Új privát üzeneted érkezett!

Jóóóóóóó reggelt!

Megvolt a buli, minden jól sikerült, minden kaja elfogyott, a fiam örömködött!!! :D :D Még fél éjfélkor a pakolás után Apával megünnepeltük :wink: (mit nekem mellgyulladás...)
Apropó, mellgyulladás. fejek, mint egy félőrült, kicsit jobb a helyzet, tegnap Hellát többször etettem abból a mellemből... De miután most elolvastam detty tanácsát, élni fogok vele, még ha beledöglök is!!! :wink: :lol:

Maszatmama! Nagyon szépek vagytok!!!! És semmi gáz Kata súlyával. Hella 332Og-mal született, most 544Og, de azt mondta a doktornő, ez átlagon felüli... :D Kis hurkás combú a nőci... Szóval, nyugodj meg. A fiam kevesebbet evett és kisebb volt a súlya is, az is rendben volt. És ahogy olvasom, egyikőtők sincs 'elhízva', szóval alkati is lehet! (sőt, az a 47, az naggggyon kevéske) Próbálj meg enni, több tejed is lesz....

chanel_28
 
 


Detti!

Joghurtból Activia-st adtam Marcinak, mert a natúr változatból van édesített, krémfehér a neve. Nem nagyon szeretek neki cukrozott dolgot adni, de ez annyira nem édes és a teljesen natúr pedig túl savanyú volt Marcinak.

Más! Az oltások utáni nyűgösség vagy belázasodás elkerülésére, megelőzésére van homeós bogyó, a neve THUJA OCCIDENTALIS 30CH. Szerencsére Marci még egy oltás után sem lázasodott be, de azért mindig szoktam neki ebből adni, mikor hazaérünk a doki nénitől. Egyszerre 10 golyót kell feloldani pici vízben (csak pár babakorty!) és megitatni a babával. Kissé nehezen oldódik, én langyos vízben szoktam feloldani, úgy könnyebben megy.

ambrob
ambrob
 
 


Sziasztok

Bocsánat hogy nem jelentkeztem.
Mi jól vagyunk Sára már 6530gr hízik továbbra is.
Ő is mindenhez nyúl már, bár Ő is inkább az egyik kezét használja a másikat mikor ugy gondolja.
Tudatosan is mosolyog.
Sajnálom Chanel a mellgyulladásodat, igen minnél többet fejjél és szopiztas abból a ciciől.

Mi anyummal mikor Sára megkapta az oltásokat adtunk egyből mikor haza értünk kupot lázcsillapítot, hogy ne legyen rossz közérzete illetve lázas. Pihent d.u. és nem lázasodott be.
Sára már végig alussza az éjszakát, 20kor eszik és 5-1/2 6 kor kel, mosolyogva és csöndben végzi dolgát ( kaki ) és utána panaszkodik.

Én sajnos még mindig nem fogyok, így nagyon irigyellek maszatmama, tudom hogy nem biztos hogy jó hogy ennyit fogysz, de én nem birom ezt a +10kg min. ennyit kéne leadnom.
Semmi sem jün rám, pedig én is szoptatok, én éhesebb vagyok mint mikor állapotos voltam.

Chanel nem irigylem egyik napodat sem, nem semmi mennyi energia van benned, mondjukmi is jövöre kezdjük az ujabb baba projektet, szoval nálunk sem lesz nagy kor külömbség.

Francestz hívtalak egypárszol miután írtál sms-t nekemde nem válaszoltál, de látom jobban vagytok.
Bár még mindig nem tudom mi baj van volt Ádámmal, csak gondolom hogy nagyon has fájos volt.
Az én barátnőmnek azut mondta agyerekorvos, hogy azért fáj az Ő kisfiának a hasa mert nagyon sokat ad neki enni, és még ezt Ő nem tudja megemészteni.
Kicsi a gyomra, lehet hogy Ádámnak is ez volt a baja.

Na megyek pihizni, majd sürübben jövönk.
Mindnekinek puszi
L

Kép
lili&ana
 
 

 
 

Sziasztok!
Nos,nem sikerült a tervem,hogy mára kész leszek a 21 tétellel,és csüt-ig csak olvasgatom.3 megmaradt,azt majd reggel megcsinálom.De már unom az éjfélkor(3-kor) fekvést,és 6-kor kelést.Fáradt vagyok,ma sírdogáltam is kicsit,hogy ne fog sikerülni,inkább el sem megyek,de egy próbát megér.Mondjuk 2-est sem szeretnék. :cry:
Nálunk is volt ma szülinap,anyósomé,11-en voltunk.Nem hiányzott,de jól sikerült,jól érezte magát mindenki.Lili ki is bulizta magát,elsumákoltuk az esti fürdést. :D
Most ennyi,ledőlök,nem bírom.Ja,és a hasamon sok újabb csík,szakad tovább a bőr,és sok pici pötty körülötte,úgy viszket,hogy véresre kapartam.Próbáltam már mindent.
Vendég
 


Sziasztok!

Maszatmama: én is 47 kiló voltam 16-tól 22 éves koromig..de én nagyon szerettem ezt a súlyt. Aztán megismerkedtem a férjemmel és együtt hiztunk 20 kilót...
Most is 67 vagyok...de voltam már kevesebb is szülés után..de eszméletlen mennyiségű csokit eszek. Pl: fel kellett kelnem éjszaka mindig ettem csokit..azt tartott életben. Vagy ha lecsúszik egy zacsi csipsz este..reggelre ömlik a tejem. De mostmár leállok..mert lassan elgurulok én is..

Ambrob!!! hogy mondhatsz ilyet, hogy nem hiányoztál!!! Én nagyon sokat tanultam tőled!!! :)
Pl. ezt a homeos bogyót is jó hogy irtad..holnap megyünk dokibácsihoz oltásra..izgulok is mi lesz

Vili szeme teljesen meggyógyult hála a szorgos masszirozásnak..és sok jókivánságnak köszönhetően a náthából is extra gyorsan kilábalt!!! :D

Ma vendégek jönnek hozzánk.. Töki pompost csinálok

Orelle: baba mellett távmunka? Tegnap én is elgondolkoztam..hogy bevállalok háttérmunkát..a munkahelyemnél amit itthonról lehet csinálni..
Lehet birni? Mennyit időt töltesz vele?

