Új privát üzeneted érkezett!

Kriszti: harmadik trimeszter,most már lassítanunk kell picit.Sztem a szédülés is ezt jelzi.Remélem pihenéssel elmúlik.

Dorka,Te is észre fogod venni.Bár,én anno anyukámat hívtam fel,és kérdeztem tőle,hogy ez van,ez már az???Persze az volt,és szép lassan elindultam a kórházba.

Kép
v.andi
 
 


[quote="kata05"]T írta:kata05egnap 2 baba is született az augusztusiaknál! :shock: Lassan mi jövünk......


Bárcsak ott tartanánk már.... :shock:
Olvasom sok helyen, hogy "besárgul a pici". Ez mitől van?

KépKép
Kép
scooper
 
 


Honnan fogom tudni??

Hát fogalmam sincs, de biztos tudni fogom.
És az sem fog érdekelni, ha esetleg még sem az volt és én bemegyek a kórházba, inkább menjek akár kétszer is potyára, mint hogy a kocsiban szüljek vagy esetleg a parázos férjem nem visz már fel Pestre csak a Veszprémi kórházba.

Egyébként a dokim tök jó fej volt, mielött elment szabira, elmondott pár dolgot, ha ezt is ezt érzem, akkor szépen autóba ülni - a férjre figyelni, hogy ne tapossa a gázt- és utközbentről hívni csak a dokit. Szóval ne várjunk semmire, menjünk.

Lehet a férjemet sokszor fogom tévesen riasztani, mert nyáron a Balcsi parton dolgozik, 30-40perc mire hazaér. És ez a jobbik eset, mert a fúj a szél, akkor a Balcsi közepén lesz, mert szörfözik. De már mondtam neki, hogy nem mehet, csak ha vesz vízálló tokot a telefonhoz.

t-pk
 
 

 
 

Andi, nagyon csini a pocakod!

fájások és az indulás... A jósló fájások elmúlnak mozgás, vagy meleg vizes fürdő, illetve zuhany hatására. A valódiak pedig még jobban erősödnek és rendszereződnek. :) Szóval nyugi, lehet az tudni :) Ha a fájások szabályosan 5 percenként jelentkeznek, akkor már lehet indulni a kórházba. Az, hogy egy fájás milyen, az teljesen egyénfüggő... akinek alacsony a fájdalomküszöbe, az a jóslókat is rendesen megszenvedheti, akinek magas, az pedig a valódiaknál is mosolyoghat. Mondjuk azért a 2perceseknél, majd az összefüggőeknél már nem sokan vigyorognak :D :D

vicger
 
 


A sárgulás élettani folyamat, a vörösvértestek esnek szét s a sárgulást a vér bilirubin szintjének emelkedése okozza. Jellemzően korábban jött babáknál fordul elő, tehát a 37. hét környékieknél. Betöltött terminusnál meglehetősen ritkább a sárgulás /ezért is jó végig vinni a pocakosságot :) / Ilyenkor a babák kék fény alá kerülnek, ami általában a koraszülött osztályon van, s 3 óránként lehet menni szoptatni kb 20 percre. Jobb helyeken van mobil kék fény. A gyakori mellre tétel az első perctől segít a bilirubin mielőbbi ürítésében. Sőt, a narancs evése is, mármint anyuka által /egyesek mondják, h a citrusfélék allergizálhatnak, de igazából minden allergizálhat, ez totál egyén függő.

vicger
 
 


Fájások: nekem anno 11.körül kezdődött a mesis érzéssel.Annak még nem tulajdonítottam nagy jelentőséget,mert emlékszem,hogy még kiteregettem,ettem,és olyan délután 13 órára rendszereződött,mert 8-10 perces volt,amikor elindultunk.13.45-re értem a kórházba.Szépen tágultam,sűrűsödtek a fájások.Burkot repesztettek,de arra már nem emlékszem mikor,csak arra,hogy 19.20 kor megszületett DAni.

Én egy dologra nagyon emlékszem,hogy 2 fájás között mindig el akartam aludni.

Kép
v.andi
 
 


t-pk Miskolcon nem engedik haza a kismamit téves riasztásnál. Úgyhogy én várok amíg lehet :D :D

vicger
 
 


[quote="vicger"]K írta:vicgerözben befutott Nagyanyós :D

Ati az erkélyen vizezik :D Itt a lakásban tényleg nincs vad meleg :) Viszont szerintem én 100°Con is legalább 2/3os gatyeszba lennék. :oops: :roll:

Épp néztem a picasán a pocakfotókat, Tiéd is szép gömbölyű :) :) Mi jót főztél? Tiedapa hosszabbítsa meg a szabiját :)


Délután megyünk a Medveparkba, alvás után :) ... engem már nem érdekel, hogy néz ki a combom ... melegem van, és kész :):):)

igen, hatalmas, és kerek ... de annnyira büszke vagyok ráááááá :) ... imádok állapotos lenni, és nem tudom, ki írta korábban: én is abba a kategoriába tartozom, aki nehezen tudja elengedni a babát kifelé (azt hiszem, Andi írt erről :) ... én még hetekkel a szülés után is úgy éreztem néha, mintha mozogna Lilla továbbra is odabent :shock:

fehérbabból, csirkemellből sok zöldséggel, fokhagymás habarással "cukros verziós" jókai babalevest főztem :) ... mindhármónknak ízlett, még így is :) ... ti mit ebédeltek ?:) ... ja, és jó étvágyat hozzá ...:)

apaszabi: már most másodszor egy hetet volt itthon, a többi szabit tartalékoljuk Lotti születése köré :wink:

Kép

Kép
bibiesbrumi
 
 


