Új privát üzeneted érkezett!

Jó Reggelt Lányok :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
Kép
minimano74

gabi: Laptető:)

Kép
csucsu05

csucsu nekem is elég kemény mensis görcsöm volt tegnap pedig ez nekem csak ciklus első napján szokott lenni amikor meg is van

nika70
Salgótarján

nekem volt lapalja ez catnek babát hozott :):):):)

nika70
Salgótarján

Hát igen igy kezdeni a reggelt egy LAPTETŐvel elég jó, nem :?: :wink: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
Kép
minimano74

Nika: Kivánom, hoyg szerencsét hozzon mint Catnak:)
Nem értem hogy beszéltél Anyuddal? Andikán keresztül??

Kép
csucsu05

Gabi: neked már laptető sem kell :)

Kép
csucsu05

Csucsu!
nekem is vannak görcseim.
Már jó pár napja.
És néha azt hiszem megjön, annyira fáj. De csak pillanatokra.
Még ez nem jelent nálad semmit.
Nyugi.
Szorítok

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami

Nika!
Még neked is lehet bármi.
Szorítok.

Köszi a biztatást a kicsi maszatkámmal kapcsolatban.
Úgy várom már az Uh-t.

Gabi!
Hogy vagy ma?

picimami

Csucsu!
Fölvettelek msn-re. :D

picimami

Gabi: Te mikor mész dokihoz??

Kép
csucsu05

Pici: Okés:)
El is hiszem, hoyg várod az uh-ot:)

Kép
csucsu05

csucsu igen andika beszélt vele

nika70
Salgótarján

Afra :lol: :lol: :lol:

Igazuk van a többieknek, jönnöd kell ide punk-tum :evil: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: mert mi tényleg nagyon szeretünk és hiányoznál ha nem jönnél és igenis ird ki magadból amit kell majd mi segítünk ahogy birunk. Sok-sok puszi és kitartás neked.

Kép
Kép
minimano74

Nem tudtam tegnap beszélni a dokival, majd talán ma :roll: :lol: :lol: :lol:

Kép
Kép
minimano74

Jajj Gabi!
Izgulsz már??
Mit lát majd??

picimami

Igen nagyon izgulok hogy mit fog látni és hogy mi van a odabent :roll:

Kép
Kép
minimano74

Gabi: Jajj de izgi. De hivogasd sűrűn a dokit minnél hamarabb mehessél :)

Kép
csucsu05

Szeretnék most pár nappal öregebb lenni!!

Kép
csucsu05

A várandósok gondozásában ma Magyarországon a törvényi kötelezettségeiknek megfelelően szülész-nőgyógyász, háziorvos és védőnő vesz részt.

A várandósgondozás az anyák részére nem kötelező, csak ajánlott, azonban bizonyos pénzbeli, szociális támogatások törvényileg csak akkor igényelhetők, ha minimum négy alkalommal megjelenik a kismama, és ezt a gondozási könyvében négy, pecséttel ellátott bejegyzéssel tudja igazolni.

Szülész-nőgyógyászt vagy a várandósgondozói szakrendelésen, vagy magánrendelésen kereshetsz fel.

A várandósság tényét első alkalommal az orvos ultrahanggal is igazolja. Ilyenkor történik a rákszűréshez a kenetvétel, a részletes anamnézis felvétele, a beutalók kiadása laborba, belgyógyászati vizsgálatra, illetve az első fogászati szűrésre, valamint a várandósságról szóló igazolás kiadása, amellyel a területileg illetékes védőnői szolgálatot kell felkeresni a gondozásba vétel céljából. Az első vérvételnek a protokoll szerint a 12. hétig kell megtörténnie. Nem kell tehát nagyon korán az orvoshoz rohanni, de mivel az első ultrahang időpontja is a 12. héten van, így érdemes ezt megelőzően felkeresni az orvost.