Gabi: kitartás..mostmár nem sok van!! Ne add fel!!! És olyan eszedbe se jusson hogy nem mész el!!! Tutti 5-öst fogsz kapni!!! Fogadhatunk is!!! :D
beatrix161
 
 


Sziasztok!

Háát Lányok, ez a 47 kg nekem nem tetszik! Tegnap voltunk a barátnőmmel vásárolni, és megláttam a lábaimat a tükörben... sírni tudtam volna. Etióp éhezők hozzám képest kismiskák!
Amúgy én még mindig vaníliás karikát zabálok éjjel szopi után :) Ma meg csokit reggeliztem (nincs itthon más).
Ja, és szombaton lesz a 10 éves érettségi találkozóm, és fogalmam sincs mibe menjek, a hajam is borzasztó. Na mindegy, nem nyavajgok!

Ha Gabi leállamvizsgázott a héten, és még lesz ereje, nem találkozunk jövőhéten valahol? Dóra még itthon lesztek?

Annus hová lett???

Én is akarok dolgozni/pénzt keresni, de gondolom a könyvtárosságot nem lehet távilag csinálni, vagy mégis?? :lol:

Katát holnap szurizzák, szerdán meg hasi + koponya uh!

Lili: nem semmi Sára súlya, ahogy leírod biztosan nagyon jó kislány!

Éljen Vili gyógyulása, reméljük mostmár nem fog betegeskedni!

Chanel: hogy vagy??

Maszatmama
maszatmama
 
 


Maszatmama! Hát ha nincs otthon más..csak csoki akkor mitől fogsz meghizni? :D

Szoktál főzni? Mennyi főttételt eszel? Mindennap kell enni!!!
És szoktál idegeskedni..? Mindig ilyen sovány voltál?

Hát lányok..nekem a találka..nem nagyon megoldható..mert innen Marosról..csak vonattal lehet bemenni..és én nem tudom feltuszkolni Vilit...meg félnék is egyedül elindulni vele a nagyvárosba!!! :-)

És babákkal együtt fogtok talizni? Nagyon izgi lesz!!!
beatrix161
 
 


Sziasztok!

Francestz!
Jó Felőletek hallani, örülök, hogy jól vagytok! :)

Maszatmama!
Nagyon jó az utsó kép Rólad és Katáról!!!!! Gyönyörűségesek vagytok mindketten!
Anyuéktól írogatok, még nem volt autó, hogy mehessünk Dettiékhez a gépért, szerintem a héten megoldjuk, aztán majd meglátjuk. :) Hosszú elmesélni. :)

Én is voltam 47 kg, ehhez egy 168 cm-es magasság társul. Érdekes volt, hogy feljött 3,5 kiló közvetlen teherbeesés előtt, szinte egyik hónapról a másikra, tehát 51,5-tel kezdtem a terhességet, most vagyok 58,5. A Doki meg szurkol, hogy véééééééégre jól nézek ki, mert Ő speciel aggódott a súlyom miatt. :D Én meg most picit nagynak érzem magam néha, de mindig megnyugtatnak, hogy nem vagyok az, csak a hülye védőnő mondta eddig, hogy sokat híztam. De Neki nem hiszek, csak dr. Timmermannak. :D

Dóra!
Sokkal klasszabb így a hajad. Nagyon jól áll! :wink:

Chanel!
Remélem, jobban vagy már, nem volt jó olvasni, hogy mi történt a melleddel. :( Ez gyakori egyébként?

Milyen tali? Milyen tali? Én sem szeretnék lemaradni!!!! :lol: 8)

KépKép
aranynap
 
 


Bea!
Hétvégén szoktam főzni (sz: tojásos nokedli, v: sült csirke, sült répa, sültkrumpli volt a menü). Hétköznap meg hozatok kaját, mert ha valaki nem figyel Katára, akkor nem merek akonyhában hosszabb ideig tevékenykedni!

Erről jut eszembe Chanel!!! leírnád a sajtos káposzt receptjét, mert nagyon jól hangzik, mondjuk egy darabig nem fogok káposztát enni, de jó lesz későbbre!

Mindig vékony voltam (52 kg), de ennyire sovány talán 14-16 évesen voltam utoljára!

A találka szerintem még képlékeny, szóval nem tudom még, hol és mikor, várom a javaslatokat4

Szia Aranynap, nem fogsz lemaradni, ha lesz valami konkrét és nem vagy gépközelben, akkor hívlak majd! :lol:

még írok, csak most Kata -üvöltés van :lol:

Maszatmama
maszatmama
 
 


Halihó!

Na, úgy tűnik, Hella és anya közös erővel megoldották a mell ügyet :lol: Fejtem orrvérzésig, Hella csak szívta, szívta... Most kisebb a csomó, már nincs piros folt és nem fáj :wink: De izgulok, nehogy még 1x legyen....

Ez a tali dolog nekem is tetszik, még talán meg is tudom oldani, hogy csak Hellát vigyem... Tudjátok, az egyiket mindig vinnem kell :wink: Néha úgy érzem magam, mint egy serpa :lol: Az egyik gyerkőcöt tuti cincálnom kell, bárhová is megyek...

Maszatmama!
Beszkennelem a receptet és beszúrom jó? Nem tok annyit gépelni :wink: :D
Jaa, csak mondom, hogy szedd össze magad, mert ugyan sokan mondják, hogy szoptatás után visszaáll a súlyod, de nálam pl. Oli 8 hónaposan elindult, onnan nekem sem volt megállás és én akkor mentem 5Okg alá... (edzeni nem kellett járnom)

chanel_28
 
 


Maszatmama..akkor eszel te rendesen!!!! Akkor Katababa szivja le az erőd..:-) Mennyit eszik egyébként?

Vili most egy kicsit kevesebbet kajál..mint eddig..eddig mindig megette a 140 - 150-et valamikor 200-at is evett..most meg van úgy hogy csak 90-et eszik..és elég is az neki, mert utána bealszik.
Szerintem rájött hogy nem fog éhen halni..és mostmár nem olyan mohó.

Én már várom, hogy rohangálhassak a Vili után mert szeretnék fogyni..:-)

Chanel, örülök hogy meggyógyultál!!!! Én is kiváncsi vagyok a sajtos kápira..el se tudom képzelni!!!! :lol:
beatrix161
 
 


Húú fogalmam sincs mennyit eszik, mert a tejválság után elhatároztam, hogy nem mérem. Szerintem mindig más mennyiséget, mert igény szerinti szopi van, szóval van hogy 3 óránként, de van hogy óránként eszik :)

Szerintem találkozhatnánk valamelyik szombaton is, és akkor Bea Te is tudnál jönni, nem? Férjed segíthetne a közlekedésben :lol:

Maszatmama
maszatmama
 
 


Sziasztok!