Bibi

Nem is tudom mi a vonzóbb.. a Medvepark, vagy az alvás :lol: :lol: :lol: /én délután nem tudok aludni, egyszerűen nem tudok elaludni, még ha tehetném akkor sem. :evil: :evil: /

Büszke is lehetsz rá! :) Én is az vagyok :D Ja, a szülés utáni mocorgás nálam is befigyelt :) :) :) Szerintem most is lesz :D

Jókai bablevest én még nem is ettem :oops: Nálunk töltött cukkini lesz a menü :)

vicger
 
 


[quote="vicger"]
írta:
vicger
Mondjuk azért a 2perceseknél, majd az összefüggőeknél már nem sokan vigyorognak :D :D


Ehhez csak annyit, hogy nekem egyszer sem lettek sem 2 perces, sem összefüggő fájásaim. 2,5-3 percnél megálltunk, de azért ezek már hatékony, erős fájások voltak.


Szerintem nem lehet receptet adni, mindenkinek meg kell tapasztalnia. Én tudom, mikor fáj "eléggé" és mikor rendszeres, de még csak jósló. A legfuribb az egészben, hogy a jósló is lehet rendszeres, és nem hamar múló, de az azért egy idő után leáll és nem sűrűsödik, ugyanakkor egy jónak tekinthető fájás is leállhat. Ezt saját magamon tapasztaltam, hogy stressz hatására leállhat az egézs folyamat. (A legkisebbnél már voltak enyhe fájásaim, amikor indulnunk kellett CTG-re a kórházba, leállt teljesen. Órák múlva hazajöttem a két kicsivel, és itthon gyakorlatilag azonnal 10 perces szabályos összehúzódásaim lettek (rendszeres, de még nem fájdalmas).)

Sárgaság: nem tudom, mennyi benne az igazság, de nekem az ellentétes vércsoportú gyerekeim sárgultak be annyira, hogy kékfényezni kellett őket, még a gyakori szoptatás ellenére is. Én egyébként nem RH negatív, hanem RH pozitív vagyok.
Ja, és egy gyerekem se jött korábban...
Az élettani sárgaság nagyon sok gyereknél megvan, egy kevesebb részüknél fokozódik annyira, hogy kékfényezni kelljen.

Astrid

Kép
astrid
 
 


[quote="vicger"][ írta:vicgerb]Bibi

Nem is tudom mi a vonzóbb.. a Medvepark, vagy az alvás :lol: :lol: :lol: /én délután nem tudok aludni, egyszerűen nem tudok elaludni, még ha tehetném akkor sem. :evil: :evil: /

Büszke is lehetsz rá! :) Én is az vagyok :D Ja, a szülés utáni mocorgás nálam is befigyelt :) :) :) Szerintem most is lesz :D

Jókai bablevest én még nem is ettem :oops: Nálunk töltött cukkini lesz a menü :)


mármint LILLA alvása után :):):) ... 1000 dolgot szeretnék megcsinálni, amíg szunyál :)

jókai bableves: éjszakára beáztattam, felteszem a babot főni babérlevéllel és sóval ... pici füstölt szalonnán SOK hagymát pirítok, só, bors, kömény, pirospaprika, paradicsom zöldpaprika ... csirkemellet ráteszem, összemelegítem (ezt akkor teszem, amikor a bab úgy kb félig meg van főve) ... ezt az egészet beleöntöm a babba, és ekkor teszek bele sok répát, és fehérrépát is ... felforralom, majd fedő alatt, lassú tűzön puhára főzőm, de annyira, hogy a bab szinte szétessen (ez onnantól, hogy beleöntöm a csirkét, és beleteszem a zöldségeket még kb 40 perc) ... amikor megfő, 2 dkg lisztből (ez kb 2 evőkanálnyi mennyiség) száraz. fokhagymás rántást készítettem, ebbe teszek tejfölt, és ezzel is felforralom ... és még ecet jön bele a végén ... ennyi az egész, finom egytálétel ... én babot nagyon mértékkel ettem belőle, csak csirkemellet, és zöldségeket lével :) ...tálaláskor plusz tejföl mehet a tetejére ;) ... ha nem cukros verzió, akkor mehet sertéscombból, plusz füstölt hússal, és csipetkét is tesznek bele ... és akkor már annyira tartalmas a húsok miatt, hogy friss kenyér kell hozzá :)

Kép

Kép
bibiesbrumi
 
 


Barátok
Nekünk vannak. Főleg volt iskolatársak, olyanok, akikkel együtt járunk a gyülekezetbe...azonos érdeklődés, azonos értékrend :lol: :wink:

Scooper
Igaz, nekem az első babám lesz, de van tizenpár unokaöcsi, unokahugi :wink:
Legközvetlenebb infóforrásom a nővérem, aki 5. babáját várja :lol: :wink:
Mit hiszek el az orvosnak...ezért kell olyan orvost választani már a kezdet kezdetén, akivel azonos hullámhosszon vagytok. Szülésznő-választásnál is ez a lényeges szempont, hogy a TI érdeketeket képviselje!

Hosszú szülés jobb, mint a rohamos! Több ideje van a gyereknek alkalmazkodni, a szülőcsatornában elvégezni a forgásokat. Kevesebb az anyai sérülés is!

Anna
Pánikrohamok :cry:
Jobbulást a gyerkőcnek!

