Új privát üzeneted érkezett!

És laptető !!!! :)

Kép

Kép
princzike
 
 


Princzike: Yes. Grat a laptetűhöz. :)

Kép Kép
kisvirág_30
 
 


princzike gratula a laptetőhöz!!!!! :lol: :wink:

Kép
Kép
Kép
Kép
nitacska007
Halásztelek
 
 

 
 

Na végre :) Most már nekem is sikerült.

Cicusokra visszatérve, nekem volt egy cicusom egy napig, mert elajándékoztam öcsém barátnőjének és családjának. Igazi kis bújos, de még most is. Kis vörös. Ez még szeptemberben készült róla. Ha ki tudtok venni belőle valamit :)

Kép

Szerettem volna róla egy kisebb kori képet is mutatni, de amilyen az én formám nem találom :(

Kép

Kép
princzike
 
 


Remélem ez tényleg szerencsét hoz :)

Kép

Kép
princzike
 
 


Na mára azt hiszem sok volt belőlem. :lol: Holnap ezért nem jövök (megyek barátnőzni) De este bekukk.
Legyetek jók!!!

Kép Kép
kisvirág_30
 
 


Jó locsi - fecsit :) Az mindig kell :)

Kép

Kép
princzike
 
 


jó dumcsizást!! :lol: :)
princzike nagyon édes a kisciica...... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
Kép
Kép
Kép
nitacska007
Halásztelek
 
 


Köszi.
És most már azért jó pár hónapos. Néha elhozzák látogatóba :)
De annyira bújós. Múltkor megdumáltam vele, hogy bejöhet a lakásba, azzal a feltétellel, hogy az ölemben marad. Na, így is tett. Elkezdtem simizni, mire olyan hangosan dorombolt, hogy csak na :).
No de ez nem minden. Jött nyalogatott, dagasztott és bújt. Majdnem olyan volt, mintha szopizni akart volna. :) (na ne tessék most semmi csúnyaságra gondolni). Persze fél óra után lecserélhettem a pólómat, mert tiszta nyál voltam. Ilyen cicát még nem láttam sose :).
De állítólag mindig ilyen. Jön és kéri, hogy babusgasd.

Kép

Kép
princzike
 
 


princzike nem gondolunk rosszra... :P :)
az ilyen az igazi jó cica mint amilyen ő.. :lol: :wink:

Kép
Kép
Kép
Kép
nitacska007
Halásztelek
 
 


Sziasztok!
Luli sajnálom hogy nálad is ott a piri :twisted: hogy rohadna meg!
Princzi drága nagyon a cica!
Egyébként ki a soros teszt-ügyileg? Szeretnék kérni egy pozitívat végre!!!! Jaj de jo lenne!!!
Vendég
 


Szép jó reggelt Mindenkinek!

Már régen nem voltam, próbálok nem minden este a szgép elött űlni, h minnél több időt töltsek apival, de azért olvasgatok.
Tegnap sem volt túl jó napom, mivel apiéknál tegnap is elküldtek 3 embert, illetve múlt héten is, de hál isten Ő nem volt benne. De nagyon izgultam, hiszen akkor ha úgy alakult volna lehet, h halasztani kellene a babázást :cry:
Ma reggel viszont nagyon kibuktam :cry:
A 8. napomon járok, és ez az első hónapom hőmérőzés ügyileg de a hőm már második napja 36,7 C.
Tudjátok annó írtam, h voltam dokimnál, és azt mondta 2 hónapi hőgörbémmel menjek vissza és utánna küld el hormonvizsgálatra. Nagyon kész vok tőle.
Sajnálom h ennyire negatív hozzászólással indítottam ezt a mai napot, bocs érte :oops:
Pusszancs mindenkinek

Adri

Kép

Kép
irdab
 
 


Irdab!
És miért baj a 36.7?

Kép

Kép
ranita1979
 
 


Csajok, van egy kis problémám(bár nem ide tartozik, bocsi :oops: ), remélem valaki tud nekem valami okosságot mondani.
Szóval pár napja azt vettem észre, hogy a Hanna dadog. Ha valamit gyorsan akar mondani vagy nem tudja magát kifejezni akkor. Nagyon bánt és ideges is vagyok ettől. Anyukám azt mondja ne foglalkozzak vele, hiszen még csak most kezd beszélni, majd ahogy jött úgy el is hagyja. Nem tudom, kétségbe vagyok esve. Szerintetek?
És bocs, gondolom erre senki se kíváncsi, az én problémám, de tényleg hátha tud valaki valami okosságot mondani vagy megnyugtatni.

