Sziasztok!
Na, jól eltűntem, először én voltam nagyon beteg (szörnyű takony, éjjel nem kaptam levegőt egyáltalán), most meg a fiúk nyomják...
Nem is tudtam rendesen végigolvasni, rengeteget írtatok, most csak pár dolog kiragadva.
Vérnyomás: nekem olyan alacsony, hogy eddig nem tudták megmérni a védőnőnél sem és a dokinál sem. A védőnő 90/50-et írt be hasraütésszerűen, a doki asszisztense 93/60-at.
Mérleg: szerintem sem kell, mi hetente (aztán kéthetente majd havonta, a harmadiknál már eleve csak havonta) lejártunk a védőnőhöz, nekem ennyi elég volt. Pisis-kakis pelenkák száma, a gyerek viselkedése teljesen jól jelzik, hogy hogy van, legalábbis én szerencsére nem idegeskedtem az elsőnél sem. Nekem sok ismerősöm mérleg-parát kapott, komolyan ijesztő volt látni, hogy mennyire függnek tőle, és mennyire megijednek, ha a baba véletlenül kevesebbet evett. Persze biztos van, akit megnyugtat, de szerintem általánosabb, hogy stresszel, olyat is ismerek, akinek a babája egyértelműen a mérleg miatt lett tápszeres (ő extrém paramami volt). Ajánlottam már a Kismama által kiadott Szoptatás című könyvet, nagyon hasznos.
Visszér: nekem is kijött pár napja a combomon egy, eléggé fáj, muszáj lesz elmennem dokihoz. Angelita, te a nőgyógyásznál voltál vele? Jelenleg körömvirágkrémmel kenem, meg homeot próbálok, hátha segít...
Gátmetszés: hát nekem egy horror volt. Az elsőnél volt, maga a megtszés nem fájt, de az tovább repedt a méhszájig (a doki azt mondta, hogy először repedtem, azért kellett tovább vágni, ezt azóta több doki megcáfolta, mondván, hogy az pont fordítva kellett legyen, és hát az is a logikus), 45 percet stoppolt a doki, és utána két hétig nem tudtam ülni, járni is alig (hozzátartozik, hogy belőlem kézzel is nyomták ki a babát). És a házasélethez is kellett az egy év, majdnem sírtam, annyira fájt az elején, és nagyon lassan javult. Néha még ma is fájdogál a helye... A második gyorsan jött, nem volt idő vágni, így repedtem, de mivel a hátamon feküdtem, jó alaposan. Fél óra stoppolás jött, mégis fél nap múlva simán tudtam ülni rajta, semmi gondom nem volt a sok repedés ellenére. A harmadikat négykézláb szültem, és töprengtek a bábák, hogy varrjanak-e egyáltalán, olyan kevés volt a sérülés, végül kaptam négy öltést, és szintén semmi bajom nem volt. Szóval én nagyon megjártam a gátmetszéssel.
A tágulásra meg ott van az intimtorna, a Kriston féle nagyon jó! Ráadásul ugye a női hüvelybemenet szülésre van kitalálva, tud az tágulni rendesen, és vissza is tud menni. Olvassatok Ina-May Gaskint, tényleg megnyugtat! Ja, és ha jól emlékszem, a WHO ajánlása szerint kb. a szülések max. 10%-ánál lenne indokolt a gátmetszés, ehhez képest Magyarországon ma kb. 98%-ban vágnak első szülőknél, de összesen is kb. 75-80% a gátmetszés. Én úgy vagyok vele, hogy ha tényleg muszáj, akkor oké, de vajh mikor muszáj? És vajh mi miatt? Még egy kis olvasnivaló:
http://holdudvar.babahaz.hu/gatmetszes.htm ,
http://www.tavam.hu/article.php?id=337&cid=51 .
Csilla,
kézzel tágítás, jaj, ne is említsd! Életem legrosszabb élménye, soha nem fájt semmi ennyire, üvöltöttem közben, mint a sakál.
Beöntés: nem mindenhol adnak, az Istvánban pl. csak akkor, ha kérsz. Anno a Schöpfiben kötelező volt. Nekem nem jött be, mert utána nem csak a méhösszehúzódások fájtak, hanem olyan bélgörcseim is lettek, hogy még. De van, aki jobban érzi magát tőle, szerintem teljesen egyéni, hogy kinek mennyire jó. Ha valakit megnyugtat, érdemes kérni, vagy megcsinálni otthon. (Nekem ilyenkor az is eszembe jut, hogy a beöntés oké, hogy kiadja a nagyját, de bent marad még egy adag elfolyósított cucc, ami utána jóval könnyebben jön ki a baba fejére, de lehet, hogy ez csak az én parám.
)
Mimi,
bocs, ezt muszáj most leírnom (pedig általában egyetértünk a dolgokban
): az otthonszülőknek is a babájuk egészsége a fontos, nem saját maguk, ezért szülnek otthon.
