Szia Sárgarépa!
ha kicsit bővebben kifejted a szempontjaidat, milyen dokit szeretnél, nőt v ffit, magánrendelést vagy sztk-t, mennyire legyen haverkodó vagy inkább távolságtartó stb. akkor könnyebb segíteni.
Bár én is jó rég szültem már SztImrében, legutóbb másfél éve, azért elég jó tapasztalatokat őrzök
maga a szülés nagyban a dokin és a szülésznőn múlik, de a környezet teljesen tökéletes hozzá
egyszemélyes szülőszobák vannak + egy alternatív szoba és egy vajúdó. minden egész kellemes, színes, vidám, nem kórház-szagú stb. orvostól is függ, de a többség nagyon támogatja a természetes szülést, minél kevesebb beavatkozással, és hagynak békében vajúdni is. A párod bejöhet a szülőszobába, de amíg a vajúdóban vagy vizsgálaton vagy nst-n, addig kint kell várnia, mert itt több nő is vajúdik általában, míg szülőszobára kerül. Még ilyenkor is kimehetsz a párodhoz, ha bírsz. ha gyorsan halad a szülésed, és azonnal van szabad szülőszoba is, a vajúdóban max átöltözöl, és irány a szülőszoba
A szülés után még 2 órát tölthettek együtt 3-asban a pároddal, aztán irány a pihenés. a gyermekégyra rokon/látogató már nem jöhet be, az anyák kérésére. Természetesen Te bármikor kimehetsz a társalgóba, és az ajtóig eltolhatod a babát is (azért volt már rá példa, hogy apa beszökött egy-egy puszira, de max a folyosóra, vagy az egyágyasba, máshol nem nézik jó szemmel).
sokaknál ez vízválasztó, és eleinte én is lázongtam a rendszer ellen, aztán végül nagyon is tetszett a gyermekágy háborítatlansága, hogy nyugodtan lehetett akár félmeztelenül is szoptatni, nem ciki, ha véletlenül átázik az ember, sem a saját, sem a szobatársam rokon-tömegei itt nem zavartak, és az egész valahogy olyan hangulatú volt, mint egy nyári tábor
a gyermekágyas szobák ált. 2 személyesek, de lehet fizetős egyágyasba is menni. én mindkétszer kétágyasban voltam, és nem volt gond a szobatársakkal sem. 2 szobához tartozik egy zuhanyzós fürdő, ill. az egyágyashoz (utsó infóm szerint 7e/nap) van saját. a kaja a kórházi (a főtt étel egész jó de a hideg kaja elég rémes és kevés is), de vannak hűtők és mikró is a folyosón, szóval lehet az otthoni ízeket is élvezni
a babád végig melletted lehet (de betolhatod is egy kis időre a csecsemősökhöz), babaruhát adnak a H-ban a bentlét idejére, pelust, popsitörlőt vinni kell. kb 3-4 nap után engednek haza, ha többedszerre szülsz, néha annál is hamarabb. a csecsemősök közt a többség nagyon segítőkész és kedves, de iszonyúan leterheltek, és néha azért morcosat is ki lehet fogni (újabban már lehet csecsemőst is fogadni, és akkor tényleg úri dolgod lesz)
most ennyi telt, még rengeteget lehetne mesélni a H-ról, és itt a többségnek jó tapasztalata van (a többieknél meg úgy alakult, hogy végül nem itt szültek
)
még vmi: a kórházban rendszeresen (időponton a H honlapján) tartanak ingyenes előadásokat dokik és szülésznők. ide érdemes elmenni, egyrészt hátha találsz egy szimpatikus dokit, másrészt nagyon sokat megtudsz a kórházról is. van terhestorna és egy Mona Lisa szülésre felkészítő, relaxáló csoport is a pocakosoknak, ezeket is ajánlom, még többedik pocakkal is klassz programok!
üdv,