Új privát üzeneted érkezett!

Potyka :)
Mindenképpen kezd azzal az orvosnál, hogy mondja el, mit fog csinálni, mert nem mindenbe egyezzel bele. Én annakidején, a mikor anyatejes szorulása volt a fiamnak ezt nagyon megszívtam, azóta is sajnálom, hogy nem kérdeztem rá mit fognak csinálni, mert tuti nem engedtem volna.
Ha kell tudok olyan sebészt mondani, aki nem egyből drasztikus, mi is hozzá megyünk majd. A referencia a barátnőmtől, a hugától és az unokatesómtól van, akik mind nagyon elégedettek voltak vele. (Madarász utcai kórház).
Egyébként Balázsnak is nagyon le van tapadva, de a háziorvosunk is azt mondta, hogy három éves koráig nem kell ezzel foglalkozni.

Aanda :)
Gratulálok a vizsgádhoz.

Hajni :)
Én holnap akarom megrendelni a köldökzsinór szettet. Bár nekünk még a kiságy sem jött meg, igaz négy hétre vállalták a szállítást, szóval még van idejük leszállítani.

Ma voltam dokinál, még mindig 2100 a méhszáj. Hurrá. Keményedésekre azt mondta, hogy belefér, pláne, hogy a méhszáj állapotán nem változtatott. Mondjuk, hogy elment ez a hidegfront most határozottan jobb. Méreteket meg nem tudott mérni, mert csak félig működik az UH-ja. Két hét múlva pénteken meg már CTG :shock: :lol:

wish
 
 


Sziasztok Lányok!

Aranyosak vagytok, köszönöm a válaszokat!!!!
Tök ideg vagyok! Reggel jön az orvos. Persz, megkérdezem előre, hogy mire gondolt, egyébként is mindig beszélgetéssel szoktuk kezdeni ha jön. Kentem a kenőccsel és ma már nem is fájlalta a gyermekem, ez egy kicsit vigasztalt. Hátha nem kell beavatkozni. De persze az sem lenne jó ha így marad és aztán meg tényleg begyullad. Mer még egy kicsit jön az a fehér sűrű váladék a bőr alól, de már csak egy nagyon pici részen van.
Na majd megbeszéljük reggela dokival! De jó lenne már ha holnap dél lenne! Addigra megoldódik ez az aggodalom is!!!
Majd mesélem mi volt.

Kép
potykamanó
 
 


Potykamano,

Szoritok es izgulok :lol: :lol:

Wish,

Tok jo hogy nem nyilt tovabb a mehszaj :lol:
Kitartas, mar csak par hetig kell kibirni....Nektek Balazsnak is van koldokzsinor vere ? Mi nem vetettuk le annak idejen, az en dokim nem volt meggyozodve rola hogy fognak tudni vele mit kezdeni....de most erosen gondolkodom.

Mi meg ma reggel elmentunk a dokihoz mert Mate mar egy ideje kohogott, de nem tunt olyan veszesnek, csak gondoltam jobb ha ranez mar a doki mert az osszes landzsas utifu-fele szirupot beszedtuk....erre jol megszidott minket hogy miert vartunk eddig mert Matenak mar majdnem tudogyuszija van :oops: :oops: :oops:
Hat mit mondjak, lehet hogy en meg nem vagyok elegge paramama :x


Kriszta

Kép

KépKép
kriszta71
 
 

 
 

Kriszta :)
Igen, mi Balázsnak is levetettük. Sok érv szól ellene és mellette is, én azt mondom, hogy ha ki tudjuk gazdálkodni, akkor inkább legyen levetetve feleslegesen, és ne legyen rá szükség soha. Amúgy meg nem lehet tudni 10-20 év múlva mit tudnak vele kezdeni.
Amúgy ha a most levetetitek, az Máténak is jó lehet, ha valaha szükség lenne rá.

Potyka :)
Remélem már ott van a doki és jó hírekkel jösz majd :)

wish
 
 


Sziasztok!

:( :( :(
Mindenkinek köszi, hogy segítetteteka tanácsokkal.
Háááát, túl vagyunk. Doktorbácsi azt mondta mindenképp meg kell igazítani mert be fog gyulladni, merthogy kicsit kinyilt és bepirosodott kissé a bőr is. Nem tudtam rá nemet mondani, mert nem szerettem volna ha aztán begyullad és újra ki kell hívni. Meg aztán eddig is bíztunk benne mindig mindenben korrekt volt és az eddigi dolgokban is jól járt el.
Nem lerántotta, csak húzta kissé, de ettől is sírtunk!!!! Azt mondta jobban nem kell bár még így is maradt lenövés, de azzal megvárja a 3 éves kort, hátha addig "megoldódik" a bőr tornáztatásával és kenni kell most pár napig.
Azóta is sírt mindig a gyerek amikor pisilnie kellett. Nagyon sajnálom szegénykémet. Legalább elaludt és tud pihenni. Remélem holnapra jobb lesz, ma még szerintem szenvedni fogunk.

Wish - Nálatok is ezt csinálták annó? Mikorra lett jobb?

Kriszta - köszi!!!

Szerintetek a kamillás lemosás segíthet a dolgon?

Kép
potykamanó
 
 


Potykamano,

Szegeny Szilard...nem tudom hogy a kamilla segit-e...nekunk szerencsere sosem fajlalta Mate.....inkabb a kenocs fog segiteni szerintem....gyors gogyulast kivanok Nektek !

Kriszta

Kép

KépKép
kriszta71
 
 


Potyka :)
Mi nem kukigonddal voltunk anno, hanem anyatejes szorulással, más eset volt teljesen. De a barátnőméknek műtét után 2 nap alatt rendbejött úgy, hogy másnap estére már nem sírt pisilésnél, csak érzékenyebb volt neki.
Kamillás ülőfürdő az használ ilyenkor.

wish
 
 


Hajni :)
Képzeld most hívtak a Sejtbanktól. Le vagyok nyűgözve, szombaton hozzák a csomagot, és mivel visszatérő ügyfelek vagyunk majd csak akkor kell fizetni, ha megjött az eredmény, hogy sikeres volt-e a köldökzsinór levétel. Ha nem, akkor a csomag és a szállítás árát sem kell kifizetni, ha igen, akkor is adnak 20e ft kedvezményt. Tök jó, örülök, hogy nem váltottunk céget.

wish
 
 


Sziasztok!

