2004.01.07 19:38
Szerző: adrienn
Ma két dolog is eszembe jutott. Az egyik egy kérdés: mit jelent az a kifejezés, hogy "pudvás"? Tudja valaki?
A másik egy ötlet, ami nekem bevált arra, hogy hogyan lehet totálisan életformát változtatni, legalábbis evésileg. Nálam az vált be, hogy a mi lakásunkban nincs semmi nass, még egy falat keksz se. Tudom, hogy ha lenne, akkor egész nap nassolnék. Csokit sosem veszek, illetve akkor veszek, ha a városban hirtelen nem jutok kajához, és nagyon kopog a szemem az éhségtől. A másik: nem kell magadnak külön főzni, ugyanis a nem-főzött kaják is nagyon jók, semmivel sem egészségtelenebbek, mint a főzöttek. Én például ha nagy gáz van (mint most, karácsony után), akkor este mindig salátát eszem joghurttal. Ez nagyon finom, ha kipróbálod, melyik az a saláta, ami neked legjobban ízlik. Ha a natur joghurtot nem szereti az ember, akkor akár sovány tejföl is megteszi.
Ezeken felül nincs otthon szalámi, nem készítek édes tésztákat, sőt, ha valakitől kapok egy doboz bonbont, akkor azt továbbpasszolom még aznap mondjuk anyósoméknak, vagy a szomszédnak, ahol a férj minden nap megeszik egy kis csokit, a feleség (aki a barátnőm) meg ellent bír állni a kísértésnek (nem úgy, mint én). Szaloncukrot is csak nagyon keveset tettünk a fára (alá meg semmit), így az sem kísért. Ha mégis édességre vágyom, akkor muszáj tennem érte valamit (boltba menni), és ez általában lelombozza a nassolási kedvemet. És így legalább a gyerek se csokizik, nincs vita arról, hogy mennyit szabad, hisz nem is lát maga körül édességet, sajtos ostyát, stb. Persze annyiból könnyű dolgom van, hogy a férjem támogatja mindezt, hisz maga is az egészséges életmód híve, sőt... Nyilván nehezebb, ha a férj elvárja, hogy legyen otthon mindenféle finomság, és vacsorára valami kiadós. De ez esetben sem megoldhatatlan a dolog. Például meg lehet kérni, hogy a nassokat tartsa olyan helyen, ahol én nem érem el, vagy akár a kocsijában. Ha sütizni akar, intézze el a munkahelyén, ott is jól tud esni egy somlói. Ha kiadós vacsira vágyik, akkor meg érdemes egyszemélyes adagot készíteni neki, akkor tuti, hogy nem vacsorázol vele te is hizlalós kaját. De ennél is jobb, ha kiadós ebédet eszik, vacsorára meg valami könnyebbet. Vagy ha muszáj nehéz kajával várnod, akkor olyat készíts, aminek te könnyen ellen bírsz állni. A nehéz kaják között sok olyan van, amire egy átlag nő ránézni se bír.
Ja, és ami még észrevétlenül hizlal: az üdítők. Azokkal is a legjobb, ha szépen ott hagyod őket a boltban. Ha szomjas az ember, akkor a víz is nagyon jó, ha meg csak nassolni akar, akkor jobb, ha van valami akadály, mondjuk ismét az, hogy el kell érte menni a boltig. Akkor lehet, hogy inkább beéred a vízzel.
A sport már nehezebb kérdés, de szerintem az is megoldható. Én például bicajjal jártam dolgozni. De most nem dolgozom, és mivel a gyereket se tudom kire hagyni, ezért tornára se járok. Sőt, azt az érzést is ismerem, mikor este örül az ember, ha a gyerek után két perccel beeshet az ágyba.
A gyerekkel azonban nagyszerűen lehet mozogni. Például egy több órás séta a hidegben nagyon is jó sport. A gyereknek - a tévhittel ellentétben - nem árt meg, ezt biztosan tudom. Az anyuka meg egyszerre szórakozik (mert sétálni szerintem jó), és közben mozog. Ha városban sétálunk, akkor nem vitás, hogy mi a szórakozás, ha alvóvárosban, ahol semmi érdekes nincs, akkor érdemes walkmant vinni, nagyon jó buli.
Ha este van időd, de pénzed nincs, akkor a kocogás tud nagyon jó lenni. Főiskolás korunkban ez nagyon bejött. Ingyen volt, és ha együtt csináltuk, kellemes is volt. Egyedül kicsit nyomasztó a sötét. De hát ehhez kétségkívül partner kell. A belváros ehhez nem ideális terep, azt aláírom. Viszont (használtan olcsón vehető) szobabicikliről nézni a tévét belvárosi lakásban is lehetséges.
Ne haragudjatok, hogy leírtam mindezeket, nem kioktató szándékkal tettem, hanem azért, hogy akik reménytelennek látják a helyzetüket, azok gondolkozzanak el, hátha nem is olyan reménytelen. És kezdjenek hozzá. Ilyen módszerrel persze nem lesz gyors az eredmény, de amilyen lassan javul majd az alakjuk, olyan tartósan. Nehéz elkezdeni egy olyan munkát, aminek a gyümölcse csak sokára fog látszani, de vigasz az, hogy ha nem is az ideális méreted alakul majd ki egy hónap múlva, azért a ruháidon majd érezni fogod. És ha véletlen akad egy kis pénz meg egy kis idő, akkor érdemes elszaladni egy szerényebb konditerembe is, mert az nagy lökést adhat. A konditerem és az aerobik különben nem feltétlen olyan, amilyennek gondoljátok. Ahová én jártam, ott zömmel nem nagyképű és vékony lányok voltak. Én például kimustrált melegítőben és szakadt pólóban jártam, és egyrészt valszeg nem érdekeltem senkit, mert mindenki a maga dolgával volt elfoglalva, másrészt ha tettek volna megjegyzést a hátam mögött, az sem érdekelt volna.
Na, remélem nem azt a következtetést vonjátok le, hogy öntelt majom vagyok, hanem azt, hogy nem is olyan reménytelen a saját ügyetek. Aki nem érzi jól magát a plusz kilóival (mint pl. Zsunya), az nem veszít semmit, ha megpróbál egy ilyen lassú fogyókúrát. És aki eü. okból akar fogyni, az meg kifejezetten ezzel a módszerrel jár jól.
Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut