Új privát üzeneted érkezett!

Szia, Nuska!

Én már berakattam. Semmi különös nem volt, csak mint egy vizsgálat. Gyakorlatilag semmit nem éreztem, utána pár napig görcsölgettem. Nem volt vészes, kibírtam fájdalomcsillapító nélkül, amit a szopi miatt egyébként sem vettem volna be- de tényleg nem volt rosszabb az enyhe menszesz görcsöknél.
Úgyhogy ne félj egyáltalán. Nekem inkább a gondolatot elfogadni volt nehezebb, hogy ott van bennem valami. Az beletelt vagy két hétbe.
Úgyhogy a fájdalomtól nem kell tartani.

Pusz

Renáta
jrenata

Sziasztok!

Ed!
Mi hordjuk Borit úszni. Ha lesz egy kis időm, leírom a tapasztalatokat.

Cékla-ügyben szeretném a segítségeteket kérni. Ti hogyan készítitek el a céklát a babáknak? Most próbálkoztam vele először és Borinál nem aratott túl nagy sikert. Hibáztatni nem tudom érte, mert tényleg elég rossz volt. Igaz, nem volt benne se cukor, se só, mert nem akarom Borit rászoktatni. Bár nem is nagyon tudom, egyáltalán melyiket kéne beletenni, mert a céklának amúgy is olyan fura íze van, ráadásul én még soha nem ettem.

Van valakinek valami jó receptje? Ilyenkor nyár elején nincs nagy választék főzelékfélékből, állandóan csak tököt, meg borsót adok szegény Borinak.

Előre is köszi.

Mackoo
mackooo

sziasztok!

Mackoo, ma megyünk Anyukámhoz, megkérdezem tőle. Mind a négyen ettük és szerettük a céklafőzeléket.
Előre is köszi az úszásinfót.

Mindenkinek szép napot, mennem kell babázni.
Ed

Edina
Kép
Kép
ed26

Sziasztok!

Renáta, köszi szépen, remélem nálam se lesz gond.

Képzeljétek, most volt itt a védőnő, és azt mondta, hogy júliustól(akkor lesz 3 hónapos)elkezdthetem adni az almát és az őszibarackot.Remélem nem lesz túl korai.

Puszi mindenkinek, Léna

Lilypie Pregnancy tickers
nuska

Léna!

Szerintem kérdezd meg a gyerekorvosotokat is erről az alma és őszibarack dologról. Anno unokatesóm védőnője ugyanezt mondta, mikor a kislánya két hónapos volt. Én teljsen elképedve meséltem a doktor néninknek. Aki erre az mondta, hogy ez hülyeség, mert a tápszeres babáknál sem kell a hozzátáplálást 4 hónapos kornál előbb kezdeni, anyatejeseknél meg elég félévesen. Szóval szerintem még járd körbe ezt a dolgot!

Üdv:

Zita
pzita

Szóval: babaúszás.
Mi a XXII. kerületben lakunk, így a Campona mellett található műv. ház uszodájába járunk. Az épület eléggé lepukkant, ráadásul már csak a fele áll, ugyanis mellette épül az új műv. ház, és a bontással csak arra várnak, hogy az elkészüljön.
Egyébként elég tiszta az uszoda és az öltöző is (persze nem annyira, mint otthon a fürdőszoba).
Az öltözőben vannak pelenkázók, ott lehet a babákat vetkőztetni-öltöztetni. A bébiúszáshoz vennünk kellett Borinak úszógatyát, amit szorosra lehet húzni a combjain és a derekán, hogy a kaki ne ússzon ki belőle. A pisi persze átfolyik az anyagon. De már hallottam olyan uszodáról is, ahol speciális bébiúszásra kitalált pelust kérnek, asszem, a Huggiesnak van ilyen pelusa.
Bori úszógatyója olyan 1200 HUF körül volt, ha jól emlékszem.
A tanfolyam 10 órából áll, utána vizsga következik, ahol nem is annyira a baba úszásképességét tesztelik (hiszen nem is az a tanfolyam célja, hogy megtanuljon úszni, hanem hogy megtanulja élvezni a vizet és legyen egy jó családi program), hanem azt, hogy a szülők mennyire biztonságosan képesek "kezelni" a babájukat a vízben.
Az órákon gyakorlatilag ugyanazok a gyakorlatok ismétlődnek:
1. arc vízzel történő locsolása - ez arra jó, hogy "ébren tartsa" a búvár reflexet, ugyanis ha egyszerre éri víz a baba orrát és száját, néhány másodpercre leáll a légzése (ez a búvárreflex), de ezt a képességüket kb. 6. hónap táján elvesztik, hacsak nem gyakorolnak. Ehhez a feladathoz ki kell találni valami jelszót (pl. merülünk, úszunk, stb.), hogy a baba megtanulja, ilyenkor következik a locsolás.
2. háton való lebegés - a nyaka alatt kell tartani a babát és kb. 30 cm-ről beszélni hozzá, hogy ne essen pánikba. Otthon a fürdőszobában ezt nagyon ügyesen tudják csinálni, de az uszodában gyakran megrémülnek, ugyanis ott nincs semmi viszonyítási pontjuk, mint otthon, hanem csak a hatalmas fehér mennyezet. Ezért kell beszélni hozzájuk.
3. Merülés - U alakú pályán mozgatva a babát lemerítjük a víz alá, aztán föl. Kicsit előre kell dönteni, mert ha a baba megijed, akkor automatikusan hátracsapja a fejét. Igy viszont nem tudja annyira hátracsapni, hogy víz menjen az orrába. A feladat veszélye, hogy a szülő megijed és hirtelen kirántja a gyerekét, akinek így megsérülhet a nyaka. Elég ijesztő a látvány, mert a vízből kiérkező babák szinte görcsösen rángatóznak, ahogy levegő után kapkodnak. Állítólag ez normális, ugyanis ilyenkor, mint fönt írtam, leáll a légzésük, és időbe telik, mire megtanulják, hogy ilyenkor először ki kell fújják a levegőt és csak utána tudnak belélegzeni.
4. Szabadon merítés - ilyenkor lemerítjük a babát a víz alá, aztán a víz alatt elengedjük (bár a kezünkkel kísérjük) és megvárjuk, míg magától feljön. Ha kibukkant a feje, kiemeljük.

Kérdezhetnétek, hogy mi értelme így kínozni azt a szegény gyereket - én is megkérdeztem, és kérdezem magamtól azóta is.
A gyerekorvos szerint az úszás fejleszti a mozgását és kevésbé lesz fogékony a légúti megbetegedésekre. De azt is hozzátette, hogy a "füles" (azaz fülgyulladásra hajlamos) babáknál az uszoda előbb kihozza a fülproblémákat és az ilyen babák aztán nem is tudnak uszodába járni.
De kihangsúlyozta, hogy nem az uszoda okozza, csak az uszoda miatt előbb jelentkezik.

Mi most voltunk negyedszer, de haza kellett jönnünk, ugyanis jön a foga és ennek megfelelően elég hisztis volt.

Az első alkalom nagyon megrázó volt számomra, bár Bori messze nem sírt annyira, amennyire én számítottam rá. Ennek ellenére elborzasztott a gondolat, hogy a víz alá merítjük. Szóval már az óra felénél görcsben volt a gyomrom a feszültségtől. Ezzel együtt nagyon édes volt, ahogy a víz alatt szinte világított a kék szeme, ugyanis nyitva tartják a szemüket a víz alatt is.
És persze nagyon édes kis husi az úszógatyában.

A második alkalommal viszont már szemmel láthatóan élvezte az úszást, bár a két úszás óra között is elvittük uszodába, de akkor nem kínoztuk merüléssel, csak pancsoltunk vele, hogy szokja a vizet. Valószínüleg ennek köszönhető, hogy olyan jól ment.