Wish - Megírnád ennek a Madarász utcai dokinak a nevét, ha legközelebb lesz ilyen jó lenne más lehetőségeket is megkérdezni, most annyira sarokbaszorítottnak éreztem magam emiatt a hír miatt hogy begyulladhat, és attól is féltem, de ez mégha kíméletesen is csinálták is azért marhára fáj a gyereknek és mégegyszer nem szeretném. Ma azért már jobb, de máris fél ha a fütyije felé nyúlok, fáj neki.
Az anyatejes szorulással mit csináltak? Szilárdnak is a mai napig sokszor van szorulása. Be is repedt neki kissé a végbélnél, de mai napig azt mondja a doki, hogy nem kell vele foglalkozni. De olyan mintha azóta sem akart volna begyógyulni rendesen (olykor ez aggaszt azért egy picit, de mit is lehetne azzal kezdeni, azonkívül hogy vastagon bekenem Neki?)
Megyek mert leszed a székről.

Kép
potykamanó
 
 


Potykamanó :)
Mona Tamásnak hívják a dokit, közben kiderült, hogy egy náesik barátnőm kislányá is ő műtötte köldöksérvvel :)
Oda kell telefonálni, hogymikor van ő az ambulancián és akkor kell menni.
Utólag már tudo, hogy anyatejes szorulással nem kell semmit csinálni, illteve kamilleteát adtam Balásnak rá éhgyomorra. A kórházban, viszont a doki felnyúlt a fenekébe :cry: :cry: :cry: Nagyon fájt szegénykémnek és azóta sem bocsátottam meg maganak.
Szilárd gondolom már eszik mindent. Próbálj meg neki több rostos ételt adni, ha szorulásos, meg lehet kapni gyógyszertárban aszaltszilvalevet és más természetes székletlazító dolgokat.

wish
 
 


Wish,
de szuper, hogy adnak engedményt! :D Mi is kaptunk 15%-ot meg még pár ezret, vmi akció miatt. Úgyhogy én se bánom, hogy nem váltottunk! :D
A méhszájad lehet, hogy most már kitart 40 hétig? :lol: Aztán még lehet, hogy az enyém is kitart... Tegnap voltunk orvosnál, nálam is változatlan a helyzet! :D Blanka meg kb. 2460 gramm! :D
Jövő héten levetetem a streptot, 2 hét múlva meg már ctg! :shock:
A te kukigyógyító dokidnak mi a módszere?

Potyka,
remélem Szilárdnak már meggyógyult a sebe! A tesóm is kamillázta a lányát meg a fiát is, meg az unokatesóm is az ő fiát. (Náluk "divat" a felhúzás...:evil: ) Meg ha vízbe pisilteted, akkor nem fáj neki annyira!

Emma,
hogy bírod a két pasast?

Lányok, a fiam néha annyit eszik, hogy kezdem magam előtt látni egy elhízott kisfiú képét... :? Van vhol ilyen probléma?
20140901102739
 
 


Wish, Hajni, 34. hét!!!!! Ügyesek vagytok nagyon! Én meg irigy vagyok ezerrel!!!! :lol: :lol: :lol: Én kérném szépen az sms-t mindkettőtöktől akció esetén, számom a régi! :lol:

Hajni! Jó neked, hogy eszik Olivér! Miket eszik ilyen hévvel? Gondolom nem csokit meg cukorkát, úgyhogy én nem aggódnék! Én azon aggódom, hogy az én gyerekem meg kb. a fényevő cimborája lett, anyira semmit nem eszik. Semmilyen gyümölcs, semmilyen főzelék, húst egyáltalán... már teljesen ki vagyok akadva! Most is főztem vagy ötfélét, hátha bemegy valami. :twisted: Mekkora Olivér? (súlyra) Nálunk tornán van két 15 kilós kilós kislány, ott aggódnak az anyukák... (Bálint 13,5 kiló, 96 centi, a kislányok jóval alacsonyabbak.) Szerintem ilyenkor a sok mozgás a nyerő taktika, játszótér, séta, motorozás -persze ezt jókor mondom, mi? :? A kaját ilyenkor még nem szabad "elvenni" a gyerektől, ha sokat eszik, csak meg kell válogatni, ezt meg tudom, hogy megteszed. :lol:

Aanda, a fiúk 1 vagy 2 oltást kaptak bárányhimlő elleniből?

dkata
 
 


Kata

Bálint miket fogad el? Kaja terén mi se állunk jól, de mi másképpen. Minden jöhet, de csak akkor, ha nem kell rágni. Amúgy a 13,5 kg teljesen átlagos, nem? Olivér 12,5 kg.
Bálint még mindig sokat szunyókál délután? Én tegnap fél 6-kor ébresztettem Olivért, mert már mennünk kellett meccsre. (déltől aludt) remélem ma is alszik vagy 5-ig, mert este 9-kor lesz tüzijáték, szeretném magammal vinni őt is.

Hajni

Olivér hány kg? Szerintem is jó, ha jó étvágya van, biztosan le is mozogja.

Nálam most az nagy siker élmény, hogy leszoktunk a teázásról. vizet iszik, üvegből, meg szívószállal. és ha szomjas, már azt mondja, hogy "víz". korábban a teát kérte mindig.

Kép
zsuzsi73
 
 


Sziasztok!

Wish - Szilárd már mindent eszik, de olykor válogat, én rendszeresen a kajcsijába szoktam tenni búzakorpát, ez mindig lazítja a székletét.
Jajj, Nálatok is szörnyű lehetett! Szegény Balázs! Én ezt nem is értem, miért kell ekkora gyerekeket kínozni vagy miért nem lehet "könnyebb" megoldást keresni.

Én most olvastam jobban utána, az interneten ennek a fütyitémának, és egy orvos pl. azt írta erre a beavatkozásra, hogy van valami helyi érzéstelenítő kenőcs (nem nevezte meg) amit ilyen esetben alkalmazni lehet. Ez nálunk fel sem merült, a mi orvosunk nem ismeri? Kétlem! Vagy nem kapható Kecskeméten? Ha Pesten igen, akkor itt is kellene legyen. Eddig én sem hallottam ilyen kenőcsről, de ha van miért nem használják? Miért kell a gyerekeket kínozni?
Nem tud valaki erről hogy mi lehet ez az érzéstelenítő kenőcs?

Hajni - köszi, sajnos nem sokkal jobb a helyzet, csupán alapjáraton nem fájlalja, de visszatartja a pisilést, nem pisil a pelenkába, még éjjel sem pisilt, pedig reggelig tele szokott lenni a pelus, nem is értem hogy bírja?! A kiskádjába szoktam engedni vizet, kamillateát öntök hozzá és abba állva pisilünk (leülni sem hajlandó addig amíg nem jön) de végig üvölt! Pedig előtte jó vastagon be is kenem Bepanten plusszal, de így is fáj ezek szerint. Meddig fog ez tartani? Annyira sajnálom szegénykémet!

Kép
potykamanó
 
 


ja és Hajni, Szilárdra is van amikor rájön és napokig annyit eszik, hogy csak lesek hova fér?! Van amikor meg pár falat és nem hajlandó többet. Több mint 13 kg, szerintem jó ha jó az étvágya, én jobban szoktam aggódni ha nincs, de akkor sem nagyon mert sosem nyúlik el több napig az étvágytalansága.

Kép
potykamanó
 
 


Hajni :)
Balázsnál is van, hogy zabál, de mostanában pl könyörögni kell, hogy reggelizzünk, ebédeljünk stb. Mondjuk ő most elég husi, meg most pár hét alatt nyúlt egy nagyobbat (91 centire 88-ról), gondolom most éppen már nem kell anniyra az energy.
Meg ha gyümölcsöt, zöldséget eszik nem édességet, akkor amúgy sincs miért aggódni :)
Amúgy gyerek BMI: [testsúly kgban] /[magasság méterben a négyezten]. És itt van hozzá a táblázat, hogy milyen életkorban mi az ideális: http://www.who.int/childgrowth/standard ... index.html
Balázs most egy paraszthajszállal az ideális fölött van, de szerintem, ha egy kisgyerek nem extrém hízik, akkor nem kell aggódni, nagyon változik még a testalkatuk és nagyon sok kalóriát lemozognak. Csináltak olyan kísérletet, hogy élsportolók próbálták utánozni a kisgyerekek mozgását, rohangálást a játszótéren, hát pár óra múlva simán kidőltek a sportolók, a gyerekek meg vígan rohagáltak tovább :)

Potykamanó :)
Sajnálom, hogy még mindig fáj Szilárdnak a pisilés :( Remélem lassan azért túl lesztek rajta.

Kata :)
Ja végre 34. hét, még pár hét és végérvényesen fellégezhetek :) Pont tegnap mondtam a férjemnek, hogy most már össze kellene pakolni a kórházi csomagot, mosom a ruhácskákat, megjött a köldökzsinóros csomag, komolyan kezd ijesztő lenni a helyzet, ebből lassan tényleg gyerek lesz :lol:
És még mindig nincs neve szegénykémnek.

wish
 
 


Wish :D
jók ezek a táblázatok :)
Lili, Máté átlagos - majdnem pont az 50%nál vannak -, Levim girnyó :D BMI szerint.
csak a súlyt nézve, mind1ik a 15% vagy alatta

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Kaja
nálunk végletek vannak: most hosszú ideig pár falat kajával volt el, de ma nem tudom, mi történt, 3x annyit evett, mint szokott
Zalán jó husi - 13,5 kg és 88 cm, de 1 éves korához képest már rengeteget nyúlt, és amennyit mozog (gyakorlatilag megállás nélkül) én nem aggódom....

Köszönöm a kérdést, a 2 pasival remek az élet! Az első 3 hét volt kemény, most már kezd beállni vmi rendszer. Be van osztva az időm rendesen, de nagyon jóóóóóóó :D

Kép
Kép
emma1976
 
 


Olivér 14,5 kiló és 88 cm. Simán megeszik egy evésre 7 tojást, van, hogy 2 hatalmas szelet pizzát, tejberizsből meg dinnyéből is mérhetetlen mennyiségeket meg tud enni. Viszont még mindig csak néhány kaja-félét eszik meg, és ha pl. csúnyán néz ki, akkor nem kell neki. Főzeléket pl. azóta nem eszik, mióta nem eszik bébiételt.

Potyka,
tudom, miről beszélsz, mindhárom gyereknél ez volt. Kb. 5 napig fájt nekik nagyon, utána egyre jobb volt. Én olyan kenőcsről tudok, ami feloldja a tapadást. Ugyan az is csípi addig a félóráig, amíg rajta kell hagyni, de mégis kíméletesebb.

Zsuzsi,
nagyon ügyesek vagytok, hogy át tudtad nevelni a vízre!

Kata,
jó magas Bálint! Mondjuk mindig az volt! Sok mozgás - ja jókor írod!:lol: Már 60 m séta kikészít, utána feküdnöm kell vagy félórát. Porszívózni nem is merek nekikezdeni... :oops: :?

Wish,
Olivér BMI-je 18,72, az most akkor kövér? Vagy mik azok a számok jobboldalt? Nem látok magyarázatot... :oops:

Emma,
már én is várom, mikor állnak majd be a dolgok! :roll: :lol:
20140901102739
 
 


Hajni :D
az egy percentilisgörbe. A számok százalékok, adott súlynál a gyerekek x százaléka meghatározott súly alatt van. a 19es BMI szerintem nem kevés.

7 tojás??? ezt nem írtad el?

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Hajni :)
Hééét tojás??? Te jó ég, az nem semmi.
Szerintem ne adj neki, csak 2 tojást és utánna gyümölcsöt. Gondolom egyedül még nem tudja megfőzni a tojást magénak ;). Most még teljesen tőled függ, hogy mit és mennyit eszik.
Én ha Balázs olyasmit kér (még), amit már nem akarok neki adni, akkor mondom, hogy egyen almát vagy cseresznyét. Ha az nem kell neki, akkor nem is éhes, csak a kajálás kedvéért enne. Ha éhes (általában persze nem), akkor megeszi.

wish
 
 


hajni777 írta:Olivér BMI-je 18,72, az most akkor kövér?

az sok, a táblázat szerint a gyerekek több, mint 97%ának kevesebb a BMIje.

ha meg a 7 tojást komolyan írtad, akkor az rengeteg, és egészségtelen is ennyi fehérjebevitel egyszerre, semmiképp sem szabad adni neki ennyit.
(bár nekem a 7 inkább elgépelésnek tűnik, én a 3 gyereknek is csak 6ból készítem a rántottát).

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Sziasztok,

Hajni,
Atya vilag, tenyleg 7 tojas ??? Annyit mi ketten apaval sem eszunk meg :lol: :lol: Hat nem tudom, szerintem meg mindig jobb ha sokat eszik, ilyen kicsi korban meg lemozogjak, meg valoszinuleg mostanaban sokat no/fog noni.....
Nalunk is inkabb az ellenkezo iranyba van a problema....Mate is a fenyevok baratja.....

Igaz hogy mi meretre is minimanok vagyunk (az egesz csalad) Mate most volt 91 cm es 13 kg....Azert nem olyan vekony, de mar semmi pocija nincs....
Nalunk sem megy semmilyen zoldseg, gyumolcsbol is csak az alma/banan az is csak ritkan....viszont a hus, teszta/krumpli/rizs az megy, csak altalaban felvaltva....nem egyszerre....Peldaul a nyaralas alatt minden este csak a hus ment, azota meg a teszta/krumpli magaban...persze allitolag az oviban mindenfelet eszik, de azert en ezt ketlem. A ruhaibol itelve inkabb csak magara keni :oops: :oops:

Mindenesetre en nem probalnam 'megvonni' tole a kajat, inkabb csak probald iranyitani, miket kap....

Potyka,

Szegeny Szilard, nagyon sajnalom hogy igy megszenvedi a dolgot, remeljuk par nap mulva mar jobb lesz...sok buksisimit kuldok neki...

Wish,

En mar most is erzem hogy 'ebbol tenyleg gyerek lesz' :lol: :lol:
Hogy hogy meg nincs nevetek ?? Gyorsan, gyorsan gondolkozni....vagy a dontes nehez ??

Mate ma reggel megint tiszta nyug volt, remelem csak az ido miatt....mar nem kohog, de most a szemebol folyik a konny, meg az orra is...lehet hogy allergias ?
Ilyenkor tudnak mar allergia tesztet csinalni ??

Kriszta

Kriszta

Kép

KépKép
kriszta71
 
 


kriszta71 írta:Hat nem tudom, szerintem meg mindig jobb ha sokat eszik, ilyen kicsi korban meg lemozogjak, meg valoszinuleg mostanaban sokat no/fog noni.....

de NEM mozogja le, 19-es madjnem a BMI-je, amikor az átlag 15 körül van.

tudom, hogy a te gyereked nem eszik, ettől még nem az a jó, ha baromi sokat eszik egy gyerek.

a lényeg, hogy egészséges legyen gyerek és felnőtt korában is. Nálunk mindenki kicsi, Levi meg még girnyó is, de én tényleg nem értem, mi ezzel a gond.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára icsilya 2009.06.08 09:58-kor.

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


De az én gyerekem átlag alatt eszik jóval, és így ennyi. Ez genetika. Apja is én is 3 éves korig ducik voltunk, aztán mindketten 18 éves korig átlag alatti súlyúak, 18-30 ig átlag és most 30 után kezdtünk hízni....
Szerintem nem lehet úgy elkönyvelni, hogy ha egy gyerek 2 évesen átlag feletti súlyú az úgy is marad!
Természetesen nem kell túletetni, főleg nem édességgel, abban egyet értünk.

Hajni
Te eddig az egészséges étrend szóvivője voltál a csapatban, most meg 2 szelet pizza? :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára emma1976 2009.06.08 10:01-kor.

Kép
Kép
emma1976
 
 


:lol: Sajna nem írtam el... :roll: Először két tojást kapott, majd egyesével csináltunk neki, mert ahogy megette, üvöltött, hogy kér még. Mindig csináltunk neki egyet, de még a 7. után is evett volna, de akkor már nem kapott.
Amúgy ha nem tojást, paradicsomot v. vmi nem foga alá valót kap, akkor képes egész nap nem enni és üvölteni, hogy: kaja, kaja! De édességet pl. egyáltalán nem eszik, nem is szereti, csipszeket, kekszeket, tallérokat meg ilyeneket se, ezeket enné, de nem kap.

Wish,
azért nem akarok gyümit adni neki főétel helyett, mert attól tartok, hogy akkor egy fél-1 óra múlva újra kaját kérne - már volt rá példa - és akkor még többet enne.

Orsi,
ja, értem... :roll: Most pedig egyáltalán nem néz ki kövérnek, de nem akarom, hogy egész életében súlyproblémái legyenek, azért is nem adok neki mocskot.

Krsizta,
Katáék küzdenek mostanában allergia-kérdéssel.
Olivér is csak magában eszi meg a tésztát, a krumplit egyáltalán nem eszi meg, a rizst is csak tejesen, de ezt csak ritkán kap.
20140901102739
 
 


emma1976 írta:Szerintem nem lehet úgy elkönyvelni, hogy ha egy gyerek 2 évesen átlag feletti súlyú az úgy is marad!

nem kell elkönyvelni, de nagyon nagy rá az esélye.
és nem az 1 éves michelinbabákról beszélek.

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


hajni777 írta:Orsi,
ja, értem... :roll: Most pedig egyáltalán nem néz ki kövérnek, de nem akarom, hogy egész életében súlyproblémái legyenek, azért is nem adok neki mocskot.

de nemcsak a "mocsoktól" hízik el a gyerek.
A 7 tojás nagyon-nagyon sok, akkor is, ha 15 kg!

szerintem jobb, ha szakemberrel beszélsz erről, mert ott komplex tájékoztatást kapsz, hogy mi helyett mit.

és tényleg nem vitázni akarok, de olyan meg nincs, hogy a gyerek nem eszik semmit, mégis hízik... valamit akkor is eszik, lehet, hogy ez meg azt pont nem, de valami másokból meg sokat, ami nagy mennyiségben ugyanúgy hízlal

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Orsi
de az egy éves Michelinbabából nem lesz fél év alatt átlag BMI-jű gyerek........

Kép
Kép
emma1976
 
 


Hajni
csak a többieket tudom ismételni: mi 6 tojást eszünk meg 3an :D

Kép
Kép
emma1976
 
 


emma1976 írta:Orsi
de az egy éves Michelinbabából nem lesz fél év alatt átlag BMI-jű gyerek........

de 1 év alatt lehet, és szokott is lenni. 2 éves gyerekekről beszéltünk.
Nagyon sok olyan gyereket tudok, aki kifejezetten durván nagy csecsemő volt, és 1 és 2 év között pedig teljesen normalizálódott a súlya.

és nem is beszélek én átlagról, de ha egy gyerek a 97%nál is nagyobb súlyú, akkor az szerintem sok, erről nem igazán lehet vita.
(és nem nagy darab, mert a BMI ezt pont kiküszöböli)

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


hajni777 írta:Olivér is csak magában eszi meg a tésztát, a krumplit egyáltalán nem eszi meg, a rizst is csak tejesen, de ezt csak ritkán kap.

Hajni :D
ha van kedved, írd le, hogy 1 nap alatt mit eszik Olivér, lehet, hogy könnyebben tudunk esetleg ötleteket adni, hogy mit lehetne lecsökkenteni, megvonni.

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Orsi,
pont azt írom, hogy szerintem Olivérnél nem a kaja minősége, hanem a mennyisége, ami durva. Majd akkor most memorizálok, és megpróbálom leírni egy napját. Amúgy egy félmeztelen strandos fotót pont az előző oldalra tettem fel.
20140901102739
 
 


Hajni :)
Nekem két dolog jutott az eszembe, az egyik, hogy olyan ételeket kéne neki adni, amik lassan szívódnak fel. Szóval minél rostosabbat, mert akkor tovább megmarad a telítettség érzése. A gyümölcs erre például valóban nem olyan jó. Persze tudom, ha közben még válogat is, akkor ez nehéz, de próbálkozni kell.
A másik pedig, hogy ha most ilyen sokat eszik, akkor valószínűleg ki is van tágulva a gyomra, tehát egyik napról a másikra nem fog menni, hogy kevesebbet egyen, lassan kell átszoktatni. Például ha megszokta, hogy két szelet pizzát eszik, akkor maradhat a két szelet, de vágjatok egyre vékonyabb szeleteket, tojásból direkt vegyetek kisebbeket pl. jércetojást ( vagy fürjtojást ;)) . Meg az is jó, ha rábírod, hogy lassan egyen, mert a telítettség érzés nem egyből jön, és minél gyorsabban eszik valaki, annál inkább túl tudja magát enni.
Nem jó, hogy magas a BMI-je, de szerintem nem vagytok semmivel nagyon elcsúszva, most még abszolút meg lehet fogni a dolgot. Mondjuk hat évesen ez már sokkal nehezebb lenne. Visszakerestem amúgy a strandolós képet, hát elhízottnak nem mondanám Olivért, de azért elég husi. Majd csinálok Balázsról pucérkodós képet és felteszem összehasonlításképpen, neki most 16,3 a BMI-je az ideális 15,8-hoz képest (91 cm és 13,5 kiló) és szerintem már ő is husi egy kicsit.

wish
 
 


Ja, még valami. Balázs is próbálkozik néha azzal, hogy nem karja megenni azt amit adok neki étkezésre. Hanem turó rudit, kekszet, pudingot vagy más hülyeséget. Én ilyenkor nem adok neki. Ha megette, akkor kaphat desszertnek valamit, de ha nem, akkor megy a kaja a hűtőbe és következő étkezésre is azt kapja. Hisztizik persze, de ebben kemény vagyok, mert muszáj kiegyensúlyozottan étkeznie. Pesre tudom, hogy van amit nem szeret (pl brokkoli), azt nem is adok neki, de amit amúgy általában megeszik, abban nincs válogatás.
Egyébként szósszal szinte mindent megeszik, legyen az meggyszósz, vadasszósz, paradicsomszósz, úgyhogy a husi mellé én így adom a zöldséget sokszor, és így szinte minden zöldséget megeszik. Ma is marharagú van, főztem bele répát, mert azt amúgy magában nem eszi meg és szépen szószt turmixoltam belőle.

Mondjuk ez is érdekes, hogy kb egy hónapja kiválogatja a répát az ételből, és nem hajlandó megenni, pedig elötte nagyon szerette.

wish
 
 


No, Bálint BMI-je 14,65, akkor Ő tényleg egy "slank csávó"... Egyébként nálunk is az van, amit Wish írt, hogy hajtogatja evés közben, hogy kekszet meg rudit kér, de én is csak akkor adok, ha megette a "rendes" ételt. Főzeléket Bálint se nagyon eszik, bár tegnap a sóska bement, aminek nagyon örültem. Tojást én max. kettőt adok, Bálint azt imádja, de pl. tojáslevesből is csak annyit adok, hogy a 2 tojás meglegyen. Persze alkati kérdés is, mert a férjem is magas vékony, nem várhatom, hogy Bálint pocakos legyen. :lol: De engem kikészít a nem evés... :? És amit Orsi írt, tudjátok, hogy Bálint 4450 grammal született és 60 centivel, mégis ebből csak a magasság maradt.