Az első vérvételen a következő vizsgálatokat végzik:

vérkép-, éhgyomri vércukor-, vizeletvizsgálat, vércsoport-, ellenanyag-, Wassermann- (vérbajszűrés), esetleg TORCH-vizsgálat (toxoplazmózis, rubeola, Chlamydia, esetleg cytomegalovirus, kanyaró elleni védettség vizsgálata).

Az első ultrahangvizsgálaton, amelynek az időpontja – mint említettem – a várandósság 11-13. hete, az embrió életjelenségét, fejlődési ütemét, méretét, valamint a nyaki bőrredő vastagságát is megmérik.

A második vérvételre a várandósság 16. hetében kerül sor. Ilyenkor történik a ma már sokat vitatott AFP-vizsgálat, a hepatitis, esetleg cukorterhelés (terhelő kórelőzmény esetén).

Emőke korábbi leveleit összegyűjtöttük neked! minden ami az anyasággal, a babára várással, a gondozással kapcsolatos, itt megtalálod!

www.nlcafe.hu/dula

Az ún. AFP, a pontosság kedvéért szérum-AFP-vizsgálatot világszerte és hazánkban is a 70-es években vezették be a terhesgondozásba. Maga az AFP (alfa-fötoprotein), mint neve is mutatja, egy fehérje, amelyet a magzat termel, és amely az anya vérében (szérumában) mutatható ki, mert a fehérje átkerül az anyai keringésbe is. A terhesség egészen korai időszakában is van már, és a terhesség teljes ideje alatt termelődik, tehát bármikor vizsgálható. Kialakult az a gyakorlat, hogy a betöltött 16. és 18. hét között az anyától vett vérből meghatározzák az AFP mennyiségét, és ha ez az érték egy középarányos (ún. MOM-) érték 2,5-szeresét meghaladja (azaz a MOM-érték 2,5-nél nagyobb), akkor nagyobb a valószínűsége a velőcső-záródási rendellenességeknek. Más fejlődési rendellenességet az AFP nem jelez, és a velőcső-záródási rendellenesség sem biztos, hiszen ez csak szűrővizsgálat! Ezért 2,5 MOM felett kiegészítő (ún. diagnosztikus) vizsgálatot végeznek. Ez a 70-es években a magzatvíz AFP-meghatározása volt (ehhez magzatvizet kellett venni), ma pedig megfelelően képzett szakemberek által végzett ultrahangvizsgálat dönti el, hogy valóban fennáll-e a betegség a magzatnál. Ma már, az egyre biztosabb és hatékonyabb ultrahangvizsgálatok idején az AFP kezdi elveszíteni jelentőségét, igen sok országban nem is végzik, csak ultrahangvizsgálatot végeznek. Az AFP önmagában egy lelet, annyit ér, mint – mondjuk – a testsúly. Egyes orvosi vélemények szerint a genetikai, tehát a fejlődési rendellenességeket szűrő programnak egy sok fölösleges idegeskedést okozó kövülete.

A második ultrahangszűrés a 18. várandóssági hét körül történik, ezt szokták ún. genetikai ultrahangvizsgálatnak is nevezni. Ilyenkor megmérik a magzat méreteit, és ekkor már megfelelő elhelyezkedés esetén megállapítható a magzat neme is.

Ezekben a hetekben végzik az első vércukorszűrést is, amely egy vérvételt jelent 1 zsemle és 2 dl tej elfogyasztása után.

A 28–32. hét között történik a harmadik ultrahangszűrés, amelynek során a magzat méreteit, fejlődési ütemét, helyzetét, a méhlepény érettségét és a magzatvíz mennyiségét figyelik.

Ugyanebben az időszakban elvégzik az ellenanyag-vizsgálatot, a toxoplazmaszűrést, a vizeletvizsgálatot és a második vércukorszűrést.

A 36. héten és ezt követően a szülésig még egy ultrahangvizsgálat történik, amelynek alapján a magzat súlyát is megbecsülik (nem pontos mérés), és a magzatvíz mennyiségét, valamint a lepény állapotát is nyomon követik. Hetente végeznek NST-t, azaz magzatiszívhang-vizsgálatot, és a várandósság utolsó hónapjában a flowmetria, azaz a magzati erekben az áramlásmérés is a gondozási protokoll részét képezi.

Azok az alapvizsgálatok, amelyeket a védőnő végez a védőnői tanácsadás keretében minden alkalommal, az alábbiak:

– testsúlymérés,
– vérnyomásmérés,
– pulzusszámlálás,
– haskörfogat mérése,
– symphisis-fundus távolság (SF) mérése a 20. héttől
– és a magzati szívhang észlelése (babydoppal már a 12-14. héttől észlelhető).

Természetesen előfordulhat, hogy szükség esetén más vizsgálatokat is előír az orvos, de általánosságban véve ezekre számíthatsz.

picimami

Pici: teljes kutató munkát végeztél most:)

Kép
csucsu05

Igen. Ez így van.
:oops: :oops: :oops: :D :D :D

picimami

Pici: Egy kismaminak felkell készülni a babavárásból:)

Kép
csucsu05

Lányok :!: :!: :!:

Most tudtam beszélni a dokival azt mondta hogy 17-én menjek hozzá (és mehet a kórházba is juhéééééééééééé :lol: )azért csak akkor hogy már biztosat tudjon mondani és már "kézzel fogható" adatok legyenek. Aranyos volt a doki mert ő is örült :roll: :wink:

Kép
Kép
minimano74

Pici!

Nagyon jó a "kutatásod" :wink:

Kép
Kép
minimano74

Gabi: 17én?? Hú hosszú lesz az időszakod mig el nem tellik az idő. De 17-én már szivhang is lesz:)

Kép
csucsu05

Sziasztok csajszikák:)))

Nagyon fel vagytok dobódva :wink:

Érthető...most akkor ki mikor megy az orvoshoz???

Törpiri
Kép
törpiri
Budapest X. kerület

Gabi!
Megvan az időpont. Hú, igaz még sok idő.Ki fogod addig bírni??

De ott már tényleg lesz szívhang is.

Van valami tüneted?

picimami

Pici!!!
Nincs tünetem (szerencsére) igaz egy kicsit néha görcsölgetem és szúr a cicim de ennyi :roll: :lol: Hát szívhangot nem fog nézni mert a klinkára megyek és ott nem tud, de én tudom hogy minden rendben van :wink: :lol: :lol: :lol:
JA ÉS KI FOGOM BIRNI 17-éig

Kép
Kép
minimano74

Törpiri!
Örülök, hogy jó kedved van.
Mesélj??

Gabi!!
Én is görcsölgetek néha.
Akkor még megijedek.
De megnézem a tesztem, és megnyugszom.

picimami

Hát túl jó kedvem nincs...

Elaludtam reggel,nagyon elfáradok a hétvégére,ráadásul ma hosszúnapos is vagyok és olyan szar melóval kell végeznem határidőre...

De titeket olvasva mosolygok itt a gép elött,és örülök veletek :D

Törpiri
Kép
törpiri
Budapest X. kerület

Nalátod Törpiri inkább olvas minket és irogass munka helyett :wink: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
Kép
minimano74

De igy nem haladok a munkámmal,vagy legalábbis lassabban..de nem baj...többet ér a jókedv :wink: :wink: :wink: :wink:

Törpiri
Kép
törpiri
Budapest X. kerület

Közben a kisasszony meg rugdal és boxol...igy néha majdnem feküdnöm kell a székben,hogy ne nyomjam őkelmét :D

Törpiri
Kép
törpiri
Budapest X. kerület

Törpiri!
Jó érzés lehet neked. :D

picimami

Jó bizony :wink: de neked is nemsokára jönnek ezek az érzések:wink: :wink: :wink:

Törpiri
Kép
törpiri
Budapest X. kerület

Még nekem azért odébb van.
De már várom nagyon.
Ki mit ebédel ma??

picimami

Túrós derelyét hoztam otthonról,azt csináltam a fiamnak,a maradékot meg elhoztam magammal...

Amúgy meg egész nap tömöm a madarint az arcomba :)

Törpiri
Kép
törpiri
Budapest X. kerület

Én még nem tudom mit eszek majd délben lemegyek valamiért!!

Törpiri tényleg nagyon jó érzés amikor mozog a bébi :wink:

Kép
Kép
minimano74

Reggel ettem egy banánt és egy rozsos-magos vajas kenyeret :lol: most viszont egy kis hányinger kerülget :roll: :wink: de nem baj még többet is kibirok a bébimért (még talán örülök is neki :roll: :lol: :lol: :lol: )

Kép
Kép
minimano74

Lehet a banán miatt...
Legalábbis én sokáig nem birtam megenni...bár az első időben még vizet se tudtam inni,ugyhogy inkább nem mondok semmi :wink:

Törpiri
Kép
törpiri
Budapest X. kerület

Imádom a derejét.

Én brokkolis salit ettem, rozskenyérrel+joghurt.
De Pepsit kívánok.
:shock: :shock: :shock:

picimami

Úh,én a fiammal voltam cola függő :D :D :D

Törpiri
Kép
törpiri
Budapest X. kerület

hOL VAN MA MINDENKI??? :shock: :shock: :shock: :shock:

Törpiri
Kép
törpiri
Budapest X. kerület

hú annyira jó olvasni titeket látszik a boldogság az írásotokon :):):):)
GAbi gyorsan eltelik az idő 17.-éig :):):):)

nika70
Salgótarján

én meg itt émelygek de nem tudni mitől reggeliztem már mensi még sehol

nika70
Salgótarján

Ezért mondtam,hogy reggel még rossz hangulatban jöttem dolgozni,most meg csak bazsalygok itt magamba :lol:

Törpiri
Kép
törpiri
Budapest X. kerület

Nika!!
Hú de izgi!
Lehet Te is babás vagy!
Nagyon szorítok.
Piri tünjön el. :twisted: :twisted: :twisted:

picimami

Törpiri!
Régen én is nagyon Pepsis voltam.
De másfél éve leszoktam.
Kb négy napja újra iszom.
Dugiban, mert apa mérges érte

picimami

Jó reggelt :oops:
Pici, nagyon jó a tudástár, amit összeszedtél! Szerintem én vagyok azon kevés kismamák egyike, aki betöltött 21. hét után is elmondhatják magukról, hogy még nem hallották a babájuk szívverését... :? Nekem se a védőnő nem mutizta, se az uh-n... De hát sebaj, majd hallom eleget (most olvastam, hogy ilyenkor már sima... izé... hogy hívják azt a két fülbe betevős, korongra végződő hideg izét, amit az orvos lehelget, és azzal hallgat...? szóval már azzal is hallható :roll: )

Gabi
, 17-e itt lesz hamar, és akkor már egész kis formás dolgot láthatsz, nem csak egy pacát :lol:

afra
, nagyon megértem, amiről írsz! De ugye a nyelvet beszéled? Mert azért úgy könnyebb kicsit ismerkedni (legalább Te is érdekes vagy számukra az akcentus miatt :wink: ) De innen nem szabad elmenned, nézd meg zsut, ő még mindig aktív az egy évvel ezelőtti topicban is (meg is téveszt sokszor 8) ), de ugyanúgy szeretik. És hát még jöhet a baba 2009-ben bőven!!! Mikor én szülök, kb akkor csúsznak le arról az évről az emberek, és még hol van az én szülésem? :wink:

Rólam jó hír: tegnap kiderült, hogy a párom a Dömét is újságolja mindenkinek, szerintem kezdi megszokni a nevet (lehet, hogy tetszik neki, hogy mindenki elkerekedik, hogy milyen név az, hááát, a játszótéren legalább nem ugranak fel 20-an erre a névre :roll: ), és végre volt ungibungi is :lol: :lol: :lol:
Hja, és kreatívkodtam is, kb holnap már meg is mutatom, hogy mit (akkor lesz kész).

Ilda, Döme, Bercel, Huba és Borsa

Kép

Kép

Kép

Kép
nemlajos

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?