Jövő hétre vagyok kiírva, a SOTE II-n fogom szülni első babánkat, és szeretném, ha írnátok róla, milyen volt a szülés, milyen a kórház.

A babának pelenkát, popsitörlőt, textilpelust és hazajövős cuccot kell csak vinnem, popsikrémet és köldökcsonkápoláshoz adnak mindent? Annyi mindent olvastam már... mi kell, mi nem. Fiatal anyukák vagytok, így az élmények is frissek, remélem tudtok segíteni. Légyszi írjatok!

Köszönöm! Kriszti

Kép
chrisstha
 
 


Maszatmama!
Oké, köszönöm, megnyugodtam. :D

Egyébként mennyivel indultál a terhességnek és végül mennyivel mentél szülni?

KépKép
aranynap
 
 


Sziasztok!

Na, jó kis hétvégénk volt...

Mellgyulladás...mázlim volt, hogy időben észrevettem, hogy valami nem stimmel, mert azt hittem szombat este, hogy leszakad a mellem :shock: Eszembe is jutott rögtön Chanel "csak nem?" rögtön mellretettem Mátét és folyton abból etettem, de tegnap du-ra így is belázasodtam (38,6), na mondom tuti... felhívtuk az ügyeletes védőnőt, beültem a kádba egy hűtőfürdőre, mellre meleg víz (na, azért ez kihívás volt, hogy hogyan vegyek hűtőfürdőt így... :roll: ), aztán szopi közben, ahogy a telefonos végnő mondta maszírozás ezerrel, közben meg néztem a csillagokat :cry: , hát nem tudom, hogy hogy lehet bírni, ha ez még rosszabb... ma már semmi bajom nem volt, de azért elmentem a házidokinénimhez, megdícsért, hogy időben észrevettük, mert nem kell antibiotikumot szednem. Azért írt fel nekem receptet, hogyha nyáron lenne ilyesmi és nem tudom így kezelni, akkor szedjem...

Chanel!
Hogy vagy? Jobbulást...

Gabi!
El kell menni és hidd el, hogy menni fog!!! Komolyan! Annyit készültél rá... OKOS VAGY!!! :wink:

Bea!
Örülök, hogy Vili meggyógyult! :) Ne érezd egyedül magad, én sem fogyok semmit sem :? Szerintem én soha nem voltam 47 kg :lol: (na jó, talán 12 éves koromban :) ) A "versenysúlyom" is 56 kg volt de aztán megismerkedtem a férjemmel... (ez annyit tesz, hogy 10kg :D ), de jól éreztem magam úgy... a folsav meg a vitamin miatt 68 voltam, amikor Máté beköltözött a pocakba, most 70 körül vagyok... azért várom már, hogy leolvadjon rólam a felesleg, bár a férjem szerint igen furán festenék ekkora mellekkel és lapos hassal :lol:

Maszatmama!
Nagyon jó a kép Rólatok! Ja, és akármit is húzol magadra, biztosan te leszel a legszebb az érettségi találkozótokon és Neked lesz ott a legszebb babád! :)

Annus!
Merre jársz és mi van Veletek??? Remélem semmi baj nincsen! :?

Chrisstha!
Üdv itt!
Textilpelus, eldobható pelus, positörlő, kis sapka (huzatos a folyosó), kis kesztyű (karmolják magukat a picik)
Köldökápoláshoz van minden, de popsikrémet nem adnak, azt neked kell vinni (nekem pl. azt mondta a csecsemős, hogy ők azért nem raknak ki popsikrémet, mert egyáltalán nem kell kenni a kicsi fenekét...)
Hazavivős cuccot érdemes akkorra hozatni, amikor hazamentek, a benti ruhát adják.
Szülésről, kórházról bővebben a 399. oldalon ovashatsz!

Én benne vagyok egy jövőheti találkában, mert még itthon leszünk, bár nincs itthon a naptáram (dolgozik :D), azt hiszem, hogy a 20 szombat (ha jól értettelek Maszatmama, akkor erre gondoltál) jó is lehet. :)

Megyek pihizek egy kicsit, hátha nem veszi észre Máté, hogy beosonok a szobába...

Üdv: Dóra :)

Kép
mddora
 
 


Én 20-án vizsgázom, bár most hirtelen nem tudom, hánykor... :( Meg azt sem, hogy hogyan. Én úúúúúúgy utálom ezt az egészet. Szó szerint meg kell erőszakolnom az agyam ezzel a sok pénzügyi hülyeséggel. Nem is értem, minek kezdtem bele... :evil:

KépKép
aranynap
 
 


hipp-hipp hurrá, aludtam Katával, így a nap végére csak sikerült lebírkózni a kiscsajt! :lol:

Aranynap: 50 kg-val kezdtem, aztán a hányingerem miatt 49 lettem, 56-tal mentem szülni, és 50 kilóval jöttem haza! :)

Dóra!
Köszi szépen, nagyon aranyos vagy!
Remélem nem lesz szükséged arra a receptre!!
Én azt hittem, mellgyulladást csak az első hónapban lahat kapni :oops: és ilyenkorra már beáll a kereslet-kínálat. De ahogy látom nem :(
Éjjel én is szenvedtem, mert 6 és fél órát alukált egyben, és a cicik hozzá vannak szokva a 2 óránkénti szoptatáshoz.

Szia Chrisstha!
Dóra gyakorlatilag mindent leírt (tényleg én sem kenem Kata popsiját semmivel, pedig van itthon krémünk).
A szülőszoba nagyon szupi volt, a vajúdót nekem nem volt szerencsém látni :), van fogadott orvosod, és szülésznőd?
Ha nincs szerintem akkor sem kell izgulni, mert ahogy így olvasgattam mindenki dokija nagyon rendes, sőt az ügyeletes dokik is!

Maszatmama
maszatmama
 
 


Na, akkor én már most túlszárnyaltalak, mert 58,5 vagyok. Mondjuk én szeretnék 53-55 kg maradni, mert én sem éreztem magam nagyon csinosnak 50 kg alatt...

Mára elköszönök.

Puszi minden Babának és Mamának! :)

KépKép
aranynap
 
 


Sziasztok!

Chrisstha! A vajúdóban 8 ágy van (de az is lehet, hogy csak 6, már nem nagyon emlékszem, és nem volt időm sem körülnézni). A szülőszobák nagyon jól néznek ki, tök új az egész. A lányok azt mesélték, hogy a gyerekágyas szobákat is újítgatják fel, az "én időmben" (októberben) még nagyon lepukkantak voltak. 5 ágyas szobák vannak, illetve az alapítványi egyágyasok (10.000 Ft/nap). Próbálj visszaolvasni, valamikor december körül sokat volt téma a kórház.

Chanel! Örülök, hogy jobban vagy!!! Kipróbáltad a "lyukasztásos" módszert? Remélem, nem volt rá szükség, és Hella hatékonyabb volt!

Jaj! Most látom, hogy 8 óra, fürdés idő van!!!

Én is szívesen találkoznék veletek, csak nagyon függ az időponttól.

Kép
Kép
detty74
 
 


Maszatmama! Itt a recept, nagyon egyszerű és finom! Tudom, furcsa benne a szerecsendió, de ez bolondítja meg :lol: :wink:

Ja, igen, túl vagyok a mellgyulladáson, megnyugodtam kicsit. Ma viszont kevesebb volt a tejem, kiváltképp az érintett jobb mellemben. Szerintetek összefügg a gyulladással?
Most Oli miatt izgulok, 2 hét a lappangási ideje a lájmkórnak..(így kell írni???)
Kép

chanel_28
 
 


Köszi Chanel! Sajna nagyon pici nem udom elolvasni, de a közös táblázatban ott az email címem, ha oda el tudnád küldeni az nagyon jó volna! Köszike!

Szerintem ne izgulj, az egyik barátunk kb. két éve kapta el ezt a leírhatatlan nevű kórt, de időben észrevették, és gyógyszeres kezeléssel teljesen meggyógyult!


Oli azonban tuti nem kapta el!!! Osztálykirándulásokon/táborokban csomó kullancsot szoktunk kiszedni a gyerkőcökból és még egyik sem lett beteg!!!

Maszatmama
maszatmama
 
 


Küldöm Maszatmama!
Te is pedagógus vagy? Végzettségemet tekintve én is, de csak 1 évet tanítottam.... A marketing és a számítógépes grafika lett az életem... :D

Ja, csak azért izgulok, mert anno anyukámat csak megcsípte egy kullancs, észre sem vette, csak mikor már beteg lett. Kezelték gyógyszerrel, minden rendben volt, és rá 1 évre leukémiás lett, az orvosok szerint feltehetően a csípés is okozhatta...

chanel_28
 
 


Detty!
Próbálkoztam, de sajnáltam a melleimet, annyira megkínoztam a fejésekkel... nem tudtam megvárni míg előbukkant a hólyag, inkább rácsatlakoztattam Hellát! (megvártam míg jó éhes lett) :wink:

chanel_28
 
 


Sziasztok!

Ja ja Chanel szintén zenész :lol: csak én maradtam a szakmában (könyvtár-magyar szakkal, nem könnyű mást csinálni!

Na megkaptuk a szurit, de a dokinéni nem mondott semmit, hogy mire számítsunk, szóval izgatottan várom a hatást. Szegénykém most kidőlt a kínzástól!

Szóval kinek jó júni 20-a (időpont Aranynap vizsgájától függ), helyszín: javaslatokat várok (Margitszigethez mit szólnátok?)

Maszatmama
maszatmama
 
 


Sziasztok!

Detty, Maszatmama, Dóri nagyon szépen köszönöm a válaszokat! :D

Gondoltam, hogy korábban téma lehetett a kórház, csak ennyi oldal közül visszaolvasni... :shock: Szóval így most már könnyebb volt.

Fogadott dokim van, szülésznőm nincs, de remélem így is minden rendben lesz. Ti is izgultatok a szülés előtt, vagy annyira nem? A vajúdót és a szülőszobát láttam, a gyerekágyas részt nem. Remélem azért nem annyira gáz, mint hallottam.

Azt megkérdezhetem, hogy a kiírt időponthoz képest hogy szültetek? Nekem az a parám, hogy nem fogom tudni mikor induljunk el a férjemmel. De a doki, és a védőnőm is azt mondta, tudni fogom, azt lehet érezni. Hát remélem is...

Annyira várom már, hogy a karomban tarthassam... Tényleg, szülés után rögtön mellre teszik a babát?

Kriszti

Kép
chrisstha
 
 


Szia Kriszti!

Háát az biztos, hogy nem lehet nem érezni mikor elkezdődik! :lol:
Én a 39. héten szültem, pont aznap kellett nst-re mennem a dokihoz, de onnan már egyenesen a Klinikára kellett mennem szülni!

Én is izgulzam a szülés előtti 1-2 hétben, de én azért mert nem akartam álmosan, éhesen szülni. Így utólag hülyeség volt az összes parám, mert elaludni tuti nem fogsz közben, az evés meg eszembe sem jutott (gyakorlatilag üres volt az agyam közben) :lol:

Én azután kaptam meg Katát miután összevartak stb..., addig apukájánál volt, aki ettől a világ legboldogabb embere lett!

Kisfiút, v. kislányt vársz? Ahogy nézem (39. hét) már nem kell sokáig várnod a kisbabádra!! sokáig várnod :D

Maszatmama
maszatmama
 
 


Szia Maszatmama!

Na jó, akkor most már elhsizem, hogy tudni fogom, ha menni kell. Nem sok van hátra, igen. Hétfőre vagyunk kiírva. Ezért is izgulgatok már mostanában.

Kislányt várunk :D

Kriszti

Kép
chrisstha
 
 


Sziasztok!


Nagyon jó hír, hogy Vili meggyógyult és remélem Kata baba köldöke is helyrejött már. Remélem a szuri egy babát sem viselt meg nagyon. A június 20-i időpont elviekben nekünk is jó, bár előtte való nap lesz Marci szülinapja és lehet, hogy akkor lesz a családi buli.

Chrisstha!

Hát tulajdonképpen én is alátámaszthatom, amit Maszatmama írt. Biztosan érezni fogod, ha eljött az ideje. Most pedig következik tőlem a cáfolat: én egyáltalán semmit nem éreztem még aznap reggel, amikor Marci született. Éppen CTG-n voltunk, annak az eredményét látva már haza sem engedett a doki, mert azon már 6 perces fájások látszottak (nekem nem fájt semmim :? ). Marci pont 41 hétre született. Én június 12-re voltam kiírva, a fiatalúr 19-én született. A szülés/vajúdás részleteivel most nem untatlak, nekem egy kicsit hosszúra nyúlt (13 óra), de nem ez a jellemző! Kérlek, ne izgulj, minden rendben lesz! Szülés után mindjárt mellre teszik a babát, persze először a mamát "rendbe" rakják. Addig a boldog apuka babázhat. Szülés után kb. 1-1+1/2 órát hagyják veletek a babát, csak utána viszik fel az újszülött osztályra vizsgálatra.

Chanel!

Remélem Olinak nem lesz semmi baja, és Te jobban vagy már! Számítógépes garfika? :) Pontosan miket csinálsz? Én normál üzemmódban rendszergazda vagyok + web programozással foglalkozom.

ambrob
ambrob
 
 


sziasztok,
gyors bejelentkezés. Julis is megkapta a DPT adagját. aranyos volt, szépen vigyorgott a dokinénire. aztán persze elsírta magát ... úgy sajnáltam, még a kezét is alig tudtam lefogni. hiába az anyai szív :) mi beadattuk neki a rota elleni cuccot is. egy kis nyugtató szopi után azonnal álomba merült. a dokinéni szerint este jelentkezhet láz. remélem, hogy nem fog. és remélem, hogy Katát és Vilikét is elkerüli.
Bea! Kérdeztél a munkáról. nos, tőlem aztán ne várj tuti tippet a hogyan gazdagodjunk meg baba mellett témában. én ugyanis kvázi ingyen dolgozom. vagyis azért, hogy a tgyás, illetve gyed után legyen hová visszamennem. azaz kapaszkodom a székembe. az van, hogy én egy akadémiai kutatóintézetben dolgozom, többnyire nemzetközi projekteken. tehát ha én nem csinálom meg a feladatokat, akkor felvesznek vki mást a helyemre, akit nyilván nem fognak elküldeni, ha én visszamennék. tehát próbálom vinni az ügyeket, amennyire csak lehetséges itthonról. persze nem megyek megbeszélésekre, meg konferenciákra. de nem tehetem meg azt (sajnos), hogy teljesen bezárjam a boltot. többnyire a pihenés és a háztartás rovására megy a munkavégzés. ezer köszönet a férjemnek, hogy szó nélkül beáll és takarít vagy éppen elviszi Julist sétálni (ha tudja), illetve elviseli, hogy a kialvatlanság miatt nyűgös vagyok, időhiány miatt kócos a hajam és a szemöldököm sincs rendesen kiszedve.
Kriszti! gratulálok a babához! biztos minden rendben lesz. a honnan fogom tudni parán én is átestem, de aztán valahogy mégis ment a dolog. pedig nálam amatőrebb kismama nincs a világon. :)
üdv, o
orelle
 
 


Sziasztok!

A 20-a előreláthatóan nekem is jó, de mivel utána hétfőn szülinapom lesz, még nem tudom, mit tervez a családom. Az persze valószínűbb, hogy el is felejtik az egészet.
Viszont a Margitszigetet meg kellene gondolni. Vasárnap voltam állatorvosnál a macskával, és a kutyás gazdik arról beszéltek, hogy mennyire kullanccsal fertőzött a Margitsziget. Így oda nem szívesen mennék, főleg mert a babakocsiban nem is látszik rendesen, ha rápottyan a babákra valami.

Chrisstha: Ambrobhoz hasonlóan engem is a CTG után fogtak a kórházban, és én sem éreztem semmit. Igaz, a doki a vizsgálattal kicsit rásegített a dologra, mert a medencém nem nagyon bírta már a terhelést, és alig vártam, hogy kint legyen már a baba. Így pont a kiírt napon született Alexa. Viszont az is igaz, hogy amikor az igazi fájások jönnek, akkor tudni fogod, hogy az az. Valahogy más, mint a jóslók. Én csak a vajúdóban érztem meg az elsőt, és el is kezdtem sírni, mert ijesztő volt, főleg, hogy a férjemnek haza kellett jönnie a cuccokért, mert hiába a kiírt nap, én nem szülni mentem be. Szóval egyedül voltam, amikor jöttek az első fájások, és még nem készültem fel lelkileg, hogy akkor most már nincs visszaút. De valószínűleg így volt a legjobb. És 4,5 óra múlva már túl is voltam az egészen.
Nekem azonnal odaadták Alexát, úgy mázosan trutyisan, aztán elvették, az orvos összevarrt, majd újra visszaadták, és akkor segített a szülésznő a szoptatásban is. Mi majdnem 3 órán át voltunk együtt, mert nagyon szédültem, szinte alig volt vérnyomásom, és várták, hogy mi lesz. Így Alexát is csak bő 2,5 óra múlva vitték el, és utána a férjemmel kettesben maradtunk még vagy fél óráig. Szegény, azt hitte, hogy már el is felejtettek.

Chanel! Elmúlt a mellgyulladás?

Annus! Hova tűntél????

Megyek aludni, iszonyúan fáj a fejem. Biztos a meleg miatt...

Kép
Kép
detty74
 
 


Morning!
Hihhetetlen, hogy mindig én kelek legkorábban....... :shock: :shock: Minden baba ilyen 7alvó? Csak mi kukorékolunk már a kakasokkal????? :?:

ambrob! Egy papíripari cégnél dolgozom (ill. most nem) a marketing osztályon. A cég reklámszalvétákat is gyárt és én rajzolom, tervezem rájuk a megrendelő által megálmodott grafikát. Ami nem mindig egyszerű..... :roll:
De szórólapot, névjegyet, meghívókat stb. is készítek. Sokszor itthon is, persze most semmi időm, amit nagyon sajnálok, mert a digi rajztáblám porfogó már hónapok óta....
Szóval semmit sem konyítok az informatika érdemi részéhez...az teljes sötétség :idea: :D

Detty! Már el, hál'istennek :wink:

Na, tegnap megjártuk a plébániát a gyerekekkel.... Mondanom sem kell, a pap amilyen gyorsan csak lehetett lerövidítette a dolgot. Június 27-én lesz a gyerkőcök keresztelője... az lesz még jó móka :shock: :wink:
Nem élünk éppen aktív hitéletet, de szeretném megadni a gyerekeknek a választás lehetőségét. gyerekként azt hiszem, még személyiségformáló is lehet.... (én pl. imádtam hittanra járni)
Persze, felvetette az egyházi esküvő lehetőségét, amitől a férjem igen elzárkózik, így nehéz dolga lesz.... :wink:

chanel_28
 
 


Sziasztok!

Nyugi Chanel, mi is korán kelünk (ma fél 6-kor, de ez már istenes), csak olyankor még a számítógépet sem látom, nemhogy írni tudjak.
Én is szeretném, ha Alexa meg lenne keresztelve, hasonló okokból, mint Te. Csak nálunk több probléma is fennáll: mi sem házasodtunk templomban, illetve én katolikus vagyok, Csabi meg - azt hiszi - református. Így nem tudom, mit kell ilyenkor tenni. Plusz nem akarunk nagy családi banzájt, de ha gyorsan kicsiben letudjuk, az anyósom végleg megsértődik (nem is lenne rossz :wink: ), mivel a legnagyobb baja, hogy az esküvőnk nagyon zárt körű volt - velünk együtt 16 fő. De nem csak magunk miatt, hanem Alexát sem akarjuk kitenni egy nagy családi bulinak, mert jelenleg nagyon nem bírja az idegeneket, illetve tulajdonképpen senkit, aki nem én vagyok, vagy esetleg nem apa. Azt hiszem, elkezdődött nála a szeparációs szorongás, de tegnap még akkor is sírt, amikor anyukám felvette, pedig hetente legalább kétszer vele van, amíg én tanítok. Úgyhogy kizárt, hogy nagy tömegbe vigyük (az anyósom családja alsó hangon is 60 embert jelent).
Örülök, hgy elmúlt a gyulladás, és nem kellett házilag "műteni". :)

Kép
Kép
detty74
 
 


Sziasztok!

Hi-hi az én lányom még most is alszik :lol: Fél nyolckor felkelt szopizni, bohóckodtak az apjával, aztán fél kilenckor visszaalukált!

Ezt a kullancs dolgot nem tudtam, akkor viszont nincs ötletem, szerintem ha Margitszigeten sok a kullancs, akkor máshol is ez lehet a helyzet a természetben :(

Maszatmama
maszatmama
 
 


Na vagyok!
Csak Szolnokon voltunk pár napot!Többekközött esküvőn,aztán igyekszem magam utolérni.Mosok,főzök takarítok mióta visszajöttünk!De majd beszámolok mindenről!
Iza kis anygal,végig bírta az esküvőt.Hajnali 1kor jöttünk el,ő szépen alukált,nem zavarta a kb 100 ember :lol: :lol:

Na jövök még ma(remélem)!!!!

annus11
 
 


Maszatmama! Élvezd ki, hogy Kata ennyit alszik! Lesz ez még máshogy is! :)
Sajnos nincs nagyon más ötletem a találkahelyre, de abban igazad van, hogy valószínűleg kullancsveszély mindenhol van. Nektek mondjuk könnyebb, mert tudtok szúnyoghálót húzni a babakocsira, és akkor nincs veszély, de Alexa már a babakocsitól is ordít, nem hogy ha még szúnyoghálót rakok rá. Kissé hisztis a lánykám, azt hiszem... Ma megsétáltattuk a babakocsit, mivel Alexa potom 3 percet töltött benne, azt is ordítással, és utána a karomban volt, a másik kezemmel meg a kocsit toltam.

Viszont olyan aranyos volt: nagyon álmos volt már, így előre hoztam az ebédjét. Viszont amíg csináltam a tápszert (elapadt a tejem), elaludt az etetőszékben, és úgy evett, hogy fel sem ébredt. Simán le tudtam fektetni, és közben még büfi is volt. Remélem, alszik vagy két órát!!!

Kép
Kép
detty74
 
 


:lol: Detty ez jó!! El tudom képzelni ahogy az etetőszékben lévő alvó csemetédet tömöd :-)

Na tegnap voltunk dokibácsinál. Mindenki el volt ájulva Vilitől hogy milyen szép...minden rendben, megkapta a két szurit + a rotát..de nem volt semmi hiszti..éjszaka is aludt. Ott pityergett egy kicsit..de nem volt vészes. Édi-bédi.
Viszont a doki elküldte neurologiára...a nehéz szülés miatt..nem tudom miért..? Azt mondta minden rendben..akkor meg miért?

Végre nekem is sikerült vigyori képet csinálni..ime:

Kép
beatrix161
 
 


Orelle: hát nem lehet semmi neked!!! Nem irigyellek...és megmondom őszintén, hogy nagyon felháboritónak tartom a dolgot. Második babát szeretnétek? És azt mikor? Hát kitartás neked akkor!!!

Chanell: nekem is át tudod küldeni a receptet?

Keresztelő: mi nem kereszteljük meg Vilit, hanem régi nevén névadó ünnepséget, új nevén gyermekköszöntőt tartunk. Ugyanolyan mint a polgári esküvő..ez polgári keresztelő :-) Az anyakönyvezetó tartja..csak azért irom le, mert én nem tudtam, hogy van ilyen, a nagymamám mondta, és felhivtam az önkormányzatot, és ott is körberöhögtek, hogy ez még az előző érában volt..mostmár nincs..de nem adtam fel, felhivtam az anyakönyvezetőt, aki azt mondta, szivesen elvállalja, bár mostanában nem igazán tartanak ilyet...Hátha segitettem valakinek ezekkel az infókkal.
És igy majd Vili eldöntheti, hogy buddha lesz-e vagy evangelikus..:-) És a keresztszülők is megnyugadhatnak, lesz papirjuk is róla..hogy keresztszülők.
beatrix161
 
 


Sziasztok!

Írtam egy szép hosszú hsz-t és leállt a gép... :evil:

Chanel!
Mi 1/2 6-kor keltünk. 23h-kor aludt el rendesen Máté és 3-4-ig fent voltunk... Nem vagy egyedül, csak reggelente olyan kómás vagyok, hogy nem kapcsolok gépet... kímélő üzemmódban próbálok élni :lol:

Detti!
Ne haragudj, hogy megkérdem :oops: , de mit jelent az, hogy a férjed "azt hiszi", hogy református!
Ha érdekel:
A egyházi esküvőt, azon esetben ha a házasulandó pár különböző vallású és mindketten ragaszkodnak a vallásukhoz, ökumenikus szertartással lehet megtartani (ha nem akkora a ragaszkodás, a református lelkészek összeadják a párt, mert a keresztség számít, a katolikusok különböző vallásúakat nem adnak össze, csak ökumenében, vagy ha az eltérő fél "átkeresztelkedik"... :roll: )

Zöldövezetben mindenhol nagyon kullancsfertőzött Budapest. A liget is és a budai zöldterület is a Margit sziget is... Szóval bárhol piknikezünk fenn áll a veszélye... Emiatt én nem zárkóznék el a szabad levegőtől, ha jó az idő... Valószínűleg a férjemmel együtt megyünk, ha ez nem okoz gondot 8) Szóval találjátok ki, hogy hol és mi igyekszünk ott lenni (szóval ott leszünk)...
Kép

Üdv: Dóra :)

Kép
mddora
 
 


Sziasztok!

Háát én kezdek aggódni, velünk egyáltalán nem foglalkozik a dokinéni, a szülésről sem kérdezett (pedig szegény Katám egy órát dekkolt a szülőcsatornában). Még egyszer nem mérte le Katát se a súlyát, se a hosszát!
Mi csak egy szurit kaptunk, nem is mondta a pneumot sem, meg azt sem mire számítsak az oltás után (egész este izgultam nehogy belázasodjon, mert nem tudom mit kell/lehet neki adni olyankor), ja és alkalmam sem volt megkérdezni, mert szabályosan kituszkolt a rendelőből!

Szóval ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy ne aggódj Bea, jobb mintha nem foglalkozna veletek! A neurológia meg legalább megnyugtatja őt is meg Téged is (már ha izgulsz). Vili meg
szívdöglesztő!!! (Elküldöm a Chanel-féle receptet Neked)

Detty: Alexa nagyon cuki lehetett (egyébként Kata sem bírja a babakocsit, szóval ismerős a szitu).

Szia Annus, már hiányoltunk!

Kata megint bealudt- beraktam a Ghymes gyereklemezét, és táncikáltam vele, erre már a 4. számnál alukált (tuti az oltás van rá ilyen hatással).

Maszatmama
maszatmama
 
 


Dóra akkor menjünk Orosházára, ha jól látom ott nincs kullancs! :lol: :lol: :lol: :lol:

Maszatmama
maszatmama
 
 


Sziasztok!

Annus!
Örülök, hogy "előkerültél" és jól vagytok! :)

Detti!
Kirajzolódott előttem, az alvás közbe evő, büfiző leányka... :) Tényleg jól kidőlhetett! :D

Bea!
Nagyon jó fotó lett! Tök jó, hogy Vilinek névadót tartotok, nagyon jó ötlet! :lol: Hihihi polgári keresztelő... furán hangzik így! :)

Megyek ebédelek!

Üdv: Dóra :)

Kép
mddora
 
 


Detty, ambrob! Köszönöm a tapasztalatokat! Kiváncsian várom, én miről számolhatok majd be? :D

Mi is megkereszteljük majd a babót. Csak még nem tudom milyen korban. Valószínűleg pár hónaposan és csak a szűk család lesz ott. Ezt a plébánián kell ugye intézni, általában 1 hónappal előtte kell szólni.

Házasság: Ha az egyik fél nem katolikus, én úgy tudom, akkor is összeadják őket, csak a katolikus félnek vállalnia kell, hogy a gyerekek katolikus neveltetésben részesülnek majd.

Kriszti

Kép
chrisstha
 
 


Maszatmama!
Én is úgy látom! :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Üdv: Dóra :)

Kép
mddora
 
 


Maszatmama! Teljesen igazad van a dokival kapcsolatban...hülye is voltam, hogy igy gondolkodtam, végülis én akartam alapos orvost. Mert mint már irtam, itt Maroson van ugyan, de mindig csak helyettes és csak egy órát rendel. Úgyhogy kerestem egy alapost Vácon..amikor egyszer Vili nyakig f..ta magát..azt hittem hasmenése van..nem is kelt fel enni...én már lelki szemeim előtt láttam a kórházba kiszáradni készülő, infúzióra kötött gyerekemet. Ez mind reggel volt, felhivni senkit sem tudtam, a doki csak 5 óra múlva rendel, én addig még kitaláltam hogy lázas is a gyerek..tiszta ideg voltam, felpakoltam, bementem a rendelóbe ahol ugyan egészséges rendelés volt, mégis mindenki köhögött, meg a levegőben terjengó f..sós, hányós virusokról beszélt..mert az egészséges rendelés megszünt...a dokinak meg 3 perce volt, hogy ránézzen Vilire és megállapitsa, hogy semmi baja.

Ennyi kellett..aztán intézkedtem.

Persze Vili aztán felkelt és evett..és kiderült hogy a 37,1 nem láz..popsiba mérve..de amit én átéltem...huhh :shock:

A mostani dokink olyan, akit éjjel-nappal hivhatok, mert néha egy telefon is elég, hogy lenyugtassák a hisztis anyukát..nemigaz??
beatrix161
 
 


sziasztok,
Bea! nem panaszkodásból írtam, amit írtam. az én helyzetem még elfogadható, sajnos sokkal rosszabb dolgokról is lehet hallani. ha fáradt vagyok, a nagyanyámra gondolok. az 50-es években 9 hét volt a szülési szabadság (a terhesség alatt nem volt táppénz), utána nyomás vissza a munkába.
A neurológia miatt ne aggódj! sztem csak biztosra akar menni az orvos.
Kérdeztél a második gyerekről. nagyon szeretnénk még egy babát, ha anyagi lehetőségeink megengedik. az lenne jó, ha kis korkülönbség lenne a gyerekek között, de tényleg nagyon sok még a kérdőjel....
Más! Én eddig tök elégedett vagyok a dokinénivel. sztem gyerekszerető és szakmailag is rendben van. A tegnapi dpt + rota kombó után szerencsére (még) nem jelentkezett láz. viszont van némi fisi-fosi.
mindenkinek szép délutánt! üdv, o
orelle
 
 


Húú lányok majdnem elfelejtettem, hogy mi ma megyünk hasi + koponya uh-ra!!! Ha a tesóm nem kérdez rá, hogy voltunk-e már, akkor a nagy nehezen kiharcolt időpont elvész! :oops:

Orelle: ezen a fisi-fosin szarrá (hogy stílusos legyek) röhögtem magam, persze csak a szóhasználaton, remélem Julis azért jól van, és nem viseli meg nagyon!

Bea: én is gondolkodom másik dokin :(

Találka eddigi alakulása: jelmagyarázat ? = bizonytalan
+ = jön
- = nem jön
* = még nem nyilatkozott

Ambrob: ?
Annus: *
Aranynap: ?
Bea: *
Chanel: *
Detti: ?
Dóra: +
Eszter: *
Francestz: *
Gabi: *
Lili: *
Orelle: *
Én (Mm): +

Ha valakit kihagytam, légyszi ne sértődjön meg, hanem írjon!!!!
A többség meg nyilatkozzon! (Jún. 20., Margitkaszigetke)

Maszatmama
maszatmama
 
 


Maszatmama!

A találka felsorolásban levő kérdőjelet egyelőre ne tudom megválaszolni, a családtól függ! Lehet, hogy jön anyósom.... :(

Az előzőekben írtam valahol, hogy a szuri mellékhatásainak csökkentésére a homeós bogyók közül a THUJA 30CH a jó (10 golyó kis vízben feloldva). A pneumós oltásra pedig kérdezz rá következő alkalommal, mert ugye az nem kötelező, de ingyen van! Amit leírtál a dokiról, az alapján még az oltásokról szóló táblázatot sem adott neked, abban pedig a kötelezők és a választhatók is benne vannak.


Bea!

Vili nagyon cukor! Szerintem is a doki csak alapos akar lenni, ne izgulj! Ez még mindig jobb, mint amit Maszatmama leírt, pláne Detti korábbi tapasztalatairól már nem is beszélve...

ambrob
ambrob
 
 


Imádnálak titeket, ha a margit sz.-en taliznánk, mert oda még autóval is eljutok :lol: ....mert ugye, nem vagyok fővárosi leány, vezetni is csak a Bp. tábláig tudok :wink: Na jó, kis tulzással, de majdnem igaz...
Egyenlőre jónak tűnik a 2O-a!

Ma kidőltem... Délelőtt bevásárolni voltam a gyerekekkel, majd a szomszédban bandáztunk, elmentünk az ebédért, végül Ők elaludtak (kicsit volt magamra 1,5órám!!!! :lol: :lol: ) délután pedig az utcán motoroztunk....
Hella már alszik, Oli is pizsiben, lassan jön a megérdemelt pihi....juhéjjj!

Ja, Hella is megkapta az oltásokat a múlt 7en, de semmi baja nem lett, még hőem.-e sem volt... Anno Olivérnek adtam egy fél kúpot, mikor haaza mentünk, de azt megkönnyezte Ő is és én is, mire sikerült és bent maradt a kúp. Akkor eldöntöttem, soha többet....

Jóccakát!

chanel_28
 
 


Sziasztok!

Hát, ha a többség azt mondja, hogy Margitsziget, ám legyen, bár az Orosháza tényleg jobbnak tűnik kullancs szempontból. :)

Annyit írtatok, hogy biztos elfelejtek reagálni mindenre, megint hulla fáradt vagyok.

Dóri! Azt "azt hiszi" református annyit jelent, hogy nem biztos benne, de az tuti, hogy nem gyakorló. Én is úgy tudom, hogy a reformátusok rugalmasabban kezelik a dolgokat, így - gondolom - velük el lehetne intézni a keresztelőt, de még mindig ott van az anyós-probléma.

Maszatmama! Tényleg gyorsan keríts egy normális gyerekorvost, mert nagyon sok múlik rajtuk. Én teljesen megnyugodtam, amióta másik dokinénink van, már nem parázom annyit, mert mindig kapok megnyugtatást és nem leb.....t, meg nem törődömséget. Arra gondolj, hogy a gyerekorvos olyan valaki, akivel 18 évig kénytelen vagy kapcsolatban maradni, és meg kell bíznod benne. A pneumoról meg szólnia kellett volna!!! De nem késtetek le semmiről, annak nincs időbeli korlátja, illetve van: 2 éves korig ingyenes.

Orelle! Hogy van Julis? Remélem, hamar túl lesz a hasmarson!!! Biztos a Rota mellékhatása. :(

Hát igen, a lánykám tényleg rendesen kiütötte magát: 2,5 órát aludt, igaz, egyszer felsírt, de magától visszaaludt, egyszer meg be kellett mennem, és a karomban aludt el azonnal, csak kb. 10 percig ringattam, mire vissza tudtam tenni a kiságyba. Most este viszont jól felbosszantott a kajálással. 120 ml után elkezdett szórakozni, csak rágta az üveget, de ha elvettem, akkor tátogott és sírt. Ezt játszottuk egy ideig, kijöttem a szobájából, hogy döntse el, akar-e enni, erre ordított. Visszamentem, nem kellett a kaja. Végül a szokásos orvosság adagolóval nyomta be a maradékot, és közben úgy tátogott, mint aki két hete nem evett. Mire végeztünk, 250 volt a vérnyomásom. Ha a kistesó is ezt fogja játszani, felmondok!!!

Megyek enni: ma összesen 3 kifli volt a reggeli és az ebéd, valamiért nincs étvágyam. Pedig a kistesó miatt kellene. :(

Kép
Kép
detty74
 
 


Detty!
Ne aggódj, a tesó arany gyerek lesz! :D Nálunk is elég akaratos és makacs Olivér, így kiharcolja a figyelmet magának. Hellát eleve nem tudom annyit kézbe venni, amennyit szeretné, így megtanult már egyedül cici és ringatás nélkül elaludni, nem hisztizik, csak ha éhes vagy nem tud kakilni...
Sokkal alkalmazkodóbb lesz, és Te is tudatosabban fogsz sok mindent csinálni! Amit az elsőnél elrontottál, a 2-nál nem fogod, max. kicsit másképp rontod el....... :wink: :D Mert hát ugye azért csak elrontja őket az ember :wink:

Egyébként csak titokban súgom meg, nehogy elszóljam magam, de mióta alábbhagyott a féltékenység Olinál és inkább imádja a tesóját, átalussza az éjszakát :D :lol: :wink: Már lassan 2 hete!
(félek még leírni is, nehogy meggondolja magát)
Szóval csak Hellához kelek éjszakánként 1x vagy 2x....

chanel_28
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?