Új privát üzeneted érkezett!

Tina,
szerinted nem lehet, hogy csak rád vágyik, vagyis nem szeret egyedül aludni?

manóka

manóka
manóka
 
 


Tina! nem jön a foga? Nem érte valami stressz mostanában? Betegség, oltás, távollét tőled, leesés vagy valami ilyesmi?
Egy biztos! Ez is egy átmeneti időszak, amit valahogy jó lenne kihúzni sírni hagyás nélkül. Külön szobában alszik? Esetleg erre az időre költözzetek kicsit közelebb egymáshoz estére, hogy neked is könnyebb legyen egy kicsit. Sok formája van a közelebb költözésnek, próbáld kiválasztani a nektek legszimpibbet!
Kitartás!Kép

Ja! A baj az, hogy ha valami fog vagy valami fentebb említett dolog a ludas, akkor az sem fog segíteni, hogy leszoktatod az éjjeli szopiról. De ha nem, akkor legvégső esetben, ha már tényleg nem bírod, akkor leszoktathatod, de csak nagyon kíméletesen!

Menta
menta
 
 


Manóka,
pont úgy vettem észre, hogy a saját ágyaban szeret aludni. Ha igazán nyűgős csak a kiságyában tud elaludni.

Menta,
születésétől kezdve így eszik éjszaka. Igaz 2 hete kijött 2 fog és mostanság is beteg volt. Egy szobában alszunk, mindenki a saját ágyában.
Kíméletesen, hogy lehet leszoktatni? Mindenképpen sírni fog. Nem?

Tina
tkriszta
 
 

 
 

Manóka, most egy pár napig nem lesz email és internet elérésem, de azért írj és majd később válaszolok.
De fel is hívhatsz.
Iboly
iboly
 
 


Tina!

Én úgy érzem -lehet, persze hogy nem jól - hogy te igaziból, szived szerint hagynád szopizni éjjel, akár kétóránként is, csak a környezeted ezt rosszalja, s lelkifurit kelt benned, hogy ezt nem kéne csinálnod, ez nem normális. Ha igy van: teljesen normális dolog, amit a babád csinál, sok ilyen baba van, olyanok is, akik korábban jól aludtak. 8 hósan a szeparációs szorongás korszaka is lehet, amikor méginkább érezni akarja, hogy mindig ott vagy a közelében. Amig mindkettőtöknek jó, addig szabad, normális.
Ha viszont te úgy érzed, hogy ezt nem birod, nem akarod, (stb), akkor érdemes elgondolkodni valami gyengéd leszoktatáson. MOndom, én nem igy érzem soraidból, de lehet, tévedek.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok,

fordult már elő valakivel, hogy 4 hónapos babája közel 5 óra elteltével sem akar szopizni? Sőt ha meglátja a cicit elfordul? Pedig az előző szopikor sem valami jól evett!KépKépKép
Mit tegyek? Van valakinek vmilyen jó ötlete?

Tutus
tutus
 
 


Pildi!

Igen, inkább a környezetem erőlteti a leszoktatást.(A férjem nem szól bele.) Igaz néha én is kiakadok. 8 hónapja tán ha 2-3x tudtam 3 órát aludni egyhuzamban.
Hogyan lehet gyengéden leszoktatni?

Tina
tkriszta
 
 


Tina!

Igaziból ekkorkát még nem igazán tudok. Leányzóm most 10 hónapos, és bár 3 hónapig aludt (6-7 órát, egy szopi, további 3 óra alvás), azóta ébred, és én is nagyon élvezem az olyan éjjeleket, amikor csak 3 óránként ébred.... A sűrűbb ébredésnél néha próbálkozom a csak simogatás (stb) módzserekkel, néha visszaalszik rá, de stabilan, hosszabbra csak cici után szokott....
Ha majd nagyobbacska lesz és meg lehet vele bezsélni a dolgok, na akkor talán lehet békésen.... Egyébként van több alvós topik, többféle tippel, nekem legszimpibb az maradt, amit talán Sződy Judittól olvastam valahol:kb 2-2,5 évesnél mondta, hogy vele már meg lehet beszélni, hogy mondjuk amig sötét van, addig a cici is alszik (anya is alszik) és majd akkor kaphat cicit, ha már világos lesz. Ezesetben tudja kötni valamihez a dolgot, tudja mire kell várnia.
Dehát ez a 8 hóhoz képest még nagyon messze van, tudom.Kép
Ildi

Ildi
pildi
 
 


Zsizsa, Orsi, köszönöm nektek is a vérszegénységes-vasas hozzászólásokat. Vettem a bátorságot, és nem adom azt a fránya Maltofert. Petipocok vidámkodik, hurkásodik, szopizik szépen háromóránként (hihetetlen, percre pontosan ébredt az elmúlt 4 napban !), ismét rendesen tud kakilni, mert ez is előjött ráadásul - és sápadt, mint a mamija, aki nevetség tárgya minden nyáron, amikor csak az árnyékos oldalon hajlandó baktatni az utcán, nehogy csúnya piros legyen az a szép hószín nyaka 15 perc napsütéstől ;). Most már csak azt kell kitalálnom, hogy adom ezt be a dokinéninek...
mugi
 
 


Mugi,
az én férjemet is 100 méterről ki lehet szúrni a strandon a legnagyobb tömegben is.Kép Dokinőre sajnos nincs ötletem... Petipocoknak további jó hurkásodást!

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Mugi!

Ha Petipocoknak jó étvágya van, és szépen hízik, biztos nem vashiányos. Ha doktornő szerint az, mondd neki nyugodtan, hogy vaktában nem adsz, csak ha a vérkép is azt igazolja. Aztán eldöntitek, hogy legyen tovább.

Orsi

Orsi
orsi
 
 


Iboly!

Remélem, benézel ide is, nem akartam a másik topikban feltenni a kérdésemet, mert még a végén kötözködésnek tűnne, pedig nem.
Szóval:létezik-e olyan, hogy rossz minőségű anyatej? És még mielőtt "csípőből" válaszolnád, hogy minden tej úgy jó, ahogy van, kérlek vedd figyelembe, hogy Dóri nemhogy nem hízott, de fogyott, vashiányos lett fél éves korára, és, ami engem leginkább zavar, hogy immunrendszere semmi. 3 hónapos kora óta folyton van valami baja a hörghuruttól a kruppig. Ilyen egy igény szerint (10 hónaposan napi 6x) szoptatott csecsemő védekezőrendszere normál esetben? (amúgy vérkép alalpján nincs semmi komoly baja, ami indokolná a megbetegedéseket)
Én csak azt tudom elképzelni, hogy egyszerűen a tejembe nem megy át semmi hasznos abból, amit én eszem, ill. nem termelődik immunanyag, fehérje, mifene megfelelő mennyiségben. Lehet ilyen?
rjuli
 
 


Sziasztok!