Azóta egyszer sem élvezte annyira, mert 2 hét is kimaradt az ő, ill. a férjem betegsége miatt, aztán most bezavart a fogzás.

Szóval eddig csak egyszer volt olyan igazán jó élmény az uszoda, de ez annak tudható be, hogy nem tudtunk folyamatosan járni, hanem ki-kimaradtak hetek, így szegény Bori is elszokott az uszodától. Ha rendszeresen tudjátok hordani, akkor nagyon klassz kis program tud lenni.

Eleinte engem az aggasztott, hogy a kismamák esetleg belefolyatják a tejüket a medencébe. A védőnők szerint ez nem történik meg, hiszen úgyis etetnek úszás előtt (na nem közvetlen előtte, nehogy kijöjjön a babából a kaja), vagy lefejik, ha nagyon sok a tej.
A szomszédasszonyomat inkább a kismamák "másik vége" aggasztja, hiszen nem mindenki tartja annyira fontosnak a higiéniát.
Én ezen nem gondolkoztam annyit, bízom benne, hogy akik pénzt és időt áldoznak arra, hogy a csecsemőjük ússzon, azok fürdenek minden nap és van bennük annyi józan ész, hogy egy esetleges hüvely vagy húgycső fertőzéssel nem mennek be a medencébe. Meglehet, tévedek. Bár eddig nem volt gondunk a víz minőségével.

Léna!
Szerintem sem kell még elkezdened a hozzátáplálást, ha szopik a babád. Nekünk is azt mondták, hogy elég 6 hónapos korban.

Mackoo
mackooo

Sziasztok!

Ed, nálunk meg Kitti mostanában azt csinálja, hogy az idegenekre rávigyorog. A múltkor mentünk az Auchanban, sírt a hordozóban, ezért felvettem. És egyszer csak azt vettem észre, hogy a hátam mögött mindenki összesúgott, hogy "láttad, hogy mosolygott" "nézd milyen édi" stb. A kis vacak az anyjának sír, idegenekre meg vigyorog. Kép

Babaúszás engem is érdekelne. Csak én is úgy vagyok vele, hogy eddig vegyes dolgokat hallottam róla. Mackoo, köszi a tapasztalatokat!

Renáta, megkaptam a képeket! Kép Olyan szépek a gyerkőceid! Örülök, hogy jól vagytok. És remélem a munka is össze fog jönni.

Tegnap voltunk csípő UH-n, szerencsére minden rendben. Ma pedig voltunk bent a munkahelyemen, a GYED-et intézni. Jól bezsebeltem a kollégáktól a dicséreteket. Olyan jó dolog büszke anyukának lenni. Kép

Pusza,
Tünde
rtünde

Sziasztok!

Mackoo, jó, hogy leírtad az úszás élményeket!
Bennem elég vegyes érzéseket ébresztett.Bence a kádat imádja és jó lenne, ha a nagy vizet is élvezhetné, de nem tudom mit szólnék, ha ott kepesztene a vízben a kötelező gyakorlatoknál. Nekünk otthon elég nagy kádunk van 3an is simán el lehet férni benne, ti mit gondoltok az együtt fürdésről a babával? Gondoltam neki ez is medence feeling.:-)

Tünde, nagyon kis lelkiismeretes szülők vagytok, mi még csípőszűrésre se jutottunk el.:-( Jó , hogy ilyen mosolygós Kitti!Ti melyik Auchanba jártok?

Bence mindent a szájába vesz. Ti mivel fertőtlenítitek a játékokat? A csörgő egyik része műanyag a másik plüss.

Puszi
Barbi

Barbi
Kép
Kép
barbic

Sziasztok!

Mackoo, köszi az uszásinfót, nekem tetszik. Szerintem menni fogunk.
Megkérdeztem a céklafőzeléket: Anyukám sóval és cukorral izesítette, tejjel higította. Citrommal és sajttal is lehet izesíteni. Neki sem izlett, de mi megettük. recepteket találsz a köv oldalakon: www.mindmegette.hu www.babaszoba.hu

Tünde, ma Anyuéknál megint elkezdte a hisztit. Kivittem a ligetbe, majd megetettem és utána jót aludt Anyukám ölében. Talán túl fáradt volt az elmúlt napokban. Kinek sírjon a gyerek, he nem az anyjának? Az idegen nem fogja dédelgetni. :-))

Léna, ha 2x évvel hamarabb szültél volna, akkor már 6 hetes kortól adhatnád a gyümölcsöket a bébinek. Most más a divat, szerintem is kérdezd meg a dokit is. És hallgass az anyai ösztönökre.

Barbi, Bence már megfogja a játékokat??? Kincső még csak nézegetni. Szerinetm mi fogunk együtt fürdeni vele. Egészségesek vagyunk, mi baja lehet?

Holnap megyünk a 3 hónapos oltásra, kiváncsi leszek, hogy fogja elviselni.

Jó éjt mindenkinek!
Ed

Edina
Kép
Kép
ed26

Sziasztok!

Barbi!
Én már fürödtem együtt Borival itthon a fürdőkádban. Nagyon jó volt!!! Olyan jó átölelni a kis puha húsát!
Szerintem semmi baja nem lesz tőle, ha egészséges vagy. Persze, vannak, akiknek a szeméremérzete berzenkedik az együtt fürdés ellen. Az enyém nem berzenkedett.
Egyébként is elhatároztam, hogy igyekszem Borit úgy nevelni, hogy teljesen természetesen viszonyuljon a testéhez. Most voltam ugyanis intimtorna tanfolyamon és ott tudatosodott bennem, hogy már gyerekkorunkban mennyi korlátot építenek a szülők a tudatunkba a testünkkel kapcsolatban (tisztelet a kivételnek). Kakiról, pisiről, punciról lehetőleg nem beszélünk, pláne nem fogdossuk, stb. Aztán ennek az eredménye esetleg a kevésbé kiegyensúlyozott szexuális élet, vagy olyan betegségek, amelyeket időben fel lehetne ismerni, sőt, gyógyítani lehetne, de a tabusítás miatt az emberek egyszerűen nem hajlandóak orvoshoz fordulni velük.
Szóval, félre a tabukkal!!!

(Egyébként tényleg nagyon jó az intimtorna, tudom ajánlani. Van folytatása is: Gésák titka a címe. Biztos érdekes lehet az is.)

Ed!
Köszi a linket, találtam céklás receptet, bár köménymagot és olajat is ír. Én nem merek ilyeneket beletenni Borinak.
Egyébként tényleg kicsit divat kérdése a babák táplálása. Amikor a férjem kisgyerek volt, már három hetes kortól kezdték adni a narancsot, almát, aztán szépen sorban a főzelékeket. 7-8 hónapos korában ő már azt ette, amit a szülei. Anyósom szerint is korai volt a dolog, mert eleinte sokszor kihányta az ételeket. Bár úgy tűnt, később már nem okozott gondot ez a korai kezdés. Én szkeptikus vagyok, ugyanis a férjem atópiás dermatitiszben szenved és kisgyerek korában nagyon súlyos tünetei voltak. Kérdem én: Honnan tudjuk, hogy nem a NEM megfelelő táplálás váltotta ki azokat a súlyos tüneteket? Manapság ugyanis azt mondják az orvosok, hogy nem véletlenül van megszabott rendje az elválasztásnak, illetve a hozzátáplálásnak: ha túl korán kerül be az étrendbe valami, allergiát válthat ki.

Szerintem jobb az óvatosság.

Mackoo
mackooo

Sziasztok!!

Tünde!

Köszi, de te is küldhetnél képet, eddig két helyen is ua. képet láttam, de akkor még pici volt a manócska.

Ed!

Tejet 9 hónapos kora előtt ne adj, még főzelékbe se!
Ha van tejed, akkor azt, ha nincs - tápszert! Egyébként várom a hívásod a jövő héten!!!

Mackoo!

