Új privát üzeneted érkezett!

Sina:jaj de édes Mesi és az a sok haj.... :lol: Hát sztem mi harcba fogunk szállni Boci Marcijával Mesiért :lol: :lol: :lol:

Boci:édesek a pasik,és tök szép neve van Zéténynek

Gabi:irigy,irigy a forgolódásra....hova siet ez a kislegény????? :lol: :lol: nagyon ügyi

solya051020
Káld

[quote="dcili81"]
írta:
dcili81 Arról nem is beszélve, hogy totál elgémberedett az egész testem!

cili.nekem mondod! annyira faj a hatam, hogy csak na.

amugy jo estet.
apa probalja altatni ahercegnot, aki cicin bealudt letettuk a mozesba, aludt 45 percet, es most ugy kinyiltak a szemei, hogy nem birjuk leloni.

Sophie meg sosem aludt 4-5 oranal tobbet egyszerre, de a 2-3 az atlagos. normalis ez meg ennyi idosen?

zoldi. neked mi volt a ciciddel?

trombi. kereszt szulok helyett nevado szulok vannak, de a lenyege ugyanaz. itt van is ceremonia, fogadalommal stb. nakunk osszel lesz.

irigylem az unatkozo es fozesre, hazimunkara ido juto anyukakat! en orulok, ha kimosok es kiteregetek. :oops: :oops: bena vagyok vagy mi. Sophie meg mindig nem alszik tobbet 2-3 oranal nap kozben.

KépKép
KépKép
mush589

gabi.cili. tok jok a kepek a mozgoldo bebikrol!!! nalunk a mozesban ilyeneket nem tud Sophie produkalni. :lol: szegeny mar alig fer el benne.
lehet a kisaggyal kene probalkoznom? az a masik szobaban van, es nem fer el a mi szobankban.
es csak 1 lapos legzesfigyelonk van egy 140x70-es kisagyhoz.
szerintetek sokat riasztana ha betennenk?

meres. ti hogy meritek a babat? eves elott oke, de utana, ha mondjuk bekakil kaja kozben, akkor a koszos pelussal egyutt vagy anelkul?

zoldi. cicibol Sophie 80-130 kozott eszik.
ha Hancsi nyugos, es sokat sir, akkor is mentk setalni ketszer? vagy seta kozben abbahagyja?

KépKép
KépKép
mush589

Pájinkás röff!

Musi!
[quote]z írta:oldi. neked mi volt a ciciddel?

Kiütés. Valszeg ekcéma.

[quote]S írta:ophie meg sosem aludt 4-5 oranal tobbet egyszerre, de a 2-3 az atlagos. normalis ez meg ennyi idosen?

Ez még egy évesen is ormális, csak nem gyakori, és főle nem anyakímélő.

Mérni utána pelussal együtt kell, mert különben akár könnyebb is lehet a bébi, mint evés után. És ugye evés közben a kaka csak a helyét változtatta, a gyerek evés előtti súlyának és evés utáinak különbözete a megevett mennyiség.

Séta közben Hancsi MINDIG elalszik. Max ha nyűgösebb, kenguruban viszem. De amúgy is 50-50% a babakocsi és a kenguru aránya.

A két séta viszont néha elmarad, vagy összevonódik - ilyenkor közben valamelyik bevásárló központban szoptatok.

...na, főkeeeni!

Kép
zölddisznó

Jó reggelt!

Uff kivagyok! Megint hajnalban keltünk, mert Dániel úgy döntött neki elég volt a szunya! Hozzáteszem, most kidöglött...

A másik, felfedezte, hogy tud sikítani...., úgyhogy most akkor is sikít ha nem muszáj! Iszonyú fülsüketítő visítás...

Mush:
irigylem az unatkozo es fozesre, hazimunkara ido juto anyukakat! en orulok, ha kimosok es kiteregetek. Embarassed Embarassed bena vagyok vagy mi. Sophie meg mindig nem alszik tobbet 2-3 oranal nap kozben.

Mush! Dani van, amikor fél órát alszik egész nap! Szóval te még mindig jobban jársz! :D

Ja hátfájás: rosszabb, mint volt! Az éjjel 3x-i nekifutásra sikerült a gyereket visszatenni a kiságyába!

meres. ti hogy meritek a babat? eves elott oke, de utana, ha mondjuk bekakil kaja kozben, akkor a koszos pelussal egyutt vagy anelkul? Pelus nélkül!

Sina hát nekünk is volt ilyen nemalvós korszak, nappal még mindig van, de este mostanában tök jól elalszik, és végig is. Kivétel persze erősíti a szabályt, mert pl tegnap este 11-kor evett és csak fél 1-kor volt hajlandó elaludni. Addigra már teljesen kiment az álom a szememből.... :? :?

