Új privát üzeneted érkezett!

Kép

Hazajöttünk, alszunk az új ágyunkban, amit nem szeretünk, mert inkább alszunk apu és anyu nyakán :lol:

Kép

Kép
nusildi
 
 
 
 


KATA, ILDI!!!

Üdv itthon!!!! Várjuk a történeteket és gyertek sokat (már amennyit tudtok)! Lotti baba gyönyörű! Gondolom Zsombor is az, remélem nemsokára megláthatjuk!!!!

marek
 
 


Üdv Anyucik! :)
Kata, nagyon várjuk Zsombor képét! És a történetet is!
Ildi, ez a kislány elképesztően édes és szépséges! Akarok egy ilyet, most!!! :D :D
Gratula mindannyiótoknak, a kicsiknek is, hiszen, ők is dolgoztak ám! :)

Úgy zúg a fülem az érzelmi felfokozódástól - nem tehetek róla, újabban már a babák láttán is bepárásodik a szemem - hogy csak na, de le van tojva! :D

Kép
anhel
 
 

 
 

Kata, Ildi: de jó hogy jöttetek 1 picit :D

Ildi: nagyon aranyos Lotti, és a párodról nem is beszélve...hát ahogyan ide is benézett és irt nekünk rollatok...az enyém tutti nem lesz ilyen :( , azt sem tudja hol kell megnyitni a forumot..na de mindegy, azt az eggyet remélem bár akkor itthon lesz picit többet, mert ha nem én elvállok :roll:

Kata: várjuk Zsombor képeit :lol:

Bettyna: de jól nézel ki! én is tennek képet...csak ugye nincs ki levegyen :x ...
most már kissé késő elkezdeni...de ki kell nézzek magamnak egy jó szomszédot :wink: [/b]

Dalma
KépKép
Kép
biceboca
 
 


Ildi: nagyon szoritok a szopizáshoz, nem tudom mit tanácsolhatnék, az eggyik barátnőmnek a sárgadinnye gyümölcslé jött be! és nem add fel könnyen, mert ez is nagy titka :) ...hátha

Dalma
KépKép
Kép
biceboca
 
 


Ildi, próbáld ki, hogy

1. szopizásnál összegyűjtöd a tejcsit a másik cicidből is. Mikor Lottika eszik, és te csak rá gondolsz, nézed, szeretgeted, akkor a hormonok, meg a tejleadó reflex hatására a másik ciciből is csöpög a tej. Idővel egész sok fog jönni, de eleinte elég egy tejgyűjtő kagyló is. Amit összegyűjtöttél, az oda adhatod Lottinak evés után is, de a nap végén összegyűjtve is.

Az összegyűjtött tejcsit a hűtőben 4fokon lehet tárolni, és összeöntögetni. Kb. 1 napig jó. Utána is, de akkor már nem kéne lefagyasztani.

2. Ha az egyik cicit megette Lotti, akkor még kínáld meg a másikkal is nyugodtan. Ekkor jelzed a szervezetednek (Lotti jelzi), hogy több tejcsire van szüksége.

3. Serkentő hatással van még, ha nem 3 óránként esztek, hanem sűrűbben.

4. Etetés előtt nem árt a melegvízes borogatás, vagy zuhany a cicidnek, ettől fellazulnak a tejcsatornában a tejcsik, meg a mirigyek... Könnyebben jön a tej.

5. És lehet még masszírozni is a melleket kívülről a bimbó felé. Ekkor a tejcsatornán végig kergeted a tejet, és így fellazulnak az elzáródások. Ha csomót érzel, ezt kell csinálni!

6. Vigyázz, ne legyen szoros a melltartód, nehogy elszorítsa a tejcsatornákat, mert akkor jobban bedugul a járat :oops:

7. Fejés is segít. etetés után még egy kicsit dolgozz rá a cicire. Amit Lotti kiszopizott, azt a cicit fejd is meg. Van egy módszer, amit a fejéssel való serkentésre találtak ki, és működik is. Megkeresem majd neked, jó?

Remélem valami bejönn ezek közül, ha nem, még töröm a fejem. Nekem egész jól sikerült a dolog Lilivel, pedig a kórházban sokaknak sokkal több tejcsijük volt már az elején... És ez eléggé fusztráló hatással bírt rám.

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers
nyugtonmalac
Budapest XIII. kerület
 
 


Ildi, Kata! Sziasztok!!!!
Gyönyörű a lányod, Ildi!!!! Tüneményes! Ne aggódj a szopi miatt, ne add fel, szerintem is minél gyakrabban szoptass, akkor is, ha Lotti alszik. Ha egy pici tejcsit kinyomsz a cicire, akkor is szopizni kezd, ha csak magadra teszed őt alvás közben. Anyaszag, tudod! :lol: :lol:
Annyi elég, hogy jól megszívja Lotti, ha szopik is igaziból, annál jobb. Hidd el, nem ilyenkor rontjuk el a gyerekeket, ez most Neked nagyon fontos, illetve persze neki is. Ha ez nem jön be, akkor fejjél. Ha csak egy minit is tudsz, akkor is. Be fog indulni a tejed!!!!
A végén csak győzzed :roll: :roll: :lol:

Ja, és a szoptatási módok: bölcsőtartás (ez az öledben tartás), oldaltartás ( öledben van, de a hónod alól bújtasd a fejét az öledbe) és fekve.
Ezek mind-mind más tejcsatornákat és mirigyeket ürítenek és ingerelnek, ezést érdemes - főlg az eljén - váltogatni a tartásokat! Plusz rájössz, melyik jön be leginkább a babának :lol: :lol: :lol:
Fekve szopi persze tuti bejön neki, szerintem ezzel óvatosan bánjunk, mert könnyen rászokik bármelyik baba.... :P

Baromira ég a gyomrom, ma sem fogok aludni ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ........nagyon jó lesz! lesz itt ma is valaki?! Bár olvastam, ma mindneki szülést indít be :roll: :oops:
Persze, hogy az én férjem ma is focizik......nem is tudja, miről maradt le.... :cry:

Andi
Kép
handrea75
 
 


Anhel, tegnap a saját horkolásomra ébredtem éjjel. A férjem viszont édesdeden szuszogott mellettem, úgyhogy nem volt trauma neki.

