Új privát üzeneted érkezett!

Emese
Én is sportoltam rendszeresen, de mikor megtudtam hogy babánk lesz én is abbahagytam és úúgy hiányzik!
A terhestornát nem tartom sokra, de lehet hogy kínomban még ott kötök ki :lol:
Utálom hogy eltunyultam, gondolom te is. :)
krém
 
 


Krém: én úgy tudom, hogy az anyatej mindig megfelelő összetételű, olyan nincs, hogy nem jó. Ha a baba óránként szopik, akkor simán lehet, hogy nem eszik meg olyan nagy mennyiséget, hanem többször eszik piciket. Vagy pedig nem az evés miatt szopik, csak az anya kell neki. Én biztos nem adnék tápszert a gyerekemnek, ha van tejem.

Vanni: fogalmam sincs, hogy mit lehet tenni a megszürkült ruhával. Én valszeg nem csinálnék semmit, mert ki tudja, mennyi vegyszer marad benne. Tücivel nem használtunk (most sem) öblítőszert, és csak babamosószerrel mostuk a ruháját, külön a miénktől, 1 éves koráig. Utána már együtt mosom a miénkkel, és sima mosószerrel, de öblítőt azóta sem használunk. Ja, és 40 fokon mosok. ANno kérdeztem a védőnőt, hogy szerinte mossak-e magasabb hőfokon, de ő nem tartotta fontosnak. Vasalni vasalok - legalábbis a gyerekruhákat kivasalom, ha mást nem is.

Kép
Kép
tinu
 
 


Nekem Samu előtt pont így volt vetélésem. Csak azért tudtam róla, mert már nagyon vártuk, és a terhesség első tünetei nálam mind3szor (a vetélésnél, Samunál és most is) annyira erősek voltak (a fogantatás napjától kezdve több hétig nem bírtam aludni a hányingertől...), hogy teszteltem, és pozitív volt. Pár nappal az aktuális vérzés elmaradta után egyik este, mikor tanítottam, majdnem elájultam, és elkezdtem vérezni. Dokim mondta, hogy jó lenne azonnal mennem a kórházba az ügyeletre, mert fájdalmaim is voltak, félt, hogy esetleg méhen kívüli, de másnap reggel volt rendelése, kérdeztem, mehetek-e inkább akkor, mondta, hogy az én döntésem, de ígérjem meg, ha rosszabbul leszek, bemegyek a kórházba. Mondtam, ok. Aztán reggel ő nem látott semmit. Adott vmit, amit kellett 1 hétig szedni, hogy tisztítsa a vizeletet, és mondta, ha beszedtem, új teszt. Teszteltem, pozitív volt. Másnap reggel e kórházban megvizsgált, megint nem látott semmit, és már otthon a feleségének mesélte, hogy nagyon aggódik, mi van velem, mert nem lát semmit, de gyanús vagyok, és ilyen még sose volt, hogy ne tudta volna, hogy van-e méhen kívüli terhessége vkinek. De aztán másnap már alig volt pozitív a teszt, harmadnapra meg negatív lett. Ennyi idő volt, hogy kiürüljön a szervezetemből a HCG. És ezután a vérzés után m ár nem jelentkezett vérzés Samu megszületéséig. :) Szóval kitartás a barátnőnek! :)

Szofi! Jó, hogy minden ok! Tök jó, hogy megtaláltad már te is manót! :)

Anyósomtól (de talán ezt már írtam) a héten kaptunk egy tök jó sapit. Megkérdeztem (merthogy Samu legfiatalabb nagybácsija 6 éves...), hogy nincs-e kinőtt jó vastag sapijuk (mindenféle ruhákat kaptunk tőlük, csak sapit nem találtam, de lehet, az is volt, csak nyáron, mikor nézegettem, akkor vhová elkutyultam...), erre hívott kb másnap, hogy menjünk el majd a sapiért. :) Szeretjük őket, de azért nem felhőtlen a viszony... De az érdekességek elég családi jellegűek, meg viszonylag jól feldolgozottak... :) De mindenkinek kitartás, aki szenvedi ezt a viszonyt. Gondoljatok arra, hogy az az asszony nevelte a férjeteket, és adott nekik életet! :) Remélhetőleg mind anyósok leszünk egyszer (többször)... :)

A szoba/lakás kérdéshez. Én mindig úgy gondoltam, hogy (nyilván nem az eszetlenség határáig...) nem a külső körülményeink fogják meghatározni, hogy mennyi gyermekünk lesz. Ha vki kis lakásba több pöttömöt is szeretne, a kis lakás önmagában még nem akadály. Szóval én bátorítok mindenkit, aki úgy érzi, így nem lehetséges, mi jó csomó elég pici helyen élő családot ismerünk, többen vannak, akik már felneveltek több gyereket, vannak, akik még csak benne vannak a projektben. :) Szerintem is jó együtt a gyerkőcöknek, öcsémmel alig lehetett minket szétválasztani. Pedig én már jócskán prepubertás időszakban voltam...

Szopi. Az egészséges manók tényleg nem alszanak úgy, hogy ne ébrednének, ha éhesek/szomjasak. Szóval ez a keltegetés tényleg inkább a sárga babáknek kell. De Samu sárga volt, éjjel mégis alhatott 6 órát egyben, napközben kellett sűrűbben etetni. Hogy a szükséges folyadékbevitel meglegyen 1 adott napra. Aztán mikor már nagyobb mennyiségeket evett, lehetett az éjjeli alvást is hosszabbra, a nappali evéseket pedig távolabbra csúsztatni. Ez a 3 ill. 4 órás időközönként etetésnél is hasonlóan van, amikor már szép nagyokat eszik, nem éhezik meg olyan hamar. Babafüggő, persze. De sztem szépen beáll. Huh, drukkolok az ikrekkel!!!