Apa nemsokára befejezi a főzést, aztán nekiállok sütni!

Remélem mindenki jól van!

Kép

Kép
dcili81

Zöldi nekem azt mondták, ha mérném, pelus nélkül.... :shock: :shock:

Kép

Kép
dcili81

[quote]J írta:a hátfájás: rosszabb, mint volt! Az éjjel 3x-i nekifutásra sikerült a gyereket visszatenni a kiságyába!

Cili! Nekem a térdizületeim vannak oda, de katasztrofálisan. Asszem jövő héten elviszem őket egy homeós dokinénihez. Siralmas, hogy nem javul szülés óta.

[quote]Z írta:öldi nekem azt mondták, ha mérném, pelus nélkül....

Igen, ha tiszta súlyt mérsz. De ha kajamennyiséget, akkor előtte is ruhástól pelusostól, meg utána is.

Kép
zölddisznó

Jó reggelt!

Sina! Üdv újra a fedélzeten! Hiányoztál!

Hozzánk ma is vendégek jönnek, már kész a süti, Anna hullám a neve, majd lefotózom és felteszem receptestül a másik topikba. Nagyon egyserű és nagyon finom!

Hunor már mind a két oldalra megfordul hasáról a hátára és nagyon próbálkozik a hasrafordulással is. Teljesen kitekeredik és mivel nem sikerül, kiabál! Olyankor kicsit besegítek, és halál boldogan néz rám, mikor hasrafordul. Ágyon, pelenkázón stb. már nem hagyom, "megágyaztam" neki a földön, körbepakolva a játékaival. Pillanatok alatt képes 360 fokot is fordulni, annyit ficánkol.

Szép napot mindenkinek! Laura

Kép
Kép
szeles4

Anna-hullám és kenyérlángos recept feltöltve!

Kép
Kép
szeles4

Sziasztok!

ÜDV UJRA A FEDÉLZETEN SINA! :lol: :lol:
De aranyos a kis MEsi! És milyen jó sok haja van! :lol:

Mushi irtam privi, megkaptad?

Mi lebetegedtünk... :cry:sajnos. Anettnek középfül gyulladása van. A héten mind utasitotta vissza a cicit és üvöltözött, aztán csütörtök este felhivtam a dokinénit, mondtam, hogy mitől lehet az, hogy folyton ordit pár korty szopi után, fájhat a hasa..? Erre dokinéni mondta, hogy szerite a fülétől van én meg nevettem magamban, mert nem akartam elhinni, hogy lehet a fülétől, mert olyan tüneteket produkál mint hasfájáskor. Mondta dokinéni vigyem be nézze meg. Tegnapra programált és tényleg a fülével van szegénykémnek gond.Meg is nyomta és elkezdett üvőlteni szegénykém, mondta, hogy na látom itt a bibi...Most szedjük az Augmentint és kiirt valami gyomor, bélmüködés erösitőt, mert megnyomkodta a pociját és elég érzékeny volt, ugyhogy a hasa is fájt...Szóval igy állunk mi....

Kép
Kép
Kép
f.marti

Hú, Hunor de ügyes!

Márti! Jobbulást a kis "Fülesnek"!

Hannám indián neve mától: Nyakikkaki :)

Kép
zölddisznó

Zöldi:
nyakigkakilta magát a kis drága? :lol:

Kép
Kép
Kép
f.marti

Sziasztok! Solya, Zöldi, Szeles, Márti! Nektek is köszi a fogadtatást!

Zöldi! A masszázs vége pontosabban a tanfolyás vége. A héten kezdődött és 5 hetes... Így értettem! :) Még apát próbálom megdolgozni Dévényes ügyben... A védőnéni szerint beutalóval is lehet menni... :shock: Ezt nem nagyon értettem...

Nekünk az éjszaka átalvása egyáltalán nem megy! Nagy általánosságban kétóránként kel, de rosszabb napokon akár óránként is. Ez azóta ennyire gyakori, mióta a napközbeni kajcsik kitolódtak 4-5 órásra. Persze nappal is van, amikor három óránál többet nem bír... Szóval nekünk olyan igazi napirendünk nincs is. :oops: Ami fix, az az ébredés reggel 7 körül, a séta délután 4 körül (de ezt most akarjuk korábbra tenni...) és a fürdés 7 és 1/2 8 között. Az elalvás van, hogy 8-kor, de van, hogy éjjel 1-kor...
sinaszi

Márti! Jobbulást a kis Anettnek!
sinaszi

Friss képecskék:
Anett baba :lol: :
Kép

Kép
Kép
Kép
f.marti

Jajj! De kis gyönyörűség Anett!