Peva, inkább csak nézni fogom a felújítást. Nem vagyok én bolond akciózgatni.

Kata, Ildi, jó, hogy végre írtatok!

Szemfenék-vizsgálat: nem tudom, volt-e valaki közületek ilyenen, én majd összecsináltam magam a meglepetéstől, mert azt hittem, tudom, mi vár rám. Hát tévedtem. Egy lájtos pupillatágítás (szemcseppel) után kaptam érzéstelenítő szemcseppet. Nem tudtam mire vélni a dolgot. Aztán a doki bácsi (óvodatársam volt) hozott egy formás kis kukkoló lencsét, megkente egy zselés anyaggal, és azt szépen a szemem felszínén csavargatta. :shock: :shock: :shock: Én ebből persze semmit sem éreztem, csak azt, hogy olyan jólesik, mindjárt elalszom. Vizsgálat után fél órával kiment az érzéstelenítő hatása. :? Úgyhogy onnantól ömlött a könnyem, és akkora pupilláim voltak, hogy a szivárványhártyámból 1-1 mm látszott csak. :)
A lényeg, hogy a szemeim állapota szerint is mehet a természetes szülés. :wink:

NST: életem első nst vizsgálata szépen sikerült, minden rendben van. A gyerek a felén aludt, aztán jól belerúgott a műszerbe. :wink: Teljesen igaza van...talán a 38. héttől van értelme ennek a vizsgálódásnak, de a 36. héten? Ráadásul problémamentes előzmények után? :?

Kép
szöszke
 
 


Köszönöm Csajok az üdvözléseket nagyon jól esik :lol: :lol: Kép Ime Zsombor Bendegúz!
A tegnapi éjszakán nagyon jó volt 2x kelt éjszaka és simán vissza aludt.Egy szobába vannak Zsófival fel sem kelt reggel fél 7-kor kelt Zsombor és Zsófi is azt hittem vissza alszik de nem és kivárta még megetettem a tesóját.Egyelőre nem panaszkodom :lol: Írom a szülés történetett.

Nyugtomalac!nagyon jó az oldalunk :wink: :wink:

KépKép
KépKép
KépKép
kata84
 
 
 
 
 


Szöszke!

Én is voltam ilyen szemfenék vizsgálaton, tényleg nem túl kellemes.nálam is minden ok szerencsére.De a ctg-nek bizony van értelme a 36.héttől, mert akkor kezd a lepény elöregedni,folyamatosan a szülésig.kinél gyorsabban, kinél lassabban megy végbe ez a folyamat.azért kell figyelni, mert már a 36.héten is kiderülhet, hogy mozgásra vagy keményedésre lassul a baba szívhangja, ami azt jelzi, hogy nincs jó állapotban a lepény.ez egy teljesen problémamentes terhességnél is előfordul.Ezt tudni kell, mert nagyon fontos, hogy a lepény meddig tudja ellátni maradéktalanul a feladatát.szóval ne érezd feleslegesnek, még szerencse, hogy nálad minden ok.:-)
emmalena
 
 


Jó reggelt!

Olvasni majd később, most friss, ropogós babahírek:

PEVA DORKÁJA 21,40-KOR 52 CM-VEL, 3650 G-MAL APUKÁJA SÖTÉT HAJÁVAL ÉS ANYUKÁJA TEMPERAMENTUMÁVAL MEGSZÜLETETT!!!! A MAMA IS ÉS PICI LÁNYKÁJA IS JÓL VANNAK!!!!!

KépKép
KépKép
KépKép
sz.bettyna
 
 


Ildi!

Annyira jó, hogy már otthon vagytok!

Lotti csuda édes, és a szopi miatt ne aggódj.ha alkalmanként 70-80 grammokat eszik, az egy hetes babánál tökéletes, és azt jelzi, hogy van elég tejed.Mi egy hetesen jöttünk ábival haza a kórházból, akkor ő sem evett ennél többet.És a csecsemősök meg a gyerekorvos nagyon meg voltak vele elégedve.Szóval csak nyugi, minden ok.Az idegeskedés meg a stresszelés árt a tejtermelésnek.Próbálj meg minél többet pihenni, és nem agyalni ezen, csak mikor úgy érzed éhes, tedd a cicire, majd fejd ki ami benne maradt.Ha maradt benne.Ha az egyik cicit kiette de még kérne, nyugodtan kínáld meg a másikból is.ez is jót tesz a termelésnek.Ha van mérleged otthon, akkor evések előtt mérd le.Meg utána.Ha megette az adagját, mégis nyűgös, akkor legalább tudod, hogy éhes már nem lehet.nekem sokat segített az első 3 hónapban a mérleg.Azt is láttam, ha sokat volt cicin de keveset evett, meg azt is, ha gyanúsan pár perc alatt megette az adagját.A csúcs az volt, amikor 5 hónaposan uzsira 580 grammot szopott ki 2 ciciből kb 6 perc alatt.:-)utána kiköpte a cicit én meg aggódtam, hogy nincs elég tejem, hisz alig szopizott, máris kiköpte.Kíváncsiságból megmértem mennyit evett és kikerekedett a szemem.Szóval becsapós dolog ez:-)
emmalena
 
 


Ejha, micsoda reggel!

Pevának és a picinek sok sok gratula, na meg a büszke apukának.Jó egészséget, békés nyugodt babát és sok finom tejet a kisasszonynak:-)Juj de izgi!

Kata!

Zsombor gyönyörű, olyan cuki...És hogy egy szobában vannak a nagy tesóval ez nagyon klassz.Én is gy tervezem, hogy rögtön Ábi mellé teszem be, hátha megszokják egymást hamar.Örülök, hogy nálatok működik.
emmalena
 
 


Hatalmas Gratula Pevának és Dorkának! Ügyesek voltatok!Sok-sok tejcsit és gyors felépülést kívánok!!! :lol: :lol: :lol:

Kép
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ancsa2727 2008.09.30 07:29-kor.

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
Alexandra Vivien 2000.09.12
ancsa2727
 
 


Ildi,Kata
A babák gyönyörüek! :lol: :lol: :lol:
Jó hogy már otthon vagytok! :lol:

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
Alexandra Vivien 2000.09.12
ancsa2727
 
 


Jó reggelt!!!