Vicger
Nincs is nagy pocid :wink:

Andi
Jó a kép :wink:
Vendég
 


[quote="vicger"]A írta:vicger sárgulás élettani folyamat, a vörösvértestek esnek szét s a sárgulást a vér bilirubin szintjének emelkedése okozza. Jellemzően korábban jött babáknál fordul elő, tehát a 37. hét környékieknél. Betöltött terminusnál meglehetősen ritkább a sárgulás /ezért is jó végig vinni a pocakosságot :) / Ilyenkor a babák kék fény alá kerülnek, ami általában a koraszülött osztályon van, s 3 óránként lehet menni szoptatni kb 20 percre. Jobb helyeken van mobil kék fény. A gyakori mellre tétel az első perctől segít a bilirubin mielőbbi ürítésében. Sőt, a narancs evése is, mármint anyuka által /egyesek mondják, h a citrusfélék allergizálhatnak, de igazából minden allergizálhat, ez totál egyén függő.


Magzati életben több a vörösvértest, másféle festékanyagot tartalmaz, mint a pocakon kívüli létben.
Nincs összefüggésben a terhességi korral, hogy mennyire sárgul be.
Az a lényeges, hogy kapjon a baba tejecskét, mert a máj a bélbe választja ki a lebontási terméket :arrow: széklettel ürül...
Vendég
 


[quote="vicger"]
írta:
vicger
Jókai bablevest én még nem is ettem :oops: Nálunk töltött cukkini lesz a menü :)


Én a bablevest választanám...a tökfélék közül csak a dinnye jön be nálam...

Nálunk igazi marhahúsleves van, házi csigával :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Vendég
 


Kellemes vasárnapot mindenkinek!

Kép
Vendég
 


Én már túl vagyok az ebéden: tárkonyos csirkeraguleves és tócsi...

Most meg várom anyukámat és az ikertestvérét - talán nem véletlenül várok ikreket :lol:


"Miskolcon nem engedik haza a kismamit téves riasztásnál. Úgyhogy én várok amíg lehet "

Vicger:
Én nem tudom, hogy az én kórházamban hogy van, de majd rákérdezek legközelebb a dokimnál - 1 hónap múlva, ha lesz szíves hazajönni a nyaralásból

A nyári szülés hátránya: dokim szabin, védőnőm legközelebb aug. 15 után lesz. Leendő szülésznőm sem lesz aug első két hetében.
A dokim: "ne izguljon kismama, aug. 15-től mire jönnek a lányok az egész stáb készen áll és itt lesz" - legyen igaza!

t-pk
 
 


Megnézzük a F1-et, utána megyünk a városba. Mindenféle programok vannak :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Vendég
 


T-pk
Enyém doktor is szabin lesz aug-ban. Majd szept. elején kezd dolgozni. (aug. 20-a után már Debrecenben lesz, ha kell, bejön hozzám :wink: )
Gyerekorvos most van szabin....
Vendég
 


[quote="mabe86"]
írta:
mabe86Scooper
Igaz, nekem az első babám lesz, de van tizenpár unokaöcsi, unokahugi :wink:
Legközvetlenebb infóforrásom a nővérem, aki 5. babáját várja :lol: :wink:
Mit hiszek el az orvosnak...ezért kell olyan orvost választani már a kezdet kezdetén, akivel azonos hullámhosszon vagytok. Szülésznő-választásnál is ez a lényeges szempont, hogy a TI érdeketeket képviselje!

Hát igen, ez így jó is lenne, de nekem se orvosom, se szülésnőm :S Nincs nekem fölös 5000-em vizsgálatonként, meg 100 000 a szülésre meg 60 000 a szülésznőnek

KépKép
Kép
scooper
 
 



Mabe, fejet hajtok. Akkor nincs köze a terhességi heteknek a sárguláshoz.
Astrid:Abból gondoltam, hogy Vicám 37. hétre jött, besárgult a két fiú pedig kivárta az idejét s nem volt gond a sárgulással.

Szerintem sincsen hű de nagy pocakom :) Majd lesz! :D :D :D

Andi, valóban nem lehet megbízható s mindenkire érvényes jellemzőt írni a fájásokról :) Ahogy majd a szoptatásról sem és a pocakfájásról sem :)
Elég sok topikban lehet olvasni a különböző pocakfájás elleni módszerekről , valamint a babák kakilásának elvárható gyakoriságáról :? Ettől mindig bosszús leszek, hisz nincsen mindenkire szabható recept, s nem katalógusból rendeltek a gyerkőcök. Ami még jobban dühít, ha hőmérőzik és szélcsövezik a babákat... felelőtlenségnek tartom, nem kicsit. Na csendben vagyok, ez még arrébb van remélhetőleg pár héttel :) :) :)

vicger
 
 


[quote="mabe86"]M írta:mabe86egnézzük a F1-et, utána megyünk a városba. Mindenféle programok vannak :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


Mi is F1 után megyünk a medvékhez :) ... Coelhot én is szeretem :wink:

És az én dokim is egész aug-ban szabin lesz :shock: :shock: :shock: ...

Kép

Kép
bibiesbrumi
 
 


T-Pk: te jössz az Istvánba? ... ott elvileg hazamehetsz, ha még nincs ott az idő!