Iboly,
Rjuli kérdése ugyan kicsit más fomában de engem is érdekelne. Konkrétan a következő: sogornőm első perctől fogva szoptatott, és bőven is volt teje, mert még fejt is utána ki. A gyerek az első 3 hónapot ennek ellenére végigüvöltötte, majd ezekután kivizsgáltatták a tejét és valami olyasmi derült ki, hogy nem elég tápláló. Utána kapott kiegészítésnek tápot, de természetesen maradt a szopi is.
Szoval érdekelne erről a véleménye valami szakértőnek.

Amcsi
amcsi
 
 


Amcsi,
érdkelne, hogy hol lehet kivizsgáltatni az anyatejet, hogy elég tápláló-e?

Iboly!
Az én 4 hónapos kislányom is vashiányos, és az utóbbi időben voltak olyan hetek, hogy nem gyarapodott, illetve ha gyarapodott is, akkor is csak nagyon keveset (5-8 dkg/hét). Jelenleg Maltofert kap, napi 7 csepp. Ő most 7300 gramm, (4500 gr született) és a szopizás ellenére sikerült megfáznunk. Azt mondják, hogy az anyatej mindentől megvéd, vagy mégsem?KépKépKép

Tutus
tutus
 
 


Tutus,

Sajna ebben nem tudok segíteni mert ez Hollandiában történt...

Amcsi
amcsi
 
 


Amcsi,
az más, pedig már kezdtem reménykedni, hogy itthon van ilyenre lehetőség, de szertefoszlott az az álomKépKépKép

Tutus
tutus
 
 


Tutus,
laikuskent es egy ropigyerek /akinek a heti atlagos gyarapodasa volt 10 deka, nem a rosszabb hetekeKép/ anyjakent en azt mondom, hogy annak az anyukanak, akinek a babaja 4 honaposan majd 7 es fel kilo, annak semmi oka ilyen aggodalomra, hogy eleg taplalo-e a tejeKép Szerintem jobb, ha szamitasz ra, hogy lassulni fog a babad gyarapodasa, ami termeszetes, nem? Hisz ha ilyen utemben hizna, iskolaerettnek nyilvanithatnak 2 evesenKép
Az anyatej sokmindentol megved, de azert a levegoben ropkodo minuszoktol ill. virusoktol megvedeni az sem tud mindig.

-Afonya
afonya
 
 


Sziasztok!

Igaz régen kérdeztem már , de most ismét elbizonytalanodtam és a segítségeteket szeretném kérni. Kissé el vagyok keseredve , mert nem igazán találom a megoldást . Robóka most 15-én lesz 8 hónapos. Nappal egy tüneményes fiúcska, este viszont olyan nyűgi , most éppen még mindig nem alszik. Valójában már azon is elgondolkodtam, hogy elegendő e neki a tejcsi? Napi két alkalommal eszik mást , amúgy kizárólag anyatejcsit fogyaszt.Kb nappal 6 alkalommal szopizik még, este pedig 4 szer, bár az utóbbi inkább konfortszopinak mondanám.De minden este rendszeresen ébred, hol sűrűbben, hol kevésbé sűrűn.nem tudom, hogy az éjszakák végigalvása mikor fog nálunk jelentkezni? Egy hónapja még elaludt a cicin , igaz akkor is sűrűn fent voltunk éjszaka, de mostanában nem akar elaludni. Azaz álmosnak álmos lenne, van mikor már majdnem elalszik, de mintha kipattana a szeme és kész.
Szeretném még anyatejjel táplálni, de ilyenkor mindig elgondolkodom rajta, hogy talán az esti tejmennyiség lenne kevesebb neki? Vagy talán a fogzás zavarhatja ennyire?? Még nincs foga lehet ,hogy éppen ez a gond? Próbáltam már úgy is, hogy az esti hozzátápit később adom , de az esti szopit akkor is mohón eszi. Azt hozzá kell tennem, hogy Robó mindig mohón eszik, sokszor emiatt sok a bukás is nálunk. Ha gyümit is eszünk, nem igazán tudja hol a határ, és ha többet adok neki, akkor az ki is jön. Ez természetes jelenség amúgy? (orvos szerint nem gond). Most nagyon tanácstalan vagyok. Tápszert még nem szeretnék neki adni, jó lenne ha anyatejjel tudnám táplálni még. Ja és pisis pelusok vannak , kaki nem mindig, de elég székrekedéses a hozzátápi miatt. Súlyra pedig most 8400 gr , 2500 gr jöttünk haza. Hízni hetente mostanában 100 gr hízik. Segítsetek légyszi, biztosan tudtok valami hasznos tanácsot adni.Ne haragudjatok, hogy hosszú lettem. Várom segítségeteket.

Köszönöm szépen: Anita
anita77
 
 


Anita,
annyit látok, hogy a kajamennyiséggel biztosan nincs gond. Ebben a korban ennyi heti hízás teljesen ok, illetve Robó szép nagy legény már, ehhez külön gratula Kép. Az esti bömbinek biztosan nem az éhség az oka. Nem vagyok hozzáértő, csak leírom, mi jut eszembe.
1. Cicó fogzáskor kifejezetten rángatta a cicit sokáig, 7-8 hónaposan különösen szerette ezt játszani Kép Amúgy az első foga nyolc hónaposan jött ki.
2. Nálunk túlevés esete sosem forgott fenn, de ha valami olyat evett, ami megtekerhette a pociját, akkor bizony volt esti-éjszakai bömbi nálunk is. Illetve a székrekedés is okozhat kellemetlen érzést éjjel-este.
3. Frontos idő is bekavarhat.
4. Ha jól rémlik, ekkoriban kortünet is lehet a súrú ébredés, de hogy miért, arra nem emlékszem.
5. Cicó 14 hónapos, és még soha nem aludta át az éjszakát, kivéve három véletlenszerű alkalmat, hónapokkal ezelőtt.
Nem vagyok ugyan szakember, de annak alapján, amit leírtál, a józan paraszti eszem azt mondja, hogy semmi okod nincs rá, hogy tápszert adj neki.
Az okosabbak, ha erre járnak, biztosan mondanak okosabbat is Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok lányok!

Snoopy, király!!! Kép Az én lányom pont ilyen extrém pozíciókat csinál, csak még kiegészíteném azzal, hogy időnként állva hajol le hozzám, ha én fekszem, majd az egyik lábát mérlegállásban felemeli és úgy cicizik. Iboly ugyan azt mondta, hogy ezt csak átvészelni lehet, de hozzá kell tennem, hogy nálunk ez már azóta tart, amióta Eszti mászik, és ahogy látom egészen addig fog tartani, amíg szopik. Kép Kép

Ha már itt vagyok, akkor kérdeznék is. 13 és fél hónapos már a lányom és még mindíg sokat szopizik. Azért eszeget is, de nagyon válogatósan. Gyakorlatilag csak sültkrumplit és husit hajlandó enni, néha-néha egy pici gyümölcsöt, de azt is elhanyagolható mennyiségben, gyümölcslevet kb. egy decit max egy nap, de inkább csak felet és egyáltalán semmi, de semmi zöldséget. Ez, ugyan nem újság nála, mert eddig még soha nem volt hajlandó a zöldségekre, semmilyen formában, se pürében, se egészben, se bundásan, se főzve, se sütve, se párolva, se sehogyan. És ha megpróbáltam elrejteni valamiben, mondjuk burgonyagombócban, akkor azt se ette.

Szóval ehhez kapcsolódik a kérdésem lényege, hogy a szopival azért hozzájut még kellő vitaminokhoz? Mert még 5-6-szor szopik egy nap. Éjjel legalább kétszer, és napközben is vagy háromszor. És főleg mi lesz, ha majd kevesebbet szopizik, mert azért mostanában már előfordult kétszer is, hogy akár 8 órát is elvolt szopi nélkül napközben.

A másik ami foglalkoztat, hogy állítólag ha az ember ráhagyja a gyerekre, akkor hosszú távon kiegyenlítődik a dolog, azaz lehet, hogy egy darabig csak hust eszik, aztán egy ideig csak szénhidrátot, vagy csak gyümölcsöt és végső soron hozzájut minden szükséges tápanyaghoz. Ez mindig így van? Mert Eszti fél éves kora óta, amióta kap mást is enni, azóta nem hajlandó megenni a zöldségeket. Gyakorlatilag SOHA... Szóval mennyi az a hosszú táv?

A harmadik kérdésem kicsit off, elsősorban Peléhez szólna, mint pszichológushoz, ha még jár ebben a topicban, de persze mások tanácsát is szívesen veszem. A gyerek mindenféle pürés ételnél rögtön az első kanalat eltolja magától. Ha azonban kicsit erőltetem, akkor az esetek egy részében utána hajlandó jóétvágyal megenni amit kínálok. Tudom, hogy nem volna szabad erőltetni az evést, de mivel Eszti fél éves kora óta, mondhatni, husi és krumplidiétát tart, ezért aztán egy ideje, amióta egyre többet eszik, és kevesebbet szopik, azóta igen erősen szorulásos és muszáj volna legalább a gyümölcspüréket megennie, hogy ne kelljen naponta félórákat kivörösödött arccal erőlködnie a kakilásnál. Ja, a husit és krumplit is csak azóta eszi rendesebben, amióta saját kezűleg tudja enni. (Az egész gyümölcsből szívesen falatozgat, de egyrészt legfeljebb ha a negyedét-ötödét eszi meg, másrészt csak a körtét és almát eszi és mivel az alma szintén fog, ezért azt nem nagyon adok neki, tehát a körte sem fedezi a rost és vitaminszükségletét.) Azaz a kérdésem itt az, hogy nagy baj, ha mégis erőltetem a kanalazást? Vagy mit csináljak? Ja, és persze időnként hagyom egyedül is próbálkozni, de olyankor néhány kanálkánál többet még nem igazán juttat a szájába, de főleg többnyire nem is akar.

Yoan
yoan
 
 


Snoopy, nálunk is akrobata a gyerek Kép
De nálunk spec. hál'Istennek, mert előtte a 'hagyományos' szopipozitúrákban végigcsődöltünk 8 hónapot.
sadrien
 
 


Kriszi: köszönöm szépen a megnyugtató soraid, aranyos vagyKép.Ma éppen jól aludt Robó, szóval lehet hogy tényleg elég a tejcsiKép

Anita
anita77
 
 


Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni tőletek. Lehet, hogy volt már az enyémhez hasonló probléma, próbáltam is visszaolvasgatni, de egy két hetes csecsemő mellett erre sajnos most nincs időm, ezért inkább leírom a helyzetet.

Kisfiam 3900gr-mal született, ma 15 napos. A kórházban besárgult, minden éjszaka kék fény alatt volt. A kórházban riogattak, hogy kiszárad, ha nem kap elég pótlást, meg még jobban besárgul és egész nap kékfényezni kell stb. Tehát nem elég az anyatej, mindenképpen pótoljak. Természetesen nagyon féltettem és mindent elkövettem, hogy az előírt adagokat megkapja annak ellenére, hogy a tejem nem indult be. Vagyis: kb 1 órát rágcsálta a cicimet, majd megkapta a teát, vagy a tápszert.

Plusszba: kaptam egy bimbóvédőt, mert először nem akart ráharapni a cicimre, és azt mondták, hogy "rozoga cicit növeszettem". A gyerek csak kis csücsöri szájtartással szopogatta a műanyagot és én ennek tulajdonítom, hogy nem indult be a tejem.

Én hittem benne, hogy rá tud rendesen harapni a cicimre és négy nap után addig próbálgattuk, mígnem tényleg ráharapott. Addigra viszont megtanulta, hogy a cicimen elnyammog, aztán jön a pótlás, mivel bimbóvédővel négy napig nem tudtam mérhető mennyiséget szoptatni és ezért mindenképpen adni kellett neki.

Hazajöttünk. Tejem még mindig sehol. A gyerek állatira aluszékony volt. Azt mondták ez is a sárgaság miatt van. Ha nem elég a tej, adjak pótlást.

A gyerkőc a cicimet a mai napig nem szívja jól. Néha-néha érzem, hogy rátalál a helyes technikára és nagyokat kortyol, de egyébként csak elnyámmog és állandóan bealszik. 1 órákat hagyom még mindig szopizni, hátha..., de 50-70 gr-nál (reggel) még nem evett többet, két ciciből. Délutánonként ráadásul nagyon kevés a tejem (30gr-ot evett most). Mit csináljak? 30gr egy ekkora babának irtó kevés. Ráadásul, ha ilyen keveset kap, nagyon elégedetlen, sír, babusgatni kell, de akkor mikor fejjek? Egyébként fejéssel mindig 20-30gr-ot még ki tudok sanyargatni a cicimből, de miért nem a babó szívja ki?

Itt olvastam, hogy a tej 2/3-a szopi közben termelődik. Ha ügyetlenül szopizik, akkor sosem fog beindulni a tejem?
Mikor adjak pótlást?
Meddig hagyjam cicizni?
Milyen gyakran tegyem cicire?
Azt is hallottam, hogy nem szabad egész nap a cicin lógnia, mert akkor megint csak játékszernek nézi. Mit tegyek?

Nagyon várom tanácsaitokat!

Köszönettel,

Zsazsa
u.i.: Urtica Urenset szedem. Lactoherbet iszom.
zsazsa
 
 


Zsazsa, itt sztem szakértőre lenne szükség, mégpedig minél hamarabb! Keresd meg Ibolyt, www.iboly.hu oldalon találsz elérhetőséget ill. árakat, ha személyesen szeretnéd, hogy segítsen!

Addig is - bár ez nem szakértői tanács - minél többször tedd cicire, ha lehet, mindkettőre, és próbálj meg fejni, ha ő nem szopizik! És semmiképpen ne keseredj el, ne ess kétségbe, ez bármelyikünkel megtörténhet, megtörtént, mindenre van megoldás!

Kitartás!Kép

Süti
süti
 
 


Zsazsa,
szerintem is, Ibolyt kérd meg, hogy segítsen!
És a sikerekről mindenkép számolj be!!

manóka

manóka
manóka
 
 


Zsazsa,

Én is ugyanebben a helyzetben voltam, hasonló kezdeti nehézségek után szinte csak a hatodik hétre állt be a tejcsim, addig rohadt kemény. Most 8 hetes a babám, és napi átlag 100-120 ml-t tudok fejni pluszban, Dorka meg majdnem 2 kilót hízott pár hét alatt.
Keresd Ibolyt, hogy szakszerű tanácsától megnyugodjál, mert ez a legfontosabb, hogy nem szabad görcsölni. Ne hagyd magad befolyásolni anyuka, nagyi, anyós által, lesz tejed, és kész!
A Laktoherbbel meg vigyázz, tartsál néha szünetet, nekem 4 hét ivás után hasmenést okozott.
Kitartás!

Ha esetleg olvasgat errefelé valaki, aki gyógyszerész vagy orvos, akkor írja már meg nekem légyszi, hogy a szememen nőtt árpára használhatom-e az Irgamid szemkenőcsöt. Az van rajta, hogy szoptatásnál nem ajánlott. Dehét hogy a ménkőbe kerülhet bele a tejcsibe a szememből az antibiotikum? Tényleg veszélyes lehet?

Kép
Kép
szilvih
 
 


Zsazsa!

Csak hogy valaki valami konkrétumot is írjon, bár én nem vagyok szakértő, remélhetőleg az igazi szakértők is előkerülnek előbb utóbb.

Fontos lenne, hogy jól legyen cicin a babád. Itt találsz erről egy leírást: http://www.lll.hu/leche/107h.shtml
(Úgy egyébként is, az lll oldalain nagyon sok hasznos dolog van, ha tudod, olvasgasd.)
Ebből a szempontból jó lenne, ha meg tudnád valaki szakembernek mutatni, miképp van cicin a baba, hogy biztos jól legyen. Sokat számít, mert hatékonyabb, alaposabban szopizik, hozzájut a tejhez, kevesebb fáradtsággal.

Ha helyesen van mellen a baba, akkor nem fogja kisebesíteni, akármennyit rajta lehet! A minimum az cicinként 20 perc, mert ha rendesen szopizik is, egy pici babának ennyi idő kell, hogy eljusson az ún hátsó tejig, ami sűrűbb, laktatóbb.
Ha kéri a babád, akár óránként is mellre teheted. Nagyon hasznos, ha be tudsz vele költözni a nagyágyba, amikor szopizna, szopjon, közben pedig pihenj amennyit tudsz.
Teljesen normális, hogy estefelé kevesebbet szopiznak a babák, viszont gyakrabban kérnek.
Mennyiségekről és pótlásokról én nem merek nyilatkozni -nem vagyok szakértő, csak simán gyakorló anya, sokat olvasgatva. De alapvetően a pisis, kakis pelusok száma számit. Ha jól emlékszem, erre a korra azt szokták mondani a szakértők, hogy napi egy kakis pelus a normális (kb 6 hetes korig, utána már ritkább is jó), és 5-6 pisis pelusnak kéne lennie.
Türelem, pihenés, kitartás, minél kevesebb stressz! (És sok folyadék, nem feltétlen laktoherbből)

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Szilvi,
úgy lehetséges, hogy ezek a bőrön keresztül felszívódva jutnak be a szervezetbe, és így bejuthat az anyatejbe is! Van olyan gyógyszer, amire ráírják, hogy terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott, azokról nem tudják 100%-osan milyen hatást vált ki, de biztos ami biztos!

Süti
süti
 
 


Sziasztok!
Ismét ittKép
Talán még emlékeztek, hogy tejmennyiségi problémáim voltak. A babám jövő héten lesz 5 hónapos és váratlanul napi 4-re csökkentette a szopik számát. Ennek hatására aztán rögtön lecsökkent a tejmennyiség is, az esti szopinál már nem volt elegendő. Ezután szinte óránként mellre raktam, birsalmalevet ittam, urtica urens 5ch-t szedtem és már estére érezhetően több lett a tej.
DE!
Mindez úgy történt, hogy Borit föl kellett keltenem délelőtt, holott ő a reggeli szopi után 4-5 órát szeret aludni. De féltem attól, hogy ha ilyen hosszú időt kihagyunk, nem lesz tejem. Most már viszont attól félek, hogy abból lesz baj, ha fölkeltem ebből a mély álomból. Lehet, hogy rosszat teszek ezzel, hogy így megzavarom?
Szerintetek mit csináljak?
Fejhetnék, de egy szoptatási tancsáadó azt mondta, a fejés nem elég hatékony. Meg aztán félek, hogy kifejem a tejet és véletlenül pont akkor ébred föl, én meg ott állok tej nélkül.

Irjon nekem valaki valami okosat, jóóóó???
Vagy szerintetek nem baj, ha végigalussza a délelőttöt és egyáltalán nem szopik, ha mindezt tudjuk délután pótolni és óránként mellre teszem a nap hátralevő részében?
De attól is félek, ha az esti szopi előtt egy órával eszik, akkor vacsira nem termelődik neki elegendő és éhesen kerül ágyba.

Szerintetek mit csináljak?

Előre is köszi.
Mackoo
medvike
 
 


Sziasztok!

Szilvi!
Sok gyógyszerre a biztonság kedvéért ráírnak ilyen dolgokat, de alapvetően a legtöbb helyi hatású szer csak rendszeresen napokon, heteken át kezelésre használva lenne kimutatható a tejben. Hova kennéd? Ha csak az árpa környékére, de a kötőhártyazsákba nem szoktál tenni, akkor igen kevés véráramba kerülésével kell számolni. Ha a kötőhártyazsákba is tennél, akkor valamivel több felszívódik. Mástól nem múlik el?
Ha úgy döntesz, hogy kensz, akkor úgy jut a legkevesebb a tejbe, ha valamivel szopi után kensz. Akkor mire felszívódik a véredbe és a tejbe kezdene kiválasztódni az a mini-mini mennyiség, akkor már épp alig termelődik tej, hiszen főleg a szopi közben termelődik. Ha nem termelődik, akkor nem tud mibe átmenni.

Régen csúnyákat írtam az Amoxycillinről. A magyar irodalom túlhaladott, amint azt Ibolytól hallottam. Külföldi hozzáértők szopiidő alatt alkalmazható antibiotikumnak találták. Bocsi, akit megtévesztettem.

Mackoo!
Szerintem a babák tudják, hogy mit csinálnak. Mindamellett hosszú, átszopizott estéknek néztek elébe. Ha az én gyerekem lenne hajlandó ennyit aludni, akkor én biz nem kelteném fel.

Zsazsa!
Ha a baba tud kortyolni, akkor hálisten beindult a tejed, csak a mennyiséget kell növelni. Amit igazán hatékony szopizással lehet, ez tény. A sebesedést jól mondja Ildi. Belealvás ellen segíthet a takaró alatt csupaszkodás, mindkettőtök esetén. A bőrkontaktus csodákat művel. Annyi kedve nem lesz belealudni és szívesebben cuppan rá a cicire. Mennyiségeket tényleg jobban tudsz megítélni külső jegyek alapján, mint méregetéssel. Persze a cumisüveg pontos infókkal szolgál, csak van olyan baba, akinek aztán a cicivel való bánásmóddal lesz gondja. Próbáltad másból adni a pótlást? Mindig adsz neki?
Tejmennyiség növelésre szoptaníttal adva lehet jól kiegészítést adni. Viszont macerásabb, mint a cumisüveg, ezt nem tagadom. Talán kevésbé hajhullasztó, mint mondjuk kiskanállal, aminek tejnövelő hatása nincs. Kép

Biztos ezernyi dolog jut még eszünkbe...
Kérdezz nyugodtan tovább, ha felmerül valami, amire kiváncsi vagy. Ha nem mi akkor a valódi szakértők válaszolnak.
Csak ügyesen, ÖNBIZALOMmal!KépKépKép

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Zsazsa,
van itt egy Szoptatási pozíciók topik is, itt:
http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/275/7327.html?1047757298
Ebben - főleg az archívra kattintva) találsz képeket, amik szintén jól jöhetnek (van olyan helyzet, amiben hatékonyabban ürül a tej). Van benne pl. befelé fordult mellbimbóról és annak "kezeléséről" is kép, ha neked olyan van (bár ez elég ritka, kórházban sajna laposra is szeretnek bimbóvédőt adni néha, pedig azzal a világon semmi gond nem szokott lenni, nekem is olyan van, tudom).
És csatlakoznék a többiekhez, nyomás sok-sok szopi, amikor csak kéri, ill. feltétlenül hívd fel Ibolyt!
Ja: pisis-kakis pelusok: Ildi jól írta, én csak annyit tennék hozzá, hogy az eldobható pelusba több fér, nem mindig lehet tudni, hogy mennyi az annyi. Egyszer nekem itt azt írták, hogy "egy adag" pisi kb. három evőkanálnyi, ebből kell min. hat egy napra. Én kipróbáltam, beletettem egy tiszta pelusba ennyi vizet, és azóta nyugodt vagyok Kép
Ügyesek legyetek
üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Mackoo!

Azt szokták írni a hozzáértők, hogy sosem állsz ott tej nélkül, mert az szopás közben termelődik főként. Sőt, ha lefejsz valamennyit, akkor a babádnak a zsírosabb, laktatóbb hátsó tej fog jutni ébredés után. Soxor mondják, hogy a fejés így meg úgy. Nekem mindkét lányomnál 7 hónapos korukig kellett reggel-este fejnem, mert, ha rájuk bíztam, akkor vagy el kezdett vészesen apadni vagy begyulladt. Szóval, ne döntse el senki helyetted, hogy jó-e a fejés, hanem próbáld ki. Ha úgyis alszik 4-5 órát, akkor az alatt bőven van időd akár kétszer is mondjuk 20-30 g-ot lefejni. Pár nap alatt úgyis meglátod, hogy beválik-e. De, ha ki sem próbálod, sosem tudod meg.
rjuli
 
 


Sziasztok !

Már rég írtam nektek, de mindig olvaslak benneteket.
Nálunk is gond volt a szopizással, de úgy néz ki, hogy eléggé belejöttünk.
Igaz, hogy éppen ma nézte egy anyuka az ortopédián 6 hetesnek az 5 hónapos fiacskámat, aki egy hónapja volt 6 kg, azóta nem mértem, de azért össze biztos nem ment.Nálunk ez jó súlynak számít, hiszen 2,96-al született. Na mindegy, az övé sem volt egy óriásbébi, bár ő tényleg 6 hetes volt.
A gondom most nem is ez, hanem, hogy egy 5 hós gyerkőcnek szerintetek normális, hogy naponta 3-5*kakil? Mert állítólag a 3-4 naponkénti 1 is normális, úgyhogy ahhoz képest ez elég sok. És ha ennyit kakil akkor kevesebb kaját hasznosít, mint aki csak többnaponta, hiszen befele kb hasonló adagok mennek.Mondjuk Ő mindig is napi több adagot termelt.
Meg az állaga is aggaszt. Mintha pár hete kicsit töményebb lett volna. A mostani elég folyós.Csak szopik még, úgyhogy lehet estleg a laktoherbtől, vagy a sok gyümölcslétől?Egyáltalán mi számít hasmenésnek ilyen korban?A laktoherbet próbáltam felfüggeszteni, de kb 1 hét múlva se változott a dolog.Mondjuk gyümilevet is elég sokat iszom, kb napi 1 litert.Ha csak vizet meg gyümölcsteát innék akkor nem csökkenne a tejem? Lehet, hogy a szoptatós teák nélkül is elég tej termelődne,nem?
A hízását egy hónapja nem mértem, mert már nincs is mérlegem, de jövő héten megyünk oltásra, akkor majd kiderül.Az ezelötti hónapban 60 dkg-t nőtt, ami nálunk nem kevés, és akkor is ez volt a helyzet már.
Vagy azt is olvastam valahol, hogy a túl gyakori szopi is okozhat hasmenést, mert csak az első tejet szopja ki inkább, az pedig a sok tejcukor miatt okozhat ilyet, ha jól emlékszem.Én elég gyakran szoptatok, vagy inkább össze-vissza, mert néha nagyobb a szünet, de néha egy szopi is három részből áll, mert minden jobban érdekli már a szopásnál, és ritkán lehet hosszabb ideig a cicin tartani, csak ha álmos és félálomba szopizik.
Pisis pelus is van kb 4-5 jó súlyos adag, néha dugig van a pelus.
Szóval szerintetek mit tegyek, vagy tegyek e valamit egyáltalán?
Bocs,ha kicsit hosszú voltam.
Köszi

Andana

Zsazsa!
Én sem vagyok szakértő, de vígasztalásként annyit, hogy az én babócám 1 hónapig egyáltalán nem szopott semmit, be se vette a mellemet a szájába.Úgy fejtem neki és azt adtam neki, bár az elején tápi is kellett, de ahogy kezdtem megnyugodni a kórházi stressz, meg a problémák után egyre több lett a tejem.Én mellszívóval tudtam fejni nem sokat, de pont elég volt.Aztán egyszer tönkrement a szívóm, és akkor próbáltam meg szoptatni, mert addigra már le is mondtam róla, és mégis sikerült.Az volt nehéz, hogy az üveg után nem láttam, hogy mennyit szopott, és mindig méricskéltem, de igazán akkor lendültünk bele, amikor a mérést is abbahagytam, és próbáltam lazábban felfogni a dolgot. Azóta is csak szopik 5 hónaposan, és remélem még jó sokáig.
Úgyhogy fel a fejjel, és tényleg én is beszéltem telefonon az lll szoptatási tanácsadójával, akit a honlapjukon találtam, és jó volt személyesen beszélni, és segített is sokat.

Sok sikert!
andana
 
 


Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Nem akarok kötekedni, DE!!! Mióta nagyon jól eszik szopi mellett (naponta kétszer) azóta hízik rendesen. December elejétől januárig 4 dkg-t hízott összesen, aztán belehúzott az szilárd táplálék evésbe, és azóta 12-15 dkg-t hízik hetente. Most akkor még se volt elég tápláló a tejem? Nem akarom abbahagyni a szoptatást, mert a vitaminok és az ellenanyagok miatt szüksége van rá, de lehet, hogy idáig éhezett?

Sziasztok!
Andi
andianyu
 
 


Andi,
szinte biztos, hogy nem. Niiiiincs olyan, hogy éhezik, és nem jelzi. Nincs. Nincs. Olyan viszont van, hogy totálisan rapszodikusan híznak. Nyilván mivel korábban alulteljesített hízásilag, most belehúz Kép Az enyim valami hasonlót csinál, minden második hónapban ki akarták vizsgálni öt hónapos kora óta. Aztán jött a következő hónap, behozta az átlagot, kivizsgálás elfelejtve. Tudják ezek Kép mit hogyan kell...

Andana,
mienk kaki pont ilyen volt, folyós, beitta a pelus, és még zöldes is, de leginkább szinte citromsárga. Elölhátul folyton folyt ki a pelusból, mindene mndig olyan volt. Napi átlag 4. Hurcoltuk a pelust dokibácsihoz, aki egyszer szépen megszagolta, és közölte, hogy minden ok vele. Amíg nem kimondottan bűzös és nyálkás, és habos, addig általában nincs gond. Az akkori védőnő is mondta, hogy lehet akár olyan híg is, hogy beissza a pelus. Nálunk akkor rendeződött, amikor már bőven evett a leány minden fogósat. A szopistea meg a sok tejtermék egyébként tényleg csinálhat hasmenést. A tejmennyiségre nem csodaszer a szopistea, nekem pl. az UTÁN lett folyamatos túltermelés, miután abbahagytam. Igyál azt és annyit, amennyi jólesik (na persze ne szeszt meg kávét vedelj vödörszám Kép ), semmit ne vigyél túlzásba.
Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sajna ellent kell mondanom Kriszinek. Az én lányom is akkor kezdett hízni, amikor a hozzátáp már elért egy rendesebb mennyiséget, és, ami a legfurcsább- én legalábbis sosem gondoltam volna-olyan is van, hogy egy gyerek nem szól, beéri egész kevés kajával, otthagyja a kikészített adag felét, és eközben nemhogy nem hízik, de még fogy is. Szép csöndben, semmi nyugtalanság, alvászavar, semmi. És, ha az ember elkezdi "tömni", azaz gyakrabban etetni, kicsit még akkor is szekálni, amikor már fintorog, akkor elkezd hízni. Az én lányom is ilyen, de két bnőm u-ezt mesélte. Szóval bármily meglepő, igenis éhezhet, vagy legalábbis akadozhat a súlyfejlődése, ha maga dönti el, hogy mennyit eszik.
rjuli
 
 


Juli, az még nem éhezés, ha egy baba nem hízik, vagy csak picit! Nálunk meg úgy volt, hogy amíg csak szopiztak a gyerekeim, híztak, mint a kismalacok, amikor meg már hozzáeszegettek, a gyarapodásuk üteme döbbenetesen lelassult. (Persze ha nem így lett volna, akkor 2 évesen elérték volna az iskolaérettségi súlyt Kép)
Próbáltam én is erőltetni, főleg a fiamnál, hát csak annyit értem el, hogy azóta is műsort csinál az evésből. Ha békén hagytam volna, jóval kevesebbet evett volna, viszont nem lenne ez az állandó küzdelem a kaja körül. Azt hiszem, egy határon belül igenis rá szabad, sőt kell bízni a gyerekre, mennyit eszik. Nem tudom elhinni, hogy ha van kaja, ő éhezni akarna. Kaja alatt értsd a szopit is, vagyis utólag azt gondolom, hogy nem volt még igazán érett 1 éves koráig a hozzátápira, a táplálék javát szopiból akarta megszerezni, és ezzel a 13 hónapos lányom is így van.
Klára
klara
 
 


Snoopy, rjuli!
Köszi a tanácsokat.
Most megpróbáljuk azt, hogy délelőtt hagyom kedvére aludni és a kimaradt szopi helyett fejek. Meglátjuk, működik-e.

Mivel naponta többször fejek le tejet, nem megy a minőség rovására, ha a különböző időpontban lefejt tejeket egymásra öntöm? Úgy értem, hogy a lefejt tejet beteszem a hűtőbe, aztán a következő fejésnél kifejt tejet ráöntöm, stb.
Azért kérdezem, mert most láttam, hogy a reggel lefejt tejecskének olyan furcsa az állaga. Az alja olyan vizes fehér kinézetű és a tetején van valami sűrűbb fehér dolog. Mintha kivált volna belőle valami. Gondolom, nem romlott meg két óra alatt a hűtőben. Ugye? Mindenesetre nem mertem a mostani fejés eredményét (80 ml) ráönteni.
Egyáltalán: meddig lehet a hűtőben tartott tejet felhasználni? És a fagyasztott tejet hogyan kell felengedni (mennyi idő, hűtőben vagy szobahőmérsékleten, lehet-e melegíteni, stb.), a mélyhűtőből való kivétel után meddig lehet felhasználni?
(Egyelőre, remélem, nem lesz rá szükség, csak majd ha már eszik szilárdat is, azzal "dúsítom".)

Mackoo
medvike
 
 


Mackoo,
nincs semmi baja, elvált a víz és a zsír, és term. a fehérdolog a zsírosabb.
össze lehet önteni. Én kis jégkockákat csinálok belőlük, és így kapja a tejtesó. annak is látszik a tetején, hogy melyik a zsírosabb.

manóka

manóka
manóka
 
 


Biztos, hogy egy szoptatáson belül, és a nap során is változik az összetétel, de, ha végülis mind u.oda megy, akkor sztem tök mindegy. Szobahőm-en 8 órát is eláll. Hűtőben 2-3 nap, de nem az ajtóban, hanem fenti polcon, és csak akkor, ha (közel)sterilen fejtél, különben könnyebben elkezdenek szaporodni a mittoménmik.
Mikor az anyatejgyűjtőnek fejtem, azt mondták, hogy ne öntsem össze a frisset a hűtöttel addig, míg az is ki nem hűl külön. Utána már mehet egybe.
Ha lefagyasztasz, akkor lehet a szobában,v. hűtőben felolvasztani, de azt is csinálhatod, hogy meleg vízbe teszed az üveget, zacskót, és az olvasztja fel. Állítólag a mikro nem az igazi, de azért úgy is nőttek már fel páran. Ennek a felolvasztott tejnek még jellegzetes szaga is lehet, ne ijedj meg, nem romlott. De azt már ne tárold, ne hűtsd, ne fagyaszd vissza, ne melegítsd többször. Inkább mindig kis adagokat vegyél elő.
rjuli
 
 


Meg szeretném kérdezni, hogy a fagyasztóban eltett tejet meddig lehet felhasznánli? Úgy tudom csak hat hó a szavatossága. Mi nemrégen kezdtük a hozzátáplálást, 8 hós lesz Robó . Talán még a fözelékekbe fel lehetene a hat hós tejcsit használni? Sajnálnám kidobni,de lassan nem lesz már hat hónál korábbi lefejt tejem. Első két-három hónapban fejtem csak. Aranytartalék volt, de tényleg sajnálnám ha kárba veszne. megírnátok Ti hogyan használtátok fel. Forralni sem szabad ugye?

Köszi: Anita
anita77
 
 


Sziasztok!

Kriszi, Rjuli!
Köszi!

Most legyen okos az ember lánya!Kép Egyébként Kriszti mindig a legalsó értékeket hízta havonta, néha még alá is teljesített, most kezd belehúzni. Igazi karcsú kislány volt. De sosem látszott éhesnek. Ezért kérdeztem meg mi a helyzet ilyenkor. Ezek szerint valami mégsem stimmelt. Hát, mindegy. A lényeg, hogy már eszik és szépen fejlődik.
Sziasztok!
Andi
andianyu
 
 


Sziasztok!

Ha már így szóba jött a lefagyasztott anyatej felhasználása, engem is érdekelne, hogy mihez lehet felhasználni ha pótlásnak nem kell, meg az enyém el se nagyon fogadja a felengedett tejet magában.Bár lehet, hogy a cumisüveg nem tettszik neki, pedig 1 hónapig azon élt.
Szóval nekem is van elég sok adag a fagyasztóba, és arra gondoltam, hogy a főzelék állagának beállításán kívül másra is használnám, főleg a nagyobb adagokat.
Pl van a Milupának a 7-gabonás pehely nevű terméke.Azt az első fiamnak tápszerrel kevertem, mert ezt tápival vagy később tejjel lehet keverni(még most is szereti 5,5 évesen).Akkor anyatejjel is lehet.
De ezen kívül lehet-e pl anyatejberizst készíteni belőle? És akkor abba főzzük meg a rizst, vagy vízben főzni és anyatejjel turmixolni?Nem árt neki, ha ennyi ideig forraljuk? És egyáltalán milyen rizzsel? Mert bébiételen olvastam, hogy vmilyen gyümölcs teljes kiőrlésű rizzsel. Nem is tudtam, hogy rizsben is van ilyen, és hol lehet ilyet kapni?Lehet, hogy körül kellene nézni egy bioboltban?
Még valamit szeretnék kérdezni. Vannak ezek a tejpépek,amikhez vizet kell adni. Ezek ugye tápszer alapúak gondolom. Ezeket csak szoptatott babáknak adhatunk e, mert a nagy szerette ezeket is ,de ő mondjuk már 2 hónaposan tápszert evett sajnos.És tényleg jó táplálóak, meg finomak is, és már 4 hónaposnak is ajánják, de amelyik csak szopik annak akkor kb mikor célszerű?
Esetleg, ha tudtok jó helyeket e témában akkor megköszönném, mert nekünk még van kb 1 hónapunk, de nem árt időben felkészülni.

Köszi !

Andana
andana
 
 


Sziasztok!

MINDENKINEK nagyon köszönöm a segítséget, bíztatást!

Feltétlenül megkeresem Ibolyt!

Még annyit, hogy miután írtam Nektek, "bekeményítettem" és azóta csak cicit kap, semmi hozzátáplálást. Tegnap délután húzós volt, mert nagyon éhes maradt ezért sírdogált és sokszor volt cicin, de ma reggel már 110 gr-ot szopizott. Így van remény! Remélem, hogy beáll a tejem és napközben is kielégítő mennyiség tud újra termelődni. Most délben csak 60-at sikerült adni.

A mérleget még nem merem elfelejteni, bár már tanácsolták. Majd, ha több napig minden étkezésnél jóllakik a babó, talán utána.

Még egyszer köszönöm!

Zsazsa
zsazsa
 
 


Köszi szépen!
Akkor megnyugodtam, hogy nem romlott a tejcsi.
Egyébként, képzeljétek, a múltkor, amikor nagyon kevés tejem volt, apa, biztos ami biztos alapon kivett egy adag fagyasztott tejet, hátha szükség lesz rá. Mikor kiolvadt, megkóstoltam, mert kíváncsi voltam, hogy romlott-e az íze a fagyasztás hatására. Hát elég rettenetes volt. Nem volt savanyú, vagy ilyesmi, de olyan borzasztó vér íze volt, hogy eléggé felkavarodott a gyomrom tőle. Gondolom, a vastól volt ilyen íze. Hogy tudja ezt megenni Bori?! És még szereti is. (Bár eddig még nem is ismer mást.)

rjuli!
Az mit jelent, hogy (közel)sterilen kell fejni? Minden fejés után ki kell főzni a mellszívót? Nem elég simán elmosogatni? Nekem az anyatejgyűjtőben azt mondták, hogy minden fejés után tegyem fertőtlenítős oldatba a kis szelepet (azt már nem tudom, miért csak azt).
Akkor lehet, hogy "bacis" lett a lefagyasztott tejecske? Ha majd később főzelékbe teszem bele, akkor a főzés nem semlegesíti ezeket a bacikat?

Mackoo
medvike
 
 


Mackoo!

Pont ez az. Azért közel sterilen, mert nem kell mindig kifőzni, csak naponta. Még a gyűjtőbe is elég így. Sima vízzel "illik" leöblíteni a bimbót, és legyen mosószerrel tisztított a fejő, meg amibe folyik. A szelepet azért kell alaposabban fertőtleníteni, mert az oylan lukacsos, tekervényes, rajta van a gumi is, és nyilván azon-abban jobban meg tudnak telepedni a kórokozók.
rjuli
 
 


Sziasztok!

Kis segítség kelleneKépKépKép
Hallottatok már a 90 napos diátáról?
(Ha nem a mindmegette.hu-n van leírás)
Szerintetek ha elkezdem, az milyen hatással lesz a tejmennyiségre? A kisfiam egy éves, szopizik ezerrel, reggel, délben, este, és éjjel ki tudja hányszor.Kép Viszont a kilóimmal is kellene kezdeni valamit. Ez a fogyi jónak tűnik, csak a szopit nem akarnám veszélyeztetni.
Mondjatok valami okosat, légyszi!!!!Kép
Beu
beu
 
 


Snoopy,
köszönöm a tanácsokat. Szememet kezelem azóta, és szépen múlik a gyulladás.

Mackoo,
én úgy gondolom, hogy a főzés semlegesíti a bacikat. Esetleg vigyzz, hogy a nem elég sterilen eltett tejet ne tárold kiolvasztva sokáig.

Zsazsa,
110 g ebben a korban nagyon szép! Szerintem a 2 hónapos Dorkám sem eszik többet egy alkalommal. A 60 g miatt se aggódj, mert lehet, hogy amit reggel szopizott, az sokkal vizesebb volt, így délben sem jutott sokkal kevesebb tápláló tejcsihez. Különben a 60 g is szép, ha kicsit gyakrabban kapja. Meglátod, beáll majd szépen. Nekünk is egy orrdugulásos időszak alatt állt be, amikor óránként felébredt éjszaka az orra miatt, de akkor már szopizott is kicsit.

Kép
Kép
szilvih
 
 


Sziasztok!

Megtaláltam a tárolást:
"Az anyatej tárolási ideje a hőmérséklettől függ. Szobahőmérsékleten (19-22 C fok) 10 órán keresztül tárolható. (Nyilván ne hagyd elöl sokáig ha 30 fok van.)
Hűtőben (0-4 C fok)8 napig.
A hűtőben lévő fagyasztórekeszben 2 hétig.
Fagyasztóval kombinált hűtőben (külön ajtós fagyasztó) 3-4 hónapig.
Fagyasztószekrényben vagy ládában (-19 C fok) 6 hónapnál is tovább."

Egyébként én anno közel egy éves tejig használtam (ládában tároltat), most is volt már kezemben 10 hónapos tej, még nem volt problémám (igaz, másnak már nem adnék oda ilyet)

Felhasználás:igen, lehet 7gabonásba, lehet anyatejberizst, anyatejbegrizt csinálni (utóbbit, meg a 7gabonásat csak akkor, ha adsz glutént már a babának). Én a tejberizsnél azt csináltam, hogy vizben tettem fel, külön megmelegitettem a tejet és mikor már lényegében puha volt -vagy majdnem -akkor önöttem rá a tejet. Kisebb fiam tesztelte, neki izlett (amúgy nem issza meg, frissen fejtet sem), Ancsi meg imádja a tejberizst. Ja, ő egyébként is rizses, a miénkkel kezdte, minden pepecs nélkül, én amúgy is eléggé puhára főzöm a rizst, igy semmi turmixolást vagy hasonlót nem csinálok.
Mehet még banánturmixba (egyéb gyümiturmixba) fagyitej (feltéve, hogy adtok banánt), anno az ikrek ették igy fel a készlet jórészét.

Végső esetben, mielőtt a kiöntés mellett lennétek, keressétek meg Emesét az ANyatejmisszióval (Anyaságról: Anyatej közvetítés (non-profit) országszerte) hátha talál valakit, akinek kéne!

Andana: bevallom őszintén én most pont a tejpépeken akadtam ki, amik végül is tápszeralapú dolgok. HOgy rengeteg baba, aki amúgy kb 6 hóig totál anyatejes volt élete második félévében tápszerpótlást vagy tejpépet kap. Lehet, hogy nagyon naiv vagyok, de úgy gondolom, az esetek többségében a második félévben is jut annyi anyatej a babának, mint tezsem azt 6 hósan, ezesetben viszont nem értem, minek tápszeres dolgot adni nekik? A tejpépben -gondolom én, aki sose vettem- kétféle dolog számithat, egyfelől a tejféle, amit szopis baba megkap anyatejben, feleseleges tehénkétől vinni, a másik pedig a gabonaféle. Azt viszont lehet külön is, tehéntejszármazék nélkül. Bár tény, abból kicsi a választék a babapolcokon, de bioboltokban, sőt most már drogériákban (dm, azúr stb) is egyre többmindent lehet kapni. Amit aztán anyatejjel, gyümölccsel keverve lehet változatossá tenni a kosztot.

Ja, forralás: forralással az van, hogy elvésznek belőle dolgok. Nem lesz rossz tőle a tej, csak nem lesz olyan jó, olyan hatásos (immunanyag, vitamin), mint a forralatlan. Szerintem ha a fagyitejet nem frissen szopizás helyett használjuk fel, hanem ráadásként pl anyatejberizsnek, akkor nyugodtan fel szabad forralni. (mellette szopizik a baba napi 5-8-at, megkapja frissiben az immunanyagot stb-t).


Zsazsa:nagyon jó, gratula! Fel a fejjel, bizzál magatokban, pihenj sokat, és minél hamarabb felejtsd el a mérleget!

Beu, neked én nem tudok segiteni.

Sziasztok:
Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok!

Nekem is lenne egy kérdésem, Beuéhoz kapcsolódóan.
Macókám 15 hónapos, még cicikél, de elég rapszodikusan, és nem igazán mennyiséget, inkább csak az összebújás kedvéért.
Kérdés: belevághatok-e egy tavaszi méregtelenítésbe? Vagy várjak, amig teljesen elválasztódik?
Köszi előre isKép.

Zulu

Kép

Kép

Kép
zulu
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?