2006.02.03 15:56
Szerző: csabaildi
Rég nem járt erre senki, azonnal hangsúlyozom, nem az értelmetlen vitát, és egymás minősítgetését szeretném fellendíteni.Teljes mértékben egyetértek Cilivel, Adriennel, és Verával.
Szeretnék leírni néhány dolgot, kizárólag az én véleményem és tapasztalatom.
1. Nekem a császármetszés egyáltalán nem fájt, utólag sem, én hírből sem ismerem a sok helyen hangoztatott borzalmakat. Lehet, hogy szerencsém volt, de ugyanúgy a természetes szüléshez is az kell, hiszen sok negatív élmény van azzal kapcsolatban is, sőt. Egyáltalán nem mindenkinek szép élmény a "rendes" szülés. Ezért szerintem a megfelelő tájékoztatás DE NEM FÉLRETÁJÉKOZTATÁS ÉS NEM LÉTEZÕ BORZALMAK ECSETELÉSE ( ez mindkét részről igaz !)után aki akarja, választhassa a császárt ( én nem választottam )
2. Sokan írják, hogy aki a fájdalomtól fél, kérjen EDA-t,ne császárt. Én soha, semmi pénzért meg nem engedtem volna, hogy a gerincembe tűt szúrjanak, mert ismerek valakit, aki többé nem járt, de ez csak egy ok. Én kifejezetten választottam az altatást és nem bántam meg. A fő oka az volt ennek, hogy mindkétszer olyan kórházban szültem, ahol azonnal hozták a császáros gyerekeket is, és ott is hagyták, DE! A gerincérzéstelenítéssel szült anyukák legkevesebb 6 órát, de inkább 12 és sok helyen 24 órát feküdtek, a fejüket sem mozdíthatták, aztán meg olyan fejfájása volt sokuknak ( nem mindnek ) hogy képtelen volt foglalkozni a gyerekkel. Én meg kb. 3 óra múlva már saját magam láttam el és egy pillanatra sem vitték el, mert én nem voltam mozgásképtelen. Ezt tudtam előre, számomra ez volt a fontosabb, hogy inkább az első pillanatok a férjemé ( sőt a másodiknál a nagytesó is velünk volt ) legyenek, de utána nonstop enyém a baba és nem vagyok kiszolgáltatva senkinek még egy fél napig.
3. Egyetértek a szoptatásról szóló túlzásokkal, nekem sokszor felfordult már a gyomrom a "mindenki tud szoptatni, aki akar" hazugságtól.
4. Elhangzott már sok helyen, itt is olvastam kissé visszább, hogy aki császárt választ, az miért" akarja megkerülni a természet által kitalált és bejáratott utat". Hát akárki találta ki, nem jól találta ki, mert nem mindenki számára járható, bár kezdő naivként én sem gondoltam volna, hogy én is közéjük tartozom. A természet soha nem kímélte az embert, mindig is irtotta, tizedelte járványokkal, időjárással, természeti katasztrófákkal, halálos kórokkal és pont ugy találta ki, hogy sokan belehaljanak a szülésbe. Nem mindenki, de sokan, de szerencsére ma már szinte egyikünknek sem kell, köszönhető ez többek között a császármetszésnek is, ezért szerintem nem felesleges, van létjogosultsága, és jó volna a kórházi bánásmódot emberibbé tenni a császárosoknak is mindenhol. Persze itt meg az a gond hogy még a természetes úton szülők normális körülményei sincsenek számtalan helyen megoldva, illetve bárhogy tagadják, nem is törekednek rá.
Bocs, hogy ennyit járattam a számat, remélem, nem keltettem ellenszenvet senkiben.
ildi