Lilla anno kedden hajnalban fél5kor született ... Vasárnap délután véreztem picit, doki mondta, menjek be, megnéz az ügyeletes ... a szülésznőm pont ügyeletben volt, ezért az egyik szülőszobában alhattam, nem küldtek le a nőgyógyira a kórterembe, de az ügyeletes nem engedett haza, pedig csinált mindenféle vizsgálatot (uh, flow, x alkalommal CTG ... de "40 hétben vérző kismamát ő nem enged haza" ...) aztán reggel bejött a dokim (hétfő reggel), megvizsgált, és hazaküldött azzal, hogy pénteken menjek CTG-re ... férjem hazavitt, lefeküdtem aludni, és fél2kor ébredtem fel (előző éjjel a szülőágyon alig aludtam, kb 8 baba született akkor éjjel, hallottam a hangokat, mit ne monjdak attól inamba is szállt kicsit a bátorságom :shock: ... szóval felkeltem, és elkezdtem főzni: mexikói rakott tésztát. jó fűszeresen :):):)

fél3tól éreztem valamit (akkor azt gondoltam jóslók) ... de csak nem múlt ... fél5 körül hazajött a férjem, megvacsiztunk ... aztán negyed6 körül hasmenésem lett, és elkezdtük mérni: volt 2 10 perces, aztán onnantól 5 percesek ... fél7kor hívtam a dokikámat, mondtam, hogy nem nagyon fáj, de 5 perces ... azt mondta, jó, akkor kezdjek készülődni, befelé a kórházba ... még hajat mostam, tusoltam egy jót, beszárította a hajam, smink stb :) ... mire a kórházba értünk már 3 percesek voltak, na, akkor ott, út közben én már tudtam: szülni megyünk, azt már éreztem, hogy ezek nem jósló fájások ... de addig azt gondoltam, jó bemegyünk, aztán jöhetünk haza megint :)

Szóval: csak azt akartam mondani: reggel még megvizsgáltak, hazaengedtek, de délutánra beindult a szülés ... valószínűleg ennek már reggel is volt néminemű jele, de nem paráztattak, az Istvánban ilyen a protokoll, de valószínűleg ezt dokija is válogatja ...

Kép

Kép
bibiesbrumi
 
 


Sziasztok!

Brumi, nagyon jól hangzott a jókai bablevesed, el is mentettem a receptek közé :lol:

Mi későn reggeliztünk elég tartalmasat, úgyhogy az ebéd kimaradt, tegnap estéről meg maradt husi leves meg csirke pörkölt, úgyhogy ma szerintem nem lesz főzőcskézés :)

Pocak: nekem múlt héten egy boltban megkérdezték mennyi van még hátra, persze pont telefonáltam, mutatom, hogy kettő. Erre a pénztáros: két hét???? :shock:
Nem, még két (és fél :lol: ) hónap 8)

De már kezdem kizárni az ilyen hüle kérdéseket, én is nagyon nagyon büszke vagyok a pocóra :)

Scooper, a dokik általában a terhesgondozás tízszeresét szokták "kérni" a szülés után, a szülésznők "tarifája" meg ha jól tudom 15 és 30 ezer körül szokott mozogni. Persze kórháza válogatja biztos.

Te melyik kórházban fogsz szülni?

Andi, az ikres barátnőd nagyon szépen leírta a fájás alatti érzéseket.

Kriszti, szédülés nálam is bejátszik kb. három napja, olyan, mintha a vérnyomásom a béka valaga alatt lenne, még két tejeskávé után is. Lehet, hogy babócám nyom valamit, de nekem is legjobb vízszintesben.

Ééééés, nem akarom elkiabálni, de már kb. negyedik napja úgy fekszik, fejen áll vagy nem tom hogy mondjam Nikim, hogy egész nap érzem :) Imádom a kicccsajt :) :) :)

T-pk, apának akkor tényleg tessék beszerezni egy vízálló tokot :wink:
De azért valaki tudja értesíteni a partról, ugye, ha beindulna a szülés?

Dorka, kutyusod tuti, hogy meg fogja érezni, mikor kell indulni.

Barátok: mienk barátoknál már majdnem mindenhol van / vannak bébik, úgyhogy Niki babának jó sok haverja lesz. Hál Istennek nem is lesznek nagy korkülönbségek.
Vendég
 


Szép napocskát!

Huh, végre sikerült kicsit leülnöm. Asszem nálam is beindultak azok a bizonyos hormonok és fészekrakó ösztönök. Tegnap arra ébredtem, hogy ha ma nem rendezzük át a hálót, akkor soha. 8) Szerencsére apika már ismer és szó nélkül nekiállt tologatni-húzni-vonni a bútorokat. :lol: Ezután természetesen kipakoltam Míra ruhásszekrényét, átrendeztem, csináltam benne helyet öcsi ruháinak, amit ugye be is pakoltam egyúttal, majd ha már pakoltam átrendeztem az összes ruhát a gardróbban, majd mindent lecsutakoltam és úgy dél tájban örömmel konstatáltam, hogy alakulunk. ;) Most már csak az kell, hogy a kiságyat megvegyük és még dekorálni akarom a falat. Mírának kis kuckót csináltunk és oda is tervezek vmi falfestést vagy képeket meg anyuval csináltatok neki vmi kis szuper falvédőt.
Ebéd után pihenésképpen rendet raktam a fürdőszobai szekrényben, majd mikor Míra felkelt Tesco (öcsinek vettünk pár bodyt meg pizsirugit) majd Lidl és mivel már 7 után jártunk beugrottunk kipróbálni azt a fini kecskesajtos hambit meg garnélát a Mekibe. :oops: :lol:
Mára üergigára halmozódott fel a vasalnivalóm.. azzal küszködtem de. míg apáék játszótereztek.

