Sziasztok!
Szoktalak neha olvasgatni titeket es mostanaban latom, ujak is csatlakoztak, ugyhogy veszem a batorsagot es en is irok nektek. Szirwennel mar "regi" ismerosok vagyunk, sot Andit (Andi68) ismerem mar egy masik topikbol.
Rolunk roviden annyit, hogy Londontol kicsit eszakabbra lakunk (Hertfordshire megye) es en mar lassan 11 eve elek Angliaban. A ferjem angol, a lanyom Magyarorszagon szuletett, mivel nem bizom az NHS-ben. Mar a terhessegem alatt is voltak erdekes dolgok, amik megrenditettek a bizalmam, aztan amikor egy ismerosom elvesztette a babajat egy jonevu londoni korhazaban orvosi muhiba kovetkezteben, vegleg eldontottuk, hogy Magyaroszagon szulok. A ferjem mar korabban is ra akart beszelni, de en akkor meg ugy gondoltam, hogy csak megkockaztatom Angliat. Tudom, mivel olvastam korabban, tobbetek jo velemennyel volt az itteni szulesrol, de en nem bantam meg. Otthon nagyon jo kezekben voltam es egyaltalan nem feltem az egesztol, amig meg ugy volt, hogy itt szulok, rettegtem, ahanyszor belegondoltam.
A mostanaban erkezoknek meg annyit szeretnek irni, hogy nekem az elso masfel-2 evben volt nagyon honvagyam, aztan megszunt. Persze most is nagyon szivesen jarok haza es nem szivesen jovok vissza, de amikor mar itt vagyok, akkor nem kuzdok honvaggyal. Mondjuk ebben szerintem annak is nagy szerepe van, hogy mar itt is kialakult a barati korom es igy sokkal konnyebb. Szoval, fel a fejjel lanyok, lesz ez meg sokkal jobb!
Berni, nagyon ugyi vagy, hogy te angolt tanitasz! Bar mar ennyi ev utan nincsenenk nyelvi problemaim, azert tanitasra nem vallakoznek. Pedig sokszor gondoltam ra, mivel evek soran csak egyszer volt egy nagyon jo angol nyelvtanarom es ugy megmutatnam, hogy ugy is lehet tanitani, hogy jateknak tunjon az egesz, jo legyen a hangulat az orakon es megis ragadjon az az angol. Ennel a tanaromnal mindig nagyon jo volt a hangulat, osszekovacsolta az osztalyt, a szabadidonkben is egyutt jartunk parkokba piknikezni, pubokba stb. Eszre se vettuk, hogy tanulunk es megis akkor ragadt ram a legjobban az angol. 9 eve volt egy magyar osztalytarsam is Londonban, akivel azota is jo baratnok vagyunk, bar o mar regen hazakoltozott.
Korabban azert irtam, hogy angol a ferjem, mivel Xena emlitette, hogy az ilyen csaladoknal szokott az elofordulni, hogy a gyerkocok aztan nem akarnak magyarul beszelni. En mindent elkovetek, hogy ez ne tortenjen meg. Egesz nap csak magyarul beszelek a lanykamhoz, csak akkor beszelunk angolul, ha apa itthon van, bar akkor is sokszor magyarul szolok hozza. Apara is azota, hogy van babonk, jobban ragad a magyar.
A csak magyar szulos csaladoknak en is azt tanacsolnam, hogy csak magyarul beszeljenek a gyerkocokhoz, mert kesobb ugyis tobb angol szot fognak hallani, ha mar pl. ovodaba, iskolaba jarnak.
A gyerekek meg olyan konnyen meg fognak tanulni angolul, amikor angol kozegbe kerulnek, hogy csak neztek majd nagyokat. Azt hiszem Berni emlitette, hogy esetleg jarhattok veluk angol jatszocsoportokba vagy zenes foglalkozasokra. Mi is jarunk egy zenesre, ami fizetos, de a helyi konyvtarakban vagy gyerekcentrumokban (ahol playgroup, nursery, iskola van egyben) szoktak szervezni ilyesmi programokat, nalunk pl. Rhyme Time-nak hivjak. Mi erre sajnos sose jutunk el, mert a lanyom keson kelo (nem banom, mert en is
) es ez reggel 9 korul van.
Xena, en meg a savanyukaposztat sosem kerestem, de most ahogy irtad, megkivantam. A buttermilk-et viszont en ironak ismerem. Szoktam sutni irish sodabread-et es abba kell iro.
Zsemlemorzsat en mindig otthonrol cipelek, de pont most fogyoban van es azon agyaltam, hogy kene csinalni hazilag. Viszont most meg a zabkorpaval valo panirozast fogom kiprobalni. Egy fogyokurazotol hallottam. Azt mondta, finom a zabkorpaval is. Valamelyikotok probalta mar? Na, azt se volt egyszeru beszerezni. A Tesconak ott van a weboldalan, hogy lehet kapni, de egyszeruen nem lehet megtalalni. A multkor a ferjem 3 dolgozot ugraltatatott, de ok sem talaltak. Vegul nalunk a helyi bevasarlokozpontban talaltam. Van egy Julien Grave nevu bolt, ahol rengeteg magot, diofelet, aszaltgyumolcsot arulnak es nekik volt zabkorpajuk is.
A cipovasarlasba is belkotyogok egy kicsit, ha nem banjatok. En a Clarks es Startrite cipoktol nem voltam elajulva, ugyhogy tovabb keresgeltem. Cipot is vegul a helyi bevasarlokozpontunkban talaltam. Itt minden bolt outlet, ugyhogy minden olcsobb. Ez a cipobolt pl. a Charles Clinkard cipoboltnak az outletje es nagyon jo aron lehet, jominosegu cipoket kifogni. Most pl. 10 Fontert vettunk a lanyomnak egy parat. Az a klasszikus fuzos, magasszaru, ludtalpbetetes bor cipo, amikhez a magyarok vannak szokva. Bar mar otthon is majdnem minden nubukbol keszul, nem az a hagyomanyos, konnyen tisztithato bor. Szoval, most nagyon orulok, mert hamarosan ki fogja noni az otthon vasarolt Siesta cipojet es kezdtem panikolni, mivel majusban megyunk legkozelebb haza. Itt az archsupport-ot (ludtalpbetet vagy talan harantemelonek is hivjak) szeretik kihagyni a cipokbol.
Ja, megirom nektek a cipo markajat, hatha valahol mashol leltek ra! Pepino, azt hiszem olasz gyartmany.
A sausage-rol meg annyit, hogy nekem se tartozik a kedvenceim koze, de vannak izesebb fajtak. Regebben lehetett kapni egy olyat, ami egeszen hasonlitott a magyar sultkolbaszra. Na, ez nem angol volt, hanem valami francia sausage. Ugyanugy paprikas volt, mint a magyar es meg egy kis ereje is volt. Mostanaban nem kerestem, ugyhogy nem tudom, hogy lehet-e meg kapni. En amikor sausage-ot sutok, akkor mindig hagymas krumplival talalom + zoldsegek, mert a hagymas krumplitol van ize.
Vagy olyat is szoktam csinalni, hogy jo sok hagymat megdinsztelek, radobok mindenfele zoldseget (pl. repat, brokkolit, porehagymat) parolni, kozben a sutoben megsutom a sausage-okat, majd hozzadobom a hagymahoz es zoldsegekhez, aztan radobok 2 doboz feldarabolt paradicsomkonzervet es fuszerezem (jo sok bors, so, egy kis cukor, zsalya). Ezt mi krumplipurevel szoktuk enni, de lehet fott tesztaval vagy esetleg rizzsel is. Lehet, hogy igy se fog nektek izleni, de esetleg kiprobalhatjatok. Nagyetku csaladoknal meg kulonosen jo igy, mert nagyon laktato.
Na, jo fej vagyok, azt mondtam, hogy roviden irok magunkrol, aztan egy regenyt irtam. Remelem, ezert nem utaltok ki innen.
Szirwen, ti akkor mikor is jottok pontosan? Mar varunk!
Majd a napokban meg visszaolvasgatok regebbi hsz-okat is, hogy teljesen kepben legyek.
Olive