Új privát üzeneted érkezett!

Hahó,
Veronika,
a megnyugtatást a szakértőkre kell hagyjam, mert nem akarok hüleséget írni. Amit biztosan tudok: Cicó lányom négy hónaposan egyszercsak kigondolta, hogy kétóránkét (néha gyakrabban) kér cicit. Éjjel, nappal. SOHA nem volt hasfájós.
A másik, amit hiszek: hogy ha a kölkecnek szopi kell, akkor nem jó a cumisüvge, víz, tea stb.
Rokonok: itt csak egy segít: ha te magad tudod, mit akarsz, és nagyon határozott vagy. Nem az ő babájuk, hanem a tied, te ismered, te tudod, mi a jó neki, nem ők.
A pocakfájás - na csak nem tudom megállni, de ne vedd egyértelműnek, nem biztos, hogy jól tudom!!! - többnyire vagy a túl sok első, túl kevés hátsó tejtől lehet (de nálatok nem hiszem, hogy ez van, csak első tejből azért sokkal nehezebb másfél kilát összeszedni), vagy attól, amit te eszel-iszol. Sok tejre, tejtermékre, hajtós, puffasztós kajákra gyanakodva érdemes ilyenkor nézni. Cicó pl. folyamatosan vízhíg kakit produkált jó ideig. Eltartott egy darabig, mire rájöttem, hogy vsz. túl sok tejet iszom. Ha piros gyümilét ittam, vagy epret ettem, hótt pöttyös lett. Ha nem tudod, mitől lehet a pocakfájásgyanús sírás, elsőnek érdemes a te étrendedet megnézni, mit eszel-iszol. Ha végképp nem tudod, milyen kaja-iszi lehet a ludas, rá lehet állni egy olyan alap-étrendre, hogy krumpli, husi, rizs. Ha hamarosan nyugodtabbá válik a kölkec, akkor szinte biztos, hogy a te étrendedban volt valami, ami nyugtalanította. Aztán fokozatosan egy-egy újat enni, és figyelni, mit művel a babó. Ja, a szopistea is ludas lehet.
Még valami: a rokonoknak, ha érdekli őket, elmindhatod, hogy az anyatej védőbevonatot képez a bélfalon, ami kifejezetten segít a hasfájás ellen, valamint hogy a vizeztetés-teáztatás ezt a bevonatot frankón lemossa Kép
Amúgy pocaksimizés, behajlított babalábak, bicikliztetés, illetve az a póz, hogy a babót hason a karodra fekteted, vagy a hanyattfekve felhúzott combodhoz támasztod (amennyire lehet, függőlegesen), szintén segíthet.
Ja, és a babák nagyon különbözőek. Cicó szinte semmit nem aludt, amint a kezdeti aluszékonyságon túltette magát, most se egy alvóbaba (jelenleg kilenc órát alszik éjjel, és egy-másfelet nappal - 16 hónapos), viszont kora este a klasszikus bömbi mindig megvolt. Eleinte nem tudtam mit tenni vele, később maratoni szopival kezeltük, aztán három hónapos korában mintha elvágták volna, nincs esti sírás.
Nagy zabás a kölkec, örülj neki - sok-sok idegeskedéstől fog később megkímélni. Kép

Kriszta,
látom, idetaláltál Kép A lányom négy hónaposan volt tekergésének fénykorában, akkoriban rengeteget aggódtam, hogy lefogy, kiszárad stb. Még megvan Kép Sőt, az első szava az volt, hogy cici Kép Nyugi, ha kevés lenne a tejecske, egy cseppet sem csurgatna ki. Van annak a gyereknek esze Kép

Szipola,
pislancs mennyi van? Mer ha azvan büven, akkó mitaggódsz itten??? Kakkancs: mikor főz a nagymami legközelebb babgulyást? Kép Na jó, nem idétlenkedek itt, csak Cicó megette messzimami jó zsíros borsólevesét, aztán nem győztem kimosni a kakából, úgy meghajtotta. Ha aggasztod magad, próbálj beleönteni egy vödör baracklét, ha egyáltalán elfogadja. A Matska-féle paraffinolajos megoldással mi van, az végül nem jött össze? Lehet, hogy az a kevés tikajátok megfogta.
Cicó már nem szopizik annyit, viszont inni se nagyon hajlandó - kaka ennek ellenére minden nap profin van.

Na akkor kérdezek én is egyet.
A 16 hónapos kölkecemnél mennyi a napi pisilimit (minimum)? Ugyanis mostanság megint nemivós periódusban van. Szopi megy naponta még kb. négyszer, de csak éppen hogy. Ivás viszont jó esetben három deci egész nap. Látszik is, kevesebb a pisi, olyan öt kis adag egy nap.

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Kriszi: az enyém sürübben is eszik , de nem mindig van amikor nem 1 perc után kiköpi, csak szomjas, vagy nem tom. Az alapétrendre már ráálltam 2-3 hete szinte szó szerint amit írsz plusz még alma, nem szopis tea, pick szalámi keksz , kenyér de csak olyanok amiben nyomokban sincs tej, tejpor. Azért ezen majd változtatni szeretnék ha bebizonyosodik, hogy nem ez a gond.Masszírozás ment de nem hatja meg .
Egyébként ma – éppen a negyedik óráját kezdte az alvással. Lehet ,hogy most fog megváltozni. Jó lenne, érdekelne, hogy mi lehet a ludas. Lehet, az is hogy el vagyok kényeztetve ugyanis a nagyfiam egyáltalán szinte semmiért nem sírt csecsemőként, na jó amíg belévágták az oltást de egyébként csak ha éhes volt. REngeteget aludt. Fogzáskor sem sírt. Hamarosan 4 lesz és több, mint17 kg.
Tudom a gyerekek nem egyformák de Öcsi is nagyon hasonló kalibernek néz ki, ezért bánt a dolog mert szvsz alapvetôen nyugodt természetü lenne. Az alap étrendben nincs semmi amire allergiás lehet, meg gondolom ha az lenne nem hízna , ugye?V
veronika01
 
 


Sziasztok!
Én egy tapasztalatlan, kezdő "babanetező" vagyok.
Szoptatásban elvileg van tapasztalatom, mert 10 és 8 éves gyerekeimet 12, illetve 14 hónapig szoptattam. A most háromhónapos babámmal mégis vannak gondjaim.
Az első és legnagyobb problémám a bimbóvédő. A kislányom (Lili) ugyanis csak ezzel hajlandó enni. A nagyok is így kezdték, de ők 4 hetes koruk körül magutól elhagyták. Lili erre most semmiképpen nem hajlandó. A bimbóvédőtől való megszabadulással kapcsolatos tanácsokat már átböngésztem, de ha valakinek van még valamilyen más ötlete, az is érdekelne.
Bár én jelenleg a leszoktatásban nem nagyon bízom, mindenképpen tiltakozik ellene a babám. Bimbóvédővel viszont legtöbbször szépen eszik. Én már nem is bánnám, ha ez így maradna (bár kényelmetlen) csak az olyan ijesztgetések nyugtalanítanak, hogy így nem szopik olyan alaposan a baba és hamarabb elapad a tej. Én ezt a babát is szeretném legalább egy évig szoptatani.
Olyanok jelentkezését várnám, akik hosszabb ideig tudtak bimbóvédővel szoptatni vagy hosszabb idő után le tudták róla szoktatni a babát, akkor is, ha ez eleinte nem ment.
Például szívesen kapcsolatba lépnék Mackoo-val, tőle olvastam többször, hogy végig bimbóvédővel szoptatott. Érdekelnének a tapasztalatai, de persze bárki másé is.
Lenne még más kérdésem is, de elsőre nem akarlak nagyon hosszú levéllel untatni Benneteket.
Előre is köszönöm, ha válaszoltok.
Anna
tinalila
 
 

 
 

Sziasztok!