Nálunk ebédre update 10-es gánica volt. :lol: Vacsira meg töltött cukkini. ;)

Szülés... hmmm. Már kezdek én is parázni, mivel ismételten készülök a természetes szülésre, de hááát, ha 4 kg-s lesz akkor már elbizonytalanodok... Hogy mikor kell indulni? Ez is jó kérdés.
Mírával nekem se jóslófájásaim se semmi nem volt. Sőt uccsó héten olyan jól éreztem magam, mint még soha. Vihar előtti csend. :lol: Aztán egyik nap hajnalban mentem pisilni és mintha kicsit szurkált volna a hasam... különösen ne foglalkoztam vele, mivel gondoltam hogy a rendes fájások, azért fájnak... Reggelre ezek megmaradtak, de időt nem néztem... Menten szépen a szokásos nstre, ahol is a gép szép szabályos és rendszeres, kb. 140-es erősségű 3 perces fájásokat mutatott ki. A védőnő (kis fiatal) elkezdett pánikolni, hogy én mindjárt szülök. Mondtam, hogy dehogy fogok, hisz csak szurkálgat a hasam, meg különben is innen megyek be a kórházba (kb. 10 perc sétára van) és ott találkozom a dokimmal, majd ő megmondja mi legyen. Útközben még találkoztam egy volt osztálytársammal, vele beszélgettem még egy jót, majd beértem a kórházba. Dokinak mutattam az nst-s papírt és még vizsgálat előtt kérdezte, hogy megvizsgált és kiderült 3 ujjnyira már nyitva vagyok, de mivel a pici már nem faros, hanem teljesen keresztbe van azonnal csaszi, nehogy nekiinduljon magától és beszoruljon. Gyorsan hívtam párom, hogy hozza a cumóm, majd 2,5 órával később megszületett Míra. :)
Most ebből kiindulva, bízok benne, hogy hasonló szép fájásaim lesznek és hasonlóan nem fogom fájlalni és abban bízok a legjobban, hogy öcsi jobban fog rám hallgatni. :wink:

Huh, bocsi kicsit sok lettem. :oops: 8) Új pocakképeket én is meglestem és én is raktam fel frisset. ;) Asszem kezdünk alakulni. :lol:

Megmutizom milyen volt a pocim szülés előtti este. Míra teljesen felköltözött a köldököm fölé. :lol: Kép

Bocsi, hogy nem igazán reagáltam, de csak egy szusszra jöttem. Most forma-1 alatt asszem pencizem egyet. 8)

Kép Kép
manósziget
 
 


Halihó Csajok!

Tegnap voltam uh-n, farfekvéses a fiacskám.. :( Azt mondja doki, lehet, h. már így marad, és akkor sajnos császár!! :cry: Hát majd meglátjuk! (két hete még fejvégű fekvésű volt...) Meg azt is mondta, álljak le a magzatvédő vitaminnal, elég vitamint kapott már és már szép nagy, a vasat és a MagneB6-ot továbbra is szedhetem.
Én is megkérdeztem, hogy szept 10 körül szabin van-e, azt mondja szabin lesz, de csak a rendelőben, szülni jön! :lol: Hogy eszem a zuzáját!! Javasolta, h. fogadjak szülésznőt, azt mondja nem szokta javasolni, de mostmár 4 szülőnő jut 1 szülésznőre, és ha kell, akkor nem biztos, hogy hirtelen ott tudnak lenni... Úgyhogy majd felhívom holnap, elvállal-e.
Ma májgombócleves és pikáns csirkecomb krumplipürével volt a menü, finom volt.

Peppino
Kép

Kép
peppino
 
 


Manó, Míra nagyon aranyosan felköltözött a pocóba :)

Peppino, még megfordulhat a picikéd, nem?

Mennyi az esélye, hogy ilyenkor még forognak?

Tényleg csajok, flow-t mikortól csinálnak? Azt automatikusan csinálják? (volt erről is szó az előkészítőn, de most lusti vagyok visszakeresni:).

És a cukorterheéses kötelező vérvétel után van / lesz még kötelező vérvétel?
Ha igen, mikor?

Mert enyim doki is tök sokat lesz szabin, legközelebb augusztus elején megyek hozzá, és bár utálom a vérvételeket, azért nem szeretnék róla lemaradni :)

Peppino, nálatok is nagyon fini ebéd volt ma :wink:
Vendég
 


Köszi Boboka a bíztatást! Én is még reménykedem, hogy megfordul, dehát ezt csakis ő dönti el, meg persze az, h. lesz-e elég helye forgolódni... Valahol mintha azt olvastam volna, hogy 36. hét környékén szoktak befordulni, úgyhogy még reménykedem!! :lol: :lol:
Boboka! Mi az a flow????
A védőnőm azt mondta, még lesz egy vérvétel és vizelet vizsgálat talán a 37-38. héten??? De ez nem biztos. Plusz még egy kötelező UH. De a sztrepto szűrés a 36. héten lesz, a dokim már adott is rá időpontot.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára peppino 2009.07.12 13:13-kor.

Peppino
Kép

Kép
peppino
 
 


Boboka: a terheléses cukrot nem a 26-28 hét között nézik általában ??? ... de jóóóóó, hogy már ennyit érzed Nikit !!! :lol:

Kép

Kép
bibiesbrumi
 
 


A streptora visszatérve: igen, lesz egy vérvétel a 36. hét környékén, és nekem most mondta a doki, hogy akkor veszi le a kenetet a streptohoz is ... viszont ezy a vérvétel csak teljes vérkép és vizelet lesz, és nem terheléses cukor ... ha jól tudom (nekem még akkor lesz egy cukros vérvétel)

Kép

Kép
bibiesbrumi
 
 


Peppino: még simán befordulhat ... beszéld meg vele :)

Kép

Kép
bibiesbrumi
 
 


Boboka! Örülök, hogy ilyen sokszor érzed Nikit, ugye milyen jó érzés és meggnyugtató!!?? :wink: Bár pont az utolsó 8-10 héten állítólag kevesebbet mozognak a babák a helyhiány miatt.

