Sziasztok, sajnos csak most vettem észre a kérdéseket, azt hittem, befulladt már a topic. Tulajdonképpen Orsi szólt, hogy kukkantsak már ide
Poc!
Igen, lehet hasplasztika után is gyereket vállalni, sőt a hasfal erősebb is lesz a műtét után. Ha csak a bőr laza és a hasfal ép, akkor lehet hogy csak a bőrt "igazítják meg". Bár szerintem célszerű az egyenes hasizmokat közelíteni a legtöbb esetben, már csak azért is, mert ettől a has körfogata helyből csökken néhány cm-t.
Kacajka!
A két egyenes hasizom távolodott el egymástól, ez nem normális, gyengíti a hasfalat. Ezt önmagában is meg lehet sérvként operálni, de ha a has bőre is lóg, érdemes egy komplett hasplasztikát csinálni.
Rita!
Nem a rekeszizom, hanem a két egyenes hasizom csúszott szét. Ez nem egy életveszélyes állapot, de nagy mértékben meggyengíti a hasfalat, ami egy további terhességnél már gondot okozhat. Idővel a hasűri nyomás miatt állandósulhat a helyzet, ez a statikai hátrányok mellett már jelentős esztétikai problémákat is okoz. A sérveket egyszerre meg lehet operálni. Ha komplett hasfalplasztika történik (a laza bőr egy részének az eltávolításával), akkor a csíkok egy jelentős részétől is meg lehet szabadulni (sajnos csak a köldök vonala alá eső csíkoktól) A terhességi csíkokra egyéb jó módszer nincs. A terhességi csíkok elleni kenőcsök szerintem nagyon jók a megelőzésben illetve a kialakult csíkok halványításában, de a kialakult csíkot eltüntetni nem lehet. (Próbáltuk CO2 laserrel, kémiai módszerekkel, ... de semmi sem igazán jó.
) A szoptatás utánra érdemes halasztani egy ilyen műtétet, már csak az altatószerek és a stressz miatt is. Elvileg nem abszolút ellenjavallt szoptatás alatt sem, de én lebeszélnélek róla!
A 3 óra kb. reális, bár megfelelő műszerezettség és asszisztencia mellett egy komplett hasfali rekonstrukció vibrációs zsírszívással, bőrkimetszéssel, köldökáthelyezéssel, szükség esetén szövetragasztással együtt 1,5-2,5 óra alatt elvégezhető. A fájdalom egyéni, de egy- két napnál tovább nem szokott tartani, utána inkább csak kis feszülés érzés marad. Mindenki a csőkivételtől fél a legjobban, de inkább kellemetlen, mint fájdalmas.
Remélem mindenre sikerült válaszolni, sziasztok:
Bubo