Kriszta, mi most voltunk allergia rendelésen. NEm csináltak allergia tesztet, korai lett volna. Azt mondta a doktornő, 3 éves kor alatt nem biztos hogy kijön valami, max. ha tényleg NAGYON allergiás. Gyógyszert azonban kapott, péntek óta szedi, az orrpanaszok nem javulnak, de a szeme legalább nem könnyezik. Ezzel is bajban voltam, nem tudom, jó-e, ha adom, vagy csak ártok vele, ha úgyis megmaradtak a tünetei... :?

Másik kérdés: Bálint új hobbija az ujjszopás, amit eddig csak akkor űzött, ha letettem aludni. Most napközben is befekszik az ágyába, és hobbi-szopik, még ki is kiabál nekem, hogy szopok anya, szopok! :shock: Nem tudom, hogy ez akkor most depi, figyelemfelhívás, vagy csak pihen... Vélemény?

Zsuzsi, alszik nagyokat Bálint, ha csak 2,5 órát, akkor az kevés, még mindig 3-4 órát alszik délután, ami nagyon jó, mert most már a fűnyírást meg minden ilyesmit nélküle kell megcsinálnom (nem jöhet ki olyankor :? ).

dkata
 
 


Hajni :)
Ezen én is csodálkoztam, te, aki odafigyelsz, mit kapjon enni Olivér: 7 tojás, tejberizs, pizzaszelet?! :shock:

Most már engem is érdekel ez a BMI. Segítenétek lánynál hol tudom megnézni? (nem igazán tudok angolul.. :oops: )

Eszter is elég változóan eszik. Pl. paradicsom, paprika nem kell neki, uborkát néha megeszi. Van amikor sokat eszik, aztán meg falatokat. De legalább már mondja: nem kérek, vagy kérek hamit. :D

Kép
petyaanya
 
 


Kata,

Mit kaptatok a szemfolyasra ? Mate mar elmult 3, ezek szerint lehet neki csinaltatni tesztet ?

Mikor a vesejevel vettek vert, akkor mondta a doki hogy 200 %-on van az az ertek a verben, ami az allergiat mutatja, de aztan erre nem tertunk vissza....

Eddig is tudtam hogy az eperre, mogyorora, mezre allergias, de az kiuteses allergia, es ha nem eszunk nincs gond...de ez a szenanatha szeru allergia uj dolog lenne....na holnap ujra sorbaulunk majd a dokinal...

Latom a kaja kerdes azert rendesen felkavarta a kedelyeket....ahogy elnezem egyik veglet sem konnyu....nekem csak annyi meglatasom van, hogy van egy ismeros kislany, aki ugyan mar 11 eves lesz, de szegeny egesz kis kora ota azt hallgatja otthon hogy te mar nem ehetsz tobbet, meg nehogy szedjel megegyszer es szerintem mar eleve csak azert enne mert tudja hogy nem szabad- a lelkivilagarol nem is beszelve (3 eves kora ota ismerem). Persze egyaltalan nem kover, inkabb masszivnak mondanam, de a szulei elegge sportmaniasak....szoval nem konnyu ugy korlatozni hogy azzal ne tegyuk tonkre az onbizalmat kesobb....
De persze ez 2 eves korban meg nyilvan megoldhato, ugyhogy hajra Hajni !!!!!

En meg varom a tippeket a zoldsegre szoktatasra :lol: :lol:
Hagy tegyem hozza, hogy Mate 1 eves koraig mindent megevett, 1-2 eves kora kozott meg ment a sargarepa, zoldborso, zoldbab a huslevesben, aztan egyik pillanatrol a masikra az sem....
( A szoszokat sem birjuk :roll: )

Kriszta

Kép

KépKép
kriszta71
 
 


Kriszta, elvileg lehet nézni tesztet már Máténál, de nekem pl. Orsi írta, hogy nem érdemes 6-7 éves kor előtt. De majd jön és megmondja... én ezért sem akartam megszúratni/karcoltatni. Csak azt nem értem, hogy akkorhogyan lehet kezelni, ha nem tudjuk, mi is van valójában. Szemére Zaditen szemcseppet kapott, amit a szemészünk Garasonra cseréltetett (de ekkorra elmúlt, így nem használtuk). De a Zaditent 3 év alatt nem tesztelték, vis nem volt mo-i irodalma... de azért én beijedtem tőle, és nem cseppentettem. Most kapott Bálint szájon ét szedhető oldatot (Aerius oldat, elvileg 1 éves kortól adható) és Sterimar-ral fújom az orrát illetve szívom. Ez az oldat a szem és orrproblémákra is jó lehet, hát Bálintnál eddig nem nagyon jön be, ezért is vannak kétségeim a használatát illetően, mert ugyanúgy betaknyosodik, mint eddig és azért már 4 napja szedi. Most 1 hónapot kell így végigcsinálni. De ha most allergiás, és valóban allergia, akkor ez egész nyáron marad, mert pázsitfű lehet - ezért nem vihetem ki pl. fűnyíráskor (ami elég nehéz, mert vki úgyis füvet nyír a szomszédok közül... :? ).

dkata
 
 


Wish,
szószokat Olivér se eszi, mindent csak csupaszon. A rostosakkal sincs baj, mert főleg teljes kiőrlésűeket kap, ha anyu vagy a tesóm csinálja, akkor a levestészta is az. (Levest imádja, azt eszik minden nap, de muszáj neki, hogy legyen benne tészta. ) Inkább zöldségeket eszik, mint gyümit. A lassúság is gond nála szerintem, mert (mivel most nem tudom belepakolni etetőszékbe ) kaja közben játékot tologál, elszalad, dolgozik, ezért van, hogy 1 óráig is eltart egy kajálás, és már lehet, hogy nem is éhes, csak úgy eszik. Pedig többször fölállok, próbálom elpakolni, de jön, hogy még kér.

Kata,
milyen gyógyszert kapott Bálint? Homeos?

Petyaanya,
a tojás végülis nem egészségtelen, 2-3 hetente kap, mivel akkor sokat eszik. Tudom, hogy hetente kéne inkább 2 db... Tejberizst (cukor nélkül ) meg pizzát miattam eszik, mert én szeretem, de miatta megpróbálok 1,5-2 hetente enni, hogy ne kívánja meg. De mivel ő túró rudit meg pudingokat se eszik, szerintem ennyi bele kell, hogy férjen, mégiscsak gyerek!
http://www.who.int/childgrowth/standards/en/
(alul az indikátoroknál az első kettő, ami az életkor szerintit mutatja )

Kriszta,
én is ismerek ilyen eseteket, remélem, hogy nálunk erre nem kell, hogy sor kerüljön!
20140901102739
 
 


Még egy kis dicsekvést eleresztek, oszt eldugulok... Bálint mondatokban beszél, rendesen ragoz, múlt időt használ, mondókákat mond, és mindent megszámol :shock: :lol: :lol: :lol: (Általában 7ig hiba nélkül, utána soxor 10 jön :lol: ). Ahhoz képest, hogy 3 hónapja kb. 20 szavas volt a szókincse, és naponta kettőször szólalt meg... Annyira szuper jó érzés, sokkal többet és szebben beszél, mint azok a gyerekek, akikkel a játszóba járunk, és jóval hamarabb kezdtek beszélni... (Orbán Viktort nem tudtam végighallgatni múlt héten a városban, mert túlordította, hogy "Fújja a szél a fákat, letöri az ágat, reccs!" :lol: :lol: :lol: ) Azért még tornázunk bőszen! :lol:

dkata
 
 


kriszta71 írta:En meg varom a tippeket a zoldsegre szoktatasra :lol: :lol:
Hagy tegyem hozza, hogy Mate 1 eves koraig mindent megevett, 1-2 eves kora kozott meg ment a sargarepa, zoldborso, zoldbab a huslevesben, aztan egyik pillanatrol a masikra az sem....
( A szoszokat sem birjuk :roll: )

saját öcséim alapján azt mondom, hogy lehet, hogy csak az idő segít :wink: tudom, ez marhára nem biztató, de náluk ezt látom. 20 év körül megérettek a zöldségekre :)

Amit az oviban látok az meg az, hogy nyersen nagyon sok gyerek megeszi a zöldségeket. Próbáld ki először sárgarépával. Ne legyen evés jellege a dolognak - lehet a "tiltott" nassolás is - vagy uzsonnára egy tálon legyen alma + répa felvágva. De ha nincs körülötte az "enni kell" kényszer - értem ezalatt, hogy asztal, meg leülés meg minden -, akkor lehet, hogy kíváncsiságból enni fog, aztán meglátjátok merre alakul a dolog.

Kata :)
biztos, hogy allergia???
csak azért kérdezem, hogy Aerius egy nagyon elterjedt antihisztamin, az összes körülöttem allergiás gyerek szedi, és használ.
A másik kérdésre a válasz: ha allergia, akkor ugye alapvetően tüneti kezelés van, mind1, hogy mire allergiás, antihisztamint adnak neki, és ennyi. Az, hogy tudod, hogy por, macska, akármi nem feltétlenül segít. OK, hogy pl. a macska kiküszöbölhető, de ha most macskaszőrre tesztelnék, hogy poz lenne nem jelentené azt hogy arra allergiás, és ha neg akkor meg az sem feltétlenül, hogy nem az.
A 6-7 éves kor előtt az ellenagyagszint máshogy mozog a szervezetben, ezért nem ad semmi támpontot.

(plusz hozzájön az, amit már egyszer írtam, hogy az allergia az esetek egy jó részében nem köthető ellenanyag immunválaszhoz. egészen egyszerűen azért, mert nem, nem ellenanyaggal jelentkezik az allergia, hanem pl. lebomlik az eredeti anyag, és valamelyik lebomló anyagra van a valós allergia. szóval nehéz ügy ez)

de az aerius tényleg szokott használni.

Nekem most anyu Flonidant hozott Levi csípésére, és az pikk-pakk levitte a dagadást. esetleg írd fel a nevét, és kérdezz rá. 2 éves kortól adható, napi 5 ml, egy próbát megérhet.

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Kata :D
szuper, hogy így beindult a beszéde. Tényleg nagyon jó, amikor már így tudnak beszélni.

Lilire ennél annyira büszke vagyok :oops: ő már elég régóta ragoz. (ilyen szinten, hogy "Apa hol van? Apa Pesten dolgozIK? és holnap felmegyÜNK hozzá, Levi is jön? Máté is jön??"
jah és igen, ennyit kérdez :D :D így egymás után :D :D :D

és Kata még neked - Mátinéninek is elküldtem :D - azt mondja ma a kis libus
egy kettő három négy te ki cipő hová mégy
kipp kopp kopogok, Mártinénihez rohanok :D :D :D :D

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 



Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


na túltengek :D a másik, ami rém aranyos Liliben, hogy jó humora van, és érti is a humoros szituációkat.

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Kata :)
De jó, hogy Bálintnak így megindult a beszldfejlődése :) Mondjuk én ezt másoknál is úgy láttam, hogy minél késöbb kezdett el beszélni a gyerek, annál hamarabb beszélt tisztán és helyesen.
Az én fiam ebben is kivétel :roll: Na jó, nem akarom leszólni szegényt, bődületes tempóban szedi fel a szavakat, de elég "slendrián" a kiejtése. De legalább próbál mondatokat mondani és néha a ragozás kezdeményei is felismerhetők :)
Ujjszopás: én úgy tudom, hogy önmegnyugtatás vígasztalás. Szóval valószínűleg, olyankor pihen egy kicsit.