Peppino
Kép

Kép
peppino
 
 


Bibi! Már mondtam neki, hogy forduljon be időben, majd minden nap elmondom neki, hátha hat rá!! :lol: A végén már úgy fogja unni, hogy tutti befordul!! :wink:

Peppino
Kép

Kép
peppino
 
 


De, Brumi, csak azon (a 26. heti cukorterhelésen) már itt mindannyian túl vagyunk, és úgy értettem, hogy van-e utána következő kötelező vérvétel.

Igen, én is nagyon örülök neki:):)

Peppino, Flowmetria: A magzati keringés vizsgálata Doppler-ultrahangkészülékkel.
A magzati érszakasz áramlásának sebességét regisztrálják, értékelik.
A Flowmetria a köldökzsinórban áramló vér szabályosságát méri. Vagyis, hogy jó-e a magzat tápanyag ellátottsága a köldökzsinóron keresztül.
Most hirtelen ezeket találtam róla.
Vendég
 


Boboka: bocsi, figyelmetlenül olvastalak .... szóval igen: 36 héten van még egy kötelező vérvétel :) :oops:

Kép

Kép
bibiesbrumi
 
 


"boboka: Scooper, a dokik általában a terhesgondozás tízszeresét szokták "kérni" a szülés után, a szülésznők "tarifája" meg ha jól tudom 15 és 30 ezer körül szokott mozogni. Persze kórháza válogatja biztos."

Egyik ismerősöm orvosa még a százra is azt mondta, ez kevés lesz. Persze kórháza-orvosa válogatja, de nekem 50 is sok, örülök ha vonatjegyre futja, ha át kell menni kórházba uh-ra. Amúgy Cegléden fogunk szülni.

KépKép
Kép
scooper
 
 


A terhesség alatti kötelezô és lehetséges vizsgálatok

A terhesség nem betegség, mégis gondozást igényel, hiszen az anya és a magzat egészségérôl van szó. A terhesgondozás célja a terhesség és a szülés szövôdményei-nek megelôzése, illetve a szövôdmények korai felismerése, súlyosbodásuk csökkentése. A leendô gyermek várhatóan akkor lesz egészséges, ha az anya is az, nem terhes állapotban is. A nôk egészségi állapotát társadalmi, szociális és családi körülmények is befolyásolják, ezért a terhesgondozás két részbôl áll. Egyrészt a védônôk által végzett környezettanulmányból, illetve a kismama folyamatos "nyomon követésébôl" a terhesség alatt, másrészt a szülész-nôgyógyászok által végzett orvosi vizsgálatokból.

Magyarországon a terhesgondozás magas színvonalú, országosan kialakították a terhesgondozó-hálózatot.

Mi történik elsô jelentkezéskor?
A menzesz kimaradása után két héttel, de legkésôbb a második menzesz kimaradása után érdemes orvoshoz fordulni, aki elvégzi a kötelezô nôgyógyászati vizsgálatokat, citológiai és kolposzkópos szűrést, tapintással és ultrahangvizsgálattal megállapítja a terhességet. Leletet ad a terhesség tényérôl és nagyságáról, mellyel a lakhely szerinti védônôhöz kell fordulni a terheskiskönyvért. Ez azért fontos, mert így a védônô is értesül a körzetében levô kismamáról. A terhesgondozásba vételnek a 12. terhességi hét elôtt meg kell történnie, mert a szülési segélyre csak az jogosult, aki a 12. hét elôtt megjelent a gondozáson. A védônô ekkor vérkép-, vércsoport- és lues-szerológiai vizsgálatra küldi a terhest, majd a leletek birtokában háziorvoshoz kerül a kismama, aki belgyógyászati állapotát, vérnyomását ellenôrzi. Fogorvoshoz is el kell menni, hiszen a terhesség alatt a fogak állapota fokozottan romolhat.


A 12. terhességi héten hüvelyi szűrô ultrahangvizsgálat következik. Ilyenkor ellenôrzik a terhesség pontos nagyságát, a gerinc állapotát, a magzati nyaki redô vastagságát, a végtagbimbók meglétét. Azt azonban fontos tudni, hogy az ultrahang nem olyan vizsgálat, amivel minden rendellenesség észrevehetô. A legjobb gépekkel, a leggyakorlottabb szakemberek sem tudnak minden rendellenességet kiszűrni, csak a durvább elváltozásokat. De jó feloldóképességű gépekkel ebben a terhességi korban pl. a nyúlajak és a farkastorok is felfedezhetô.


Ha ezek a vizsgálatok megtörténnek és semmi rendellenességet nem találnak, akkor legközelebb a 16. héten kell megjelenni a terhesgondozóban. Ekkor végzik el az AFP-vizsgálatot. Ez egy vérvétel, mely a magzat által termelt alfafötoprotein-mennyiséget szűri. Ennek normál értéke meghatározott, az átlagtól való eltérés kóros elváltozásokra utalhat. Amennyiben az AFP értéke magasabb a megengedettnél, akkor gondolni kell velôcsô-záródási rendellenességekre, esetleg addig fel nem fedezett ikerterhességekre. Ha az érték alacsonyabb, mint az átlag, akkor a Down-szindróma gyanúja merül fel. Mindkét esetben javasolt genetikai vizsgálat elvégzése. A genetikai vizsgálat - melyet nem minden kórházi osztályon végeznek - ultrahang- és magzatvízvizsgálatból áll.


Az AFP-vel egyszerre végzik a hepatitiszszűrést is, melynek eredménye a születendô magzat szempontjából fontos. Amennyiben az anya nem volt szűrve, vagy pozitív lett az eredmény, a szülés után az újszülöttet be kell oltani.