Anita!
Bocs, hogy csak most, de be volt gyulladva a szemem, monitorra gondolni sem tudtam, nemhogy ránézniKép
Szóval a Kliostom nem gyulladáscsökkentő, hanem gomba- és baktériumellenes szer lett volna. Mint ilyen, receptköteles, tehát én nem ajánlhatok helyette mást. Kérdezd meg a dokidat, hogy mit írna föl helyette, és akkor utána tudok nézni, hogy szedhető-e.
Fájdalomcsillapítókból mehetnek a paracetamol- vagy ibuprofen-tartalmúak. És jobbulást!

Bibir!
Cumit, cumisüveget használtok? Kap a manó bármi mást tejcsin kívül? Mennyit/milyent pisil/kakil?
Egyébként csatlakozom az előttem szólókhoz, miszerint valóban sok babánál van 3 hónaposan ez a tekergés, szóval nem biztos, hogy a tejcsi kevés.

Szipola!
Tudod, nem hülye, csak kicsiKép Szóval ha szomjas lenne, innaKép Ha kínálgatod, és nem fogadja el, akkor nem kell neki.
Kaki: egy-egy falat is megfoghatja a székletét. Ha látod, hogy már tényleg nyugtalan, bántja a pocak, akkor valóban közbe kell lépni. És odafigyelni a kajákra, hogy lehetőleg kevéssé fogósakat kapjon inkább.

Veronika!
A rokonok ellen totál egyetértek Kriszivel: A TE BABÁDRÓL VAN SZÓ!!!!!
Hasfájás: jellemzően délután-estefelé jelentkezik? Mert akkor lehet a kifáradástól is. Meg lehet próbálni még ritkábban mellet váltani, van, akinek a 6-8-10 óra jön be. Persze fokozatosan kell emelni az időt, nehogy túltelítődjön a cici. És hát vannak érzékenyebb babók, akik hasfájósabbak, de ez idővel elmúlik, ahogy Kriszi is írta.

Kriszi!
Milyet pisil? Sötétsárgát, töményet? Mennyire izzadós?
Ha kevésnek találod a pisit, lehet kínálgatni a babát, de ha nem fogadja el a plusz innivalót, beletölteni nem tudodKép

Tinalila!
Miért kezdtetek bimbóvédőt használni?
Egyébként a legújabb vizsgálatok fényében úgy tűnik, hogy nem mindenkinél és nem föltétlenül jelent problémát a bimbóvédő, szóval nem jelenti automatikusan azt, hogy nem fogsz tudni szoptatni.
Miket próbáltál a leszoktatásra? Cumit, cumisüveget használtok?

Pele
pelcsi
 
 


Kedves Pele és Mindenki!
Azért kezdtünk bimbóvédőt használni, mert Lili - a teljbelövellés után - nem tudta bekapni a mellbimbómat. Ez egyébként a másik két gyereknél is így volt, ezért nem is aggódtam eleinte, hiszen ők gond nélkül leszoktak róla. Mindhárman hamarabb születtek 3-5 héttel, ezért is gyengébbek voltak egy kicsit. Bár ahhoz képest, hogy korábban születtek egyik sem volt kis súlyú (2700 g, 2750 g, Lili pedig 2900 g). Minden esetre mindhárom esetben azt mondták a csecsemősök (különbözőek), hogy az én cicimből ezek a babák nem tudnak szopni, mert túl nagy és kemény a mellbimbóm.
Lilit eleinte azzal a hagyományos módszerrel próbáltam leszoktatni, amivel a testvéreit is, egyszerűen kínálgattam neki a cicit. 6 hetes kora körül volt is hogy szopott belőle, de soha nem sokat, egy teljes szopást soha nem csinált így végig.
Ez után pedig elkezdődött egy elég faxnis korszaka, ami a mai napig tart. Nem tudom, hogy ez összefüggésben van-e a bimbóvédővel vagy éppen a leszoktatással. De azóta elég sűrűn vannak "sztrájkolós" időszakai, amikor nem hajlandó enni. Ezt kétféleképpen teszi: vagy úgy, ahogy többen is írtátok, hogy "tekereg" a cicin, sőt sír is (de biztos, hogy nem éhes, mert ha nem erőltetem a cicit, akkor nem sír utána) vagy pedig egyszerűen csak cumizik és nyilvánvalóan csak nagyon keveset szív. Ezt nem csak egy-egy alkalommal csinálja, hanem néha napokig. A súlygyarapodásával meglepő módon ennek ellenére nincs probléma, eddig csak egy olyan hete volt - a 13. -, amikor szinte semmit nem hízott. Ez nyilván azért van, mert a sztrájkolós időszakok után viszont rengeteget eszik.
Mostanában egyébként jó ellenszer a sztrájkra, ha sétálok vele szoptatás közeben, csak hát ez elég fárasztó mutatvány, főleg, hogy még a bimbóvédővel is ügyeskedni kell. Szerencsére, ha tényleg akar szopni, akkor nem kell közben fognom a bimbóvédőt. Ezzel a sétálással kapcsolatban is szivesen fogadnék tapasztalatokat. Csinálja ezt más is? Én nem szeretném erre nagyon rászoktatni, nehogy úgy járjunk, mint a bimbóvédővel, de vannak napok, amikor minden szopásnál szükség van erre.
A harmadik faxni pedig az, hogy a bal mellemet jóval kevésbé szereti, mint a jobbot. "Sztrájk" idején egyáltalán nem is eszik belőle, de normális korszakában is jóval kevesebbet, mint a jobból. Ez is kb. a 6. után kezdődött.
Mindezek miatt sem nagyon akarom most erőltetni a bimbóvédőről való leszokást, inkább várnék vele addig, amig néhány hétig újra folyamatosan normálisan eszik. (Mint ahogy azt az első 6 hétben folyamatosan tette.)
Egyébként a szilikon bimbóvédőt használjuk, amiről azt írtátok, hogy a "levágós" leszoktatásra nem alkalmas. Én nem is tudom, hogy milyen az, amelyikből le lehetne vágni.
Sem cumit, sem cumisüveget nem használunk. (A cumit próbáltuk, mert a testvérei szerették és nem okozott gondot a szoptatásnál, de Lili nem kérte és azóta már az úját szopja.)

Hát ebben a levélben már összeszedtem az összes szoptatási problémámat, amelyek a másik két gyereknél teljesen ismeretlenek voltak számomra. Mindenféle jó tanácsot és bíztatást szívesen fogadnék.

Előre is köszi!

Anna
tinalila
 
 


Sziasztok,

már rég nem nézegettem errefelé, mert minden rendben volt velünk, a gyermek meg minél több időt igényel.
De, most van egy kis problémácskámKép
Fiam 4 hónapos, 3330 grammal született, 3210 volt, amikor hazahoztuk.
Csak szopik, szépen fejlődik, 3 hósan volt 5900gramm, majd most, a 4. hónapban 6170 gramm volt.
Én egy kicsit szomorkodtam, de aztán úgy gondoltam, csak rendben lehet minden, hisz szépen fejlődik, nagyon hosszú, már majdnem megfordul. A dokinéni mondta, esetleg, ha kevés a tej, próbáljam meg a vaníliás tejpépet, de nem biztos, hogy el fogja fogadniKép
Én ki sem váltottam.
De, ma találkoztam a védőnővel, aki elkezdte mondani, hogy hozzátáp, alma, banán, szóval, hogy kezdeni kell.Kép
Kicsit elbizonytalanított,és aggódom most újra.
Nem mondom, hogy egy hurkagyuri, de sztem formás kisfiú.Ja, és még azt is ajánlotta, hogy mérés, minden szopit, és, ha van, hopgy csak 70 grammot szopik, akkor kell a tejpépKép
Én még soha sem mértem, úgyhogy fogalmam sincs, hogy mennyit ehet.
Kakálni, azt 2-3 naponta szokott általában 1x, ezt nem tudom, hogy nem baj-e:
Szóval,bíztassatok már meg, hogy minden rendbenKép
Szerdán lesz oltás, akkor mérjük újra, majd beszámolok.

