Kép

Adrienn,
asszem itt hirtelen végleges elapadásra gondolt Márti, az azért tényleg elég ritka. Viszont a tejleadó reflex gátlódása ilyen-olyan okból elég gyakori, és a stressz csak ront rajta. Na mondjuk betegségkor,főleg súlyos betegségkor sok minden előfordulhat, ami normál esetben nem.

Szilde,
még valami eszembe jutott. A legtöbb gyógyszer pótolható, kiváltható olyan másik gyógyszerrel, ami mellett lehet szoptatni, csak a dokik egy része hajlamos erről elfeledkezni, vagy nem is néznek utána, hanem automatikusan letiltják a szoptatást (tapasztalat). Jó, egy szóval sem mondtam, hogy a te esetedben is ez van/volt, csak ha ne adj isten esetleg megint megbetegszel, err azért jó odafigyelni. Az én házidokim (aki egyébként egy tündér), amikor bármivel megyek, már azzal kezdi, hogy amint meglát, veszi elő a gyógyszerkönyvét, mert tudja, hogy akármit ajánlana/írna fel, úgyis megkérdezem, hogy szoptatás mellett szedhetem-e Kép

Adrienn,
sajnos a vassal az a baj, hogy a gyerekdokik is szeretnek általánosítani, sokszor kellő (és kellően alapos) vizsgálat nélkül vagy akár minden vizsgálat nélkül, ránézésre vagy megelőzésképpen is felírják. Nekem egyszer egy ügyeletes orvos akarta felírni, azon az alapon, hogy fehér bőrű a lányom (azzal mentünk oda, hogy Cicó megrántotta a karját). Azaz nem biztos, hogy olyan pocsék a helyzet, ahogy első látásra gondolná az ember. Sajnos még mindig hajlamosak vagyunk túlbiztosítani a babákat, illetve azt gondolni, csak mi, okos felnőttek tudjuk, hogy nekik mi a jó. Pozitivista önhittség Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Kriszi, a tejleadó reflex gátlása nevű dologról azt írod, elég gyakori. Mit tudsz róla? Engem ez a téma nagyon érdekel! Nem tudom, milyen apropóból hoztad elő, régebbi kesergéseimre emlékszel, vagy itt most írtam róla valamit. De a lényeg az, hogy nekem pont így ment el a tejem. Végleg. Egyre később jelentkezett a tejleadó reflex, és igazad van, egyértelműen stressz váltotta ki a késést, sőt elmaradást. Akkor nem tudtam, azóta már tudom, hogy mi volt a baj. De a szoptatási tanácsadó, amit igen, felhívtam, azt mondta, nem a tejleadó reflexszel van a baj. És ennél többet erről nem nyilatkoztak. Ja, még azt mondták, hogy a gyereksírás épp a tejleadó reflexet kéne hogy megindítsa. Nálam viszont - mivel azt már akkor tudtam, hgoy nem az éhségtől sír a gyerek - gátolta. Sokszor teli volt tejjel, mégse indult meg, pedig mindent megpróbáltam. De nem ment.
Ha tudsz erről a konkrét problémáról valamit, lécci írjál nekem róla.
Amúgy úgy kezdődött az egész, hogy lementünk a Balatonra, ahol elvonultam ugyan szoptatni néptelen partszakaszra, meg törülközőt is terítettem magamra, de nyilván feszélyezett a "nyilvános" szoptatás ténye. És nem indult be rögtön. Aztán utána sokszor már otthon se. És egyre rosszabb lett a helyzet.
Most nagyon tartok ugyanettől a problémától. Alapból nagyon stresszes vagyok, a szoptatásról rossz emlékeim vannak, kudarcnak éltem meg az egészet. És most már két gyerek van, a nagyobbra is figyelnem kell, mialatt a kicsit szoptatom. Szóval nem tudom, ezúttal hogy megy majd.
Ezért írom, hogy nagyon érdekel a kérdés a tejleadó reflex gátlásáról. Amiről te vagy az első, aki egyáltalán bármit is mond. Mindenki más azt mondta, ilyennel sose találkozott még. Kép

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Mindenki beszél mindenfélét,de egy elsőgyerekes tapasztalatlan anyuka kinek higgyen?Nincs mihez mérni a dolgokat.Egyébként meg két gyerek sem egyforma.
Könnyen mondjátok,muszály tápszert adni,de mi van,ha mégis allergizál,és késleltetve jön elő a hatás.Az ekcéma egy éves kor után szokott.Akkor kiderül.A felelősseg meg az enyém,és nem szeretnék életre szóló kárt okozni a csemetémnek.Muszály,muszály,de nyugodt lehetek?Ki garantálja nekem?
Egyébként a MilumilHA tápiban vannak prebiotikus rostok,amik segítik az egészséges emésztést.Nem is fáj tőle a hasa...
Tudom,milyen az anyatej szine állaga.Láttam egy párszor a négy hónap alatt,és a sajátomhoz képest most még light-osabb volt,állítom.
Igaza van Adriennek,az emberek nem egyformák.Szerintem ez függ az anyagcserétöl.Attól.hogy miből mennyi szívódik fel abból amit a szervezetbe beviszünk.Mert hiába kerül be sok valamiből,ha nem hasznosul.És abból,mi jut a tejbe??
A betegség alatt keveset ettem ,keveset ittam,(nem bírtam többet),ami bement az is kijött.Abból nemigen ment semmi a tejcsibe.A tartalékok egy része meg a hiány pótlásra,önfenntartásra,meg a betegség elleni kűzdelemre ment el.
Na ettöl el is apadhatott volna.
Most kövezhettek,de a dokim kénytelen volt olyan hasfogót felírni,ami miatt,nem szoptathattam egy napig,olyan súlyos volt a helyzet.Elfogadtam a helyzetet,bár nem szívesen,mert az én életem is fontos,nem csak a szoptatás.A babának még sokáig szüksége lesz rám,így túléltük azt a napot.Az amúgy is híg,kevés,gyógyszeres tejcsi meg,..ment a lefolyóba.KépHát furcsa volt kiönteni,sajnáltam is,de nem akartam,hogy baja legyen a kisasszonynak tőle.)Remélem több ilyen nem lesz.Az ellenségemnek se kívánnám amit átéltem testileg -lelkileg.
Nnaaa jön a kövezés?
Adrienn!Amikor beteg voltál milyen gyógyszert szedtél?Szoptathattál (volna)?
Üdv.E.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers
szilde
Szeged
 
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?