Gratulálok, bátor vagy. Nagyon jó lehet a babával együtt fürödni, egymáson csúszni - mármint neki. Én nem mertem megkockáztatni - de mi egyébként is zuhanypártiak vagyunk. De erre lehet,hogy ráveszem magam. Olyan "anyás- magzatos " érzés lehet. Nem?????

Pusz

Renáta
jrenata

Sziasztok!
Képzeljétek, a gyerekorvos elküldött minket a neurológiára, mert Bori még mindig nem tud megfordulni.
Ma voltunk a neurológián és kiderült, hogy Bori mérsékelten hipotóniás, ami azt jelenti, hogy kicsit lanyha az izomtónusa.
Gyógytornászhoz kell vigyem, aki a Dévény-módszerrel dolgozik. Azt mondta a doktornő, hogy készüljek fel, hogy a baba nagyon fog sírni, mert ez egy elég fájdalmas masszázs.

Hallott valaki erről? Vagy csinálja-csinálta valaki a gyerekével?

Mackoo
mackooo

Színes írások

A többi ,,színes'' cikk

2000. július 8., szombat - Forrás: Népszabadság - Szerzõ: Tyápay Katalin
Küzdelem a mozgásért

A Dévény Anna Alapítványt nem hirdeti reklámtábla, szórólapok sem sulykolják a gyógyító módszer mindenhatóságát. A tények magukért beszélnek: a Dévény-technikával a ma még szörnyû következményekkel járó szülési agysérülések hetvenöt-nyolcvan százalékát meggyógyítják.

Dévény Anna gyógytornász és ritmikus sportgimnasztika szakedzõ új irányból közelítette meg a mozgássérültek kezelését. Módszere szemléletében és gyakorlatában gyökeresen eltér minden eddigi rehabilitációs gyakorlattól. Speciális, kizárólag emberi kézzel mûvelhetõ technikával oldja fel a letapadt izmokat, inakat, és ezzel a sajátos kezeléssel képes mûködésbe hozni az idegrendszert.
A szülés közben fellépõ oxigénhiány miatt károsodott csecsemõket 1984 óta gyógyítják az alapítvány szakemberei. Ki gondolná, hogy mindezt olyan embernek köszönhetik, aki nyúlánk, karcsú, egészséges testekkel foglalkozott: tornászlányokat edzett. Ahogy õ fogalmaz: délelõttjeit – mint gyógytornász – a neurológiai klinikán töltötte „rémes kórképek” között, majd – mint szakedzõ – rohant mûvészi tornát, edzést tartani. Dévény Anna életében ez a két, látszólag eltérõ világ jól megfért egymással. És megfér ma is, hiszen a gyógyítás mellett rendszeresen tanít az operaházban és a balettintézetben.

„Számomra nincs két különbözõ út: egy az egészségeseknek és egy másik a mozgássérülteknek. Egyféle út van. Hosszú évekig rendszeresen mozgattam a súlyos, magatehetetlen testeket. Apránként jöttem rá a módszer lényegére, arra, hogy a mozgás zavaraiért nem az izületet kell okolni. Zsugorodott izmokkal nem lehet mozgást végezni, ezeket fel kell oldani. És ezt csak az emberi kéz tudja elvégezni.”

Dévény Anna 1995-ben megjelent könyvében még úgy fogalmazott: az oxigénhiányos állapot csupán javítható, de nem kezelhetõ. Ezzel szemben ma már vallja, hogy a szülési agykárosodott csecsemõk hetvenöt-nyolcvan százalékánál képes gyógyulást elérni.

„Gyógyuláson normál mozgást, normális életet kell érteni, és nem azt, hogy valahogy foglalkoztatjuk a sérült gyermeket. Sajnos az esetek húsz-huszonöt százalékában olyan súlyos az agykárosodás, hogy nincs mit tenni. De itt van a többi gyermek, az a nyolcvan százalék, akiknek eddig gyakran tolókocsiban kellett élniük” – írja könyvében.

Sára „órára” jött.

– Korábban meg kellett indítani a szülést – meséli az édesanyja. Sokáig nem volt semmi probléma a picivel, evett, szépen gyarapodott a súlya, csak éppen nem volt hajlandó hasra feküdni, és a fejét sem emelte fel. Nem gyanakodtunk semmire, hiszen aki nem ért hozzá, azt hiszi, majd magától megoldódik minden.

Sáráról akkor azt mondták a neurológusok, hogy lusta.

Szülei véletlenül találtak rá a Dévény Anna Alapítványra, mint kiderült, az utolsó pillanatban. A gyerek két hét elteltével hasra feküdt, egy hónap múlva már ült. Most tizenöt hónapos. Folyamatosan fejlõdik, a bútorokba kapaszkodva közlekedik, akárcsak egészséges kortársai. Egy picit ugyan pityereg, amikor elkezdõdik a foglalkozás.

Dévény Anna már megvívta a maga csatáit, hosszú évekig viselte magán a „senki nem lehet próféta saját hazájában” bélyeget. Mára némiképp konszolidálódott az alapítvány helyzete, az állami támogatásra azonban így is nagy szükség lenne. A gyógytornász 1994-tõl taníthatja „rebellis tanait”: a posztgraduális képzésre többszörös a túljelentkezés, a szülõk egymás sarkát tapossák az alapítvány irodájában.

Dévény Anna nem titkolt büszkeséggel hozzáteszi: ma már orvosok is küldik hozzájuk a gyerekeiket.

EÜ.zlet portál - amit látnia kell, hogy ne higyjen a szemének!
Copyright (c) 2000 - É+L Kongresszus- és Kiállításszervezõ Kft.
1081 Budapest, Kiss József u. 4., 1364 Budapest 4, Pf. 354, Tel./Fax: 313-2027,
http://eplusl.hypolit.net, E-mail: eplusl@mail.datanet.hu

pusz

Renáta

Remélem, sikerült.
jrenata

Módszer
Speciális manuális technika
Analitikus gimnasztika

Hivatalos nevén Dévény Speciális manuális technika - Gimnasztika Módszer továbbiakban DSGM), amely 139 562 - es lajstromszám alatt került levédésre az Országos Találmányi Hivatalban.

A DSGM minden eddigi mozgásrehabilitációtól eltérő, új szemléletre épülő rendszer. Nem az eddig ismert eljárások kibővítése, továbbfejlesztése, hanem a mozgáskorrekció alapvetően új megközelítése.

Ezt az eredeti gyógyító módszert Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző dolgozta ki 1976-tól kezdődően, kettős képzettségének gyakorlati tapasztalatai alapján.

A DGSM az elmúlt 28 év alatt a mozgássérülések valamennyi területén kimagasló eredményeket volt képes felmutatni gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.

Na, még ezt találtam
jrenata

Első a példa, aztán jön a szabály
Dévény Anna mozgásterápiája minden testből maximumot hoz ki

A "problémás" szülések gyakori következménye, hogy a csecsemő az átmeneti oxigénhiány miatt agykárosodással jön a világra. A szülési oxigénhiányos agykárosodás (infantilis cerebralparesis, CP) folyománya akár önálló mozgásra képtelen állapot is lehet, ez a súlyos végkifejlet azonban Dévény Anna speciális mozgásterápiájával az esetek többségében elkerülhető. Az egyedülálló Dévény-módszer legutóbb a terápiát alkalmazó alapítvány tb-támogatásának átmeneti megvonása kapcsán került reflektorfénybe.
Dévény Anna és munkatársai nagyon sok családnak adták vissza azt a reményt, amely egy agysérült csecsemő láttán már-már végleg veszni látszott. A Dévény-módszert, amelyet DSGM néven ismer a szakirodalom, az eljárás létrehozója sem tartja csodaszernek, inkább egy olyan lehetőségnek, amely a mozgásfunkciók helyreállításával megteremtheti a teljes(ebb) élet feltételeit.

- Mindig táncosnő szerettem volna lenni, de alkati adottságaim ezt lehetetlenné tették. A tanítás azonban számomra is reális lehetőség volt. Ritmikussportgimnasztika-szakedzői és gyógytornász-diplomát szerezve először a SOTE Neurológiai Klinikájára kerültem, ahol 20 évig foglalkoztam agy- és idegsérültek tornáztatásával. Ezzel párhuzamosan mesterem, Kovács Éva iskolájában művészi tornát is oktattam - idézi fel a kezdeteket. Dévény Anna 1976-ban kezdte meg azt a munkát, ami a mai eredményekhez vezetett: a mindenféle testnevelés alól felmentett gyerekek (köztük agysérültek) számára kellett foglalkozásokat tartania. Már negyedik éve folytak az iskolarendszerben zajló kurzusok - amelyek eredményeként látványos kéziszer-gyakorlatok bemutatásáig jutottak az eredetileg korlátozott mozgásképességű tanítványok - a média figyelmét is felkeltették. Vitray Siker című műsorában Dévény Anna kapta a legtöbb közönségszavazatért járó díjat - "az adás napja volt az utolsó nyugodt pillanat az életemben" - emlékszik most -, és a rehabilitáció "hivatalos" intézményrendszere felől azonnal megindultak a támadások, egyúttal pedig megkezdődött a betegek máig tartó, végeláthatatlan rohama.

- Akkor még a ma összefüggő rendszerbe foglalt DSGM-módszer töredékeit sem ismertem. Csupán Berczik Sára (a magyar művészi torna megteremtője) analitikus gimnasztikáját próbáltam a gyógytornában hasznosítani. Az ortopédeseteknél - amikor az idegrendszer ép - viszonylag könnyebb eredményt elérni. Az agysérülést szenvedettekkel más a helyzet. Amikor ők is beálltak az órákra, kiderült: mozgásproblémáik csak úgy javíthatók, ha izomzsugorodásaikat kezem erejével segítem leküzdeni. Ennek módja kezdetben az ízületek hosszirányú nyújtása, illetve a szövetekből oxigént felszabadító jegelés volt.

A Dévény-féle terápia első műhelye egy 25 négyzetméteres, szobányi helyiség volt a Belvárosi Ifjúsági Házban. A beteg gyermekükkel érkező, reménykedő szülők rendre megtöltötték a Molnár utcát, s gyakran még a Váci utcai iskola tornaterme is szűknek bizonyult. Az eredményeknek híre ment, s a páciensek özönlését a hivatalos kételyek sem csillapították.

- Berczik Sárától azt tanultam: első a példa, aztán jön a szabály. A valóságotnem lehet az elmélethez igazítani. ("Az eredmények nem vonhatók kétségbe, a további vizsgálatok után bizonyára kikristályosodnak azok a pontok, amelyek a hatásmechanizmust magyarázzák" - írja ugyanerről dr. Frenkl Róbert, a DSGM-et ismertető könyv lektora.) Minden bizonnyal ennek a szemléletnek köszönhető, hogy két évtizedes kitartó kísérletezés után kezünkben van a kulcs a szülési oxigénhiányos agysérülések gyógyításához - mondja Dévény Anna.

- Döbbenetes volt tapasztalni, hogy nem úgy működik a mozgatórendszer, mint ahogy addig gondoltam. Ilyenkor nincs támpont a továbblépéshez. A régi elmélet megdőlt, az újat még ki kell találni. Szerencsére sosem voltam türelmetlen. Azzal biztattam magam: ha a zseniális Semmelweis a kézmosás fontosságát sem tudta elfogadtatni kortársaival, akkor mit akarok én. Amit mi csinálunk, az gyökeresen eltér minden eddigi mozgásrehabilitációtól, nem csoda, ha a szakmai közvélemény nehezen barátkozik meg vele.

A módszer továbbfejlesztésében mindig szerephez jutott a véletlen is. 1984 januárjában Dévény Anna egy súlyosan sérült kislányt kezelt, s miközben megpróbálta a gyerek medencéjét a helyére fordítani, a keze lecsúszott, és a gerincre tévedt. - Tudtam, hogy a centrális sérülés az egész vázizomzatra kiterjed, mégsem jutott soha eszembe addig, hogy a törzs izmait is kezeljem. Ennél a kislánynál próbáltam meg először az izmok alá férkőzve az izomlefutásra merőleges irányú nyújtást alkalmazni, s végül ez lett a legnagyobb "ütőkártyánk", a speciális, manuális technika alapja.

A tapasztalatokból leszűrt következtetés: a negatív irányba átépült izom-ín-kötőszövet rendszer normál szerkezete ezzel a speciális terápiával visszaépíthető. - Eleinte csak a hypoton (kórosan csökkent izomtónusú, "ernyedt") kisgyerekeknél tapasztaltam, hogy a módszerrel lábra állíthatók. Találkoztam egy két és fél éves kislánnyal, aki derékon felül tökéletesen mozgott, közlekedni viszont csak a fenekén csúszva tudott. Kolléganőmmel közösen kézzel többször végigvizsgáltuk a gyerek izmait, hogy rájöjjünk a szokatlan tünet okára. Másnap az anyuka felhívott, hogy a gyerek felállt. Ebben az esetben ez a cse-kély hatás, amit a manuális "szemrevételezés" jelentett, elég volt a normális izomfunkciók beindításához. Hat-nyolc kezelés után a kislány önállóan járt.

A spasztikus (görcsös, merev, bénulásban szenvedő) gyermekeknél - akik az agysérülés folytán károsodottak másik nagy csoportját alkotják - eleinte csak javulásokat hozott a módszer, gyógyulást nem. - Azt gondoltam, hogy a hypotónia, amely az idegrendszer kora, ősi képződményeinek, az alsóbb agyi központoknak a sérülése nyomán alakul ki - könnyebben regenerálódik, mint az agykérgi defektus miatti görcsös bénulás. Úgy tanultam, és addigi tapasztalataim is azt mutatták, hogy ami a kéregben elpusztul, azt nem lehet regenerálni. Könyvemben is azt írtam: a másfél évesnél fiatalabb hypoton gyermek teljesen meggyógyulhat a kezeléstől, a spasztikusaknál sajnos csak állapotjavulás várható. Időközben azonban egy kolléganőm elhozta hozzám két hónapos unokáját, aki műhibás szülés következtében nagyon merev állapotban volt. Ez a gyerek a spasztikusaknál eddig tapasztaltak ellenére meggyógyult a kezelések hatására, ugyanúgy, mint az a baba, aki 20 perces klinikai halál után mutatott hasonló tüneteket, s ma tökéletes a mozgása. Ebből kiderült, hogy a spasztikus sérüléseknél már az első hetekben meg kell kezdeni a kezelést. A manuális technika korai bevetésével az ilyen csecsemők 75-80 százaléka is gyógyítható. Nálunk olyan gyerekek álltak talpra, akiknek máshol tolókocsit jósoltak. Az élet nagy ajándékának tartom, hogy ennek a kulcsát megtalálhattam. Sajnos mindig léteznek olyan halmozottan súlyos károsodottak, akiken nem lehet segíteni. Ez az esetek 20-25 százaléka.

Maga a módszer, amely a mozgásfunkciókat helyreállítja (vagy - ha korábban nem is működtek - létrehozza) a manuális technikán alapul. A sikeres gyógyítás elmélete megkapóan egyszerű. Az agy sérülése károsíthatja a test motorikus működéseit. A legkisebb mozgási defektus is deformálja az izmot. A sokoldalú műszerként használható emberi kéz finom beavatkozásaival oldani lehet az izomzat kontraktúráit (letapadásait, torzulásait). A rendellenes izomhelyzetet kézi erővel normalizálni lehet, de ehhez "bele kell nyúlni" az izomba. A kóros helyzetű izom ugyanis rossz irányba húz, s ezt a beteg önmaga nem tudja korrigálni. A legfontosabb: ha az izmokat, illetve az idegrendszer perifériájaként felfogható inakat manuálisan stimuláljuk, attól - az összeköttetés kétirányúsága miatt - maga a sérült agyi rész is (re)habilitálódik.