Amennyiben az AFP-vizsgálat mindent rendben talál, a következô szűrôvizsgálatra a terhesség 18. hetében kerül sor. Ilyenkor a hasi UH-szűrés eredményét összevetik az AFP eredményével. Ha itt is minden rendben van, a terhesség 19-20. hetétôl havonta egyszer nôgyógyászati szűrôvizsgálatra kell menni - még panaszmentes esetben is -, mivel a méhszáj néha észrevétlenül is kinyílhat. Esetleges panaszok esetén gyakoribb nôgyógyászati vizsgálat is szükséges lehet.


Ha az anya vércsoportja Rh-negatív, akkor havonta kell ellenanyagszűrést végezni a vérébôl. Ez a vizsgálat Rh "pozitívos" anyáknál nem szükséges. Hathetente azonban minden terhesnél vérkép- és vizeletvizsgálat történik.
A 23. terhességi héten szűrjük az úgynevezett gestatios diabetest, azaz a terhesség kiváltotta cukorbetegséget. Ez két vérvételt jelent: elôször éhgyomorra, majd 50 gramm szénhidrát elfogyasztása után egy órával ismét megnézik a vércukorértéket. Ha ennek értéke nem megfelelô, akkor javasolt a vércukorprofil vizsgálat elvégzése. Ha valóban kialakult a cukorbetegség, a kismamát megfelelô centrumokba kell irányítani.
A panaszmentes terhesek következô vizsgálata - a nôgyógyászati vizsgálaton kívül - a 28. terhességi héten ismét egy ultrahangvizsgálat. A magzatok a 28. hétig általában egyformán fejlôdnek, ilyenkor átlagosan 1 kg súlyúak. Amennyiben ennél az ultrahangvizsgálatnál "megfelelô szögben" fekszik a magzat, már biztonsággal meg lehet mondani a baba nemét.


A következô ultrahangvizsgálat a 32. héten történik. Ez azért lényeges, mert ha a magzat a terhességi korának megfelelô fejlôdésétôl elmarad - ez ilyenkor már észrevehetô -, az elkövetkezô idôszakban fokozottabban kell figyelni.
A 36. héttôl hetente szükséges az úgynevezett CTG (cardiothokografia) vizsgálat, mely a magzat szívműködését és a méh összehúzódásait regisztrálja. Ez a vizsgálat figyelmeztet a méhlepény esetleges elváltozásaira, a magzat állapota jól követhetô vele. A CTG esetlegesen figyelmeztethet arra is, hogy a terhességet "be kell fejezni".

A 36. héttôl érett terhességrôl beszélünk, tehát az újszülött már érett.
Az utolsó ultrahangvizsgálat a 38. terhességi héten történik, itt a magzat nagyságát, fekvését, a placenta álla-potát, a magzatvíz meny-nyiségét vizsgáljuk.
Farfekvéses magzatok esetében a 37-38. terhességi héten lehet megkísérelni a külsô megfordítást, ez nagy százalékban sikerrel is jár. Ezt a beavatkozást is kevés kórházban végzik, pedig szinte szövôdménymentes, illetve a szülési szövôdmények számát is csökkenti.


Az érett szülés a 40. terhességi héten - plusz-mínusz 2 hét - történik. Azonban ha a 40. terhességi héten a terhes túl van, túlhordásról beszélünk, és mivel ezt veszélyeztetettségi tényezônek tekintjük, fokozottabb figyelemre van szükség. Ilyenkor kétnaponta történik CTG-vizsgálat. Amennyiben a méhszáj már nyitott és a CTG-n eltérés észlelhetô, magzatvízvizsgálat is végezhetô. Ekkor a magzatvíz színét vizsgáljuk, mely a magzat állapotára utal. Szülésindítás átlagosan 10 nappal a kiírt terminus után tör-ténik.

Milyen vizsgálatok lehetnek még szükségesek a terhesség alatt?
Ezek a terhesgondozás alatt nem szükségesek, csak a veszélyeztetett csoportoknál végezzük el. Állatokkal foglakozó nôknél a toxoplazma-vizsgálat javasolt. Ezt valójában a terhesség elôtt kellene elvégezni, de sokszor már csak terhesen van rá lehetôség. Ez a betegség állatokról, elsôsorban macskáról terjed át az emberre, vetélést, fejlôdési rendellenességet okozhat, tehát kezelni kell.
Akinél többször elôfordult vetélés a terhesség elején, annál érdemes progeszteronvizsgálatot végezni. Ez a sárgatest-elégtelenségrôl adhat felvilágosítást, és mivel ennek kiegyenlítésére van gyógyszer, ennek adásával megelôzhetô egy újabb vetélés.
Genetikai vizsgálatra csak veszélyeztetô tényezôk esetén kerül sor: ha 35 év feletti az anya, vagy ha a családban elôfordult genetikai rendellenesség. A genetikai vizsgálat elvégzését a 12-16. hét között javasoljuk a terheseknek. Ez nem kötelezô, de mivel 35 év felett a Down-kór gyakorisága évente 1 százalékkal nô, érdemes a vizsgálatot elvégeztetni.

Dr. Boros Szilvia

Peppino
Kép

Kép
peppino
 
 


Köszi köszi, akkor nem maradok le semmiről.

A dokim rendelőjében úgy néz ki, hogy meg fog szűnni a vérvétel (pedig olyan jó volt kulturált körülmények között, szinte semmit sem kellett várni), és gondolom ezek után majd a kerületi sztk-ba vagy valami ilyesmibe kell majd mennem, ahova meg a dokim beutalója kell, és ezért paráztam, hogy nehogy akkor kelljen menni vérvételre, amíg a dokikám szabin lesz.
Vendég
 


[quote="scooper"]& írta:scooperquot;boboka: Scooper, a dokik általában a terhesgondozás tízszeresét szokták "kérni" a szülés után, a szülésznők "tarifája" meg ha jól tudom 15 és 30 ezer körül szokott mozogni. Persze kórháza válogatja biztos."