Pénz. Ha hálapénz, akkor azt a dolog lezajlása előtt nem lehet adni... :) Mi nem adunk majd sokat, de erről már hosszasan írogattam régebben... :)

Heni!!! Hajrá holnap!!!

Hean, sztem is hamar elmúlik majd az a 2 hét! Reméljük, minden rendben.

Majd kitalálom, akartam-e még írni vmit, most nem jut eszembe.

Üdv nektek! :)
Vendég
 

 
 

Tinu
Szerintem van olyan hogy rossz összetételű, vagyis nem eléggé tápláló. Túl vizes, kevés benne a zsír. De ezt a baba hízásán is észrevenni, ha nem hízik megfelelően, pl sokkal kevesebbet mint előtte, és ahelyett hogy aludna ordít és állandóan szopna, csak nem jó valami nem? Csak hozzá táplálsz nem? Vagy megkérdezed a gyerekorvost hogy mi lehet..ő mit gondol.
Az egyik barinőmnél is ez volt, 3 hónapos volt a gyerek amikor szinte egyáltalán nem hízott tovább, és addig jó alvó gyerekből rossz lett, a tej mennyiségileg nem csökkent csak minőségileg romlott, ezért úgy kellett csinálnia, hogy megszoptatta a kisfiát aztán még cumisüvegbe odakínált neki kb 100 mili tápszert amit simán beszürcsölt a gyerek még, és rendbe jött pár nap elteltével az alvása is.

Vanni
ruhamosásban egyetértek Tinuval, én is így csináltam, bár lehet hogy nem egy éves koráig, de majdnem.
krém
 
 


Ruhamosás: nálunk az első mosás (még születése előtt Samunak), mivel a ruhák zömét kaptuk, ezért alapos volt. Nem hiszem, hogy kifejezetten fehéríteni kellene vmit is, tutira nem Domestos-szal, de a vasalás fertőtlenít. :) Nem kell 90 fokon mosni, csak a textilpelusokat (mmint akkor, ha pelusként funkcionálnak, máskülönben elég őket 60 fokon is mosni). Én a későbbiekben nem vasaltam mindig, mert sztem egész jó mosóporok vannak ma már... :) Mi használtunk öblítőt, sztem csak akkor nem szabad, ha a baba bőre rosszul reagál rá. De nálunk ilyenfajta gond nem volt. :)

Megint nem szentírás, mi így csináltuk. :)
Vendég
 


Krém: hát én ezt olvastam, hogy az anyatej minősége nem lehet rossz. Az lehet, hogy a baba táplálékigénye hirtelen megnő (növekedési ugrásoknál), és azért nem elég hirtelen az a mennyiség a tejből, ami addig volt. De akkor a szoptatási tanácsadók azt javasolják, hogy szoptasson gyakrabban és akkor megnő a tej mennyisége is. Meg hogy az anyatej összetétele napközben is változik, este zsírosabb a tej, mint reggel. És szoptatás közben is változik: az elején jön a cukrosabb rész és a végén a zsírosabb. Ezért pl. ha a baba mindig csak az elejét szopizza ki, akkor hamar megéhezik újra. Én személy szerint ameddig van tejem és az elegendő, addig nem használnék tápszert, még akkor sem, ha az orvos tanácsolja. Főként ha a babám testsúlya nem csökken (ha nem hízik olyan ütemben, mint előtte, az lehet természetes is). Ha mellé elkezdesz tápszert adni, akkor törvényszerűen csökken az anyatej mennyisége, mert a baba nem fog olyan gyakran és olyan mennyiséget szopizni belőle és akkor nincs megállás, egyre kevesebb lesz a tej, egyre több a tápszer. Én ezeket a www.lll.hu-n olvastam, sok egyéb mellett.

Kép
Kép
tinu
 
 


Tinu
Elhiszem hogy ezt olvastad, pont ezért tanácsolták a barátnőmnek hogy először szoptasson, szívja ki a gyerek amennyit akar és utána ha kell neki még a tápszer akkor igya meg. Hát megitta. :)
A unokatesom felesége meg úgy járt, hogy hazahoszták a kórházból a babát, és kb 5 nap után visszavitték hogy a gyerek úgy ordít hogy tuti valami baja van, se nappaluk se éjszakájuk nem volt szegényeknek, na ott az anyuka engedélyével adtak szopi után tápszert a csecsemőnek, csórikám úgy aludt utána mint tej. Utána jó pár hónapig míg el nem apadt a teje szoptatott, de muszáj volt táőszerrel kiegészíteni, na persze ha valaki elfogadja más anyatejét az is jó!
Hát az hogy kinek mitől csökken a teje is egyénfüggő, én pl már rég péppel is etettem Márkot, és a tejem csak nem akart csökkeni.
Pedig próbáltam nem adni annyi szopi lehetőséget mint előtte. :)
A többivel abszolút egyetértek, én mikor egész pici baba volt még, próbáltam a zsírosabb tejből megetetni, az elejét kifejtem. Marha jól is hízott. :lol:
krém
 
 


Sziasztok!!

Mosás:Én olyan 40 fokon mosom Gréti ruháit.Még mindig külön a miénktől.Öblítőt használok,de eleinte míg pici volt sensitivet,mostanában meg olyat amilyen épp tetszik.Fehéríteni egyedül a textil pelusokat kellett,főleg miután már pépes ételeket kapott.Clorox-ot használtam.De 2x mostam ki utánna és 2x öblítettem,na meg vasaltam.

Anyatej,én úgy tudom van olyan akinek táplálóbb zsírosabb.Nekem sem volt az a túl erős tejem,de míg volt addig nem adtam mást Grétinek.

Mi kora babák is voltunk,sárgák is.Mégsem ébresztettem soha.Grétinek elvileg 2 óránként kellett volna ennie,de hiába ébresztettem vagy nem kelt fel,ha meg igen,akkor nem kellett neki.Így ő volt hogy 3-4,de akadt olyan is mikor csak 5 óra elteltével volt éhes.De jól hízott és kiegyensúlyozott baba volt.

Lányok a dokim nekem csak BPD-t mért legutóbb.De az érték 21 hetesnek fele meg,én meg 22 voltam.51mm.Nálatok mennyi ez az érték??
Lehet bolond vok,de most azon agyalok,hogy emiatt megint pici súlyú babám lesz.

Kellemes délutánt.

KépKép

KépKép

Kép
frankoneanita
 
 


Anita! ne aggódj! Nekem 1 hónapja olyan adatokat mért a gép, hogy a szülés időpontja előrejött 1 héttel. Most meg olyanokat, amitől az eredetihez képest későbbre került 1 héttel. Szóval a mért adatok nem jelentenek igazán semmit. Ettől még nem lesz pici a babád! A méhlepényre figyeljetek! :)
Vendég
 


Köszi Dóri!!!Mindig megtudsz nyugtatni!A lepényre figyel meg a méhszájra is.

Képzeljétek!Apa tett olyan progit a telójára,ami a mozgásokat érzékeli.Olyasmi,mint amivel a földrengéseket is mérik.Tegnap este rátettük a pocakra,és kimozgott a vonal Hanna rugizásánál.Olyan volt,mint az nst,csak nemvolt szívhang. :D

KépKép

KépKép

Kép
frankoneanita
 
 


Krém: persze, ha a gyerek éhes, akkor adni kell neki enni, világos. Csak azt nem értem, hogy azt honnan vették, hogy a tej minőségével és nem a mennyiségével volt a baj??? Talán vegyelemezték? Vagy lemértek minden szopit? Én spec. soha életemben nem mértem meg, hogy Tüci mennyit szopizott. A védőnő még az elején azt tanácsolta, hogy szoptatás után még fejjek, hogy lássam, mennyi tejem van még. :shock: Csak az volt a bökkenő, hogy nekem a mellszívó csak akkor indította be a tejleadó reflexet, ha tele volt a mellem. Ha nem volt full tele, akkor egyszerűen semennyit nem tudtam fejni belőle. Sőt, mikor szülés után bedurrant a cicim, akkor hiába volt tele elvileg, kemény, mint a kő - próbáltam volna fejni, mert TÜci meg aludt és nem tudtam mellre tenni -, semmit nem tudtam fejni belőle.

Ezt az erős tej dolgot is fenntartásokkal fogadom. Honnan lehet azt tudni? Hogy a gyerek mennyire gyarapszik tőle? Hát a gyarapodás nagyban függ attól, hogy a baba mennyit tud feldolgozni a felvett tejből, vagyis az ő anyagcseréjétől, meg emésztőrendszerétől. Én még olyat nem hallottam, hogy valaki mintát adott volna, azt meg megvizsgálták volna és utána közölték volna, hogy ez a tej nem jó. Van ilyen?

Kép
Kép
tinu
 
 


Tinu nem tudom van e ilyen minta leadásos dolog.Nekem a csecsemősök mondták,hogy akinek sárgább,az erősebb.
De ezt nekem is mondták,lehet nem így van.Meg persze sok mindentől is függ hogy a baba mennyire gyarapszik.
Beáll mindenkinél,úgy hogy jó legyen a babának.Én csak akkor pótoltam mikor már épp csak annyi tejem volt hogy alig lakott jól.Szegénykém szívta csak,ment is valamennyi,de kb 1 órát szopizott,és úgy volt el fél órát.Aztán sírt.Így jöttem rá,hogy kevés neki a tejem.Rá 2-3 napra el is ment. :(

KépKép

KépKép

Kép
frankoneanita
 
 


Csak két dologra gyorsan:

éjszakai szoptatás: én sosem keltettem fel Zsófit, szólt ő, ha éhes :wink: Szerintem normál súlyú egészséges babát nem kell keltegetni.

anyós: szerintem nem szabad ráhagyni semmit, mert csak rosszabb lesz :shock:
Vendég
 


Tinu
szerintem nem vegyelemezték :) De szerintem elég könnyű rájönni (amit Anita is írt), eszik, kakil, aztán bőg aztán megint enni kér, és alszik fél órát aztán megint enni kér...te mire gondolnál, ha nem arra hogy kevés neki a tej? (nem mennyiségre, valami az összetétellel nem stimmel)
Én mikor első hónapokban fejtem és eltettem a tejet a hűtőbe vagy mélyhűtőbe kb 2-3 cm volt rajta a zsír, mikor 6-8 hónapos korában fejtem le, már csak egy kis vékony csík volt rajta a zsír.
az unokaketósémnál első gyrek volt, azért ijedtek meg annyira hogy visszavitték kivizsgálásra. Persze ha a hozzátáplálás után is csak sírt volna nyilván tovább vizsgálják hogy mi lehet a baj, de hát nem kellett.
Én egyébként abszolút szopatás párti vagyok!!
De hát ha nincs elég muszáj valamit csinálni nem Tinu?

Anita
Teljesen változó hogy hogy fejlődik a baba, és különben is, egy átlaghoz viszonyítanak, ne ijedj meg, lehet hogy most kisebbnek látszik, köv hónapban meg majd nagyobbnak és kész, ne foglalkozz vele! :)
krém
 
 


Képzeljétek,kapta kipróbálásra egy kenyérsütő gépet...most sütöm a kenyeret!Kíváncsi vagyok mi lesz belőle...lehet h a kukában végzi az egész :lol: Majd beszámolok h milye lett! :wink:

Szoptatásról fogalmam nincs...de majd ha itt az ideje bizti lesznek kérdéseim :wink:

annus11
 
 


Vanni, én a fehérítést mostanában az elszürkült ruháknál úgy oldottam meg, hogy a mosószerhez kevertem 1 kanálnyi Ultra mosogatóport.Érdekes módon a mosogépben nem habzik. A lehető legmagasabb hőmérsékleten mosd így. Nem csodaszer, de látványosan fehérek lettek!Nekem az volt a tapasztalatom, hogy a babaruhák bírják a magas mosási hőmérsékletet(biztos azért, mert nagy részüknél jó az alapanyag minősége.) Ha úgy gondolod, a mosogatószer maradvány benne maradhat- bár sok vízzel dolgozik a gép-mosd át még egyszer baba- mosóporral. ( Bip sensitiv- ennek nagyon jó babaszaga van, Norit baby, Gabi)Már 30-40 fokon is jók, de ez függ a víz keménységétől.Öblítőt én használtam, sensitiveket, most a Silan sensitiv a kedvenc.
A legnagyobb babaruha gondot az jelentette, amikor elkezdett pépes kaját enni, a sárga (tök, répa, barack)nem nagyon jött ki a ruhákból. Előkét hiába raktam rá, valahogy mindig ruhára is csempészett legalább 1 kanál kaját :D

Anita, a méréseknél 1-2 hét eltérés nem gond, minden ember egyedi módon fejlődik, nem úgy mint a könyv.A fejlődési lemaradásra nem az aktuális mérés eredménye utal elsősorban, hanem, hogy az egymást követő méréseknél növekszik- e a lemaradás mértéke.
Egy kis táblázat az UH értékekről:

http://www.mamanet.hu/kismama/magzat.html
A tábl. szerint nem is igazán eltérő a bébid az átlagtól, ne aggódj.

Ha szakembertől kérdeznél UH - gal kapcsolatban:

http://forum.index.hu/Article/showArtic ... a=85941141

Kép
Kép
zili
 
 


Krém,amit írtál a zsírrétegről, az azért van, mert a,baba igényeihez alkalmazkodik az anyatej összetétele. Szülés uán pár napig hígabb, mert immunanyagokat, laktózt tartalmaz, később sárgább a zsírtól- mert a baba agyi fejlődéséhez, éréséhez ez a legjobb, fél év után már csökken a zsír mennyisége, mert a babának már nem arra van a legnagyobb szüksége az összetevők közül. A legcsodálatosabb - szomorú okból- az az összhang, ami a koraszülött babák és anyjuk esetében történik. Amíg a bébi meg nem erősödik, különleges immunanyagok is kiválasztódnak a tejbe.

Kép
Kép
zili
 
 


Tinu, létezik olyan, hogy babamosószer? Mi a neve?
vanni
 
 


Zili, köszi szépen tőled is az infót, meg is nézem holnap ezt a mosószert.

Annus, de jó is lehet az a kenyér illat a lakásban...

Anita, ne aggódj, korai most 1mm vagy 2mm-es különbségből következtetni bármire is!
vanni
 
 


Zili köszönöm!Nagyon jó kis táblázat,le is mentettem.

Vanni,én is használtam egy időbe babamosóport,én Gabit vettem.De próbáltam már Bip folyékonyat is.Ez utóbbi jobbnak bizonyult.Illatra,meg puhább lett a ruha.Én akkor használom,mikor Grétinek nagyon előjön az ekcémája,ami az időtől szokott.

Annus nekünk is van kenyérsütőnk.Én személy szerint nem szeretem túlzottan a kenyeret amit süt.Hamar megszárad,meg nem olyan az állaga.
Viszont kalácsot szoktunk benne,mazsolával,csokival.Az nagyon finom.Bevállt recept.

KépKép

KépKép

Kép
frankoneanita
 
 


Krém: még mindig nem tudom, hogy miért kéne azt gondolni, hogy a tej összetételével van a baj, és nem a mennyiségével? Az nem lehet, hogy a baba egyszerre kevesebbet szopizik, ezért hamarabb megéhezik? Ha a gyerekem akár óránkénti szoptatás után is sírna az éhségtől, és a melleim tök "üresek" lennének (teljesen persze sose üresek), akkor adnék tápszert. De mi köze ennek a tej minőségéhez? A zsírréteges dolgot Zili megválaszolta.

Ruhák tisztítása: nálam ez totális kudarc. Még az anyatejes kakis foltokat ki lehetett dörzsölni Vanish szappannal, de a gyümifoltokat, egyéb kajafoltokat és pl. a filctollat már nem tudtam kiszedni semmivel. Tücinek már majdnem minden ruhája foltos. :twisted:

Vanni: márkára nem emlékszem, de a DM-ben is lehet kapni valamilyet (rá van írva), meg bababoltokban is. Ezek általában folyékony mosószerek.

Kép
Kép
tinu
 
 


Tinu, próbáld meg nedves babaszappannal átdörzsölni a foltokat, és babaszappanos vízben áztasd mosás előtt, hátha segít.....

Kép
Kép
zili
 
 


Sziasztok.

Én is lemerültem mára. Életemben elsőnek csináltam karfiolfőzeléket virslivel, de olyan jól sikerült, hogy szinte már az egészet elfogyasztották a fiúk. Azért 1 tányérnyi nekem is jutott.
Meg csináltam madártejet és most jobb lett mint szokott. Több vaníliát tettem bele.
Apa megdicsért, hogy jót tesz nekem ez a terhesség, mert ilyenkor szinte minden nap főzök valamit. Újat is és régi bevállt kaját is.
Inci

Kép
Kép
incike
 
 


Nekem kb. 2-3 hónaposan eltűnt a tejem egyik napról a másikra, pedig még szopi után is volt, hogy 90ml le tudtam fejni.
Én nem tudtam tápszerezni Marcit, mert nem bírta, folyton kihányta. Szóval elég korán kezdtük a babakaját.

A tejet egyébként be lehet küldeni kivizsgálásra, de ezt csak akkor teszik meg, ha annyi van, hogy a saját gyerekeden kívül még más gyerkőcnek is tudsz belőlle adni. Magyarán leadod a +mennyiséget és azt továbbítják a tejelosztókba( állt. védőnői ellátóhely).

Kép
Kép
incike
 
 


Inci: és ott mit néznek meg az anyatejben? Nem bacikat vagy ilyesmit néznek?

Kép
Kép
tinu
 
 


Sziasztok!

Bocsi megint az OFF-ért!

Ha valakit érdekel BERGON babakocsi, autós hordozóval, akkor dobjon egy privit.

Nagyon jó állapotban van és nagyon olcsón adnám, mert nincs hol tárolnunk!

Minden jót,
Fatima

fatima
 
 


Tinu

Összetételét és igen a bacikat is.

Kép
Kép
incike
 
 


Hogyan lehet valaki tejadó anya?


Anyatejadásra jelentkezni a körzeti védőnő segítségével vagy közvetlenül az Anyatejgyűjtő Állomáson lehet.

Telefon: 349-85-74, telefon/fax: 329-32-44, e-mail: anyatej@heimpalkorhaz.hu

Az első anyatejadást meg kell előznie néhány vizsgálatnak, amely az anyatejet megkapó csecsemők érdekében elengedhetetlen. Ezek a következők: tüdőszűrés, HIV-, Wa-, székletvizsgálat és a bőr megtekintése. Ez így első olvasásra elég soknak tűnik, de ha a védőnője segítségét kéri, akkor:

A védőnő:1. segít megkeresni a Wa (Wassermann vizsgálat) eredményét



- ezt a vizsgálatot a várandósság alatt általában az első vérvételkor elvégzik,
a vizsgálatot többféleképpen és jelölhetik, ezek a következők lehetnek:
WA vagy VDRL vagy LUES vagy RPR vagy TPHA vagy CARDOLIP vagy PORTNOY.
az eredménye: nem számszerű, hanem – negatív vagy pozitív



- a leletet be kell küldeni az Anyatejgyűjtő Állomásra,

- 1 éven belüli negatív eredmény fogadható el,


2. megtekint a bőrét (probléma esetén a vizsgálatot szakorvos végzi el)

- 1 hónapon belüli eredmény szükséges



Ahová Önnek kell elmennie:
1. a tüdőszűrő vizsgálatra, ha nincs 1 éven belüli negatív lelete

- ez a vizsgálat az Ön szempontjából is hasznos, hiszen általában a várandósság miatt az éppen
aktuális szűrővizsgálat elmaradt ( az anyatej termelődésére és a saját gyermekére nézve

semmilyen káros hatása nincs a vizsgálatnak)

- a vizsgálat az állandó lakhely szerinti Tüdőszűrő Állomáson végeztethető el,

- TAJ kártya és személyi igazolvány szükséges hozzá,

- a vizsgálatról leletet kell kérni,


2. a vérvizsgálatra - HIV ellenanyag szűrő vizsgálat, - ha nincs Önnek várandóság ideje alatt elvégzett negatív lelete

- a vizsgálat gyorsan lebonyolítható a Heim Pál Gyermekkórházban, ahol soron kívül leveszik a
vért, (ezt a gyors lehetőséget azonban csak azon édesanyák vehetik igénybe, akik a
budapesti Anyatejgyűjtő Állomáson adják le az anyatejet),

- cím: Budapest VIII. ker. Üllői u. 86. A. ép. fsz. a Felvételi vizsgáló (a Nagyvárad tér felől az
első bejáratnál),

- vérvétel ideje: hétfőtől-csütörtökig 8-1730 között, pénteken 8-10 között, ebben az esetben a
vérvételt követő héten megkezdődhet az anyatejadás,

- vérvételkor először az A. ép. fsz-én a számítógépes adatnyilvántartásnál kell jelentkezni az
adatok felvétele céljából,

- a leletet az Anyatejgyűjtő Állomás kapja meg,

- a vizsgálat előtt lehet enni és inni, a vizsgálathoz nem kell beutaló, csupán a TAJ kártya
és személyi igazolvány,

- ha nem találták meg a Wa vizsgálat eredményét, akkor a Heim Pál Kórházban levett vérből ez

is elvégeztethető akár utólag is,


3. a széklet vizsgálathoz, - háziorvosától BEUTALÓT vagy vizsgálatkérő lapot és SZÉKLETTARTÁLYT kell kérnie.

- nagyon fontos, hogy a beutalón a BEKÜLDŐKÓDNAK, ORVOSI PECSÉTSZÁMNAK, és

NAPLÓSZÁMNAK szerelnie kell

- a vizsgálati anyagot az Anyatejgyűjtő Állomás munkatársa a vizsgálati helyre elszállítja (ebben

az esetben a leletet az Anyatejgyűjtő Állomás kapja meg,

- 1 hónapon belüli negatív lelet szükséges,



Csak érvényes, negatív leletek birtokában kezdődhet el a folyamatos anyatejadás.


Egyéb feltételek:Anyatejet csak az-az édesanya adhat, aki nem szed, használ, olyan gyógyszert, amelynek a hatóanyaga átkerül az anyatejbe. Ha az anyatejadás idején olyan gyógyszerszedése válik szükségessé, amelynek a hatóanyaga átkerül az anyatejbe, akkor az anyatejadást a gyógyszerszedés idejére fel kell függeszteni.

Anyatejet csak az-az édesanya adhat, aki káros szenvedélytől mentes, ( aki nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt, nem fogyaszt kábítószert).

Leadható legkisebb mennyiség:
Budapest területén már napi 200 ml anyatejért is házhoz megyünk.


Az anyatej ára:Az anyatej literenkénti ára 1800 Ft, amely adómentes jövedelem a tejadó anyák számára. Az anyatej árát havonta számoljuk el, az összeget postán küldjük, vagy a tejadó anyák bankszámlájára utaljuk.

Mit biztosít az Anyatejgyűjtő Állomás?Az Anyatejgyűjtő Állomás csak a frissen fejt (nem fagyasztott) anyatejet veheti át, amelynek a fejéséhez intézetünk biztosítja a szükséges steril üvegeket, fertőtlenítő szert.

Az üvegekbe lehet kézzel vagy mellszívó készülék használatával is fejni.

Szükség esetén az anyatejadás idejére ingyenesen mellszívó készüléket (Avent, Medela, Pesztonka) is tudunk biztosítani, illetve korlátozott számban ingyenesen tudunk kölcsön adni hűtőszekrényt is.

Adunk egy tájékoztató füzet is, amelyben gyakorlati segítséget nyújtunk a bakteriológiailag megfelelő minőségű anyatej fejésének megtanulásához. Tejadó anyukák szerint ez, begyakorlás után kb. 2-5 perc többlet időt és némi oda figyelést igényel. Ezen kívül ez a füzet tartalmazza az anyatejgyűjtéssel összefüggő egyéb információkat.


Az anyatej gyűjtése:
Az anyatej átvétele céljából gépkocsivezetőnk heti 3 alkalommal keresi fel otthonában Budapesten az anyatejadó anyákat

hétfő-szerda-péntek-i napokon

A közlekedés ismert nehézségei ellenére gépkocsivezetőink kb. 2 óra idő intervallumban tudják meghatározni, hogy az adott napon mikor érkeznek az anyatejért.

Az anyatej szállítása a gépkocsiban természetesen hűtőtáskában történik.

A főváros környéki településeken lakó édesanyáktól akkor tudjuk fogadni az anyatejet, ha a településen nincs rá igény és a lefejt anyatejet, minimum heti 3 alkalommal Budapest területére (hozzátartozók munkahelyére, lakcímére, egy gyermekrendelőbe, vagy az Anyatejgyűjtő Állomásra) bejuttatják.


Mi történik a begyűjtött anyatejjel?

1. Mennyiségi ellenőrzés: A beérkező anyatejet mennyiségét mérőhengerben mérjük le.

2. Az anyatej vizsgálata: A beérkező anyatejből mintát veszünk, melyet Mikrobiológiai Laboratóriumban bakteriológiai szempontból megvizsgálnak.

Ezen kívül a beérkező anyatejet további ellenőrizésnek vetjük alá. A vizsgálat célja az, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a beérkezett anyatej nem higított anyatej-e?


3. Pasztörizálás: A vizsgálatok után az anyatejet abban az üvegben, amelyben az anya adta, 650C-on 30 percen át pasztörizáljuk. A pasztörizálás megfelelőségét, minden nap, minden vízfürdő mintájának vizsgálatával szintén a Mikrobiológiai Laboratóriumban ellenőrzik, majd a Laboratórium engedélye után, a vizsgálati eredmények birtokában az anyatejet kiadjuk.



Az anyatej egy részét a kórházakban ápolt gyermekek kapják meg, más részét az anyatejet nélkülöző, de már otthon gondozott gyermekek kaphatják meg, a gyermekgyógyász szakorvos javaslatára térítésmentesen.

Erről bővebbet az anyatej igénylése oldalon olvashat .

Kép
Kép
incike
 
 


Inci: ez alapján nem nézik az összetételt, csak azt, hogy nem higított-e és egy bakterológiai vizsgálat.

Kép
Kép
tinu
 
 


Az anyatej összetétele:



Az anyatej összetétele nem állandó, hanem folyamatosan változó. Gondoljunk csak arra, hogy a szülést követő első hétben sűrű sárgás színű tej ürül, amelyet colosztrumnak neveznek. A colosztrum tápanyag összetétele a magasabb fehérje és ásványianyag-tartalomban és az alacsonyabb zsír és szénhidrát tartalomban különbözik az érett anyatejtől. Ugyanakkor a colosztrum az érett anyatejnél nagyobb koncentrációban tartalmaz immunglobulinokat, mindenekelőtt IgA-t. Ezt követi a lactáció 6-15. napja között termelődő átmeneti anyatej, amelynek tápanyag és immunglobulin tartalma a colosztrum és az érett anyatej között van. Az érett anyatej, amely összetevőiben már eltér a colosztrumtól, ez egy fehér hígabb tej. Összetételét az alábbi táblázat mutatja:

http://www.heimpalkorhaz.hu/anyatej/at. ... anyatej%20összetétele:

Ezen túl a koraszülöttek édesanyjának a teje is eltér az átlagostól, a baba igényei szerint alakul az összetétele.

Továbbá egy-egy napon és egy-egy szoptatáson belül is változik az anyatej összetétele, hiszen szoptatáskor először egy híg vízszerű tej ürül, amelyet ú.n. szomjoltó tejnek is neveznek, majd a szoptatás második felében ez sűrűbbé válik, amely zsírdúsabb kalóriadúsabb tej. Kimutatták, hogy egy szoptatás alatt akár a négyszeresére is nőhet az anyatej zsírtartalma.

Az anyatej vizsgálata bizonyította, hogy a csecsemő számára az anyatejes táplálás nagyon fontos, sokkal előnyösebb, mint a mesterséges táplálás:

Az anyatej vizsgálata, a kutatások a főbb összetevők megmérésén túl, sok egyéb fontos betegséget megelőző illetve védő funkcióját fedezték fel az anyatejnek.

Kép
Kép
incike
 
 


Ez az anyatejes ügy érdekes. Amennyiben bármilyen probléma merül fel, lehet a mennyiséggel és a táplálósággal is gond. De sztem is alapvetően a mennyiségen múlik, mert ha van elég tej, a kevésbé laktatóból lehet többet enni... :) De a mennyiségen viszont elvileg lehet változtatni - bár tudom, hogy mindeki más, és a lényeg, hogy kedves első gyermekes kismamák, nem szabad megijedni! Meg kétségbe esni sem. Mert az tuti csak árt. Ma már nagyon jó anyatejpótló tápszereket lehet kapni, ha vkivel vmi hasonló történik, mint velünk, az biztos lehet benne, hogy nem azért van, mert rossz anyuka! (Én úgy éreztem, hogy rossz anya vagyok, de ma már tudom, hogy bár tökéletes nem vagyok, de tényleg mindent, amit lehetett, megpróbáltam.) Szoptatási szakember mondta nekünk, hogy amennyiben a baba 30 g (!) anyatejet tud kapni a mamájától, az már azt a védettséget adja neki, amit az anyatej tud adni. És azt az intim közösséget sem nélkülözi így az újszülött, ami a szoptatás. :) Így a legkevesebb szopi is megéri! Én roppant mód bízom benne, hogy most majd (így másodszorra, tapasztaltabban) sikerül majd a szoptatás gond nélkül! :)

Inci! Ügyi vagy a karfiollal! :)

Sokféle mosóport lehet használni, vannak sensitive variációk, ezeken ált. van egy mama egy babával, öblítőkkel is hasonló a helyzet. De ezt is majd együtt kitaláljátok, mi nem zavarja a babát, mi tetszik a mamának! :)
Vendég
 


Tinu
Dehogy nem nézik. Azt a r...dt táblázatot nem tudom berakni ezért raktam fel a honlap címet.

Kép
Kép
incike
 
 


Mosáshoz:
Én ecettel öblítettem a ruhát ugyan úgy mintha öblítőt tettem volna csak ecetet tettem az öblítő helyére. Én ezt az unokatesómtól kaptam infónak(4 gyrekes anya) és olvastam is róla valahol.

Kép
Kép
incike
 
 


Sziasztok, ez az anyatej-ügy kezd kicsit elfajulni:(

Inci, magát az összetételét anyukánként nem vizsgálják, nagyon drága lenne.Az, hogy nem hígított-e, nagyon egyszerű trükkel nézik- bár nem jövök rá.Voltam anyatejadó, és voltam is az állomáson körbekalauzoláson, akkor elmondták.De tuti nem analízis.Talán a vizezettnek más a rétegződése, meg a fajsúlyánál van jellemző eltérés.

Kép
Kép
zili
 
 


Zili: lehet, hogy kicsit félreérthető voltam. :? Szóval nem akartam én azt mondani, hogy aki tápszert is kénytelen adni, az rossz anya. Csak olyan frusztráló lehet, ha valakinek azt mondják, hogy nem jó a teje. Szerintem ilyen nincs. Mindenkinek jó a teje, és ha van, akkor örüljünk neki. Persze ha kell pótlás, legyen, csak kicsit higgyünk már magunkban! :)

Kép
Kép
tinu
 
 


Zili
Egy szóval sem mondtam, hogy anyukánként megvizsgálják!!!

Kép
Kép
incike
 
 


Inci, bocs, ezt értettem akkor annak:

"A tejet egyébként be lehet küldeni kivizsgálásra"


"Dehogy nem nézik. Azt a r...dt táblázatot nem tudom berakni ezért raktam fel a honlap címet."

Bocsi mégegyszer, ha nem így értetted :oops:

Kép
Kép
zili
 
 


..., ha figyeltél volna 1 kicsit akkor azt is látod, hogy azt mind a Heim Pál Kórház oldaláról raktam be. Az utalás a honlap oldalára az is HP Kórház címe.

Kép
Kép
incike
 
 


De nem haragszom.

Kép
Kép
incike
 
 


Oké. :D
Láttam, hogy Heim honlapról, csak utána 1 mondat volt, amit-ezek szerint-nem vágtam.

:roll:

Kép
Kép
zili
 
 


Inci: amúgy én is úgy értettem, azt írtad, hogy megvizsgálják minden beküldött anyatej összetételét (vagyis anyukánként). Erre írtam azt, hogy nem vizsgálják meg, csak azt, hogy higított-e és van-e benne baci. Megnéztem a belinkelt táblázatot, elolvastam a Heim Pál honlapján lévő dolgokat, és továbbra is az derült ki számomra, hogy nem vizsgálják meg (számomra ez azt jelenti, hogy nem kérdés, hogy minden anyának a teje jó). A táblázatban az szerepel, hogy általánosságban a kolosztrumban, az érett anyatejben és a tehéntejben mi minden van.

Kép
Kép
tinu
 
 


Najó, én tényleg bízom benne, hogy mindenkinél minden a lehető legnagyobb rendben lesz! :) És drukkolok is!

Aztán tényleg halljuk majd a híreket a mostani állapotokról! (Heni! Hajrá!) :)

Üdv!
Vendég
 


Csak bekukk.
Úristen, na az anyatejen nem akarok idegelni még... Lesz, ahogy lesz, aztán menet közben.
Anit, DEHOGY LESZ HANNA KIS SÚLYÚ! Nyugi! A lepényt meg úgyis nézni fogja a doki!

Puszi, jó éjt!

Szofi

Kép

Kép

Kép
madame szofi
 
 
 
 
 


Lányok!Pár hét és kiderül!De mindenkinek lesz elég teje és sokáig szoptat majd!!!!

Szofi köszönöm!!!!!!!!!!!!

Szép álmokat!!!!!!!!

KépKép

KépKép

Kép
frankoneanita
 
 


Jó éjt mindenkinek! :)
Vendég
 


Hean! Ti legalább már ott tartotok, hogy elalszik a saját ágyában! Nálunk ez is esélytelen. :(

Tinu! Köszi a választ, én kérdeztem ezt a külön szoba dolgot. Kényelmes lenne ha maradna egy hálónk, de igazából nem is tudom, hogy elférnének e egy 9 nm-es szobában ketten. Bár szerintem is egy bizonyos korig úgyis együtt, egy szobában játszanának.

Szoptatás: én sem keltettem fel Aminát. Ezért nem is szopizott éjszaka. 11-éjfél körül utoljára, és olyan 6 körül először. 4 hós koráig kapott kizárólag anyatejet, utána egyik napról a másikra lecsökkent annyira, hogy nem volt neki elég, de így is 13 hós koráig szopizott, aztán magától, pár nap alatt abbahagyta.

Panndi! Zsófi jobban van?

Jó éjt mindenkinek!

Kép
Kép
g_reny
 
 


Sziasztok!

Huh! 2 óra kellett, amíg végigolvastalak Benneteket! Most csak nagyon röviden, mert megint éjszakázom...

Alvás: nekünk a 3.gyerek is az egyszobás lakásba született (32nm), így kénytelen volt megtanulni gyorsan alkalmazkodni hozzánk. Az első, a Lányunk kb.4-5 hónapos korában kitalálta, hogy Ő most nem akar éjjel aludni. Ha odamentem hozzá, édesdeden gőgicsélt, ha eljöttem a kiságytól, ordított. Elég szörnyen hangzik, de a fürdőkádban aludt pár napig. (Mivel más lehetőség nem volt.) Gyorsan rájött, hogy éjjel aludni kell... Emlékszem, mikor megszületett az öccse, és előtte kapott egy heverőt (olyan "leesésvédőset", fenyőt, amiről itt írtatok is), rém büszke volt! Nagyon szerette! mai napig megvan, abban aludt egy ideig 2 öccse is.

Mivel nekünk egy szobánk volt, fogalmam sincs, mi lett volna, ha külön szobában alszik a gyerkőc. Így viszont bárhol és bármikor elaludtak, ha fáradtak voltak...
Egyetlen fontos dolog volt: Ha szopi után leraktam a kiságyba, nekem ki kellett mennem a szobából pár percre -Apa maradhatott :) -, mert amíg látott a kis rosszcsont, addig hisztizett. Ahogy kimentem, elaludt. :)

Aztán mikor elköltöztünk, a Nagylány (akkor 5 éves...) kapott külön szobát, és a 4 éves a 1,5 évessel (2 fiú) együtt egyet. Így van ez a mai napig. Néha jól összeveszik v.min a két srác, meg kifakadnak, hogy ez így nem igazságos, nekik miért nincs külön szobájuk, aztán 2 perc múlva együtt legóznak.. :)
Sosem volt gond az alvással. De nálunk a Férjem elég szigorú is, nem engedi, hogy reggel/vagy amikor felébrednek, benyomuljanak közénk. (Pedig néha olyan jól esett volna...)
Úgy alakult, hogy inkább átmegy v.melyikünk megvárja, míg visszaalszik a gyerkőc, majd visszamegy. Kivétel: amikor hányt éjjel v.melyik. Na, az szerintem a legborzasztóbb! Ez mindig nekem maradt... Akkor a kis beteg ágya mellett aludtam, egy matracon. Már ha azt alvásnak lehet nevezni...

Na most már tényleg megyek aludni! Jó éjt ! :)

Kép
szkitty
 
 


Jó reggelt!

Kitty! Nem értem a fürdőkűdat. Azért aludt benne, mert máshol nem volt hely, vagy ott aludt csak el, vagy miért aludt a fürdőkádban? Mozza linkelt ide egy aranyos videót, amin a gyerkőc elalszik arra, hogy nyitva van a csap, és ha elzárják, felébred, kinyitja, majd alszik tovább. :) Szerintem nagyon vicces. De nálatok? És a nagy kádban?

Szép napot mindenkinek!

Heni, gyere a hírekkel!
Vendég
 


Jó reggelt!

Kidobott az ágy,vagyis Hanna.Nagyon mozog és nem annyira lent mint eddig.Olyan furi.
Legalább míg Gréti alszik tudok netezni,mert vele képtelenség.Babakocsit kéne nézni,hogy egyáltalán mi az ami bejön és árban is jó.Majd márciusban meg még rászánok egy napot és Debrecenben végig járjuk a bababoltokat.Amelyik tetszik,árban is jó az marad.Ha nem találok rendelek netről.
Ma is nagyon viszket a pocim.De dm felé csak a héten megyünk. :evil:

Szép napot!!!

KépKép

KépKép

Kép
frankoneanita
 
 


Látom nagyon pörög a topic.. azért jó, hogy pont került az anyatej összetételével kacsolatos vitára, ha nem, akkor hadd tegyek én pontot rá:)

Kitty,
Le a kalappal előtted! Tényleg... ennyi gyerkőcöt bevállalni, és így megoldani a dolgokat.. :) a fürdőkádas alvás pedig inkább bájos, és nagyon életszagú, mint szörnyű... ha nekünk mondjuk a legközelebbi baba nem egy lesz, hanem ikrek, akkor lehet, hogy majd eszembe jut, ez a megoldás is.....

Nálunk is apa lesz a szigorúbb, már most tudom, hogy nem fogja engedni, hogy bemásszon közénk a picur... :(

A kisautós ágyról van kép, esetleg le tudná fényképezni az anyukája? :) Bocsi, most hirtelen nem tudom, kinek van ilyen....

Olvastátok a hazamehettek a 6-os ikrek cikket a kezdőoldalon? Elképesztő, hogy 800grammosak voltak, 27 hétre születtek, és most egészségesen mehetnek haza... azért csodálatos az orvsotudomány...

Ma szabadok vagyunk a férjemmel:) egész hétvégén dolgoztunk.. de azért Heni mindneképp jövök egy picire.... mikor érsz haza a dokitól?
vanni
 
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet: