Új privát üzeneted érkezett!

Móni!
Így érthető a császár. Az altatás-epidurál kérdésnél több dolgot kell fontolóra venned. Én ha lesz választásom, epidurált fogok kérni. Két fontos okból: az egyik, hogy legalább ébren vagyok, azonnal láthatom őket. A másik: EDA-nál a babák szervezetébe nem megy semmilyen káros anyag, az altatóból viszont jócskán kapnak ők is, főleg az a baba, amelyiket később vesznek ki. És (legalábbis ahol én szülök) császár után, ha ébren vagyok, segítenek őket megszoptatni. Szóval én így gondolom.
vovanda
 
 


Árnika!

Szőke herceg határozottan egyre ügyesebb! :lol:
vovanda
 
 


vanda! koszi az infot, biztos igazad van, valahogy en is ugy gondoltam, de kicsit felek azert, nyuszi vagyok :oops: hogy lasam ott a maszkos dokikat hogy dolgoznak feletem meg a sok lampakat... :oops: :oops: :oops: :oops:

most jutot eszembe, a ferjem telefonjarol ra lehet menni a nettre, ugy hogy esetleg en is tudok irni par sort miutan meg lesznek M&M :D

Kép


Michelle, Mattia es Miki apu eletem ertelme
http://picasaweb.google.com/ardelean13/ ... 3519403826
demoniq13
 
 

 
 

Sziasztok!

vagyunk csak gyorsan telnek a napok, ha alszik akkor netezek kicsit és van mikor minden topikra nincs idő
órát lehetne állítani a 30perces alvásaihoz :roll: :lol:

Ani????

Árnika a topik működik, csak az "intimebb" dolgok mennek máshová :wink: két napig én is nagyon szomorú voltam de remélem így működünk.

Vanda nádszálkisasszony vagy!!!!!! Pocakod növekszik csak!

Móni szép méretes babák!!

Pusz
Vendég
 


Móni elküldtem.
A császárnál hasonló dolgokat olvastam én is, mint amit Vanda írt az altatóról. Bár még epim nem volt, altatásom több is . Összesen 8 :shock: ebből 2 igazi mély altatásos.
Lényeg szerintem ha nem fontos ne kérj altatást! A császártól ne félj, ügyes stram!!!! csajszi vagy. De szerintem Ani bővebben tud neked írni róla.

Kincs értem , megértem. :( De sokkal többet tanultam onnan, mint az eggyel lentebbiből., és ráadásul egyre közelebb éreztem Őket magamhoz. Mindegy, itt maradsz nekem Te. :wink: :)
puszi kukisodnak :lol:

puszi

"Ha az élet citromot ad................csinálj limonádét!
árnika
 
 


Móni!
Nem sokat látsz az egészből. Ha bízol a dokidban, akkor szerintem ne kérj szundit. Már csak a mellékhatások miatt sem. Tesómat méhen kívüli terhességgel műtötték, azt is EDA-val csinálták, utána jóformán semmi baja nem volt, én meg a punkciós altatástól (10 perc) iszonyat rosszul voltam.
Ja, utánaoévastam a hízásnak. Ikreseknél 16-22 kiló körülit írtak, egy babánál 10-12 kiló. Szóval ne izgulj emiatt.

Kincs!
Köszi! Pedig ha tudnád: már 5 kilót híztam, bár illúzióim nincsenek, aligha úszok meg 2 babát 15 kiló alatt.
vovanda
 
 


Sziasztok!
Képzeljétek, ma voltunk D-ben, és ha minden jó lesz a következő ultrahangon már szeptemberben kezdhetjük a lombikot, annyira örülök.
marejke
 
 


Kincs!
Itt vagyok!Minden este elalvás előtt megnézem a topicot,legalább is igyekzem.
Nagyon rossz passzban vagyunk már egy ideje.A mai délután pedig förtelmes volt.Már majdnem sírtam én is velük együtt.Nem fáj semmi,köszönik jól vannak,csak túl szoktak pörögni egy kicsit,és olyankor kiborul a bili.Nincs az az Isten aki meg tudná őket vígasztalni.Ma ráadásul egyszerre mind a kettő,én meg egyedül,mint a kisujjam.Nálatok nincs ilyen?

Móni!
Nekem epim volt,de nem bántam meg.Felejthetetlen volt.Nem látod a dokikat mit csinálnak,nem látsz vért.Csak amikor megmutatják őket,de persze kérheted is,hogy véresen nem akarod látni.Én láttam őket így is úgy is.Ha engem altattak volna,nem láthattam volna őket én először,és abba beleőrűltem volna.Nem kérdezték milyen műtétet akarok,ennél döntöttek.A szuri egy kicsit kellemetlen,de átéltünk mi már annyi mindent,hogy meg sem kottyan. :wink:

Kép
ani0227
 
 


Anikám!
Nálunk volt ilyen! Üvölt és üvölt és nem tudja, mi baja, csak fáradt.
Balunak a Lord of the dance zenéje jött be ilyenkor. Vagy fogtam, beraktam a babakocsiba, kimentünk sétálni és ha nem is hagyta abba az üvöltést, kevésbé volt elviselhetetlen a zajszint az utcán. Szép lassan kezdett javulni a helyzet. Felfedezik maguk körül a világot és nem érnek rá aludni, félnek, hogy lemaradnak valamiről.Balut sokszor most is alig lehet lelőni.
vovanda
 
 


Szió!

Ani! ha túlpörög kiskincs is sír bár elviselhető ölben megnyugszik és elalszik..miért nem lehet egyszerűen elaludniuk ha fáradtak? :lol: Ha elkapom a jó pillanatot lerakom cumival és elalszik, van hogy ölben cumi nélkül 2-3perc alatt..
Most az éjszakánk volt a megszokottól eltérő..2kor nyöszörög kicsit sír..átmegyek megsimizni estleg cumitrakni akkor elkezd ordítani és ha kiveszem akkor is kinyújtva ordít :shock: :( bekentem az ínyét akkor kicsit elhallgatott de újra kezdte így cicizett..jól evett üres lett a cicim....5-kor ismét eljátszotta...7kor sikerült a cumis hadművelet még alszik :)
Egy éve hogy +teszteltünk :wink:
Vendég
 


Sziasztok!

Remélem, nem baj, ha csatlakozom hozzátok. Már régóta olvasgatlak benneteket, és most lenne egy konkrét kérdésem, mert már nem tudom, kihez forduljak.

Először rólam: Májusban volt egy sikertelen lombikom (BB). Sajnos csak egy petike lett, és bár ő szépen osztódott, és talán valami el is indult (Hcg 5.6 lett), ez kevés volt egy babához. :cry: Ezután elhatároztam, hogy alaposan kivizsgáltatom magamat, aminek nagy részén túl is vagyok. Sajnos én is APC-rezisztens vagyok, mint Marejke. :cry: A többi nagyjából rendben is van, leszámítva egy dolgot, amiről szeretném a véleményeteket kérni:

Terheléses vércukor és inzulinom eredménye: OGTT éhgy. gl: 5.3 mmol/L, OGTT 120 p gl: 4.2 mmol/L, inz/glük 0. p: 6.7 mU/L, inz/glük 120 p: 17.7 mU/L, illetve egyszer mértek egy „inzulint” önmagában, ez 4.0 lett, 2.1-22.0 referencia-tartománnyal, de ez így nem tudom, mit jelent. Elmentem Valicskó drnőhöz (úgy emlékszem, őt már ti is említettétek), aki alaposan áttanulmányozta hormoneredményeimet és minden más leletemet is, majd azt mondta, hogy inzulineredményem - bár a stressz is befolyásolhatja - enyhén magas (10 alatt kellene lennie), ami kedvezőtlenül hathat az embrió megtapadására, és ezért 2x1 metformint (Meforal 850 mg, tehát napi 1700 mg!) és 180 g-os szénhidrát diétát illetve heti 3x30 perc mozgást írt elő. Továbbá beírta a „diagnózis” rovatba (szóban nem is említette, csak otthon vettem észre!!!), hogy PCO, pedig szerintem minden tünetről kifaggatott és ezekre nemmel válaszoltam (hasi hízás, szőrösödés nincs, az eddig mért LH:FSH arányok 3.83:11.5, 2.95:6.83 és 3.42:9.86 voltak, pattanások csak arcon, menstruáció előtt vannak, UH-on az utóbbi negyed év során szinte minden ciklusban, régebben egyszer-kétszer vizsgáltak, cisztát nem láttak egyszer sem, ciklusok 26 naposak és rendkívül szabályosak), bár a doktornő szerint nincs ovulációm (20. napi progeszteron legutóbb 12.55 volt 4.7-27 referenciatartománnyal, mondjuk ez is érdekes, hogy a drnő szerint 30-nak kellene lennie ovuláció után!).

Azt nem értem, hogy egyetlen anovulációs ciklus alapján biztos a PCO diagnózis? Egy ismerősömnek a 120 perces inzulinja 97.1 volt, igazolt PCO-ja van, és erre kapott (igaz, egy másik dokitól) 2x500 (napi 1000) mg metformint!

Mit tegyek? Szedjem ezt a nagy adagú gyógyszert? Vagy keressek másik orvost????? :? Olvastam, hogy van köztetek IR-es, hátha ti tudtok nekem tanácsot adni. A diétát persze elkezdtem, amúgy is rám fér a mozgás sajnos, de valahogy nem fűlik a fogam ahhoz, hogy meggyőződés nélkül gyógyszerrel tömjem magam. Ráadásul a drnő jól elnézett mást is a leleteimen, de ezt most nem írom le, mert már így is hosszú lettem.

Marejke! Te homo vagy heterozigóta Leidenes vagy? Állandóan kell szúrnod a heparint, vagy csak inszemek/lombik alatt?

Babásoknak és leendő babásoknak egyébként régóta szorítok! :D
rana33
Debrecen
 
 


rana33: én heterozygóta vagyok de az a baj hogy a Leiden mellett MTHFR mutációm is van szintén heterozygóta, ez a kettő együtt legalább olyan veszélyes mintha homozigóta Leidenes lennék :(
Még nem voltam hematológusnál, hogy életem végéig kell e szednem vérhígítót (ugyanis már volt egy trombózisom korábban) de a lombik és inszemek alatt kötelezően kell a vérhígító, sőt egész terhesség alatt ha összejönne már végre.
Hát ez a helyzet velem és még ki tudja mi...
Neked már megvan a genetikai vizsgálatod is vagy csak az APC?
Az IR-el kapcsolatban nem tudok tanácsot adni, de talán mások igen.
marejke
 
 


Szia Rana

Üdv köztünk.
Sajnálom a lombikos sikertelenséget :( de én azok alapján amit leírtál teljesen egyíetértek a dokinővel.
Az hogy valami a referencia tartományon belül van, nem jelenti azt sajnos hogy tökéletes is. erről sajnos regényt tudnék írni.
Az inzulinod tényleg magas egy kicsit, és a progiban is egyetértek, vannak a neten hormontáblák amik szerint ha megnézed nem volt ovulációd.

Sajnos a pco egy nagyon összetett betegség, nehéz dolog. Nekem is szabályos ciklusaim voltak, semmi ciszta, kb. két évvel ezelött tutira csinos voltam még, semmi felesleg :( de az utobbi pár hónap alatti vizsgálatokból derült ki hogy az hogy szabályosan jön piri, még nem jelent ovut. :shock:
Nekem az eredményeimet helyrehozta a met, és talán az első igazán tuti orvos akiben megbízom az a dokinő, és ez az eredmények tükrében írom. De ez csak az én véleményem.
Hogy őszinte legyek az LH/FSH adatokat nem értettem.

De most valljuk be őszintén, ha a met helyrehoz minden eredményed, bár mást gondot nem írtál, leszámítva a leident, és amúgyis szeretnél kicsit fogyni, a mozgás sem árt senkinek, és összehoztok egy bébit spontán -akkor nem mindegy hogy szedned kell azt a frány gyógyit.?????
Én éppen az ismerősöd adagjára mondanám hogy kevés nagyon, azok alapján amiket összeolvastam eddig :oops:

Tudom hogy nagyon nehéz, nekem is idő kellett hozzá, hogy tudatosítsam magamban, hogy az hogy egész életemben gyógyszert szedek még nem jelenti azt hogy beteg vagyok!!!

Ez hangsúlyozom az Én véleményem, van még rajtam kivül pcos a topikon., és azzal hogy kivizsgáltatod magad, előrébb vagy sokkal, mert nem jársz feleslegesen a lombikkezelésre!!!!
sok sikert neked, és írj bátran.