Anettoo,
a tábliba: fiúnév egyelőre Zsolt, aztán valószínűleg változik (ezt én néztem ki, a férjemnek semmilyen fiúnév nincs ugyanis a tarsolyában, csak állandóan megvétózza az enyémeket, de most már elegem van, választottam egyet
). Utsó mensi: november 10.
Tesódnak gratula!
Irdab,
ha találsz valamit székrekedésre, kérlek oszd meg, nekem is egyre rosszabb...
Kórházi listám nekem is van, megpróbálom felrakni, borzasztó részletes (én gyakran elfelejtek apróbb dolgokat, hehe).
Na, itt is van:
Szülőszobára:
hálóing/póló
papucs
meleg zokni
köntös
kis törü(k) borogatásnak
tenafix bugyi (ha folydogál a magzatvíz, a betéthez jó)
kispapának: papucs, póló, kényelmes naci
ásványvíz (szénsavmentes)
szőlőcukor
étcsoki
szendvics (kispapának)
pohár
szívószál (fekve inni)
vécépapír (nedves is!)
vécére papírülőke
fertőtlenítő kendő (vécédeszka-törléshez)
intimszappan
Labello (gyakran kiszárad az ember szája)
masszázsolajak (gát, vajúdó)
zsebkendő
arcfrissítő kendő
homeos cuccok
fényképezőgép
pótelem
mobil (feltöltve, ha nem, akkor töltő is)
Cd-k
magazinok
óra
szemüveg
terhes kiskönyv
leletek
tb kártya
személyi
lakcímkártya
babának:
body
rugi
sapi
takaró
pelus? (szülésznő szerint inkább vigyek, doki szerint adnak, hmmm)
popsikenőcs? (ld. fent)
Kórházi napokra:
hálóingek
köntös
papucs (szobai és zuhanyzós)
hálós bugyik (gyorsan szárad)
(hasszorítós bugyik)
szopis melltartók
melltartóbetét
zoknik
törölközők (külön egy a lábra!, egy a mellre, egy minden egyébre)
Tena Lady betét
mellszívó
krém mellbimbóra (Garmastan, körömvirág)
(esetleg fertőtlenítőszer a mellszívóhoz, ha a lefejt tejet is oda akarod adni a babának)
(lapos mellbimbóhoz bimbókiemelő)
műanyag edény (ebédet melegíteni mikróban)
tányér
pohár, bögre
evőeszközök
szívószál
szalvéta
konyharuha
szilvalekvár (székletsegítő)
lenmag (székletsegítő)
ásványvízhegyek
szopis tea
mosogatószer
C-vitamin (szembevérzéshez)
sampon
tusfürdő (antibacis?)
Lactacyd
nedves vécépapír
vécépapír
papír vécétakaró
Szilvia (gátfelitatáshoz zuhany után)
Bradoman (fertőtlenítő kendő)
dezodor (nem túl illatos a baba miatt)
arckrém
fogkefe
fogkrém
fogselyem
testápoló (szagtalan, v. nagyon enyhe illatú)
tükör
hajszárító
fésű
csatok
úszógumi (gátseb miatt)
szemüveg/kontaktlencse
Neomagnol (gátkezeléshez, ha a kórházban nincsen ilyesmi)
sportkupakos üveg (gátkezeléshez)
nedves törlőkendő (ha leizzad az ember nap közben)
mobil
szoptatós könyv és egyéb babás ill. nem babás könyvek igény szerint
boríték
kispárna (szopis pózok segítéséhez) / szopispárna (ez utóbbi nagy helyet foglal)
homeos cuccok
Babának:
rugik
bodyk
zoknik
sapkák
(kesztyű?, oké, hogy karmolja magát, de a kéz nagyon fontos érzékelőszerv az első időkben, én nem használtam soha)
fürdőlepedők
takaró
textilpelusok
pelus
popsitörlő
popsikenőcs
fürdetőkenőcs?
köldökápoláshoz cucc (alkohol, vatta, fültisztítópálcika, (antiszeptikus hintőpor (Hexaclorophen), ezt ma már sok doki nem ajánlja))
napraforgóolaj
eme utóbbiakhoz a gyerekdoki által felírt receptek (kispapa kiváltja szülés után)
Anyakönyvezéshez:
személyik
lakcímkártyák
házassági anyakönyvi kivonat
Jaj, lányok, egy kicsit rosszul érzem magam így, hogy alig jövök, úgy érzem, hogy propagandadumának tűnik csak, amiket írok, mert nincsen időm emberekre reagálni, a többit meg kissé máshogy gondolom, mint általában szokták. Na mindegy, egyelőre maradok, majd ha kiutáltok, akkor elmegyek.
Szép hétvégét!