Solya! elfelejtettem írni: Mesi szívesen veszi az udvarlókat! :wink: :lol: Amúgy pedig a kis Marci gyakran félrekacsintgat!!! Jeleztem is Bocinak, hogy Mesi haragszik!!!! :twisted:
sinaszi

sziasztok.

csak beköszönni jöttem meg hírül adni hogy ma egy évvel öregebb lettem.

Látom jöttek újjak míg nem voltam így este bepótolom mert tegnap este lefeküdtem már 9-kor anniyra kivoltam. emiatt jó volt az éjszakám de Iza miatt meg ááááááááááá. Mint ha érezte volna hogy jó korán le szeretnék feküdni és kialudni magamat ááá neem. 2 óánként kellt szopizni.

Na majd este mesélek.

Puszi addig is.

hame
atya éég 72cm??? Iza most lesz 4 hónapos 25-én és 57centi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: és 5270g

harivera
Budapest XXI. kerület

Zöldi, Sina köszi a jobbulás kivánást Anett nevében! :lol:

Kép

Ezeket kreáltuk tegnapelőtt a fiukkal sógyurmából:
Kép

Kép
Kép
Kép
f.marti

Vera:
BOLDOGSÁGOS SZÜLINAPOT NEKED!!!!!!!!

Kép
Kép
Kép
f.marti

Vera! Nagyon boldog 34.-et! Isten éltessen sokáig!

Márti! Ez a vigyor haláli!!!!!
sinaszi

Vera! Nagyon boldog születésnapot!

Márti! Mielőbbi gyógyulást nektek! Nagyon édes dolgokat csináltatok, ügyesek vagytok! :lol:

Zöldi! Tegnap Hunor is produkált ilyet, de szerencsére nem engem, hanem a nagyapját örvendeztette meg vele! :lol:

Kép
Kép
szeles4

Sziasztok!

Sinaszi: Üdv újra köztünk! :D Nagyon szép a hosszú hajú Mesikéd!

VERA: NAGYON BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!!!!

F.Marti: nevetős Anett nagyon édes! ügyesek vagytok, jók lettek a gyurmafigurák :D

Boci: helyesek a pasik!

Laura: nagyon ügyes Hunor!
Gaby: ez az adjálenni póz tök jó lehetett :lol:

Cili: a kezelés ellenére jobban fáj a hátad? szegény.. jobbulást!
Zöldi: nekem is a térdeim halódnak.. nagyon.. :cry: neked is jobbulást!

Én meg megyek, lassan majd készülődök, este megyek osztálytalálkozni, és vacsizni! :wink: :lol: mmár úgy várom...
Holnap meg nagy családi szülinapi-névnapi kajálás.. hétfőn vagy 2 kilóval nehezebben jövök.. :oops:

szép hétvégét!

Kép
eszterke24

Laura köszi! :lol:

Kép
Kép
Kép
f.marti

Eszterke:
Köszike!
jó bulizást nektek! :lol:

Kép
Kép
Kép
f.marti

Kész a hólabda, nagyon szépek lettek!
Nemsokára jönnek a tejért, aztán megtömöm a kis gombócot, és bemegyünk a városba. Holnap vendégeink lesznek, és még kell pár dolog...

Vera nbszk! (nagyon boldog szülinapot kívánok), még legalább 2x ennyit! ÖÖÖÖÖ hát mi is 68 cm-k vagyunk!

Márti nem semmi csajszi!

Kép

Kép
dcili81

Boci nem tudom, hogy milyen üzlet nyílt ott, nem voltam arra mostanában. Ott egy Park Center üzletközpont épült, sok-sok üzlettel.

Zöldi a térdeim nekem is kivannak. A hátam most jobb, remélem nem rosszabbodik.

Kép

Kép
dcili81

Sina! Ha nem magándévényeshez mentek, hanem az alapítványhoz, akkor beutalóval ingyenes a felmérés és 2500.- a kezelés. (Amúgy 4000.- pl. az enyém)

Kép
zölddisznó

Vera! Békés öegedést! ;)

Kép
zölddisznó

r

Kép
zölddisznó

Ja! Értem! Köszi Zöldi! Amúgy Hannának segít a dolog? Mennyi kezelésen vagytok túl? Mindegyiken sírt?
sinaszi

Cili! Csodállak, hogy ilyen kitartó vagy még mindig főzésügyileg! Le a kalappal!
sinaszi

Sina imádom a fiamat, de néha nagyon jól esik egy kicsit mást is csinálni, mint szoptatni, meg kakis-pisis pelust cserélni. Hamar végzek, aztán Danié vagyok testestül-lelkestül! :D

Kép

Kép
dcili81

Sziasztok!