manóka

manóka
manóka
 
 


Szia Pelcsi!
Sajnos cumi és cumisüveg is előfordul nálunk.Annyira cicifüggő a drágám,hogy teljesen szétrágcsálja a cicit,ha időnként nem kap helyette cumit.Amit furcsállok,hogy mostanában,hamar 10-15perc alatt lerendezi az evést,s ha (szerintem)nem jön már annyira elkezd sírni, de ha a cumit a szájába teszem rögtön megnyugszik.Lehet hogy a sírás azt jelzi,hogy már elég,vagy türelmetlen tovább próbálkozni?Mivel azt gondoltam,hogy ilyenkor kevés a vacsi , a lefejt tejet este megkapja,ezt pedig szó nélkül addig eszi amíg van az üvegben.Pisis pelus van rendesen, a kaki 3-4 naponta ahogy eddig.
A másik problémám ami mostanában úgy veszem észre gyakoribb,evés után büfi,jókora bukás,de azután sem marad abba, még 1-2 órával utána is csorgatja,vagy időnként spricceli,akkor már a "vizet".Remélem nem emiatt hízik kevesebbet!
3,5kgval született, most 5,5 kg "csak".Szép formás mozgékony jókedvű,csak a dokinéni szerint hízhatna többet!Mit szóltok hozzá?
Köszi
bibir
 
 


Manóka!
Én elolvastam figyelmesen ezt a beszámolót, és úgy látom, a hiba az eü. személyzet készülékében van. A babád jól fejlődik, 4 hónaposan már majdnem megduplázta a szül. súlyát, mozékony, jó kedvű, mi kellene még? Ezt a hozzátápi dolgot nyugodtan felejtsd el még 2 hónapra. A mérlegelés-macerát meg akár örök időkre. Nincs szerintem olyan ember a földön, aki minden étkezésre egyformán éhes. Teljesen normális ha egy baba egyszer többet másszor kevesebbet eszik.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Sziasztok,
egyszerűen döbbenetesnek találom ezt a hozzáállást. Itt van egy anyuka, aki ösztönösen rátalált a helyes útra, bízik magában és a babájában, nem stresszeli magát a méregetéssel, alkalmazkodik a babája igényeihez. Erre jön a "segítőkész" védőnő... Merem állítani, hogy a sikertelen szoptatási történetek nagy része az egészségügyi személyzet tanácsainak köszönhető...
Kitartás, Manóka!
anilla
anilla
 
 


Hahó,
Manóka,
igen, csak egyetérteni tudok az előttem szólókkal. Kiegészítésképpen annyit, hogy én megszállottan mértem féléves koráig a szopikat, a súlygyarapodást, rossz napjaimon még a kakit is a digitális mérlegen. Tudod, mi volt, ami kiderult belole? (Bocs, de kozben a leanyom egy orizetlen pillanatban atallitotta a billentyuzetkiosztast, igy a tovabbiakban nincsenek ekezetek, es az irasjelekkel is gondban leszek...) Na hogy az en tokeletesen elvetemult gyermekem kepes volt ot honaposan napi fel liter anyatejen (nem eliras, fel literen) tokeletesen elmukodni, eloirasos katonai kuszast bemutatni, sot nem atallt meg hizni is a kis pimasz... Mikozben nekem sorra jottek a mellgyuszik, annyi tejem volt. Szoval nem mindig a vedono a hozzaerto...sajnos.

Pele,
koszi. Hat a pisi sulyra olyan ot/hat adag naponta, de ez nem a teli liberok szama, hanem a harom evokanalas adag, azaz nem azik szejjel a kolok... Es beletolteni csakugyan nem tudom (pedig probaltam, hehe). Izzadni most nem izzad annyira, viszont tobb liter nyalat elcsurgat, talan ettol van? Kezdi a dackorszakot vagy nem tudom mit, mert mindenre azt mondja, hogy nem (egyebkent ezt bubajosan teszi, egigero vigyorral szokas szerint). Ez van, probalom lazara venni, nehogy meg megutalja az ivast...
Amugy most, amig irok, korbe rohangal a tv elott, kezeben szorongatva a varazsitatojat, es neha meghuzza...talan megsem hal szomjan.

V,
ha allergias, annak altalaban mas jele is van.

Udv
Kriszi
kriszi
 
 


Hahó!

Kriszi, Pele!
Köszönöm a türelmet! Kép
Ja. Világos. Csak ne lenne annyi "másik anyuka" és azokhoz tartozó "másik kisbaba", aki napi három liter hippteát bedönt és pöti danont majszol. Kép (vajon miért nem annak örülök inkább, hogy Borsa KÜLÖNBÖZIK a "másik kisbabáktól", ráadásul jobbra Kép??)

Manóka dologhoz én is szeretnék hozzászólni:
A védőnő és a vaniliás tejpépes doki és aki még ilyenekt mondott: Kukutyinba velük! Kép És egyenek ők vaniliás tejpépet inkább. Manóka, ugye nem hagyod magad??
szipola
 
 


Köszi lányok,

persze, hogy nem hagyom magam, csak + megerősítésre volt szükségemKép
holnap megyünk oltásra+ mérni, kíváncsi leszek, mit mondanak, majd sbeszámolok nektekKép

manóka

manóka
manóka
 
 


Sziasztok!

Tinalila!
lehet, hogy a babád a bimbóvédőtől függetlenül hozza a "3hónapos tekergést"Kép, amiről itt föntebb volt szó, hogy sok baba csinálja/csinálta.
Sétálás szerintem jó ötlet. Próbáltad esetleg a félálomban szopit ilyenkor?
Egyik mell preferálása szintén sok babánál előfordul. Különböző testhelyzetek bevetése esetleg segíthet (pl. hónaljtartás: ugyanabba az irányba fekteted, mintha a jobb ciciből szopizna). Ez mondjuk igazából nem olyan nagy gond, mert egy cici is képes megtermelni azt a tejmennyiséget, amire a babának szüksége van.
Régebben voltak olyan bimbóvédők, amik ugyanolyan gumiból voltak, mint a gumicumik. Azok alkalmasak a levágós leszoktatásra, de szerintem nem nagyon vannak már olyanok forgalomban. Sok mamának egyébként az is beválik, hogy szopi elkezdése után lecsúsztatja a melléről a bimbóvédőt, és úgy folytatják a szopit. Esetleg a félálombani "csupasz" szopi először?

Manóka!
Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz!! A tejpép ráadásul tejet tartalmaz!!! Áááááá!!!!
Mindenesetre drukkok és kitartás!!!

Bibir!
Ha a babád jól van mellen, akkor nem tudja szétrágcsálni a cicit, akármeddig szopizik is. Kapkodás, tépkedés lehet a cumi, cumisüveg következménye is.
Ha a szerinted kevés vacsit cumisüveggel pótolod, akkor egy idő után tényleg lehet kevés a tejcsid. Próbáltad ilyenkor átrakni a másik cicire? Vagy ha 2 mellből szoptatsz, akkor vissza az elsőre, aztán újra a másodikra, míg csak elég nem lesz neki? Merthogy a leghatékonyabb tejszaporító a cicik minél gyakoribb és alaposabb kiürítése. Lehet, hogy a 3 hós fejlődési ugrásban vagytok, amikor is nagyon gyakran kéredzkedne mellre a babád.
Amúgy milyen gyakran szopizik?
A súlya szerintem nem kevés egyáltalán.
Bukás: nem fogyasztasz sok tejet/tejterméket? Attól is lehetnek bukósak a babák.