Hajni :)
Na nálam ez szigor, hogy enni az asztalnál eszünk. Ha el akar menni elemhet, de akkor vége az evésnek. Azt hagyom, hogy molyoljon valamivel evés közben, meg mesélek neki, de ez a max. Elmászkálni nem szabad nálunk.

Petyaaanya :)
http://www.who.int/childgrowth/standard ... index.html ezek a lányos táblázatok.

Kriszta :)
Nekem is van ismerősőm, aki hét évesen rászól a lányára, hogy ne egyen már anniyt, mert olyan kövér lesz mint az osztálytársa. Remek mód, hogy belenevelje a gyerekbe már most az önképzavart :roll: Tök átlagos amúgy a kislány.

Egyébként én pubertásig teljesen normális testalkatú voltam, de akkor jöttek a hormonok én meg azóta is kűzdök a kilókkal. Így ennyi meddőségi rákészüléssel utólag már tudom, hogy van némi kis PCOS-m, emiatt van, de ettől még nem könnyebb.

Elkezdtem vizesedni :( Pedig többnyire fekszem. Na, mindegy már nincs sok hátra :)

wish
 
 


Kedvenc mai történés: Mindig azt mondom Bálintnak, hogy "Szeretlek, mindig. Akkor is, ha mérges vagyok." Erre ma röhögve rámnéz: "Mérges vagyok. Szejetjek." :lol:

Orsi, ha nem allergia, akkor mi?! Általában a kertben jön elő, de du pl. ébredés után bent is. Most ugyan nem víztiszta az egyik orrából folyó cucc, de nem sárga, nem zöld (de általában vizes). Megnézte az allergológus és ma a háziorvos is, nem piros a torka, semmi más tünet. A kertben szipog, és mondja is, "folyik anya, ojjom"... Sőt egyik este azt is mondta, hogy szívjam le neki, pedig nem szokta. :cry: Szerinted mennyire ártok, ha nem allergia és adom az Aeriust? És mennyi idő alatt hat, azonnal? Az orrtüneteket is megszünteti teljesen? MErt nálunk ennyi van. Még azt mondta az allergológus, hogy megemelhetem neki 2x2,5 ml-re az adagot, most csak reggel kap 2,5 milit. Csak nem akartam kapásból emelt adaggal kezdeni.

Lili tök ügyes, Bálint még csak egyszerűeket kérdez, de már imádja ha mesélek, végre. Ujjszopásra nincs ötlet?

dkata
 
 


Kata :D
de persze, lehet allergia is, csak meglepett, hogy az aeriusra nem javult semmit. Az antihisztaminok kvázi azonnal hatnak, tehát napok alatt már végképp látszódnia kellene a hatásának.
első körben lehet, hogy hívd fel a dokit, és kérdezd meg az 5ml-ről - mert én úgy tudom, hogy a terápiás gyakorlat, a napi 5ml -, aztán ha arra sem, akkor esetleg próbáljátok meg amit én írtam... más tippem semmi :(

az orrfolyás vicces amúgy Lilinél, ő is szól. A ragozás elején mindig azt mondta: Anya, folyik a Lyilyi ójája :) minden így ragozott pl. kulcsája a kulcsa helyett :)

ujjszopás: lehet, hogy csak felkapta és el fogja hagyni, sok tippem nincs. megvonni nem tudod tőle.

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Kata,
a tesóm amikor még nem homeopátiás cuccokat szedett az allergiájára, akkor neki is javultak a tünetei. Bár ő fenőtt gyógyit kapott.

Lili elképesztő, Bálint is hihetetlen ügyes! Sajnos mi még a szavaknál tartunk, ami ugyan egyre bővül, de így is nagyon kevés, amit mond. Azok egy részét is furcsa akcentussal, anyósék mindig föl is idegesítenek, hogy a fiam borsodi tájszólásban fog beszélni, mert most is úgy beszél, mint ők! :twisted:

Na, a mai kajája:
- fél 10 reggeli: 270 mili víz belevaló adag tápszerrel, teljes kiőrlésű gabonával dúsítva péppé (minden reggel ezt eszi, ez mindig fix )
- fél 2 ebéd: 1,5 banán (bio) + 8 db koktélparadicsom (bio ) (levest szokoktt enni, de most nem akart )
- fél 5 (ébredés után ): borsóleves zöldséggel, répával, csipetkével (csak teljes kiőrlésű lisztből )+ görögdinnye
- fél 7: 10 db koktélparadicsom (bio ) + 6-7 db teljes kiőrlésű nagyobb darab tortellini gombával töltve + görögdinnye

Ez minden, semmi más nem volt. De ma nem evett sokat, a paradicsomot kivéve.
20140901102739
 
 


Ragozás, jóóóóó! :lol: Nálunk a székebe=székbe, ágyába=ágyba, stb. ment, kellett egy plusz hang, hogy kimondja. :lol:
Most egyébként rám cáfolt a gyerek, jól bevacsorázott. :lol: Ami még zavar, a tej hiánya, ugye Ő se tejet, se tápot nem nagyon iszik, ha mégis, az nem több napi 1-2 decinél. A tejfölt, kefírt azonban nagyon szereti, csak nem tudom, napi mennyiségben mi pótolná a tejet (1x még szopik).

Kriszta, nálunk heti 4 nap tuti húsleves van, mert abból bemegy a zöldség, és abba aztán szinte mindent bele lehet főzni a kelkáposztától a borsóig. :lol: Ja, és betűtésztával, mert amíg halássza, bemegy a zöldség is. :lol:
Nálam a nagyobb SEMMI zöldséget nem eszik, úgyhogy lehet, hogy erre tényleg érni kell (mondjuk a frankfurti levest megeszi, a kelkáposzta főzeléket nem - pedig tök ugyanaz a kettő, csak az egyikben úszik virsli, a másikban nem :shock: . Ezek rejtélyes dolgok. 8) )

dkata
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet: