Új privát üzeneted érkezett!

LAPTETŐ!!!! :P :P :P
dezsina

Hű,menjen is az a baby-dancing :lol: :lol: :lol: ...most jó a lapjárásod :lol: :lol: :lol:

És igen,hétfőn fél 9-re megyek dokibácsimhoz,és megszámoljuk a tüszőcskéket,meg kitűzzük a punkció időpontját. :D
Vendég

Akkor kesztyűben jövök, mert tuti lerágom mind a 10 körmöm :D :lol:
Mennyi tüszőt is kivánjak :roll: :idea: 10db. szerintem kezdetnek jó lesz!!!
mega-drukkok!!!!! :D
dezsina

Nyulasz,
láttad milyen csíkot húz a csigusod a bödönig? :D

Bella,
nekünk sincs szkennerünk, de ... digis fényképezőnk igen. Én anno lefényképeztem az uhuképet és azt tettem fel nektek. :)
"Ha nincs ló ...." :D

Kisbuta,
lehet, hogy egy kis hazaival mégtutibb ajánlást írt volna.
Remélem párod jól megvágta azt a büdös kölköt aki mindig keresztbeszervez nektek! Az ilyen nem érdemli meg, hogy mások érte ugráljanak ... főleg, ha még a kikönyörgött időpontra sem tud készülni.

Csajok,
lehet, hogy ritkábban leszek, de azért megpróbálom követni az eseményeket ... valahogy.
Szeptember - iskolaszezon .... és Anya beül a padba tanulni, hogy még okosabb legyen. :lol: :lol:
Sajna valószínű, hogy minden szombaton egésznapos oktatáson leszek így nézzétek el, ha csak néha irogatok.

Babaragacsot 1000rel mindenkinek és ilyen kis ördögfiókát, mint amilyen nekem is van ... na jó, lehet közte kispöcsös is!!! :D :D ... csak az egyensúly kedvéért. :wink:

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers
hajnoca
Dunakeszi

Már bocsánat, de mi a baj az én vonalzómmal????

Ollllyan szép, mindig is ilyenre vágytam!

Kép
estike66

Hahó! Vidámság lányok! :lol:
További drukkok mindenkinek!
Nyuszinak petikenövelő +++++++++++++++++++++++++
Katicának instant kapaszkodó ++++++++++++++++++++++++++
Bellának a longhoz +++++++++++++++++++++++++++
Csibének az inszemes babucihoz ++++++++++++++++++++++
és ha már a longhoz jár drukk, akkor
Dezsinek és Zsófinak, a jövő hónapra ++++++++++++++++++++
Kismamáknak pocaksimi ++++++++++++++++++++++++++++

Estike!
Akkor te (is) élő példa vagy rá, hogy a módszer működik, és közel az órád?

Hajnócza!
végül kettest kapott, mert kivételesen készült, ezért mégsem lehetett megbuktatni, az aljas dolog lett volna. (de magunk közt: a csillagászat az a szak, amit csak akkor van értelme elvégezni, ha az ember vérprofi. Aki kettessel bukdácsol, az menjen inkább egy többoldalúan felhasználható szakra.)

Kép
kisbuta

Kisbuta,
érthető a 2es, de ez tényleg nem egy olyan tantárgy amit félválról kellene venni. S valószinű, hogy ő választotta a tárgyat.

Már megfigyeltem, hogy mindig czve írod a nevem. Miért? Véletlen?
Amúgy simán csak 'hajnoca". :D

hajnoca
Dunakeszi

Jó reggelt!
A csillagászatról jut eszembe, tegnap este kiültem Fibihez, mert nem akart elaludni, és állandóan be akart jönni. Néztem az eget, gyönyörű volt. Ezer és ezer csillag. Már gondolkodtam rajta, hogy veszek valami nagyobb távcsövet.

Kismamijelölteknek mai adag babaragacs elindítva!

Szurkálódóknak puklimentes és színtelen (nem lila) ügyeskedést kívánok!

Nyulasz, neked sok-sok tüsződ legyen hétfőre!

Dezsina, neked műkörmöket küldök! :wink:

Estike, miért, mi a baj a vonalzóddal? :roll: Ki mondta, hogy baj van vele? :?:

skrisz72

Sziasztok!

Skrisz!
Nekem hipiszupi távcsövem van! Megéri! Imádom bambászni a holdat.... Ti kint tartájok a blökit? Mi bent (este és éjszaka), az előzőt is és ezt is. félek, hogy megfázik, mert ugyi a boxernek rövid a szőre :roll: De lehet, hogy nem jól látom...
(fürdőzők a medansziéba :P :P :P )

Én mertem feldobni Estikének az új volazót :oops: :oops: Mert hogy elméletileg nem annyira aktuális :oops: De látom, hogy nincs igazam és akkor visszavonulok :arrow: és kivánom a 100 feletti HCG-t :!: :wink:

Nyulaszka!
Tüszőnövelő energia :arrow: :arrow: :arrow:

Katica! Csibe!
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
dezsina

Sziasztok!

Katica! Nyulasz! Bella! Csibe!
Mega-szuper drukkok!!!! - mindenki tudja, mire használja, ugye?
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Nyuszi!
A csiga kifejezetten fenntebb került, szerintem... :D

Hajnóca!
Sajnos nagyon szenilis vagyok, és hihetlenül lusta fellapozni, ezért a tévedés. :oops: Sajnálom. Eztán jobban figyelek.
(sajnos itt nem csak egy tantárgyról van szó, hanem szakról. Kb olyan durva a helyzet, mintha te úgy akarnál óvónő lenni, hogy meggyőződésed, hogy te aztán értesz a gyerekekhez: reggel jól be kell csomagolni a kényszerzubbonyba, és estig nem rendetlenkedik... És aztán hiába mondanak neked bármit. Ennek így nem sok értelme van. Hiába lenne meg a végén az óvónői diplomád, nem vennének fel egy oviba sem, mert botrány lenne belőle.) - De mindegy is, mi nem ezért gyűltünk ide össze, sokkal izgalmasabb dolgok is vannak az életben! Mesélj, hogy vagytok?

Kép
kisbuta

Dezsi!
Hamarosan lesz neked is 100 feletti hcg-d. :arrow: Baby dancing 3 napon belül!!!
Már csak az a kérdés, mikor tesztelsz?
:D

Kép
kisbuta

Sziasztok!
Ma én vagyok az elsőőő, aki drukkokat küld!
Katica! Kapaszkodjanak!
+++++++++++++++++++++++++++

Nyulasz! Holnap uhu! Jó hírekket akarunk ám!

Csibe! Neked is drukkolunk! Mi van veled azóta?
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Katica!
Jó étvágyat a halászléhoz! Ahogy elnézem, ma sem fog elhűlni, mire hazaér vele a párod.. :P (így lóg a nyelvünk a hőségben).

Kép
kisbuta

sziasztok!

csibe: drukk++++
nyuszi: drukk az uh-hoz!
bella: hajrá!

köszönöm a drukkokat.

rólam: ma ettem hallét. fini volt.

mindjárt rakok táblát.

katica
katica30

szóljatok, ha vmit javítsak! köszi.

Kép

Kép

Kép

katica
katica30

Nyuszi!
A csigád kiment a képből!!!! Az én gépem szerint még 10 perc van 8-áig, és akkor te mész uhura! 10 perc múlva! Készen állsz?

küldök mindenkinek drukkot, hogy ne rémisszen titeket az éjjeli rém...

én vártam eddig, hátha írna nekem enyém-párom beszámolót, mert hosszú útra ment, ami ráadásul nemcsakhogy rendkívül kalandosan indult, de egy sms-t megeresztett, és abból tudom, éppoly kalandosan folytatódott. De a lényeg, hogy egyben van, úgyhogy most már nyugodtan alhatok...

Kép
kisbuta

Sziasztok!

Dezsi, Katica, Skrisz és Nyulasz!
Köszi a gratulációkat!
A nevet még mindig nem tudjuk a férjemnek van egy név amit feldobott és mondta neki 70% h marad csak szeretnék másik nevet is neki.
De sajna meg van beszélve ha kitaláljuk akkor se mondjuk el senkinek még a családnak se, nehogy valaki megpróbáljon esetleg lebeszélni vagy belekötni.

Tegnap voltunk a baba expon ha odakerültök lányok mindenkinek ajánlom sok jó és szép dolgok kaphatók van ami használt de vannak ujjak is.Mi bevásároltunk szerintem nem sok pénzből.
Babakocsi 3 kerekű 7000ft.
Utazóágy: 3900ft.
pelenkázó lap: 1000ft
Ágynemű papaln, párna:2900ft.
Kenguru, pelenkázó táska és sok sok ruci olyan kis édesek tegnap mindet behajtogattam a szekrénybe majd szülés előtt mosom ki addig van még pár hét és hónap.

Kívánom ti is minél hamarabb éljétek át ezt a fantasztikus érzést mikor már vásárolhattok a pocakban növekvő BÉBINEK.

Mindenkinek küldön a pozitív energiát kinek - kinek mire van szüksége BABARAGACS, TÜSZŐNÖVESZTŐ stb.

Kép

Kép
bellanitta

Nyuszi!
Visszajött a csiga! akkor ez most mit jelentsen :?: :?
Azért küldök drukkot!

Katica!
(irtó soká van még a teszt, hogy bírod?)

Csibe!
(Mi van veled?)

Bella, a longhoz!

Bellanita!
Kezdeheted a visszaszámlálást! És jegyzeteltük az infót, hamarosan szükség lehet rá... :D

Dezsi, te örömkatona, mindjárt babydancing! Neked is drukkolok!

Kép
kisbuta

Sziasztok!

Kisbuta!
Te vagy a legény a gáton :D jó sokat írtál! :lol: Apával mi már készenlétbe vagyunk!!! :wink:

Nyulasz!
körömrágás indul!!!
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Csibe! Katica!
++++++++++++++++++++++++++++++++++

Bella!
hajrá szurik!
Ez már stimus szuri? Lehet küldeni a tüszőnövelőket?
dezsina

Jó reggelt!

Katica! :lol:
Kapaszkodás drukkkk!!!!!!!!!!!!!!+++++++++++++++++++++++

Nyulasz!!!
Uhu drukkkk!+++++++++++++++++++++

Csibe!
Inszem drukk!!!++++++++++++++++++++

Bella!!
Long drukkk!!!!!+++++++++++++++++++++

Dezsi!
Várakozás drukk!!!! Ja és baby dancing drukkk! +++++++++++++++

Hajnoca!
Neked mihez drukkoljak?? :wink: :lol:

Nálunk minden ok, ünnepélyesen megfogadtam, hogy nem gyújtok rá többet. (Nem dohányoztam hivatalosan, de egy-két szálat elszívtam. :oops: Kezdtem visszaszokni. :oops: :roll: )
Mindjárt kisüt a nap, juhhéjj!!! :lol:

Képzeljétek, egész ciklusleállítás alatt nem híztam, pedig elvieleg mellékhatása ez is. Erre most, hogy áll helyre a ciklusom, felugrott 2 kiló és egyfolytában éhes vagyok. :evil: Szombaton akkora volt a hasam a strandon, hogy a férjem azon nevetett, hogy most tuti mindenki terhesnek néz! :lol:

KépKép
zsófikukac

Ja és még arra gondoltam, hogy ma elsasszézok dm-be lh tesztért, hátha kezd tényleg indulni a ciklusom és elkapjuk lombik előtt. :lol:
Hihihi kezem meg belelóg a bilibe...

KépKép
zsófikukac

Zsófi!
akkor mi majdnem egytt megyünk? ugye? :D
dezsina

Sziasztok!
Katicaaaaaaaaa hajrááááááááááá babáááááááááák! :lol:

Csibe ezer meg ezer drukk!

Nyulaszkám, gyere mááááár!

skrisz72

Nyulasz!
Te miattad jöttem! Hol vagy? Úton? :D :?: :D
már csak 1 körmöm van...
Nem látod, hogy Skrisz is vár :roll: :lol: :wink:
dezsina

Dezsina, mondtam, hogy küldök műkörmöket! :wink:

skrisz72

...psszt! ne zavarjátok össze őket, még nem értek végére a számolásnak, és kezdhetik előről. Sokat összedrukkoltunk ám neki!...

Kép
kisbuta

Sziasztok!
Köszi az aggódást,sajnos nincsenek túl jó híreim :cry: :cry: :cry: nem én leszek az akupunktúra reklámarca :evil:
jobb oldalon van 2 16mm körüli,egy 12mm körüli,egy 8mm és talán pár pici,ami nem hiszem,hogy már beérik.Bal oldalon még a petefészkemet sem találta. :shock: ...szóval ott semmi.Pénteken lesz punkció.Most mennem kell,majd még jövök.
Kati,Csibe+++++++++++++++++++
Vendég

Nyulasz, nincs semmi baj. Ez már három közepes tüsző. Kaptál extra szurit, hogy beérjenek péntekre?

skrisz72

...látjátok, miattunk nem találták a bal oldalt!

Azért fel a fejjel, Nyuszifül, háromnál többet úgyse ültetnek be egyszerre. Matematikailag még lehetséges, hogy lesz elég. Továbbra is drukkolunk!!!
+++++++++++++++++++++

Kép
kisbuta

Nyulaszom!
A csodálatos 4 db petikének mega-giga tüszőnövesztő energiát küldök :!: :!: :!:
Péntekre mind, mind nagyon-nagyon érett lesz! Nyulasz, a nevedhez nem méltóan ne csak zöldségeket rágcsálj! :wink: Rettentően drukkolok!
Skrisz műkörmei átértek, felragasztottam és péntekig újra rágodhatok....
dezsina

Igen,ma meg holnap szurik,és szerdán tüszőrepi.Remélem legalább azokban lesz is petesejt. :? ...csak pozitivan,ugye?
Vendég

Nyulasz!
Nem baj, őstopikomban Vicuskának 4 tüszőt tudtak leszívni, 3-került vissza és sikerült neki! De tudok olyat is, aki 1-et kapott viszza és neki is sikerült! Szóval extra-mega-hiperdrukk!!!! :lol:

Dezsi!
Igen, együtt. :lol: Vagy együtt spontánodunk,ok?

KépKép
zsófikukac

ja,és nem engedi az aszpirint.Azt mondta tévesek a felvetések ezzel kapcsolatban,ha használna,felírta volna.Pedig bíztam benne,hogy ez segíthet.
Vendég

Nyuszi, ne keseredj el, egy csomó embernek sikerült aszpirinnal, egy másik csomónak meg nem. Pl én is kaptam, és a doki egyébként is azt monta a beültikor, hogy szerinte nekem sikerülni fog elsőre, aztán mégsem. Biztos vagyok benne, hogy nem az aszpirinen fog múlni.

kicsit off, de a hétvégén megtudtam, hogy az egyik unokatesómnak kivették a méhét. Még neki se volt gyereke, és nagyon maga alatt van... Őrület, mik történnek.

Kép
kisbuta

sziasztok!
mindenkinek ezer drukk!mi is voltunk a kaáliban,pénteken uh,és ebben a hónapban indul a suprefact!
ha minden igaz.ugyanis párom tegnap egy kicsit off volt az egész lombikkal kapcsolatban!
miért érzik a ffiak,hogy ők az áldozatok,mikor mindent nekünk kell végigcsinálni?
ők egyetlen egyszer SZENVEDNEK csak egy lombik alkalmával!
:(
lola29

Sziasztok!

Bocs, csajok, rég jártam erre. :oops:
Mindenkinek nagyon drukkolok!!!!!!!!!!!!!!!!

Lola! Most neked írnék! Az én férjem sem ugrott a nyakamba a lombiknál. Majd leültünk beszélni. Kiderült, félt.
Rettenetesen aggódik, hogy baj lesz. Akkor mi lesz vele? Ő szeret.
Szóval, csak erre gondolj. Nem minden férfi mutatja ki az érzését annyira. Aki ismeri a történetünket, megérti, miért féltett, na, meg most is félt!!! Veletek is nagyon sok minden történt, szóval, ne legyél szomorú, a Te Férjed csak félt!!!

Az életet nem álmodni kell. Az álmot kell megélni.
Kép
hanna30

Nyulasz! Küldöm neked a tüszőnövelőt!!!!
Hidd el a 2 nap szuri még megteszi a hatását!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Anno a Kaális topicban Mereszt akarta leállítani a stimut és végül sok petesejtje lett.

Kép
hanna30

Hanna, de édes a vonalzód! Nagyon teccik! :lol:

Nyulaszkám, csak azt tudom mondani, hogy bízzál magadban. Meglesznek azok a petikék, meglátod. Annyi, amennyi kell. Nekem is lassan nőttek a tüszők, de ezek a szurik nagyon jók, időre nekem is beértek szépen. Nem lesz gond, ne félj!

Lola, az első lombiknál én is pont erre panaszkodtam a lányoknak. Úgy éreztem, hogy a párom nem érzi át a félelmeimet, fájdalmaimat. De aztán beszélgettem vele erről, és tudomásul vettem, hogy ő nem annyira érzelgős. Viszont ugyanúgy várja ezt a kicsit, mint én, sőt még jobban. A stimu alatt megértő volt, és mindig megkérdezte, hogy ezt vagy azt szabad-e nekem egyáltalán. Szerintem egy kicsit zavarban is vannak ettől az egész procedúrától. A mai napig viccelődök vele, hogy disznóság, hogy neki ebből is csak az élvezet jut. :wink: Szóval ne szívd mellre, majd ha látja a pozitív tesztet, megváltozik a világ. Mi meg itt vagyunk veled, és tudjuk min mész keresztül. Gyere bátran bármivel.

Kisbuta, nagyon sajnálom az unokatesódat. Baromi szarul lehet. Nem is tudom, mit lehetne neki mondani. Reméljük hamarosan megbirkózik vele.

skrisz72

Nyulam-bulam!

Ne vicccelj már a négy az nagyon jó szám, és ki mondta, hogy nem lehet több?
Az első sikertelenségnél, az egyik lánynak egyet tudtak leszívni, megtermékenyült, de csak 4 sejtes lett, visszaültették, júliusban született kicsi Eszter. Nekem 6db, jó minőségű, végeredmény 2xkrumpedli. Szóval csak nem orrot lógatni!

Kép
estike66

Nyulasz!
és kerek-perec megmondta, hogy ne szedj aspirint :roll: :shock: :?:

Lola!
De jó, hogy jöttél! :P
Sokan indulunk itt ősszel! Micsoda babaeső lesz! :)
dezsina

Estike!
Úgy örülök Neked, hogy visszatértél :P
dezsina

Köszönöm lányok a nagyon kedves visszafogadtatást!

Amikor nem voltam is voltam, és nagyon drukkoltam mindenkinek. De olyan nagyon fájdalmas volt. Igazából a lelkem volt most nagy bajban. Ha 10 vagy akár 5 évvel fiatalabb lennék, akkor ez valószínüleg nem lett volna így. Hiszen olyankor a teendő, felállni és továbbmenetlni, hiszen egyszer mindenkinek sikerül. Megbeszéltük otthon, hogy befejeztük. Aztán varázsütésre néhány hete, hol egyikünk, hol másikunk beszélt róla.
Voltam konzin múlt szerdán és Tanár Úr igen meglepett, hiszen Ő úgy gondolta, hogy a következő ciklusban, kb két hét múlva kezdünk. Tisztára beszartam. Szerencsére kiderült, hogy a kötelező vérvizsgálatok(melyek már lejártak) eredményeire legalább 3 hetet kell várni, így csúszunk egy hónapot. Igy van időm felkészülni. Testileg-lelkileg. Ez nekem fontos.

Igen újra sokan indulunk és én nagyon izgulok mindenkiért.

Csibe? Igy Ok?

Kép
estike66

Estike, hány éves vagy, ha megkérdezhetem? Én 37 leszek januárban. A babás topikban pedig most szült egy 40 éves, nagyon stramm csajszi.

skrisz72

Estike!
Én rettentően drukkolok Nektek! Szerintem ez most sikerülni fog! Az élet nem hiába hozta Nektek úgy, hogy mindketten beszéltetek róla :) Voltál akkor már vérvételen...
izgi :D
dezsina

Lola,
anno az én férjem (akivel lombikoztunk) is ilyen volt. Az volt a baja, hogy minden nekem jutott és ha tehette volna a felét átválalta volna. :) Lehet a te férjed is ilyen. Mindenestre lehet hogy segítene egy beszélgetés erről a dologról. Neked is, neki is.
te sem lennél görcsös és megtudnád, hogy mi játszódik le benne.
Ép tegnap beszélgettük a mostani férjemmel, hogy milyen szerencsénk van (spontán baba) Bogikával abból a szempontból, hogy időnk sem volt a szülésen rágódni. Csak mentünk éjjel, mert folyt a víz és pár órán belül már meg is született.
A szülés óta eltelt bő 1 év és mi még iylenről nem is beszélgettünk. ... csak ha egy kicsit másképp alakulnak a dolgok - mire beértünk az összes víz elfolyt, stb - akkor .....

... csak ötlet, de már elég sokmindenen mentem keresztül ahhoz, hogy ezt tanácsoljam .... tessék a férjünkkel beszélgetni mindenféléről. Akár kapcsolati dolgokról, akár családról, bármiről ... csak beszélgessünk. Rohanunk mindenhova és nincs időnk beszélgetni ... sem.

Elnézést ha okoskodásnak tűnik. Nem az, csak a saját bőrömön tapasztaltam, hogy mennyire számít a kommunikáció illetve mennyire tönkretehet egy családot ennek hiánya.

Zsófi,
nekem most a tanuláshoz és decemberben és januárban a vizsgákhoz.
Van 16!! kötelezően választott tárgy ...é smég nem is tudom, hogy meglesz-e a kreditem.
Minden szombaton megyek reggeltől 1820ig okosdoni!
Szóval nem fogok unatozni. :wink:

hajnoca
Dunakeszi

[quote]. írta:.. csak ötlet, de már elég sokmindenen mentem keresztül ahhoz, hogy ezt tanácsoljam .... tessék a férjünkkel beszélgetni mindenféléről. Akár kapcsolati dolgokról, akár családról, bármiről ... csak beszélgessünk. Rohanunk mindenhova és nincs időnk beszélgetni ... sem.

Hajnóca! Maximálian igazat adok neked!!!!!!!!!

Kép
hanna30

Nyulasz,
Én még ki sem mondtam szinte végig a szót, már mondta, hogy nem. Pénteken kérdeztem tőle.
Vendég

Hanna,
köszi.

Sajna egy smsben elintézzük a mondanivalónkat és annyi.
De ezen KELL változtatni.
Mondom én aki egész nap msnezik a férjével :lol: , de ... utána itthon még megbeszéljük a dolgokat. :D

hajnoca
Dunakeszi

Bella, az aspirint?

skrisz72

Bella!
és indokolta?
dezsina

Csajok! Aspirinről:
Az Aspirin terhességi rátát növelő hatásáról

Az Aspirin hatóanyagát képező acetilszalicilsavat 1897-ben szintetizálták. A gyógyszer a „napi” rutin terápiában, mint gyulladásgátló, fájdalomcsillapító és lázcsökkentő szer alkalmazott. Az acetilszalicilsavnak a prosztaglandinok (a szervezet szinte valamennyi életfontos működésében szerepet játszó anyag) szintézisében játszott szerepének felfedezése után, a 70-es évek elején felismerték a véralvadásra gyakorolt hatását is. Így nem véletlen, hogy ettől a pillanattól kezdve előszeretettel alkalmazták (és alkalmazzák ma is) a szív- és keringési rendszer megbetegedéseinek kezelésében is.

A szülészeti hasznosíthatóságát régóta ismerjük: növeli az újszülött súlyát azokban az esetekben, amikor a magzat elmaradt fejlődése (un. méhen belüli retardáció) a lepény csökkent keringése következtében jön létre. Tudott dolog az is, hogy használata kimutathatóan csökkenti az ismétlődő vetélések gyakoriságát is.

Egy közelmúltban megjelent tanulmányban arról adnak hírt, hogy kis dózisú Aspirint a lombikbébi program során alkalmazták és azt találták, hogy közel kétszeresére növekedtek a teherbeesés esélyei az acetilszalicilsavval is kezelt csoportban. A fejfájás elleni gyógyszer azonnal komoly „főtörést” is okozott: vajon véletlen-e a hatás, milyen lépéseken keresztül képes segíteni a gyógyszer az embriók beágyazódásai arányát, hogyan képes csökkenteni a korai veszteséget?

Miután a keringésben betöltött jótékony szerepe közismert volt, erről az oldaláról volt kézenfekvő a kérdést megközelíteni. A petefészek gyógyszeres kezelése, a petefészek stimuláció számos tüsző (follikulus) érését segíti elő, ami a petefészken belül csak új erek létrejöttével valósulhat meg, magának a petefészek keringésének is jelentős mértékben fokozódni kell a többszörös tüszőérés optimális létrejöttéhez. Ezzel párhuzamosan a méhnyálkahártya is fejlődésnek indul, vastagszik, és alkalmassá válik a megtermékenyített petesejt, a préembrió befogadására. A kutatók megvizsgáltak az említett szervek vérellátását és megállapították, hogy az Aspirinnel kezelt csoportban fokozódott a méh, a méhnyálkahártya és a petefészek keringése. Mindez lehetővé tette, hogy a kezelések hatására több tüsző érjen meg, így szignifikásan több petesejtet szívhassanak le a follikulusok ultrahangvezérelt punkciója során. Az már logikusan következik az előbbiekből, hogy így több préembrió fejlődését lehetett megindítani, a visszaültetés előtt nagyobb volt a választási lehetőség, a létszámfeletti embriók mélyhűtve tárolásával és későbbi ciklusokban történő felhasználásával pedig az un. kumulatív terhességi rátát lehetett tovább javítani. Áramlásvizsgálatokkal azt is meg lehetett mérni, hogy a méhnyálkahártya alatt futó piciny artériák és vénák keringése is fokozódott, ami a megtermékenyített petesejtek beágyazódásának egyértelműen elősegíti.

A keringés fokozásán kívül számos, egyéb jótékony hatást is tulajdonítnak az Aspirinnek. A bevezetőben említett prosztaglandinok szintézisének gátlásán keresztül csökkenti a méhösszehúzódások számát, így az embrió-visszaültetések utáni kilökődések valószínűségét is csökkenti. Miután a prosztaglandinok a lokális gyulladásos reakció mediálásában is komoly szereppel bírnak, ennek meggátlása a beágyazódási rátát szignifikánsan növelheti.

Nem lenne okos dolog azonban azt hinnünk, hogy a válogatás nélküli Aspirin terápia minden meddő házaspár gyermekhez jutását megoldja, itt a panácea. Számos tanulmánynak kell még elkészülni, hogy a hatás minden részletét tisztázni lehessen. Azt mindenestre megállapíthatjuk, hogy autoimmun megbetegedésekkel szövődött meddőségekben, ismétlődő vetélésekkel terhelt gyermektelenségek esetén, illetve azon pároknál, ahol családi anamnézisként trombózissal szövődött megbetegedések fordulnak elő, a megfelelő ideig és dózisban alkalmazott acetilszalicilsav terápia jótékony hatású lehet a meddőség elleni kezelésben, a terhesség létrejöttében.

Dr. Kőrösi Tamás szülész-nőgyógyász főorvos (Kaáli Intézet, Győr)

Forrás: http://quad.bdtf.hu/Kaali/kezelesek.html#aspirin

Kép
hanna30

Vissza: Fogamzás

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?