Kriszi!
Hehe, lehet, hogy mégis iszogat a lurkó?Kép Amúgy lehet kísérletezni, hogy talán a hidegebbet/langyosabbat kedveli, esetleg maga akar inni pohárból/csőrös pohárból. De tényleg a legjobb bízni benne.

Szipola!
Kép Az ember lánya már csak ilyenKépKép

Pele
pelcsi
 
 


Heló!
Egy csapásra elmúltak a problémáink Kép.Amióta beállította magát a három óránkénti szoptatásra.Nem tudom miért de valahogy nem szereti, ha vissza teszem az "üres" mellre.Attól nagyon ideges lett.Ha a három óra eltelik, az viszont úgy tünik elég.Éjjel azért még kb két és fél óránként evett, de azt annak tudom be, hogy 6 hetes lesz, biztos megnôtt az igénye. Mindenesetre nagyon happy vagyok eszik, alszik és nem sír.
V
veronika01
 
 


Pele!
Köszönöm az ötleteket. Tudom, hogy ez egy mellből szopás nem gond, de engem azért megnyugtat, ha van egy tartalék mell is. Egyébként a bal egyre inkább csak a tartalék szerepét tölti be Lilinél. Komolyabb mennyiségeket csak a jobból hajlandó enni. A balt meg próbálom fejni, de erre sokszor időm sincs három gyerek mellett, meg az az igazság, hogy kedvem sem nagyon.
A 3 hónapos terkergés meddig szokott tartani? A két nagynál ez is ismeretlen volt nekem. Igaz, hogy az első, most 10 éves lányom az akkori elveknek megfelelően ilyenkor már kapott gyümölcsöt és főzeleket (pedig nem lett volna rá szükség). A fiam pedig egy szopógép volt, akivel ebből a szempontból soha nem volt probléma. Nála tapasztaltam meg, hogy mekkora könnyebbség a kizárólagos szoptatás. (Nála 8 hónapig ment.)
Bimbóvédőüggyel kapcsolatban az a fő gondom, hogy néha (de nem mindig!) Lili rettenetesen lusta, ha nem akar, semmiképpen nem hajlandó enni. Szerintem képtelen lennék annyit várni, amíg annyira megéhezik, hogy megpróbáljon a csupasz ciciből enni. Eddig 5 óra volt a maximum, de sztrájkolós napon 5 órahossza után sem lelkesebb, mint egyébként. Ami a legmeglepőbb, hogy ennek ellenére jól gyarapszik. Így a doktornénink nem is tekinti problémának a gondomat.
Szerinted Iboly tudna ebben segíteni nekem? Vagy neki ez nem elég súlyos eset? Gondolom, van akinek ennél sokkal nagyobb gondjai vannak, de engem ez a helyzet is eléggé megvisel. Ma például fél 6-kor evett utoljára a gyerek és azóta nem hajlandó. Ibolynak pénteken írtam egy mail-t, de nem válaszolt és egyelőre telefonon sem tudtam elérni.
Anna
tinalila
 
 


Anna,
Cicó pontosan ezt művelte, azaz gyakorlatilag az első naptól kezdve félcicis akart lenni, csak én még hónapokig nem hagytam. Aztán elkezdett mindig enni a jobból is, vagy csak abból, aztán olyan hét-nyolc hónapos kora után végleg elhagyta a balt - de jelentem, az máig működik, pedig vagy nyolc hónapja rá se néz a kölök Kép A három hónapos tekergés nála két hónaposan kezdődött, és nyolc hónapos koráig tartott. Kép De hozzá kell tennem, hogy átlagon felül éber és mozgékony baba volt, és jóóó sokáig igen faxnis minden cicikérdéssel kapcsolatban. Apja egyszer imitált egy babanaplót, hogyaszondja: április 25, küzdelem a cicivel, aztán Apa megvédett Kép
Bimbóvédőügyben sajna nem tudok segíteni Kép

Manóka,
ez a beszéd Kép

Szipola,
hát döntsed bele a hippet, ha bírod Kép Én ha akarnám se tudnám, Cicó alapesetben elkötelezett vízivó.

Pele,
érdekes módon vannak nemivós napjai, amikor alig vesz magához folyadékot a szopin kívül, és ezek érdekes módon mindig melegebb napok. Aztán a kevesebb iszi rögtön látszik is a kevesebb pisin. Viszont sötétsárga pisi még sosem volt, úgyhogy bizakodom. Egyébként elég heppes, hol maga akar inni, hol itattatja magát, hol egyik se...hol csőrike, hol csak pohár, hol kizárólag szívószál. Én meg váltogatom a készletet, attól függően, mikor mit un meg. Ja és csak jéghideg piát hajlandó meginni mostanában, kivéve a reggeli nagynéha ledöntött kakaót, ami csak melegen jó. Én meg kapaszkodom, hogy ne fagyasszam ki belülről Kép Nálatok minden ok? Hogy van Mézes?

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Kriszi,
Köszönöm szépen a tapasztalataidat, megnyugtat, hogy hasonló gondok ellenére még most is szoptatsz. Gondolom, hogy a bal melledet fejed, hogy ha még most is működik. Egyelőre még én is abban a fázisban vagyok, hogy nem akarom hagyni a fél cicisséget, de lehet, hogy előbb-utóbb feladom. Téged mi vitt rá erre? Volt egy pillanat, amikor már végképp nem kellett neki? Vagy csak meguntad a küszködést? Azóta milyen gyakran fejed? Minden szoptatás után?
Köszi,
Anna
tinalila
 
 


Sziasztok! Kriszi tanácsára "áthoztam" ide a kérdésemet a másik topikból:

Szeretnék kérdezni: nemsokára 6 hónapos lesz a kisfiam, és 2-3 napja újra etetnem kell éjszaka, 2x is, pedig már vagy 2 hónapja kb. este 7-től olyan fél 5-ig végigaludta az éjszakát. Ő kb. 9 kiló, szóval meglehetősen nagy fiúcska. A tejem nem kevés szerintem, eszik is Miki rendesen nappal, 2-3 óránként, mindkét mellből, néha még marad is. Soha nem adtam még neki mást, vizet sem, teát sem. Semmilyen hiánytünetet nem látok, persze az már rég rossz lenne. El kéne kezdenem a hozzátápit? A védőnő elég bizonytalanul áll hozzá,de vashiányról beszél, meg hogy 6 hónapos kor után kell már húst is adni, barátnők unszolnak, hogy igen, kezdjem már. Mi a véleményetek?

Éva&Kismiki
rizike
 
 


Sziasztok! Kriszi tanácsára "áthoztam" a kérdésem a másik topikból:

Szeretnék kérdezni: nemsokára (10 nap) 6 hónapos lesz a kisfiam, és 2-3 napja újra etetnem kell éjszaka, 2x is, pedig már vagy 2 hónapja kb. este 7-től olyan fél 5-ig végigaludta az éjszakát. Ő kb. 9 kiló, szóval meglehetősen nagy fiúcska. A tejem nem kevés szerintem,2-3 óránként szopik nappal Miki. Egyébként soha nem etettem mással, se vizet, se teát nem kapott. Nappal van, hogy "marad" is, szóval nem ez lehet a gond.Semmi hiánytünete nincs, na persze az már rég rossz lenne. Hízik is, igaz, utóbbi hónapban csak 80 dkg-ot. El kéne kezdenem a hozzátápit? A védőnő elég bizonytalanul áll hozzá, a vérszegénység kialakulásástól fél, és azt mondja, hogy a 6. hónaptól már adni kell húst is, barátnők unszolnak, hogy igen, kezdjem már. Mi a véleményetek?

Éva&Kismiki
rizike
 
 


Bocs, az előbb azt jelezte, hogy nem küldte el, így 2x olvashatjátok a problémámKép
rizike
 
 


Sziasztok lányok!
Képzeljétek ma volt nálunk a doktornéni és megkérdezte hogy állunk a hízással,kisfiam most is hozta a 160g-ját,mint már hetek óta mindig úgy látszik most erre van kalibrálva.Erre az volt a reakció,hogy adjak neki gyümölcsöt 2 szopi között,ha nyűgösebb lenne mert szerinte keveset eszik..Mivel csak 3 hós én még nem szeretnék semmit sem adni neki,különben is lehet nyügi attól is,ha azt akarja,hogy foglalkozzanak játszanak vele,vagy csak álmos.Ja egyébként megkínáltam a cicivel amikor pont ilyen sírós volt, evett egy kicsit(még eddig sosem utasította el,ha kínáltam),de ugyanúgy nyüszizett tovább aztán gyorsan elaludt.Azt is mondta,hogy mérjem mennyiket eszik,de ez engem mindig is stresszelt(lehet,hogy ezért voltak,vannak gondok a szopi körül)úgyhogy nem szeretném újra kezdeni.Mindig kérdez,vagy mond olyat ami engem elbizonytalanít,ilyenkor arra gondolok talán váltani kéne.Úgy láttam az előzőekben más fejében is megfordult ilyen gondolat.Domikám viszont élénk,mosolygós már a 62-es rugikat is kinőtte,csak a kilóival nincsenek megelégedve?!Tudnátok nekem valamilyen infót adni mikor hány kilónak kéne lennie?(szül.3500g,54cm most 5620g)
Köszi Bibir
bibir
 
 


Bibir,
Bár én is inkább a bizonytalanságaimmal és a kérdéseimmel szoktam itt megjelenni - pedig a harmadik gyereknél tartok -, talán veszem magamnak a bátorságot és bíztatlak. Szerintem a heti 160 g hízás gyönyörű. Én úgy tudom, hogy a harmadik hónap után már heti 50-100 g gyarapodás is elég. Az én kislányomnál - aki az első két hónapban általában hozta a heti 200 g-ot - most már az is előfordult, hogy egyáltalán nem hízott egy héten. Még én kérdeztem meg a doktor nénit, hogy ez nem jelenti-e azt, hogy hozzá kellene táplálni (bár csak tesztelni akartam, hogy erre mit válaszol), de azt mondta, hogy hallani sem akar róla. 6 hónapig csak anyatejet kapjon, hiszen majd kicsattan az egészségtől. Szerintem Te se adj neki semmit. Egyébként az én kislányom is pontosan annyi kiló, mint a Te kisfiad. Az enyém január 27-én született, igaz, hogy csak 2900 g-mal, tehát többet hízott mint a Tiéd. De állítólag a kis súllyal született babák elinte nagyon gyorsan gyarapodnak, hogy behozzák a lemaradást. Nálunk ez abszolút így volt, és amikor behozta, azonnal abba is hagyta a gyors hízást. Szóval szerintem teljesen rendben fejlődik a babád és semmiképpen ne kezdj neki gyümölcsöt adni. Ha pedig nem bízol a doktor nénidben, akkor valóban érdemes lenne leváltani, hiszen kb. 15 éves kapcsolatot kellene most megalapozni. A nagy gyerekeim első orvosát én is lecseréltem és már 8 éve meg vagyok elégedve a mostanival, természetesen a 3 hónapos Lili is hozzá "jár".
Remélem, hogy meg tudtalak nyugtatni.
Anna
tinalila
 
 


Hahó,
Anna, én fejegettem egy darabig, amikor teljesen elutasjtotta, de nem minden szopi után, csak amikor muszáj volt (ha nem vettem észre, és becsomósodott, vagy amikor úgy éreztem, hogy kezd már nagyon telítődni. Eleinte kellett naponta többször, aztán már csak este, hogy éjjel ne legyen vele gond, aztán kb. három naponta, aztán hagytam a fenébe az egészet. Akkor már a kölkec elég szépen evett mindent, éppen kb. kilencszer szopizott a jobból emellett, szóval nem tartottam különösebben fontosnak, hogy a bal meglegyen tartalékban. Hogy működik még, azt abból látom, hogy most kb. egy hete Cicónál kitört valami szeparációs pánik, és folyton rajtam lógna - igaz, nem cicizik többször, mint egyébként, de az is bőven elég, és most sokkal hosszasabban, bújósabban, mint korábban. Néha ilyenkor a dolog kellős közepén átveti magát a balra is poénból, és hallhatóan kortyint is egyet-kettőt rajta - aztán persze gyorsan vissza a jól bevált jobbra. Az összetétel már más lehet, ezt abból gondolom, hogy zuhanyozáskor egyszer kíváncsiságból megnyomtam, jön-e még belőle nyomásra, és sűrűbb meg sárgásabb cseppek jöttek, mint a jobból. Ezt a hozzáértők nyilván tudják, miért van. De nyolc hónapos korig mindig fejtem, ha az jött volna (Cicónak a jobb magában is elég volt, olyan régen sosem volt, hogy a jobbról kéredzkedett volna át a balra, a balról viszont szinte mindig átment a jobbra, szóval igazán két ciciből evő sosem volt), és sokat hagyott benne. Egyébként Cicó már 16 hónapos, és csak csemegézik a cicin, illetve láthatóan anyahiányát vezeti le rajta, meg altatónak használja (reggel, amikor bemegyek hozzá, mindig kell, meg elalváshoz is, plusz ha elmegyek vhová, amikor visszajövök, szinte mindig megtámadja - egyébként nem érdekli már különösebben).

Bibir,
a heti 16 deka ennyi idősen majdnem pontosan az átlag, kicsit még több is, nem értem, mit akar a védőnő Kép Nekem a nagyon régimódi ex-védőnőm és ex-doktornénim is azt mondta, hogy ennyi idősen havi kb. hatvan deka az átlag. Ennél persze lehet valamivel kevesebb, és lehet sokkal több, főleg szopis babáknál mind a kettő. Bár engem is stresszeltek sokat, aztán már ment nekem egyedül is, szóval mi váltottunk orvost. De védőnőt nem lehet váltani, csak lemondani a "szolgáltatásáról", mert az lakókörzet kérdése, akkor tudsz váltani, ha elköltözöl (egyik barátném tavaly végzett védőnő, tőle tudom). Orvost válthatsz persze, de a védőnő attól még marad.

Éva,
akkor én most nem, majd a többiek Kép, egyébként is, ha komplett vérvizsgálat nélkül elkezdenek vashiányról károgni, akkor annyira nem látok a pipától, hogy nem tudok tárgyilagos lenni Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!

Veronika!
Szuper! 6 hetes kor amúgy is kicsit vízválasztó, lehet, hogy nálatok is erről volt szó.

Tinalila!
Éheztetni semmiképp sem szabad a babát, hogy majd akkor jobban eszik. És amikor ilyen sok időt kihagy, akkor kínálgatod közben? Csupaszon vagy bimbóvédővel?
Iboly eléggé el van havazva szegény, de azért megpróbálhatod utolérni.

Kriszi!
Köszi, Mézes nagyon jól van, bár ma határozottan frontos napot élünkKép
Hihi, nálunk is a jéghideg pia szokott menniKép
Bal cici: 3 hónapos kor után a cick egymástól függetlenül, helyi szabályozás alapján működnek, ezért elapadhat csak az egyikben a tejcsi, míg a másik vígan működik. És amikor elapadófélben van a tejcsi, akkor megint kolosztrumszerű lesz, ezért látod a sárga csppeket.
Cicó: valószínűleg utolérte a másféléves kor körüli újraközeledési krízis.Kép Semmi pánik, most egy darabig levakarhatatlan lesz, de ez normális.Kép

Rizike!
Nem biztos, hogy az éjjeli felébredések a hozzátáplálás igényét jelzik, lehet, hogy csak anyahiánya van. Mindazonáltal 10 nap nem a világ, szóval ha gondolod, megkínálhatod már Mikit. "Csak" 80 dekát hízott????KépKép Hiszen az egy újszülöttől is szép!!!KépKép
6 hónapos korra valóban kiürülnek a vasraktárak, úgyhogy lehet adni a husit nyugodtan, gyümivel vagy főzelékkel is. Persze a fokozatosság fontos, meg az , hogy egyszerre csak egyfélét vezess be az étrendbe, és azt add pár napig, hogy lásd, nem okoz-e problémát.

Bibir!
Gyümölcsöt????????? Ááááááááá!!!!!!!KépKépKép Hát ez elég kiakasztó, hogy a 3 hónaposnak gyümit ajánlgatnak. Ha keveset eszik, akkor 2 szopi között leginkább egy kis szopit kéne neki adniKép De miből is vonta le ezt a következtetést a védőnő?? Teljesen jó a hízása a babádnak, pisil-kakil, vidám, növekszik, mi kéne még??? És hát a mérleg tényleg csak arra jó, hogy bestresszelje az embert.

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Kriszi, Pelcsi, nagyon-nagyon köszönöm a tanácsaitokat,még csak annyit kérdeznék: ez a 6 hónapos kor tényleg az, amikor általában mindenki elkezdi szilárd kajával is etetni a babát? Szóval ez a bevett szokás? Pelcsi, nekünk már vagy 1,5 hónapja Maltofer vas-cseppeket kell szedni, de nem vashiány miatt, hanem a kialakulását megelőzendő, szóval hiány nincs, a mi dokink mindenkinek felírja.
Lenne még 1 kérdésem, ha nem haragszotok: a kisfiam nyelvén elöl nagyon kevés sötétbarna, olyan rozsdaszerű valamit látok, mintha véres lenne, de nem az. Mi lehet ez? Szoptatással lehet kapcsolatos? Vagy valami fertőzés? Pár órája vettem észre, és aggaszt!

Mégegyszer kösziKép


ÉvaMiki
rizike
 
 


Rizike!

Megelőzésképpen vascseppek????? Na, ettől megint kiakadtamKépKép Jópofa a dokitok!!!KépKép
Egyébként igen, 6 hónapos korban el szükséges kezdeni a hozzátáplálást. Ekkorra egyrészt kiürülnek a magzati korból hozott vasraktárak, másrészt megint keresztülmegy a baba egy fejlődési ugráson, harmadrészt a bélrendszer megérik az anyatejen kívüli kajákkal való találkozásra, az allergia fokozott veszélye elmúlik, és föl tudja szívni a tápanyagokat. Azért írtam fokozott veszélyt, mert az erőteljes allergének továbbra is veszélyesek, ezért kell várni pl. a tejjel, tejtermékkel, tojással, hallal, paradicsommal, de az általában nem allergizáló kaják (pl. alma, krumpli, répa, barack) már nem jelentenek olyan veszélyt.
Nyelv: nem tudom, mi lehet. esetleg sérülés?

Pele
pelcsi
 
 


Éva!

Bocs hogy beleszólok, de megelőzésként (vérkép kontroll nélkül) adni Maltofert szakmailag teljesen indokolatlan.
És hány cseppet javasolta dokitok?

Orsi

Orsi
orsi
 
 


Sziasztok!
Köszi szépen a bíztatást,rám fér!Ma az anyukám is "megtámadott",együtt lakunk ugyanis és a dokinéni megjegyzésére közölte, hogy én is kaptam gyümilét már 2hósan és semmi bajom nem lett tőle.A másik,már 3 napja nem adtam a lefejt tejcsiből este, ugyanúgy 4-5 között kel a babó mintha adnék neki.Ez jelent valamit.Erre ma egész nap nyügi volt,nem szereti az esőt,vagy kitudja milyen frontot,mindenesetre megint sírdogált a cicinek(8,45kor,előtte 7,15-ig szopizott a cicin)ezért oda kellett adni neki a cumisüveget hagy lakjon jól végre szegény gyerek.Egyébként csak 30g-ot evett belőle azután elájult,kérdem én aki ki van éhezve megelégszik ilyen kevéssel?!Mindenesetre a nagyit nem nagyon tudom meggyőzni míg nem látja ő is!
Pelcsi a gyümis a dokinéni volt, a védőnőt nagyon szeretem,de ő csak havonta jön már,a "drága" dokinéni viszont még mindig hetente.Remélem a 3hós oltás után ritkít egy kicsit!!!!!
bibir
 
 


Bocs a nagy panasznapban elfelejtettem megkérdezni,a régebbi írásokat böngészve olvastam,hogy a birsalmalé jó tejszaporító,iszom is ,elképzelhető,hogy a babónak viszont fáj tőle a pocija,vagy véletlen egybeesés?
Köszi
bibir
 
 


Sziasztok!
Orsi, napi 10 cseppet. Vészes??? Mi lehet esetleg a hatása? Kicsit megijedtem.
Pelcsi, ha főzeléket csinálok, tej helyett mivel kell akkor behabarni? Vagy egyáltalán nem kell?
KépJó, megyek az Ötlettárba azonnal!Kép

Most 3 napja egyébként zöld kakki van, nem tudom, van-e valami összefüggése a fenti problémákkal.

Nagyon várom, mit írtok, és köszönöm


Éva
rizike
 
 


Tilanila,
en dec.31-en szultem a kisfiamat es mi is sokaig kb. 3 honapos koraig bimbovedovel szopiztunk. engem is zavart, bar ugy voltam ezzel, hogy ha szepen eszik, akkor egye fene...egyunk igy.
neha neha probaltam a rendes szopira tanitani, de ha nagyon ehes volt nem ment es megharagudott mert nem tudta rendesen bekapni es mindig kicsuszott a szajabol. viszont ahogy nőtt, ügyesedett a bébi egyik szopinal, csak ugy elkapta a cicimet es mar szopizott is...ettol kezdve neha neha meg hasznaltuk a bimbovedot, ha nagyon tele volt a cicim. de mostanra mar egyaltalan nem szukseges, mindegy mennyi van a ciciben tud szopizni.egyebkent domino most kezdte az 5.honapot es 83oo dkg....nagyon étkes bébike.
udv.gabi
gabi2004
 
 


Sziasztok!

Bibir!
Ma tuti front volt, Mézes is egész nap sirdogált akár volt cici a szájában, akár nem. Ne hagyd magad!Kép
Bocsi, hogy összekevertem a dokinénit a védőnénivel.
Birslétől lehet, hogy fáj a poci. Legjobb tejszaporító a sok szopiKép

Rizike!
Igen, a vasat túl lehet adagolni!!!!
Főzelék: simán összeturmixolod főzőlével vagy anyatejjel. nem kell bele igazi habarás.
Zöld kaki: lehet takonykórtól, valamitől, amit te ettél-ittál, sok előtejes szopitól.

Pele
pelcsi
 
 


Bibir!

A férjem és én is kaptunk mindenfélét, már két hónaposan, csak anyatejet nem, mert akkoriban mindenki tojt a dologra. Úgyhogy most allergiásak is vagyunk mind a kettenKép.
Úgyhogy ne hagyd magad!!
Egyébként én sem értem, hogy mi a francból következtet a doki bármilyen problémára. Teljesen mintaszerű a gyerkőc.
(Nekem az okosok azért ajánlották, hogy adjak gyümölcsöt már 3 hónaposan, mert keveset kakilt a fiúcska, és tekergette a gyomrát. De én úgy voltam vele, hogy miközben az életét allergiásan éli le, nem nagyon fogja méltányolni, hogy 3 és 5 hónapos kora között úgy ment a kakilás, mint a karikacsapás.)