Marejke most olvastalak drukkolok nagyon :lol:

"Ha az élet citromot ad................csinálj limonádét!
árnika
 
 


Hopsz megnéztem újra a LH/fsh ha ez 3-5 napi , és jól értelmezem akkor nem jó, mert közel azonosnak kell lennie.
A magas FSH is pco-ra utal.

"Ha az élet citromot ad................csinálj limonádét!
árnika
 
 


Köszi Árnika, az rámfér :)
marejke
 
 


Köszi csajok a gyors választ!
Marejke, nekem amikor megállapították az APC-rezisztenciát, gondolom rögtön nézték a genetikát, mert ugyanazon a leleten van rajta, hogy homozigóta Leiden. :cry: Mondjuk azt mondta a hematológus, hogy ez a megtapadást nem befolyásolja negatívan, "csak" a már létrejött terhességet. De persze lombik alatt nekem is szúrnom kell majd magam. Végülis tökmindegy az az egy szuri pluszban. :?
Árnika, igen, azt tudtam, hogy kb. 1:1-nek kell lennie az LH:FSH-nak, de azt nem, hogy a magas FSH is jelenthet PCO. :roll: És azt hogy érted, hogy a met rendbehozta az eredményeidet? Lett spontán peteérésed? Vagy mást is rendbehozott (már az IR-en kívül, mert gondolom azt igen)? Te mennyi metet szedsz, és milyenek voltak az eredményeid, mielőtt elkezdted volna??? Bocs, ha indiszkrét vagyok. :oops: AMúgy nekem igazából a gyógyszeradag mennyiségével van bajom, napi fél vagy 1x 850-es met is biztos javítana a dolgokon, nem (plusz a diéta meg a torna, persze)? Ti mennyire tartjátok be a szénhidrátdiétát? Én próbálom számolgatni, de van, amikor nehezen megy. :oops:

Na nem fecsegek tovább, megyek tornázni!
rana33
Debrecen
 
 


Szió!

Rana szia, én őskövület vagyok pco-ban. 2001-ben papíromra fírkantották és csak most sikerült a baba..inkább vékony voltam mindig, kicsi szőrikék hason, ciszták a petefészkekben és nuku mensi ..az inzulinom nem volt magas,pontosan nem tudom de egy főmufti nem akart metet kiírni mert jó az erdményem...végül doktornőhöz keveredtem és őt rábeszéltem,hogy szedni akarom nem tágítok...így lett 15hónap metszedés után kétcsíkos tesztem! 3*850 et szedtem! A menstruációm pár hónap után rendszeres lett peteéréssel!! És a hormonértékeim is normálisak lettek..külsőre nem tipikus pcos vagyok de belül igen..
Te tudod kiben bízol és mit csinálsz de ahogy Árnika írta vesztenivalód nincs! A pco elég bonyolult ,van akinek alig van tünete..
Az LH/FSH arány tényleg akkor utal pco-ra ha az LH nagyobb.
Pajzsmirigyed rendben?

késő van megyek.
Vendég
 


sziasztok!

csajok! koszi az infokat az epi-vel kapcsolatban, pont tegnap voltunk a korhazban a csaszar miatt es az elso az hogy att tetek a datumot oct. 6-ra, ami picit idegesitet mert ha az en nogyogim aszt mondta hogy be toltot 36 het ok (o ismer jobban) az aszisztens aki csinalja a beutalot aszt mondta hogy korai es fel hivot valakit aki aszt mondta hogy halasza 1 hetel :evil: es meg sem neztek a papirjaimat :roll: majd pont beszeltunk a foorvosal aki aszt mondta hogy jo lenne az epi (amiatt amit ti is mondtatok) de csak a csaszar napjan dontik el hogy ha mehet az epi vagy mas erzestelenites, ver nyomas meg sok minden alapjan, ha majd lehet akor inkab epi hogy lathasam a piciket minel elobb es aszt mondtak hogy a ferjem majd mindent lathat a picikel kapcsolatban, mikor merik, le mosak, oltoztetik, vizsgaljak :D nagyon happy volt mikor halota es o fogja eloszor olbe fogni pindurikat :D

vanda! en most 14 kg-nal tartok es a dokik mikor kerdezik mind huzak a szajukat, bizti el erem a 20-at vagy legalabis 18-at bizti, de nem idegesitem magam tovabb emiatt, most ugyis dietan vagyok, hetfon megyek meretni megint a cukromat es a paizsmirigyet is nezik

ani! nagyon ugyi mami vagy, biztos meg talalod a modjat hogy meg nyugtasad a piciket, bizti nagyon nehez plane ha egyedul vagy, de edig is nagyon ugyi voltal ugy hogy bizti a nyugi siker is

arnika! le mentem a telefonomba a tel szamodat es majd kuldok sms-t, ha sikerul majd irok a topikra is

rana! udv. koztunk, de sajna en nem tudok segiteni :(

marejke! sok sikert a kovetkezo lombikhoz :!:

na puszika es szep hetveget!

Kép


Michelle, Mattia es Miki apu eletem ertelme
http://picasaweb.google.com/ardelean13/ ... 3519403826
demoniq13
 
 


Rana ha a metet elkezded csak feleket emelj! egy hétig fél aztán egy hétig két fél és így tovább..hasmenés lehet a mellékhatás ha gyorsan emelsz.
Diétát én nem számolgatósan tartottam, kenyeret teljeskiörlésűt eszem mi sütjük, reggeliből száműztem a tejet kakaót fornettit, péksütit(met szedése alatt nem is kívántam az édességet, ha igen akkor ebéd utén kevéske, akkor jobban feldolgozza a szervezeted)
kevesebb tészta esetleg abból is teljeskiörlésű (fehérliszt helyett is azt használni vagy fele fele főzésnél , pl palacsinta) barnarizs, krumpliból nem sültkrumpli kb ezeket tartottam be, és fogynom igazából nem kellett, ja és cukrot is kevesebbet használtam teába kevés méz, másba esetleg édesítő...mozgás a biciklizés volt.
Lehet nincs pco-d de az inzulint pl már alapból nézik a pesti kaáliban, és sokan szednek rá metet...van egy lány az nlc-debreceni topikon azt hiszem 20kilót fogyott 6hónap alatt ,szedte a metet és a következő lombik sikerült 3babát kapott mind megtapadt!előtte volt két sikertelen lombik... :cry: mennyi pénz és szomorúság..