Sina! Mesi gyönyörű! Ezt a hasfájásorvoslós pózt ismerem. Mi Leventét altattuk mindig így! Ezek szerint már elmúlt neki?
Sajnálom az éjszakázást! Jobb lenne a 4-5 óra éjszaka! :roll:

Bocika! Nagyon édesek az uncsitesók. De jó, hogy lesz Marcinak kivel játsszon!

Zöldi! A térdedre (ha izületi probléma) javaslom neked (szoptatás végével) a Forever Freedom-ot. Én kb 1 évig ittam, rendbetette az izületeimet, a terhesség miatt hagytam abba. Nekem nemcsak a térdem, de a kezeim, vállam is fájt!

Rólunk! Milán már 68-as rugit hord és 7 kg. Ügyesen fordul az oldalára és vissza. Nyúl a csörgők meg a plüssök után, püföli őket!
Ja és ma először átaludta az éjszakát! :lol: Este 9-től, reggel 6-ig aludt! Én olyan rég aludtam ennyit már, hogy reggelre fájt is a hátam! :roll:
A kajálás nálunk 5-ször van naponta 200-230 at eszik.

Pár kép :
Kép mosoly

Kép cumizás

Kép közös fürdő báttyussal

Laura! Nagyon ügyes Hunor! Grat az átforduláshoz! Te meg finomabbnál-finomabbakat sütsz!

F.martin! Anettnak mielőbbi gyógyulást kivánok! Édes kis tündér!
A fiukkal meg nagyon ügyesek vagytok!
Vera! Boldog szülinapot!

Zöldi! Ismered a Hauck esprit kenguru 3way carrier basic hordozót? Ilyet vettem Milánnak!
Szerinted van olyan jó, mint a baby bjorn?

Itt egy kép róla!
Kép

Kép

Kép
isarenikõ
Pécel

Sina! Mindegyiken sír, de pl. a jobboldalisaása már teljesen elmúlt. (Nem politikailag értve :) )

Kép
zölddisznó

Enikő! Nagyon köszi! Azt még nem ismerem, de pl. az aloe nekem a gyomromat tette rendbe és a bélrendszeremet. (3 béltükrözés és 4 gyomorükrözés.....semmit nem találtak)

Kép
zölddisznó

Szia Enikő!

Igazából Mesi nem volt hasfájós, csak sokatsírósnemalvós! A csokievéssel szúrtam el a dolgokat... Most olvasok egy könyvet... Az egyik védőnénitől kaptam... Remélem, hogy segít majd. Csecsemőkori alvászavarokra mond okosakat... Igazán összeereszthetnénk Mesit és Milánt, hátha tudna mondani valami hasznosít a fiad a lányomnak, amivel meggyőzné az éjszakátátalvás örömeiről! :lol: Enikő! Csak nem "zsomianyu"-tól vásároltál Vaterán???? Milánon látszik, hogy milyen nyugodt baba! Nagyon aranyos!
sinaszi

Zöldi! Szivesen. Ha már nem szoptatsz tényleg próbáld ki. Nekem nagyon bejött! Ja és a térdeimmel én is voltam már 1000 felé és sehol nem tudtak javítani rajta, sőt egyszer olyan porcfeltöltöt vagy mi a szöszt írtak fel, amitől még rosszabb lett!

Kép

Kép
isarenikõ
Pécel

Nekem azért nem jön be ez a kenguru, mert nem pamut, robosztusabb (több benne az anyag), és a csatrendszere sem szimpi - már amit látok belőle, pl. a mellen lévő keresztpánt.

Kép
zölddisznó

Sina! Érdekes ez a csokievés! Én is nyomom ezerrel (meg is látszik), igaz Milán már pocakon belül hozzá lett szoktatva! :lol: :lol: :oops:

Kép

Kép
isarenikõ
Pécel

Pocakon belül nekem is sokat kapott Mesi, de úgy tűnik, hogy a cicin keresztül más a hatása, mint a köldökzsinóron át... :roll: :lol:
sinaszi

Zöldi! A mellén nincsen kersztpánt, viszont tényleg nem pamut, nyáron lehet meleg lesz. :roll: Ami nekem tetszett benne, hogy derékon is csatolódik, így nem csak a vállamon tartom, meg hogy 6 hós korátol 12 kg-ig háton hordozható. Úgy meg azért könnyebb, és nagyon jól tartja a buksiját.

Sina! Igen zsomianyutol vásároltam! Te is szoktál nála vásárolni?

Kép

Kép
isarenikõ
Pécel

Amúgy Te sem vagy egy vastag csajszi, ha jól emlékszem... Így szerintem nem árt! Én meg akartam, hogy maradjon rajtam kiló, de így, hogy meg kell válogatnom, hogy mit eszek, igencsak kezdek visszafogyni csontsoványságig... :cry:
sinaszi

Csók mindenkinek!

