Quiche lorraine
EZ az egészen könnyen elkészíthető de laktató francia finomság igazán sok variációban elkészíthető.
30 dkg liszt, egy csipet sóval egy tálba szitáljuk.
20 dkg hideg vajat apró kockákra vágva belemorzsolunk a lisztbe. Gyors mozdulatokkal alaposan összemorzsoljuk. Hozzáadunk 2 egész tojást, kicsit felverve és még 2-3 teákanálnyi vizet is. A masszát gyorsan összedolgozzuk, de nem tapogatjuk meleg kézzel túl sokat azért, hogy a liszt ne szívjon minden nedvességet túlságosan magába, mert akkor nem lesz könnyű az omlóstészta. Ez az alapmenyiség bőven elegendő 2 db cakkosszélű lapos piteforma kibéleléséhez.
A tésztát ketté osztjuk. Ha nem készítünk kétféle Quiche-t, akkor az egyik adag mehet a mélyhűtőbe. Később megspóroltuk magunknak a tésztagyúrást.
Kivajazunk egy lapos hullám/fodros szélű piteformát. A tésztát lisztezett deszkán 3-5 mm-nyire nyújtjuk. SZépen beleigazítjuk a formába, még a cakkoknál is eligazítjuk. A tésztára sütőpapírt rakunk, eligazítjuk a formához képest. SZáraz borsót, vagy riszt szórunk bele. Előmelegített 180 fokos sütőbe elősütjük kb 25 percig, amíg a tészta megszilárdul, kicsit színt kap.
Serpenyőben 15 dkg vékony kockákra vágott bacont felolvasztunk. Hozzádobunk 10 dkg apróra vágott vékony sonkát is. 3 egész tojást pici sóval habosra keverünk. Fűszerezzük frissen őrölt borssal, őrölt szerecsendióval, kevés kakukkfűvel. Hozzáöntünk még 2,5 dl főzőtejszínt, jól elkeverjük. Az elősült tésztát kivesszük, a sütőpapírt borsóstul kivesszük. Jó lesz a legközelebbi sütéshez is.
Majd beleöntjük a tojásos-tejszínes masszát a közben megsült tésztaformába.
Alaposan megszórjuk a baconos sonkával, végül jól megszórjuk reszelt sajttal.
Ha maradt a nyers omlóstésztából, akkor lapos rácsokat nyújtunk, és keresztbe fektetve a tetején elrendezzük őket. Betoljuk a sütőbe még 30-35 percre. Amíg a tojásos massza megszilárdul, kicsit megpirul.
Nagyon finom, nem nehéz elkészíteni, és elég laktató.
Ez az alaprecept bármilyen másféle töltelékkel variálható.