Árnika te hogy állsz a mettel, Írtad hogy nem tudtál emelni.

mindenkinek puszi!
Vendég
 


Vendég
 


Sziasztok

Rana ne haragudj, elírtam a magasabb LH szint utal pco-ra.
Én először 2*850, majd most 3*850 szedek, és azt hiszem ez a mennyiség ami nekem jó.
Nekem a prolaktinom mindig magas volt, amit hiába kérdeztem, sosem jártak utána hogy miért, mindig csak tüneti kezelésem volt. Bromot kaptam rá.
A 0 perces inzulinnak kb. azonosnak kell lennie a vércukorral, és az LH/FSH arányomban is volt eltérés. Ezeket a met 3 hónap alatt helyrehozta!!!!
A 120 percesem még mindig magas, ezért lett emelve, de ez az Én hibám, mert nem vettem komolyan a diétát és a mozgást. Számolni nem számolom, de gondolom neked is mondott dolgokat a dokinő, azokat próbálom tartani. A gyógyszer a mozgással és diétával együtt hatásos.
A pajzsmirigyed nézték?? -mert sajnos az is gátló tényező. Neked az apc-t hogy vették észre??

Kincs emeltem az adagon, de hányingerem volt tőle, azt hiszem Te írtad hogy próbáljak több folyadékot inni. Így már jó. :) Kiskincs jól viselkedik?

Marejke te megcsináltattad a vizsgálatokat?? Kihez jársz??

Móni írhatsz bármikor sms-t, de igazán akkor szeretném mikor M&M megszületik. :wink:
Azt hogy Apa boldog volt tőle nagyon megértem, amikor taliztunk is látszott rajta hogy imád benneteket.
Az én szívem is akkor facsarodik, mikor Apa foglalkozik picikkel. :)

Mazsi eltüntél??? :roll:remélem minden rendben, dobjál pocifotót

szép hétvégét mindenkinek

"Ha az élet citromot ad................csinálj limonádét!
árnika
 
 


Móni!
Ha te jól érzed magad és bírod a súlytöbbletet cipelni, akkor ne törődj semmivel. Ha húzni akarják a szájukat, hajrá. Remélem, sikerül az EDA, ha császárral szülök, én is azt szeretnék.

Rana!
Nem baj, ha nem számolgatsz, amit Kincs írt, az működik. Teljes kiőrlésű péksüti (most már én is azon leszek) és a tésztás cuccokat mellőzd.

Kincs!
Van valami jó kenyérrecepted? Sütögetek, kísérletezek, de valahogy nem az igazi.

Jéé, Árnika!
Apa hagy írogatni???? :lol: :lol: :lol: Vagy alszik?
vovanda
 
 


Sziasztok!

Árnika
Gyakran vérzett az orrom, sokszor voltak lila foltjaim :cry:
Punkció, ET után voltak vérezgetéseim :cry:
A 4. ET-nél már kaptam erre gyógyszert!

Rana
Nekem is a met segített.
Sajnos, 3 ET után jutottam el igazán szakemberhez :cry:
Vendég
 


Árnika: TZ-hez járok D-be, nem kért semmi vizsgálatot csak a szokásosat, Chlamidia, Hiv stb, hát most azokat csinálgatom.
De ahogy olvaslak benneteket lehet kérek beutalót a háziorvostól IR és pajzsmirigyvizsgálatra, félek a PCO-tól, úgy érzem nem vizsgáltak ki rendesen. A Leiden is úgy derűlt ki, hogy nem hagytam annyiban, hogy nekem korábban volt trombózisom, de a nőgyógyászom azt mondta az nem probléma, nyugodtan szedhetek attól hormonkészítményeket, én pedig tudtam, hogy ez nem így van. Ezért váltottam és elmentem a Kaáliba, ott már kicsit komolyabban vették, elküldtek genetikai vizsgálatra, ott derűlt ki a Leiden mutáció. De további vizsgálatokat ott sem kértek, ismeretlen eredetű meddőségnél leragadtak. Sokat fáj a hasam is, de azt sem veszik komolyan :( pedig érzem nincs valami rendben, azt mondja minden nőgyógyász, hogy menjek belgyógyászhoz az pedig nőgyógyászhoz küld. Lehet egy jó kis endometriózis is de nem érdekel senkit rajtam kívűl. Elég felületes orvosokkal találkoztam eddig :(

Szept. 3-án megyek uh-ra, akkor kezdjük. Addig csak várakozó állásponton vagyok. Hát ennyi.
marejke
 
 


Hát igen, biztosan igazatok van, kell az a gyógyszer.Mondjuk én ilyen csodákban nem reménykedem, hogy szedem x hónapig a metet, aztán spontán bebabáspdom, mert a csodák nem velem esnek meg, hanem másokkal... :( De persze beszedek én egy fél gyógyszertárat is, ha attól biztosabb, hogy sikerül a lombik.

Kincs, Árnika, hát a pajzsmirigyem az egy külön törénet, nem akartam, de leírom: Júniusi anti-TPO leletem (135.3, ref: <80) alapján egy magán endokrinológus autoimmun pajzsmirigygyulladást állapított meg. (Talán emiatt sem sikerült a lombik májusban?) Na irány az immunológia, ott kontroll anti-TPO, TSH, fT3, fT4 meg még ki tudja mi, meg persze UH (szerencsére negatív). Közben a Klinikán is nézték az anti-TPO-t, ami 110.7 lett (ref <60). Vissza az immunológiára eredményért, anti-TPO 97.10 (ref <35). Hazaküldtek, hogy nem autoimmun pm gyull, mert csökken az anti-TPO, minden oké. Na mindezt csak azért írtam le ilyen részletesen, mert ezután mentem Valicskó dr-nőhöz az inzulinnal, aki elkérte a pm leleteket is, és azt mondta, hogy nemhogy javult a gyulladás, hanem romlott, mivel mindhárom vérvétel más-más laborban készült, és nézni kell a referenciatartományt is. Erre felírt 1x 1/2 Letroxot(50) az autoimmun pm gyulladásra, illetve mondván, hogy a terhesség létrejöttéhez a TSH-t is 1.5 alá kell szorítani. (TSH eredményeim: 03.10.: 3.23, 07.04: 2.28, 07.21: 2.06) Ez szöget ütött a fejembe, hogy ennyire béna lenne az immunológus doki. Na, megint Klinika, gondoltam legyen legalább kettő darab lelet egy laborból, és az eredmény 96.8 lett (ref <60)! Szóval mégis javul a dolog, és talán a TSH is lejjebb fog menni magától, ha teljesen elmúlt a pm gyuszi (ami gyakran okoz pm alulműködést). Ezért is "rendült meg" kicsit a bizalmam a drnőben,mert bár tudom, hogy nem ez a szakterülete, mégis rosszul tudta ezt. Azt meg nem akartam elárulni nektek, hogy a Letroxot biztos nem fogom szedni, (legalábbis addig, míg kontrollon nem látom, hová tart a TSH), mert akkor pláne kapok a fejemre. :oops: Ugye jól gondoltam? :roll:
Árnika, olvastam, hogy neked se oké az anti-TPO-d. Szedsz rá valamit, vagy voltál kontrollon? Hátha neked is javul.
Laura, neked PCO-ra írtak metet vagy IR-re? Kár a 3 sikertelen ET-ért, de látom, minden jó, ha a vége jó! :wink:
Vanda, Kincs, tudjátok az a baj (illetve persze nem baj egyáltalán), hogy én eddig is szinte csak teljes kiőrlésű bio kenyeret ettem, péksüteményt nem igazán, cukrot, cukros üdítőket egyáltalán nem (fogyókúra és egészséges étrend miatt), mozogtam is hol többet, hol kevesebbet. Szóval a diétával olyan nagyon sokat szerintem nem tudok segíteni magamon, max. annyit, hogy eddig vendégségben vagy nyaralás alatt nem nyavalyogtam, ha nem volt barna kenyér, ettem jóízűen a fehéret, meg persze a fagyit, szőlőt, banánt is szeretem nagyon (és ettem is sokat). Dehát ugye másban is van szénhidrát (pl a 100%-os narancslében is meglepően sok!), plusz amióta tudom, hogy mi a helyzet, állandóan azon jár az eszem, amiket nem ehetek, még ha eddig nem is ettem olyan sokat belőle! És ez így elég gáz. Mindig is lelkizős voltam, és ez sajna ebben is megnyilvánul. :roll:

Kincs, neked lombik volt, vagy spontán a babuci?

Az APC-m úgy derült ki, hogy az első sikertelen lombik után elhatároztam, hogy mindent kivizsgáltatok, amit csak lehet, ami érintheti a baba-ügyet. Na és akkor ott volt a leletemen, amit álmomban se gondoltam volna, hogy Leiden homozigóta vagyok. Két napig bőgtem, de már megemésztettem a dolgot. Ráadásul így mostmár duplán (triplán) ajánlott a torna: Leiden, IR-PCO, fogyókúra.

Utolsó kérdés, és lelövöm magam: szerintetek mennyire fontos ez a napi ötszöri kajálás? Általában megy a dolog, de ha nem úgy jön ki a lépés (mint ma, pl, hogy vendégségben voltunk), hanem csak 3-szor eszem egy nap, az nagyon nem jó? Úgy értem, hogy az a fontosabb, hogy a napi CH 180 g alatt maradjon, vagy hogy mindenképp meglegyen a napi 5-szöri kajálás, még ha picit túl is lépem a Ch-t (úgy vettem ki a drnő szavaiból, hogy ez is nagyon-nagyon fontos)? A másik kérdésem ezzel kapcsolatos: a fél szem metet vacsi közben kell bevenni, de mi van, ha elmarad a vacsora?

Na lelőttem magam. Köszi a segítségeteket, tényleg rendesek vagytok. :D
rana33
Debrecen
 
 


Rana!
A napi ötszöri kaja az inzulinszimt rendben tartásához kell, így nagyjából egyenletes. Az értékekhez nem értek, ha esetleg túllépnéd a 180 g CH-t, próbálj inkább fehérjét enni. A többihez sajna nem értek, a kajás részben is csak azért mozgok otthonosan, mert elég sokat fogyóztam.
vovanda
 
 


vanda! az bisztos hogy a picik meg bent kel maradjanak 4-5 hetig, de mar most eleg nehezek a napjaim es plane az ejszakaim, nagyon sokat mocorognak a babak es elege nyuzak a hasamat, ejszaka is, az alvas meg kesz katasztrofa, el alszom egy fele es mar fel 3-kor fent vagyok, majd 4-5 kor megint ebreszto, most mar nem nagyon csinalok semmit este egy kis seta apaval, kis fozes, kis takaritas, a heten fogom kezdeni mosni, vasalni a baba holmikat hogy minden rendben legyen ha estleg hamarab bujnak ki M&M.
most mar en is szeretnem az epi-t :D ha nalad jol fognak be fordulni a picik lehet mehet nyugisan a huvelyi szules 8)

Kép


Michelle, Mattia es Miki apu eletem ertelme
http://picasaweb.google.com/ardelean13/ ... 3519403826
demoniq13
 
 


Szió!

Vanda helyesebben a férjem süti a kenyeret :oops: ha gondolod megkérdem mit hogyan csinál, sima tk liszt 3+kicsi fehérliszt és így ehető a kenyér bár "töményebb" mint a bolti fehér.

Rana ahogy Vanda mondta kell a napi 5kajálás!! A metet éhgyomorra nem lehet bevenni,este egyél pár kekszet almát..
Sztem fontos a referenciatartományt nézni!!Minden labor másként működik! Lehet elfogult vagyok de én igazat adok a dokinőnek,tényleg lentebb ment a tsh-d azért nézzétek meg néha és ha bátmi gond van inkább szedd a bogyót. pm-re én is szedek gyógyszert és tényleg babásodáshoz 1.5körüli érték az ideális. A klinikán Bodor dokit tudom ajánlani!
Kiskincs inszemes babó.
Vendég
 


Kincs!
Ez a bajom: nagyon tömény a kenyér, pedig ezt kéne enni.