Stáljucis pipi utolsókat pirulja a sütőben (képet, recipét majd hozok), a fiúk sétálni, én pakolászok, mert nálunk is vendégség lesz délután.

Babauszi ma fáradtságos sírásba torkollt, próbálták a merülést, nem nagyon jött be gyerkőcnek.

Vera: Kép

Cili: néhány napja nekem is elkezdett fájni a hátam. Lehet, hogy gyerkőc-súly függő :? De tutira nem kellemes...

Enikő: már akartam kérdezni, hogy hogy vált be az etető?

Sina, Musi: most jut eszembe, nekem is van könyvem pdf-ben az alvásról. Kell mélben? "Aludj velem" a címe.

Most ennyi, mert forr a tésztavíz.....

Kép

Kép
gabilany79

Sziasztok!

Zöldi! Azért, köszi. A férjem nagyon kedveli ezért ragaszkodna az ő személyéhez, ráadásul férjem családja balatoni, így könnyebben el tudnának jönni. Domit nem mérem! Csak meztelen súlyt.

Habe: 7200 gramm??? Miért kellene aggódnod? Az én Domim 5900 ugyanekkor…

Boci: Fütyikérdés: NEEEEM. Én nem nyúlok hozzá egy éves koráig.

Sina: SZIA! Gyönyörű haja van a lányodnak. Két, vagy egy óránként kel éjszaka? Azért ez egy kicsit durva. Mitől ébred? Visszaaltatás? Cumi? Halk zene? Bármi?

Mush: Dehogy vagy béna! Azt nem lehet összehasonlítani hogy Sophie 3-4 órákat alszik éjjel, Domi meg 6-7 órát egybe, még jó, hogy kipihentebb vagyok. Nem érdem! Domi amúgy még napközben is megalszik 4-5 órát…

Márti: Jobbulást!

Vera: Boldog Szülinapot!

Ma piacoztunk és kertészetben voltunk. Vettünk egy hatalmas babérmeggy bokrot, férjemmel most állunk neki ültetni, két béna egy bokorral....lenne a kép címe.

Kép
mannababoca

Sziasztok!

Zöldi! Azért, köszi. A férjem nagyon kedveli ezért ragaszkodna az ő személyéhez, ráadásul férjem családja balatoni, így könnyebben el tudnának jönni. Domit nem mérem! Csak meztelen súlyt.

Habe: 7200 gramm??? Miért kellene aggódnod? Az én Domim 5900 ugyanekkor…

Boci: Fütyikérdés: NEEEEM. Én nem nyúlok hozzá egy éves koráig.

Sina: SZIA! Gyönyörű haja van a lányodnak. Két, vagy egy óránként kel éjszaka? Azért ez egy kicsit durva. Mitől ébred? Visszaaltatás? Cumi? Halk zene? Bármi?

Mush: Dehogy vagy béna! Azt nem lehet összehasonlítani hogy Sophie 3-4 órákat alszik éjjel, Domi meg 6-7 órát egybe, még jó, hogy kipihentebb vagyok. Nem érdem! Domi amúgy még napközben is megalszik 4-5 órát…

Márti: Jobbulást!

Vera: Boldog Szülinapot!

Ma piacoztunk és kertészetben voltunk. Vettünk egy hatalmas babérmeggy bokrot, férjemmel most állunk neki ültetni, két béna egy bokorral....lenne a kép címe.

Kép
mannababoca

Babaúszás!
Leventét én is akartam vinni, aztán ahogy szörföztem az interneten több cikket is találtam, hogy nem jó, mert a vele született reflexek nem tudnak visszafejlődni. Én nem tudtam eldönteni kinek van igaza, így én nem vittem, azzal kevesebbet ártok. Ennek ellenére 8 hónaposan imádott fürödni, ráadásul a velencei tóban. Most Milánt sem viszem.

Berakok egy tavaly ezzel kapcsolatban megjelent cikket pro és kontra véleménnyel, aztán mindenki döntsön a legjobb belátása szerint!

A CIKK:

Vitatkozzunk a babaúszásról!

Kismama magazin
2008. 06. 27. A babának és a mamának program kell! Nem árt, ha fejlesztő és szórakoztató is egyszerre. Vajon a babaúszás éppen ilyen? Bár egyre több lehetőség közül választhatunk országszerte, a vélemények a szakemberek és a szülők közt is megoszlanak.
Szakemberek a babaúszásról

Nem a merülés a fontos!
Mattesz Csilla, a Vízipók Egyesület elnöke:
– Huszonöt éve foglalkozom a babaúszással, és azt látom, hogy a gyerekek igenis szeretnek a víz alatt lenni! Vannak, akik azt mondják, hogy nem szabadna ezt a reflexet megtartani – én azt mondom, hogy nem szabad elvenni tőlük ezt az élményt! A Mattesz-módszert eredetileg Oroszországban tanultam, majd a saját lányom születése után rajta fejlesztettem tovább. Azt tapasztalom, hogy a víznél nincs jobb közeg a fejlesztésre egészséges és sérült babák részére. A mai napig sok a félreértés a babaúszással kapcsolatban. Nem csoda, hiszen már az elnevezés is rossz. Mi ugyanis nem úszni tanítjuk a gyerekeket. Én senkit nem nyomok víz alá, nem dobom be a vízbe. Nálunk a szülők és a gyerekek együtt vannak a medencében, verseket, mondókákat mondunk, és mindenki jól érzi magát. Ezért is figyelünk arra, hogy legfeljebb hat baba legyen egyszerre a tanfolyamon.
Így a merülés sem nehéz, hiszen én a babák nyelvén beszélek, és látom, érzem, hogy mikor állnak készen a feladatra. Amikor azt mondom: „Feladat, merülünk!”, néhány alkalom után a legtöbb megérti, mit kell csinálnia. Van olyan kisbaba, aki szereti, mosolyog, amikor felbukkan a vízből, a kicsit félősebbek pedig meglepődnek. De előbb-utóbb mindegyik boldogan lubickol víz felett és alatt is.
Az első két évben a gyerek a szülővel együtt van a vízben. Majd akik folyamatosan jártak, hároméves korban már elkezdhetik az úszáselőkészítő foglalkozásokat. Egy átlagos háromévesnek ez korai lenne, de annak, aki megszokta, hogy a vízben figyelni kell, ez nem okoz nehézséget.

A gyerekeknek semmi haszna belőle!
Lakatos Katalin gyógypedagógus, a Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika Alapítvány elnöke:
– Huszonnégy éve foglalkozom sérült gyerekek fejlesztésével. Az utóbbi években rendszeresen találkozom olyanokkal, akik korábban bébiúszásra jártak, és azt tapasztalom, hogy nagyon nehezen tudnak lépést tartani a csoportjainkkal.
Amikor ugyanis a bébiúszás során a víz alá nyomják a gyereket, rendszeresen kiváltják a búvárreflexet. Ezzel akadályozzák ennek az ősi reflexnek a leépülését, noha ennek magától meg kellene történnie három és hat hónapos kor között. A reflex „életben tartása” megzavarja az agykéreg alatti többi terület működését is, így nem alakulnak ki a magasabb szintű kérgi tevékenységek. Az idegrendszeri sérülések jelentős százalékban épp a kéreg alatti részeket érintik. Azért különösen fontos ez a terület, mert itt történik meg az egyensúly, az izomtónus-szabályozás összehangolása, de ugyanitt váltható ki ez a bizonyos búvárreflex is.
Ugyanilyen zavaró lehet az elemi (avagy „kutya-”) úszás megtanulása is, amely hasonlóan a mászáshoz, minden ép idegrendszerű gyerekből kiváltható kettő és hat hónapos kor között. A fejlődésneurológiai tankönyvekben nagy betűvel ott a figyelmeztetés: a valódi mászástanulás előtt két hónappal nem szabad ezt az elemi mozgásmintát még vizsgálat céljából sem kiváltani, hiszen akár már egyszeri próba is elősegítheti e mozgásminta fennmaradását és a hozzá köthető kéreg alatti területek aktivitását, s ezáltal kárt okozhat. Akkor miért lenne ez másként a vízben végzett mozgásnál? Mi, mozgásfejlesztők, gyógypedagógusok munkánk során egyetlen ősireflexre sem építünk, mert tudjuk, ártunk vele, ha a normálisan bekövetkező érési folyamatokat mesterségesen gátoljuk.
Jogos akkor a kérdés, hogy kiknek jó a bébiúszás. Az oktatóknak pénzt hoz, a szülőknek szórakozást. De azt gondolom, hogy a gyerekeknek semmi hasznuk belőle.