- Soha nem szabad azt hinni, hogy mindent tudunk. Minden nap hozhat új tapasztalatokat, amelyek szükségképpen az elméleteket is módosíthatják. A kéz, a láb, a törzs izmai után ma már a beszéd, a nyelés, a rágás, az arcmimika helyreállítása, a nyálzás megszüntetése is megoldható, s ez bizonyára még mindig nem a végállomás.

Dévény Anna - saját bevallása szerint - boldog és elégedett. Egyre ismertebb módszerét posztgraduális képzés formájában gyógytornászoknak tanítja, az általa kiképzett kiváló oktatógárdával együtt. A perinatális intenzív centrumokban egyre több orvos ismerkedik a CP korai gyógyításának ezzel a hatékony technikájával. Bár maga nem lehetett táncosnő, ma mégis mozgáskurzusokat vezet az Operaház táncművészeinek és a Balettintézetben felnövő új generációknak.

A heti 500 pácienst kezelő, a gyermekgyógyítás mellett a felnőttrehabilitációba is bekapcsolódó Dévény Anna Alapítvány nevetségesen kevés pénzből működik, tavalyi költségvetése 17 millió forint volt (ebből 7,5 milliót a tb adott). - Ezzel a módszerrel dokumentálhatóan meg lehet gyógyítani amúgy egész életükben kezelésre és ellátásra szoruló gyerekeket. Töredékére lehet csökkenteni felnőtteknél a traumatológiai utókezelés idejét és költségeit. Maga a módszer "ingyenes műfaj": nem kell hozzá sem műszer, sem gyógyszer, csak a terapeuta tudása. Remélem, előbb-utóbb az állam is felismeri, hogy megtérül a nekünk juttatott támogatás. Sosem fogadtam el senkitől hálapénzt, soha nem volt más a célom, mint a gyógyítás. Csak annyit szeretnék: ne akadályozzák, hogy megpróbáljam tenni a dolgom, hagyják, hogy segíthessek kihozni minden sérült testből a maximumot.

Š Népszabadság
jrenata

Egyébként Bori még nem csak 7 hónapos?

8 Hónaposig " kell " megfordulnia!!! Nem " csak " lusta" ???

Ne hamarkodd el, kérdezz meg egy mádik orvost is szerintem!

Minden rendben lesz!!!

Renáta
jrenata

Sziasztok!

Remélem mindannyian jól vagytok.

Mackoo,
Asszem... ha beugrasz a friss babás topikba ott találsz olyat, aki ismeri a Dévény módszert.

A hozzátápihoz ajánlok egy linket http://otlettar.try.hu/ a Kismamás részben van egy táblázat mikor mit ájánlott bevezetni. Mi azon az elven vagyunk hogy lassan, de biztosan, nem késik le semmiről az a gyerek ha nem eszi a paprikáscsirkét 1 évesen.

Jó babázást,
Amcsi
amcsi

Sziasztok!

Renáta, a tejnél én sem a zacskós tejre gondoltam. Bár szerintem mi még azzal kaptuk. Sajnos hugicám (12 éves) tejallergiás, ha 1 pohár tejnél többet iszik naponta, kiütései lesznek. A többi tesómmal megúsztuk.
Szerencsére most van tejem, a hűtő tele van. Csak fejni nem tudok.
Milyen gyorsan megy az idő, még jó hogy szóltál. Majd hívlak.

Tegnap voltunk tanácsadáson, Kincső 59cm és 6100g. Szépen meghízott. Oltást csak a jövő héten kap.

Ed

Edina
Kép
Kép
ed26

Sziasztok,

Úgy tűnik itt már mindenki babázik, semmi pocakosodás:-(((
Úgy tűnik én is hamarosak belépek az anyukák táborába. Most már 100%, hogy 1-én befekszem, 2-án pedig kiveszik Marcit. Beszéltem délelőtt a vezető anesztes főorvosnővel, sajnos nem szabadon választható lesz a program, altatnak
:-(((( Spinális nálam szóba sem jöhet az agyműtét miatt.
Ha vki. (mondjuk Zita??) mégis csatlakozik hozzám a jövő héten sikítson.

Kriszti

cuiccolo

Sziasztok!

Köszi mindenkinek a véleményt a kajcsival kapcsolatban, én is azt hiszem, hogy a doki nénit is elkapom ezügyben, eddig szinte mindig homlokegyenest más véleményen voltak.
Bár azt én is hallottam már, hogy a tápszeres babáknak előbb lehet elkezdeni szilárdat adni.

Amcsi, jó az a táblázat, ki is nyomtattamKép

Kriszti, nagyon szorítok neked, biztos minden ok lesz.Nézd a jó oldalát, neked legalább nem kell feküdnöd 24 órán keresztül.Tudom, ez sovány vigasz, de azért fel a fejjel.Kép

Puszi mindenkinek, Léna

nuska

Kriszti!

Bizonyos szempontból biztos, hogy csatlakozom hozzád. 1-én megyek vérvétel, UH, CTG, vizsgálat körre a kórházba. Jelezz, ha már odaértél, és csemetéimmel együtt én leszek az első látogatód, ha akarod! De lehet, hogy a pocaklakó is útnak indul akkorra. Akkor meg azért találkozunk.

Addig is vigyázz magatokra!

Üdv:

Zita
pzita

Sziasztok!

Barbi, általában a csömöri vagy a soroksári Auchanba szoktunk menni.
Együttfürdés nálunk nem lehetséges, mert sajna csak zuhanyzónk van.
Kitti még annyira nem vesz be mindent a szájába, inkább csak a kezét tömködi. Így még nincs gondunk a fertőtlenítéssel. De van olyan plüss, amit ki lehet mosni, nem?

Egyébként nem tudom miért, de mostanában nagyon nem szeret fürödni. Pedig mindent ugyanúgy csinálunk, mint mindig. Amint beteszem a kádba, elkezd sírni. De néha annyira sír, hogy a párom egyszer azt mondta rá, hogy úgy csinál, mint akinek fáj a víz. Tegnap próbáltam azt, hogy először hasra teszem, akkor nem sírt rögtön, csak kb egy perc után. Biztos akkor jött rá, hogy át van verve.

Ed, oltás miért maradt el?

Kriszti, nagyon szorítok neked!De szerintem majd te is mondod, hogy hiányzik a pocak! Kép

Zita, drukk neked is! Kép

Renáta, itt a hiányolt kép. Remélem ezt még nem láttad. Ismét egy vigyorka. Most ezekre "vadászunk". Kép
Kép

Ma is voltunk babamasszázson. Most a mellkast és a kezet tanultuk. De persze átvettük újra a múltkori láb és hasat is. Nagyon jó volt, Kitti gőgicsélt közben, csak a legvégén kezdett sírni, addigra fáradt el.

Jó hétvégét mindenkinek!

Pusza,
Tünde
rtünde

Mackoo!

Még neked is akartam írni, csak már elküldtem mire eszembe jutott. Én is másik topicban hallottam a Dévény módszerről, majd megkeresem, ha még kell róla infó.

De szerintem se izgulj, biztos nemsokára Bori is fog forogni.

Pusza,
Tünde
rtünde

Sziasztok!
Tünde!
Szerintem tőlem olvastad a Dévény módszert, mi járunk odaKép
Ha van kérdés akkor emilben nyugodtan küldhetitrek,mert azt gyakrabban és alaposabban tudom olvasni!!!Kép
Puszi!
Emő

hicudzsi

Sziasztok!

Mackoo, eddig is szerettem volna az együttfürdést, de még nagyobb kedvet csináltál hozzá!Remélem,hogy Bori magától átfordul!