Egyik ismerősöm orvosa még a százra is azt mondta, ez kevés lesz. Persze kórháza-orvosa válogatja, de nekem 50 is sok, örülök ha vonatjegyre futja, ha át kell menni kórházba uh-ra. Amúgy Cegléden fogunk szülni.


Akkor viszont legalább a szülésznőt átgondolnám, és a dokinak nem adnék ... szülésznő "tarifa" ügyben kérdezősködtél már? ... a tesómék Békéscsabán szültek, ott 15.000 kért, és bármikor hajlandó lett volna bejönni, éjjel-nappal, szabadnapon is ... ha választanom kellene, én a szülésznőt választanám, az biztos ...

Kép

Kép
bibiesbrumi
 
 


[quote="boboka"]K írta:bobokaöszi köszi, akkor nem maradok le semmiről.

A dokim rendelőjében úgy néz ki, hogy meg fog szűnni a vérvétel (pedig olyan jó volt kulturált körülmények között, szinte semmit sem kellett várni), és gondolom ezek után majd a kerületi sztk-ba vagy valami ilyesmibe kell majd mennem, ahova meg a dokim beutalója kell, és ezért paráztam, hogy nehogy akkor kelljen menni vérvételre, amíg a dokikám szabin lesz.


oda szerintem a védőnő is tud adni beutalót (legalább is felénk igen!) :)

Kép

Kép
bibiesbrumi
 
 


Flow az áramlásvizsgálat, elvileg a mostani uhukon is nézik, de rendszeresen a 36. héttől /emlékeim szerint/, aztán a nst-n valamit "aggasztónak" találnak pl nem mozgott eleget a baba, nem lehetett felébreszteni /ami amúgy is vicc, hisz nst, tehát nyugalmi állapotban nézik a szívműködést és a méhtevékenységet, na mindegy/ szóval akkor is szokták küldeni az anyukákat uh-ra flow-t nézni.

Peppino, pont mostanában olvastam valamelyik topikban, a júliusi, vagy a júniusiban a babák megfordításának módszereiről. Egyre emlékszem, illetve kettőre, zseblámpával kell világítani a pocakfalon keresztül, s vezetni le a has aljáig a fényt /babák fényre fordulnak/, vagy eleve a has alján bevilágítani :D Végül is van benne logika, veszíteni meg nem lehet vele :) :)

vicger
 
 


Bibi, tényleg, a védőnő eszembe sem jutott, de így már mindegy is, még addig sok időm van.

Peppino, tényleg, úgy emlékszem, hogy a picasara is tett fel valaki egy doksit a baba megfordításáról.

Megyek, szundizok egy fél órát, a forma 1-en nagyon szeretek aludni :lol: :lol: :lol:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2009.07.12 13:53-kor.
Vendég
 


Hú de szuper!! Köszi Kriszti!!!! Naggyon aranyos vagy!!! :lol:
Köszi Boboka! Megkukkolom a picasat!

Peppino
Kép

Kép
peppino
 
 


pénteken úgy is mennem kell uh-ra, akkkor felszaladok szülészetre, hátha tudok beszélni egy szülésznővel. Remélem, meg tudunk beszélni valamit

KépKép
Kép
scooper
 
 


scooper, egyetértek Bibivel, jó ha van szülésznőd. Ő melletted lesz végig, s ez azért nagyon sokat számít! A dokker csak a fináléra megy a kismamákhoz /általában/

Nekem jön a Párom szülni, így nem lesz fogadott szülésznőm. /azt már szerintem nem tudnám elviselni, hogy ketten ugráljanak körül :D :D :D/

vicger
 
 


bibiesbrumi
Ki az orvosod, ha nem vagyok indiszkrét. De lehet, hogy már kérdeztem, csak az agyam....

Én még mindig nem kérdeztem meg az orvost - szülésznőt-, hogy mennyit kell majd fizetni. Nem is tudom, hogyan kellene. Vagy csak adjam, a megszokott pénzt. Lehet ezt majd a férjemre bízom...

t-pk
 
 


Peppino,a PULSATILLA PRATENSIS 9 Ch homeos bogyót szokták ajánlani a megfordításra.

Olyan jó kis kajákat esztek.Ez nem éééééér :oops: :lol: :lol: :lol:

Kép
v.andi
 
 


Szerintem ma én viszem a negatív pálmát ebéd ügyben. :oops: Zacsileves, tejbepapi.
Gyerekek annyira jól eljátszottak a játszótéren, hogy nem volt szívem felparancsolni őket csak azért, hogy ebédet főzzek. A zuram meg elutazott hajnalban Angliába... :cry:

Pociképek klasszak!

Betegeknek jobbulást!

Anna!

Szerintem te nem a szüléstől félsz, hanem a kórházi procedúráktól, nem? Mert nem nagyon vagy hozzászokva. Így nézve a dolgot, lehet, neked megnyugtatóbb lenne egy kevésbé parázós helyszín, mint a kórház....ahogy megismertelek, te elég erős vagy és tudod, mit csinálsz....

Kép
arvaerika
 
 


Ma biztos front van,mert én is szédelgek.Alapból alacsony a vérnyomim,de nem szokott gondot okozni.

Erika,jól tetted.Én most sokat adnék egy tejbepapiért,de nem lehet :wink:

Kép
v.andi
 
 


Andi!

Én biza ettem belőle, utána 50 perccel 5,9 lett a cukrom

Kép
arvaerika
 
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?