Hahó!
Ágota:
Villő nagyon szép kislány! Jó, hogy nem szomorkodsz a tápszer miatt - tesómék első két lánya is úgy nőtt fel, mégis nagyon életrevalóak és elevenek...
Ami meg érdekes, hogy a sógornőmnek a harmadiknál meg már volt teje... Ez is mutatja, hogy a mennyire nem (csak) biológiai kérdés a dolog. Van egy ismerősöm, akinek az az elmélete, hogy minden azon múlik, hogy a legelső 1-2 napban mennyire sikerül a szoptatás... A sógornőméknél ez pl. elég érdekes: az első baba kapott valami fertőzést az újszülött osztályon
, fájt a torka, nem akart szopizni, el kellett vigyék az intenzívre, antibiotikumot kapott, stb, szóval nem volt az igazi a szoptatás-dolog (de aztán teljesen jól lett, kb. 10 naposan jöttek haza). A második baba koraszülött volt, 33+6-on született 1800 g-mal, ő hetekig inkubátorban volt, a szopit elég későn kezdhették kipróbálni.
A harmadik babával minden de minden rendben volt, 40. héten született, azonnal szoptatni próbált, 4 naposan mentek haza, és volt tej....
Judy
nagyon szép a babaszoba!
Nekünk sajnos nem lesz ennyire babásítva, mert egyrészt közös a hálónkkal, másrészt (és ez a fő ok) itt Heidelbergben albérletben lakunk, és kábé csak 2-3 évet - szóval nem festünk falat, nem teszünk bordűrt, és bútorokból is csak a legszükségesebbeket vesszük.... Na de valami dekorációt én is szeretnék azért még a falra tenni - képek, fluoreszkáló csillagok, babás függöny, ilyesmi... Csak még kellene találnom egy boltot, ahol árulnak ilyesmit....
Mondtam a férjemnek, hogy szeretnék kis csillagokat a plafonra a babaágy fölé (kicsit ez is bonyolult, mert az elején máshogy fog állni az ágy, mint később), mire azt mondta, hogy ok, de akkor létező csillagképeket rakjunk ki belőlük...
hazahozás: persze nem akarok beleszólni, de azok a fórumok, amik a hordozók töréstesztjeit csinálják (pl. ADAC) a mózest nagyon nem ajánlják bekötni az autóba, mert olyankor a baba a menetirányhoz képest oldalt fekszik, és egy esetleges ütközés esetén a nyaka nem bírja ki az oldalirányú erőt. Szóval inkább a rendes babahordozó, még ha gerince arra az időre nem is egyenes... (De persze nyilván ti döntötök, nem akartam kotnyeleskedni.)
Tündi,
nehéz lehet ez, hogy fél évekre nélkülöznöd kell a férjedet...
De legalább van anyagi haszna...
linácska,
tök izgi a kiskutya-dolog. Na és a névengedélyezés akkor még mindig nincs véglegesen elintéződve?
súly: én 14 kilónál tartok....
De nem tudok mit csinálni, egyszerűen jönnek és jönnek a kilók. Azzal vigasztalom magam, hogy majd leadom utána...
Tök hihetetlen számomra ez az egész súly-mizéria... Sosem voltam egy hízásra hajlamos, az egyetem alatt nem adhattam vért, mert nem voltam 50 kiló (na jó, 49 voltam végig). Aztán az egyetem végén összeházasodtunk, elkezdtünk magunkra főzni, esténként a tévé előtt mákos gubázgattunk, stb, és felcsúszott egy pár: a meddőségi kivizsgálást már 54-el kezdtem 3 év múlva. De ez még pont jó volt a 170 cm-hez... Aztán jöttek az inszeminációk, lombikok, azaz a hormonkezelések, és mire terhes lettem, 59,5 voltam... Most 73,5 vagyok. A régi egyetemi társaim nem ismernének rám....
Na mindegy, még pár hónap, és ha törik, ha szakad, leadom....
bim-bam
Ma megcsinálom a te verziódat a mustáros husiból. Főleg ez a tojásos köret keltette fel az érdeklődésemet, nagyon imádom a tojást. Remélem kapok gombát a zöldségesnél hozzá, mindjárt leszaladok...
Krétai muszaka: padlizsánt és cukkinit kell lapjában felszeletelni, besózni, állni hagyni, aztán letörölgetni és olajban kisütni (én tepsiben csináltam...). Aztán a maradék olajban felkarikázott megpucolt krumplit kell szintén megsütni. Közben hagymát és fokhagymát üvegesíteni egy serpenyőben, majd darált húst tenni rá. Amikor már kicsit megpirult, lehéjazott, felkarikázot paradicsomot tenni hozzá. Só, bors, fahéj, szegfűszeg.
Ezenkívül vajból, lisztből és tejből csinálni egy besamel mártást, abba tenni tojássárgáját, szerecsendiót és fahéjt.
Amikor mindezek megvannak, egy kiolajozott tepsibe lerakni a krumplit, padlizsánt, cukkinit, minden réteg közé reszelt sajt, aztán a darált húst és végül leönteni a besamellel. Megszórni sajttal és be a sütőbe.
Elég macerás, főleg mert a zöldségeket fajtánként kell kisütni. Mi a konkrét mennyiségekkel elég nagyvonalúan bánunk, attól függően, miből mennyi van itthon. De azért leírom, recept szerint hogyan kéne: 50 dkg padlizsán, 25 dkg darált (marha)hús, 25 dkg krumpli, 25 dkg cukkini, 2 paradicsom, 2 tojássárga, 2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 12 dkg liszt, 2,5 dl tej (megjegyzem, ez utóbbi 3 dologból nekem sosem lesz rendes besamel: ennyi liszthez sokkal-sokkal több tejet kell adnom, úgy 3/4 liternyit, és még úgyis elég sűrű lesz...)
JA, és még fontos tudni, hogy a fahéj elvileg méhkontrakciókat okoz (szülőszobán az illóolaja gyorsíthatja a szülést, ellenben amíg nem akarunk szülni, kerülendő). Szóval én most kevesebb fahéjjal csinálom, mint általában..
Na, jó hosszú lettem....
Még a hazahozós ruháról: én egy hosszú ujjú bodyra és egy ujjatlan plüss rugira gondoltam. Ha nagyon meleg lesz, akkor a rugit nem adjuk rá. Emellett zokni, sapi.
Középen gombos (="szoptatós") hálóingem 4 db van összesen, de ebből 2 elég meleg, azok most nyáron nem az igaziak. Szóval azt hiszem, vennem kell még legalább egy vékonyat a kórházba.