Tünde, nagyon szép Kitti, kis huncut! Mi Auchanba Budaörsre járunk, gondoltam jobban figyelek, ha Ti is. Bence is tömködi a kezét is, de a hordozóján eléri a játékot és azt is néha sikerül bekapnia.+ mindent bekapna és fejét előretolva tekereg az aktuális cél felé mint 1 kis kukac.:-)Nagyon édi. Mostanában textil pelust is adok a kezében és 1 óráig is elszórakozik vele.( tömi a szájába)A fürdés remélem megoldódik!

Ed, én is meglepődtem, hogy ilyen korán fog! Tegnap sikerült lefényképeznem, ahogy mindkét kezében csörgőt ráz, majd megpróbálom feltenni.Viszont még nem forog.(bár tekeregve halad:-)) Kincső is jó nagy baba!:-)

Kriszti, Zita drukkolok!

Puszi
Barbi

Barbi
Kép
Kép
barbic

Sziasztok!

Hicu, akkor tényleg te voltál. Kép Csak arra emlékeztem, hogy a Pöttömökben volt róla szó. Mackoo, akkor itt az illetékes neked.

Barbi, régen sokat jártam a budaörsi Auchanba is, mert ott dolgoztam Budaörsön. Ha esetleg megyek majd megint a kollégákhoz látogatóba, és beugrunk az Auchanba, azért majd figyelek. Kép

Bence nagyon édi lehet. Irigyellek, hogy ilyen jól el van. Bár én még a textilpelust nem próbáltam, majd megpróbálom azzal lekötni Kittit.
Kiváncsi vagyok a csörgős képre!
Még jó, hogy tegnap panaszkodtam a fürdésre. Én nem tudom mi történt, de tegnap este egy hang nélkül fürödtünk! Hurrá! Remélem így marad. Gyorsan lekopogom! Kép

Pusza,
Tünde
rtünde

Sziasztok!
Köszönöm a Dévény-módszerhez a hozzászólásokat.
Hicu, akkor küldök mailt, ha nem gond.

Renáta!
Attól tartok, a doktornőnek igaza van és Bori tényleg hipotóniás. Már nekem is föltűnt, hogy olyan kis "plötty" a karja, de mivel még soha nem volt ilyen kis csecsemő a kezemben, azt gondoltam, biztosan ez a normális.
Nagyon nehezen sikerült találnunk olyan gyógytornászt, aki a Dévény-módszert csinálja és el is tud minket vállalni, de azért sikerült: holnap megyünk 10-re. Már előre görcsbe áll a gyomrom az idegességtől.

Az az érdekes az egészben, hogy a férjem családjában ez egy öröklődő dolog. A sógornőm három gyerekéből 2 hipotóniás volt.
Szegény Bori, egy csomó hülyeséget örökölt tőlünk.

Amikor az orvostól megtudtam, mi a helyzet, nem is estem kétségbe, mert nekem az "jött le" a beszélgetésből, hogy van egy kis gond, de némi gyógytornával ez meggyógyítható és már felejthetjük is el.
De aztán itthon az interneten utána akartam olvasni a Dévény-módszernek és mindenhol agysérült gyerekekről írtak, akik három éves korukban sem tudtak még beszélni, pl., az egész életük azzal telik, hogy járnak a Pető Intézetbe és mindenféle speckó tornára és én teljesen kétségbeestem, hogy akkor ezek szerint az én gyerekem is fogyatékos?! Nálunk semmi komplikáció nem volt szülés közben, rögtön felsírt, 10/10 apgar, stb. És hogy a doktornő akkor miért nem azt mondta, hogy agysérült, miért mondta azt, hogy öröklött dolog? Lehet, hogy csak meg akart nyugtatni és ezért nem mondta meg az igazat?
Ilyen helyzetben az ember rögtön a legrosszabbra gondol.

Aztán végül találtam egy oldalt, ahol leírják, hogy ált. agysérülés okozza a hipotóniát, de van egy ún. jóindulatú hipotónia, aminek az eredetét egyelőre nem tudják megmagyarázni, de úgy tűnik, örökletes dolog.

Szóval itt tartunk most.

A sógornőm gyerekei elég jól átvészelték a "kúrát", a sógorom szerint csak akkor vonyítottak, ha éppen rossz napjuk volt, de egyébként még várták is a tornát.
Szóval szerintük nem olyan vészes.
Azért én félek, mert Bori akkor is képes teljes tüdőből ordítani, ha nem bántják, elég neki annyi, hogy egy idegen hozzányúlt. MI lesz akkor itt holnap???

Mackoo
mackooo

Ja, azt kifelejtettem, hogy Bori kb. 4 hónapos volt, amikor elvittem gyógytornászhoz, hogy nézze meg, miért ilyen lusta, és a gyógytornász nem mondott semmit.
Illetve azt mondta, hogy lazák az ízületei és ha járni fog, majd valszeg betét kell a cipőjébe, de hipotóniáról szót sem ejtett. Márpedig azt nem gondolhatta, hogy majd csak meggyógyul, vagy hogy majd meglátjuk, hogy javul, mert én úgy tudom, hogy a hipotóniánál nagyon fontos, hogy minél hamarabb elkezdődjön a torna.

Ja, és a védőnő: amikor elmeséltem neki, mit mondott a gyógytornász, teljesen felháborodott, hogy hogy' lehet ilyen hülyeségeket beszélni, nincs ennek a gyereknek semmi baja, ne is hallgassak oda...

Mackoo
mackooo

Sziasztok!

Nagyon ritkán kukkantok csak be mostanában, és most is csak felületesen volt időm olvasgatni.

Kevés a kép! Kép
De ami van, az nagyon tetszik. Kép

Mackoo, szerintem ne aggódj ennyire - könnyű mondani, tudom... -, a nővérem kisfia 36 hétre született, 8 hónaposan sem fordult át, jött a gyógytorna, és hihetetlen vasgyúró lett belőle. Tényleg kevés olyan izmos kisgyereket láttam még, mint ő. Kép
Kizárt, hogy agysérülés lenne vagy ilyesmi!!

Tünde, olvastam, hogy a dekákkal volt gond - én is mennyit aggódtam! Így utólag már olyan könnyű mondani, hogy ne aggódj! Kép Dani sem hízott soha 1 kilót, általában 400 g körül egy hónapban. Mégis mindenki Dagi Danizza Kép, óriási hurkái vannak. Szerencsére azért mozgékony baba.

Mi is elkezdtük a hozzátápit 5 hónapos kora után, de még 5 szopi van így is naponta. Szerencsére az alvás is beállt - pedig néha azzal is voltak gondok -, este negyed 9-től kb. fél 7 - 7-ig.

Szoktunk vendégségbe is járni, Dani kimondottan élvezni, hogy nem itthon "unatkozik" velem egész nap. Kép Élvezi az újdonségot, az új arcokat, mindig csodálkozom, hogy hogyhogy nem álmos még ez a gyerek? Kép Mondjuk ma nem volt ilyen jó, nagybátyám 50. szülinapját ünnepeltük egy étteremben 18-an + az étterem más vendégei - iszonyú volt a hangzavar, nem tudtam letenni sehova, és kézben már kényelmetlen volt neki, úgyhogy nehezen bírta. És mit mondjak, nagyon jó volt a wc kövén egy pléden pelenkázni... Kép Kép

Jó babázást mindenkinek és kitartást annak, aki még várakozik! Kép

Pindur
pindur

Léna, Barbi, Rtünde köszi a drukkot.....
Zita ahogy meglelem a helyem és nem rángatnak el mindenféle vizsgálatokra jelentkezem.
Tünde: Kitti nagyon szép baba és milyen arin mosolyog. Én is kaptam baba masszázsolajat és útmutatót, hogy is kell maszírozni. Miután kicsit felépülök szerintem mi is benevezünk egy tanfolyamra.

K. az optimista :-))

cuiccolo

Mackoo,
bocs, hogy belepofáz, de az én egyik lányom is rászolgált volna a Dévény módszerre - nem lett tragédia, abban az időben Dévény Anna még csak a Vitray műsorban szerepelt, és szvsz. Magyarország összes kormányának és rendszerének szégyene, hogy még ma sem általános a módszere, de szóval végül is felnőtt a segitség nélkül, csak éppen a gyerekkora lett egy kicsit cikisebb meg az iskoláskora, nem lett mozgássérült, csak ügyetlen, de a mai eszemmel akármennyire is vonyítana a kölök, ha ujra most lenne ujszülött és valaki felfedezné, hogy van rajta valami amit javítani kellene, én hideg fejjel és érzéketlenül hagynám, hogy csak üvöltsön!!! Ez semmi ahhoz, amit ezzel a későbbiekben megspórolsz... uff én szóltam...
alice_cs

Szia Alice!
Most már én is megnyugodtam egy kicsit.
Vasárnap voltunk az első kezelésen és Bori tényleg nagyon zokogott, de azt gyanítom, csak cirkusz volt az egész, mert még el sem kezdte a gyógytornász a masszázst, máris rázendített.
Azért sajnáltam persze, de én is úgy vagyok vele, hogy inkább most legyen neki egy kicsit kényelmetlen, ha ezzel hosszú évek kellemetlenségeit meg tudjuk spórolni.

A hátán már most talált a nő izomletapadásokat. Azt mondta, hogy később valószínűleg hátfájós lenne emiatt. Meg azt is mondta, hogy az ilyen gyerekek, ha kezeletlenül hagyják őket, rendszerint sokkal nehezebben tanulnak meg írni, olvasni, mert az kis térben való tájékozódást tesz szükségessé, de a hipotóniások abban nem jók.

Szóval nagyon örülök, hogy idejében eljutottunk az orvoshoz. Mondta is a gyógytornász, hogy örüljünk neki, hogy ilyen jó a gyerekorvosunk, mert a gyerekorvosok többsége ilyenkor csak rálegyint, hogy "ugyan, anyuka, egy kicsit lusta a gyerek, majd kinövi", pedig ez nem így van. A hipotóniánál nagyon fontos, hogy minél hamarabb gyógytornászhoz jusson a gyerek.

Erről jut eszembe:
Adott a gyógytornász egy kis táblázatot, amiben össze van foglalva, hogy mikor mit "kell" a babának csinálnia (+- két hónap). Megpróbálom beszkennelni, vagy legrosszabb esetben begépelem és fölteszem a netre.
Nekem nagy segítség lett volna (még most is az).

Mackoo
mackooo

Tapasztalt Anyukák!
Ilyen időben mit kell adni a babára?
Bori 7,5 hónapos, jelenleg egy macskanadrágban és viszonylag vékony felsőrészben fekszik a teraszon árnyékban (alatta kombidressz, hosszúujjú).
Már beszereztem napozókat, kis ruhákat, de fogalmam sincs, hogy mikor van az az idő, amikor már le lehet csupaszítani a karját, lábát.

Mackoo
mackooo

Mackoo!

Örülök, hogy jól alakulnak a dolgok.Remélem, minden rendben lesz. Dehát miért ne lenne?A te babád egy egészséges baba, ez meg későnbb visszatekintve már nem is fog olyan nagy dolognak tűnni.
Az a táblázat tényleg klassz lenne, ui. az én lányom 6 hónapos, és csak ritkán fordul meg.
Most meg pár napja elkezdte a fejét jobbra leejteni, de nem tudom, hogy jobban akar látni valamit, vagy játszik, esetleg valami nincs rendben. Úgyhogy valószínűleg én is kérek beutalót a biztonság kedvéért.

Pusz!

Renáta
jrenata

Sziasztok!

Az én lányom is csak 6 hónaposan fordult meg először, de aztán szerencsére felgyorsultak az események, 1 évesen már elindult, most 19 hónaposan szalad és már egészen jól beszél is.
Tudom, hogy vannak egyéni eltérések a mozgásfejlődésben, de valami iránymutató tényleg nem árt(ana).
Üdv.:
Polka
polka3

Szia Mackoo,
a kisbabák 6 kilós kortól önálló hőszabályzórendszerrel működnek, innentől kezdve elvileg ugyanúgy kéne öltöztetni őket, mint ahogyan mi öltözünk. Különbség csak annyi, hogy míg fekszik, addig kevesebb energiát fogyaszt, kevesebbet mozog és így kicsit jobban fázik, tehát egy plussz réteg a kívánatos. Ha izzadsz a könnyű ruhádban, akkor már nyugodtan rá is rá lehet adni a napozót, ha meg a napon van akkor pláne...
alice_cs

Sziasztok!

Tünde, túl önálló is Bence. :-)Hiába beszélek neki néha érdekesebb a csillár, stb...Van úgy,hogy a szopizást is abbahagyja és nézeget. Lassan rámszól, hogy most hagyj békén anya. A csörgős képet feltettem a profilomba!Fürdéssel remélem továbbra is minden rendben! Kittivel mi újság?

Pindur, Daniról jó volt olvasni!

Mackoo,nagyon tanulságos ,hogy ilyenekre is kell figyelni és nagyon jó lenne az a táblázat.
Bori az írásaid alapján egy egészséges erős baba, és biztos minden rendben nálatok!

Puszi
Barbi

Barbi
Kép
Kép
barbic

Elkezdtem az albumunkat csinálni. Tudja vki, hogy kell rá hivatkozni?Lehet, hogy sikerül.
{http://babanet.hu/album/main.php?own=1&album=2626}

Barbi
Kép
Kép
barbic

Sziasztok!

Barbi, a megadott cím nem jó, kicsit sántít. De megtaláltam az albumodat: (helyes a kisfiad.)
http://babanet.hu/album/main.php?album=2626

Tünde, az oltást azért nem kaptuk meg, mert az előzőt később kapta meg a betegsége miatt. Talán holnap.

Hétvégén 2 napra elmentünk itthonról egy tanyára. Kincső éjszaka 10-től 7-ig aludt, bár néha felébredt, de rögtön vissza is aludt. Ilyet még itthon nem produkált. Jót tett neki a friss levegő.
a tanyán (Kincső a tesómékkal):
Kép

Renáta, bocsi ha nem telefonálok, de ez és a jövő hetem is zsúfolt az egyetem miatt. + egyéb ok.

A héten tanulnom kell, legyetek jók, majd jelentkezem.
itt egy fürdés utáni fotó:
Kép

Ed

Edina
Kép
Kép
ed26

Sziasztok!

Túl vagyok még egy vizsgán, bár elég érdekes volt, de csak jövő hétre lesz eredmény. Ha ez sikerült, akkor már csak egy van hátra, és befejeztem ezt a félévet.

Tegnap voltunk megint tanácsadáson. Kitti másfél hét alatt 30 grammot hízott, vagyis semmit. Most már kezdek én is elkeseredni. Igazából a doktornő sem tudja, hogy mi lehet vele. Azt mondta, hogy azt látja, hogy egészséges, jó színe van, mosolyog, el van. De azért mégiscsak kéne híznia. Most abban maradtunk, hogy minden szopit mérjek meg (múltkor csak azt mondta, hogy néhányat), és esetleg próbáljam a lefejt tejcsit pótlásként odaadni neki. Meglátjuk jövő héten mi lesz, és ha nem változik a helyzet, akkor ad beutalót vérvételre.

Sajna az anyatejleadást így be kellett fejeznem. Most próbálom "tömni" belé a tejcsit. De elég érdekes, a kiskanállal való etetés például, nem nagyon jött be. A pohár már jobban tetszett neki, de így is a fele mellé folyt. Aztán vettem egy varázsitatós poharat, abból legalább nem tud kifolyni, de egyenlőre még meg kell tanulnia használni. Csak bohóckodik vele, gurgulászik közben és vigyorog. Én meg próbálom szugerálni, hogy inkább szopizzon többet, és akkor nem kell így kínlódni.

Pindur, de jó itt is hallani rólatok! Kép

Mackoo, remélem, hogy rendben lesz Bori ezzel a gyógytornával. A táblázat tényleg jó lenne. Nem sikerült felrakni? Vagy esetleg, próbáld meg emailen elküldeni, hátha egyszerűbb. Szerintem mindenkinek benne van a profiljában az email címe.
Ezzel az öltöztetéssel én is szenvedek. Olyan hülye idő van, néha nagyon nehéz kitalálni mit is kéne ráadni. Pedig mi is kaptunk olyan kis édi napozókat, már alig várom, hogy hordhassuk.

Barbi, ez a csörgős kép tündéri! Kép Megnéztem az albumot is, nagyon arik a képek. Fürdés mostanában változó, de már nem sír annyit mint előtte. Azért kb minden másnap sír egy kicsit. Úgy látszik kezd beválni, hogy először hasra teszem.

Ed, remélem rendben volt az oltás. Jó ez a kép, látszik, hogy tényleg jót tett neki a friss levegő. És ez a fürdés utáni kép, haláli! Kép Drukk a vizsgákhoz.

Krisztiről tudtok valamit? Remélem jól vannak!

És Zita? Drukk neked! Ígértél egy pocakos képet.

Na megyek még gyorsan tanulok, míg alszik ez a picurka lányzó.

Pusza,
Tünde
rtünde

Sziasztok!

Ed, tök jó ez a csodálkozós képKép

Tünde, drukkolok, hogy sikerüljön.
Minden tanuló-vizsgázó előtt le a kalappal!

Mi holnap megyünk csipőszűrésre, kíváncsi vagyok mi lesz, mert nem stimmelnek a combráncaiKép
Hétfőn viszont először megyünk babamasszázsra, már nagyon várjuk.Én legalábbis, Sára még nem nyilatkozott.
teszek fel nektek új képeket, a holnap 8 hetes lánykáról.Puszi mindenkinek, LénaKépKép

nuska

Tünde!

Köszi az érdeklődést. Még egyben vagyunk. Rossz hír, hogy szinte 100%-ra császár lesz, a hétfői UH-on néztek hegvastagságot, és ez úgy tűnik megpecsételi a sorsunkat.

Tünde!

Kitti mennyi idős? Nekem mindkét gyerekem 5 hónapos kora körül lelassított a súlygyarapodásban. Ez annyit jelent, hogy Ádám például kerek tíz dekát hízott 5 és 6 hónapos kora között. Addig viszont volt heti negyven deka is. De ez az anyatejes babáknál normális. A doktornénink szerint is. Szóval ha ennél a kornál jártok, akkor lehet, hogy semmi baj, egyszerűen csak jól működik Kitti.

A másik amire gondoltam, hogy nem lehet, hogy a tejleadás miatt mindig pont a zsírdúsabb hátsó tejről marad le esetleg? Milyen szisztémában fejsz/fejtél?

Üdv:

Zita
pzita

Sziasztok!

Zita, milyen hegvastagság mellett nem lehet már normál úton szülni?Mert a következő szülésnél valószínüleg nekem is ez fog majd dönteni.

Puszi, Léna

nuska

Sziasztok. 10 hetes kismama vagyok. Légyszíves írjatok vmit ha tudtok a Schöpf-Mérei Kórházról, ill. Dr. Templomról. Tudtok esetleg orvost, kórházat ajánlani? Akihez eddíg jártam (rákszűrés) nem az igazi! Előre is köszi.
kucus

Léna!

Ha jól emlékszem 5 mm a határ, de akkor éppen úgy el voltam kenődve, mikor erről szó volt, hogy ez nem 100%. De hétfőn megyek úgy is és megkérdezem.

Kucus!

A Schöpf-Mérei olyan, mint a magyar egészségügy általában. Láttam már sokkal rosszabb, de jobb állapotú kórházat is. De vannak fizetős szobák, azok már jó színvonalúak. A Templom doktorról nem igazán sokat tudok. Ha jól tudom a gyengéd születés híve, azaz ne világítson lámpa a baba szemébe, és egyebek.

Milyen orvosra és kórházra vágysz? Mik a fontosságok nálad? Az orvos személye vagy a kórház állapota, alternatív szülési és vajúdási lehetőségek?

Üdv:

Zita
pzita

Sziasztok!
De helyes fényképeket látok!

Tünde!
Próbálj meg esetleg vasat szedni. Hátha vashiány van az étvágytalansága mögött. És ha te szedsz vasat, abból ő is kap a tejcsin keresztül
Hátha ezzel meg lehet spórolni a vérvételt.

Kucus!
Ez az egész topic a Schöpf-Méreiről szól, úgyhogy nehéz lenne ezt most röviden összefoglalni.
TAlán annyit tudnék írni, hogy e topic lakói szinte kivétel nélkül elégedettek a kórházzal. Igaz, kicsit lepusztult, de a személyzet kedves és segítőkész, és főleg ezen van a hangsúly a szülés utáni érzékeny lelkiállapotban.
Templom dokiról csak keveset hallottam eddig. Egy lány mesélt róla, akivel intimtornán találkoztam.
Azt mondta, hogy olya középkorú, nagyon kedves és nyugodt, végig ott lesz a szülésnél, tehát ha őt választod, akkor állítólag nem csak a kitolásra jön be és még azt is mondta az a lány, hogy azért választotta a Templom doktort, mert ő nem zárkózik el az olyan "különc" dolgoktól, mint pl. az ayur-véda, jóga, stb. Mármint attól nem zárkózik el, hogy ezeket alkalmazza a szülésnél.

Mást nem tudok róla.

Bocsánat, beígértem a táblázatot nektek, aztán csak nem küldöm. Még nem volt időm begépelni, de úgy tervezem, ma délután ez meg fog történni és akkor elküldöm. Majd igyekszem.

Üdv:
Mackoo
mackooo

Na, begépeltem.
Kinek küldjem?

Mackoo
mackooo

Mackooo!

Nekem küldheted. E-mail címem a profilban.

Előre is köszi:

Zita
pzita

Szia Mackooo!

Én is kérem szépeeeeeeeeeeeeeeeen!!!!!!

bmagdalena@mailbox.hu

Puszi, köszi, Léna

nuska

Sziasztok!

Renáta, megkaptam a mailt, köszi szépen! Tényleg örök hálám neked! Kép

Léna, köszi a drukkot! Nagyon jók a képek! Kép Remélem rendben volt a csípőszűrés.

Zita, sajnálom, hogy császár lesz. Kép És mi a helyzet a pocakos képpel? Olyan kiváncsi vagyok rá! Kép
Kitti 3 hónapos, szóval még kéne híznia. A tejleadás pedig úgy volt, hogy csak reggel fejtem. Mivel éjszaka 8-9 órákat alszik, így reggelre mindig sok tejem van, és miután szopizik, akkor fejek még kb 100-120 ml-t. De a reggelin kívül máskor nem fejek.
Már én is próbálok mindenre gondolni, de azért köszi a ötleteket.

Mackoo, köszi az ötletet neked is. Maternát szedek, elvileg abban is van vas.
Táblázatot én is kérném, szintén a profilban az email cím.

Kucus, először is gratula a pocaklakódhoz! Kép Nekem dr. Templom az orvosom. Én nagyon meg voltam és vagyok vele elégedve. Már évek óta hozzá járok, és februárban szültem nála. A szüléskor tényleg nem világított, csak a kislámpa. Mondjuk én aránylag gyorsan szültem, így a végére ért be. A terhesgondozás alatt is végig kedves és figyelmes volt. Amíg a kórházban voltam egy nap kivételével mindennap bejött. Szóval én csak jókat tudok róla mondani. Kép

Pusza,
Tünde
rtünde

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?