Sziasztok!
Ma reggelre teljesen behalt a gépem, úgyhogy Norbival egyeztetve beszállítottam diagnosztikára és kezelésre hozzájuk. Remélem sikerül életet lehelni bele, mert erős megvonási tüneteim vannak!
(Monee! Köszi neked is!)
Most anyuéktól írok, mert otthon 30 fok volt 10 órára és nem lehetett már megmaradni a lakásban.
Itt van légkondi, így sokkal jobb a helyzet.
Kincs!
Olvassgass egy kicsit utána a cumizás, ujjszopás témának pszichológiai oldalakon!
Sokkal nagyobb gond, ha nem hagyod. Ebben az életkorban elemi szükséglete egy gyereknek, h. vmi legyen a szájában, minden ezzel kapcsolatos tiltás későbbi pszichés, pszichoszexuális zavarokat okoz (keress rá a gugliban az orális fixációra).
Szóval, hadd szopizzon, bőven ráérsz később (4-6 évesen)foglalkozni vele, bár akkor sem szabad nagy feneket keríteni a dolognak, mert minél inkább tiltod, annál inkább csinálja. Ill. az ujjszopás abban az életkorban jó indikátora a gyerek belső feszültségének és nem tiltani kell, hanem kideríteni és megszüntetni az okot, amiért csinálja.
(Sajnos 20 éves koromig rágtam a körmöm, úgyhogy tudom miről beszélek!)
Monee!
A múltkor volt a Spektrumon, h. a 100 dB körüli hangok jutnak csak be kívülről az anyaméhbe, tehát a pocira helyezett Mozartnak nincs sok értelme és a mozi sem fogja talán zavarni.
Az édesanyja hangját viszont hallja, tehát énekelni sokkal inkább érdemes (vagy inkább nem, legalábbis nálam tuti sokat rontott volna a ded agyműködésén, ha ÉN éneklek neki
)
A versenyautók is valószínűleg behallatszottak, de úgyis lesz része benne később is, és szerintem hatalmasakat fog aludni minden versenyen, majd meglátod!
Csillag!
Otthoni, befektetést nem igényló játékok:
- fogpiszkálók visszapakolása a tartóba a kicsi lyukon keresztül
- kölesgolyók pillepalackba bepakolása
- doboz és tubustetők le- és visszacsavarása
- Matrjoska baba szétszedése és összerakása (ha esetleg akad otthon)
- víz öntögetése mérőpoharakkal, mosószeres poharakkal v. mérőkanalakkal egymásba
- pingponglabda és gumilabda merülési tulajdonságainak tesztelése nagy tál vízben v. kádban
- a két labda pattogási tulajdonságainak összehasonlítása szárazföldön (ez minimum 3/4 órás móka, amivel totálisan ki lehet fárasztani!)
- papírhajó elsüllyesztése (Csak győzzed hajtogatni! Reklámújságok hasznosítására kiváló!)
Befektetést igénylő játékok:
- Playdoh gyurma. Nem zsíros, kijön a szőnyegből is száradás után. De mi inkább az asztalnál szoktunk játszani.
Elsőre bőven elég, ha az ujját nyomkodja bele, de különböző konyhai eszközökkel, száraztésztákkal, karácsonyi sütikivágókkal már varázsolni is lehet.
Utána jön a kukac, majd abból a csiga készítése. (Ezt nálunk kis segítséggel már Gergő is meg tudja csinálni, de mi elég későn kezdtük el, mert meg sem fordult a fejemben, h. már jóval korábban is lehetett volna gyurmát adni a kezébe
)
(Elsőre nem érdemes vmi csillivilli szuperkészletet venni, ha találsz vhol 1 tégelyest az bőven elég, de van 4-9 tégelyes is. Mi egyenlőre egyszerre 1 színt használunk)
A csigák,kukacok, kúpból formált egerek aztán már sétálhatnak, beülhetnek egy dobozba, azzal repülhetnek, leszállhatnak stb.... Innen már a gyerek fantáziája szab határt a dolgoknak, meg a te játékos kedved.
(Most láttam gyümölcs illatú gyurmákat is, de olyat még nem probáltunk)
-Crayola Mini Kids First Markers
Ez egy speckó vízzel lemosható, ruhából kimosható filc, amivel firkálhat nyugodtan, nem tesz kárt semmiben (mondjuk hófehér bőrkanapén azért nem adnám a kezébe). Az sem baj, ha beveszi a szájába, Gergő is úgy szokott kinézni, mint egy indián, az arca a teste, mindene filces, de simán vízzel lejön. Pirex papírboltokban kapható.
- Buborékfújó
Ez a másik legszórakoztatóbb játék szerintem a dedek szemszögéből nézve, lehet használni kint, bent, kádban és szárazon, kerben és lakásban (csak ne illatosítottat vegyél, mert az borzalmas!)
- Fagyöngy fűző készlet
Bármelyik fajáztékos boltban kapsz. Nehezített verziója a sajt ill az alma formájú, egérre ill kukacra kötött zsinórral bújtatható. Bár a fene tudja, h. melyik nehezebb, mert az utóbbinál a kisállat súlya áthúzza a zsinórt, a sima fagolyósnál viszont egy ekkora gyereknek elég bonyolult megoldani, h. elég hosszú zsinórt hagyjon, ami ki is jön a golyó másik végén, a másik kezével el tudja csípni a kilógó véget, és ami a legnehezebb: mindeközben az eredetileg a zsinórt fogó kezével engedje el a zsinórt is, h. a másik oldalon ki is tudja húzni. Majd megérted miről beszélek!
- Kisautók, egymásba akasztható kisvonatok, repülők, helikopterek
Ezeket lehet tolni, karamboloztatni, beparkolni bárhová, könyvből alagutat, parkolóházat, karámot építeni nekik....
Most így hirtelen ennyi jutott eszembe, de én is várok ötleteket!
Apple!
Itt nálunk sajnos bezárt a Mammina, de Pesten tuti van, keress rá a neten, aránylag olcsó, de igen jó minőségű kismamaruhákat gyártottak.