De jó ilyen hírekre jönni!!!:D

Hatalmas gratula Pevának és Dorkának!!!!Jó egészséget és sok tejcsit!!!

Ildi,Kata, gyönyörűek a babáitok! (azért nem szép,h így beelőztetek :D )

Marek merre vagy?Ilyenkor már itt szoktál lenni!:D csak nem elindultál szülni?:D....

Nyugtonmalac, jók ezek a szopis tippek!Én is feljegyeztem magamnak!És köszi ,a névvel kapcsolatban tényleg sokat segítettél,mert nekünk is a Hedvig most a kedvenc,csak annyian mondják,h hülye név mert ,h nem lehet eldönteni,h fiu vagy lány név! :?
Vendég
 


szöszke
Emmalénának igaza van,valóban fontos az NST már a 36 héttől, akinek volt gondja a méhlepénnyel,mint nekem is, annál előbb is ellehet kezdeni ,vagy akár sürübben járni NST-re :roll:
Én is heti 2-szer fogok menni jövő héttől és az is lehet hogy a 38 héten már irány a kórház,mert a dokim napi 1 NST-ét akar.
Vagy a másik verzió,hogy naponta bemegyek nst-re.
Mondjuk a második verzió szimpibb valahogy,nem is értem miért :wink:
Azért kíváncsi leszek a jövő hétre,milyen lessz az NST-ém. :roll:

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
Alexandra Vivien 2000.09.12
ancsa2727
 
 


Adri!

Nekem tetszik a Hedvig név, de van abban valami amit mondsz.Mindenesetre a jelentése az hogy harc.Volt ilyen nevű lengyel királynő is. :lol:
emmalena
 
 


Emmalena, köszi!Jól esnek ezek a megerősítések!Csak mert nem szeretném,h esetleg késöbb csúfolják vagy ilyesmi!....
Egyébként szépen vagyunk! Ma betöltöttem a 39-et és még mindig nem tudjuk eldönteni,h Julcsink legyen vagy Hédink! :lol:
Vendég
 


Adri
Nekem is tetszik a Hedvig :D
És az is jó benne,hogy ritka :D
1 -et ismerek,akit így hívnak

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
Alexandra Vivien 2000.09.12
ancsa2727
 
 


Sziasztok, kemény éjszakánk volt, csak rajtunk aludt el, se kiságy, se mellettünk, csakis rajtunk, fekve, szóval kb. aludtam 1-2 órát, most épp elaludt itt az ágyon, gyorsan írok.

Kata - még egyszer gratula Zsombibabához és úrég, ne haragudj, teljesen elfelejtettem, hogy az én számomat kérted el, üzenhettem volna párommal, sajnálom, ne haragudj tényleg, annyira húzós volt a kórházban tartózkodásom, az az 5 nap, hogy igazság szerint azt sem tudtam fiú vagyok-e vagy lány! Remélem jól vagytok, örülök, hogy nektek jól telt az éjszaka!!!

Peva - GRATULÁLOK!!!!!!! Ha előbb szülsz egy nappal, találkozhattunk volna a kórházban :lol: Kép

Nyugtonmalac, Emmalena - köszi az infókat, most reggel is szopiztunk, persze elfelejtettem előtte lemérni :? Aztán bealudt, most keltegettem, mert kb. 2 órája volt ez, gondoltam, hátha, de alszik, most kivételesen nem rajtam, reggel szopi utántól rajtam aludt vagy 1,5 órán át, úgy írtam, hogy egy ujjal gépeltem. Félek azért, hogy nehogy rászokjon, anyukám azt mondta, hogy hagyjam sírni az ágyában, de én eddig képtelen voltam erre.
Azt olvastam, hogy nem is jó, ha sírni hagyjuk.
Amúgy nem igazán tudok fejni, kézzel sem és a kézi fejőmmel sem, mert hiába kínzom, nem igazán jön ki a tej, pedig ez már valamennyire beindult.
Jaj, megyek, most ébredt, majd jövök még ha tudok!!!

Kép

Kép
nusildi
 
 
 
 


Sziasztok!

Nagy-nagy gratula Pevának a Kis Dorkához! :lol:
A temperamentum remélem arra utal hogy gyors szülés volt! :wink:
Nagyon szép súlyú baba, szerintem az én Norbim is lesz ekkora!


Kata...gyönyörű szép Zsombor! :lol: Úgy irigykedem! :lol:
Sok tejcit és gyors felépülést kívánok nektek!
Én is 3450g-mal születtem!


Én még egyben! :? Fájás nincs! Már nagyon nyűgös vagyok! Nem tudok aludni sem.
Kaptam betadine kúpot a tenyésztett bacimra, és úgy csípett egész éjjel, mintha savat töltöttek volna belém! :cry: Biztos van egy kis gyulladásom is. Mire kifolyott, addigra meg úgy elzsibbadtam oltalt, hogy azért nem aludtam! :?
Bocsi hogy csak nyafogok! :oops: :oops: :oops:
Marek....szöget ütöttél a fejembe, azzal haogy mi van ha a dokinál egyszerre ketten szülnek? :shock: :( Ez még akkor rosszabb ha az egyik császár a másik sima szülés. Mert nálunk másik emeleten van a műtő! :shock: Akkor nem tud rohangálni a doki, meg külömben sem lehet csak úgy ki-be menni a műtőbe, nem?
Hát erre inkább nem is gondolok!
Ráadásul az orvosom most ment szabira, okt 8-án lesz újra! :roll: Hát, remélem addig még kihúzzuk, nem ám hirtelen megindul ez a gyerek! Ha, már eddig ráért akkor már kibírja azt a 8 napot!

Na, jók legyetek, pocaksimi! És puszi a kis babócáknak! :lol:

Kép
Kép
lovaszkata
 
 


Ildi
Fejés előtt érdemes jól megmasszírozni a mellet,mert az segít hogy könnyebben ürüljön ki a tejci.
Ha még nem próbáltad eddig,próbáld ki :D
És az tényleg nagyon szép eredmény, ha Lotti 70-80-akat eszik :lol:

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
Alexandra Vivien 2000.09.12
ancsa2727
 
 



ANYATEJ-KÉPZŐ SZEREK

HOMEOPÁTIÁS SZEREK
Alfalfa D6 szoptatás előtt 15-20 perccel. Szinte azonnal hat. Ha nem, akkor próbálkozzunk Urtica urens-szel.

TEJKÉPZŐ TINKTÚRA ("More Milk Plus") (gyógynövényes)
Összetétele: görögszéna mag (Trigonella foenum-graecum),
benedekfű levél (Cnicus benedictus), csalánlevél
(Urtica urens), édeskömény (Foeniculum vulgare), alkoholos, növényi glicerines tinktúrában.

TEJKÉPZŐ MASSZÁZSOLAJ (aromaterápiás) Ezt az olajat már a születés után elkezdhetjük használni: naponta egyszer-kétszer körkörös, illetve csillag alakban a mell bőrébe masszírozzuk. Ha úgy érezzük, hogy nem elegendő a tej mennyisége, akár minden szoptatás előtt is lehet használni.

Bázisolajok: mandulaolaj (Amygdalus communis) és körömvirágolaj (Calendula officinalis).
Nagyobb mennyiségű mandulaolajhoz valamivel kevesebb körömvirágolajat használjunk. Az illóolajokat cseppenként keverjük nagyobb mennyiségű bázisolajhoz, amíg a kívánt harmonikus, de nem túl erős illathatást elérjük. Egyik illatot se engedjük túlzottan dominálni!
A mandulaolaj nagyon bőrbarát masszázsolaj. Beszívódik a bőrbe, nem hagy rajta zsíros réteget, bortápláló. Babáknak is ideális, sokkal jobb, mint a szintetikus babaolajok. Száraz bababőrre (főleg túlhordott újszülötteknél, akiknek már nem volt elég magzatmáz a borén) eszményi.
A körömvirágolaj gyulladáscsökkentő, bornyugtató. A szoptatás kezdetén kissé megviselt melleknek nagyon jól jön.
Illóolajok: ánizs (Pimpinella anisum), édeskömény (Foeniculum vulgare), karottamag (Daucus carota), koriander (Coriandrum sativum), (római) kömény (Carum carvi), levendula (Levendula latifola), rózsa (Rosa).
Az édeskömény a legfontosabb tejtermelő, "az anyaság olaja". Anyai oltalmat, vigasztalást sugall.
Ánizs, koriander, kömény: emésztést segítő, görcsoldó, melegítő hatásúak, segítik a tejbelövellő reflex működését.
Karottamag: támogatja a nyirokfolyamot, a máj- és epeműködést. Babáknak is jó, különösen sárgaság idején.
Levendula: nyugtató, önbizalmat növelő, belső letisztulást előidéző hatása van, megerősíti a hitet a szoptatás sikerében.
A rózsaolaj az egyik legnagyszerűbb aromaterápiás szer minden olyan helyzetben, ahol a nőiség, nőiesség kerül kifejezésre. Antiszeptikus és görcsoldó hatású. Beszerzése sajnos elég nehéz és drága is, próbáljunk szerezni nagyon kicsi kiszerelésű tiszta (!) marokkói vagy török rózsaolajat. Csak egy-két csepp kell egy egész üveg (50 ml) bázisolajhoz.

Kép
Bán.Barnabás 2002.12.11.
Alexandra Vivien 2000.09.12
ancsa2727
 
 


Ildi!

Ne érts félre nem akarom az észt osztani neked, de kivételesen egyet értek anyukáddal.Ezek a csöpp kis babák pillanatok alatt rászoknak, hogy nem alszanak az ágyukban csak a mamán-papán, nagy ágyban, stb.Ez lehet, hogy rövid távon kényelmes, de hidd el, hogy ha rászokik, utána ha szeretnéd visszaszoktatni, vért fogsz izzadni.Minél nagyobb a baba annál kitartóbban fogja követelni azt amit megszokott.Szerintem is most kellene hagynod egy pár napig nyűglődni az ágyában, és meg fogja szokni.tudom, tudom nem egyszerű, ábinál átéltem, de muszáj.pár nap, és tényleg megszokják, ha következetes vagy.Nyilván rajtatok hason alszik.Lehet, hogy az ágyába hanyatt tetted le, és ez nem tetszik neki.tedd az ágyba is le hason.Nem lesz semmi baj, hidd el, Ábi csak hason volt hajlandó aludni.Hosszú távon mindenképpen az a jó, ha most vagy vele következetesebb.Az egyik barátnnőm azt mondta, hogy "ugyan mááááá, most velünk alszik, aztán majd 4-5 hónaposan kiteszem a kiságyába".Hát nem jött be.Nem hagyta magát a baba.Most 2,5 éves a gyerek, és még mindig velük alszik, pedig már elég nyűgös a szülőknek, érthető módon ragaszkodnának már a saját ágyukhoz meg a nyugodt éjszakákhoz.Most még pár naposan hamar elfáradnak a babák a reklamálásba, és elalszanak ott ahova teszed őt.Ha ez a kiságya, akkor azt fogja megszokni.Volt úgy, hogy én sem bírtam már hallgatni ábi sírását, de ez nem volt több pár percnél.Én hamarabb sokaltam be mint a férjem.aztán nem engedte, hogy bemenjek hozzá.Alíg telt el pár perc, és csend lett.Kb egy hét volt amit ki kellett bírni, azóta is szépen alszik a saját szobájában a saját ágyában.Szóval kitartás, ha most megléped a dolgot, egy csomó csomó időt spórolsz meg magatoknak a későbbiekben. Én pl.azt csináltam, hogy ehhez a rendszerhez nappal is nagyon ragaszkodtam.Mert nappal neked is könnyebb kitartanod mint éjjel.Ha nappal minden szopi után következetesen visszateszed a kiságyba, még ha sírdogál is, éjjelre már ismerős lesz neki a dolog, és talán kevésbé fog hadakozni.
emmalena
 
 


Marek!

Gyanús vagy te nekem...Ilyenkor már itt szoktál lenni.Csak nem a szülőszobán vagy?:-)
emmalena
 
 


Ancsa köszi a homeos cucc nevét, már pont filóztam hogy utánna nézek az anyatejképző szereknek! :lol:

Beágyaztam a kiságyba :lol:
Szupin látszik milyen duci , vizes a kezem! :(
Kép

Kép
Kép
lovaszkata
 
 


Na vagyok újra. Az életbevágó reggeli után már olvasni is tudtam és még jó, hogy idejébenlenyeltem a kefírt mert különben tutira telespricceltem volna a monitort az előző oldaltól!Mármint a röhögés miatt... :oops: Egyébként én is épp tegnap mondtam apának a polgármesteri folyosóláyn várakozva, hogy, ha hétvégén nem indul el Szabi kifelé, akkor jövő héten szexelünk ezerrel! :lol: De a málnaturmix is roppant jól hanzgik, majd utána azt iszom! :wink:

Kata, Ildi - De jó, hogy újra itt vagytok! Pusszancs a gyönyörű csemetéknek! Várjuk a történeteket! Kitartás az első kemény napokhoz!

Dalma - Köszi!!! :oops:

Ildi - Ha van időd nézd meg az lll oldalát, sok hasznos dolgo van rajta! Maszírozásról rajzok, fejésről ilyesmik. Hátha bejön vmelyik.

Peváékról többet egyenlőre nem tudok, azt ígérte, majd hív. Gondolom próbál magához térni és pihenni egy kicsit. Tegnap de. még msn-eztünk vígan :lol: Én éjjel megint iszonyatosan rosszul aludtam, kb fél 4 óta fent vagyok, 3/4 5-kor jött az sms Pevától. :roll:

KépKép
KépKép
KépKép
sz.bettyna
 
 


LKata - Szerintem egyáltalán nem nézel ki rosszul, pont mint aki a végét járja! :lol: Kiságy szupi!

Marek merre? Imáid meghallgattattak??? 3-a előtt meglesz Bori???

KépKép
KépKép
KépKép
sz.bettyna
 
 


Lkata!

Ugyan már, tök cukik vagytok, te és a kiságy:-)
Én sajna nem merek még kiságyat berendezni-beágyazni, mert Ábelnek tuti az lenne az első dolga, hogy belemászik cipővel, kipakol belőle stb.Igazi rosszcsont.Majd ha én már a kórházban leszek, és tudni mikor engednek haza, akkor apa összeállítja az ágyat.De a hordozót már előkészítettem, szépen kimostam a huzatát, és összeraktam.Persze Ábi arra is rácuppant, bele akart ülni.Addig hisztizett, mig megpróbáltuk beletenni(a maga 15 kilójával), mire rájött, hogy ez neki már kicsi:-)azóta nem is olyan izgi a hordozó.Megvettem neki a motort, amit majd Emma hoz neki a kórházban.Azt találtam ki, hogy mikor először bejön ő is, akkor emmától kap egy motort ajándékba, hátha akkor nem fogja annyira utálni:-)
emmalena
 
 


Jó reggelt!

Gratulálok Pevának és Dorkának!!!!!!!!!!!!!!!! Már úgy hiányzott az újabb baba!!!!!!
Sok-sok boldogságot és egszséget kívánok!!!!!

Jól itthagytatok az este :cry: :cry: :cry:
Én pedig annyira szarul voltam, hogy aszt hittem feldobom a talpam! :roll: :roll: :roll: :cry:
Annyira égett a gyomrom, hogy végül csak kitettem a taccsot, :shock: sebaj - gondoltam - legalább megkönnyebbültem és jó lesz. Hát nem lett....iszonyú volt! A torkom égett, éreztem, hogy ennem kéne valamit, de semmi nem ment le rajta. Én még ilyet soha nem éreztem, de remélem nem is fogok...
Aztán megérkezett Barbi is, ő sem aludt túl jól, és hajnal 4-től egymást csapkodva forgolódtunk az ágyban, én már alig vártam, hogy emberi idő legyen és felkelhessek...

Szóval eljött a perc, hogy testem lelkem CSAK a szülést kívánja.....eddig nem feltétlenül kívántam még szülni, de a tegnap éjjel már sok volt.

Ildi!!!! MAximálisan egyetértek Emmalenával, annál is inkább, mert sokmindenben én is megjártam BArbival. Mondjuk az ágyát szerette és ezzel az eggyel nem volt gond, DE következetlenségből én levizsgáztam rendesen. A nappali alvások tekintetében abszolút nem voltam következetes és ez azt eredményezte, hogy amíg szopizott, csak cicin aludt el, utána becsempésztem az ágyába, és amikor már nagyobb lett, észlelte a hiányomat és visszakiabálta magát a cicimre - cumizni....
Tök jó volt :roll: :roll: :roll:
Szóval a bölcsi tanított minket rendszerre és következetességre, azért használok többest, mert engem legalább annyira megtanított, mint őt, mert a hétvégéken kénytelen voltam ugyanazt a napirendet követni, amit bent megszokott.
Szerintem is most tedd az ágyba, 2 nap, és túl lesztek a nehezén!!!
Persze én sem okoskodom, lehet, hogy a második gyerekem is ugyanúgy eltrontom, mint az elsőt, és arra is jó példák vagyunk, hogy soha nem késő, a rendszer mindig bevezethető csak később már tényleg nehezebb egy akaratos gyerekkel.
SOK PUSZI nektek!!!!!!!!! Kitartás, az éjszakák is könnyebbek lesznek lassan!!!!

Andi
Kép
handrea75
 
 


Emmalena!
Én sem rakattam még össze az ágyat.....ezek a gyerekek kiköpött egyformák!!! Barbi is tuti, ott tanyázna, és utána nem engedné talán be a kicsit.....
Amúgy rettentően tartok a tesókérdéstől változatlanul!!!
Igen, nagyon várja, puszilgat, simogat, krémez, "segít" felállni a földről, ha játszunk, stb-stb, DE azért a maga valójában nem tudom, milyen lesz a kistesó-kérdés!!!! Igyekszem abszolút természetesnek venni és lezserül, de magamban szorongok, tartok tőle.
Ráadásul magamban is keresem a választ a "tudok-e kettőt egyszerre simogatni?" kérdésre.... :roll: Ez a legnehezebb. De valószínűleg tudok majd, mert minden normális ember tud!

Ezzel az ajándék dologgal is úgy vagyok, nem tudom, nem-e nekem kellene úgymond megköszönni, hogy ilyen okos nagylányként viseli a dolgot és osztoz rajtam, és ügyesen "ellátta apát", amíg én kórházban voltam stb.....
Szerinted?????

Andi
Kép
handrea75
 
 


Andi!

Persze, én is szorongok, egyenlőre el sem tudom magam képzelni két gyerekkel.DE! Ugyanezt érztem ábi előtt is, "te jó ég, egy gyerek...stb..."Aztán mikor megérkezett, minden olyan természetes volt.Mire hazajöttünk a kórházból(igaz nekem az 1 hét volt), már szinte olyan érzésem volt, mintha mindig is együtt lettünk volna.Abban reménykedem, hogy ez a szorongás, meg bizonytalanság egészen a szülésig fog csak tartani.Persze sok múlik azon is, hogy hogyan fog a nagyobbik gyerek reagálni.De a több gyerekes mamáktól mind azt hallom, hogy nem az elején vannak a gondok.Mig csak alszik, eszik a baba, addig minden ok.Szeretik a nagyok meg minden.De mikor elkezd kúszni-mászni, elveszi a nagy játékát stb.akkor kezdődnek a gondok.Meg azt ne feledjük el, hogy Barbi is és Ábi is bölcsis.Ebből a szempontból talán könnyebb lesz, mert már tudja, hogy vannak rajta kívűl is gyerekek.Ha minden jól megy, és nem betegek, akkor a nap nagy részét a megszokott bölcsiben töltik majd, talán nem lesz akkora trauma nekik.Van egy 3 gyerekes barátnőm, aki a 2.gyerkőc születése után otthon tartotta a nagyobbikat, nehogy úgy érezze, hogy a baba miatt ki van "dobva" otthonról az oviba.A nagy 1 hétig bírta otthon, aztán rájött, hogy ez igy tök uncsi, és ő maga kérte, hogy mehessen ujra oviba.Innentől kezdve nem volt gond azzal, hogy a pici otthon marad, neki meg el kell mennie oviba.
Az ajándék kérdés:szerintem most az a fontos, hogy a gyerekek első találkozása a nagyobbiknak kellemes legyen.A picinek ugye még mindegy.Ezért gondoltam a motorra. Az a mindene, motorral bármikor le lehet kenyerezni.És ezeket a dolgokat már nem felejtik ám el.mikor hazaérkezünk, azt szeretném, ha kellems élmény jutna eszébe a babáról.Aztán az én "elismerésemet", hogy milyen ügyes, okos, mennyire büszke vagyok rá stb.már otthon is lehet folyamatosan éreztetni vele.Aztán meglátjuk mi lesz.csak reménykedem, hogy bejön.-)
emmalena
 
 


Köszi Bettyna, Emmalena! Pedig van rajtam +15 kg! :(
Na, meg még a terhességem elött is volt +10kg! :oops:

Emmalena.... jó ötlet ez a motor :lol:
Ezt már több anyukától hallottam. Biztos jó tesók lesznek. Kis féltékenység tuti lesz, de az elkerülhetetlen. :)

Marek...te tényleg gyanus vagy :wink: Hol vagy?

Kép
Kép
lovaszkata
 
 


Sziasztok!

Keres-kínál témán belül ELADÓ BABADOLGOK címszó alatt van egy használt babahordozóm és egy merev aljú pelenkázólapom eladó.
Ha valakit érdekel, látogasson el oda megnézni őket.
Köszi, mindenkinek szép napot kívánok! :)
Babóca
babóca
 
 


Sziasztok!

Ma kicsit sűrű napom lesz, de annyira izgultam, hogy van-e új topikbaba vagy történet mostanában született babáról, hogy nem bírtam ki, ne nézzek be. :) Zsombor micsoda kis vasgyúró, nagyon formás és szép pofija van! Gratula mégegyszer hozzá!
És szintén gratula Pevának és Dorkának!

A szokásos forgolódós éjszaka után, reggel ctg-n voltam. Bakker több mint egy óra volt az út a kórházba már reggel 7-kor, úgyhogy akármi is lesz, kizárólag éjszaka indulhat el a szülésem (ha nem így lesz, akkor inkább nem is szülök :D) Fájások továbbra sincsenek.
Látom, Marek ma még nem volt. Csak nem??? Annyian ültek a szülőszoba előtti folyosón, hogy hirtelenjében nem is láttam, ki pocakos, ki nem, bent is full house, aztán rohantunk be a műszerre, vérvételre, és míg én ketyegtem, mellettem ketten is már kétujjnyira kitágulva, plusz egy császárost készültek vinni a műtőbe - csak őket érzékeltem, a többiről már nem is tudok - nagy volt a forgalom. Így aztán Mtücsökről sem tudok, talán ott voltak, én fél 9 után jöttem ki, káosz volt nekem minden, még most is dolgozom fel az ott történteket. A szülésznőm egy tündér és a férjem is jófej volt, türelmesen végigülte velem a ketyegőt és még akkor is igyekezett nyugodt arcot vágni, amikor mellettünk vajúdást hallott.

Most meg megyek az érsebészetre a fülzúgásommal, érszűkület vagy sem kiderítésére...vagy így maradok örökre, vagy elmúlik a szülés után. Az előbbi a gyakoribb, az utóbbiban bízom...

Kép
anhel
 
 


Peva! Gratulálok!

Kata, nagyon szép a kisfiatok!

Ildi, biztos igaz, amit a tapasztaltabb anyukák írnak. Én viszont nem gondolom, hogy a kislányotok annyira számító lenne, hogy már ki akarja használni a szüleit, és direkt nem akar az ágyában aludni. Hát álljon meg a menet, Lottika korábban született 4-5 héttel. Ez óriási trauma lehetett neki. A születés is, és ami utána jött...a kék fényes, anyától elszakított borzalom. Én biztos, hogy a kiírt szülésig hátralévő 4-5 hétben még engedékenyebb lennék, és ha nem is altatnám a mellkasomon, akkor megoldanám, hogy a szívdobogásomat folyamatosan hallhassa (CD-ről), hiszen csupán arra vágyik, amit eddig megszokott: meleg környezet, szívdobogás, étel. Aki ezt biztosítja, az még nem kapatja el a gyerekét. Aztán a fokozatosság és rendszeresség elve mentén szépen leépíteném a dolgokat. De csak akkor, amikor megérett rá a helyzet.

Különben az általad is szeretett Spock könyvben nagyon jó útmutatás van. :)

Méhlepény érettség: jó, jó, szükséges a vizsgálat, csak azt nem értettem, hogy szülés előtt miért egy hónappal? Miért nem elég 2 héttel előtte elkezdeni. Akinek nincs baja a lepényével, annak bőven elég lenne 2 héttel előtte, akinek meg baja van, az sokkal hamarabb kiderül ultrahangon, pl. félidő környékétől. Azt hiszem, közülünk is pár esetben kiderült, hogy valakinek már elkezdett nagyon érni a lepény.

Szbettina, Peva természetes úton szült, vagy császármetszéssel?

Kép
szöszke
 
 


Peva és Dorka, szívből gratulálok a tegnapi nap legjelentősebb eseményéhez! Ügyes csapat voltatok! Hatalmas gratula a családnak! Sok egészséget és tejcit kívánok, és mielőbbi felépülést!

Kép

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers
nyugtonmalac
Budapest XIII. kerület
 
 


Kata: Zsombi gyönyörű baba, fel is tettem az oldalunkra, lehet dicsekedni vele! :) Most ő a címlap sztár! Nagyon várjuk a születés történetet is :) És még képeket, meg beszámolót rólatok, Zsombiról, a napjairól.

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers
nyugtonmalac
Budapest XIII. kerület
 
 


És annyira jó, hogy jól indult a két gyerkőc együtt alvása! Én is ezt tervezem…

Zsófi, hogy fogadta a kistesót?

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers
nyugtonmalac
Budapest XIII. kerület
 
 


Ildi: nekem az első hónapokban CSAK a gépi mellszívó működött. Volt avent kézim, semmi nem jött vele, kézzel nehéz és kevéssé eredményes volt. A kórházban a gépi medella jól fejt, így kértem apát fejés közben, hogy azonnal hozzon nekem egy medellát a brendonból. Hozott, és működött. Ne add fel, ez is normális!!!!

Most izgulok is, mert ezt a medellát nem találom, és tartok tőle, hogy szükségem lesz rá. Akkor pedig újra meg fogom venni. Jobb, mint egy mellgyulladás… :S

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers
nyugtonmalac
Budapest XIII. kerület
 
 


Hello!

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Kép
Kép
bkriszta
 
 


Emma, Handi: az én Lilim egészen más. Kiköltözött nyáron az ágyából, be a hercegnős, baldachinosba, azóta ott áll Bori ágya. Megkérdeztem Lilit, mikor összeraktuk az új ágyát, hogy melyik ágyat szeretné, a szép újat baldachinnal, vagy a picit, mert a másik Borié lesz. A nagyot választotta azonnal, mint minden gyerek. (Az új az izgisebb.) Azóta sokszor kérdeztem már, hogy hol fog aludni Bori, és ő természetesen közli, hogy mellette a kiságyban. Be is van ágyazva, nem megy bele, nem vesz ki onnan dolgokat, nem pakolja tele, érdektelen vele szemben :D Tök jó! Nem?

Emma: az én gondolataimat írtad le a pici hazahozásával és a nagyobb testvérrel kapcsolatban :) Én ugyan ezt tervezem. Csak Lili babázós ajándékot kap majd: kiságy, babakocsi, etetőszék és hordozó lesz benne. Jó lenne majd egy kiskád is a babáinak, hogy együtt tudjunk majd babásat játszani :D Én Borival, ő a babáival. :)

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers
nyugtonmalac
Budapest XIII. kerület
 
 


Peva! GRATULÁLOK DORKÁHOZ!!!

Kata! Gyönyörű a kisfiad, írj majd magatokról,ha lesz egy kis időd!


A mellszívóval kapcsolatban: ha nem megy a szoptatás a kórházban is adnak mellszívót? mert mi még nem vettünk, pont amiatt,hogy nem tudom,melyik lesz kényelmes,mennyire lesz tejcsim stb. stb., de az nagyon jó lenne,ha ott adnának kézit is, gépit is, mégiscsak lenne egy benyomásom arról,hogy melyik a praktikusabb.


Marek eltűnt, megy a drukkolás, remélem jók a megérzéseink és tényleg a szülőszobán van már
:D

Kép

Kép
borkaby
 
 


ZSOMBOR, LOTTI- GYONYORUUUUUUUEK VAGYTOK!!

Rakok en is pocikepet, egyuttal felfedem magam :lol: - ez a kep ma keszult es extrasz.r a fejem rajta, de jobb mostansag ugysem fog sikerulni...
Kép

Es ime a mai Nst-m, szeeeeep 50-60as fajasokkal :lol:
Kép


Tegnap voltam a dokimnal is:
A lassan egy hete legalabb folyamatosan tarto, eros joslofajasok ellenere is teljesen zart a mehszaj, meg sincs rovidulve :(
Bpd: 90mm. Szivmukodes, magzatviz ok, nincs feherje a vizeletben, pedig szornyen vizes vagyok...
A lenyeg, hogy a Baba jol van, kirobbantani nem fogom tuti, megvarom,amig magatol jon, de jo lenne, ha lassacskan mar jonni akarna :)

K

Kép
Kép
Kép
bkriszta
 
 


Szöszke!
Mi miatt javasolták neked a szemfenék vizsgálatot?

Kép

Kép
borkaby
 
 


Bkriszta!

Nagyon jó lett a képed!

nekem még a 38. héten sem mutatott a gép fájásokat, úgyhogy irigyellek! remélem majd most a héten már sikerül valamit produkálnom :roll:

Kép

Kép
borkaby
 
 


Sziasztok,
nem,nem,nem, félreértettétek, nem egy alkalommal evett annyit :? Egy nap alatt evett kb. annyit!!! Totál nem tudom mi lesz, ma jön a védőnő, aztán meglátjuk. Tegnap 11 óta nem volt kakis pelenkája, csak pisis, az is kb. 4 db. És hiába van cicin, hiába szopik, alkalmanként kb. 10-15 ml az amit talán megesz. Most már utána nem is tudok fejni, valahogy nem jön, tegnap több, mint fél óra alatt kb. 3-5 ml-t tudtam fejni, de már totál szétment a cicim :roll:
Annyira el vagyok keseredve, mert nem akarok tápszert adni neki, de félek, hogy így baja lesz. Súlya amúgy jó, tartja is, mérjük mindig, de valahogy érzem, hogy ez így nem jó!!!

Ancsa - köszi az infót, iszom a tejserkentő teát amúgy most már 2 napja és 3-4 napja napi 3-4 liter folyadékot (leves, ásványvíz, gyümilé), de valahogy nem annyi ez a tej, mint kéne!

Emmalena - minden tanács jóóó!!!! Amúgy igazatok van, most de. megcsináltam ezt, nyüszögött az ágyban egy darabig, de most már kb. alszik fél-egy órája csendben és sikerült végre hajat is mosnom!
De nem lenne baj az sem, ha fel kéne venni állandóan, csak a tej, a szoptatás, táplálás, jaj, totál kivagyok miatta, ezen aggódtam a kórházban is végig, ezért nem aludtam szinte semmit

Szöszke - veled is egyetértek, amúgy borzalom látni, hogy nyüszög az ágyában, de most tényleg bevált. A Dr. Spockot olvasom ezerrel!

Nyugtonmalac - de ha kézivel nem jön és kézzel sem, akkor jöhet még az elektromossal?

Borkaby - Uzsokiban nem adtak mellszívót, de majd leírom az egész sztorit, hogy mik voltak, el sem hinnétek!!! Én kézzel fejtem, azt megmutatták, majd belehaltam, mikor a csecsemős nekiállt megfejni engem :roll: Aztán csináltam én, 3-4 óránként kb. 1 órán át és kézzel és kb. 10-20 ml-t tudtam fejni, borzalom volt!!! De nekem a kézi se jön be sajna.

Majd még jövök, jók legyetek!

Kép

Kép
nusildi
 
 
 
 


Ildi!

Figyi, egy valamit nagyon megtanultam Ábel szoptatása alatt.Nem idegeskedni, és nem aggódni.Te mindent megteszel, menni fog.Ha nem fogy Lotti, akkor nagy baj nem lehet, még akkor sem ha nem gyarapszik.Hisz ő előbb jött.Ha tartja a súlyát szépen, akkor okés a dolog, majd beindul a gyarapodás is.Ha a szopi után nem tudsz géppel sem tejet produkálni akkor valószínű már nincsbenne, kiette a kisasszony.Szerintem ilyenkor ne gyötörd tovább a cicid, mert tudom az szörnyű.Ahogy felébred Lotti, tedd rá a cicire, meglátod addigra lesz benne annyi, hogy megint jól lakjon.Örülök, hogy délelőtt bejött az ágyas dolog.Nem feladni, hajrá, hajrá!

Szöszke!

A gyerekek nem manipulálnak ilyenkor és nem bosszantanak, ez igaz.DE a megszokásaikhoz biza ragaszkodnak, majd meglátod.A pár nap alatt történtekhez is képesek ragaszkoni minden szándékos rosszindulat nélkül.Ezért fontos, hogy rögtön az elejétől olyasmihez szoktassuk őket, ami hosszútávon a babának is és a szüleinek is jó. Nekem az az elvem, hogy úgy kell a dolgokat elkezdeni, ahogy folytatni szeretném.Énmegharcoltam a magamét Ábellel, sőt a mai napig is megy a harc, csak most már nem az alváson, hanem más dolgokon.Így tudom, hogy az a legfontosabb, hogy a mama kitalálja, hogy mit hogyan szeretne, és azután ragaszkodjon is hozzá.Mert a rendszer a babának is biztonságot nyújt.Ha tudja, hogy mi miután fog következni, ha minden napnak megvan a maga rendje és sorrendje, akkor hidd el, hogy nyugodt lesz.Ha mindig máshol altatom, máskor etetem, más időpontban fürdetem, máskor viszem sétálni stb stb, akkor összezavarodik, és nyűgös lesz.
De majd ha megszületik a te babócád, biztos neked is lesz egy elképzelésed, hogy mit hogy szeretnél, és kialakíthatod a ti saját rendeteket.
Sőt, talán fura amit mondok, de a rendszer nem csak Ábinak adott egy kiszámíthatóságot, hanem nekem is.a kialakitott napirend nekem is adott egyfajta nyugalmat és biztonságérzetet.
emmalena
 
 


Bkriszta! Az én tegnapi nst papíromon csak az a felső vonalas rész van...alul nincs is semmi...tehát a fájás-tevékenységet nem is mérték?
Vagy nem volt? És nem jelezte a gép? :?

Borkaby, rövidlátó vagyok, és úgy tudom, a természetes szülést meg kell, hogy előzze minden szemproblémával rendelkező asszonynál ez a vizsgálat. A retinán lehetnek berepedések, amelyek a természetes szülés miatti megterhelésben tovább repedhetnek. Akinek volt lézeres szemműtétje, azt is megnézik előtte. Nekem nincsenek berepedéseim, annak ellenére, hogy a rövidlátóknak szokott lenni. Nagyon megdicsért az orvos, holott ez tényleg nem az én érdemem. Különben arról is meg vagyok győződve, hogy nagyon rossz technikával kell ahhoz szülni, hogy retina-leválás legyen a vége.

Ildi, ne stresszelj, mert korábban szültél, mint ahogy kellett volna, ezért a tested sem volt felkészülve a tejcsire. Nagyon furcsának találom a tejtermelődés serkentő dolgokat. Szerintem nem azon múlik. Amikor beindult a dolog, akkor már lehet, hogy serkenti, de addig biztosan nem.
Szerintem mindent jól csinálsz. Amikor csak lehet, megpróbálod szopiztatni, ennél többet nem is lehet tenni. Ihat az ember csodacuccokat, de ha egyszer még nem volt itt az ideje, akkor nem volt itt az ideje. Szerintem még kell idő a testednek, hogy ráébredjen, hogy ez már nem a főpróba. Fogadd el, mert attól, hogy nem fogadod el, még nem lesz tejcsi. :? Ha elfogadod, nyugodtabb leszel, ami segíti a tejtermeléshez ideális lelkiállapot kialakulását.
A tápszer meg kényszermegoldás, és mindenképpen ideiglenes állapotként kell felfogni.

Kép
szöszke
 
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?