Kép

Kép
ranita1979
 
 


Ranita szerintem ez elég magas, így a 8 napomon, na mindegy.
Hát gyermekem még sajna nincs, :oops:
De szerintem a logopédus szokott segíteni az ilyen bajokon.
Vagy esetleg a védőnődtől nem tudsz segítséget kérni, persze azt sem tudom h 2 éves 4 hónapos babóhoz még jár e ki védőnő :oops:
Vagy esetleg a gyerekorvos is tud segíteni?

Adri

Kép

Kép
irdab
 
 


Nekem is szokott ilyen magas lenni, egy kicsit magasabb az alaphőd, de ez nem baj. A lényeg az, hogy pé-kor 2-3 tizedet menjen felfelé és ne essen vissza. Nekem erről pé-kor 37-37.1-re szokott felmenni. De szerintem pé-ig fog majd még neked lejjebb menni.

Kép

Kép
ranita1979
 
 


Akkor próbálok megnyugodni! :lol:

Adri

Kép

Kép
irdab
 
 


Ranita én beszélnék egy logopédussal, csak hogy tudd mi a teendő, lehet hogy semmi és magától kinövi, de csak hogy tudjam. Azért hogy mire isibe megy ne legyen ebből baja. De igaza van anyukádnak, azért még kicsike nagyon a Hanna, ez még a beszéd eleje, szóval főleg a te megnyugtatásodra :) .
Irdab sziija! Én egyébként azért nem hőmérőzőm mert három hónapig mértem, mindig adott pét, mindig rá is mentünk és így sem lett baba :shock: . És mérés nélkül sem :( . És naponta, kétnaponta, három naponta, csak pékor, csak pé előtt, csak pé után...Jónás napkor. Aszpirinnel, anélkül, vitaminokkal nekem és apinak :( . Totál kudarc :cry: . Lehet hogy sosem fog sikerülni? Akkor mi lesz? Mi lesz az életünkkel? Én nem látok mást mint célt... :(
Bocsánat, de kijött belőlem a szomorúság.
Puszi mindenkinek!
Vendég
 


Arra is gondoltam, hogy mi van ha apival van valami? Ha kevés a katona vagy gyengék azzal lehet valamit csinálni? Olyanról is hallottam hogy nincs :shock: . Akkor mi lesz? Jaj csajok én úgy félek!
Vendég
 


Judy hol vagy :roll: ?
Vendég
 


Ranita
Szerintem is, ha gondolod a saját megnyugtatásodra menjél el Hannával logopédushoz. De szerintem is korai :). Nagyon sok ovis ismerős gyereket hallottam már úgy beszélni, mintha dadogna, mikor valamit nagyon-nagyon mondani akar és ráadásul gyorsan. :)


Irdab
Szerintem semmi okod az elkeseredésre :)

Loulou
Ha ilyen félelmeid vannak, akkor lehet, hogy el kéne menni egy jó kis kivizsgálásra. Anno mi mind a ketten voltunk. A jó hír az volt, hogy párommal nem volt semmi gond. :) Nekem meg magas volt a prolaktin szintem. :(
Viszont az is lehet, hogy te is egy kicsit rágörcsölsz :(.
Sok embernél hallottam már, hogy annyira akarták és nem jött össze, pedig minden oké volt mindenkinél. Aztán letettek róla, hogy majd jön ha jön. És Bumm, szinte előre ott is volt :).
Tudom, hogy ez elég közhelyesen hangzik, de ez tényleg igaz. Ilyen helyzetben voltak közvetlen barátok is. És most nyár végén megszületett a gyönyörű kislányuk. Ők is ugyanígy rámentek a témára, hogy most már jó lenne, ha összejönne, de amíg ilyen nagy hévvel ment a folyamatos próbálkozás semmi nem jött össze.
Szóval tessék egy kicsit lazítani :). :roll:

Kép

Kép
princzike
 
 


Loulou, én ma pont ezen gondolkodtam, h mi van akkor ha Nekünk nem fog összejönni, és arra az elhatározásra jutottam, h mindenképpen szeretnék majd akkor örökbe fogadni egy babát.

Adri

Kép

Kép
irdab
 
 


Loulou nyugi. tudom, hogy úgy látszik könnyen beszélek de... szerintem vonszold el apit egy kivizsgálásra. olvastam itt valamerre, hogy másnál volt olyan probléma, hogy alig volt kiskatona, és valami kezelést kapott api ami után már jó lett. azt is olvastam valamerre ( :oops: bocs de mostanában csak kismamás és kispapás oldalakon vagyok így sajna nemtom hol) hogy akiknél kevés a katona, vagy nem jó minőségű azoknál érdemes minden nap szeretkezni, mert ugye sok kicsi is sokra mehet.

Ranita nah most utánanéztem a neten a babakori dadogásnak. szal eszerint annyi élmény éri a gyerkőcöt és azt gyorsan akarja elmondani, hogy nem bír olyan gyorsan beszélni. :) azt olvastam több lapon is, hogy amikor beszélünk hozzá, mi is lassan tegyük, csak rá figyelve, ezzel megnyugszik, hogy nem hajt a tatár, ha lassan mondja el amit akar, akkor is fogunk figyelni rá.
a másik jó tanács, a sok mondókázás, éneklés, lehetőleg tagoltan, tapsal, vagy egyéb megfelelő mozgással. fontos, hogy ne javítgassuk és ne szidjuk emiatt, mert tartóssá válhat. De ahogy a lányok is írták, megnyugtatásul menj el egy logopédushoz. :)
Vendég
 


Hát most visszaolvasva elég hegyibeszédesre sikeredett, amiért elnézést kérek az illetékesektől :oops:
Vendég
 


Ranita,
ez a dadogás teljesen normális! Ne aggódj miatta, ki fogja nőni. Nekem mindkét idősebbem produkálta, nem szabad rászólni, ilyenkor túl gyorsan akar mondani valamit, a gondolatai gyorsabbak, mint a szája. Itt egy cikk, amit sebtiben találtam: http://varosunk.hu/pszihocikk.php?id=6118

Igaziból nincs időm írni egyáltalán, de ezt muszáj volt, nehogy Anita rosszul érezze magát emiatt.

Azoknak meg, akik idegeskednek: türelem! Jönni fog a baba! Nem kell az elején rosszra gondolni!

Most már tényleg rohanok. Szép napot!

E.
euonymus
 
 


Koszi Csajok :roll: szerintem a raparazasrol valo leallas az egyenlo a lemondassal. Arra meg most nem vagyok kepes. En vagy akarom vagy nem. Valoszinuleg tenyleg az segitene ha nem akarnam mar (es lehet hogy akkor jonne .... - de akkor meg titkon remenykednek hogy hatha jon, szoval akarnam :? ... nem?). Tudom hogy van a karrier, a hobbi, mindenbol lehet eletcelt csinalni. Csak en nem tudok... legalabbis most. Jo gaz vagyok.. Abba is hagyom mert mar sok belolem :oops: .
Irdab en is gondoltam erre...
Vendég
 


Es igen, megyunk dokihoz. Akkor orulok hogy apinak is van megoldas ha ott lenne a gond.
Vendég
 


Jó reggelt,

Ranita, sajnos én ebben nem tudok segíteni. :(
Irdab az én hőn a ciklus első napján 36,7 lett, a 3.-on 36,6. Múlt hónapban meg a ciklus első felében 36,3-36,5 volt. És csak PÉ után volt 36,5 fölött. Remélem ebben a hónapban nem marad el a PÉ, hanem utána 37 körül lesz a hőm. Én ebben reménykedem.Reménykedjünk együtt!

Lou, ettől én is tartok egy kicsit. De elmegyünk ebbe a Családtervezőbe és remélem megnyugszunk. Nem tudod esetleg a párodat rábeszélni egy ilyen vizsgálatra?Nem kell neki elmennie, elég ha Te viszed. Reggel együtt vagytok egy kis üvegcsébe gyűjtitek, aztán Te beszaladsz vele a dokihoz.
Sokan teszik ezt.



Na itt egy tábla, nézzük ki a soros a teszteléssel:

Kép
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára luli 2008.10.28 11:58-kor.

Kép

Kép
luli
 
 


Mimi, Abeatrix, Vernike, úgy látom most Nektek kell szorítani!
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára luli 2008.10.28 11:54-kor.

Kép

Kép
luli
 
 


Luli, oksa reménykedjünk együtt, benne vok :wink:
Mindig csak a hangulatot jövök rontani ide, bocsi lányok :oops: :oops:
Luli, kijavítanád, ma a 8. napomon járok. Köszönöm szépen :lol:

Adri

Kép

Kép
irdab
 
 


Irdab :oops: Átjavítottam!
Ja és dehogy rontod a hangulatot, pont ezért vagyunk itt egymásnak, hogy kisírjuk magunkat, ha kell. (Nehogy már a férjeink idegeire menjünk otthon! :lol: )

Kép

Kép
luli
 
 


Köszönöm szépen :lol:
Hát Én néha az idegeire megyek, és már e miatt is lelkiismeret furdolásom van, mert Ő meg olyan türelmes hozzám :shock:

Adri

Kép

Kép
irdab
 
 


Irdab
Inkább arról mesélj, hogy milyen volt a lehalászás! Ettetek is valamit?

Kép

Kép
princzike
 
 


Szia Princike!
Hát forraltborral indítottam, aztán sült halatt ettünk, haza felé pedig beugrottunk a cukiba, jó volt, és finom.
A favorit számomra a forralt bor volt, rég ittam ilyen finomat :lol:
Jó lett volna ha Ti is eljöttök, aztán bandázhattunk volna :wink:

Adri

Kép

Kép
irdab
 
 


Irdab
Az fincsi. Azért sajnálom, hogy nem tudtunk elmenni. :(
Na de a legközelebbi ilyen alkalommal biztos ott leszünk :).

Ácica
Mondtad már a főnöködnek? Vagy mikor mondod?

Kép

Kép
princzike
 
 


Princzike, azért remélem ha jövőre már jöttök akkor babakocsis bandázást rendezhetünk már :lol:
Amúgy tudom, h nem most lesz, de van még egy rendezvény amit érdemes megnézni Tatán, az a Víz-Zene-Virág fesztivál, ami mindig június utolsó hétvégéjén van, és 3 napos (péntek, szombat, vasárnap).

Adri

Kép

Kép
irdab
 
 


sziasztok Csajok,
nekem sincs túl jó kedvem, úgyhogy inkább nem szaporítom a búslakodók sorát...

Luli,
nagyon aranyos vagy, de mi ebben a hónapban nem voltunk együtt a férjemmel, szóval értem kár szorítani :(
majd novemberben!!!!

sok puszi mindenkinek, és fel a fejjel (ezt persze magamnak is mondom)
mimilee
 
 


Na sziasztok :D :D :D :D !

Még csak most bírtam visszaolvasni, de már el is felejtettem kinek mit akartam :oops: :oops:
Köszi mindenkinek a válaszokat, közben én is utánaolvastam és kicsit megnyugodtam. Csak először magamat hibáztattam, hogy biztos nem vagyok vele elég türelmes :oops: , rákiabálok(mert előbb kiabálok, minthogy megütném, azt sose)nem vagyok jó anya.... :oops: De biztos elhagyja majd.

Lányok, nem gondoljatok már mindenfélét össze, mert higyjétek el, hogy nagyon sok minden fejben dől el. Ha bebeszélitek magatoknak, hogy biztos valami baj van, akkor lesz is. Mindenkivel minden rendben :!: :!: :!: Tudom, hogy nehéz, mert én is ezt élem át, de arra gondoljatok, hogy igenis jönni fog a baba. Egyébként nekem is azon járt az agyam a napokban, ha egy év alatt nem sikerült, akkor most mitől sikerülne. De próbálom elhessegetni ezeket a gondolatokat.
És gondoljatok arra is, ha netalántán mégis baj lenne, ma már mindenen lehet segíteni. Azt mondják, ha valakinek van méhe, akkor az gyereket szülni is tud.
Nem igaz, hogy tudom osztani az észt :D :D :D :D Pedig aztán én is milyen parázós vagyok, de már egyébként javulok.
Pedig én tudom, hogy nálam mi az, ami nem stimmel. És ha nekem megint előjönnek a ciszták, akkor azzal nem lehet mit tenni.
És ma vagyok a 21. napon és semmi pé :evil: . Pedig most már hónapok óta ezen a napon volt, de nem érzem azt a bizonyos érzést. És ha nem lesz pé akkor az pedig annak a jele, hogy támadnak a ciszták és attól nincs :( :( :( :( :( .

Kép

Kép
ranita1979
 
 


Princzike!
Írtam mi van a szememmel, csak biztos elfelejtetted. Tegnaptól elhagyhattam a csöppögetést, talán már jó lesz, fokozatosan kezdhetem hordani megint a lencsét.
Hanna már jól van.
Mhelyről semmit nem tudunk :twisted: . Beharangozták, hogy hétfőn megmondják, aztán semmi. De ami késik.... Csak húzzák az ember idegeit :evil: :evil: :evil: . Nálatok?
Ja és vasárnap derült ki, hogy apa is ezért volt olyan amilyen. Ő tudta, ezen agyalt, nekem meg nem is momdott semmit, hogy ne idegeskedjek :( Aztán így jött ki rajta.

Kép

Kép
ranita1979
 
 


Ranita
Bocsi, most, hogy írtad tényleg beugrott. :oops:
Nálunk munkahelyen megmondták most egy rakat embernek, hogy köszönik a részvételt. A mi kis csapatunkból, ez kb 2 embert érintett elküldéssel, 2-en meg megúszták áthelyezéssel.
De állítólag lesz még egy forduló.
Nekem meg a főnököm ilyenekkel kecsegtet, hogy menjek el inkább szülni.
Nem akartam neki mondani, hogy ember legyen a talpán az, aki ilyen stressz mellett képes lesz teherbe esni.

Kép

Kép
princzike
 
 


Ranita,
az, hogy nem volt ebben a hónapban péd, még nem jelenti feltétlenül, hogy jönnek a ciszták.
nekem sem volt ebben a hónapban, az orvos meg azt mondta, hogy szerinte ez pszichés, másrészről, az normális, ha egy évben van pár hónap, amikor nincs pé.
szóval ne fesd az :twisted: a falra!!!!
mimilee
 
 


Princzi,
ez milyen beszólás már a főnöködtől, hogy inkább menj el szülni :?: :?: :!: :?:
jól elküldtem volna melegebb éghajlatra...
persze, ha jó barátságban vagytok amúgy, akkor belefér...
mimilee
 
 


nyah mindjárt én is visszaolvasok :)

A táblázathoz
szülés 2009.06.09
köv vizsgálat 2008.11.10 valamikor a héten
Vendég
 


Princzike!
Jó fej főnököd van :evil: :evil: :evil: :evil:

Mimilee!
Igazad van, nem parázok be, csak ez engem a lapar előtti időre emlékeztet.

Kép

Kép
ranita1979
 
 


lányok jó sokat írtatok...... :shock:
ma bevetem az első clostit és nemsoká beveszem a második adagot !!!!!!!!!!
princzi azért nem semmi főnököd van hogy ilyet mond..sajna ne egyszerű teherbe esni mint ahogy azt ő gondolja... :roll:

Kép
Kép
Kép
Kép
nitacska007
Halásztelek
 
 


Hát nem is tudom, most rosszat vagy jót gondoljak.
Ha nem lenne most nálunk is leépítés, biztos visszakérdeznék, hogy kb mi köze van hozzá.
De mivel tőlünk a héten is küldtek el embereket, meg szerintem még fognak, lehet, hogy csak jót akar.
Bár nem mindig tudok rajta kiigazodni.
Attól függetlenül nem szeretem, ha a munkahelyemen ilyenekkel próbálnak nyaggatni.
Ezt persze meséltem a kollégáknak is, hogy főnök mit mondott. Erre mindenki fantáziája szárnyra kapott és mondták, akkor kellene egy Casting-ot csinálni :wink: . Na szóval, ez a dolog szájhagyomány útján terjedt nálunk az egész cégnél, mire olyan helyekről hallottam vissza pletykát, ahonnan álmomban nem gondoltam volna. Na persze gondolhatjátok, hogy nem az eredeti verziót :? .

Most mit tudok csinálni. Pletykásak az emberek :wink:

Kép

Kép
princzike
 
 


Sziasztok!

Frászt kaptam ma. Telefonált a szülésznő aki a down-kóros tesztes vért vette le és küldte be a magzatdiagnosztikába, hogy felhívta őt a központ és van egy rossz híre. Az ütő megállt bennem, egyből arra gondoltam szar az eredmény, beteg a baba. De nem ezt mondta, hanem, hogy nem tudják kielemezni a vért, mert átminősítettek 14. hetesnek és így nem csinálják meg az elemzést. Azt nem tudom miért minősítettek át, hiszen a 13+4 napon voltam és elvileg a 13+6 napig lehet menni. Na mindegy így jártam. Felajánlották a fizetős teszteket, de köszönöm sajna arra nincs most keret. Max, ha szar lesz az afp eredménye akkor meggondolom, bár lehet akkor már késő.

Irdab: szerintem nincs gond a hőddel. Lehet kicsit magasabb, de amit Anita írt azt írnám én is.

Ranita: tegnap délután írtam neked! 2008 Október 27 Hétfő - 18:22 ekkor. Olvastad?
A dadogásra sajna nem tudok mit mondani. Figyeld őt milyen sűrűn jön elő neki. Szerintem pár alkalom nem lehet gond, de ha sokszor szerintem érdemes elmenni vele szakorvoshoz. Max megnyugtat, hogy semmi gond.
Örülök, hogy jobb a szemed. :)

Loulou: elhiszem, hogy elkettyentél. Már ti is rég próbálkoztok. Nekem a fiam másfél év után jött, a tesó 15 hó után, úgyhogy átérzem a szomorúságod. DE LESZ BABÓTOK BIZZ BENNE!!!! Apát még nem is vizsgálták? Akkor gyorsan menjetek el vele dokihoz!! Nálunk is volt apánál egy pici gond és kaptunk rá gyógyszert és most babás vagyok!! De mi megcsináltuk a gynevac szurikúrát is. A 3. szuri után teszteltem a +at ;)

Luli: én ma a 14+4. napon járok. És a köv uh. 11.04-e Köszi a javítást!
Mikor mentek a családtervezőbe? Van már időpontotok is?

Judi: voltál ma dokinál????

Princzike: lehet csak jóindulatból mondta a főnököd a szülést. Nekem is azt mondta, ha lehet akkor még most szüljek tesót, mert nem sok jót lát a cégnél. Addig legalább én biztonságban vagyok, míg gyeden/gyesen vagyok. És ugye nem mindegy honnan indul az ember gyedre. Mármint munkából, vagy munkanélküliről. Nagyon nem mindegy!!!

Kép Kép
kisvirág_30
 
 


virág az a lényeg hogy nincs baj a babával..inkább csak ennyi legyen..hamarabb fogod látni!!!! :roll: :lol:

Kép
Kép
Kép
Kép
nitacska007
Halásztelek
 
 


Nita: az nem derült ki, hogy mi van a babával, mert nem elemzik ki a vért. Bár az eddigi uh-kon rendben volt a baba. Én is remélem a továbbiakban is ezt mondják majd az uh-kon. Csak kíváncsi lettem volna erre a down-kóros teszt eredményre is. Bár a fiam egészséges és a családban sem volt még ilyen betegség, úgyhogy reménykedem, hogy a kis pocaklakóval is okés minden.

Kép Kép
kisvirág_30
 
 


Virág! hát én is megijedtem, mikor elkezdtelek olvasni. bizti nem lesz gond, nyugi és így tényleg hamarabb a kezedben foghatod! :wink:
A szurit amiket kaptál a nődokinál intézted? én is hallottam már róla, és lehet hogy meg kellene próbálni. :roll:
Princzike ne foglalkozz a pletyósokkal, nem éri meg!
Eszméletlenek ezek a leépítések! mi lesz itt????? :twisted: :twisted:

Kép
kissedi
 
 

Vissza: Fogamzás

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?