2004.01.26 08:42
Szerző: medvike
Sziasztok!
Tünde, megpróbálom összeszedni, hogy volt a nap többi része:
Tehát 7-kor elviszik a babócát, utána reggeli. A reggeli-hordó nővér eddigre már általában meghozza a kaját. Ha jól emlékszem, reggel zajlik a vizit is. Ha fél 9-ig nem érnek oda, akkor az embernek van egy kis ideje (pl anyatejgyűjtőbe menni), mert fél 9-kor valami osztályos értekezlet szokott lenni. A vizit egyébként nem egy nagy durranás. Még a gátsebemet sem mindig nézték meg. Gondolom, mindenkinek a saját orvosára bízzák. Éppen csak bekukkantottak, megkérdezték, hogy minden rendben van-e és már el is tűntek.
Ezután én leballagtam az anyatejgyűjtőbe, ami 8-kor nyit. Miután belövellt az ember teje, ez elkerülhetetlen. Ott mire levetkőzik és beöltözik az ember és kimasszírozzák a csomókat, majdnem 10 óra, amikor már újból hozzák a babákat etetni.
11-kor elviszik őket és aztán 1-kor jönnek megint, ha jól emlékszem. Persze azt is lehet, hogy az ember magánál tartja a babáját, de akkor sem reggeltől estig, mert a hajnali etetés után elviszik őket, szerintem a csecsemőosztályos vizitre és az esti etetés után is elviszik őket, mert akkor fürdetnek. Szóval nap közben 10-től 20 óráig lehet az embernél a babája.
Az ebéd és az 1 órási etetés után az ember ismét az anyatejgyűjtő felé veszi az irányt (legalábbis én így tettem). Az anyatejgyűjtőben van ebédszünet, azt hiszem, 12-14 között. Általában szokták is mondani a délelőtti fejés után, hogy délután is menjen vissza az ember, akár még kétszer is, ha belefér. Egyébként este 5-ig vannak, vagy talán fél 6-ig.
Ha az ember fönt tartja a babát, akkor ilyenkor le kell tolni az újszülött osztályra, ők vigyáznak rá addig, míg az anyuka fejni van.
Szóval a délután babázással, fejéssel telik. Este 7-8 között is van egy etetés, ezután elviszik a babát fürdeni. Este 10-kor hozzák vissza legközelebb, de ha valaki nagyon fáradt vagy rosszul van, azt is lehet mondani, hogy inkább ne hozzák ki. Én kétszer kértem: egyszer a szülés napján, akkor a szülésznő mondta, hogy inkább pihenjek, egyszer pedig az ominózus Tisasen-es esetnél. Egyszer sem tapasztaltam, hogy emiatt görbén néztek volna rám.
Aztán este 11-kor elviszik a babát, hacsak nem akartok vele aludni éjjel.
Talán még annyit, hogy a csecsemősöket nyugodtan meg lehet kérni arra, hogy segítsenek pl. a szoptatásnál vagy tisztába tételnél. Főleg délután van idejük ilyesmire (hacsak nincs szülés), mert délelőtt vizit van náluk is.
A szomszéd szobában pl. volt egy lány, akinek a babája szinte folyamatosan sírt. Végül már nem bírta tovább és odahívta a csecsemősnővért, aki nagyon szívesen jött, hogy segítsen.
Ja, és ebéd előtt vagy kora délután szokott jönni a gyerekorvos, aki közli a délelőtti csecsemő vizit eredményét (hogy pl. enyhén besárgult, x grammot szopott, stb.).
Barbi, a szüléssel kapcsolatban most nem jut eszembe semmi olyan, ami eddig nem hangzott volna itt el. De kérdezzél nyugodtan, hátha akkor beugrik valami fontos, amit jó lett volna előre tudni.
Pindur, még a múltkor kérdezted, hogy miért indítottunk kapásból bimbóvédővel. Azért, mert a mellbimbóm túl lapos, még a babóca szívására sem emelkedik ki kellőképpen ahhoz, hogy elérjen a lágy szájpadig, amivel a baba szopik. Igy aztán Bori nem tudott szopni, nagy keservesen csak néhány grammot préselt ki, de eléggé kínlódtunk közben. Olyan volt, mintha egy labdán próbált volna fogást keresni (pláne az elején, amikor belövellt a tej és kőkemény lett a mellem!). Úgyhogy megkértem az egyik csecsemős nővért, hogy segítsen, hátha valamit rosszul csinálok. Ő megnézte, hogyan szerencsétlenkedünk és azt javasolta, hogy próbáljam meg bimbóvédővel. Azzal pedig működött a dolog. Először 30 grammot szopott, aztán már 50-et és másnap, mikor hazaengedtek, 120-at (aminek a nagy részét persze visszabukta, mert nem fért el a kis gyomrában).
Most pedig azért szeretnék leszokni róla, mert egyrészt azt gondolom, hogy jobb érzés lehet közvetlenül érezni a kis száját, másrészt pedig macerás bimbóvédővel szoptatni: fertőtleníteni kell, utána elmosni, mert a Neomagnol ízét nem szeretik a babák, emiatt aztán nem tudom csak egyszerűen mellretenni, hanem először irány a fürdőszoba mosogatni azt a nyavalyás műanyagot. Ha pedig elmegyünk valahova (pl a szüleimhez, vagy tornára) vinnem kell magammal a bimbóvédőt egy befőttesüvegban, ami föl van töltve Neomagnolos lötyivel. De pl. tornán nem tudom elmosni, mert a tornateremhez nincs öltöző és mosdó. Szóval egyszerűbb volna az élet nélküle.
Mackoo