Babaúszás a szülők szemével

Anya, vízbe akarsz fojtani?
Gyermekorvosunk nem ajánlotta a babaúszást, mert szerinte nem egészséges dolog, hogy a kisbabákkal együtt fürdenek a gombával és egyéb fertőzésekkel küszködő szülők. Szerinte ennek csak akkor van értelme, ha valakinek otthon saját medencéje van, amit csak ő használ, és nem közösködik vadidegenekkel, akik ki tudja hányadán állnak a higiéniával. Kicsit elbizonytalanított ugyan, de nem tudott elrettenteni, így lányom négy hónapos korában elkezdtük a tanfolyamot.
Szörnyű élmény volt. Azt mondták, hogy ne közvetlenül úszás előtt etessük meg, hogy már ne büfizze vissza a tejet, de még ne legyen éhes. Nem sikerült, így végig nyafogott. Második alkalommal azért sírt, mert nem fűtöttek be időben, és nagyon hideg volt, még én is vacogtam a vízben.
A harmadik alkalommal jött a merülés. Erre az óra vége felé került sor. Úgy csináltam mindent, ahogy mondták, az oktató is ott volt és irányított. Ahogy kiemeltem a vízből, egy kicsit sírt, de hamar abbahagyta. Viszont nagyon megsértődött! Amikor kimentünk az öltözőbe, elfordította a fejét, nem nézett rám. A cumit, csörgőt sem fogadta el, szopni sem akart, kerülte a tekintetemet. Nagyon megdöbbentem.
Amikor hazaértünk, az apja hiába fordította felém, elnézett mellettem. Aztán egyszer csak jó erősen rám nézett, de olyan vádlón, mintha azt mondta volna: Mit műveltél velem, anyám? Vízbe akartál fojtani? Ezután végre megszoptathattam, de egész este egy mosolya sem volt. Másnapra szent volt a béke, de a babaúszást ettől kezdve kihagytuk. Leginkább az tartott vissza, hogy nem láttam rajta igazi örömöt azért, hogy vízben lehet, inkább csak elviselte az egész helyzetet.
Úgy látom, inkább az anyukáknak van szükségük arra, hogy elmenjenek ezekre a tanfolyamokra.
Gágyor Erzsébet, Budapest

Gyógyúszásnak indult
Az orvos tanácsára kezdtünk bele a babaúszásba, amikor Dóri három hónapos volt, mert nehezen forgott a bal válla. Nekünk annyira bejött, hogy azóta is hetente kétszer jövünk, és teljesen elégedettek vagyunk. Dóri ma már igazi vasgyúró, pedig születésekor gyenge, koraszülött kisbaba volt.
Persze nem mindegy, hol kezdi az ember a tanulást. Több helyet is kipróbáltunk, és ez jó volt, mert így rögtön össze tudtuk hasonlítani, mit nyújtanak. Az egyik közeli, olcsóbb hely volt – ma már tudjuk, hogy miért. Furcsa volt, hogy az oktató egy műanyag babán mutatta meg, mit is kell majd csinálnunk. Ráadásul később sem jött be a medencébe, a partról próbálta irányítani a szülőket.
A másik tanfolyamot az orvosunk ajánlotta, és igaza volt, a Vízipók Egyesületben találtuk meg, amit kerestünk, és már harmadik éve járunk hozzájuk. Dóra ma már hároméves, és büszke vagyok arra, hogy teljes hosszában végigússza a medencét a víz alatt. Persze ez még nem valódi úszás, hiszen nem tud feljönni levegőért, de már elkezdtük az úszáselőkészítő tanfolyamot is, ahol ugyanezt deszkával kell csinálnia, és így megtanulja lassan a szabályos úszótechnikát is.
A babaúszás rendszerre neveli a gyerekeket, és azt remélem, hogy egész életében fontos lesz számára a babakorától megszokott sportos életforma. Ez olyan program, ami később is utat mutat majd neki. Azt remélem, hogy ilyen alapozás után nem lesz belőle agyatlan, plázákat járó tinilány.
Ráadásul Dóra sokkal fegyelmezettebb, mint a kortársai, nem okoz számára gondot a fegyelem, az összpontosítás. Nagyon jó a memóriája is, ami nem csoda, hiszen az úszáson minden feladatot versre, énekre csinálunk, és ő ezeket természetesen már kívülről fújja. De mivel bizonyos parancsszóhoz van kötve a merülés, azt is megtanulta, hogy erre szót kell fogadnia, és szerintem ezért nem okoz számunkra gondot sem az altatás, sem az etetés.
Nem mondom, hogy nem voltak nehéz időszakok, hullámvölgyek. Másfél éves lehetett Dóri, amikor egy teljes hónapig minden foglalkozást végigbömbölt. De mivel tudtuk, hogy az úszás hasznos számára, és azt is láttuk, hogy minden nyafogás ellenére tökéletesen követi az oktató instrukcióit, kitartottam, és megpróbáltam számára ismét vonzóvá tenni a medencét. Sikerrel.
Orosz Gábor

Kép

Kép
isarenikõ
Pécel

Sziasztok!!!

Vera:Boldog Szülinapot!!!

Sina:akkor jól lecsapjuk Mesit Marci kezéről :lol: :lol:

Enikő:tök jó a kenguru,és édesek a fiúk!!!!!Az ujjszopis nagggyon jóóóóó :lol: :lol:

Márti:Anett tünemény,olyan jól áll neki a hajpánt :) :)
És szép díszeket csináltatok.

Manna:mi is kertészkedünk nem sokára:):)

solya051020
Káld

Solya: nana!!!! :twisted: :twisted: :twisted: Harcolunk ám!!!!

Manna: köszi a fütyiskérdésre a válaszod! :lol: :lol:

Én virágokat ültettem át nemrég!!

Vera: BOLDOG SZÜLINAPOT!!!!

Na ennyi időm volt, mert felkelt!!!! :lol: :cry:
Vendég

Én csak az eddigi saját tapasztalatokat tudom elmondani babaúszással kapcsolatban.
Annak idején beszélgettünk a kismamaklubos védőnővel pont arról, ilyen esetben nem épül le a búvárreflex, hogy teret adjon a következő lépcsőben szükséges reflexeknek, de olyan ez, mint minden más (minden "sport"). Módjával szerintem nem árt. Az egy óra alatt egyszer van ilyen gyakorlat, egyetlen víz alá merüléssel, ettől nem tartom valószínűnek, hogy megmarad a búvárreflexe. Szóval emiatt nem aggódom.
A másik dolog, hogy én az utolsó cikkel értek egyet, az nagyon nem mindegy, milyen helyre viszi az ember, és milyen az oktató. A mi oktatónk gyógytornász, kicsi a medence, nem is olyan helyen van, ami "közfürdő", 5 fős a csoport, senkinek nem kötelező mindent megcsinálni, sőt az oktató nagyon figyel, hogy semmi ne legyen kényszer a gyereknek, végig énekelnek, mondókáznak (szülők is!), játszanak, és szerintem erősíti a kapcsolatot apa és Kobold közt. Ha valamit ügyesen csinálnak, akkor is meg vannak dicsérve, és ha valami nem jön be, megijed, ilyesmi akkor is, plusz az oktató figyelmeztet, hogy ilyenkor meg kell szeretgetni, puszilgatni, nyugtatni, és nem erőltetni tovább.
A mászóreflexes dolgot még egy gyerektől se láttam (egyébként a gyerekek többet vannak háton, mint hason), viszont itthon, ha Kobold hason van, azonnal úgy mozgatja a lábait, mintha mászni akarna. És nem azóta, mióta úszni járunk, és nem "tanítottam" rá, magától nyomja. Ezt meg nem tudom kivédeni, ha akarja, csinálja.
Sok barátunkat, ismerősünket megkérdeztük, akik hordták a tapasztalatokról, és mindenki csak jót mondott (egyiküknél pl. gyenge csípőficammal született a lányka, és pár hónap alatt teljesen helyrejött neki).

Az "anya, vízbe akarsz fojtani?" cikken meg leginkább felhúztam magam kicsit...
Számomra az az alap, hogy mindig mindenhol minden porcikámmal azt közvetítem a gyerekem felé, hogy bármilyen körülmények közt megbízhat bennem, és fontos, hogy ez a bizalom a nem annyira pozitív élethelyzetekben se rendüljön meg benne. "Shit happens" ahogy szokták volt mondani, és az sajnos nem megy, hogy mindentől megóvjuk a gyerekeinket (bármennyire is szeretnénk, úgysem megy), viszont alapvető dolog, hogy minden esetben mellette legyünk, és érezze, hogy bízhat bennünk, és még csak ösztön szinten se merüljön fel benne az ellenkezője.

Olyan ez, mint egy csomó minden más a babázással kapcsolatban. Mindenki másképp látja, vannak dolgok mellette és ellene. Nem minden gyereknek egyformán jön be, de ha bejön, akkor szerintem az egyik leghasznosabb mozgásforma. Nem lehet véletlen, hogy egy csomó rehabos dolog is vízhez kötött.

Na, csak ennyit akartam, megyek etetni :D

Kép

Kép
gabilany79

Na, megvolt a vendégség. Egy kedves kolléganőm volt itt a családjával, ő is GYED-en van, 1,5 éves a kislánya.
2-kor jöttek, Hunor déltől negyed 4-ig aludt kint, azt hittem, már nem is fogják látni.
Ébredés után szopizott, aztán vigyorgott itt nekik, beszélgetett, forgolódott a szőnyegen, szóval tündér volt.

Fütyi: nekem azt mondta a gyerekorvos, hogy fürdéskor, amikor már kicsit megázott, csak amennyire engedi, próbáljam meg megmozgatni a bőrt, de ne húzzam.

Enikő! Nagyon szuperek a képek, tündérek a fiúk! :lol:

Na megyek romeltakarítani! :?

Kép
Kép
szeles4

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?