Bóbita
bobita
 
 


Éva!

Vasat akkor kell adni, ha a vérképből az derül ki, hogy vashiányos, és az adadolás mértékét is a vérkép alapján határozzák meg. Napi 10 cseppet olyan gyerekek kapnak, akik vashiányosak, a vasraktár is üres. Az én lányom 3 hónaposan lett vashiányos, a vasraktárak is teljesen kiürültek; na ő is 10 cseppet kapott, és hamar rendeződött a vasháztartás. Egy olyan csecsemőnek, aki jól szopik, és jó a vérképe, teljesen felesleges vasat adni csak úgy. Az anyatejből sokkal jobban szívódik a vas, mint bármi másból.
Vastúlterhelés akkor van, ha a vasbevitel mértéke meghaladja a veszteséget (bizonyos betegségek, intravénás vasbevitel esetén), lerakódik a szövetekben, és a szervek működési zavarát okozza.
Ha nem sokáig szedi a pici, akkor ebből a 10 cseppből nem lesz gond, de mégegyszer mondom, előzetes vérkép nélkül teljesen értelmetlen!

Orsi

Orsi
orsi
 
 


Szisztok!

Akkor jó, és most már nem is adom tovább a vasat. Viszont azt olvastam, ha a babának elég, ha nincs hiánytünet, nyugodtan ehet 1 éves koráig csak anyatejet. (?)
Zöld k: akkor a sok előtej lesz a ludas, mióta kijárunk sokat parkokba, nem annyira koncentrál Miki, gyorsabban abbahagyja a szopást.

Babáknak vérképet csak indokolt esetben csinálnak, gondolom. Haj, haj. Gondban vagyok. Adnám is már a főzeléket, gyümölcsöt, meg nem is.


Éva
rizike
 
 


Hahó,
Éva,
lehiggadtam Kép Na szóval tényleg botorság - és szerintem nyilvánvaló szakmai hiba - megelőzésként vasat adni, ha a vashiányra semmiféle bizonyíték nincs. Az én lányomat számtalanszor megvádolták azzal, hogy vashiányos, mivel kis porcelánbőrű, és mindig vékonyka fajta volt, de aztán annyiban maradt a dolog, noha én azt mondtam, ha ki akarják vizsgáltatni, tessék, állunk elébe... Azért azt is mindig elmondtam mindenkinek, hogy a kölkec alig alszik, egész nap ugrál, illetve vigyorog (azaz a vashiányra utaló jelekből csak és összesen a sápadtság van meg, az is vsz. anyai örökség). Hogy a gyümi-főzi mikor aktuális, az teljesen tőletek függ. Ha gondolod, már meg lehet próbálkozni, de ha nem fogadja el, az sem tragédia. Az én lányom eleinte folyton gyümit evett husival, azt szerette. És tényleg van olyan, hogy a babának elég jóformán csak az anyatej akár egyéves koráig is, illetve vannak olyan időszakok, amikor a baba már ugyan eszik mást is, de egy-egy rövidebb időre átmenetileg visszatér a csak cicihez ilyen-olyan okból (fogzás, betegség, lelki okok, frontos idő, kitudjami). Ha tippeket keresel, nézz be a gyermeknevelés/táplálkozás-hozzátáplálás topikba, ott is nagyon jó dolgok vannak. A főzeléket egyébként szokás krumplival is sűríteni, ha erre gondoltál, habarás stb. helyett. Van olyan ösmerősöm, aki felnőttként, maguknak is így csinál bizonyos főzelékeket, rántás helyett.

Ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz Kép

Pele,
remélem, mára túlkeveredtetek a fronthatáson. Cicó is elég ballábas volt tegnap, bömbizett reggel, meg mászott rám. A pánik nem rám vonatkozik, hanem rá - szeparációs pánik Kép Szóval köszi, én is arra tippeltem, hogy kezdődik az újraközeledés, hát akkor igazolva vagyok Kép Azt viszont nem tudtam, hogy három hós kor után külön működnek a cicik, és hogy elapadófélben újra kolosztrumszerű lesz a tejecske, na most már ezt is tudom, akkor értem Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


csicser
 
 


Sziasztok!

Kriszi, tegnapelőtt anyám megkínálta Mikit salátafőzelékkel (életében először evett)? nagyon kevéssel, azt hiszem, volt benne tejes habarás, evett kb. 2 evőkanállal; hát salátadarabokat viszontláttam a másik végenKép, de egyébkét nagyon ízlett neki, csámcsogta, ízlelgette. Most az, hogy ízlik neki, automatikusan azt is jelenti, hogy a szervezetének szüksége van rá? Én is a tej-apadástól tartok kaja-bevezetés esetén, mint sokan, nekem is eléggé meg kellett szenvednem a szoptatásért...
A "krumplihabarásos" tanácsot megfogadom!


Éva
rizike
 
 


bocs, a kérdőjel szándékolatlan volt
rizike
 
 


Kedves Pele!

Azt honnan lehet tudni, hogy ha már megy a hozzátáplálás, akkor is elég-e az anyatej? Kisfiam annyira rábukik a kajára! Mintha nem is szopott volna előtte!Kép

Orsi

Orsi
orsi
 
 


Sziasztok!
Ma sikerült úgy rámijesztenie picuskámnak,hogy még most is feláll a szőr a hátamon!!!!A szokásos esti mérkőzés zajlott,sírás a cicin nagyi tukmálása ami most sikerült is neki,mire az én drágaságom szabályos fulladásos előadást produkált a cumisüveggel!Félig aludt,de azért ezerrel szörcsögött rajta,azután köhögni kezdett és úgy tünt nem kap levegőt.Természetesen lerohantam a nagyiékhoz ráztam szegényt mire büfizett egy nagyot és rámosolygott a papára."Egy fillér nem maradt a zsebemben,még most is dobog a szívem,ha rá gondolok,lehet,hogy egész éjjel hallgatni fogom szuszog e?!
A sírást a cicin ma többször napközben is előadta,hol hajlandó volt enni, hol nem. 3 napja elkezdtem szedni a Continuint,arra gondolok, esetleg a hormon miatt megváltozhatott a tejcsi íze ilyen gyorsan azért nem tetszik neki?Ez a hízási etetési mizéria kezd az agyamra menni,ilyenkor nagyon rossz,hogy még épül a házunk!(Amikor viszont rohanok a nagyihoz tanácsért,meg vigyáz rá?!)Adjatok tanácsot tapasztalt anyukák!!
Köszi Bibir
bibir
 
 


Orsi, Rizike!

Mindig szopi után kináljátok főzelékkel a kicsit, nem csökkentve a szopási lehetőségek számát, továbbra is amikor csak akar, akkor szopizhasson. Ha igy csináljátok, akkor nem fog csökkenni a tej a hozzátápi miatt, és mindig annyi hozzátápit fog enni, amennyire a tej mellett még tényleg szüksége van.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok!

Rizike!
A hozzátápival a dolog úgy áll, hogy fél éves kor után ajánlatos elkezdeni. De ha a baba saját elhatározásából nem eszik, akkor nincs gond, lehet bízni benne. Szóval ha kínálva van, ott ül a családdal a kajánál, van lehetősége evésre, akkor annyit fog enni, amennyire neki szüksége van. Ilyen értelemben nem baj, ha 1 éves koráig is akár csak tejcsit eszik. Amúgy is 1 éves korig az a jó, ha a tejcsi a fő táplálék, a többi csak kiegészítés.
Salátafőzi: úgy érted, tehéntejes habarás volt benne??? A tehéntej nagyon erős allergén igen kis mennyiségben is, nem érdemes kockáztatni, hogy most 2 falat miatt egy életre tejmentes diétát kelljen tartania. Egyszerre csak egy komponenst vezess be az étrendbe, és először a legártatlanabbak közül válassz: alma, meggy, barack, krumpli, répa(NEM Primőr!!!), csirkehusi.
PIldi tök jól leírta, hogy miért nem fog csökkeni a tejcsi.

Orsi!
Örülj neki, hogy jól eszik!Kép Ha nem csökkented a szopik számát, ahogy PIldi is írta, akkor biztosan elég tejcsihez jut most is.

Bibir!
Lehet a gyógyszer miatt, de lehet cumizavar is, ha a nagymama így ad neki tejcsit!!!! Ezenkívül okozhatja a te szorongásod, idegességed is. A nagymamával azt kell elfogadtatni, hogy ő a te gyereked. Ha kérsz segítséget, akkor jó, ha ad, de ha nem kérsz, akkor udvariasan el kell mondani, hogy te most másképp szeretnéd csinálni. A legfontosabb, hogy te legyél biztos magadban.
Fuldoklás: a cumisüveget egész más technikával kell szopizni, mint a cicit, ezért lehetett, hogy túl gyorsan kezdett neki dőlni a tej.


Kriszi!
Kép

Csicser!
Hát ez hervasztó tényleg!KépKép

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Pelcsi, nem értem egy kicsitKép Most akkor, ha kínálom, és kell is neki, szoptatás után persze (OrsiKép), akkor adjak-ha kínálom, és nem kell, akkor ne? Így értetted? Tehát a kulcsszó: kipróbálni, kér-e?
Akkor egyértelmű:kér. Akkor ne húzam-halasszam tovább? Ma pl. reggel 6 ig aludt szépen, este fél héttől megint, mint régebben. Nem azt jelenti ez, hogy még elég neki a tej, nincs szükség IGAZÁN másra?
Bocs, hogy ennyit nyünnyögök! Első babám!KépKép


Köszi a hasznos tanácsokat


Éva
rizike
 
 


húzzam, bocs
rizike
 
 


Rizike!

Semmi gond, pont arra szolgál ez a topik, hogy nyünnyögjön, akinek szüksége van ráKép
Szóval: 6 hónapos kor előtt nem kell és nem is szabad megkínálni a babát szilárddal. Utána viszont pont az áll, amit írtál: kínáld meg, ha kell neki, adjad, ha nem, ne aggódj, de lehet próbálkozni.
Egy éves korig az anyatej a fő táplálék, a többi csak kiegészítés. Ami miatt azonban szüksége lehet másra is, az egyrészt a magzati korból hozott vasraktárak kiürülése, másrészt az, hogy a bélrendszere már megérett az egyéb kajákra. Szóval mit értesz IGAZÁN alatt?
Na, nem tudom, mennyire voltam most érthető?Kép

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Pele, így már akkor értem! De azonnal újabb problémám lett: mi lesz ha teljesen rákap a szilárdra (valahogy ez a megérzésem), és annyi a tejecskének? Úgy értem, lassan leáll vele. Persze, nem kéne látnokként gondolkoznom, de nagyon rácsattant a múltkor a főzelékre, amiben sajnos tényleg tehéntej volt egy icuri. Nem én voltam, hanem anyu!Kép
Szóval ez a veszély a tejről való leszokás, nem áll fenn? Beszabályozza ő maga, miből mennyi, szilárdból, tejből?
Az IGAZÁN alatt voltaképpen hát(elég amatőr lehetek), a valós tápanyagszükségletet értettem, vagyishogy a szervezetének tényleg kell már, nem csak eszi, mert finom. Persze, ez egy 6 hónaposnál elég hihetetlen. Vagy nem? Ó, jaj nekem.Kép

Éva
rizike
 
 


Éva (Rizike)!

Amig egy babát el nem rontanak, azaz azt és akkor ehet, amire szüksége van, addig nem fog magától elromlani, és tényleg azt és annyit fog enni, ami a szervezetének kell. Ez a gyerekek tekintélyes részénél működik. Anno olvastam érdekes "kisérletekről", gyerkőcnek -nagyobbacskának- elé raktak különféle kajákat, nem szóltak bele, mit egyen. Volt olyan, amikor pudingot evett paprikával a gyerek vagy hasonló, számunkra borzasztó összeállitásban evett. Volt olyan, hogy néhány hétig csak egyféle tápanyagot favorizált (pl. csak a húst eszi vagy csak a zöldséget), majd váltott és jött egy másik. Ha ebbe nem avatkoztak bele, akkor hosszú távon a gyerkőcök pontosan úgy ettek, hogy mindent, amire a szervezetüknek szüksége volt sorra keritettek.

A pici babának -jelenlegi kutatások szerint- 6 hónapos korig nincs szüksége más tápanyagra és nem érett annak emésztésére sem, csak az anyatejre.
6 hós (persze ez csak kb. nem olyan, hogy egy nappal előtte nem, egy nappal utána igen) kortól már a szervezete igényelHETi a plusz tápanyagokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy van olyan baba, aki ekkor sem fogadja szivesen a szilárdat, mégis jól fejlődik tovább, csak anyatejen is. MÁs babák lelkesen kanalaznak, de sokan pl néhány jól induló hét után egyszercsak beelegelnek, és néhány hétig semmi szilárdat nem fogadnak el, visszatérnek a csak szopihoz. És ezek normális esetek, jól fejlődő, egészséges babák.

Szerintem ne aggódj egyelőre azon, hogy totál leáll a tejjel. Mindenképp legyél fokozatos, eleinte csak kevés szilárdat kinálj, fokozatosan emeld az adagot (elsőre negyed teáskanál, majd fél, majd egy kanál, majd néhány kanál stb stb), hogy a gyomra is hozzászokjon a más kajához (eleinte gyakori, hogy egy az egyben viszontlátod a pelusban a dolgot). És természetesen az étkezések számát is fokozatosan érdemes növelni (eleinte napi egyszer kapjon szilárdat, egy-két hónappal később már kétszer is kinálhatod stb) Azért az ő fejecskéjükben a fő jóllakási érzés a szopihoz társul, ritka, hogy ebben a korban hipphopp elválasszák magukat. Hangsúlyozva, hogy akkor, ha mindig előbb szopit kap, és bármikor akárhányszor szopizhat.

Bizz a babádban, meg a természetben, ami azért valószinű jól kitalálta ezt a dolgot!Kép És -Snoopy után szabadon- kaja ügyben fő mottó: NO PANIC! Kép

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Rizike!

PIldi tök jól leírta, hogy hogy is működik a dolog. Szóval igen, beszabályozza ő a kajálást. Lényeg, hogy ne akarj szopit kiváltani a szilárddal, és hogy ne ijedj meg, ha esetleg a kezdeti lelkesedés után visszafog a kajából a manó.

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!
A fejésről szeretnék kérdezni tőletek,vagy ha már régebben volt róla szó akkor igazítsatok útba,hogy mikor.
Nekem sohasem volt túltermelés a tejcsiből,feszesnek is csak éjszaka érzem a cicit akkor tudok többet fejni.Napközben 10g-ok jönnek csak szopi után.Igazából azért fejek,hogy több tejcsi legyen,de nem tudom eldönteni,ha nem fejném ki az éjszakait,a reggeli több lenne-e a picusnak,vagy ezután még kevesebb termelődne ennyivel?Mivel sok problémánk volt a tejcsivel nem is merem abbahagyni egyenlőre a fejést.Viszont néha már unom hajnali 5kor?!
Mit tegyek?
Köszi Bibir
bibir
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?