Móni!
Szerencsére az én dokim nem császároz csak azért, mert ikrek. Ha befordulnak és nem lesz semmi gond, szülünk. Úgyhogy magyarázom nekik folyamatosan, mi a feladat: fejjel befordulni, 37. hétig bent maradni, 2 és fél kikló körüli születési súlyt prezentálni. :lol:
Tarts ki, tudom, hogy nehéz a vége (egy babával is az) nem soká eltelik.
vovanda
 
 


Sziasztok

Komolyan mondom mióta Apa hazajött, a föld fölött lebegek :P
és igen Vanda, kicsit hagy netezni :oops: :lol: :lol:

Na és most újra- Rana , Marejke Én KÖTELEZŐVÉ!!!!!! tenném az IR és APC vizsgálatot ugyanúgy , mint ahogy kötelező a HIV, és a Hepa. Erről már sokat beszélgettünk a lányokkal.
Bár nekem azt mondták egyszer hogy ezek a vizsgálatok nagyon drágák, ezért nem csinálják, de a lombik nem drága az OEP-nek???? :evil:
Nekem az 4 ET után derültek ki ezek, és akkor is csak azért mert Én kutakodtam.
Nagyon jónak találom hogy mentek megnézetni mindegyiket, tanuljatok az én példámból, ha Ti nem mentek utána akkor senki. :(

Marejke ha úgy érzed hogy vmi nincs rendben akkor vizsgáltasd ki magad, akár úgy is hogy füllentessz a dokinak, vagy megpróbálsz keresni ott egy profit és utána olvasni a dolgoknak.

Rana nekem azt mondták hogy az IR mellé társult a PM. Ezt is a dokinő vette észre, és nagy rábeszélés után írta ki a gyógyit, mondván nem akar belenyúlni az endrokinológus kezelésébe (akkor már volt időpontom). Először 5.47 majd utána letroxal lement, 2,46 ra ami tartományon belül van amire az endrokinológus azt mondta hogy jó!!!persze, csak a babához jobb ha 1 körül van, majd a dokinő újra rábeszélésre felírt emelt adagot, újra mentem pm kontrollra ahol a doki azt mondta hogy - Ó hát igen a babához tényleg jobb a kevesebb érték, :roll: most szept. megyek majd kontrollra, kiváncsi leszek milyen lett.
Mivel állandóan járni kell mindenféle vérvizsgálatra, ezért én mindig beikszeltetem a TSH is :wink:
Rana elvileg az 5X evés fontos, de én nem tudom tartani :oops: , de ebbe ha megeszuel egy gyümit már az is evés.
Szerintem egy idő után érezni fogod hogy mi a jó, én pl. mindig evés után veszem be a gyógyit, és ha nagyon kevés CH eszem akkor hányingerem van.

Móni sajnálom hogy kezd rossz lenni, dehát mégiscsak a 31 héten jársz, és ketten vannak! Dobjál fotót kicsikéid jelenlegi lakhekyéről. :) pihizz sokat, kitartás

Vanda és akkor azt még nem is írtam, hogy amikor Apa hazajött akkor volt középidőm, úgyhogy gondolhatod :lol: :lol:
valahol nekem is van kenyérreceptem, majd megkeresem, igaz kenyérsütőm még nincs :lol:
Láttam én mikor ott voltam hogy vmit motyogsz, akkor bizti az volt-2,5 kg, befordulni....... :lol:

most lelövöm magam, pusz

"Ha az élet citromot ad................csinálj limonádét!
árnika
 
 


Hát köszi lányok, nem szívesen, de nekiveselkedek akkor ennek a gyógyszernek. :?

Árnika, ne is mondd, én ezért igazából nagyon haragszom a Kaálira :evil: , hogy ha nem is lennének kötelezőek ezek a vizsgálatok (APC, IR, pajzsmirigy, és még van egypár, ami eléggé beleszólhat a babaprojectbe!!!) a honlapjukon vagy valahol feltüntethetnék a kötelező vizsgálatok mellett az AJÁNLOTT vizsgálatokat, aztán akinek van ideje, lelke rajta, csináltassa meg ezeket is, nem mindig kerül ám több időbe ezeket ráfirkantatni az orvossal a papírra... Csak hát valahol azt olvastam, hogy akkor talán nem lenne ennyi (sikertelen), OEP által fizetett lombik.... :roll: Sajnálom a 4 sikertelen ET-t. Mikor mész legközelebb? Vagy most te is vársz, hogy hassanak a gyógyszerek? Te is Letroxot kaptál a TSH-ra?
Persze, nézetem majd én is a TSH-mat, ha máskor nem, az anti-TPO kontrollal együtt. Tudom, hogy minél kisebb, annál jobb (határértéken belül, persze). Bár egy másik fórumon egy lánynak 3.5-tel sikerült az egyik lombikja, utána meg 1.7-tel (vagy vhogy így) a második nem. Kivételek persze mindig vannak.

Móni, biztos nagyon-nagyon nehéz ez a pár hét (is) már így a vége felé, de én annyira de annyira irigylem ám tőled ezt a "szenvedést"! :P

Marejke, szerintem se hagyd magadat!!!! Ez a siker egyik kulcsa, hogy menj utána mindennek! (A másik meg a nyugalom, optimizmus és jókedv...) Addig menj, míg egy orvos utána nem jár, hogy mi a baj veled!

Csajok, próbálta már vmelyikőtök az Arwen vagy Aviva tornát???? Állítólag sokan bebabásodtak már tőle.... :?:
rana33
Debrecen
 
 


Sziasztok!
Kicsit eltűntem, nem bírok a gép előtt ülni...
Móni, már én is nehezen viselem így a vége felé. Szintén nem tudok aludni, és a meleg kikészít. Mindig örülök, ha lehülést jósolnak, de sajnos nem tart tovább egy napnál. De már nincs olyan sok hátra:wink:
Most nagyon fel vagyok dobódva, mert a Tescoba jöttek új rucik, s felvásároltam mindenből egy-egy darabot. Nem akartam ennyi rucit venni, de tegnap anyósom mondta, hogy ő kifizeti a kiságyat, szóval így kicsit többet megengedtem.. Szépek, minden pamut, és árban is jók. És vettünk egy kenyérsütőt is. Kipróbáltunk egy adag teljes kiőrlésűt, jól is sikerült, csak ahogy Kincs és Vanda is írtátok, elég "tömény" a bolti kenyerekhez képest.
Vanda, azért leírom a receptjét. Egyébként azon agyaltam, ha ugyanezt az adagot 1kilós helyett 1 kiló 20 dekásra programozom, esetleg picit több élesztővel, talán jobban felpuffad, s nem lenne olyan tömény. Nem tudom...
1 kg-os kenyérhez ( a kenyérsütő mérőpoharával):
1,5 pohár víz
1 ek. olaj
1 tk. só
2,5 pohár teljes kiőrlésű és 1 pohár finomliszt
1 csipetnyi vagy tk. cukor
2 tk. szárított élesztő ( én nem tettem bele, mert a lisztben volt)

Rana, üdv. Én nem tudok hozzászólni a témához, de remélem hamar sikerül a gyógyikkal helyre állítani az értékeid, hogy ne legyen akadálya a babásodásnak :wink:

Árnika, pocifotót majd dobok, még nincs a gépen.
Veled mi van? Nem írtál a pszichomókusról. Milyen volt? Hogy érzed, segíthet?

Kincs, Kiskincs hogy van? Mekkora már? Hossza, súlya?

Kép
mazsi02
 
 


vanda! en is ugyanaszt mondom a babaknak hogy kotelezo a 2.5 kg es 36 het, ha a kisfiam befordulna fejel lefele meg nekem is lehetne normal szulesem akor is ha be van programozva a csaszar :lol:

arnika! orulok hogy rebdesel a boldogsagtol :lol: :lol: :lol: aznagyon pozitiv mindenhez, akar meg spontan babanak is :wink: most mar nem gyurom magam elege pihizek, de nagyon uncsik igy a napok, ma mosom az elso sort a babaknak, nagyon birom 8)

rana! kivanom mindenkinek az alapotomat! elob utob sikerulni fog :!:

mazsi! ugye milyen jo vasarolni, en nagyon birom, de most le altam picit, ha meg majd kel valami meg veszem asztan is... meg vanak dolgok amit meg kolcson fogok kapni es azert is varok a vasarlasal, jo az anyos :D szerintem is jobb ha valamit amit te valasztol ki ha kifizet mintha a fejuk utan menenek :D szugeralhatna az en anyosomnak is :wink:

kincs! kerunk uj fotot Kiskincsrol :!:

Kép


Michelle, Mattia es Miki apu eletem ertelme
http://picasaweb.google.com/ardelean13/ ... 3519403826
demoniq13
 
 


Mazsi, Móni!
De jó nektek, lassan finish. Én pár napja nagyon rosszul alszom, jövő héten pénteken meg itt a vizsgám és marhára nem bír érdekelni... Majd igyekszem tanulni, de a tételsor is változott, van benne olyan, amiről azt se tudom, micsoda. Na mindegy, majd lesz valami.
vovanda
 
 


vanda! sok sikert a vizsgahoz, majd esetleg dolcsd ki jol a hasidat hagy lasak hogy terhes vagy es add hoza hogy ketten vanak, lehet ez lesz az elso segidcseg amit a babucit adnak neked :wink:

Kép


Michelle, Mattia es Miki apu eletem ertelme
http://picasaweb.google.com/ardelean13/ ... 3519403826
demoniq13
 
 


...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára vovanda 2012.07.19 19:59-kor.
vovanda
 
 


Vanda! Szépen kerekedik a pocid a két kis lakóval! :D Nagyon csini vagy!
A tanuláshoz meg kitartás!!!

Nekem már szélem hosszam egyforma... 10,5 kg-nál tartok, de nem vagyok 160 cm :oops:

Kép
mazsi02
 
 


Mazsi!
Semmi gáz a súlyoddal. Szüléskor kb. 8-9 kilót otthagysz a kórházban. Én Baluval olyan 72-73 kilóval mentem szülni (58 a versenysúlyom) a hathetes kontrollon belefértem a korábbi nadrágomba. Szóval ne idegesked, én 6 kilónál tartok... Persze, ketten vannak, de elég lesz cipelni a végén.
vovanda
 
 


vanda! nagyon edi kismami vagy! szepen novekszik a pocid :D es biztos a babak is :lol:

mazsi! en mar 14 kg-ot szedtem fel, ha a szules oct. 6-an lesz meg 4-5 kg-ot fel szedek, mar igy is alig maszok fel a 3-ikra, te hanyadikan kene szuljel? mar kerdeztem, de nem emlekszem a valaszra, hogy hivjak a pocaklakodat?

kjaja, timi! nagyon el tuntetek!

Kép


Michelle, Mattia es Miki apu eletem ertelme
http://picasaweb.google.com/ardelean13/ ... 3519403826
demoniq13
 
 


vovanda: Hú már jó nagy a pocid.Én most 2 napig nem nagyon leszek. Gólyatábor van a suliban és én vagyok az egyik főszervező. :D

szmet
 
 


sziasztok!

megint nem jöttem egy ideig,de lakás felújítás,üdülni is voltunk.szóval eltelt az idő.
remélem mindenki jól van?

vanda látom szépen pocakosodsz.nagyon jól áll neked!csini kismami vagy! :D

anyucik!remélem jól vagytok ti is és a picik is!? :roll:

kismamik!mazsi,móni! nemsoká itt az idő.gondolom már nagyon várjátok. :wink:

rana!marejke!üdv nektek!én is pco-s vagyok sajnos,de küzdök ellene. :wink:

árnika!voltam a dokinőnél,és azt mondta,hogy az lh-fsh arányok gyönyörűek,meg a hormonok is nagyon jók,de a 21.napi progi szint anovulációra utal,vagyis csak kéthavonta ovulálok.és ezért emelte a metet 3*1-re.de szerencsére semmi bajom nincs tőle.és kérdeztem a lombikot,amire azt mondta,hogy nem ajánlja,és ha nincs szervi oka,akkor összehozzuk,mert ő nagy esélyt lát a spontán babóhoz.és amikor eljöttem akkor is úgy köszönt el,hogy huzzunk bele,és hozzuk össze közösen azt a babát.szóval még mindig küzdenünk kell,de már nagyon jó úton haladunk.és ez a fontos.lényegében ennyi.veletek mi a helyzet?diéta?torna?hogy állsz?én most egy pár hete leálltam,mert lakásfelújítás volt,és nem volt se időm,se helyem tornázni,de mostmár beindulok ismét.bízom benne,hogy mind a ketten minél hamarabb elérjük a célunkat.az biztos,hogy sokat szervedünk,és izzadunk érte.ha msn-vagy írj!puszi!

mostmár jövök sűrűn,ha nem bánjátok?mindenkinek sok-sok puszi!

Kép
timé&tati
 
 


timi! lakas felujitas :( udules :D
mi el vagyunk, mar tenyleg nagyon szeretnek babazni, de meg egy picit bent kel maradjanak a picik, ugy hogy probalom turelmesen ki varni :wink:

Kép


Michelle, Mattia es Miki apu eletem ertelme
http://picasaweb.google.com/ardelean13/ ... 3519403826
demoniq13
 
 


Szia Timi!
Te is Valicskó drnőhöz jársz? Tök jó, hogy így áll hozzá, hogy együtt összehozzátok a babát! :D
Megkérdezhetem, hogy mennyi volt a 21. napi progid?

Móni, elhiszem, hogy nagyon szeretnéd már, ha kinn lennének a babók! Ez tényleg annyira izgalmas!!!! :)

Amúgy már szedem a metet, meg próbálok ötször enni egy nap. :roll:
rana33
Debrecen
 
 


Móni!
Tarts ki, tudom, hogy iszonyatosan nehéz a vége. Az utolsó pár hét egy babával is TERHESSÉG (így, csupa nagybetűvel), hát még kettővel. Próbálj sokat pihenni, gondolom a babóknak már minden megvan.

Timi!
Kösz! Jó, hogy előkerültél. Árnika most nem lesz egy darabig, nincs netük.
vovanda
 
 


vanda! rana! legyetek nyugodtak mert ki birom, pihizek, neha dolgozgatok, mosok-vasalok a babaknak, amit nagyon birok, tegnap att neztem az oszes ruhakat most az elejere, de nem vagyok biztos hogy meg van minden, a dugralozokbol van kb 3-4/baba vekonyabb pamut es a tobbi pedig vastag pamut es nem tudom ha nem lesz tul meleg szept vegere vagy oct elejen, vanda tudsz segiteni? a korhazba kel vigyek 6 rugdalozot+6 bodyt/baba es be kel tegyem egy pamut zsakocskaba amire ki kelet himezem a neveket, dobok kepet

puszi
Kép en himeztem ki a babaknak a nevuket

Kép


Michelle, Mattia es Miki apu eletem ertelme
http://picasaweb.google.com/ardelean13/ ... 3519403826
demoniq13
 
 


sziasztok!

móni!nagyon szép a hímzésed!ügyes vagy!annyira tetszik! :D

vanda!köszi az infót árnikáról.nem tudod mikor lesz?
egyébként hogy telnek kismamis napjaid?most figyelem csak,hogy mennyire telik az idő.már 15 hetes kismami vagy.lehet lemaradtam,de nem tudjátok még véletlenül,hogy milyen neműek a babucik?végülis mindegy,a fő,hogy vannak nektek!ez számít,és hogy egészségesek legyenek!gondolom pasi teljesen oda meg vissza van!meg persze te is.és a kis manó?várja a kicsiket? :D

rana!igen Valicskó doktornőhöz járok.nagyon szeretem.aranyos és odaadó,mindent megtesz ami tőle telik.persze a neheze rajtam múlik,de én is mindent megteszek diétázom,tornázom,már 15kg-ot fogytam de még szeretnék5-10 kg-ot remélem sikerül.amúgy velünk minden rendben az első lombikunk is sikerült,1 embrikét ültettek be,csak sajnos elvetéltem.aztán derült ki az ír-em.nagyon magas volt az inzulinom.már sokat javult,de még sokat kell.a progim nagyon alacsony volt a 21.napon:0,6.mivel csak kéthavonta van mensi.de a dokinő szerint ez rendszeresnek mondható.és már ez is nagyon jó,ahhoz képest,hogy előtte 1 évben kétszer volt mensim.szóval a met helyretette,meg kellett a fogyás is hozzá.és igen a dokinő nagyon úgy gondolja,hogy spontán összehozzuk a babát.remélem így lesz.az biztos,hogy ő nagy esélyt lát rá,és segít mindenben.úgyhogy bízhatsz benne!(márha te is hozzá jársz?)

többiek?????merre jártok?

Kép
timé&tati
 
 


Móni!
Próbáljatok meg szerezni őszi overallt. Balunak polár anyagú volt, nagyon szerettem, nem kellett alá túl sok minden ősszel. Vagy segíthet a kétfunkciós pléd. A Brendon weblapján megtalálod, hogy néz ki. Normál takaró, de össze lehet cipzározni és olyan, mint egy zsák. Abba is jól bele lehet csomagolni a babéát. Vagy esetleg a hagyományos pólya is szóba jöhet, vékonyabb rugival nem fognak megfázni.

Timi!
Nem tudom, Árnika mikor lesz.
Babák nemét majd talán szept. közepén megmondják. Amúgy tanulgatok, jövő héten vizsgázom. A közérzetem most már egész tűrhető, csak néha fáj mindenem. Manónak hétfőtől ovi, akkor már könnyebb lesz. A baba a pocakban téma nagyon virtuális neki, igazából annyit fog fel, hogy anyát most nem szabad annyit nyúzni.
vovanda
 
 


Sziasztok!
Én még most vagyok itt először.Mia debreceni Kaáliba járunk,július elején volt az első lombik,ami nem sikerült,azóta pihizünk,tegnap voltunk a B.B. dokinál.6 napja késik a mensim,a doktor úr elküldött vérvételre,nézett uh-t is,de a vastag nyálkahártyán kívül semmi mást nem láttunk.Doktor úr szerint míg nem jön meg,addig bízhatok benne,hogy sikerült itthon összehozni a babát.de azt mondta ne nagyon éljem bele magam,mert az is lehet,hogy az előző havi hormon zavart be,és az miatt késik.
Ha esetleg valaki volt hasonló helyzetben,és van valami jó tanácsa,nagyon megköszönném!
Üdv:Timcsi :?
sztimcsi
 
 


Timcsi!
Tesztet csináltál már? Jó tanácsot sajnos nem tudok egyebet adni, mint hogy várni kell. Ha nem vagy terhes, akkor ki kell várni mindenképpen, hogy rendeződjenek a hormonjaid. Miért kell a lombik?
vovanda
 
 


Szia Vanda!Nem mertem még tesztet csinálni,tegnap a vérvételem is negatív lett.Inkább várok még így egy pár napot.Olyan jó egy kicsit bízni benne.
Volt egy méhen kívüli terhességem 3 éve,eltávolították a jobb oldali petevezetékemet,és akkor a műtét során megállapították,hogy a bal oldali pedig el van záródva.És emiatt a dolog miatt is vagyok egy kicsit hitetlen-bár nagyon nagyon szeretném ha baba lenne a dologból-,hogy az elzáródott petevezetéken hogy tudott átjutni,de doktor úr azt mondta minden lehetséges,és bízzak a csodába.ÉS ÉN BÍZOK.Ha tudok valamit jelentkezem.

Puszi:Timcsi
sztimcsi
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?